Vaatekaapin ei tarvitse tursuta, opastaa Helena Opas
VaatesuunnittelijaHelena Opas on mieltynyt kauniisiin vaatteisiin, jotka tuovat uutta ilmettä kantajansa päälle. Hän perusti Punainen Norsu -vaatemerkin seitsemäntoista vuotta sitten, kun hän ei itse löytänyt esikoiselleen kivoja vaatteita.
– Siihen aikaan lastenvaatevalikoima oli aika suppea. Enimmäkseen myynnistä löytyi sellaisia joko vaaleanpunaisia tai sitten sinisensävyisiä vaatteita. Halusin kuitenkin jotain erilaista, ja ensimmäisen vaatteen lapselleni ompelin vanhasta verhosta. Sen jälkeen alkoivat pikkuhiljaa myös Punaisen Norsun lastenvaatteet syntyä, ja nykyisin suunnittelen myös aikuisille vaatteita, Opas muistelee.
Opas kertoo olevansa 90-luvun laman nuori, mistä hän on ammentanut myös luovuutta ja yritteliäisyyttä. Laman aikana ei uusia vaatteita ostettu helposti, ja Opas ompeli niitä jo nuorena itselleen.
– Hain usein kangaspaloja kangaskaupoista, ja kotona toteutin niistä omia luomuksiani. Sitten hain opiskelemaan käsi- ja taideoppilaitokseen vaateartenomiksi.
Opas seuraa mielellään muotia. Hän tarkkailee ihmisillä erilaisia pukeutumistyylejä ja ihailee silmää miellyttäviä asukokonaisuuksia.
– Kaunis vaate tuo todellakin lisää ryhtiä ihmiselle, ja kyllä se nostaa itsetuntoa helposti myös vaatteen kantajalle. Pidän vaatteista, joita voi yhdistellä erilaisiksi asukokonaisuuksiksi, eikä näin tarvitse täyttää vaatekaappia turhilla vaatteilla. Vaatekaappiin voi koota jopa muutamista vaatteista järkevän valikoiman, joka on käytännöllinen ja kaunis.
Opas käyttää suunnittelemiensa vaatteiden materiaalina uusia ekologisia materiaaleja, teollisuuden ylijäämää sekä kierrätyskankaita.
– Välillä onnistun löytämään hyviä eriä teollisuudenylijäämämateriaaleja myös isommilta vaatemerkeiltä. Haluan valmistaa vaatteita, jotka kestävät pitkään. Se sama lastenvaate voi kiertää koko suvussa tai tuttavapiirissä vielä pitkään.
– Vaateteollisuus voi olla siis myös eettistä. Itse luotan materiaalien hankinnassa kotimaisten lisäksi eurooppalaisiin toimijoihin, koska meillä on Euroopassa samat standardit, lisäksi materiaalien alkuperä on helpompi tarkastaa, Opas kertoo.
Juuri ennen koronan saapumista, vuoden 2019 joulun alla, Opas avasi Ecolocal-marketin Forum Kortteliin. Ecolocal-marketin ideana on tarjota ekologisempaa luksusta ihmisille niin kotimaisten brändien kuin myös käytettyjen vaatteiden saralla. Sieltä löytyy kotimaisia ja turkulaisia vaatemerkkejä sekä sisustustavaraakin.
Paikan päällä on myös käytettyjen, mutta laadukkaampien ja kestävien vaatteiden Second Hand myymälä.
– Ihmiset voivat tuoda meille myyntiin oman vaatekaappinsa helmiä. Meillä ei ole todella tarkkaa kriteeriä vaatteiden suhteen. On kuitenkin tärkeää, että ne ovat kestäviä ja laadukkaita, mutta merkillä ei ole väliä, Opas kertoo.
Paikan päältä voi myös käydä lainaamassa kotimaisia vaatemerkkejä käyttöönsä. Kyseessä on viidellä eri paikkakunnalla toimivan Vaatepuun vaatelainaamo, joka toteutuu puolen vuoden vuokramaksulla pisteytystä vastaan.
– Näitä meiltä lainaamia vaatteita voit palauttaa vaikka Helsingin pisteelle. Tämä on todella loistava idea siinä mielessä, miten voi pukeutua ekologisesti luksukseen. Ja tämä mahdollistaa tyylin vaihtamisen usein, ilman heräteostoksia. Jos oikein rakastuu johonkin vaatteeseen, niin sen voi lopulta jopa ostaa omaksi, Opas kertoo.
Marianne Rovio