Sofia Virta: Ammattilaisten osaamista nepsy-teemoista kehitettävä
Kansanedustaja Sofia Virta (vihr.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen lapsi- ja perhepalveluissa, sosiaalihuollossa ja lastensuojelussa työskentelevien ammattilaisten neuropsykologisen osaamisen kehittämisestä nepsy-lasten ja -nuorten oikeuksien turvaamiseksi. Virta korostaa, että lasten oikeuksien toteutuminen vaatii yksilöllisiin tarpeisiin vastaavia palveluja, selkeitä palvelupolkuja sekä ammattilaisten riittävää osaamista.
– Ammattilaisten osaamisella on suuri merkitys siinä, miten lasten ja nuorten yksilölliset tarpeet huomioidaan ja miten niihin kyetään vastaamaan. Tietoa nepsy-teemoista tulee olla riittävästi saatavilla niin varhaiskasvatuksessa, kouluissa kuin sosiaali- ja terveyspalveluissa työskentelevillä ammattilaisilla. Esimerkiksi lastensuojelussa tätä osaamista on aivan liian usein aivan liian vähän. Koulutus näistä teemoista on tärkeää, minkä lisäksi ammattilaiset ovat ehdottaneet keskitettyjen osaamiskeskusten, kuten nepsy-tiimien perustamista kuntiin, Virta toteaa.
Tiedon puutteesta tai palvelujärjestelmän toimimattomuudesta koituvat seuraukset voivat olla kohtalokkaita. Eniten kärsivät lapset ja nuoret, jotka jäävät ilman tarvitsemaansa tukea. Tulisi olla keinoja vaatia ja varmistaa, että ammattilaisten osaamisesta pidetään huolta.
– Jos apua ei yrityksistä huolimatta saa tai ammattilaisten osaaminen on riittämätöntä, voivat seuraukset olla invalidisoivia. Vaarana on, että vaikeuksia ei tunnisteta, ongelmat kasautuvat ja lapsi tai nuori sekä hänen lähipiirinsä uupuvat. Nepsy-lapsen vanhemmat saattavat joutua jättäytymään pois töistä, kun ulkopuolista tukea ei ole saatavilla. Pahimmassa tapauksessa lapsi tai nuori syrjäytyy, kun hän ei saa tarvittavaa tukea arjessa pärjäämiseen tai esimerkiksi koulunkäyntiin. Lisäksi jokaisen lapsen ja nuoren tulisi saada kokea onnistumisia ja tuntea olevansa osa yhteiskuntaa. Tietää, että minä olen hyvä ja arvokas juuri tälläisenä, Virta luettelee..
Hän korostaa palveluiden merkitystä sekä painottaa koronan aiheuttamaa hyvinvointivelkaa, joka on kohdistunut erityisesti heikommassa asemassa oleviin lapsiin ja nuoriin.
– Lapsi- ja perhepalveluiden, sosiaalihuollon sekä lastensuojelun tulee onnistua turvaamaan lapsuutta ja ehjää nuoruutta jokaiselle lapselle ja nuorelle. Jotta nepsy-lapsille ja -nuorille voidaan taata heidän tarvitsemansa tuki, on ammattilaisten erityisosaamista nepsy-teemoista kehitettävä kaikkialla Suomessa. Avun saanti ei saa riippua siitä, missä kunnassa perhe asuu tai kuinka pitkälle lapsen läheisten voimavarat riittävät palveluita vaatiakseen, vaan osaavia työntekijöitä ja toimivia palveluja tulee olla ympäri maata. Pandemia-aika on lisännyt neurokirjolla olevien lasten ja nuorten sekä heidän läheistensä kuormitusta. Tämä tulee huomioida koronan jälkihoidossa sekä kunnissa että tulevilla hyvinvointialueilla, painottaa Virta.
Kansanedustaja osallistuu myös torstaina kello 16.45 eduskuntatalon edessä järjestettävään mielenosoitukseen nepsy-lasten ja -nuorten oikeuksien puolesta, jonka järjestäjänä on 9-vuotias autismikirjolla oleva Aida-tyttö.
– Aida toi meille kansanedustajille tärkeän viestin siitä, miten moni neuropoikkeava lapsi jää yhä vaille yhdenvertaista kohtelua ja riittävää tukea. Olen pahoillani, että me aikuiset ja me päättäjät olemme epäonnistuneet siinä kaikkein tärkeimmässä tehtävässämme – jokaisen lapsen oikeuksien turvaamisessa.
Virta ensimmäisen kauden kansanedustaja ja edustanut vihreitä kansallisessa lapsistrategiakomiteassa.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)