Debatti: Konservatiivi vs. Sarjayrittäjä
Millä perusteella teet ostopäätöksiä? Vaikuttavatko esimerkiksi kotimaisuus tai ekologisuus ostopäätökseesi?
Tavio: Pyrin suosimaan kotimaista. Olen esimerkiksi ostanut suomalaisia vaatemerkkejä, mutta en ole ihan varma onko ne oikeasti valmistettu Suomessa.
Mäenpää: Toivoisin, että pystyisin tekemään enemmän ostopäätöksiä esimerkiksi ekologisuuden ja kotimaisuuden pohjalta, mutta rehellisyyden nimissä ei se aina vaikuta. Tuotteiden laatu on luultavasti tärkein ostokriteerini.
VT: Minusta on sääli, että kotimainen vaateteollisuus on vähentynyt niin voimakkaasti. Näkisin sen monella tapaa hyvänä asiana, jos vaateteollisuus pystyisi palaamaan Suomeen nykyistä laajemmin.
MM: Nykyisessä työssäni enkelisijoittajana olen kohdannut paljon vaatealan startuppeja. Käytännössä kaikkien vaatealan ihmisten yhtenä isona teemana on ekoloogisuus. Niitä lähtöjä on Suomessakin paljon.
VT: Ekologisuus on myyvä trendi tällä hetkellä. Monet brändit pyrkivät näyttämään ekologisilta kuluttajien suuntaan, vaikka eivät todellisuudessa kovin ekologisia olisikaan.
MM: Mutta kyllä ekologinen ajattelu ja kiertotalous ovat selvästi nousseet parinkymmenen vuoden aikana. Kun itse olin parikymppinen, esimerkiksi kirpputoreilla käyminen koettiin nolona. Nykyään se on coolia ja kirpputorit ovat isoa bisnestä.
VT: Kotimaisia yrittäjiä voisi tukea tullien kautta. Jos ulkomaiden halpatuotantomaista tulevaa krääsää alettaisiin verottamaan nykyistä enemmän, se ohjaisi kuluttajia käyttämään kotimaisia ja eurooppalaisia tuotteita.
MM: Itse en näe hyvänä tapana sulkea markkinoita. Ei se ole niin, että esimerkiksi kaikki Kiinasta tuleva on huonoa.
VT: Ei tietenkään, mutta tilastojenkin valossa Kiina on suurin saastuttaja.
MM: Mutta jos miettii esimerkiksi väestönkasvua, mikä on iso ongelma. Kun hyvinvointi kasvaa, syntyvyys pienenee. Syntyvyyskeskusteluun liittyen on olennaista, että saadaan Afrikka ja Aasia mukaan hyvinvointiin, jotta syntyvyys laskee.
Ilkka Lappi