Bo jatkoi rivakkaa kasvua
Bo Family Group -konsernin liikevaihdon kasvoi viime vuonna 27 prosentti. Välitetyn asuntovarallisuuden määrä oli 1,6 miljardia euroa. Yhtiö teki Suomen kymmenessä kasvukeskuksessa 5 667 kauppaa, eli miltei tuhat kauppaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Kasvu oli erityisen voimakasta Oulussa (48 %), Turussa (30 %), Tampereella (21 %) ja pääkaupunkiseudulla (21 %).
Tammi-marraskuussa Suomessa myytyjen, käytettyjen asuntojen kokonaiskappalemäärä kasvoi noin 15 prosenttia. Bon markkinaosuus jatkoi selvää kasvuaan päättyneenä vuonna. Vuoden aluksi Bo avasi uuden toimiston Helsingin Töölössä ja syksyllä Bo avasi uusimman, loma-asumiseen keskittyvän toimistonsa Levillä Kittilässä.
– Seitsemän vuotta kestänyt voimakas ja yhtämittainen kasvu lienee alallamme ennennäkemätön menestystarina. Se kertoo mielestäni ennen kaikkea tiimimme sitoutuneisuudesta laadukkaaseen asuntokauppaan ja toisaalta Bo:n vahvasta palvelukonseptista ja brändistä, jotka resonoivat kasvukeskusten asiakkaissa, kertoo Bon toimitusjohtaja Tuomo Räsänen.
Bon kohteiden keskimääräinen myyntiaika oli viime vuonna 64 vuorokautta, mikä poikkeaa aiemmin julkistetuista muiden alan toimijoiden ilmoittamista valtakunnallisista keskiarvoista ollen niitä keskimäärin n. 30 % lyhyempi.
Toiminnallisesti vuosi oli tapahtumarikas ja aktiivinen. Bo lanseerasi uusia digitaalisia työkaluja kuten myyjäasiakkaille tarkoitetun Bo App -mobiilisovelluksen, uusi sisustuslehtensä Bo Livingin, sekä tuotti uuden tuotantokauden Bo Living -podcastista, jolla on yhteensä jo yli 60 000 kuuntelua. Valtakunnallisesti yhtiö näkyi maailman suosituimman sisustusviihdeohjelman kotimaisen version Remppa vai Muutto Suomen keskeisenä sponsorina.
Viime kuukausien tiedot kertovat, että kuluttajien asuntolainojen nostaminen on jatkunut vilkkaana. Ennusteiden mukaan Suomen talous kasvaa edelleen vuonna 2022 ja edessä mahdollisesti odottavat maltilliset koronnostot ovat jo hyväksyttyä todellisuutta.
– Kaikki mitä tiedämme vuoden 2022 toimintaympäristöstä, kertoo että edellytykset hyvälle asuntokauppavuodelle ovat olemassa. Toivottua pienempi tarjonta myytävistä kohteista voi hidastaa alkuvuotta, mutta yleensä tasapainotilanne palautuu markkinalle kohtuullisen ripeästi. Tarjontakapeikko voi tarjota myös fiksuille myyjille mainioita myyntimahdollisuuksia, Räsänen kommentoi.
– Samaan aikaan on hyvä todeta, että muuttuva toimintaympäristö myös haastaa välitysalan toimijoita voimakkaasti. Markkinoinnin digitalisaatio, sähköinen asuntokauppa, jatkuvasti nousevat osaamisvaatimukset juridiikassa, mutta ennen kaikkea muutokset kuluttajakäyttäytymisessä näkyvät kaikessa. Hyvänä vuonna 2021 nähtiin myös tunnettujen toimijoiden lopetuksia ja konkursseja. Uskon, että murros jatkuu ja menestys edellyttää ennakkoluulottomuutta ja valmiutta tehdä asioita eri tavalla, sanoo Räsänen.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)