Otteluanalyysi: VPS nousi TPS:n ohi Ykkösen kärkeen

VPS juhli Kupittaalla. VPS juhli Kupittaalla. Kuva: Jori Liimatainen

TPS:n seitsemän ottelun voittoputki katkesi tylysti, kun VPS haki täydet pisteet Kupittaalta jalkapallon Ykkösen ylemmän loppusarjan kärkiottelussa. Voitolla VPS nousi Ykkösen kärkeen. TPS on toisena kaksi pistettä VPS:ää perässä, kun ylempää loppusarjaa on jäljellä kaksi kierrosta.

TPS-VPS 1-3 (0-2)

Maalit: 7. Steven Morrisey 0-1, 24. Samba Sillah 0-2, 49. Kalle Taimi 1-2, 86. Sebastian Strandvall 1-3.

Yleisöä: 2959

Kentän kunkku: VPS:n avausmaalin tehnyt Steven Morrisey vaihdettiin toisella puoliajalla kentältä, mutta 70 minuutin ajan hän oli kentän herra ja hidalgo. Avausmaalin viimeistelyn lisäksi VPS pelasi paljon Morriseyn kautta, joka antoi hyökkäyksiä edistäviä syöttöjä ja teki pienillä oikeilla ratkaisuilla tilaa muille VPS:n pelaajille.

Illan erikoisuus: Kärkikamppailu Kupittaan iltavalojen alla ja lähes 3000 silmäparia katsomossa. Puitteet tärkeälle ottelulle olivat upeat.

Matsin surkeinta: TPS:n ensimmäinen puolituntinen. Menikö lataus yli vai mistä mahtoi johtua, mutta kotijoukkue jäi ottelun alussa pahasti VPS:n jalkoihin. TPS-leirissä on syytä miettiä tarkasti, miksi ottelun startti oli niin vaisu.

Tuhlaajapoika: Albijon Muzaci pääsi ottelun loppuhetkillä täysin vapaasta paikasta muutamasta metristä sijoittamaan palloa VPS:n maaliin. Muzacin louhikkoinen kosketus saatteli pallon taivaantuuliin. Tuossa vaiheessa kavennus olisi ollut laiha lohtu, mutta suoritus kuvasti melko hyvin koko TPS:n iltapuhdetta.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Mattias Gestranius joutui pariin kertaan nostamaan keltaisen kortin, mutta muutoin kansainvälisesti meritoituneen erotuomarin iltapuhde oli helpohko. Gestranius piti potentiaalisesti räjähdysherkän ottelun jämäkästi näpeissään alkuhetkistä lähtien.

Mitä sanottiin?:

Kalle Taimi, TPS: Ei tultu yhtä väkevällä jalalla matsiin kuin Vepsu. Siitä on paha nousta, kun antaa kaksi eteen. Oli kuitenkin ihan paikkoja. Toisella puoliajalla saatiin luotua painetta ja paikkojakin, mutta ei vaan riittänyt. Oman maalini vaihtaisin kyllä kolmeen pisteeseen.

Samuel Lindeman, VPS: Oli sarjan voiton kannalta äärimmäisen tärkeä peli. Vielä on kaksi peliä jäljellä, mutta erittäin hyvä kiinnitys saatiin tänään. Ensimmäisellä puoliajalla varsinkin oli hyvää hallintaa. Tepsin kavennus toi vähän painetta toiselle puoliajalle, mutta hyvin pysyttiin kylminä siinä.

Analyysi: TPS:n startti otteluun oli karmea. Ottelun panokset huomioiden oli melkoinen antikliimaksi, että peli oli käytännössä ohi vajaassa puolessa tunnissa.

Vaikka TPS:n startti otteluun oli heikko, oli taukotulos myös VPS:n hyvyyttä. Vieraat ottivat ottelun haltuunsa jo ensimmäisten minuuttien aikana.

VPS tuotti ongelmia TPS:lle varsinkin laitojen kautta pelatessaan. Laidoilta vaasalaiset löysivät tyhjiä tiloja ja keskityksillä loivat painetta kotijoukkueen maalille.

Keskityksen kautta VPS loi myös ensimmäisen maalin. Oikealta laidalta tullut keskitys leijaili hieman pitkäksi, mutta maata pitkin tullut jatko tuli keskelle kymmeneen metriin ja illan hahmo Steven Morriseylla oli helppo työ iskeä pallo Jere Koposen vartioimaan maaliin.

Ensimmäisen puolen tunnin jälkeen lukemat olisivat voineet olla turkulaisittain vieläkin rumemmat, sillä ennen Samba Sillahin tarkkaa takakulmaan suuntautunutta 2-0-maalia Kalle Multanen pääsi yrittämään lähietäisyydeltä VPS:n johdon lisäämistä, mutta tulloin Jere Koposen reaktiotorjunta esti maalin.

Puolustusongelmien lisäksi TPS:llä oli ensimmäisellä jaksolla myös hyökkäyssuuntaan ongelmia. Keskikentällä TPS ei päässyt kunnolla eteenpäin huonojen syöttöjen takia. Monet VPS:n vaaralliset tilanteet käynnistyivätkin vieraiden keskikentän pallonriiston ja nopean suunnanmuutospelin seurauksena. Kun TPS pääsi pallon kanssa hätyyttelemään VPS-maalia, TPS:llä ei ollut keinoja murtaa VPS:n puolustusta. VPS:n puolustus ehti ryhmittyä puolustamaan ja puolustuksen ja keskikentän linjat pelasivat todella tiiviinä, eikä kotijoukkueelle annettua tilaa ratkaisuihin.

Toisella jaksolla kotijoukkueelle tarjottiin mahdollisuutta päästä peliin mukaan, kun pian puoliajan jälkeen Kalle Taimi tykitti ensimmäisen TPS-maalinsa. Toinen puoliaika oli TPS:ltä pelillisesti parempi. Kotijoukkue sai nostettua hieman pallollisen pelinsä tempoa, joka tarjosi hieman enemmän hyökkäyksille tilaa, kun VPS ei ehtinyt organisoida puolustustaan yhtä tiiviiksi kuin avausjaksolla. Toisella jaksolla TPS pystyi myös 1-1-tilanteilla voittamaan tilaa, mikä ei onnistunut avausjaksolla oikeastaan ollenkaan.

Vaikka pelillisesti TPS olikin mukana kuvassa toisella jaksolla paremmin, ei se todella vaarallista pyöritystä ja paineen tunnetta saanut VPS:n maalille luotua. Tilastoista löytyy kulmapotkuja ja pallonhallintaa, mutta TPS:n paine toisella jaksolla oli enemmän näennäistä kuin todella lähellä maalia ollutta.

Lopullisen ratkaisunsa ottelu sai muutama minuutti ennen täyttä aikaa. Sebastian Strandvallin komea kierteinen vapaapotku rangaistusalueen kulmalta upposi hieman halvan oloisesti Koposen selän taakse.

TPS:n seuraava, ja ylemmän loppusarjan viimeinen, kotiottelu on 14. lokakuuta, jolloin EIF vierailee Kupittaalla.

TPS: Jere Koponen; Juri Kinnunen (46. Joonas Sundman), Juhani Pikkarainen, Samba Benga (88. Rasmus Holma), Kalle Taimi; Atte Sihvonen, Joakim Latonen, Kasper Hämäläinen; Albijon Muzaci, Elmo Heinonen, Ilari Mettälä (62. Serge Atakayi).

VPS: Teppo Marttinen; Kareem Moses, Mikko Pitkänen, Miika Niemi; Samba Sillah (80. Jiri Nissinen), Joonas Vahtera (71. Aatu Laatikainen), Samuel Lindeman, Aleksi Pahkasalo (81. Arttu Nuutinen), Sebastian Strandvall; Kalle Multanen (87. Alieu Ceesay), Steven Morrisey (71. Riiku Jääskä).

Erotuomari: Mattias Gestranius.

Varoitukset: Benga, TPS. Strandvall ja Vahtera, VPS.

Ilkka Lappi

Uudenvuoden wieniläiskonsertti myös Turkuun

Schönbrunnin Linnanorkesterin kiertuekokoonpano solisteineen esiintyy Turussa.

Schönbrunnin Linnanorkesterin parhaista soittajista koostuva kiertuekokoonpano solisteineen esittäytyy perinteisissä Suomen konserteissa jälleen tammikuun alussa kahden vuoden tauon jälkeen. Wienin filharmonikkojen kuuluisan televisiokonsertin ohjelmistoon pohjautuva konsertti järjestetään Helsingissä, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä ja Oulussa.

Lotossa yksi 12 miljoonan euron täysosuma

Lotosta löytyi kierroksen 41/2021 arvonnassa yksi täysosuma. 12 miljoonan euron voitto meni pelaajalle, joka oli pelannut K-Market Puistokadussa Lohjalla.

Battle Beastin Logomon konsertti järjestetään suunnitelman mukaan joulukuussa

Battle Beastin konsertti järjestetään suunnittellusti monen siirron jälkeen.

Battle Beastin jo muutamaan kertaan siirretty Logomon konsertti järjestetään 5. joulukuuta. Lokakuussa ensimmäisen singlen tulevalta albumiltaan julkaisevan Battle Beastin lämmittelijänä nähdään metallibändi Arion, joka on kiertänyt Battle Beastin mukana myös Euroopassa.

Intohimon puute suomalaisten yleisin seksin laatua heikentävä tekijä

Yli neljänneksellä suomalaisista oma intohimon puute ja haluttomuus heikentää seksielämän laatua. Myös kumppanin haluttomuus, ajanpuute, puutteellinen esileikki ja heikko itsetunto nousevat suomalaisten seksin laatua eniten heikentävien tekijöiden joukkoon.

Turussa tehdään kolmea kansainvälistä elokuvatuotantoa

Bill Nighy tähdittää Living-elokuvaa.

Turussa on aloittanut toimintansa kansainvälinen Filmgate Finland Oy. Yhtiö valmistelee kolmea merkittävää elokuvatuotantoa, jotka ovat saaneet rahoitusta Business Finlandin av-alan tuotantokannustimesta.

Turun seudun tulkkikeskuksen toimintojen liikkeen luovutus Monetra Oulu Oy:lle sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyssä

Keskiviikkona 20. lokakuuta kokoontuvalle sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään Turun seudun tulkkikeskuksen toimintojen liikkeen luovutusta Monetra Oulu Oy:lle. Jos liikkeen luovutus toteutuu, Turun seudun tulkkikeskus hoitaa tulkkaus- ja käännöstilaukset tammikuun 2022 loppuun saakka. Helmikuun 2022 alusta palvelun tarjoaisi Monetra Oulu Oy:n Tulkkipalvelut. Sosiaali- ja terveyslautakunnasta asia etenee kaupunginhallitukseen 1. marraskuuta.

Tieliikenteen onnettomuusmäärät hienoisessa laskussa

Yleisin onnettomuustyyppi on suistumisonnettomuus.

Kuolemaan johtaneita tieliikenneonnettomuuksia tapahtui tammi‒elokuussa vähemmän kuin edellisvuoden vastaavalla ajanjaksolla. Tutkijalautakuntien ilmoittamien ennakkotietojen mukaan onnettomuuksia oli kaikkiaan 141, mikä on 16 vuodentakaista vähemmän. Onnettomuuksissa kuoli 157 henkilöä, laskua edellisvuodesta on 12 henkilöä.

ELY-keskus uusii Vähäsillan Ruskolla maantiellä 2012

Vähäsilta kartalla.

Varsinais-Suomen ELY-keskus uusii loka-marraskuun aikana Ruskon Vähäsillan maantiellä 2012. Sillan uusimistyön ajaksi liikenne ohjataan siltapaikan viereen rakennettavalle kiertotielle ja kohteessa on alennettu nopeusrajoitus. Työt alkavat 18. lokakuuta kiertotien rakentamisella. Työt kestävät noin kuukauden.

Eloranta: Kulttuurin ja järjestöjen rahoituksen turvaamisella suuri merkitys

Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) iloitsee hallitusviisikon ratkaisusta, jolla saadaan hallitusohjelman mukaisesti turvattua Veikkauksen edunsaajien ensi vuoden rahoitus täysimääräisesti. Edunsaajiin kuuluu laaja kirjo kulttuurin ja liikunnan toimijoita, nuorisojärjestöjä sekä sosiaali- ja terveysalan järjestöjä.

Kuparivuoren tunnelin suuaukoilla uusitaan korkeusrajoittimet

Kuparivuoren tunnelin suuaukoilla uusitaan korkeusrajoittimet ja rakennetaan uudet korkeusvaroittimet.

Kuparivuoren tunnelin suuaukoilla Naantalissa (mt 189) uusitaan korkeusrajoittimet ja rakennetaan uudet korkeusvaroittimet. Liikenne kulkee lähes normaalisti molempiin suuntiin töiden aikana. Työt käynnistyvät 19. lokakuuta maanantain ja tiistain vastaisena yönä. Työt pyritään saamaan kokonaisuudessaan valmiiksi tämän vuoden puolella.

Laitoshuoltaja Katariina Korhosesta kuoriutui koulunkäynninohjaaja

Katariina Kohonen palasi oppisopimuskoulutuksessa koulun penkille monessakin mielessä,.

Katariina Kohonen työskenteli yli kolmekymmentä vuotta samassa firmassa laitoshuoltajana, kunnes tie tuli hänen harmikseen päätökseen fyysisten esteiden takia. Nivelet olivat kuluneet nimittäin siinä määrin, ettei kyseisen työn tekeminen ollut hänelle enää mahdollista.

Eurojackpotissa yksi täysosuma, Perjantai-Jokerista 20 000 euroa Paimioon

Eurojackpotista löytyi kierroksella 41/2021 yksi täysosuma. 33,2 miljoonan euron potti meni Saksaan.

Vuoden Yrittäjäperhe 2021 tunnustuspalkinto Turvanasta Oy:lle

Turvanastan nykyiset omistajat ja kolmannen sukupolven edustajat Mikko Salakari ja Ia Adlercreutz keskustelevat uusista konehankinnoista työkaluosastolla.

Turun Yrittäjät jakaa Vuoden Yrittäjäperhe -tunnustuspalkinnon tänä vuonna 35. kerran. Turun Yrittäjien hallitus on valinnut palkinnon saajaksi Turvanasta Oy:n Salakarin yrittäjäperheen. Yritys on maailman johtava nastavalmistaja. Perheyrityksen toimintakulttuuri ja menestys perustuvat vahvalle osaamiselle, joka jatkuu nyt jo neljännessä polvessa.

Pete Poskiparta on valittu Turun Yrittäjien vuoden 2021 yksinyrittäjäksi

Turun Yrittäjien hallitus on valinnut vuoden 2021 yksinyrittäjäksi mentalisti, taikuri ja illusionisti Pete Poskiparran . Hän on ollut ensimmäisenä tuotteistamassa tätä esittävän taiteen genreä. Hän vie osaamistaan myös ulkomaille. Poskiparta on esiintynyt taikurina ja mentalistina yli 30 vuotta.

Tethics 2021 -hybridikonferenssi käsittelee teknologian eettisiä kysymyksiä

Conference on Technology Ethics (Tethics 2021) -konferenssi toteutetaan tänä vuonna sekä virtuaalisena että Turun yliopiston kauppakorkeakoulun tiloissa 20.–22. lokakuuta. Konferenssin järjestelytoimikunta toivottaa tervetulleiksi tutkijat, liiketoiminnan ammattilaiset, opiskelijat ja muut aiheesta kiinnostuneet.

Suomessa koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta tai terveydenhuollosta

Eduskunta on hyväksynyt valtioneuvoston esityksen koronapassin käyttöönotosta Suomessa. Suomessa koronapassina toimii EU:n koronatodistus, joka on saatavilla Omakannasta tai tarvittaessa terveydenhuollosta tulosteena. EU:n koronatodistukseen sisältyy kolme todistusta: todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta.

Anne Mattila ja Riku Niemi Orchestra mittavalle joulukiertueelle

Anne Mattila.

Anne Mattila ja Riku Niemi Orchestra lähtevät joulukuussa mittavalle kiertueelle ympäri Suomen. Oodi joululle -niminen kiertue käynnistyy 8. joulukuuta Porin Promenadisalista ja päättyy 18. joulukuuta Kuusankoskitaloon. Muut konserttipaikat ovat Orivesi, Ylihärmä, Laukaa, Hämeenlinna, Hyvinkää, Lahti, Mikkeli, Turku ja Järvenpää. Turun konserttitalossa Oodi joululle pysähtyy 16. joulukuuta.

Pienet virtavedet heikossa tilassa

Kahden suoraksi kaivetun purouoman risteys Oulun itäpuolella Sanginjoella.

Pienet virtavedet ovat laaja-alaisesti hyvin heikossa tilassa, selviää uuteen paikkatietoaineistoon perustustuvista arvioista. Tilaa heikentävät erityisesti maatalous- ja metsämaiden mittavat ojitukset ja vuosikymmenten saatossa toteutetut perkaukset ja uomien suoristamiset. Suurin osa pienistä täysin luonnontilaisista virtavesistä löytyy maan pohjoisosasta.

Kaupunki

Urheilu

Otteluanalyysi: KuPS raastoi pisteet Kupittaalta

Benjamin Källmanin kaksi maalia eivät riittäneet Interille.

Inter ja KuPS tarjosivat huiman näytelmän Kupittaan yleisölle lauantain kunniaksi. Lopulta Interille jäi luu käteen. KuPSin voiton myötä kuopiolaiset pitivät otteen Veikkausliigan kärkipaikan. Interille tappio tarkoitti sitä, että taistelu pronssimitalista kiristyy entisestään. Lauantain jälkeen Inter on Veikkausliigassa kolmantena pisteen SJK:ta edellä.

Korpikoski-saga saa jatkoa – TPS lainaa miehen ulkomaille

Turun Palloseuran hyökkääjä Lauri Korpikoski siirtyy loppukauden mittaisella lainasopimuksella ulkomaille.

Tuto Hockeyllä sinipunainen lanka haussa

Antti Virtasella ja Jouni Virpiöllä riittää pohdittavaa, miten Tuton otteet saadaan käännettyä voitollisiksi.

Kauden avausottelu Kupittaalla näytti vielä hyvältä. Tuto starttasi syyskuun lopulla Mestis-kauteen odotetulla kotivoitolla FPS:ää vastaan.

Otteluanalyysi: TPS jäi tasapeliin EIF:iä vastaan

Rasmus Holman maali oli laiha lohtu.

TPS joutui tyytymään tasapeliin, kun EIF vieraili Kupittaalla. Tasapeli tarkoitti sitä, että VPS:llä on mahdollisuus varmistaa suora nousu Veikkausliigaan lauantaina, kun vaasalaiset kohtaavat Gnistanin. TPS:llä taas on karsijan paikka panoksena Ykkösen ylemmän loppusarjan päätöskierroksella, edellyttäen, että RoPS voittaa lauantaina Jaron.

Pargas IF varmisti nousun jalkapallon Ykköseen

Paraisilla eletään nousuhuumaa, kun Pargas IF varmisti nousunsa jalkapallon Ykköseen ensi kaudeksi, vaikka Kakkosen kautta on vielä pari kierrosta pelaamatta. Nousu on paitsi Stefan Stromborgin valmentamalle edustusjoukkueelle iso asia myös seuralle. Yli satavuotias PIF on pelannut pitkään alemmilla sarjatasoilla. Viimeksi Paraisilla on pelattu maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla lähes 30 vuotta sitten, vuonna 1994.

Tutut turkulaisnimet Helmareiden MM-karsintaryhmään

Suomen naisten A-maajoukkue kohtaa Georgian Tbilisissä 21. lokakuuta ja Irlannin Helsingissä 26. lokakuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.