Noin 500 000 suomalaista tekee vuosittain vapaaehtoistyötä liikunnan ja urheilun parissa

Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta. Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta. Kuva: Jori Liimatainen

Urheiluseuratoiminnassa vapaaehtoistyö on harrastuksena liki yhtä yleinen kuin varsinainen liikunnan harrastaminen. Noin 500 000 suomalaista tekee vuosittain vapaaehtoistyötä liikunnan ja urheilun parissa. Rekisteröityneitä liikunnan harrastajia on suomalaisten urheiluseurojen piirissä noin 550 000 ihmistä. Salibandyssä yhden kauden aikana otteluissa on noin 600 000 yksittäistä roolia, jotka vapaaehtoistyöntekijät tekevät.

Suomessa pelataan vuosittain noin 30 000 virallista salibandyottelua. Iso liikunnallinen vaikutus käytännössä mahdollistuu vapaaehtoisten ansiosta. Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan vapaaehtoistyöntekijöiden salibandyssä tekemän työn laskennallinen arvo vaihtelee vuosittain 40–67 miljoonan euron välillä. Liikunta ja urheilu eivät harrastuksena rajoitu vain liikuntaan, vaan niistä muodostuu sosiaalinen ympäristö, joka parhaimmillaan elähdyttää koko elämän mitassa.

Vapaaehtoistyö on harrastuksena liki yhtä iso osa urheiluseuratoimintaa kuin varsinainen liikunnallinen harrastaminen. Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen vuonna 2019 tekemän tutkimuksen mukaan noin 500 000 suomalaista tekee vuosittain vapaaehtoistyötä liikunnan ja urheilun parissa. Suomalaisissa urheiluseuroissa on noin 550 000 rekisteröitynyttä harrastajaa.

– Yhden suomalaisen salibandykauden aikana otteluissa on noin 600 000 yksittäistä roolia, jotka vapaaehtoistyöntekijät tekevät. Rooleja ovat esimerkiksi toimitsijat, juniorivalmentajat, joukkueenjohtajat, järjestyksenvalvojat ja buffetinpitäjät. Junioriottelussa työskentelee vapaaehtoisia vähintään kolme, aikuisten harrasteottelussa noin seitsemän ja huipputason ottelussa 20–50. Yksittäisen salibandyottelun vapaaehtoistyöntekijöiden lukumäärän mediaani on noin 20, Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta kertoo.

– Suomessa pelataan vuosittain noin 30 000 virallista salibandyottelua. Suuri liikunnallinen vaikutus käytännössä mahdollistuu vapaaehtoisten ansiosta, Ilmivalta lisää.

Salibandy-yhteisö nostaa tällä viikolla Suomessa esiin kiitollisuuttaan vapaaehtoisia kohtaan. Tämä viikko on vapaaehtoisten kiittämisen teemaviikko. Samalla lajissa edistetään kiittämisen kulttuuria.

Kaikkinensa salibandy koskettaa vähintään välillisesti viikoittain noin miljoonaa suomalaista. Luku sisältää esimerkiksi lisenssiharrastajat, muut harrastajat, valmentajat, katsojat, seuraihmiset, vapaaehtoiset sekä junioripelaajien perheet. Liikuntaa salibandyn ja sählyn parissa harrastaa toistuvasti yli 350 000 suomalaista.

Salibandy on yksi maan suosituimmista liikuntamuodoista. Silti sosiaalisena ympäristönä se ei rajoitu vain liikuntaan.

– Suomalainen urheilu voisi tuoda enemmänkin esiin merkitystään paitsi liikuttajana mutta etenkin yhteisönä. Salibandy on harrastus myös muutoin kuin liikuntana. Se, että ihmiset löytävät itselleen sosiaalisen ympäristön ja ystäviä, on erittäin tärkeää. Harrastukset aktivoivat ja elähdyttävät koko elämän mitassa. Siinä sosiaalisuuden ja yhteisöllisyyden merkitys on todella keskeinen, Ilmivalta toteaa.

Vapaaehtoistyöntekijöiden salibandyssä tekemän työn laskennallinen arvo vaihtelee vuosittain 40–67 miljoonan euron välillä. Asia selviää tutkimusyhtiö Sport Business Intelligent Agencyn vuonna 2021 julkaisemasta tutkimuksesta. 40–67 miljoonan euron arvo muodostuu ennen kaikkea tuottavuudesta sekä siitä, paljonko vastaavat työt maksaisivat palkatulla työvoimalla.

– Vuosittain liikunnan ja urheilun parissa työskentelevät 500 000 vapaaehtoistyöntekijää ovat 12 prosenttia suomalaisista. Salibandyssä vapaaehtoistyöntekijöitä on 37 000. Osuus koko liikunnan ja urheilun 500 000 vapaaehtoisesta on 7,5 prosenttia, Ilmivalta kommentoi.

Vapaaehtoisten kiittäminen -teemaviikko on osa Säbäkuuta. Säbäkuu on salibandyn teemakuukausi, jota vietetään tammikuussa. Säbäkuu on kotimaisen salibandyn yhteinen kutsu mukaan liikuntaan ja lajiyhteisöön.

Säbäkuun ydin on matala kynnys kaikenikäisille. Valtiojohdon määräämien uusien koronarajoitusten vuoksi kokoontumiset painottuvat nyt lapsiin ja nuoriin, mutta muutoin Säbäkuu vaalii yhteisöllisyyttä ja virikkeellistä elämää. Salibandyn halu on järjestää aktiviteetteja kaikille suomalaisille. Se tehdään terveysturvallisuuden sallimissa puitteissa.

Tammikuun teemakuukausi koostuu nyt kolmesta teemaviikosta. Teemat ovat Ikiliikkujat, Vapaaehtoisten kiittäminen sekä Paikallisuus ja lähiliikunta.

Vapaaehtoistoiminnan kattojärjestön Kansalaisareenan vuonna 2019 julkaiseman Vapaaehtoistoiminnan arvo -tutkimuksen mukaan suomalaisten vuosittain tekemän vapaaehtoistyön kokonaisnettoarvo on noin 3,2 miljardia euroa. Summa vastaa 1,5 prosenttia koko maan BKT:sta. Tutkimus laski kokonaisnettoarvon 15–74-vuotiaiden otannalla Tilastokeskuksen määrittelemän suomalaisten keskipalkan mukaan.

– Liikunta ja urheilu ovat maan suosituin vapaaehtoistoiminnan alue. Salibandy on urheilulajeista Suomessa kolmanneksi eniten rekisteröityneitä harrastajia, seuroja on 789 ja joukkueita 2963. Osuus kansalaisyhteiskunnasta on iso. Siksi vapaaehtoistyöntekijöiden merkitys kansanterveydelle on suunnaton, Ilmivalta sanoo.

Vapaaehtoistyön arvon ymmärtämiseen on herätty korkealla, sillä Ihmisten tekemän palkattoman työn näkyväksi tekeminen sekä sen merkityksellisyyden mittaaminen ovat osa YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelmaa Agenda 2030:tä. Suomessa muun muassa Olympiakomitea kiittää vapaaehtoisia palkitsemalla vuosittain Vuoden vapaaehtoisen seuratoimijan 3 000 euron arvoisella stipendillä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Varsinais-Suomeen myrskytuulta, joka voi yltyä puuskissa jopa 25 metriin sekunnissa

Varsinais-Suomeen on odotettavissa kovaa myrskytuulta, joka alkaa maanantain vastaisena yönä. Tuuli voi yltyä puuskissa jopa 25 metriin sekunnissa.

Näkemyserot esiin - keinoja mielikuvien sijaan!

Lupaukset paremmasta ja mielikuvapolitiikka ovat vain sanoja. Ne eivät anna oikeaa tietoa millaisia ratkaisuja kukin kannattaa. Erot selviävät vasta kun keskustellaan keinoista, miten asiat hoidetaan. Siksi nyt pitää keskittyä keinoihin. Laivoranta vaatii.

Laivoranta haastaa keskustelemaan keinoista, joilla muutetaan sosiaali- ja terveyspalvelujen suunta parempaan. Merkittävin este paremmalle on luottamusta rapauttava mielikuvapolitiikka. Mikään ei muutu kilpailemalla suosiosta lupauksilla, tai vastustamalla uudistuksia. Pelkät hyvät tavoitteetkaan eivät toteudu ilman tarvittavia keinoja. Turun tilanne on esimerkki tästä. Eripura ja kiistely keinoista johtaa siihen, ettei hyvään lopputulokseen päästä.

Kaupan liikevaihto kasvoi 10,5 prosenttia marraskuussa

Koko kaupan (G) työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %.

Tilastokeskuksen mukaan koko kaupan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi marraskuussa 10,5 prosenttia vuoden 2020 marraskuusta. Koko kaupan työpäiväkorjattu myynnin määrä, josta hintojen muutoksen vaikutus on poistettu, laski 0,6 prosenttia. Liikevaihto kasvoi kaikilla kaupan päätoimialoilla.

Noin 8 000 litraa kevyttä polttoöljyä säiliöstä valuma-altaaseen Piispanristintiellä

Noin 8 000 litraa kevyttä polttoöljyä pääsi vuotamaan säiliöstä valuma-altaaseen Piispanristintiellä Kaarinassa sunnuntaina iltapäivällä.

Vakuudeton laina heti - Kilpailuta vakuudettomat lainat

Laina ilman vakuuksia tai takaajia auttaa tilanteessa, jossa ulkopuoliselle rahoitukselle on tarvetta, mutta vakuuksia tai takaajia ei ole saatavana. Vakuudeton laina voi tulla kyseeseen missä tahansa elämänvaiheessa tai -tilanteessa. Voit hakea vakuudetonta lainaa tarvitsemallesi summalle. Muista kuitenkin ottaa huomioon oma elämäntilanteesi. Ennen lainan ottamista luottoja kannattaa vertailla, sillä eri lainanmyöntäjien ehdot vaihtelevat ja kilpailuttamalla voit löytää mahdollisimman edullisen lainan omiin tarpeisiisi.

UMO Helsinki Jazz Orchestra konsertoi Great Voices -sarjallaan myös Turussa

Ola Onabulé.

UMO Helsinki Jazz Orchestran Great Voices -konserttisarja jatkuu ja saapuu myös Turkuun. UMOn solistina vierailee brittiläis-nigerialainen soullaulaja ja lauluntekijä Ola Onabulé . Konsertti on torstaina 24. maaliskuuta kello 19 Logomon Teatro-salissa.

16-vuotias Niilo Puustinen Interiin pitkällä sopimuksella

Inter on tehnyt kolmivuotisen pelaajasopimuksen vuonna 2005 syntyneen Niilo Puustisen kanssa. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja siirtyy sinimustiin MuSasta.

Kansantalouden tuotanto kasvoi marraskuussa

Tuotannon työpäiväkorjattu muutos edellisvuoden vastaavasta kuukaudesta, %.

Työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi marraskuussa 4,2 prosenttia vuodentakaisesta. Marraskuun kausitasoitettu tuotanto nousi 0,3 prosenttia edelliskuukaudesta. Lokakuun työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi tarkentuneiden tietojen mukaan 4,7 prosenttia (aiemmin 4,3 prosenttia) edellisvuoden lokakuusta.

Turku kysyy asukkailtaan arvioita viimeistelyvaiheessa olevan kaupunkistrategian hyvinvointivaikutuksista

Turun kaupunki on julkaissut kyselyn, jolla haastetaan kaupunkilaisia miettimään, millaisia hyvinvointivaikutuksia päivitetyllä strategialla tulee olemaan. Tämä on ensimmäinen kerta, kun strategiavalmistelun yhteydessä tehdään päätösten vaikutusten ennakkoarviointi yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Kyselyn vastausaikaa on jatkettu ja siihen voi vastata Kerro kantasi -verkkopalvelussa 30. tammikuuta asti.

Aboa Vetus Ars Nova kehitti ja toteutti etäpalveluita

Osmo Rauhalan laaja yksityisnäyttely Muista unohtaa kaikki esittelee taiteilijan 2010-luvun tuotantoa.

Arkeologian ja nykytaiteen museo Aboa Vetus Ars Nova oli koronapandemian vuoksi alkuvuodesta suljettuna neljä ja puoli kuukautta – melko tarkalleen yhtä monta päivää kuin edeltäneenäkin vuonna. Vuoden aikana museokäyntejä museon arkeologiselle puolelle Aboa Vetukseen tehtiin 29 449 ja nykytaiteen puolelle Ars Novaan 26 033.

Loton potti nousee kymmeneen miljoonaan euroon, Piikkiöön 40 000 euron voitto Jokerista

Lotosta ei löytynyt kierroksella 2/2022 yhtään täysosumaa. Ensi viikolla potissa on kymmenen miljoonaa euroa.

Täyttä asiaa: Ilotulitusten aika on todellakin ohi

Suhtautuminen ilotulituksiin jakaa mielipiteitä.

Omikron-viruksen levitessä pitäisi muistaa aikaisempia koronasuosituksia, eli mennä kauppaan yksin. Usein näkee lasten juoksevan kaupassa ilman maskia jopa aivastelevan.

Palkkasumma kasvoi loppuvuonna 5,4 prosenttia

Palkkasumman kolmen kuukauden vuosimuutos, % (TOL 2008).

Tilastokeskuksen tietojen mukaan koko talouden palkkasumma oli syys-marraskuussa 5,4 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Marraskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 5,5 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten syys-marraskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 0,2 prosenttia.

THL: Lasten koronarokotukset pääsemässä vauhtiin koulujen alettua

Suomessa on aloitettu 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositteli joulukuussa 2021 rokotuksia ikäryhmän lapsille, joilla on perustaudin hoidon tai muun syyn vuoksi suurentunut riski sairastua vakavaan koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Lisäksi rokotuksia suositeltiin 5–11-vuotiaille, joiden lähipiirissä on voimakkaasti immuunipuutteinen henkilö.

Kirjaston ja museoiden yleisötapahtumat peruttu, yksilöliikuntatiloja avataan Turussa

Turun pääkirjaston yleisötapahtumat on peruttu.

Aluehallintoviraston 14. tammikuuta tekemä päätös jatkaa rajoituksia Turun kaupungin vapaa-aikapalveluissa.  Käyttäjiä muistutetaan edelleen, että kulttuuri- ja liikuntapalveluihin ei saa mennä sairaana, flunssaisena tai karanteenin aikana. Kaikissa palveluissa edellytetään kasvomaskin käyttöä.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palveluista kerätään mielipiteitä kyselyllä

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sotepalvelujen strategian valmistelu etenee. Kaikille varsinaissuomalaisille on avattu avoin kysely. Hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämiseksi halutaan kuulla tulevan hyvinvointialueen asukkaita.

Åbo Svenska Teater peruu kaikki esitykset tammikuun loppuun asti

Baskerville - aito Sherlock Holmes -arvoitus -näytelmän ensi-ilta siirtyy jälleen. Daniela Franzell (vas.), Amanda Nymanilla ja Samuel Karlsson.

Åbo Svenska Teater joutuu jälleen perumaan kaikki esitykset tammikuun loppuun asti. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt uuden päätöksen (14.1.) rajoituksista covid-19 tartuntojen leviämisen taltuttamiseksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella. Rajoitukset ovat voimassa 28. tammikuuta asti. Valtioneuvoston asetus koronapassin hyllyttämisestä on voimassa 31. tammikuuta asti ja siksi teatteri ei käytännössä voi avata oviaan ennen 1. helmikuuta.

Sibelius-museon kävijämäärät nousivat hieman edellisvuodesta

Jouko Keto kuvasi ensimmäisessä Ruisrockissa ihmisiä ja festaritunnelmaa.

Sibelius-museo oli viime vuonna koronapandemian takia oli suljettuna yhteensä noin viiden kuukauden aikana. Tämän lisäksi aukioloajat pysyivät toista vuotta perättäin supistettuina ja keskimääräinen aukioloaika oli vuoden 2021 aikana vain noin 16 tuntia viikossa.

Urheilu

16-vuotias Niilo Puustinen Interiin pitkällä sopimuksella

Inter on tehnyt kolmivuotisen pelaajasopimuksen vuonna 2005 syntyneen Niilo Puustisen kanssa. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja siirtyy sinimustiin MuSasta.

Aati Marttinen vahvistaa TPS:n maalivahtiosastoa

Aati Marttinen.

TPS on tehnyt kauden 2022 kattavan pelaajasopimuksen maalivahti Aati Marttisen kanssa. 24-vuotias Marttinen siirtyy TPS:ään kasvattajaseurastaan Interistä, jossa pelasi 20 liigaottelua kausilla 2016–21. Marttinen täydentää TPS:n maalivahtiosastoa, jota tähdittää jo ennestään Ykkösen viime kauden parhaaksi maalivahdiksi valittu Jere Koponen .

Åboraakkeli: Kova palloilukevät (taas)

Jos ja kun omikron jyllää alkuvuodesta eri puolilla Suomea, on urheilu muun yhteiskunnan tavoin, jälleen kerran, melkoisen sekamelskan kynnyksellä. Alkuvuodesta on jo saatu epätoivottu uusintakierros vanhasta näytelmästä ”siirtoja, perumisia ja tyhjiä katsomoita”.

TPS:lle uusi ottelusiirto

TPS:n pelit jatkuvat ensi viikolla.

Alkuperäisen otteluohjelman mukaan TPS olisi kohdannut Mikkelissä Jukurit keskiviikkona 19. tammikuuta, mutta ottelu siirtyy pelattavaksi 8. maaliskuuta kello 18.30.

Johan Kotavuolle 700 syöttöä

Johan Kotavuo.

Turun Kristikan takamies Johan Kotavuo on ylittänyt 700 koriin johtaneen syötön rajan koripallon miesten 1. divisioona A:ssa. Rajapyykin ylittämisen myötä forssalaislähtöinen Kotavuo on myös sarjan kaikkien aikojen eniten koriin johtaneita syöttöjä antanut pelaaja. 25-vuotias Kotavuo on ehtinyt tahkota Suomen toiseksi korkeinta sarjatasoa kaudesta 2013–14 lähtien. Kristikassa hän on pelannut syksystä 2020 lähtien.

Noin 500 000 suomalaista tekee vuosittain vapaaehtoistyötä liikunnan ja urheilun parissa

Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta.

Urheiluseuratoiminnassa vapaaehtoistyö on harrastuksena liki yhtä yleinen kuin varsinainen liikunnan harrastaminen. Noin 500 000 suomalaista tekee vuosittain vapaaehtoistyötä liikunnan ja urheilun parissa. Rekisteröityneitä liikunnan harrastajia on suomalaisten urheiluseurojen piirissä noin 550 000 ihmistä. Salibandyssä yhden kauden aikana otteluissa on noin 600 000 yksittäistä roolia, jotka vapaaehtoistyöntekijät tekevät.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.