Broileri ohittaa ensimmäistä kertaa possun

Kuva: S-ryhmä

S-ryhmän ruokakauppojen tilastokatsauksen mukaan tällä hetkellä valtakunnallisesti isoina trendeinä korostuvat ruoan elämyksellisyys ja kotona syöminen, kasvis- ja kalaruokailmiö, ruoan ostamisen helppous ja yksilöllisyys sekä hyvinvoiva elämäntapa.

– Poikkeuksellisen korona-ajan jälkeen ruokakauppa on alkanut normalisoitua vuoden alusta. Selkeät valtatrendit ovat pitäneet pintansa ja osin vahvistuneet. Kaiken taustalla näkyvät myös korona-aikana vahvistunut kotimaisen ruoan arvostus ja toisaalta sen pohdinta, millainen ruoka on paitsi itselle myös ilmastolle fiksua. Ruoan hinta on myös monelle tärkeä valintaperuste. Ruokakaupan digitalisoituminen jatkuu edelleen vahvana ja olimme tänä vuonna jo elokuussa toimittaneet yli miljoona ruoan verkkokauppatilausta vuoden alusta. Etunamme on, että toimimme koko Suomessa. Tavoitteenamme on tuoda ruoan verkkokauppa mahdollisimman monen suomalaisen ulottuville joko kotiinkuljetuksilla tai noutopisteenä arjen matkojen varrelle, kertoo S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho.

Suomalaiset arvostavat yhä enemmän helppoutta ja yksilöllisyyttä, minkä lisäksi ruokailuun haetaan myös elämyksellisyyttä, kuten ravintolatasoisia grocerant-tuotteita. Myös hyvinvoivaan elämäntapaan ja kasvisruokailuun panostaminen korostuu ostoskorien sisällöissä.

– Selkeä enemmistö eli peräti 84 prosenttia asiakkaistamme kertoo hakevansa elämyksiä ruoasta. Kokeilunhaluisuus näkyy myös siinä, että uutuustuotteet kiinnostavat selvästi ja erityisesti ravintolatasoiset valmisruoat ovat olleet selkeitä myyntihittejä. Tämän vuoden Suomalainen menestysresepti -kilpailun finaalissa oli useampi keittiömestari ja voittajatuote, ravintolatasoinen härkäpapufalafel Fallero nousikin lanseerausviikoilla myydyimmäksi valmisruoaksi. Myös lokakuussa myyntiin tulleet Amarillo-valmisruoat ovat uutuustuotteina löytäneet tiensä ostoskoreihin poikkeuksellisen hyvin, iloitsee S-ryhmän päivittäistavarakaupan myyntijohtaja Antti Oksa.

Suomalaisten leivontabuumi lähti vuonna 2020 todelliseen nousuun ja jauhojen myynti kasvoi korona-aikana 14 prosenttia. Kovin buumi alkaa tasaantua. Leivonnassa makeutetaan entistä enemmän makeutusaineilla, joiden myynti on kasvanut 36 %. Suomalaisten suosituin makeiden leivonnaisten resepti on kuluvana vuonna ollut mustikkapiirakka. Mustikka on myös vuoden 2021 suosituin pakastemarja.

Juomakaupassa on nähtävissä harppaus seuraavalle tasolle. Lifestylejuomien, kuten vitamiinivesien ja kombucha-juomien sekä alkoholittomien juomien suosio on kasvanut selkeästi. Erityisesti alkoholittomat panimojuomat (+53 %) ja kalorittomat panimojuomat (+29 %) ovat huomattavassa kasvussa edelliseen vertailujaksoon verrattuna.

Suomalaiset ovat innostuneet käyttämään ruoanlaitossa tuoretta kalaa (+27 %), joista lohi säilyttää kärkipaikkansa suosikkina. Eniten kalaa syötiin Satakunnan alueella S-ryhmän keskiarvoon verrattuna. Sushin myynti ruokakaupassa on kirjaimellisesti räjähtänyt (+1 853 %). S-ryhmän myymälöihin ympäri Suomen on viimeisen kahden vuoden aikana avattu lähes 100 uutta sushin myyntipistettä. Korona-aikana myös ravintoloiden sulkeminen osaltaan lisäsi sushin ostamista kaupasta.

Proteiininlähteistä selkeässä kasvussa on broilerin liha, jonka kulutus tulee tänä vuonna ensimmäistä kertaa ylittämään porsaanlihan kulutuksen Suomessa. S-ryhmän marketeissa broilerin myynti kasvoi 16 prosenttia ja porsaanlihan myynti laski neljä prosenttia korona-aikana. Pitkäaikainen keskustelu ilmastofiksummasta ruokavaliosta näkyy jo suomalaisten ostokäyttäytymisessä. Vegeproteiinit ottavat entistä vahvemmin paikkansa suomalaisten lautasilla (+24 %) ja erityisesti niitä on ostettu pääkaupunkiseudulla muuhun Suomeen verrattuna.

Marjojen suosio on vuoden alusta kasvanut vahvasti ja myynnissä on tapahtunut 20 prosentin kasvu. Marjoja ostetaan erityisesti Keski-Suomessa ja Etelä-Suomessa. Tuoreista marjoista suomalaisten suosikkeja ovat mansikat. Muita hedelmäosaston trendaavia tuotteita ovat tänä vuonna olleet hattaraviinirypäleet ja tuoreet smoothiet.

Hyvinvointiin panostaminen näkyi korona-aikana ravintolisien kategorian kasvuna, erityisesti vitamiinien myynnissä (+48 %). Suomalaiset lisäsivät selkeästi aikaisempaan vertailujaksoon nähden myös superfoodien käyttöä (+14 %). Suosituimpia superfoodeja ovat olleet siemenet, pellavansiemenöljy ja chia-siemenet. Näiden käyttö on korostunut tänä vuonna erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla.

Suomalaiset ovat lisänneet valmisaterioiden kulutusta. Vuoden alusta erityisesti ruokatorilta ostettavat valmisateriat ovat kasvattaneet suosiotaan (+9 %). Valmiiden ruokatuotteiden trendissä on nähtävissä myös kasvisruokailmiö, sillä valmiit kasvisateriat ja salaattibaarin ainekset ovat vuoden alusta olleet jopa räjähdysmäisessä kasvussa (+50 %). Perinteisten valmisruokahittien rinnalla valmisruokatrendissä näkyy yhä vahvemmin grocerant-ilmiö. Sushin suosion kasvu liittyy myös tähän ilmiöön.

Irtomyyntituotteet kokivat korona-aikana selvän myynnin laskun, mutta tänä vuonna kysyntä on lähtenyt jälleen nousuun. Irtokarkkien myynti on vuoden alusta kasvanut 16 prosenttia ja paistopistetuotteiden 13 prosenttia. Paistopistetuotteiden ykkössuosikkina ovat karjalanpiirakat ja välipalatuotteiden ykkösenä on edelleen Suomalainen menestysresepti -kilpailun voittaja vuodelta 2020 eli Rostis.

24/7-ostamisen trendi ja ruoan ostaminen yöaikaan on yhä suositumpaa ja myymälöiden aukioloajat jatkavat laajenemistaan. Suosituin aika tehdä verkkokauppaostoksia on kello 18–22.

Ruoan verkkokauppa löysi korona-aikana uusia asiakkaita ja kasvu jatkuu vahvana. Ruoan verkkokaupan myynti on 1,5-kertaisella tasolla vuoden 2020 aiempaan ennätystasoon verrattuna. Yksittäisissä myymälöissä verkkokaupan osuus myynnistä ylittää selvästi yli kymmenen prosenttia. Suomalaiset suosivat verkkokauppatilausten noutoa suhteessa kuljetukseen. Ruoan verkkokaupan tilatuimpia tuotteita ovat myös kivijalassa ostetuimpien joukossa olevat arkituotteet jauheliha, banaani ja laktoositon kevytmaito. Verkossa tehtävä kertaostos vain on keskimäärin selvästi suurempi kuin myymälässä.

Tiedot perustuvat S-ruokakauppojen eli Prisman, S-marketin, Sale ja Alepa -myymälöiden sekä Food Market Herkku -ruokakauppojen tilastoihin. Tiedot on koottu lokakuussa 2021. Niissä vertaillaan myyntivolyymeja (kg/l) aikavälillä 3/2018–9/2019 ja 3/2020–9/2021.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoilla avajaisviikonloppuna 36 000 kävijää

Joulumarkkinat veti Vanhalle Suurtorille kansaa. Kuva on viime vuodelta.

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoilla vieraili avajaisviikonloppuna 27.–28. marraskuuta runsas joukko kävijöitä. Lauantaina markkina-alueella vieraili peräti 23 000 kävijää. Joulumarkkinoiden lisäksi kävijöitä paikalle houkutteli Turun tuomiokirkon kuusen valojen sytytys sekä Turun kaupungin joulunavaus. Sunnuntaina kävijöitä vieraili 13 000.

Vasemmistoliiton Varsinais-Suomen syyspiirikokous torjuu "työehtoshoppailun"

Vasemmistoliiton Varsinais-Suomen syyskokous ilmaisee tukensa ammattiyhdistysliikkeen jäsenten työtaisteluille Arkea Oy:n suunnittelemaa "työehtoshoppailua" vastaan. Työtaisteluissa vastustetaan työehtojen heikentämistä, jotka johtavat jo ennestään pienipalkkaisten muun muassa ruoka- ja siisteyspalvelun ja kiinteistöhuollon työntekijöiden palkkojen pienentämiseen ja lisäksi lomapäivien määrän leikkauksiin.

Kupittaa nousee Turun arvoalueeksi

Kupittaan ennustetaan nousevan Turun arvokkaimmaksi alueeksi vuoteen 2040 mennessä.

Helsingin, Tampereen, Espoon ja Turun kaupunginosien tulevaa arvonkehitystä luotaavan analyysin mukaan kovin asuntojen hintojen nousu nähdään tulevaisuudessa Espoon Finnoossa ja Tampereen Hiedanrannassa – jos kaavaillut palvelu- ja liikenneinvestoinnit alueilla toteutuvat. A-Insinööreissä selvitettiin 166 kaupunginosan arvonkehitys vuoteen 2040 asti.

Varsinais-Suomen Vasemmistoliitto asetti 93 aluevaaliehdokasta

Varsinais-Suomen Vasemmistoliitto asetti 93 aluevaaliehdokasta syyspiirikokouksessaan sunnuntaina. Uudessakaupungissa. Ehdokasjoukko täydentyy vielä. Vasemmistoliitto lähtee vaaleihin täydellä 98 ehdokkaan listalla.

Yrtit ja mausteet väärennösepäilyjen kohteena

Oreganonäytteistä lähes puolet oli epäilyttäviä.

Euroopan komission koordinoimassa hankkeessa selvitettiin yrttien ja mausteiden aitoutta. Hankkeessa tutkittiin oreganoa, paprikaa ja chiliä, kurkumaa, pippuria, juustokuminaa ja sahramia. Jäsenvaltiot toimittivat tutkittavaksi yhteensä 1885 näytettä, joista 323 (17 %) oli epäilyttäviä. Oreganonäytteistä lähes puolet oli epäilyttäviä. Oreganon seassa oli useimmiten runsaasti oliivipuun lehtiä.

Rakentamisen korkeutta ja rakennusoikeutta vähennetty Pihlajaniemen pohjoisosassa

Tiistaina 30. marraskuuta kokoontuvalle kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Pihlajaniemen pohjoisosaan laadittu asemakaavaehdotus, joka mahdollistaa umpikortteleihin perustuvan asuinalueen rakentamisen noin 2 500 asukkaalle.

Vene- ja laituripaikkojen hinnat nousevat

Venepaikkoja on Uittamon ja Lauttarannan venesatamissa sekä Aurajoessa Martinsillasta yläjuoksulle päin.

Turun kaupungilla on venepaikkoja Uittamon ja Lauttarannan venesatamissa sekä Aurajoessa Martinsillasta yläjuoksulle päin. Lauttarannassa on myös talvisäilytyspaikkoja. Venepaikkojen vuokrausaste oli viime vuonna lähes sata prosenttia.

Runosmäen alueen monitoimitalolle haetaan poikkeuslupaa

Tiistaina 30. marraskuuta kokoontuvalle kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi poikkeuslupaa, joka koskee Runosmäen alueen monitoimitalon rakentamista tontille, josta on aikaisemmin purettu koulurakennus. Rakentaminen poikkeaa nykyisestä asemakaavasta käyttötarkoituksen ja kerroslukujen osalta. Tontille tulee myös pysäköintiä.

Li Andersson ehdokkaaksi Varsinais-Suomen hyvinvointialuevaaleihin

Li Andersson.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja ja opetusministeri Li Andersson asettuu ehdolle Varsinais-Suomen hyvinvointialuevaaleissa. Varsinais-Suomen vasemmistoliitto vahvisti ehdokkaita piirikokouksessa lauantaina.

Bussit palaavat Kauppatorin laitaan ensi syyskuussa

Kauppatorin muutostyöt valmistuvat ensi vuonna ja bussit palaavat torin laitaan ensi syyskuussa.

Turun kauppatorin uudistus on ollut käynnissä vuodesta 2018. Muutostöiden ajan joukkoliikenne on ollut väliaikaisilla reiteillä. Kauppatorin työt valmistuvat vuoden 2022 aikana niin, että joukkoliikenne voi palata takaisin Kauppatorin laitaan valmistuville pysäkeille ja uusille reiteille Turun keskustan alueella 26. syyskuuta alkaen.

Henri Ruoste ja Kontestro kolmanneksi Tukholman Top 10 -kilpailussa

EM-kilpailuissa kuudenneksi sijoittunut ratsukko Henri Ruoste ja Kontestro Db teki näyttävän paluun kansainvälisille areenoille. Ratsukko osallistui Tukholman viiden tähden kouluratsastuskilpailuun, johon oli kutsuttu Euroopan kärkinimet maailmanlistalta ja sijoittui kolmanneksi. Taso kilpailussa on erittäin kova, sillä mukana ovat EM-kilpailujen ja Tokion olympialaisten kirkkaimmat mitalistit ja Ruotsin parhaimmisto.

Saamenkieliset Kauneimmat Joululaulut soivat taas Turun tuomiokirkossa

Tuomiokirkossa mukana laulamassa on myös Turun alueella asuvia saamelaisia.

Saamenkielisiä Kauneimpia Joululauluja lauletaan Turun tuomiokirkossa jo kolmannen kerran, perjantaina 3. joulukuuta kello 18. Tilaisuuteen voi osallistua myös osoitteessa virtuaalikirkko.fi sekä kirkon saamelaistyön Facebook-sivulla Sámebargu Suoma ev.-lut. girkus. Tuomiokirkkoon tulevilta edellytetään voimassa olevaa koronapassia.

Rautakausi-seminaari Raisiossa kaupungintalolla

Raision museo Harkko ja Turun yliopiston arkeologian oppiaine järjestävät kaksipäiväisen kaikille avoimen Rautakausi-seminaarin Raisiossa perjantaina ja lauantaina 10.–11. joulukuuta. Seminaarin ensimmäinen päivä on varattu lyhyille rautakauden tutkimukseen liittyville esitelmille ja keskustelulle, teemana metallinetsintälöydöt rautakauden tutkimuksessa. Toinen päivä on pidemmille rautakautta ja rautakauden tutkimusta esitteleville esitelmille.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Vahdontiellä

Viemäri- ja vesijohtotyötä tehdään Vahdontie 17:n kohdalla 29.11.-10.12. Yksi ajokaista on pois käytöstä.

Nea Kivelälle kultaa kilpa-aerobicin SM-kilpailuista

Nea Kivelä.

Kilpa-aerobicin SM-kilpailut saatettiin päätökseen lauantaina Tampereella. Nea Kivelä Turun Urheiluliitosta voitti SM-kultaa naisten sarjassa.

Lotossa yksi täysosuma

Kierroksen 47/2021 arvonnassa löytyi yksi ainoa täysosuma, jolla voittaja kuittasi itselleen 1,2 miljoonaa euroa. Loton kierroksen 47/2021 oikea rivi on 7, 8, 20, 26, 27, 28 ja 36 sekä lisänumero 32. Plusnumeroksi arvottiin 25. Kierroksen ainoa täysosuma löytyi tuusulalaiselta nettipelaajalta.

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoilla vilkasta

On taas joulumarkkinoiden aika. Kuva on viime vuodelta.

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat käynnistyi lauantaina. Avajaispäivänä markkinoilla vieraili runsas joukko kävijöitä. Rauhallisemman aamupäivän jälkeen kävijämäärä iltaa kohden vilkastui.

Potilas hyötyy harvinaissairauksien eurooppalaisen yhteistyön tiivistymisestä

Suomen yliopistosairaalat ovat saaneet jäsenyyden kaikkiin eurooppalaisiin harvinaissairauksien osaamisverkostoihin (European Reference Networks, ERN). Tämä takaa harvinaissairaille potilaille parhaiden asiantuntijoiden avun asuinpaikasta riippumatta. Harvinaissairaudeksi määritellään sairaus, joka on harvemmalla kuin yhdellä kahdestatuhannesta.

Urheilu

Henri Ruoste ja Kontestro kolmanneksi Tukholman Top 10 -kilpailussa

EM-kilpailuissa kuudenneksi sijoittunut ratsukko Henri Ruoste ja Kontestro Db teki näyttävän paluun kansainvälisille areenoille. Ratsukko osallistui Tukholman viiden tähden kouluratsastuskilpailuun, johon oli kutsuttu Euroopan kärkinimet maailmanlistalta ja sijoittui kolmanneksi. Taso kilpailussa on erittäin kova, sillä mukana ovat EM-kilpailujen ja Tokion olympialaisten kirkkaimmat mitalistit ja Ruotsin parhaimmisto.

Nea Kivelälle kultaa kilpa-aerobicin SM-kilpailuista

Nea Kivelä.

Kilpa-aerobicin SM-kilpailut saatettiin päätökseen lauantaina Tampereella. Nea Kivelä Turun Urheiluliitosta voitti SM-kultaa naisten sarjassa.

TPS teki jatkosopimukset Topias Haapasen ja Valtteri Pullin kanssa

Valtteri Pulli ja Topias Haapanen.

Turun Palloseura on solminut jatkosopimukset hyökkääjä Topias Haapasen ja puolustaja Valtteri Pullin kanssa. Molempien pelaajien jatkosopimukset ovat kestoltaan kaksivuotiset.

Nuorten maajoukkuepuolustaja Joonas Lakkamäki TPS-paitaan

Joonas Lakkamäki.

TPS:n jalkapallomiehistö vahvistuu 19-vuotiaalla puolustaja Joonas Lakkamäellä . Kaudet 2022–23 kattavan sopimuksen TPS:n kanssa kynäillyt Lakkamäki siirtyy Turkuun porilaisesta Musan Salamasta. Lakkamäki on myös pelannut eri poikamaajoukkueissa, ja viimeksi marraskuun alkupuolella hän edusti Suomea Ruotsia vastaan Maarianhaminassa U20-maajoukkueen riveissä.

Maalivahti Matias Riikonen kaksivuotiseen sopimukseen Interin kanssa

Matias Riikonen.

FC Inter on tehnyt pelaajasopimuksen maalivahti Matias Riikosen kanssa. Lupaavan 19-vuotiaan kassarin sopimus turkulaisseurassa kattaa kaudet 2022 ja 2023.

Alkukauden tappiot kasvattivat TPS:n salibandymiehet voittoputkeen

TPS:llä on ollut syyskaudella usein syytä tuulettaa.

TPS siirtyi miesten F-liigan MM-kisatauolle vahvassa iskussa. Tauolle siirryttäessä Palloseura on kymmenen ottelun voittoputkessa. Kun vielä putken sisään mahtuu kaksi voitokasta ottelua Suomen Cupista, on komean voittoputken pituus kaikkiaan 12 ottelua. Voittoputken aikana TPS kaatoi muun muassa kotimaista salibandya viime vuodet suvereenisti hallinneen Tampereen Classicin.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.