Asuntokauppoja tehtiin syyskuussa hieman viime vuotta enemmän

Vanhoja asuntoja on alkuvuonna myyty noin 15,1 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Vanhoja asuntoja on alkuvuonna myyty noin 15,1 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Kuva: Jane Iltanen

Suomessa myytiin syyskuussa vanhoja asuntoja maanlaajuisesti 2,6 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Kumulatiivisesti tarkasteltuna tammi-syyskuussa vanhoja asuntoja on myyty noin 15,1 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

‒ Syyskuun luvut osoittavat, että kuluttajien luottamus sekä omaan että Suomen talouteen on korkealla ja asuntoja vaihdetaan aktiivisesti. Kysyntä kohdistuu edelleen vahvimmin kolme huonetta ja sitä suurempiin asuntoihin. Etenkin uudehkot omakotitalot ja hyvien palveluiden lähellä sijaitsevat hyväpohjaiset rivi- ja paritalohuoneistot ovat asunnonvaihtajien suosiossa, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius sanoo.

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton ylläpitämän Hintaseurantapalvelun mukaan syyskuussa Suomessa myytiin vanhoja asuntoja maanlaajuisesti 2,6 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Pääkaupunkiseudulla asuntokauppamäärät nousivat syyskuussa 2,2 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Kumulatiivisesti alkuvuodesta asuntokauppamäärät pääkaupunkiseudulla ovat 13,5 prosenttia korkeammat kuin vuonna 2020. Muualla Suomessa tehtiin syyskuussa kauppoja 2,7 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten ja kumulatiivisesti alkuvuodesta 17 prosenttia enemmän verrattuna vuoteen 2020.

Helsingissä tehtiin syyskuussa kauppoja 2,8 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Espoossa kauppamäärät laskivat edellisvuoden syyskuuhun verrattuna 3,8 prosenttia. Vantaalla kauppamäärät nousivat syyskuussa jopa 27,1 prosenttia viime vuoteen verrattuna, joka pääasiassa tuli rivi- ja paritalokauppamäärien merkittävästä kasvusta (+51 kpl). Tampereella asuntoja myytiin syyskuussa 8,1 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten, Turussa (-7,4 %), Oulussa (-11 %), Joensuussa (-2,2 %), Porvoossa (-11 %).

Myös Porissa kauppamäärät laskivat 2,8 prosenttia edellisvuoden syyskuuhun verrattuna. Kasvua kauppamäärissä oli syyskuussa Lahdessa 10,4 prosenttia, Kuopiossa (+0,5 %), Jyväskylässä (+3,7 %), Kouvolassa (+16,4 %) sekä Mikkelissä, jossa kauppamäärät nousivat syyskuussa 8,8 prosenttia viime vuodesta.

Helsingissä vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin tammi–syyskuussa 11,4 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Espoossa kauppamäärät nousivat edellisvuoteen verrattuna 14,3 prosenttia ja Vantaalla 14,6 prosenttia.

Tampereella vanhoja asuntoja myytiin tammi–syyskuussa 13,9 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Turussa kasvua oli 8,2 prosenttia, Lahdessa 26,5 prosenttia, Oulussa 12,4 prosenttia, Kuopiossa 20,2 prosenttia, Jyväskylässä 18,2 prosenttia ja Joensuussa 19 prosenttia.

Porvoossa kauppamäärät nousivat tammi–syyskuussa 14,2 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, Kouvolassa 11,4 prosenttia, Porissa kahdeksan prosenttia, Mikkelissä 35,7 prosenttia. Lappeenrannassa vanhojen asuntojen kauppamäärissä oli kasvua 29,7 prosenttia ja Imatralla 31,5 prosenttia.

‒ Kauppamäärien kasvu näkyy erityisesti omakotitaloissa ja rivitalohuoneistoissa, joiden kysyntä on ollut poikkeuksellisen suurta tänä vuonna. Kysynnän kasvu näkyy myös myyntiajoissa, jotka ovat laskeneet omakotitalojen osalta pääkaupunkiseudulla 19,1 prosenttia ja muun Suomen osalta keskimäärin 10,8 prosenttia vuoden takaisesta. Rivitaloissa muutos on ollut -14,9 prosenttia pääkaupunkiseudulla ja -15,1 prosenttia muualla Suomessa. Kerrostalohuoneistojen osalta myyntiajat ovat jopa hieman pidentyneet viime vuodesta. Pääkaupunkiseudulla +4,5 prosenttia ja muualla Suomessa 0,4 prosenttia, Salenius sanoo.

Syyskuussa kaksioiden neliöhinnat nousivat Helsingissä neljä prosenttia (+226 euroa), Espoossa 3,7 prosenttia (+156 euroa), Vantaalla 10 prosenttia (296 euroa), Tampereella 4,8 prosenttia (+151 euroa) sekä Turussa 10,5 prosenttia (+289 euroa), Jyväskylässä 9,3 prosenttia (+198 euroa), Lahdessa 4,5 prosenttia (+78 euroa) ja Oulussa 11,9 prosenttia (+255 euroa), jossa hinnat nousivat vuodessa eniten.

Neliöhinnat laskivat syyskuussa vuoden takaisesta Kuopiossa 1,9 prosenttia (-45 €), Kouvolassa hieman 0,1 prosenttia (-1 €) ja Porissa 9,1 prosenttia (-135 euroa), jossa hinnat laskivat vuodessa eniten.

Koko maan osalta vanhojen kerrostalokaksioiden hinnat laskivat vuoden takaisesta 0,4 % (-12 euroa).

Kuluttajien luottamusindikaattori oli syyskuussa 6,0, kun se elokuussa oli 4,0 ja heinäkuussa 4,4. Luottamus talouteen on mittaushistoriassaan 1995‒2021 ollut hieman vahvempana (6,8) vain joulukuussa 2017. Kuluttajien luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää olivat syyskuussa hyvin vahvalla tasolla.

Elokuuhun verrattuna odotus Suomen talouskehityksestä parani syyskuussa. Muut osatekijät eli odotus ja nykytilan arvio kuluttajan omasta taloudesta sekä aikeet hankkia kestokulutustavaroita pysyivät suunnilleen ennallaan.

Kuten jo edeltävinä kuukausina, oman rahatilanteensa kuluttajat laskivat olevan erinomainen syyskuussa. Ajankohtaa pidettiin erittäin otollisena säästämiselle, suotuisana myös lainanotolle ja kohtuullisena kestotavaroiden ostamiselle.

Viime kuukausien tapaan kiinnostusta myös lainanottoon esiintyi syyskuussa huomattavan yleisesti ja kodin peruskorjaussuunnitelmia ilmeni runsaasti.

Kotitaloudet nostivat elokuussa 2021 uusia asuntolainoja noin 1,77 miljardin. euron edestä, mikä on 117 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana.

Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,72 prosenttia. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli elokuun lopussa 105,5 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 4,3 prosenttia. Näistä keskikorko oli 0,79 prosenttia.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Ennen ei ollut paremmin

Jos karamellit pääsisivät loppumaan, moniko lähtisi ostamaan niitä jalan 15 kilometrin päästä? Tuskinpa kukaan. Ei tarvitse kuitenkaan mennä ajassa kuin reilut sata vuotta taaksepäin, jolloin 30 kilometrin karkinhakureissu oli yhtä normaalia, kuin nykypäivänä 300 metrin raahustaminen lähikauppaan. Tosin entisinä aikoina matkaan pantiin paljain jaloin.

Air Leap hakeutuu yrityssaneeraukseen, lennot Turusta keskeytetty

Air Leap on keskeyttänyt lentonsa Turusta.

Lentoyhtiö Air Leap hakeutuu yrityssaneeraukseen. Yhtiö keskeytti lentonsa maanantaina 24. tammikuuta. Asiasta kertoo ilmailun uutismedia lentoposti.fi .

Varsinais-Suomen aluevaltuustoon 17 yrittäjävaltuutettua

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on tulevaisuudessa merkittävä yrittäjäedustus. Alueen 79 valtuutetuista 21,5 prosenttia on yrittäjätaustaisia.

Hiittisten kirkon paahdeympäristön kedot ennallistetaan

Thymus serpyllum ja Maniola jurtina.

Varsinais-Suomen ELY-keskus ennallistaa tammi- ja helmikuussa Hiittisten kirkon valtakunnallisesti merkittävän paahdealueen. Paahdeympäristön hoitotoimiin sisältyy sekä nuorien puiden että puuntaimien poisto noin yhden hehtaarin alueelta. Alueen kaikki vanhat männyt, katajat ja kylän asukkaille tärkeät puut säilytetään.

Suomen Pankin nimissä lähetetään huijaus- ja kalasteluviestejä

Suomen Pankin nimissä on lähetetty huijaus- ja kalasteluviestejä. Viestien linkkien kautta yritetään kalastella verkkopankkitunnuksia.

Naantalilaiset ja loimaalaiset hyvin edustettuna aluevaltuustossa

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuutetuista eniten tulee Turusta. Turkulaisia valtuutettuja on yhteensä 30, mikä on kuitenkin hieman vähemmän kuin Turun väestöosuuden perusteella voisi olettaa.

Asetus eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä voimaan

Vuoden alussa voimaan tullutta eläinten tunnistamista ja rekisteröintiä koskevaa lakia (1069/2021) täydentävä asetus tulee voimaan 24. tammikuuta. Asetuksella tarkennetaan tiettyjä kansallisia toimenpiteitä eläinten tunnistamisen ja rekisteröinnin osalta, sekä käytetään sitä kansallista liikkumavaraa jonka uusi EU-lainsäädäntö mahdollistaa.

Maarakennusalan kustannukset nousivat joulukuussa 10,4 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 10,4 prosenttia vuoden 2020 joulukuusta vuoden 2021 joulukuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin päällysteiden 32,3 prosentista maarakenteiden 4,6 prosenttiin.

THL: Kuolleisuus ei ole lisääntynyt rokottamisen jälkeen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemän seurantatutkimuksen mukaan kuolleisuus ei ole lisääntynyt koronarokotteiden saamisen jälkeen Suomessa. Seurantaa tehtiin aikavälillä 1.10.2020–10.1.2022.

Teollisuuden tuottajahinnat nousivat 23,3 prosenttia joulukuussa

Tuottajahintaindeksi (THI) 2015=100, 1/2015–12/2021.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat nousivat keskimäärin 23,3 prosenttia vuoden 2020 joulukuusta vuoden 2021 joulukuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat nousivat 24 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat nousivat 22,5 prosenttia.

Valituista aluevaltuutetuista jopa 77 prosenttia istuvia kunnanvaltuutettuja

Aluevaalien ennakkotietojen mukaan valituista aluevaltuutetuista jopa 77 prosenttia on istuvia kunnanvaltuutettuja.

Deltamarin allekirjoitti sopimuksen Höegh Autolinersin Aurora-luokan autonkuljetusaluksien suunnittelusta

Janne Uotila.

Deltamarin on allekirjoittanut sopimuksen kiinalaisen China Merchants Industry Jiangsu telakan kanssa Höegh Autolinersin Aurora-luokan PCTC-tyypisten autonkuljetusalusten suunnittelusta.

Muuttoliikkeen onnistuminen riippuu uuden alueen kielellisestä samankaltaisuudesta

Siirtoväki palaa kotialueelleen Iihin. Haukipudas 28.9.1944.

Ihmisten onnistunut muuttoliike ja uusille alueille asettuminen ei riipu luonnonympäristöstä, vaan sen sijaan uuden alueen kielellisestä samankaltaisuudesta. Myös koulutus ja avioituminen uuden alueen väestön kanssa lisäävät todennäköisyyttä jäädä.

Sairaansijojen ja pitkäaikaispaikkojen tarpeen uskotaan vähenevän tulevaisuudessa

Sote-kiinteistöinvestointien arviointiin ja niihin liittyvien sairaansijojen ja ikääntyneiden pitkäaikaispaikkojen määrän määrittelyyn ei ole olemassa yksiselitteistä mallia. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan hankkeessa laadittiin arvioinnin ja hankesuunnittelun tueksi laskentamalli sekä arviointikriteeristö. Samalla hanke vertaili sairaansijojen ja pitkäaikaispaikkojen määrää sekä laskentamallin tuottamia ennusteita eri sairaanhoitopiirien alueilla.

MBakery loi Turku-pullan

Turku-pulla.

Maanantaina lanseerataan Turulle nimikkoleivonnainen, jonka myötä Turku maistuu nyt paremmalta kuin koskaan. Turkulaisen leipomo MBakeryn valmistamassa Turku-pullassa on pehmeän pullan välissä Turku-suklaalla maustettua kinuskikermaa ja päällä suklainen Turun vaakuna.

Vapaa-ajalla sattuneet tapaturmat aiheuttavat huomattavasti pidempiä poissaoloja kuin työtapaturmat

Sosiaali- ja terveysministeriön teettämän tutkimuksen mukaan kotona ja vapaa-ajalla sattuneet tapaturmat aiheuttavat huomattavasti enemmän sairauspoissaoloja kuin työtapaturmat. Monesti työntekijälle vapaa-ajalla tapahtunut vahinko aiheuttaa huomattavia kuluja työnantajalle työntekijän sairauspoissaolon takia.

Arkkipiispa Tapio Luoma sairauslomalle

Arkkipiispa Tapio Luoma.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma on jäänyt sairauslomalle ja on sairaalahoidossa tulehdussairauden takia. Hän on poissa virantoimituksesta toipumisen edellyttämän ajan.

Uusia työkaluja melanoomapotilaiden lääkehoidon ja munuaissyöpäpotilaiden leikkauksen jälkeisen seurannan räätälöintiin

Kalle Mattila.

Kalle Mattila selvitti Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa melanoomapotilaiden hoitotuloksia ja munuaissyöpäpotilaiden etäpesäkkeitä ennustavia tekijöitä.

Urheilu

Argentiinalainen Rodrigo Arciero tehnyt pelaajasopimuksen Interin kanssa

Rodrigo Arciero vaihtaa Interin paitaan.

Argentiinalainen Rodrigo Arciero on tehnyt pelaajasopimuksen FC Interin kanssa. Hän siirtyy sinimustiin SJK:sta. 28-vuotiaan laitapuolustajan sopimus turkulaisten kanssa kattaa kaudet 2022 ja 2023, sekä sisältää option kaudesta 2024.

Tuto juhlii vasta maaliskuussa

Tuton juhlaottelu, jonka yhteydessä jäädytetään Tero Forsellin , Markku Vuorisalon ja Atte Saunamäen pelinumerot, siirretään vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Juhlaottelun uusi päivämäärä on 12. maaliskuuta, jolloin Tuto kohtaa K-Espoon. Alkujaan juhlaottelu piti pelata 29. tammikuuta, jolloin Tuto kohtaa Ketterän. Ottelu pelataan kuitenkin koronasta johtuen ilman yleisöä. Tuto on aiemmin jäädyttänyt neljä numeroa.

Jääkiekkoilija Aaro Löyttymäki löysi uuden uran viheriön reunalta

 Runsaassa kymmenessä vuodessa Aaro Löyttymäki on huomannut yhden selkeän muutoksen golfkentillä. Kun itse aloitin teini-iässä, teini-ikäisiä pelaajia ei ollut juurikaan. Nyt nuoria pelaajia on todella paljon, mikä on lajille tosi hyvä juttu.

Kun Aaro Löyttymäki vuonna 2010 tarttui ensimmäistä kertaa golfmailaan, teini-ikäinen jääkiekkoilija ei aavistanutkaan, että golfin kautta löytyisi tulevaisuudessa ammatti. Kun kiekkouralle lyötiin päätepiste koronakeväänä 2020, oli aika etsiä uusia haasteita. Muutaman mutkan kautta Löyttymäki päätyi Hirvensalo golfiin opettamaan golfin alkeita.

Inter hakee vielä muutamaa sopivaa palaa palapeliinsä

Benjamin Källmanin (vas.) ratkaisut vaikuttavat myös Interin hankintoihin. Matias Ojala jatkaa raitapaitojen riveissä.

Inter palasi loppiaisen jälkeisellä viikolla joukkueharjoituksiin rapsakassa pakkassäässä uuden espanjalaispäävalmentaja Miguel Graun komennossa. Talven mittaan Inter on julkistanut niin jatkosopimuksia kuin uusiakin hankintoja, mutta verkot ovat edelleen vesillä.

TPS Salibandy sopeuttaa toimintaansa

TPS Salibandy joutuu sopeuttamaan toimintaansa pandemian takia ja tiedossa on osa-aikaistamisia ja lomautuksia.

TPS Salibandy sopeuttaa toimintaansa pitkittyneen koronapandemian aiheuttamien talousvaikeuksien takia. Toiminnanjohtaja Toni Aution työsuhde muutetaan osa-aikaiseksi ja talouspäällikkö Ulla Ojaranta siirtyy tekemään töitä puolipäiväisesti. TPS Salibandy ry:n työntekijöille on kevään aikana tiedossa myös lomautuksia.

Puukkokatsomo: Uutta henkeä Suomen Cupiin

Inter ja SJK kohtasivat Suomen Cupin välierissä viime huhtikuussa Kupittaan tekonurmella.

Vaikka jalkapallon Suomen Cup alkaa vasta helmikuussa, jo nyt on selvää, että yhdessä asiassa Cup onnistui.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.