Sofia Virta: Yksikin väkivallanteko on liikaa
Ensimmäisen kauden kansanedustaja Sofia Virta (vihr.) on jättänyt maanantaina kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle väkivallan vastaisen työn rakenteiden selkeyttämisestä ja työn turvaamisesta tulevilla hyvinvointialueilla. Hän on tehnyt aikaisemmin työtä sekä väkivallan uhrien että tekijöiden kanssa ja tietää miten vaikeaa väkivaltakierteiden katkaiseminen on.
– Kun turvallisuuden tunne särkyy, on sen palauttaminen pitkä tie. Rikotuista palasista ehjäksi saattaminen on matka, johon tulee olla saatavilla kaikki tuki. Väkivalta on aihe, josta ei haluaisi puhua – mutta jolta emme voi emmekä saa ummistaa silmiämme vaan meidän tulee tehdä kaikkemme, jotta kaikenlaista väkivaltaa onnistutaan torjumaan, Virta toteaa ja peräänkuuluttaa väkivallan vastaisen työn rakenteiden selkeyttämistä ja kansallisen sitovuuden lisäämistä.
– On nähty, että pelkät suositukset eivät riitä takaamaan laadukkaita, yhdenvertaisia ja aidosti saavutettavia palveluja. Tällä hetkellä iso osa väkivallan vastaisesta työstä on järjestöjen vastuulla tai hankeluontoista. Järjestöjen työn turvaamisen lisäksi väkivallan vastaisen työn tulisi kuitenkin olla kiinteä ja pysyväluonteinen osa julkista sektoria. Pidän tärkeänä selvittää, millainen laki parhaiten auttaisi hyvinvointialueita ja kuntia torjumaan väkivaltaa. Onnistuessaan laki toisi mukanaan velvoittavuutta sekä selkeyttä hajanaiseen nykytilaan, Virta painottaa.
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä nousee uusia kysymyksiä väkivaltatyön tavoittavuuden ja laadun varmistamisesta sekä palveluiden järjestämisvastuusta. Suuri osa palveluista siirtyy hyvinvointialueille, mutta väkivaltaan puuttuminen kuuluu sosiaali- ja terveystoimen lisäksi aina myös muille hallinnon aloille. Kuntien tehtäväksi jää sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen jälkeenkin kuntalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen.
– Soteuudistus on parhaimmillaan mahdollisuus turvata väkivaltatyön resurssit ja laittaa väkivaltatyön rakenteet kuntoon. Väkivaltatyö tulee olla osana mielenterveys- ja päihdepalveluita mutta siihen tulee olla riittävästi erityisosaamista kaikilla sosiaali- ja terveyspalveluiden sektoreilla, jotta yksikään väkivallan teko ei jäisi huomaamatta, eikä yksikään pieni mieli särkyisi, sanoo Virta.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)