Telakkahalli saa digitaalisen kaksosen

Digitaalinen telakkahalli mahdollistaa isojenkin laivanosien virtuaalisen liikuttelun ja erilaisten skenaarioiden testaamisen täsmällisesti mallinnetussa hallissa ennen kuin lopullinen suunnitelma tuotantoprosessista on lyöty lukkoon. Digitaalinen telakkahalli mahdollistaa isojenkin laivanosien virtuaalisen liikuttelun ja erilaisten skenaarioiden testaamisen täsmällisesti mallinnetussa hallissa ennen kuin lopullinen suunnitelma tuotantoprosessista on lyöty lukkoon. Kuva: Riitta Salmi

Jättimäisen laivanrakennushallin digitaalinen kaksonen mahduttaa telakan suunnittelijoiden työpöydälle. Digitaalinen materiaalinhallinta selkeyttää laivateollisuuden monimutkaisia alihankintaketjuja ja vähentää materiaalihukkaa. EXOPRODIGI-hankkeen keskiössä on ollut meriteollisuuden ja merenkulun ekotehokkuuden parantaminen uusien digitaalisten ratkaisujen avulla eri maissa ympäri Itämerta.

Telakkahallin digitaalinen kaksonen helpottaa tuotannon suunnittelua Turun yliopiston Pan-Eurooppa Instituutin koordinoimassa EXOPRODIGI-kehityshankkeessa ollaan pyöritelty fyysisesti suuria asioita pienellä tietokoneen ruudulla. Hankkeen liettualaiset partnerit Western Baltic Engineering ja Klaipeda Science and Technology Park ovat yhdessä ruotsalaisen Visinatorin kanssa skannanneet Klaipedassa olevan kooltaan noin 150 metriä kertaa 200 metriä olevan telakkahallin 3D-teknologiaa hyödyntäen. Uuden digitaalisen kaksosen avulla suunnittelijat ja insinöörit voivat tarkastella hallin tarkkoja ominaisuuksia ja mittoja, ja suunnitella

laivanrakennusprosessit alusta loppuun huomattavasti entistä tarkemmin ja resurssitehokkaammin. Vastaavaa ei Itämeren telakoilla olla aiemmin tehty.

Ajatus kokonaisen telakkahallin mallintamisesta syntyi edellisessä ECOPRODIGI-hankkeessa, jonka aikana Western Baltic Engineering ja Meyer Turku testasivat muiden projektikumppaneiden avustamana digitaalisten kaksosten hyödyntämistä laivalohkojen toimituksissa Klaipedan ja Turun telakan välillä. Hankkeen aikana kumpusi ajatus testauksen viemisestä vielä askeleen pidemmälle, kokonaisen

telakkaympäristön 3D -mallintamiseen, joka on nyt toteutettu.

Itämeren alueella rakennetaan jopa muutaman sadan metrin pituisia laivoja. Laivojen rakennus ja kokoonpano vaatii vähintäänkin yhtä isoja telakka-alueita. Klaipedan telakkahalli on lähes jättimäinen rakennus, jonka sisällä on itsessään suuria tuotantoprosessiin liittyviä laitteita ja materiaaleja. Laivat kokoonpannaan usein liittämällä isoja, alihankkijoiden rakentamia, laivalohkoja yhteen.

Laivalohkoja ja muuta varustelua on pystyttävä liikuttamaan telakkahallissa sujuvasti, huomioiden hallissa olevat laitteistot ja muut käynnissä olevat tuotannontyöt. Uusi digitaalinen kaksonen mahdollistaa isojenkin laivanosien virtuaalisen liikuttelun ja erilaisten skenaarioiden testaamisen täsmällisesti mallinnetussa hallissa, ennen kuin lopullinen suunnitelma tuotantoprosessista on lyöty lukkoon. Digitaalinen kaksonen helpottaa myös tarkkojen kulu- ja aikataululaskelmien tekemistä ennen tuotannon aloittamista.

– 3D-teknologian avulla voidaan ennakoida mahdollisia riskejä ja vähentää ongelmatilanteita, jotka tavallisesti tulevat ilmi tuotannon ollessa jo täydessä vauhdissa. Näin ollen voidaan vähentää materiaalihukkaa ja turhaa työtä, eli parantaa laivanrakennuksen ekotehokkuutta, kertoo Jonatan Berglund Visinator-yhtiöstä.

Osana laivanrakennuksen kompleksisia tuotantoprosesseja EXOPRODIGI-hanke on pureutunut toiseenkin laivateollisuuden keskeiseen haasteeseen, nimittäin monimutkaiseen kokonaistoimittajien ja alihankkijoiden toimittajaverkostoon.

Kokonaistoimittajat vastaavat usein laivan eri aluekokonaisuuksien tuotannosta omien moninaisten alihankintaverkostojen avulla, ja verkostojen toimiminen vaatii suuren määrän dataa, jotta materiaalit saadaan tuotettua, varastoitua ja liikutettua ajantasaisesti ja joustavasti tuotantoprosessin tarpeiden mukaisesti. Usein kyseinen data on kuitenkin hajanaisena eri toimijoiden eri ohjelmistoissa, mikä pahimmillaan johtaa ylituotantoon, pursuaviin varastoihin ja turhiin työtunteihin, jos tarkkaa tietoa tuotannon tilasta ja materiaalitarpeista ei ole saatavilla.

Turkulainen Carinafour on kehittänyt digitaalisen materiaalinhallintaratkaisun, jonka uusia toiminnallisuuksia on testattu Meyer Turku telakalla ja telakan verkostossa. Ratkaisu mahdollistaa sen, että telakan kaikki kokonaistoimittajat ja alihankintaverkostot saadaan mukaan samalle digitaaliselle alustalle.

– Alustaa hyödyntämällä tuotannon materiaalivirtoja voidaan seurata keskitetysti, ja sopeuttaa materiaalivirtoja tarvittaessa. Uusi materiaalinhallintaratkaisu lisää tuotantoprosessien läpinäkyvyyttä, ja parantaa telakan ympärillä olevan koko liiketoimintaekosysteemin toimivuutta vähentämällä turhaan tuotettujen materiaalien ja työtuntien määrää, kertoo Carinafourin kehittämisliiketoiminnasta vastaava Maarit Lappalainen.

EXOPRODIGI-hankkeen tutkija Niels Gorm Malý Rytter on hahmotellut digitalisaatiosta matkan, jonka aikana pitää saavuttaa useita eri etappeja, ennen kuin yritykset voivat ottaa uudet digitaaliset ratkaisut käyttöön.

Digitalisaatiomatka pitää sisällään muun muassa datan keräämistä, verkkoyhteyksien kehittämistä, datan varastointia ja puhdistamista analyyseja varten, tekoälymallien hyödyntämistä, tulosten visualisointia ja intuitiivisten työkalujen kehittämistä, sekä it-systeemien integrointia.

Matkan pituus riippuu kunkin yrityksen lähtökohdista, ja digiratkaisujen kehittäminen ja todellinen käyttöönotto voi toisinaan kestää jopa vuosia. EXOPRODIGI-hankkeen ratkaisuissa ollaan hyödynnetty useita eri teknologioita, kuten tekoälyä, esineiden internetiä, 3D-mallinnusta ja muita kamerateknologioita.

EXOPRODIGI-hankkeen toteutuksessa on ollut mukana yhteensä 13 organisaatiota Suomesta, Ruotsista, Tanskasta ja Liettuasta. Hanke on saanut rahoituksen Euroopan aluekehitysrahaston Interreg Itämeren alueen ohjelmalta (Interreg Baltic Sea Region Programme). Hanke toteutettiin 1.1.–30.9.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lotossa yksi 12 miljoonan euron täysosuma

Lotosta löytyi kierroksen 41/2021 arvonnassa yksi täysosuma. 12 miljoonan euron voitto meni pelaajalle, joka oli pelannut K-Market Puistokadussa Lohjalla.

Battle Beastin Logomon konsertti järjestetään suunnitelman mukaan joulukuussa

Battle Beastin konsertti järjestetään suunnittellusti monen siirron jälkeen.

Battle Beastin jo muutamaan kertaan siirretty Logomon konsertti järjestetään 5. joulukuuta. Lokakuussa ensimmäisen singlen tulevalta albumiltaan julkaisevan Battle Beastin lämmittelijänä nähdään metallibändi Arion, joka on kiertänyt Battle Beastin mukana myös Euroopassa.

Intohimon puute suomalaisten yleisin seksin laatua heikentävä tekijä

Yli neljänneksellä suomalaisista oma intohimon puute ja haluttomuus heikentää seksielämän laatua. Myös kumppanin haluttomuus, ajanpuute, puutteellinen esileikki ja heikko itsetunto nousevat suomalaisten seksin laatua eniten heikentävien tekijöiden joukkoon.

Turussa tehdään kolmea kansainvälistä elokuvatuotantoa

Bill Nighy tähdittää Living-elokuvaa.

Turussa on aloittanut toimintansa kansainvälinen Filmgate Finland Oy. Yhtiö valmistelee kolmea merkittävää elokuvatuotantoa, jotka ovat saaneet rahoitusta Business Finlandin av-alan tuotantokannustimesta.

Turun seudun tulkkikeskuksen toimintojen liikkeen luovutus Monetra Oulu Oy:lle sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyssä

Keskiviikkona 20. lokakuuta kokoontuvalle sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään Turun seudun tulkkikeskuksen toimintojen liikkeen luovutusta Monetra Oulu Oy:lle. Jos liikkeen luovutus toteutuu, Turun seudun tulkkikeskus hoitaa tulkkaus- ja käännöstilaukset tammikuun 2022 loppuun saakka. Helmikuun 2022 alusta palvelun tarjoaisi Monetra Oulu Oy:n Tulkkipalvelut. Sosiaali- ja terveyslautakunnasta asia etenee kaupunginhallitukseen 1. marraskuuta.

Tieliikenteen onnettomuusmäärät hienoisessa laskussa

Yleisin onnettomuustyyppi on suistumisonnettomuus.

Kuolemaan johtaneita tieliikenneonnettomuuksia tapahtui tammi‒elokuussa vähemmän kuin edellisvuoden vastaavalla ajanjaksolla. Tutkijalautakuntien ilmoittamien ennakkotietojen mukaan onnettomuuksia oli kaikkiaan 141, mikä on 16 vuodentakaista vähemmän. Onnettomuuksissa kuoli 157 henkilöä, laskua edellisvuodesta on 12 henkilöä.

ELY-keskus uusii Vähäsillan Ruskolla maantiellä 2012

Vähäsilta kartalla.

Varsinais-Suomen ELY-keskus uusii loka-marraskuun aikana Ruskon Vähäsillan maantiellä 2012. Sillan uusimistyön ajaksi liikenne ohjataan siltapaikan viereen rakennettavalle kiertotielle ja kohteessa on alennettu nopeusrajoitus. Työt alkavat 18. lokakuuta kiertotien rakentamisella. Työt kestävät noin kuukauden.

Eloranta: Kulttuurin ja järjestöjen rahoituksen turvaamisella suuri merkitys

Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) iloitsee hallitusviisikon ratkaisusta, jolla saadaan hallitusohjelman mukaisesti turvattua Veikkauksen edunsaajien ensi vuoden rahoitus täysimääräisesti. Edunsaajiin kuuluu laaja kirjo kulttuurin ja liikunnan toimijoita, nuorisojärjestöjä sekä sosiaali- ja terveysalan järjestöjä.

Kuparivuoren tunnelin suuaukoilla uusitaan korkeusrajoittimet

Kuparivuoren tunnelin suuaukoilla uusitaan korkeusrajoittimet ja rakennetaan uudet korkeusvaroittimet.

Kuparivuoren tunnelin suuaukoilla Naantalissa (mt 189) uusitaan korkeusrajoittimet ja rakennetaan uudet korkeusvaroittimet. Liikenne kulkee lähes normaalisti molempiin suuntiin töiden aikana. Työt käynnistyvät 19. lokakuuta maanantain ja tiistain vastaisena yönä. Työt pyritään saamaan kokonaisuudessaan valmiiksi tämän vuoden puolella.

Eurojackpotissa yksi täysosuma, Perjantai-Jokerista 20 000 euroa Paimioon

Eurojackpotista löytyi kierroksella 41/2021 yksi täysosuma. 33,2 miljoonan euron potti meni Saksaan.

Vuoden Yrittäjäperhe 2021 tunnustuspalkinto Turvanasta Oy:lle

Turvanastan nykyiset omistajat ja kolmannen sukupolven edustajat Mikko Salakari ja Ia Adlercreutz keskustelevat uusista konehankinnoista työkaluosastolla.

Turun Yrittäjät jakaa Vuoden Yrittäjäperhe -tunnustuspalkinnon tänä vuonna 35. kerran. Turun Yrittäjien hallitus on valinnut palkinnon saajaksi Turvanasta Oy:n Salakarin yrittäjäperheen. Yritys on maailman johtava nastavalmistaja. Perheyrityksen toimintakulttuuri ja menestys perustuvat vahvalle osaamiselle, joka jatkuu nyt jo neljännessä polvessa.

Pete Poskiparta on valittu Turun Yrittäjien vuoden 2021 yksinyrittäjäksi

Turun Yrittäjien hallitus on valinnut vuoden 2021 yksinyrittäjäksi mentalisti, taikuri ja illusionisti Pete Poskiparran . Hän on ollut ensimmäisenä tuotteistamassa tätä esittävän taiteen genreä. Hän vie osaamistaan myös ulkomaille. Poskiparta on esiintynyt taikurina ja mentalistina yli 30 vuotta.

Tethics 2021 -hybridikonferenssi käsittelee teknologian eettisiä kysymyksiä

Conference on Technology Ethics (Tethics 2021) -konferenssi toteutetaan tänä vuonna sekä virtuaalisena että Turun yliopiston kauppakorkeakoulun tiloissa 20.–22. lokakuuta. Konferenssin järjestelytoimikunta toivottaa tervetulleiksi tutkijat, liiketoiminnan ammattilaiset, opiskelijat ja muut aiheesta kiinnostuneet.

Suomessa koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta tai terveydenhuollosta

Eduskunta on hyväksynyt valtioneuvoston esityksen koronapassin käyttöönotosta Suomessa. Suomessa koronapassina toimii EU:n koronatodistus, joka on saatavilla Omakannasta tai tarvittaessa terveydenhuollosta tulosteena. EU:n koronatodistukseen sisältyy kolme todistusta: todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta.

Anne Mattila ja Riku Niemi Orchestra mittavalle joulukiertueelle

Anne Mattila.

Anne Mattila ja Riku Niemi Orchestra lähtevät joulukuussa mittavalle kiertueelle ympäri Suomen. Oodi joululle -niminen kiertue käynnistyy 8. joulukuuta Porin Promenadisalista ja päättyy 18. joulukuuta Kuusankoskitaloon. Muut konserttipaikat ovat Orivesi, Ylihärmä, Laukaa, Hämeenlinna, Hyvinkää, Lahti, Mikkeli, Turku ja Järvenpää. Turun konserttitalossa Oodi joululle pysähtyy 16. joulukuuta.

Pienet virtavedet heikossa tilassa

Kahden suoraksi kaivetun purouoman risteys Oulun itäpuolella Sanginjoella.

Pienet virtavedet ovat laaja-alaisesti hyvin heikossa tilassa, selviää uuteen paikkatietoaineistoon perustustuvista arvioista. Tilaa heikentävät erityisesti maatalous- ja metsämaiden mittavat ojitukset ja vuosikymmenten saatossa toteutetut perkaukset ja uomien suoristamiset. Suurin osa pienistä täysin luonnontilaisista virtavesistä löytyy maan pohjoisosasta.

Lasikuitulujitteen käyttö vähentää hammasproteesien hajoamista

Hammasimplantit ovat yleistyneet proteettisen hoidon osana. Hammasimplanttien päällä oleviin niin sanottuihin peittoproteeseihin kohdistuu suuret purentavoimat, jotka aiheuttavat harmillisia proteesien hajoamisia. Hammasproteesien vahvistaminen lasikuiduilla on kuitenkin vähentänyt merkittävästi proteesien hajoamista metallisten tukirakenteiden poistuttua käytöstä.

Sairaalan pintojen mikrobimäärä väheni puupohjaisten pinnoiteaineiden avulla

Pihkalla ja puunkuorella on antimikrobisia ominaisuuksia, joita voidaan hyödyntää sairaalaympäristössä. Puupohjaisten, turvallisten ja ympäristöystävällisten antimikrobisten ja muovia korvaavien ratkaisujen soveltuvuutta sairaalaympäristöön testattiin Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä.

Kaupunki

Urheilu

Otteluanalyysi: KuPS raastoi pisteet Kupittaalta

Benjamin Källmanin kaksi maalia eivät riittäneet Interille.

Inter ja KuPS tarjosivat huiman näytelmän Kupittaan yleisölle lauantain kunniaksi. Lopulta Interille jäi luu käteen. KuPSin voiton myötä kuopiolaiset pitivät otteen Veikkausliigan kärkipaikan. Interille tappio tarkoitti sitä, että taistelu pronssimitalista kiristyy entisestään. Lauantain jälkeen Inter on Veikkausliigassa kolmantena pisteen SJK:ta edellä.

Korpikoski-saga saa jatkoa – TPS lainaa miehen ulkomaille

Turun Palloseuran hyökkääjä Lauri Korpikoski siirtyy loppukauden mittaisella lainasopimuksella ulkomaille.

Tuto Hockeyllä sinipunainen lanka haussa

Antti Virtasella ja Jouni Virpiöllä riittää pohdittavaa, miten Tuton otteet saadaan käännettyä voitollisiksi.

Kauden avausottelu Kupittaalla näytti vielä hyvältä. Tuto starttasi syyskuun lopulla Mestis-kauteen odotetulla kotivoitolla FPS:ää vastaan.

Otteluanalyysi: TPS jäi tasapeliin EIF:iä vastaan

Rasmus Holman maali oli laiha lohtu.

TPS joutui tyytymään tasapeliin, kun EIF vieraili Kupittaalla. Tasapeli tarkoitti sitä, että VPS:llä on mahdollisuus varmistaa suora nousu Veikkausliigaan lauantaina, kun vaasalaiset kohtaavat Gnistanin. TPS:llä taas on karsijan paikka panoksena Ykkösen ylemmän loppusarjan päätöskierroksella, edellyttäen, että RoPS voittaa lauantaina Jaron.

Pargas IF varmisti nousun jalkapallon Ykköseen

Paraisilla eletään nousuhuumaa, kun Pargas IF varmisti nousunsa jalkapallon Ykköseen ensi kaudeksi, vaikka Kakkosen kautta on vielä pari kierrosta pelaamatta. Nousu on paitsi Stefan Stromborgin valmentamalle edustusjoukkueelle iso asia myös seuralle. Yli satavuotias PIF on pelannut pitkään alemmilla sarjatasoilla. Viimeksi Paraisilla on pelattu maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla lähes 30 vuotta sitten, vuonna 1994.

Tutut turkulaisnimet Helmareiden MM-karsintaryhmään

Suomen naisten A-maajoukkue kohtaa Georgian Tbilisissä 21. lokakuuta ja Irlannin Helsingissä 26. lokakuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.