Pohjoismaisen mallin uskotaan purevan työttömyyteen ensi vuonna

Vahtimestari Lingsha Xue, palveluassistentti Annette Jäntti ja uraohjaaja Samana Shoaib Käsityöläiskadun Työpisteellä. Vahtimestari Lingsha Xue, palveluassistentti Annette Jäntti ja uraohjaaja Samana Shoaib Käsityöläiskadun Työpisteellä. Kuva: Marianne Rovio

Ensi vuonna turkulaisen työttömän palvelut muuttuvat. Turku ottaa käyttöönsä pohjoismaisen työvoimapalvelun mallin 2. toukokuuta 2022 alkaen. Kyseessä on työttömyyden alkuvaiheen palvelu, jossa asiakasta kontaktoidaan kahden viikon välein ja toteutetaan viisi keskustelua kolmen kuukauden aikana. Näin on tarkoitus aktivoida tehokkaammin potentiaalisia työntekijöitä uudelleen työmarkkinoille.

– Uskon, että tämä uusi malli tukee ja kannustaa työnhakuun paremmin, koska tässä saa virkailijalta säännöllisin ajoin tukea työhaussa tai tarvittaessa urapolun suunnittelussa. Se velvoittaa hakemaan neljää työpaikkaa kuukaudessa, mutta yksilöllisen tilanteen mukaisesti hakuja voi olla vähemmänkin. Tästä mallista on hyötyä erityisesti työllistymisessä tukea tarvitseville sekä vastavalmistuneille, kertoo Turun kaupungin työllisyysjohtaja Riitta Uitto.

Pohjoismaisessa mallissa henkilökohtainen ohjaus tehostuu kolmen kuukauden tiiviillä yhteydenpitojaksolla, jossa tuetaan työnhakijan nopeaa työllistymistä ja työnhakua käynnistetään entistä nopeammin. Työllisyyden kuntakokeiluun Turkuun palkataan 25 uutta virkailijaa mallin myötä.

– Tässä lisätään työnhakijan vastuuta ja itsenäisyyttä työnhausta. Lisäksi työttömyysturvaseuraamuksia kohtuullistetaan, Uitto lisää.

Hallitus antoi pohjoismaisesta työvoimapalvelumallista lakiesityksen eduskunnalle 7. lokakuuta 2021. Tavoitteena on, että muutokset tulisivat voimaan toukokuussa 2022.

Turun työttömyysluvut tämän vuoden syyskuulta ovat 12 304 työtöntä, kun vuoden 2019 syyskuussa työttömiä oli 9864. Vuosiennusteen mukaan Turun kaupungin työmarkkinatukimaksut nousevat arviolta jopa 23,3 miljoonaan euroon. Korona-aikana työttömyys kasvoi ja kaupungin työmarkkinatukimaksut nousivat neljä miljoonaa euroa.

Pitkäaikaistyöttömyys on myös Turussa kasvussa, ja 66 prosenttia työttömyydestä on niin sanottua rakennetyöttömyyttä.

– Pitkäaikaistyöttömille puolestaan tarjoamme mahdollisuuden työllistyä esimerkiksi työkokeilun tai palkkatuen avulla. Työkokeilu on todella hyvä siirtymä työelämään, jos on ollut todella pitkään työttömänä. Haluan muistuttaa, että työkokeilu sopii erinomaisesti myös alanvaihtajille. Oppisopimuskoulutus voi tarjota taas uuden uran, jos ammatillista koulutusta ei ole tai se ei työllistä. Näin saa itsevarmuutta ja mahdollisuuden aloittaa työelämän rutiinit uudelleen, Uitto täsmentää.

Työllisyyden kuntakokeilussa Turku on ollut mukana viime maaliskuusta lähtien, joten siksi osa työttömien palveluista kuuluu kunnalle jo nyt. Pohjoismainen työvoimapalvelumalli koskee siis myös kuntakokeilujen asiakkaita.

– Kuntakokeilun myötä valmistaudutaan pysyvään muutokseen, jolla vahvistetaan kuntien roolia työllisyyspalveluiden järjestäjänä. Olemme siis todella ison muutoksen edellä, Uitto sanoo.

Kuntakokeiluja on tarkoitus jatkaa vuoden 2024 loppuun saakka, ja tämän jälkeen työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy hallitusohjelman mukaisesti kunnille. Kuntakokeilujen asiakkaana ovat kaikki nuoret, maahanmuuttajat ja työmarkkinatukea saavat työttömät työnhakijat.

Työnhaku voi olla turhauttavaa, jos sitä työtä ei vain löydy. Turusta saa apua eri paikoista työnhakuun, ja esimerkiksi juuri Turun kaupungin Työpisteelle Käsityöläiskadulle voivat kaikki turkulaiset tulla kysymään neuvoa työllistymiseen ja opiskeluihin liittyvistä asioista. Myös yritykset ottavat yhteyttä ja kysyvät työntekijöitä omiin tarpeisiinsa.

– Meiltä voi todellakin tulla kysymään mieltä askarruttavia kysymyksiä omaan työllistymiseen liittyen. Ja meille voi kertoa myös niistä oman työllistymisen esteistä. Me autamme ihmisiä työllistymään eri tavoilla. Autamme löytämään piilotyöpaikkoja, valmistautumaan työhaastatteluun, parantamaan hakemuksia sekä ansioluetteloita ja opetamme tekemään myös video-cv:tä. Haluamme tsempata täällä, sillä tiedämme, ettei työnhaku ole aina henkisesti helppoa, kertoo työllisyyden palvelupäällikkö Satu Nikkanen.

– Meillä on myös tiedossa kymmeniä piilotyöpaikkoja, koska jotkut yritykset ottavat meihin yhteyttä ja ilmoittavat tarpeestaan johonkin työtehtävään. Heillä ei ole aikaa järjestää mitään erillistä hakua omien kiireidensä keskellä, joten me tarjoamme heille sitten sopivan henkilön, sanoo Nikkanen.

Nikkanen kehottaa tulemaan rohkeasti vain Työpisteelle.

– Autamme mielellämme eteenpäin. Meiltä voi varata ajan, ja meillä on myös päivystys. Ensimmäisellä kerralla voi tulla vaikka vain kurkkaaman putiikkiimme, josta voi löytää vaikka joululahjoja läheisille.

– Meillä on tarjolla tukityöpaikkoja kaupungin eri yksiköihin, museoihin, kirjastoille, päiväkoteihin, ja tarvitsemme myös tänne meille työntekijöitä, Riitta Uitto lisää.

Marianne Rovio

 Turun kaupungin työllisyysjohtaja Riitta Uitto ja työllisyyden palvelupäällikkö Satu Nikkanen kehottavat tulemaan rohkeasti Työpisteelle hakemaan apua työllistymiseen. Turun kaupungin työllisyysjohtaja Riitta Uitto ja työllisyyden palvelupäällikkö Satu Nikkanen kehottavat tulemaan rohkeasti Työpisteelle hakemaan apua työllistymiseen. Kuva: Marianne Rovio

Kaupan liikevaihto kasvoi 10,5 prosenttia marraskuussa

Koko kaupan (G) työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %.

Tilastokeskuksen mukaan koko kaupan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi marraskuussa 10,5 prosenttia vuoden 2020 marraskuusta. Koko kaupan työpäiväkorjattu myynnin määrä, josta hintojen muutoksen vaikutus on poistettu, laski 0,6 prosenttia. Liikevaihto kasvoi kaikilla kaupan päätoimialoilla.

Näkemyserot esiin - keinoja mielikuvien sijaan!

Lupaukset paremmasta ja mielikuvapolitiikka ovat vain sanoja. Ne eivät anna oikeaa tietoa millaisia ratkaisuja kukin kannattaa. Erot selviävät vasta kun keskustellaan keinoista, miten asiat hoidetaan. Siksi nyt pitää keskittyä keinoihin. Laivoranta vaatii.

Laivoranta haastaa keskustelemaan keinoista, joilla muutetaan sosiaali- ja terveyspalvelujen suunta parempaan. Merkittävin este paremmalle on luottamusta rapauttava mielikuvapolitiikka. Mikään ei muutu kilpailemalla suosiosta lupauksilla, tai vastustamalla uudistuksia. Pelkät hyvät tavoitteetkaan eivät toteudu ilman tarvittavia keinoja. Turun tilanne on esimerkki tästä. Eripura ja kiistely keinoista johtaa siihen, ettei hyvään lopputulokseen päästä.

Noin 8 000 litraa kevyttä polttoöljyä säiliöstä valuma-altaaseen Piispanristintiellä

Noin 8 000 litraa kevyttä polttoöljyä pääsi vuotamaan säiliöstä valuma-altaaseen Piispanristintiellä Kaarinassa sunnuntaina iltapäivällä.

UMO Helsinki Jazz Orchestra konsertoi Great Voices -sarjallaan myös Turussa

Ola Onabulé.

UMO Helsinki Jazz Orchestran Great Voices -konserttisarja jatkuu ja saapuu myös Turkuun. UMOn solistina vierailee brittiläis-nigerialainen soullaulaja ja lauluntekijä Ola Onabulé . Konsertti on torstaina 24. maaliskuuta kello 19 Logomon Teatro-salissa.

Vakuudeton laina heti - Kilpailuta vakuudettomat lainat

Laina ilman vakuuksia tai takaajia auttaa tilanteessa, jossa ulkopuoliselle rahoitukselle on tarvetta, mutta vakuuksia tai takaajia ei ole saatavana. Vakuudeton laina voi tulla kyseeseen missä tahansa elämänvaiheessa tai -tilanteessa. Voit hakea vakuudetonta lainaa tarvitsemallesi summalle. Muista kuitenkin ottaa huomioon oma elämäntilanteesi. Ennen lainan ottamista luottoja kannattaa vertailla, sillä eri lainanmyöntäjien ehdot vaihtelevat ja kilpailuttamalla voit löytää mahdollisimman edullisen lainan omiin tarpeisiisi.

16-vuotias Niilo Puustinen Interiin pitkällä sopimuksella

Inter on tehnyt kolmivuotisen pelaajasopimuksen vuonna 2005 syntyneen Niilo Puustisen kanssa. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja siirtyy sinimustiin MuSasta.

Kansantalouden tuotanto kasvoi marraskuussa

Tuotannon työpäiväkorjattu muutos edellisvuoden vastaavasta kuukaudesta, %.

Työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi marraskuussa 4,2 prosenttia vuodentakaisesta. Marraskuun kausitasoitettu tuotanto nousi 0,3 prosenttia edelliskuukaudesta. Lokakuun työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi tarkentuneiden tietojen mukaan 4,7 prosenttia (aiemmin 4,3 prosenttia) edellisvuoden lokakuusta.

Turku kysyy asukkailtaan arvioita viimeistelyvaiheessa olevan kaupunkistrategian hyvinvointivaikutuksista

Turun kaupunki on julkaissut kyselyn, jolla haastetaan kaupunkilaisia miettimään, millaisia hyvinvointivaikutuksia päivitetyllä strategialla tulee olemaan. Tämä on ensimmäinen kerta, kun strategiavalmistelun yhteydessä tehdään päätösten vaikutusten ennakkoarviointi yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Kyselyn vastausaikaa on jatkettu ja siihen voi vastata Kerro kantasi -verkkopalvelussa 30. tammikuuta asti.

Aboa Vetus Ars Nova kehitti ja toteutti etäpalveluita

Osmo Rauhalan laaja yksityisnäyttely Muista unohtaa kaikki esittelee taiteilijan 2010-luvun tuotantoa.

Arkeologian ja nykytaiteen museo Aboa Vetus Ars Nova oli koronapandemian vuoksi alkuvuodesta suljettuna neljä ja puoli kuukautta – melko tarkalleen yhtä monta päivää kuin edeltäneenäkin vuonna. Vuoden aikana museokäyntejä museon arkeologiselle puolelle Aboa Vetukseen tehtiin 29 449 ja nykytaiteen puolelle Ars Novaan 26 033.

Loton potti nousee kymmeneen miljoonaan euroon, Piikkiöön 40 000 euron voitto Jokerista

Lotosta ei löytynyt kierroksella 2/2022 yhtään täysosumaa. Ensi viikolla potissa on kymmenen miljoonaa euroa.

Täyttä asiaa: Ilotulitusten aika on todellakin ohi

Suhtautuminen ilotulituksiin jakaa mielipiteitä.

Omikron-viruksen levitessä pitäisi muistaa aikaisempia koronasuosituksia, eli mennä kauppaan yksin. Usein näkee lasten juoksevan kaupassa ilman maskia jopa aivastelevan.

Palkkasumma kasvoi loppuvuonna 5,4 prosenttia

Palkkasumman kolmen kuukauden vuosimuutos, % (TOL 2008).

Tilastokeskuksen tietojen mukaan koko talouden palkkasumma oli syys-marraskuussa 5,4 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Marraskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 5,5 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten syys-marraskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 0,2 prosenttia.

THL: Lasten koronarokotukset pääsemässä vauhtiin koulujen alettua

Suomessa on aloitettu 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositteli joulukuussa 2021 rokotuksia ikäryhmän lapsille, joilla on perustaudin hoidon tai muun syyn vuoksi suurentunut riski sairastua vakavaan koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Lisäksi rokotuksia suositeltiin 5–11-vuotiaille, joiden lähipiirissä on voimakkaasti immuunipuutteinen henkilö.

Kirjaston ja museoiden yleisötapahtumat peruttu, yksilöliikuntatiloja avataan Turussa

Turun pääkirjaston yleisötapahtumat on peruttu.

Aluehallintoviraston 14. tammikuuta tekemä päätös jatkaa rajoituksia Turun kaupungin vapaa-aikapalveluissa.  Käyttäjiä muistutetaan edelleen, että kulttuuri- ja liikuntapalveluihin ei saa mennä sairaana, flunssaisena tai karanteenin aikana. Kaikissa palveluissa edellytetään kasvomaskin käyttöä.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palveluista kerätään mielipiteitä kyselyllä

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sotepalvelujen strategian valmistelu etenee. Kaikille varsinaissuomalaisille on avattu avoin kysely. Hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämiseksi halutaan kuulla tulevan hyvinvointialueen asukkaita.

Åbo Svenska Teater peruu kaikki esitykset tammikuun loppuun asti

Baskerville - aito Sherlock Holmes -arvoitus -näytelmän ensi-ilta siirtyy jälleen. Daniela Franzell (vas.), Amanda Nymanilla ja Samuel Karlsson.

Åbo Svenska Teater joutuu jälleen perumaan kaikki esitykset tammikuun loppuun asti. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt uuden päätöksen (14.1.) rajoituksista covid-19 tartuntojen leviämisen taltuttamiseksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella. Rajoitukset ovat voimassa 28. tammikuuta asti. Valtioneuvoston asetus koronapassin hyllyttämisestä on voimassa 31. tammikuuta asti ja siksi teatteri ei käytännössä voi avata oviaan ennen 1. helmikuuta.

Sibelius-museon kävijämäärät nousivat hieman edellisvuodesta

Jouko Keto kuvasi ensimmäisessä Ruisrockissa ihmisiä ja festaritunnelmaa.

Sibelius-museo oli viime vuonna koronapandemian takia oli suljettuna yhteensä noin viiden kuukauden aikana. Tämän lisäksi aukioloajat pysyivät toista vuotta perättäin supistettuina ja keskimääräinen aukioloaika oli vuoden 2021 aikana vain noin 16 tuntia viikossa.

Rajoituksia jatketaan Naantalissa 28. tammikuuta saakka, lasten ja nuorten harrastustoiminta saa jatkua

Varsinais-Suomen huonontuneen koronatilanteen vuoksi on tarpeen jatkaa rajoitusten voimassaoloa Lounais-Suomen aluehallintoviraston 14. tammikuuta tekemän päätöksen mukaisesti. Rajoitukset ovat voimassa 16.–28. tammikuuta.

Urheilu

16-vuotias Niilo Puustinen Interiin pitkällä sopimuksella

Inter on tehnyt kolmivuotisen pelaajasopimuksen vuonna 2005 syntyneen Niilo Puustisen kanssa. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja siirtyy sinimustiin MuSasta.

Aati Marttinen vahvistaa TPS:n maalivahtiosastoa

Aati Marttinen.

TPS on tehnyt kauden 2022 kattavan pelaajasopimuksen maalivahti Aati Marttisen kanssa. 24-vuotias Marttinen siirtyy TPS:ään kasvattajaseurastaan Interistä, jossa pelasi 20 liigaottelua kausilla 2016–21. Marttinen täydentää TPS:n maalivahtiosastoa, jota tähdittää jo ennestään Ykkösen viime kauden parhaaksi maalivahdiksi valittu Jere Koponen .

Åboraakkeli: Kova palloilukevät (taas)

Jos ja kun omikron jyllää alkuvuodesta eri puolilla Suomea, on urheilu muun yhteiskunnan tavoin, jälleen kerran, melkoisen sekamelskan kynnyksellä. Alkuvuodesta on jo saatu epätoivottu uusintakierros vanhasta näytelmästä ”siirtoja, perumisia ja tyhjiä katsomoita”.

TPS:lle uusi ottelusiirto

TPS:n pelit jatkuvat ensi viikolla.

Alkuperäisen otteluohjelman mukaan TPS olisi kohdannut Mikkelissä Jukurit keskiviikkona 19. tammikuuta, mutta ottelu siirtyy pelattavaksi 8. maaliskuuta kello 18.30.

Johan Kotavuolle 700 syöttöä

Johan Kotavuo.

Turun Kristikan takamies Johan Kotavuo on ylittänyt 700 koriin johtaneen syötön rajan koripallon miesten 1. divisioona A:ssa. Rajapyykin ylittämisen myötä forssalaislähtöinen Kotavuo on myös sarjan kaikkien aikojen eniten koriin johtaneita syöttöjä antanut pelaaja. 25-vuotias Kotavuo on ehtinyt tahkota Suomen toiseksi korkeinta sarjatasoa kaudesta 2013–14 lähtien. Kristikassa hän on pelannut syksystä 2020 lähtien.

Noin 500 000 suomalaista tekee vuosittain vapaaehtoistyötä liikunnan ja urheilun parissa

Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta.

Urheiluseuratoiminnassa vapaaehtoistyö on harrastuksena liki yhtä yleinen kuin varsinainen liikunnan harrastaminen. Noin 500 000 suomalaista tekee vuosittain vapaaehtoistyötä liikunnan ja urheilun parissa. Rekisteröityneitä liikunnan harrastajia on suomalaisten urheiluseurojen piirissä noin 550 000 ihmistä. Salibandyssä yhden kauden aikana otteluissa on noin 600 000 yksittäistä roolia, jotka vapaaehtoistyöntekijät tekevät.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.