Suomalainen joutuu yhä selittelemään alkoholittoman oluen juomista, puolet keksii jopa tekosyitä
Alkoholittoman oluen kasvava suosio on viime vuosien suurimpia – ellei suurin – panimoalan ja juomakulttuurin ilmiöitä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Suosiosta huolimatta suomalaisten asenteissa on yhä parantamisen varaa, paljastaa Sinebrychoffin tekemä asennetutkimus. Alkoholittomia vaihtoehtoja nauttivat voivat joutua tyhmien kysymysten tai jopa painostuksen kohteeksi sosiaalisissa tilanteissa.
Tutkimukseen osallistui 1 009 suomalaista miestä ja naista. Tutkimuksessa selvitettiin, mitä alkoholittoman vaihtoehdon valitsemisesta seuraa sosiaalisissa tilanteissa, joissa nautitaan myös alkoholia. Erityisesti keskityttiin asenteisiin ja kysymyksiin alkoholittoman oluen tai muun panimojuoman valinnasta, kun muut nauttivat alkoholia.
Jopa yli 40 prosenttia vastaajista, joilla on vähintään kerran kuussa sosiaalisia tilanteita, on kokenut vähintään silloin tällöin sosiaalista painetta juodessaan alkoholittomia tilanteessa, jossa muut juovat alkoholia. Erityisesti painetta tutkimuksen mukaan ovat kokeneet nuoret aikuiset.
Yli puolet niistä vastaajista, joilla on sosiaalisia tilanteita vähintään kerran kuussa, on joskus valehdellut tai keksinyt tekosyyn, jotta ei tarvitsisi selitellä alkoholitonta valintaa. Myös tekosyihin tai valheisiin turvautuminen on tapa, jossa nuoret aikuiset vastaajissa korostuvat.
Tutkimuksessa selvitettiin myös, mitä alkoholittoman oluen ja muiden panimojuomien nauttijoilta kysytään. Ei liene yllätys, että kysymykset oletko kuskina? ja oletko raskaana? ovat vakiokysymysten joukossa. Terveystrendi näkyy siinä, että kysymys onko huomenna treenit? on yksi yleisimpiä kysymyksiä. Tyypillinen kysymys on myös se, että eikö henkilö saanut lupaa puolisoltaan nauttia alkoholia.
– Alkoholittomien kuluttajien kokemat niin sanotut tyhmät kysymykset paljastavat, että suomalaisilla on edelleen turhan paljon asenteita ja ennakkoluuloja alkoholittomuutta kohtaan sosiaalisissa tilanteissa. Ottaen kuitenkin huomioon kysynnän, tarjonnan ja nykyisten alkoholittomien oluiden laadun, kehitys on harpannut ja harppaa oikeaan suuntaan. Alkoholittoman nauttimista ei pidä kyseenalaistaa, mutta se, että valinta kyseenalaistetaan – sitä kyllä, sanoo Sinebrychoffin oluiden markkinointijohtaja Niklas Rinne.
Yli puolet vastaajista on joutunut lisäksi perustelemaan alkoholitonta valintaansa. Alkoholittoman vaihtoehdon haastaminen ei aina pääty edes paineeseen tai perustelujen tivaamiseen, jopa 43 prosenttia vastaajista kertoo, että heitä on yritetty vähintään silloin tällöin jopa taivuttaa juomaan alkoholillista vaihtoehtoa.
Ja paine on myös usein toiminut. Jopa 45 prosenttia vastaajista on joskus valinnut alkoholillisen juoman, jotta ei joutuisi perustelemaan valintaansa.
Vaikka asenteissa on yhä parantamisen varaa, tutkimus paljastaa kuitenkin myös hyvin positiivisen ilmiön: Positiivisen palautteen määrä on negatiivista suurempi. Moni vastaajista kertoo saaneensa positiivista palautetta alkoholittoman oluen nauttimisestaan sosiaalisissa tilanteissa. Suurin osa kokee, että alkoholittoman valinta on nykyään sosiaalisesti hyväksyttävämpää kuin ennen.
Tutkimus heijastaa myös alkoholittoman oluen suosiota; lähes joka viides juo usein alkoholitonta juomaa tilanteessa, jossa muut juovat alkoholia ja lähes puolet vastanneista silloin tällöin.
Alkoholittoman oluen kasvuprosentit ovat olleet kaksinumeroisia vuosittain ja esimerkiksi Sinebrychoffin alkoholittoman oluen valikoima on kasvanut 11 vaihtoehtoon.
– Päivittäistavarakaupassa alkoholittomat oluet on ollut yksi eniten myyntiään kasvattanut tuoteryhmä viimeisten vuosien aikana. Kuluttajat tarkkailevat elämäntapojaan ja haluavat selvästi satsata omaan terveyteensä ja hyvinvointiinsa. Kuluttajalle alkoholittomien oluiden suosion kasvu näkyy huomattavana valikoiman parantumisena, toteaa Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.
Myös Taloustutkimus on tutkinut alkoholiasenteita, ja alkoholittomuus oluen valintaperusteena on noussut suhteellisesti eniten vuodesta 2020. Verrattuna edellisvuoteen vuonna 2021 alkoholittomuus kasvoi valintaperusteena 50 prosenttia. Tämän tutkimuksen mukaan yhä useampi ostaa alkoholitonta olutta vuoteen 2020 verrattuna.
– Alkoholittomien oluiden myynti on kasvanut jo useita vuosia peräkkäin. Vaikka alkoholittomien oluiden osuus tilastoidusta olutmyynnistä on vielä pieni, on kyseessä merkittävä oluttrendi, joka todennäköisesti jatkaa kasvuaan pitkään, sanoo Panimoliiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)