Otteluanalyysi: KuPS raastoi pisteet Kupittaalta

Benjamin Källmanin kaksi maalia eivät riittäneet Interille. Benjamin Källmanin kaksi maalia eivät riittäneet Interille. Kuva: Jori Liimatainen

Inter ja KuPS tarjosivat huiman näytelmän Kupittaan yleisölle lauantain kunniaksi. Lopulta Interille jäi luu käteen. KuPSin voiton myötä kuopiolaiset pitivät otteen Veikkausliigan kärkipaikan. Interille tappio tarkoitti sitä, että taistelu pronssimitalista kiristyy entisestään. Lauantain jälkeen Inter on Veikkausliigassa kolmantena pisteen SJK:ta edellä.

Inter-KuPS 2-3 (0-1)

Maalit: 43. Diogo Tomas 0-1, 53. Paulo Ricardo 0-2, 66. Benjamin Källman 1-2, 77. Källman 2-2, 81. Urho Nissilä 2-3.

Yleisöä: 1911.

Kentän kunkku: KuPSin Urho Nissilä oli mukana kuopiolaisten kaikissa maaleissa. Voittomaalin pommittamisen lisäksi Nissilä antoi molemmat kulmat, joista KuPSin ensimmäinen ja toinen maali syntyivät.

Illan erikoisuus: Vaihteleva peli näytti jo lipuvan ennen KuPSin kolmatta maalia kotijoukkueen ulottuville. Siinä tosin ei ollut mitään yllättävää, että KuPS onnistui kaivamaan voiton lopulta. Kuopiolaiset ovat raastaneet lukuisia pisteitä tällä kaudella loppuhetkien maaleilla. Ne ovat niitä maaleja, joita voi sitten muistella mestaruussaunassa.

Matsin surkeinta: Interin toisen puoliajan varoitukset. Sekä Alejandro Sanzille että Taiki Kagayamalle tuli varoitustili täyteen, joten he huilaavat ensi viikonloppuna tärkeän vierasottelun HJK:ta vastaan.

Tuhlaajapoika: Tuhannen taalan hukattuja paikkoja ei lauantaina nähty. Pikemminkin paikalla oli kovalla prosentilla paikoista viimeisteleviä pelaajia.

Kuka pääsi helpoimmalla?: KuPSin päävalmentaja Simo Valakari tuskin on sitä mieltä, että pääsi helpolla, mutta jokseenkin helppoa Valakarin työ näyttää olevan. Sen kun lähettää joukkueen pelaamaan. Pelaajat kentällä onnistuvat kairaamaan tuloksen pelistä toiseen, tarvittaessa vähän huonommallakin pelillä.

Mitä sanottiin?:

Benjamin Källman, Inter: Pettynyt fiilis. Päästiin tasoihin ja oli sellainen olo, että voidaan jopa voittaa peli, mutta niin ei käynyt. Maalit muuttaa pelejä aika paljon. Tänään tuli molemmille sellaisia, mitkä muutti peliä. Hyvää oli tänään se, että noustiin 2-2:een.

Urho Nissilä, KuPS: Hieno peli meiltä. Inter tuli tasoihin, mutta silti mentiin vielä ohi. Aloitimme toisen puoliajan hyvin, mutta Interin maali vähän käänsi peliä. Hyvä, että tänään pystyin auttamaan joukkuetta myös tehojen muodossa.

Analyysi: Inter ja KuPS järjestivät hienon näytelmän, jossa varsinkin toinen puoliaika tarjosi useammankin juonenkäänteen.

Ensimmäisen tunnin ajan KuPS tuntui olevan kaikin puolin tapahtumien kontrollissa. Ensimmäisen puoliajan lopussa ja toisen puoliajan alussa Urho Nissilä antoi kaksi kulmaa. Toinen tavoitti Diogo Tomasin ja toinen Paulo Ricardon pään. Kahden maalin vierasjohto ja ottelu täysin hallussa. Voitto kotiin ja mestaruusjuna raiteillaan?

Ei aivan. Runsaan tunnin kohdalla Jesper Engström kävi ryöstämässä pallon Henry Uzochukwulta. Engström löysi kolmen KuPS-pelaajan keskeltä Benjamin Källmanin, joka pienestä tilasta kavensi.

Maali muutti pelin kuvan totaalisesti. Eikä Interin tasoitusta tarvinnut odottaa kuin runsas kymmenen minuuttia. Petteri Forsell antoi Interin vapaapotkun kaukaa KuPSin rangaistusalueelle, Timo Furuholm jatkoi takatolpalta keskelle ja tällä kertaa Källman puski pallon Johannes Kreidlin selän taakse.

Urho Nissilä riisti kuitenkin vajaa kymmenen minuuttia ennen ottelun loppua sankarin viitan Källmanin harteilta kesken Interin vahvan jakson. Noah Nurmen pieni yli-innokkuus kostautui ja Nissälälle aukesi tilaa reilussa parissa kymmenessä metrissä. Nissilän komea veto painui vastustamattomasti Interin maaliin aivan yläriman alle Henrik Moisanderin voimatta asialle mitään. Mestaruusjuna palasi raiteilleen.

Tappio tiesi Interille sitä, että myös matemaattisesti mestaruus karkasi sinimustilta. Mestaruus on KuPSin ja HJK:n taisto. Interin kohtalona on pelata pronssimitaleista, sillä kun kolme kierrosta on jäljellä, ero toisena olevaan HJK:hon on kymmenen pistettä. Pronssitaistelu on kuitenkin huima. Kun kolme kierrosta on jäljellä, Inter on pisteen edellä SJK:ta. Jotta kausi saa huikeimman mahdollisen lopun, Inter kohtaa päätöskierroksella kotonaan SJK:n. Tuo kamppailu pelataan 31. lokakuuta.

Inter: Henrik Moisander; Lassi Järvenpää, Rick Ketting, Juuso Hämäläinen (67. Martti Haukioja); Jesper Engström (67. Noah Nurmi), Aleksi Paananen, Alejandro Sanz, Matias Ojala (61. Taiki Kagayama); Benjamin Källman, Timo Furuholm, Petteri Forsell.

KuPS: Johannes Kreidl; Henry Uzochukwu, Paulo Ricardo, Diogo Tomas, Felipe Aspegren; Jordan Sebban, Anton Popovitch, Arttu Heinonen (65. Axel Vidjeskog); Santeri Haarala (82. Taneli Hämäläinen), Tim Väyrynen (82. Aniekpeno Udo), Urho Nissilä.

Erotuomari: Oskari Hämäläinen.

Varoitukset: Sanz, Kagayama ja Järvenpää, Inter. Aspegren ja Sebban, KuPS.

Ilkka Lappi

Joulu, Aaron ja minä

Kun oma perhe lähtee joulua viettämään muihin maisemiin, niin vaihtoehtoja jää yksinäiselle miehelle? Kutsua toinen yksinäinen joulua viettämään ja muistelemaan menneitä sekä purkamaan mieltä?

Valon polun valotapahtumasta yleisömenestys

Play of light.

Kirpeät pakkasetkaan eivät pidätelleet yleisöä, kun suuri joukko valotaiteen ystäviä suuntasi katsomaan Turun ensimmäistä mittavaa valotapahtumaa itsenäisyyspäiväviikonloppuna 3.–6. joulukuuta. Nelipäiväinen tapahtuma ympäristöineen keräsi ylistystä sekä yleisöltä että tapahtuman taiteilijoilta.

Loimu täydentää libero-osastoa Yhdysvaltain maajoukkueryhmästä

Kyle Dagostino.

Lentopallon Mestaruusliigassa viiden ottelun voittoputkessa oleva Raision Loimu vahvistaa vielä ennen joulutaukoa joukkuettaan yhdysvaltalaisella liberolla, kun Kyle Dagostino liittyy oranssimustiin. Loimu on peluuttanut viime otteluissaan liberona yleispelaaja Väinö Rahkoa , kun libero Aatu Kulmalaa vaivaa alaraajavamma. Kapteeni Rahko on pelannut uudella tontillaan kelvollisesti, mutta silloin Aitor Barrerosin pokerikädessä on yksi jokerikortti vähemmän käytettävissä.

Tiedepuiston kansihankinta päivittyi Kupittaan kärjen kumppanuushankkeeksi

Tiedepuiston kansihankkeen suunnittelualue.

Turun kaupunginhallitus päätti maanantaina käynnistää Tiedepuiston kannen hankinnan kokonaan uutena Kupittaan kärjen kumppanuushankkeena hankinta-asiakirjoihin tehtyjen muutosten jälkeen. Allianssiryhmittymä kilpailutetaan neuvottelumenettelyllä. Samalla hankkeen nimi päivittyi Kupittaan kärjen kumppanuushankkeeksi.

Suomessa todettu kaksi uutta omikrontartuntaa, tapauksia jo 50 maassa

Suomessa on varmistettu kaksi uutta omikronvariantin aiheuttamaa koronavirustartuntaa. Molemmat tartunnat on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella. Henkilöt ovat matkustaneet viime aikoina Etelä-Afrikassa ja Nigeriassa. Tapaukset eivät liity aiempaan tartuntaketjuun.

Turun entinen yhteysjohtaja Mikko Lohikoski nimetty kanslianeuvokseksi

Mikko Lohikoski.

Tasavallan presidentti myönsi perjantaina 3. joulukuuta joulukuuta 62 uutta arvonimeä. Turun kaupungin entinen yhteysjohtaja, valtiotieteiden maisteri Mikko Lohikoski nimettiin kanslianeuvokseksi.

Maskisuositus voimaan peruskoulun 3. luokasta lähtien

Lasten tartunnat ovat lisääntyneet ja ilmaantuvuus alle 12-vuotiailla rokottamattomilla on yli 800. Kouluissa ja oppilaitoksissa maskisuositus muutettiin koskemaan peruskoulua 3. luokasta lähtien, 4. luokan sijaan.

Turkulaistutkijat löysivät tänä vuonna 81 uutta eläinlajia

Polysphincta bonita -pistiäinen löytyi Brasiliasta. Sukuun kuuluvat pistiäiset ovat erikoistuneita loisimaan hämähäkeillä.

Luonnon monimuotoisuus tunnetaan huonosti ja valtaosa maailman eliölajeista on yhä löytymättä. Samanaikaisesti luontokato etenee kiihtyvällä nopeudella. Uusimpien arvioiden mukaan jopa miljoona eliölajia on vaarassa kuolla sukupuuttoon ihmistoiminnan seurauksena. Lajien löytyminen ja nimeäminen ovat ensimmäisiä askelia niiden suojelussa. Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijat kuvasivat vuoden 2021 aikana tieteelle neljä aiemmin tuntematonta eläinsukua ja 81 lajia. Ne löytyivät kahdentoista valtion alueilta.

Sairauspäivärahaa pitkään saavien kuntoutustarpeen selvittämistä tehostetaan

Kun työkyvyttömyys pitkittyy, Kela selvittää asiakkaan kuntoutustarpeen viimeistään silloin, kun sairauspäivärahaa on maksettu 60 päivää. Jatkossa Kela selvittää kuntoutustarpeen tarvittaessa myös silloin, kun sairauspäivärahaa on maksettu 150 ja 230 päivää.

Uusia pyöräpysäköintipaikkoja Kupittaan aseman viereen

Kupittaan vanhan aseman läheisyyteen on valmistunut uusi Kätilöpolku niminen jalankulku- ja pyörätie. Kätilöpolku johtaa Joukahaisenkadulta Kupittaan juna-aseman laitureille ja Helsinginkadun yläpuolella olevalle Tyks T-sairaalan tontille.

Maksamattomat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksut siirretään ulosottoon joulukuun puolivälissä

Syyslukukautta koskeva korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu piti maksaa viimeistään 30. syyskuuta. Maksamattomat maksut siirretään ulosottoon joulukuun puolivälissä.

Hyökkääjä Joonas Lepistö Interiin

Timo Furuholm ja SJK:n Joonas Lepistö. kohtasivat viime kesäkuussa Kupittaalla.

Inter on solminut pelaajasopimuksen 23-vuotiaan Joonas Lepistön kanssa. Nuoren hyökkääjän sopimus sinimustien kanssa kattaa kaudet 2022 ja 2023.

Väitös: Lasten psykoosilääkehoidon seurantakäytäntöjen yhtenäistäminen kannattaa

Psykoosilääkkeiden käyttö lasten mielenterveyshäiriöiden hoidossa on lisääntynyt. Lastenpsykiatrisen hoidon osana toteutettu oikea-aikainen lääkehoito voi helpottaa lapsen oireilua. Lääkehoidon aloituksen ja seurannan käytäntöihin tulisi kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota. LL Kirsi Kakon väitöskirjatutkimus osoittaa, että psykoosilääkehoidon haittavaikutukset, kuten painonnousu ja sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan epäedulliset muutokset, ovat varsin yleisiä myös suomalaisilla lapsilla. Lääkehoidon turvallisuutta voidaan kuitenkin edistää yhtenäisillä seurantakäytännöillä.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Kirkkoväärtinkujalla Raisiossa

Raisiossa tehdään 7.-10. joulukuuta viemäri- ja vesijohtotyö Kirkkoväärtinkuja 3:n kohdalla. Yksi ajokaista on pois käytöstä.

Kotimaan joulupaketit, -kortit ja -kirjeet kannattaa lähettää hyvissä ajoin

Kotimaan joulumuistamisten lähetyspäivät ovat ajankohtaisia lähiaikoina. Euroopan postitusten kanssa kannattaa pitää jo kiirettä.

Föli kilpailutti linjojen 99, P1–P3, 300 ja Naantalin pikkubussien liikenteen

Palvelulinjojen P1–P3 kustannus laski 10,3 prosenttia nykyisistä liikennöintikustannuksista.

Turun seudun joukkoliikenne Föli on kilpailuttanut uusia liikennöintisopimuksia Turun sisäiselle linjalle 99, palvelulinjoille P1, P2 ja P3, Turun ja Raision väliselle linjalle 300 sekä Naantalin sisäiseen pikkubussiliikenteeseen linjoille N1, N2 (viikonloppuliikenne), N3 ja N6–N13.

Työpäivän aikaisessa palautumisessa parannettavaa

Syyskuussa julkaistu palautumislaskuri on työkalu, jonka avulla voi selvittää, tukevatko työpaikan käytännöt palautumista työssä. Se on osa Työterveyslaitoksen toteuttamaa Mielenterveyden tuen työkalupakkia.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Varsinais-Suomenkadulla

Viemäri- ja vesijohtotyötä tehdään Varsinais-Suomenkadun ja Kymenlaaksonkujan risteyksen kohdalla 7.-10. joulukuuta. Yksi ajokaista on pois käytöstä.

Urheilu

Loimu täydentää libero-osastoa Yhdysvaltain maajoukkueryhmästä

Kyle Dagostino.

Lentopallon Mestaruusliigassa viiden ottelun voittoputkessa oleva Raision Loimu vahvistaa vielä ennen joulutaukoa joukkuettaan yhdysvaltalaisella liberolla, kun Kyle Dagostino liittyy oranssimustiin. Loimu on peluuttanut viime otteluissaan liberona yleispelaaja Väinö Rahkoa , kun libero Aatu Kulmalaa vaivaa alaraajavamma. Kapteeni Rahko on pelannut uudella tontillaan kelvollisesti, mutta silloin Aitor Barrerosin pokerikädessä on yksi jokerikortti vähemmän käytettävissä.

Hyökkääjä Joonas Lepistö Interiin

Timo Furuholm ja SJK:n Joonas Lepistö. kohtasivat viime kesäkuussa Kupittaalla.

Inter on solminut pelaajasopimuksen 23-vuotiaan Joonas Lepistön kanssa. Nuoren hyökkääjän sopimus sinimustien kanssa kattaa kaudet 2022 ja 2023.

Turun Palloseura teki kolme jatkosopimusta

Ruben Rafkin.

Liigaa johtava Turun Palloseura on solminut kolme jatkosopimusta nuorten pelaajien kanssa. Maalivahti Eetu Anttila ja puolustaja Ruben Rafkin solmivat seuran kanssa kahden vuoden jatkosopimukset. Kuluvalla kaudella Liiga-debyyttinsä tehnyt 22-vuotias Anttila kuuluu TPS:n omiin kasvatteihin. Tällä kaudella kuudessa Liiga-ottelussa torjunut Anttila on näyttänyt kaikille kasvaneensa seuraavalle tasolle jääkiekkoilijana.

Puukkokatsomo: Hatunnosto urheiluseurojen vapaaehtoisille

Nea Kivelä.

Turun Urheiluliiton 120-vuotisjuhlavuosi huipentui osaltaan Turun konserttitalossa viime sunnuntaina pidettyyn juhlanäytökseen. Juhlaviikonloppuna Turun Urheiluliitto juhli myös tositoimissa, kun Nea Kivelä toi aerobicin Suomen mestaruuden Turkuun.

Juri Kinnunen edustaa TPS:ää myös ensi kaudella

Juri Kinnunen.

TPS on tehnyt kauden 2022 kattavan jatkosopimuksen laitapuolustaja Juri Kinnusen kanssa. 31-vuotias Kinnunen aloittaa jo kahdeksannen kautensa TPS-paidassa. Hän on TPS:n puolustuksen kolmas sopimuspelaaja Rasmus Holman ja Joonas Lakkamäen ohella.

Mika Laurikaisen mukaan TPS:n rakennus on hyvässä vauhdissa

Mika Laurikaisen mukaan TPS rakentaa ensi kauden joukkuetta realiteettien ehdoilla.

TPS:n jalkapallojoukkue koki kovan kolauksen viime kauden päätteeksi, kun tavoitteeksi asetettu nousu Veikkausliigaan ei toteutunut. Työ uutta kautta varten alkoi kuitenkin heti kauden päätyttyä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.