Gnocchit voi tehdä perunan sijaan bataatista tai maissista
Gnocchit ovat italialaista pikaruokaa parhaimmillaan. Ne tarjotaan usein esimerkiksi yrttiöljyn, salviavoin tai tomaattikastikkeen kera. Gnocchit maistuvat ihanilta sekä keitettyinä että paistettuina. Ne voi tarjoilla keitettyinä pastan tapaan kastikkeiden kanssa tai käyttää mainiosti paistoksissa ja vuokaruoissa. Gnocchit ovat pieniä taikinamöykkyjä, pastaa kevyempiä ja ilmavampia rakenteeltaan. Aivan kuten monista muistakin italialaisista resepteistä, myös gnoccheista on useita variaatioita eri alueilla.
Gnocchit valmistetaan useimmin perunoista, mutta ne voidaan tehdä myös punajuuresta, bataatista, lantusta tai vaikkapa maissista. Vehnäjauhoja lisätään taikinaan miltei aina, mutta yleensä vain vähän. Mukaan voidaan leipoa myös juustoa, lihaa tai erilaisia mausteita.
Gnocchit salviavoissa on varsinainen pikaruoka, sillä gnoccheja keitetään vain pari minuuttia. Tämän jälkeen ne heitetään pannulle maustumaan voin, valkosipulin ja tuoreen salvian kera. Hieman raastettua sitruunankuorta ja mehua, sekä ripaus suolaa ja pippuria. Annoksen päälle raastetaan parmesaanijuustoa ja se on valmista nautittavaksi.
Gnocchit salviavoissa
500 g gnoccheja
50-75 g voita
1 valkosipulinkynsi
kourallinen tuoretta salviaa
puolikkaan luomusitruunan kuori
1 rkl sitruunamehua
suolaa ja pippuria
pala parmesaanijuustoa
Pese sitruuna ja raasta kuori. Purista sitruunasta mehu. Kuori ja pilko valkosipuli pieneksi. Pilko salvianlehdet pienemmäksi jos haluat. Keitä gnocchit paketin ohjeen mukaan reilussa vedessä. Gnocchit nousevat pintaan, kun ovat kypsiä. Valuta vesi pois. Sulata voi pannulla keskilämmöllä ja lisää pannulle valkosipuli, salvianlehdet ja gnocchit.
Paista gnoccheja hetki, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää lopuksi raastettu sitruunankuori ja ruokalusikallinen mehua. Mausta suolalla ja pippurilla ja pyöräytä vielä kerran. Raasta parmesaanijuustoa päälle ja tarjoile.
Henriikka Fingerborg