Sofia Virta: Mielenterveysstrategia tulee jalkauttaa korkeakouluihin
Eduskunnan nuorten mielenterveyden tukiryhmän puheenjohtaja Sofia Virta (vihr.) ja eduskunnan kuntoutusverkoston puheenjohtaja Noora Koponen (vihr.) ovat tehneet toimenpidealoitteen Kansallisen mielenterveysstrategian jalkauttamisesta korkeakouluihin.
– Jo ennen koronapandemiaa yli kolmannes korkeakouluopiskelijoista kärsi jostakin mielenterveyden häiriöstä. Koronapandemia on entisestään lisännyt opiskelijoiden pahoinvointia, yksinäisyyttä ja mielenterveysongelmia. Huonovointisuus on kasautunut erityisesti heille, jotka ovat jo valmiiksi olleet heikommassa asemassa. Itsekin korkeakouluopintojen aikana mielenterveyden haasteiden kanssa kamppailleena tiedän, miten iso kynnys avun piiriin hakeutumiseen voi olla, Virta kertoo.
Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi viime vuonna kansallisen mielenterveysstrategian ja itsemurhien ehkäisyohjelman vuosille 2020–30. Strategiassa ei kuitenkaan huomioida korkeakouluopiskelijoita, vaikka näillä on omia erityistarpeita mielenterveyteen liittyen. Virta ja Koponen ehdottavat toimenpidealoitteessaan, että hallitus laatii toimenpideohjelman mielenterveysstrategian jalkauttamiseksi korkeakouluihin.
Kansanedustajat painottavat, että useat toimijat, kuten Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) ja Nyyti ry, tekevät jo laadukasta mielenterveystyötä korkeakouluopiskelijoiden parissa. Korkeakouluilla on käytössä myös omia keinoja, joilla opiskelijoiden hyvinvointia edistetään. Erilaiset mielenterveyden tukitoimet ovat kuitenkin hajanaisia ja näin ollen selkeät ja yhtenäiset kansalliset suuntaviivat korkeakouluopiskelijoiden mielenterveyden tukemiseksi puuttuvat.
– Tarvitsemme selkeyttä pirstaleiseen nykytilaan – meidän tulee koota yhteen korkeakouluopiskelijoiden mielenterveyttä edistäviä tahoja ja toimijoita ja laatia niiden pohjalta toimenpideohjelma. Meillä ei ole varaa menettää yhtäkään nuorta aikuista, mutta niin voi käydä, jos ihminen jää yksin. Tämä on näkynyt surullisina uutisina, kun nuori on kadonnut epätoivon tunteeseen. Mielenterveyden tukeminen on aloitettava ennakoivasti, ei vasta sitten kun on liian myöhäistä, Koponen painottaa.
Kansanedustajien mukaan hallituksen tulee varmistaa, että mielenterveysongelmiin on aina saatavilla oikea-aikainen ja tarvittava apu.
– Mielenterveyden haasteet eivät ole merkki heikkoudesta tai huonommuudesta, vaan ne voivat koskettaa meistä ketä tahansa. On meidän päättäjien tehtävä normalisoida näitä asioita ja varmistaa, ettei kukaan jää yksin, Virta ja Koponen toteavat.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)