Noin 500 000 suomalaista tekee vuosittain vapaaehtoistyötä liikunnan ja urheilun parissa

Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta. Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta. Kuva: Jori Liimatainen

Urheiluseuratoiminnassa vapaaehtoistyö on harrastuksena liki yhtä yleinen kuin varsinainen liikunnan harrastaminen. Noin 500 000 suomalaista tekee vuosittain vapaaehtoistyötä liikunnan ja urheilun parissa. Rekisteröityneitä liikunnan harrastajia on suomalaisten urheiluseurojen piirissä noin 550 000 ihmistä. Salibandyssä yhden kauden aikana otteluissa on noin 600 000 yksittäistä roolia, jotka vapaaehtoistyöntekijät tekevät.

Suomessa pelataan vuosittain noin 30 000 virallista salibandyottelua. Iso liikunnallinen vaikutus käytännössä mahdollistuu vapaaehtoisten ansiosta. Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan vapaaehtoistyöntekijöiden salibandyssä tekemän työn laskennallinen arvo vaihtelee vuosittain 40–67 miljoonan euron välillä. Liikunta ja urheilu eivät harrastuksena rajoitu vain liikuntaan, vaan niistä muodostuu sosiaalinen ympäristö, joka parhaimmillaan elähdyttää koko elämän mitassa.

Vapaaehtoistyö on harrastuksena liki yhtä iso osa urheiluseuratoimintaa kuin varsinainen liikunnallinen harrastaminen. Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen vuonna 2019 tekemän tutkimuksen mukaan noin 500 000 suomalaista tekee vuosittain vapaaehtoistyötä liikunnan ja urheilun parissa. Suomalaisissa urheiluseuroissa on noin 550 000 rekisteröitynyttä harrastajaa.

– Yhden suomalaisen salibandykauden aikana otteluissa on noin 600 000 yksittäistä roolia, jotka vapaaehtoistyöntekijät tekevät. Rooleja ovat esimerkiksi toimitsijat, juniorivalmentajat, joukkueenjohtajat, järjestyksenvalvojat ja buffetinpitäjät. Junioriottelussa työskentelee vapaaehtoisia vähintään kolme, aikuisten harrasteottelussa noin seitsemän ja huipputason ottelussa 20–50. Yksittäisen salibandyottelun vapaaehtoistyöntekijöiden lukumäärän mediaani on noin 20, Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta kertoo.

– Suomessa pelataan vuosittain noin 30 000 virallista salibandyottelua. Suuri liikunnallinen vaikutus käytännössä mahdollistuu vapaaehtoisten ansiosta, Ilmivalta lisää.

Salibandy-yhteisö nostaa tällä viikolla Suomessa esiin kiitollisuuttaan vapaaehtoisia kohtaan. Tämä viikko on vapaaehtoisten kiittämisen teemaviikko. Samalla lajissa edistetään kiittämisen kulttuuria.

Kaikkinensa salibandy koskettaa vähintään välillisesti viikoittain noin miljoonaa suomalaista. Luku sisältää esimerkiksi lisenssiharrastajat, muut harrastajat, valmentajat, katsojat, seuraihmiset, vapaaehtoiset sekä junioripelaajien perheet. Liikuntaa salibandyn ja sählyn parissa harrastaa toistuvasti yli 350 000 suomalaista.

Salibandy on yksi maan suosituimmista liikuntamuodoista. Silti sosiaalisena ympäristönä se ei rajoitu vain liikuntaan.

– Suomalainen urheilu voisi tuoda enemmänkin esiin merkitystään paitsi liikuttajana mutta etenkin yhteisönä. Salibandy on harrastus myös muutoin kuin liikuntana. Se, että ihmiset löytävät itselleen sosiaalisen ympäristön ja ystäviä, on erittäin tärkeää. Harrastukset aktivoivat ja elähdyttävät koko elämän mitassa. Siinä sosiaalisuuden ja yhteisöllisyyden merkitys on todella keskeinen, Ilmivalta toteaa.

Vapaaehtoistyöntekijöiden salibandyssä tekemän työn laskennallinen arvo vaihtelee vuosittain 40–67 miljoonan euron välillä. Asia selviää tutkimusyhtiö Sport Business Intelligent Agencyn vuonna 2021 julkaisemasta tutkimuksesta. 40–67 miljoonan euron arvo muodostuu ennen kaikkea tuottavuudesta sekä siitä, paljonko vastaavat työt maksaisivat palkatulla työvoimalla.

– Vuosittain liikunnan ja urheilun parissa työskentelevät 500 000 vapaaehtoistyöntekijää ovat 12 prosenttia suomalaisista. Salibandyssä vapaaehtoistyöntekijöitä on 37 000. Osuus koko liikunnan ja urheilun 500 000 vapaaehtoisesta on 7,5 prosenttia, Ilmivalta kommentoi.

Vapaaehtoisten kiittäminen -teemaviikko on osa Säbäkuuta. Säbäkuu on salibandyn teemakuukausi, jota vietetään tammikuussa. Säbäkuu on kotimaisen salibandyn yhteinen kutsu mukaan liikuntaan ja lajiyhteisöön.

Säbäkuun ydin on matala kynnys kaikenikäisille. Valtiojohdon määräämien uusien koronarajoitusten vuoksi kokoontumiset painottuvat nyt lapsiin ja nuoriin, mutta muutoin Säbäkuu vaalii yhteisöllisyyttä ja virikkeellistä elämää. Salibandyn halu on järjestää aktiviteetteja kaikille suomalaisille. Se tehdään terveysturvallisuuden sallimissa puitteissa.

Tammikuun teemakuukausi koostuu nyt kolmesta teemaviikosta. Teemat ovat Ikiliikkujat, Vapaaehtoisten kiittäminen sekä Paikallisuus ja lähiliikunta.

Vapaaehtoistoiminnan kattojärjestön Kansalaisareenan vuonna 2019 julkaiseman Vapaaehtoistoiminnan arvo -tutkimuksen mukaan suomalaisten vuosittain tekemän vapaaehtoistyön kokonaisnettoarvo on noin 3,2 miljardia euroa. Summa vastaa 1,5 prosenttia koko maan BKT:sta. Tutkimus laski kokonaisnettoarvon 15–74-vuotiaiden otannalla Tilastokeskuksen määrittelemän suomalaisten keskipalkan mukaan.

– Liikunta ja urheilu ovat maan suosituin vapaaehtoistoiminnan alue. Salibandy on urheilulajeista Suomessa kolmanneksi eniten rekisteröityneitä harrastajia, seuroja on 789 ja joukkueita 2963. Osuus kansalaisyhteiskunnasta on iso. Siksi vapaaehtoistyöntekijöiden merkitys kansanterveydelle on suunnaton, Ilmivalta sanoo.

Vapaaehtoistyön arvon ymmärtämiseen on herätty korkealla, sillä Ihmisten tekemän palkattoman työn näkyväksi tekeminen sekä sen merkityksellisyyden mittaaminen ovat osa YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelmaa Agenda 2030:tä. Suomessa muun muassa Olympiakomitea kiittää vapaaehtoisia palkitsemalla vuosittain Vuoden vapaaehtoisen seuratoimijan 3 000 euron arvoisella stipendillä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Liikuntasaumoja kunnostus sulkee ajokaistan Jaaninsillalla

Liikuntasaumojen kunnostustyö Skarppakullantiellä Jaaninsillalla sulkee yhden ajokaistan Laukkavuoren suuntaan ajettaessa 8.–12. elokuuta.

Lainojen yhdistämisen järkevyys askarruttaa? Huomioi nämä asiat

Haluaisitko yhdistää lainat, mutta et ole varma, onko se sittenkään järkevää?

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee Puistomäenkadun liikenteeltä

Puistomäenkatu 26:n kohdalla tehdään 8.–12. elokuuta viemäri- ja vesijohtotyötä. Se katkaisee kadun ajoneuvoliikenteeltä. Katu on poikki perjantaihin asti.

Rasvapalon tukahduttamiseen sammutuspeite ei riitä

Asiantuntija neuvoo pitämään sammutinta aina lähellä grilliä.

Putsaamattomat ja huoltamattomat grillit aiheuttavat vuosittain kymmenittäin vakavia poloja. LähiTapiolan asiantuntija neuvoo pitämään sammutinta aina lähellä grilliä.

Miten kansalaiset suhtautuivat kunnallishallintoon, politiikkaan ja yhteiskuntaan?

Miten kansa suhtautuu kunnallishallintoon, politiikkaan ja yhteiskuntaan? Mitkä olivat kuntavaalien tärkeimmät asiat? Miten uusia hyvinvointialueita sekä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluja arvioidaan?

Lannoita puutarha nyt eikä silloin, kun lehdet tekevät jo kuolemaa

Jos kasvin lehdissä näkyy syksyn värejä, ollaan syyslannoituksessa auttamatta myöhässä.

Puutarhan monivuotisille kasveille riittävän aikaisin annettu syyslannoitus parantaa ensi kesän kukintaa ja satoa sekä kasvien kestävyyttä tulevan talven kylmyyttä vastaan. Vaikka puutarhan kukkaloisto on parhaimmillaan ja marjapensaissa vasta kypsyy mehukas sato, nyt on viimeinen hetki antaa syyslannoitus. Loppukesällä annettava lannoite eroaa kevään lannoitteista. Syyslannoite ei saa sisältää typpeä, koska syksyllä typpeä saaneet kasvit paleltuvat helposti talvella.

Puolet viikonloppuna puhallutetuista veneilijöistä sai alkometrin värähtämään

Poliisiveneen miehistö raportoi tilastoineensa, että noin puolet viikonloppuna puhallutetuista veneilijöistä sai alkometrin värähtämään. Rangaistavuuden raja ei kuitenkaan ylittynyt viikonlopun aikana kuin yhdellä kipparilla. Valvontaa tehtiin yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa. Poliisivene selvitteli Airistolla lauantaina tapahtunutta kahden vesijetin välistä törmäystä, jossa loukkaantui yksi henkilö.

Jyrsintä- ja päällystystyö sulkee ajokaistan Rautatehtaankadulla Pahaniemessä

Rautatehtaankadulla tehdään jyrsintä- ja päällystystyötä Suikkilantien ja Pahaniemenkadun välillä 8.–12. elokuuta. Yksi ajokaista on pois käytöstä työmaan kohdalla.

Asiakas rikkoi Kelan palvelupisteen turvalasin ja tunkeutui henkilökunnan puolelle

Hälytystehtävien määrä on elokuun ensimmäisenä viikonloppuna ollut Lounais-Suomessa maltillinen. Asiakas rikkoi perjantaina Turun Kelan palvelupisteessä palvelupisteen turvalasin ja tunkeutui henkilökunnan puolelle. Asiakas poistui ennen poliisin saapumista. Hänen henkilöllisyytensä on poliisin tiedossa. Asiaa tutkitaan vahingontekona.

Brinkkalan Taiteiden yössä musiikkia ja sirkusta, taidetta ja Turkua

Vanhalla Suurtorilla on tarjolla paljon ohjelmaa Taiteiden yössä.

Vanhan Suurtorin alueen toimijat tarjoavat monipuolista ohjelmaa Turun taiteiden yössä torstaina 18. elokuuta. Vanhalla Suurtorilla ohjelmaa järjestävät Uuden muotoilun yhdistys, Turkuseura, Turun Kamerat ja Viro-keskus. Turun Taidehallilla on esillä Turun Taiteilijaseuran 98. vuosinäyttely.

Seniorijumppaa ei sää pidättele

Airi Saari vetää lämmittelytreenejä Urheilupuistossa.

Urheilupuiston ilmainen liikuntahetki kokoaa seniorit yhteen

Loton potti nousee kahdeksaan miljoonaan euroon

Loton kierroksen 31/2022 arvonnassa ei löytynyt täysosumia, joten pelin potti kohoaa kahdeksaan miljoonaan euroon.

55 vuotta täyttäneiden työllisyyden edistämiseen ehdotetaan 58,5 miljoonaa euroa

Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalle ehdotetaan vuodelle 2023 määrärahoja yhteensä 3,78 miljardia euroa, joka on 236 miljoonaa euroa enemmän kuin vuoden 2022 varsinaisessa talousarviossa. Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalle kohdentuu EU:n elpymis- ja palautumissuunnitelman toimeenpanoon liittyen yhteensä 346,13 miljoonaa euroa määrärahoja ja 101,5 miljoonaa euroa valtuutta.

Turun gallerioissa ja taidemuseoissa vietetään kuvataiteiden yötä

Hanna Storm.

Turun gallerioissa ja taidemuseoissa vietetään kuvataiteiden yötä. Näyttelyt ovat avoinna iltamyöhään Kuvataiteiden yönä, joka järjestetään Taiteiden yönä torstaina 11. elokuuta. Luvassa on erilaisten kuvataidenäyttelyiden lisäksi muun muassa opastuksia, taiteilijatapaamisia, työpajoja, performansseja ja musiikkiesityksiä.

Perustoimeentulotukeen halutaan lisää rahoitusta

Sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa hallinnonalan määrärahoiksi vuodeksi 2023 noin 15,8 miljardia euroa. Määräraha on noin 0,2 miljardia euroa vähemmän kuin vuoden 2022 varsinaisessa talousarviossa. Lasku johtuu pääosin hallitusohjelmahankkeiden päättymisestä ja tarvearvion muutoksista.

Inter pestasi toppari Miguel Nazaritin

Miguel Nazarit.

Inter on tehnyt pelaajasopimuksen toppari Miguel Nazaritin kanssa. 25-vuotiaan kolumbialaistopparin sopimus kattaa kauden loppuun ja sisältää option kaudesta 2023.

Avoimet puutarhat kutsuvat

Nämä persoonalliset pihakalusteet löytyvät Paattisilta Merja Aaltosen villistä ja vallattomasta puutarhasta.

Koristepuutarhoja perennoineen pääsee ihastelemaan

Eurojackpotin potti nousee noin 36 miljoonaan euroon

Eurojackpotin arvonnassa ei löytynyt perjantaina (kierros 31/2022) täysosumia. Pelin potti kohoaa tiistain arvonnassa noin 36 miljoonaan euroon.

Urheilu

Puukkokatsomo: Tuttu varamies

Marko Saloranta.

Helmareiden peräsimeen astuu Anna Signeulin jälkeen Marko Saloranta . Turun seudulla useammassa seurassa pelanneella ja valmentaneella Salorannalla on näytön paikka, vaikka työskenteleekin väliaikaisen päävalmentajan mandaatilla.

Otteluanalyysi: Paanasen puskumaali vei Interin voittoon

Petteri Forsell syötti Interin voittomaalin.

Inter otti tärkeän 1-0-voiton Seinäjoen Jalkapallokerhosta jalkapalloilun Veikkausliigassa ja nousi jälleen viivan yläpuolelle eli isossa jaossa ylemmän loppusarjan puolelle. Inter nousi sarjan viidenneksi mutta viiden pisteen sisällä on kuusi joukkuetta taistelemassa paikoista mitalisarjassa.

Inter pestasi toppari Miguel Nazaritin

Miguel Nazarit.

Inter on tehnyt pelaajasopimuksen toppari Miguel Nazaritin kanssa. 25-vuotiaan kolumbialaistopparin sopimus kattaa kauden loppuun ja sisältää option kaudesta 2023.

Ghanalainen David Accam Interiin loppukaudeksi

David Accam.

Inter on tehnyt pelaajasopimuksen David Accamin kanssa. Ghanalaisen sopimus kattaa turkulaisten kanssa kauden loppuun.

Tuttu kenttä tukena

Seppo Pajulla on elokuussa edessään sekä SM-kisat että kovatasoinen European Pro Tourin kisa uudella kotikentällään Luolavuoressa.

Seppo Pajulla rikkonainen valmistautuminen frisbeegolfin SM-kisoihin

KuPS kohtaa sveitsiläisen BSC Young Boysin Kupittaalla

KuPS kohtaa sveitsiläisen vastustajansa Kupittaalla, koska Kuopiossa ei voi pelata ja sekä Tampereen että Helsingin stadionit olivat muussa käytössä.

Kuopion Palloseura on edennyt kesän europeleissään jo kolmannelle karsintakierrokselle Euroopan Konferenssiliigan karsinnoissa. KuPS saa seuraavaksi vastaansa sveitsiläisen suurseuran BSC Young Boysin torstaina 4. elokuuta kello 19 alkavassa otteluparin ensimmäisessä koitoksessa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.