Otteluanalyysi: VPS nousi TPS:n ohi Ykkösen kärkeen

VPS juhli Kupittaalla. VPS juhli Kupittaalla. Kuva: Jori Liimatainen

TPS:n seitsemän ottelun voittoputki katkesi tylysti, kun VPS haki täydet pisteet Kupittaalta jalkapallon Ykkösen ylemmän loppusarjan kärkiottelussa. Voitolla VPS nousi Ykkösen kärkeen. TPS on toisena kaksi pistettä VPS:ää perässä, kun ylempää loppusarjaa on jäljellä kaksi kierrosta.

TPS-VPS 1-3 (0-2)

Maalit: 7. Steven Morrisey 0-1, 24. Samba Sillah 0-2, 49. Kalle Taimi 1-2, 86. Sebastian Strandvall 1-3.

Yleisöä: 2959

Kentän kunkku: VPS:n avausmaalin tehnyt Steven Morrisey vaihdettiin toisella puoliajalla kentältä, mutta 70 minuutin ajan hän oli kentän herra ja hidalgo. Avausmaalin viimeistelyn lisäksi VPS pelasi paljon Morriseyn kautta, joka antoi hyökkäyksiä edistäviä syöttöjä ja teki pienillä oikeilla ratkaisuilla tilaa muille VPS:n pelaajille.

Illan erikoisuus: Kärkikamppailu Kupittaan iltavalojen alla ja lähes 3000 silmäparia katsomossa. Puitteet tärkeälle ottelulle olivat upeat.

Matsin surkeinta: TPS:n ensimmäinen puolituntinen. Menikö lataus yli vai mistä mahtoi johtua, mutta kotijoukkue jäi ottelun alussa pahasti VPS:n jalkoihin. TPS-leirissä on syytä miettiä tarkasti, miksi ottelun startti oli niin vaisu.

Tuhlaajapoika: Albijon Muzaci pääsi ottelun loppuhetkillä täysin vapaasta paikasta muutamasta metristä sijoittamaan palloa VPS:n maaliin. Muzacin louhikkoinen kosketus saatteli pallon taivaantuuliin. Tuossa vaiheessa kavennus olisi ollut laiha lohtu, mutta suoritus kuvasti melko hyvin koko TPS:n iltapuhdetta.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Mattias Gestranius joutui pariin kertaan nostamaan keltaisen kortin, mutta muutoin kansainvälisesti meritoituneen erotuomarin iltapuhde oli helpohko. Gestranius piti potentiaalisesti räjähdysherkän ottelun jämäkästi näpeissään alkuhetkistä lähtien.

Mitä sanottiin?:

Kalle Taimi, TPS: Ei tultu yhtä väkevällä jalalla matsiin kuin Vepsu. Siitä on paha nousta, kun antaa kaksi eteen. Oli kuitenkin ihan paikkoja. Toisella puoliajalla saatiin luotua painetta ja paikkojakin, mutta ei vaan riittänyt. Oman maalini vaihtaisin kyllä kolmeen pisteeseen.

Samuel Lindeman, VPS: Oli sarjan voiton kannalta äärimmäisen tärkeä peli. Vielä on kaksi peliä jäljellä, mutta erittäin hyvä kiinnitys saatiin tänään. Ensimmäisellä puoliajalla varsinkin oli hyvää hallintaa. Tepsin kavennus toi vähän painetta toiselle puoliajalle, mutta hyvin pysyttiin kylminä siinä.

Analyysi: TPS:n startti otteluun oli karmea. Ottelun panokset huomioiden oli melkoinen antikliimaksi, että peli oli käytännössä ohi vajaassa puolessa tunnissa.

Vaikka TPS:n startti otteluun oli heikko, oli taukotulos myös VPS:n hyvyyttä. Vieraat ottivat ottelun haltuunsa jo ensimmäisten minuuttien aikana.

VPS tuotti ongelmia TPS:lle varsinkin laitojen kautta pelatessaan. Laidoilta vaasalaiset löysivät tyhjiä tiloja ja keskityksillä loivat painetta kotijoukkueen maalille.

Keskityksen kautta VPS loi myös ensimmäisen maalin. Oikealta laidalta tullut keskitys leijaili hieman pitkäksi, mutta maata pitkin tullut jatko tuli keskelle kymmeneen metriin ja illan hahmo Steven Morriseylla oli helppo työ iskeä pallo Jere Koposen vartioimaan maaliin.

Ensimmäisen puolen tunnin jälkeen lukemat olisivat voineet olla turkulaisittain vieläkin rumemmat, sillä ennen Samba Sillahin tarkkaa takakulmaan suuntautunutta 2-0-maalia Kalle Multanen pääsi yrittämään lähietäisyydeltä VPS:n johdon lisäämistä, mutta tulloin Jere Koposen reaktiotorjunta esti maalin.

Puolustusongelmien lisäksi TPS:llä oli ensimmäisellä jaksolla myös hyökkäyssuuntaan ongelmia. Keskikentällä TPS ei päässyt kunnolla eteenpäin huonojen syöttöjen takia. Monet VPS:n vaaralliset tilanteet käynnistyivätkin vieraiden keskikentän pallonriiston ja nopean suunnanmuutospelin seurauksena. Kun TPS pääsi pallon kanssa hätyyttelemään VPS-maalia, TPS:llä ei ollut keinoja murtaa VPS:n puolustusta. VPS:n puolustus ehti ryhmittyä puolustamaan ja puolustuksen ja keskikentän linjat pelasivat todella tiiviinä, eikä kotijoukkueelle annettua tilaa ratkaisuihin.

Toisella jaksolla kotijoukkueelle tarjottiin mahdollisuutta päästä peliin mukaan, kun pian puoliajan jälkeen Kalle Taimi tykitti ensimmäisen TPS-maalinsa. Toinen puoliaika oli TPS:ltä pelillisesti parempi. Kotijoukkue sai nostettua hieman pallollisen pelinsä tempoa, joka tarjosi hieman enemmän hyökkäyksille tilaa, kun VPS ei ehtinyt organisoida puolustustaan yhtä tiiviiksi kuin avausjaksolla. Toisella jaksolla TPS pystyi myös 1-1-tilanteilla voittamaan tilaa, mikä ei onnistunut avausjaksolla oikeastaan ollenkaan.

Vaikka pelillisesti TPS olikin mukana kuvassa toisella jaksolla paremmin, ei se todella vaarallista pyöritystä ja paineen tunnetta saanut VPS:n maalille luotua. Tilastoista löytyy kulmapotkuja ja pallonhallintaa, mutta TPS:n paine toisella jaksolla oli enemmän näennäistä kuin todella lähellä maalia ollutta.

Lopullisen ratkaisunsa ottelu sai muutama minuutti ennen täyttä aikaa. Sebastian Strandvallin komea kierteinen vapaapotku rangaistusalueen kulmalta upposi hieman halvan oloisesti Koposen selän taakse.

TPS:n seuraava, ja ylemmän loppusarjan viimeinen, kotiottelu on 14. lokakuuta, jolloin EIF vierailee Kupittaalla.

TPS: Jere Koponen; Juri Kinnunen (46. Joonas Sundman), Juhani Pikkarainen, Samba Benga (88. Rasmus Holma), Kalle Taimi; Atte Sihvonen, Joakim Latonen, Kasper Hämäläinen; Albijon Muzaci, Elmo Heinonen, Ilari Mettälä (62. Serge Atakayi).

VPS: Teppo Marttinen; Kareem Moses, Mikko Pitkänen, Miika Niemi; Samba Sillah (80. Jiri Nissinen), Joonas Vahtera (71. Aatu Laatikainen), Samuel Lindeman, Aleksi Pahkasalo (81. Arttu Nuutinen), Sebastian Strandvall; Kalle Multanen (87. Alieu Ceesay), Steven Morrisey (71. Riiku Jääskä).

Erotuomari: Mattias Gestranius.

Varoitukset: Benga, TPS. Strandvall ja Vahtera, VPS.

Ilkka Lappi

Varsinais-Suomen vihreät nimesi kymmenen uutta aluevaaliehdokasta

Varsinais-Suomen vihreät nimesi kymmenen uutta ehdokasta ensi vuoden aluevaaleihin torstaina. Vihreillä on nyt Varsinais-Suomessa nimettynä 57 aluevaaliehdokasta.

Kauppakeskuksen otettava vastuu isona toimijana

Kiinteistöpäällikkö Markku Koskinen ja markkinointikoordinaattori Laura Lehto ihailivat Turun Sunnuntaimaalarien lokakuista taidenäyttelyä yhdessä taitelija Risto Östbergin kanssa.  Turun Sunnuntaimaalarit ovat maalanneet myös Skanssin mehiläispesät.

Kauppakeskus Skanssissa on tehty pitkäjänteistä työtä sen eteen, että se on asiakkaalle miellyttävyyden lisäksi myös vastuullinen valinta. Skanssissa tehty energiaremontti tukee vahvasti Turun kaupungin tavoitteita saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2029. Lisäksi kauppakeskus on ottanut asiakseen tehdä työtä muun muassa taistelussa yksinäisyyttä vastaan.

Näyttelevä cembalisti, prinsessa ja sikopaimen

Elina_Mustonen.

Barokin labyrinteissä -sarjan lokakuun konsertissa näyttelevä cembalotaiteilija Elina Mustonen herättää eloon kolmena eri aikakautena eläneiden naisten tarinat. Laura Maddalena -musiikkidraama kertoo venetsialaisista tyttölasten orpokodeista, ja mukana vilahtelee useita historiallisia hahmoja.

Kolmannet koronarokotukset alkavat 60 vuotta täyttäneille ja sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluville Naantalissa

Naantalissa aletaan antamaan kolmansia koronarokoteannoksia 60 vuotta täyttäneille ja sairautensa vuoksi riskiryhmään 1 ja 2 kuuluville naantalilaisille. Myös laitoksessa ja hoivakodeissa asuvat saavat kolmannen rokoteannoksen. Kolmas koronarokote voidaan antaa näille ryhmille aikaisintaan kuusi kuukautta toisen koronarokotuksen jälkeen.

Suomalaisten päivittäinen tupakointi väheni hieman viime vuonna, nuuskan käyttö yleistynyt miehillä

Päivittäin tupakoivien aikuisten, eläkeikäisten ja nuorten osuudet (%) 2009–2020 (nuoret2008/2009–2021).

Suomalaisista 20–64-vuotiaista noin 12 prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2020. Miehistä 14 prosenttia ja naisista 11 prosenttia tupakoi päivittäin. Tupakointi väheni edelleen vuonna 2020, joskin väheneminen on epätasaista eri väestöryhmissä.

Muutoksia eläinten lääkitsemismahdollisuuksiin

EU tarjoaa uusia aseita mikrobilääkeresistenssin vastaiseen taisteluun, ja eläinlääke- ja lääkerehumääräykset pätevät kaikissa EU-jäsenvaltioissa. Muutokset astuvat voimaan ensi vuoden tammikuun lopussa.

Niina Ratilainen nousee Euroopan alueiden komitean jäseneksi

Niina Ratilainen (oik.) yhdessä Saara Ilvessalon ja Mikael Miikkolan kanssa.

Euroopan alueiden komitean Suomen valtuuskunnassa vaihtuu yksi varsinainen jäsen ja kaksi varajäsentä. Valtioneuvosto on nimennyt uudet ehdokkaat komitean loppukaudeksi eli tammikuuhun 2025 asti.

Neljännes varhaiskasvatuksen opettajista ei täytä kelpoisuusehtoja Turun päiväkodeissa

Varhaiskasvatuksen tiukentuneista velvoitteista juontava henkilöstöpula on aiheuttanut viime aikoina laajaa keskustelua. Myös Turussa alalle kaivataan lisää työntekijöitä, vaikka tilanne on hieman parempi kuin pääkaupunkiseudulla. Haasteena on pitää kiinni alalla olevista työntekijöistä.

Turun Ursa näyttää taas tähtiä

Iso-Heikkilän tähtitornilla pääsee kurkistamaan kaukoputkeen.

Turun alueen tähtiharrastusyhdistys Turun Ursa r.y. näyttää jälleen tähtiä Iso-Heikkilän tähtitornilla 29. lokakuuta alkaen kirkkaina perjantai-iltoina kello 19–21. Tähtinäytöksissä katsotaan kaukoputkella yötaivaan kohteita ja opetellaan tunnistamaan tähtikuvioita harrastajien avustuksella. Turun Ursan tähtinäyttäjät kertovat myös tähtitieteestä, -harrastuksesta ja avaruudesta yleensä.

Kuntapalvelukysely yli 2 200 turkulaistalouteen

Turun kaupunki kartoittaa kuntalaisten mielipiteitä ja kokemuksia palveluista kyselytutkimuksen avulla. Kaupunki haluaa kehittää palvelujaan ja kyselyn tavoitteena onkin päivittää kokonaiskuvaa siitä, miten asukkaat kokevat kaupungin palvelujen toimivan.

Veritas kasvatti markkinaosuuttaan YEL-vakuutuksissa

Kupittaalla pääkonttoriaan pitävän Veritaksen vakuutusmaksutulo ylittänee 600 miljoonan euron rajan tänä vuonna.

Työeläkeyhtiö Veritaksen sijoitukset tuottivat tammi-syyskuussa 8,3 prosenttia. Sijoitusten hyvä tuotto on vahvistanut Veritaksen vakavaraisuutta vuoden aikana. Vakavaraisuuspääoma on noussut yli miljardiin euroon eli 1,8 kertaiseksi vakavaraisuusrajaan nähden. Vakavaraisuusaste oli syyskuun lopussa 131,1 prosenttia.

Tutkimus: Sosiaalinen media lietsoo naisia ja nuoria kuluttamaan

Lowell Maksukykybarometri, Suomi (+1500 vastaajaa).

Joka neljäs suomalainen kokee somen seurauksena painetta shoppailuun. Tuoreen pohjoismaisen tutkimuksen mukaan erityisesti naiset ja nuoret kokevat somen aiheuttamat ostopaineet voimakkaana.

Ikäkausiuimarit vauhdissa Impivaaran uimahallissa

Åbo Simklubb – Uintiklubi Turku ry (ÅSK) ja Aurajoen Uinti ry (AUi) järjestävät yhteistyössä Suomen Uimaliiton kanssa lyhyen radan Ikäkausimestaruusuintien Varsinais-Suomen alueuinnit 25 metrin radalla 29.–30. lokakuuta Impivaaran uimahallissa.

Flame Jazz juhlii 10-vuotissynttäreitään lauantaina aamusta iltaan

Samara Joy tähdittää Flame Jazzin 10-vuotisjuhlia Logomossa 30.lokakuuta.

Turun kulttuuripääkaupunkivuonna alkunsa saanut konserttisarja Flame Jazz järjestää 30. lokakuuta 10-vuotisjuhlat. Juhlapäivän aikana jazzia kuullaan aamusta iltaan kymmenessä eri konsertissa Turun keskustan alueella. Mukana ovat kotimaisen jazzin kärkinimet, ja illan kruunaa newyorkilaislaulaja Samara Joy huippuyhtyeineen.

Sappitiehytsairaus PSC yleisin Suomessa

Primaariin sklerosoivaan kolangiittiin sairastuneita on Suomessa enemmän kuin missään muualla. Sairastuneista monella on taustalla tulehduksellinen suolistosairaus. Maailman PSC-päivänä perjantaina 29. lokakuuta. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että sairaus on tärkeä todeta ajoissa, jotta voidaan estää maksasyövän muodostuminen.

Nimekäs delegaatio tukee Åbo Akademin juristikoulutusta

Allan Rosas.

Joukko nimekkäitä juristeja, päättäjiä sekä elinkeinoelämän ja tiedeyhteisön edustajia Suomesta ja Pohjoismaista antaa tukensa täysmittaisen oikeustieteen koulutuksen järjestämiselle Åbo Akademissa.

Kausi-influenssarokotukset alkavat Turussa 8. marraskuuta

Kausi-influenssarokotukset alkavat Turussa 8. marraskuuta. Aikuisväestön rokotukset on keskitetty tänä vuonna pääosin Satakunnantie 105:n rokotusvastaanotolle. Rokotuksia annetaan siellä joka arkipäivä klo 8.15–15.45 marras-joulukuun ajan.

Pauli Aalto-Setälä aloittaa työelämäprofessorina Turun kauppakorkeakoulussa

Pauli Aalto-Setälä.

Kokenut muutosjohtaja Pauli Aalto-Setälä on nimitetty työelämäprofessoriksi (Professor of Practice) Turun yliopiston kauppakorkeakouluun 1. marraskuuta alkaen. Professuuri on yksivuotinen ja sivutoiminen.

Urheilu

Ikäkausiuimarit vauhdissa Impivaaran uimahallissa

Åbo Simklubb – Uintiklubi Turku ry (ÅSK) ja Aurajoen Uinti ry (AUi) järjestävät yhteistyössä Suomen Uimaliiton kanssa lyhyen radan Ikäkausimestaruusuintien Varsinais-Suomen alueuinnit 25 metrin radalla 29.–30. lokakuuta Impivaaran uimahallissa.

Interin kapteeni Timo Furuholmin ura päättyy

Inter kohtaa ensi sunnuntaina SJK:n Kupittaalla kaudne päätöspelissä. Se jää näillä näkymin myös Timo Furuholmin uran viimeiseksi.

Interin kapteeni Timo Furuholm , 34, on päättänyt lopettaa uransa jalkapalloilijana tämän kauden päätteeksi. Uraa on jäljellä kaksi ottelua, kun Furuholm pukee sinimustan paidan ylleen vielä keskiviikon Ilves- ja sunnuntain SJK-otteluissa.

Kaarinalaisen LaTeamin Henrik Saastamoinen ja Iida Johansson 10-tanssin mestareiksi

Vakiotanssien valmentaja Mika Jauhiainen, Henrik Saastamoinen, Iida Johansson, latinalaistanssien valmentajat Adrienn Fitori ja Mikko Kaasalainen.

Vakio- ja latinalaistanssien kuninkuuslajina pidettävän 10-tanssin Suomen mestaruuksista kilpailtiin viidessä eri ikäsarjassa lauantaina Salohallissa. Kilpailupäivän aikana ratkottiin myös Suomen edustajat The World Games 2022 Euroopan karsintakilpailuihin.

Fatos Durmishille 14. vapaapainin Suomen mestaruus

Fatos Durmishi.

Turun Voimamiesten Fatos Durmishi on vuodesta 2008 alkaen kahminut vapaapainin alimman sarjan mestaruuksia yhtäjaksoisesti. Nyt Porvoossa tuli täyteen 14. mestaruus 57 kilon sarjassa.

Pyrinnön akatemia haastaa Kristikan

Turun Kristikan kausi koripallon 1. divisioona A:ssa jatkuu kauden toisella kotiottelulla sunnuntaina 24. lokakuuta, kun turkulaisten vieraaksi Kupittaan palloiluhalliin saapuu Pyrinnön Akatemia A Tampereelta. 1. divisioona A:n suosikkeihin lukeutuva Kristika on aloittanut kauden vakuuttavasti kahdella voitolla HNMKY:tä ja Kouvoja vastaan. Pyrintö on hävinnyt kaksi ensimmäistä otteluaan. Ottelu alkaa kello 15.

Turun Nappulaliiga etsii valmentajia

Turun Nappulaliiga on tehnyt viime vuosina voimakasta työtä eri puolilla kaupunkia uusien pelaajien saamiseksi.

Turun Nappulaliigan seurakoordinaattori Miika Weckmanin toimenkuva on moninainen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.