Mielipide: Ilotulitteita ammuttiin toisia ihmisiä kohti myös Turussa
Olen pienestä pojasta asti pitänyt ilotulitteista, mutta viimeistään nyt olen tullut toisiin aatoksiin. Uudenvuodenaattona Turun Varissuolla alkuillasta todistin epäuskoisena, surullisena ja pöyristyneenä kerrostalon ikkunasta, kun ulkona kerrostalojen välisellä kentällä ihmisryhmät ampuivat tarkoituksella toisia ihmisiä raketeilla. En ole tällaista ennen nähnyt.
Kyse ei ollut vahingoista tai huolimattomuudesta. Paikalla oli useita kymmeniä ihmisiä, jotka tähtäsivät osumistarkoituksessa toisiaan ja ohikulkijoita isoilla raketeilla. Uudenvuodenpäivänä Ilta-Sanomien uutisessa kerrottiin, että samanlaista toimintaa on nykyään useilla paikkakunnilla.
Seurasimme toimintaa ikkunasta miltei tunnin ajan. Sota lakkasi hetkeksi, kun poliisipartio ajoi alueen ohi, ja jatkui kotvasen kuluttua taas samanlaisena. Kentän vieressä kulki päiväkoti-ikäisiä lapsia vanhempiensa seurassa. Kuinka pelottavalta pienistä mahtoi tällainen toiminta tuntua?
Itseltäni tahtoi loppua sanat kesken, kun yritin selittää kentällä näkyvää toimintaa kolmelle alaluokkalaiselle lapselleni. Me poistuimme kotiin kello 20:n aikoihin. Kerrostalon rappukäytävässäkin joku oli pieniä ilotulitteita ampunut. Jäin miettimään, millaiseksi meno mahtoi yltyä keskiyöllä.
Ilotulitteiden käyttö ei myöskään rajoitu sille laissa asetettuun aikaikkunaan. Tämäkään ongelma ei varmasti rajoitu pelkästään Varissuohon, mutta käytän sitä esimerkkinä, koska asiasta on yli kymmenen vuoden ajalta omakohtaisia kokemuksia. Asumme Littoisissa alueella, jonne Varissuon ilotulitukset kuuluvat selvästi. Paukuttelu alkaa Varissuolla heti joulun jälkeen myynnin alettua ja jatkuu tyypillisesti vielä muutamana päivänä uuden vuoden puolella.
Poliisilla ei varmasti ole mahdollisuuksia puuttua ongelmaan tässä laajuudessa. Olisiko aika siis kypsä rajoittaa ilotulitteiden myyntiä? Kysymys ei ole pelkästään turvallisuudesta. Nykyinen ilotulitteiden järjettömän suuri käyttömäärä tuntuu sopivan huonosti yhteen myös esimerkiksi ilmastotoimien kanssa. Tekeepä se Suomen kauppataseeseenkin omalta osaltaan lovea, kun kaikki tämä taivaalle savuna katoava on nykyään tuontitavaraa.
Isompien ilotulitteiden käytön rajoittamisesta on luovutettu eduskunnalle jo vuonna 2019 yli 65000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite. Valitettavasti eduskunnassa aloitteen käsittelystä vastaava talousvaliokunta ei ole ehtinyt tai halunnut ottaa asiaa vieläkään käsittelyyn. Kansalaisaloitteessa lähdetään siitä, että kaikkia isompia ilotulitteita saisi jatkossa ampua vain ammattilaiset.
Vaikka tämä kuulostaa hyvältä, niin voisiko se kansalaisista tuntua liian isolta muutokselta kerralla ja päättäjille siten vaikealta toteuttaa. Miten esimerkiksi haja-asutusalueilla ilotulitteista nauttiminen vastuullisesti voisi jatkua?
Mikäli kansalaisaloite ei sellaisenaan muutu lainsäädännöksi, niin voisiko välimallin ratkaisu olla, että kaikkien ilotulitteiden ostajaksi pitää ensin rekisteröityä. Rekisteröityminen tapahtuisi verkkopankkitunnuksilla ilmaiseksi netissä ja siitä saisi QR-koodin, jota näyttämällä myymälässä saisi ilotulitteet ostettua. Rekisteröityminen olisi sallittua vain täysi-ikäisille.
Rekisteröitymisen yhteydessä rekisteröityjä antaa vakuudet siitä, että hän ampuu ostamansa raketit henkilökohtaisesti ja vastaa omastaan sekä kaikkien sivullisten turvallisuudesta. Vaikka tämä tuskin poistaa ongelmia kokonaan, se varmasti pienentäisi haittoja merkittävästi ja nostaisi osaltaan kynnystä luovuttaa ilotulitteita alaikäisille. Väärinkäyttöjä havaitessaan viranomaisille voitaisiin myös antaa valtuudet ottaa matalalla kynnyksellä osto-oikeus pois määräajaksi, esimerkiksi viideksi vuodeksi.
Tapani Talvitie, Littoinen