Kulttuurin merkkivuosi tuo taide-elämyksiä loppuvuoteen

Kalle Nio ja Hans Rosenström kirjoittivat Weaving, yearning -äänitaideteoksen sanat ja suunnittelivat sen rakenteen. Kalle Nio ja Hans Rosenström kirjoittivat Weaving, yearning -äänitaideteoksen sanat ja suunnittelivat sen rakenteen. Kuva: Juha Paju-Heikkilä

Kulttuuripääkaupungin 10-vuotisjuhlavuonna Turussa on koettu ja nähty lukuisia tapahtumia ja julkisia taideteoksia. Kulttuurin juhla jatkuu aina vuoden loppuun saakka monimuotoisella ohjelmalla yllätyksiä unohtamatta. Luvassa on muun muassa ääni-installaatioita, performansseja, elokuva- ja valokuvataidetta sekä musiikkia jazzista oopperaan ja teatterimusiikista rockiin.

What ever Works! ry toteuttaa kaksi ääni-installaatiota julkisiin tiloihin. Metsä-teos tuo Forum Kortteliin 27.–28. lokakuuta kello 12–18 äänitaidetta, jonka sisällä voi levähtää hetken. Machina ex naturae -installaatio on koettavissa Halistensillan kevyen liikenteen alikulussa 30. lokakuuta kello 11–17 ja 31. lokakuuta kello 10–16.

Kalle Nion ja Hans Rosenströmin Weaving, yearning -äänitaideteosta esitetään Puolalanpuistossa 17. joulukuuta asti kerran päivässä kello 18 alkaen. 20-minuuttisen teoksen reitti alkaa taidemuseon edestä ja päättyy Ystävyyden patsaan aukiolle.

Kulttuuripääkaupunkivuonna alkunsa saanut konserttisarja Flame Jazz järjestää ainutlaatuiset 10-vuotisjuhlat lauantaina 30. lokakuuta. Juhlapäivän aikana jazzia kuullaan aamusta iltaan kymmenessä eri konsertissa Turun keskustan alueella.

Hirvensalon Life on a Leaf -talossa toteutetaan suomalais-saksalaisen Die ANGEL-duoprojektin kokeellinen, ympäristöstä vaikutuksia ottava Brainwave Music -performanssi 30.–31. lokakuuta. Maksuttomia esityksiä järjestetään molempina päivinä kello 14–19, ja esityksiin tulee varata liput ennakkoon.

TEHDAS Teatterilla 30. lokakuuta kello 19 kuultavassa Ääniä Tehtaalta -konsertissa juhlitaan teatterimusiikkia: säveltäjiä, äänisuunnittelijoita ja -taiteilijoita. Ennen illan konserttia järjestetään erityisesti teatterimusiikin ja äänisuunnittelun ammattilaisille suunnattu Ääni taiteessa -paneelikeskustelu.

Komitea ry juhlii viisivuotista taivaltaan gaalaillalla Utopia Clubilla 30. lokakuuta kello 19 alkaen. Esiintyjinä on yhdistyksen tukemista artisteista Rane & Co, Kupittaa, Princes of Nigeria ja Lawrence. Illan päättää Ronskibiitti.

Kaupunginkirjaston Kaamos-tapahtumassa 12. marraskuuta koetaan kirjaston kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 ohjelmasisältöjä tuunattuina tähän päivään. Illan kääntyessä yöksi lavalle kiipeää konsertoimaan ikoninen taiteilija Tuomari Nurmio.

Tarjoilija, keitossani on homo! on Teatteri Kantanäyn illalliskabaree sateenkaaren kaikissa väreissä. Kabareelippu sisältää esityksen ja kolmen ruokalajin menun. Koko ilottelu tarjoillaan teatterin ravintola Viidennellä näyttämöllä 19.11.–18.12.

Kulttuuripääkaupungin ja Logomon yhteistä 10-vuotisjuhlaa juhlitaan 20. marraskuuta, jolloin Logomo avaa ovensa kaikille kaupunkilaisille. Päivä huipentuu syntymäpäiväkonserttiin, jossa lavalle Lenni-Kalle Taipaleen kanssa astuvat suomalaiset eturivin tähtiartistit. Konsertin jälkeen Logomo muuntautuu Turun suurimmaksi yökerhoksi.

Iltatapahtuma Club Rococo ottaa Turun linnan salit haltuun 20. marraskuuta, jolloin inspiroidutaan 1700-luvun tyylistä.

Mykkäelokuva äänessä! -esityssarjassa nähdään ja kuullaan säestettyjä mykkäelokuvia. Esitykset toteutetaan Logomon LOGI-salissa 21. marraskuuta, 26. marraskuuta, 4. joulukuuta ja 10. joulukuuta.

Uuden Muotoilun Joulumarket täyttää Rettigin vanhan tehtaan kotimaisella muotoilulla 27.–28. marraskuuta. Designmarket on samassa Design Open House, joka kutsuu tekemään, kokemaan ja designtuotteiden lisäksi tutustumaan muotoiluosaamisen monimuotoisuuteen.

Martinkirkossa kuullaan Oopperakammari ry:n tuottama Puccinin Suor Angelica -ooppera 29. marraskuuta, 2. joulukuuta ja 3. joulukuuta klo 19. Oopperan pääroolin laulaa turkulainen sopraano Annukka Kuivisto.

Juha Allan Ekholmin Kaupunginosan kasvot on yhteisöllinen muotokuvaprojekti Martista. Näyttely on esillä Turun kaupunginteatterin ulkonäytöllä ja Galleria Space 81:ssä 7.–13. joulukuuta.

Johanna Sinkkosen interaktiiviseen I see you -mediataideteokseen voi osallistua Turun Tyttöjen talolla Varissuolla 9. joulukuuta kello 16–18. Teosta voi seurata samanaikaisesti myös verkkosivulta, joka avataan lähempänä tapahtumaa. Teoksen tallennetta esitetään kaupunginteatterin taideseinällä ja verkossa 13.12.–2.1.

Turun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä nähdään Saaristo-oopperan Koria täti -monologiooppera 17.–18. joulukuuta. Pääroolin esittää Päivi Nisula.

Juhlavuosi päättyy arvokkaasti Bachin Jouluoratorioon Kamarikuoro Key Ensemblen esittämänä. Martinkirkossa kuullaan oratorion kantaatit I–III 18. joulukuuta kello 19.30 ja kantaatit IV–VI 2. tammikuuta kello 19.30.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Joulu, Aaron ja minä

Kun oma perhe lähtee joulua viettämään muihin maisemiin, niin vaihtoehtoja jää yksinäiselle miehelle? Kutsua toinen yksinäinen joulua viettämään ja muistelemaan menneitä sekä purkamaan mieltä?

Valon polun valotapahtumasta yleisömenestys

Play of light.

Kirpeät pakkasetkaan eivät pidätelleet yleisöä, kun suuri joukko valotaiteen ystäviä suuntasi katsomaan Turun ensimmäistä mittavaa valotapahtumaa itsenäisyyspäiväviikonloppuna 3.–6. joulukuuta. Nelipäiväinen tapahtuma ympäristöineen keräsi ylistystä sekä yleisöltä että tapahtuman taiteilijoilta.

Loimu täydentää libero-osastoa Yhdysvaltain maajoukkueryhmästä

Kyle Dagostino.

Lentopallon Mestaruusliigassa viiden ottelun voittoputkessa oleva Raision Loimu vahvistaa vielä ennen joulutaukoa joukkuettaan yhdysvaltalaisella liberolla, kun Kyle Dagostino liittyy oranssimustiin. Loimu on peluuttanut viime otteluissaan liberona yleispelaaja Väinö Rahkoa , kun libero Aatu Kulmalaa vaivaa alaraajavamma. Kapteeni Rahko on pelannut uudella tontillaan kelvollisesti, mutta silloin Aitor Barrerosin pokerikädessä on yksi jokerikortti vähemmän käytettävissä.

Tiedepuiston kansihankinta päivittyi Kupittaan kärjen kumppanuushankkeeksi

Tiedepuiston kansihankkeen suunnittelualue.

Turun kaupunginhallitus päätti maanantaina käynnistää Tiedepuiston kannen hankinnan kokonaan uutena Kupittaan kärjen kumppanuushankkeena hankinta-asiakirjoihin tehtyjen muutosten jälkeen. Allianssiryhmittymä kilpailutetaan neuvottelumenettelyllä. Samalla hankkeen nimi päivittyi Kupittaan kärjen kumppanuushankkeeksi.

Suomessa todettu kaksi uutta omikrontartuntaa, tapauksia jo 50 maassa

Suomessa on varmistettu kaksi uutta omikronvariantin aiheuttamaa koronavirustartuntaa. Molemmat tartunnat on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella. Henkilöt ovat matkustaneet viime aikoina Etelä-Afrikassa ja Nigeriassa. Tapaukset eivät liity aiempaan tartuntaketjuun.

Turun entinen yhteysjohtaja Mikko Lohikoski nimetty kanslianeuvokseksi

Mikko Lohikoski.

Tasavallan presidentti myönsi perjantaina 3. joulukuuta joulukuuta 62 uutta arvonimeä. Turun kaupungin entinen yhteysjohtaja, valtiotieteiden maisteri Mikko Lohikoski nimettiin kanslianeuvokseksi.

Maskisuositus voimaan peruskoulun 3. luokasta lähtien

Lasten tartunnat ovat lisääntyneet ja ilmaantuvuus alle 12-vuotiailla rokottamattomilla on yli 800. Kouluissa ja oppilaitoksissa maskisuositus muutettiin koskemaan peruskoulua 3. luokasta lähtien, 4. luokan sijaan.

Turkulaistutkijat löysivät tänä vuonna 81 uutta eläinlajia

Polysphincta bonita -pistiäinen löytyi Brasiliasta. Sukuun kuuluvat pistiäiset ovat erikoistuneita loisimaan hämähäkeillä.

Luonnon monimuotoisuus tunnetaan huonosti ja valtaosa maailman eliölajeista on yhä löytymättä. Samanaikaisesti luontokato etenee kiihtyvällä nopeudella. Uusimpien arvioiden mukaan jopa miljoona eliölajia on vaarassa kuolla sukupuuttoon ihmistoiminnan seurauksena. Lajien löytyminen ja nimeäminen ovat ensimmäisiä askelia niiden suojelussa. Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijat kuvasivat vuoden 2021 aikana tieteelle neljä aiemmin tuntematonta eläinsukua ja 81 lajia. Ne löytyivät kahdentoista valtion alueilta.

Sairauspäivärahaa pitkään saavien kuntoutustarpeen selvittämistä tehostetaan

Kun työkyvyttömyys pitkittyy, Kela selvittää asiakkaan kuntoutustarpeen viimeistään silloin, kun sairauspäivärahaa on maksettu 60 päivää. Jatkossa Kela selvittää kuntoutustarpeen tarvittaessa myös silloin, kun sairauspäivärahaa on maksettu 150 ja 230 päivää.

Uusia pyöräpysäköintipaikkoja Kupittaan aseman viereen

Kupittaan vanhan aseman läheisyyteen on valmistunut uusi Kätilöpolku niminen jalankulku- ja pyörätie. Kätilöpolku johtaa Joukahaisenkadulta Kupittaan juna-aseman laitureille ja Helsinginkadun yläpuolella olevalle Tyks T-sairaalan tontille.

Maksamattomat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksut siirretään ulosottoon joulukuun puolivälissä

Syyslukukautta koskeva korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu piti maksaa viimeistään 30. syyskuuta. Maksamattomat maksut siirretään ulosottoon joulukuun puolivälissä.

Hyökkääjä Joonas Lepistö Interiin

Timo Furuholm ja SJK:n Joonas Lepistö. kohtasivat viime kesäkuussa Kupittaalla.

Inter on solminut pelaajasopimuksen 23-vuotiaan Joonas Lepistön kanssa. Nuoren hyökkääjän sopimus sinimustien kanssa kattaa kaudet 2022 ja 2023.

Väitös: Lasten psykoosilääkehoidon seurantakäytäntöjen yhtenäistäminen kannattaa

Psykoosilääkkeiden käyttö lasten mielenterveyshäiriöiden hoidossa on lisääntynyt. Lastenpsykiatrisen hoidon osana toteutettu oikea-aikainen lääkehoito voi helpottaa lapsen oireilua. Lääkehoidon aloituksen ja seurannan käytäntöihin tulisi kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota. LL Kirsi Kakon väitöskirjatutkimus osoittaa, että psykoosilääkehoidon haittavaikutukset, kuten painonnousu ja sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan epäedulliset muutokset, ovat varsin yleisiä myös suomalaisilla lapsilla. Lääkehoidon turvallisuutta voidaan kuitenkin edistää yhtenäisillä seurantakäytännöillä.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Kirkkoväärtinkujalla Raisiossa

Raisiossa tehdään 7.-10. joulukuuta viemäri- ja vesijohtotyö Kirkkoväärtinkuja 3:n kohdalla. Yksi ajokaista on pois käytöstä.

Kotimaan joulupaketit, -kortit ja -kirjeet kannattaa lähettää hyvissä ajoin

Kotimaan joulumuistamisten lähetyspäivät ovat ajankohtaisia lähiaikoina. Euroopan postitusten kanssa kannattaa pitää jo kiirettä.

Föli kilpailutti linjojen 99, P1–P3, 300 ja Naantalin pikkubussien liikenteen

Palvelulinjojen P1–P3 kustannus laski 10,3 prosenttia nykyisistä liikennöintikustannuksista.

Turun seudun joukkoliikenne Föli on kilpailuttanut uusia liikennöintisopimuksia Turun sisäiselle linjalle 99, palvelulinjoille P1, P2 ja P3, Turun ja Raision väliselle linjalle 300 sekä Naantalin sisäiseen pikkubussiliikenteeseen linjoille N1, N2 (viikonloppuliikenne), N3 ja N6–N13.

Työpäivän aikaisessa palautumisessa parannettavaa

Syyskuussa julkaistu palautumislaskuri on työkalu, jonka avulla voi selvittää, tukevatko työpaikan käytännöt palautumista työssä. Se on osa Työterveyslaitoksen toteuttamaa Mielenterveyden tuen työkalupakkia.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Varsinais-Suomenkadulla

Viemäri- ja vesijohtotyötä tehdään Varsinais-Suomenkadun ja Kymenlaaksonkujan risteyksen kohdalla 7.-10. joulukuuta. Yksi ajokaista on pois käytöstä.

Urheilu

Loimu täydentää libero-osastoa Yhdysvaltain maajoukkueryhmästä

Kyle Dagostino.

Lentopallon Mestaruusliigassa viiden ottelun voittoputkessa oleva Raision Loimu vahvistaa vielä ennen joulutaukoa joukkuettaan yhdysvaltalaisella liberolla, kun Kyle Dagostino liittyy oranssimustiin. Loimu on peluuttanut viime otteluissaan liberona yleispelaaja Väinö Rahkoa , kun libero Aatu Kulmalaa vaivaa alaraajavamma. Kapteeni Rahko on pelannut uudella tontillaan kelvollisesti, mutta silloin Aitor Barrerosin pokerikädessä on yksi jokerikortti vähemmän käytettävissä.

Hyökkääjä Joonas Lepistö Interiin

Timo Furuholm ja SJK:n Joonas Lepistö. kohtasivat viime kesäkuussa Kupittaalla.

Inter on solminut pelaajasopimuksen 23-vuotiaan Joonas Lepistön kanssa. Nuoren hyökkääjän sopimus sinimustien kanssa kattaa kaudet 2022 ja 2023.

Turun Palloseura teki kolme jatkosopimusta

Ruben Rafkin.

Liigaa johtava Turun Palloseura on solminut kolme jatkosopimusta nuorten pelaajien kanssa. Maalivahti Eetu Anttila ja puolustaja Ruben Rafkin solmivat seuran kanssa kahden vuoden jatkosopimukset. Kuluvalla kaudella Liiga-debyyttinsä tehnyt 22-vuotias Anttila kuuluu TPS:n omiin kasvatteihin. Tällä kaudella kuudessa Liiga-ottelussa torjunut Anttila on näyttänyt kaikille kasvaneensa seuraavalle tasolle jääkiekkoilijana.

Puukkokatsomo: Hatunnosto urheiluseurojen vapaaehtoisille

Nea Kivelä.

Turun Urheiluliiton 120-vuotisjuhlavuosi huipentui osaltaan Turun konserttitalossa viime sunnuntaina pidettyyn juhlanäytökseen. Juhlaviikonloppuna Turun Urheiluliitto juhli myös tositoimissa, kun Nea Kivelä toi aerobicin Suomen mestaruuden Turkuun.

Juri Kinnunen edustaa TPS:ää myös ensi kaudella

Juri Kinnunen.

TPS on tehnyt kauden 2022 kattavan jatkosopimuksen laitapuolustaja Juri Kinnusen kanssa. 31-vuotias Kinnunen aloittaa jo kahdeksannen kautensa TPS-paidassa. Hän on TPS:n puolustuksen kolmas sopimuspelaaja Rasmus Holman ja Joonas Lakkamäen ohella.

Mika Laurikaisen mukaan TPS:n rakennus on hyvässä vauhdissa

Mika Laurikaisen mukaan TPS rakentaa ensi kauden joukkuetta realiteettien ehdoilla.

TPS:n jalkapallojoukkue koki kovan kolauksen viime kauden päätteeksi, kun tavoitteeksi asetettu nousu Veikkausliigaan ei toteutunut. Työ uutta kautta varten alkoi kuitenkin heti kauden päätyttyä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.