Otteluanalyysi: TPS murskasi Jaron ja nousi Ykkösen kärkeen

 Albijon Muzaci ja Joakim Latonen olivat TPS:n tehopari. Albijon Muzaci ja Joakim Latonen olivat TPS:n tehopari. Kuva: Ari-Matti Ruuska

TPS taistelee noususta jalkapallon Veikkausliigaan. TPS voitti Jaron 4-1 ja nousi, ainakin väliaikaisesti Ykkösen piikkipaikalle. RoPS tosin pelaa vasta huomenna ja voitolla se palaa kärkeen.

TPS:n peli kulkee. Paikkoja oli enemmänkin mutta neljä tehtyä maalia, sitä ei voi moittia.

Laitahyökkääjä Serge Atakayi loukkasi takareitensä ensimmäisen puoliajan loppuhetkillä ja joutui vaihtoon. Se on murheenaihe, samoin kuin Elmo Heinosen pelikielto.

TPS-Jaro 4-1 (2-0)

Maalit: 12. Ilari Mettälä 1-0 rp., 18. Kasper Hämäläinen (Albijon Muzaci) 2-0, 55. Joakim Latonen (Muzaci) 3-0, 63. Muzaci (Juhani Pikkarainen), 90. Jeremiah Streng 4-1 rp.

Yleisöä: 1 209.

Kentän kunkku: Albijon Muzaci, TPS. Työn sankari Muzaci iski tehot 1+2. Puskumaali oli hallittu, samoin keskitys, josta Kasper Hämäläinen puski 2-0. Muzaci tekee paljon myös puolustustyötä ja voittaa kaksinkamppailuja. Tekeminen on nyt selkeämpää, kun rinnalle on tullut Hämäläisen kaltaisia pelimiehiä. Voi keskittyä omaan hommaan, eikä tarvitse pelastaa koko maailmaa. Hyvä esitys.

Matsin surkeinta: TPS:n Elmo Heinosen ulosajo. Vaihtomies sai kaksi korttia, kummatkin melko omituisia. Jälkimmäinen oli omituisempi. Pallontavoittelutilanne Jaron maalilla. Selvä vapari, mutta ei kortin paikka, eikä ulosajo. Serge Atakayin takareisivamma on huono uutinen TPS:lle.

Tuhlaajapoika: Ilari Mettälä, TPS. Joakim Latonen järjesti hyvällä harhautuksella hyvän maalipaikan Mettälälle, joka sutaisi läheltä taivaan tuuliin.

Illan erikoisuus: TPS teki jo yhdeksännessä ottelussa peräkkäinen kaksi maalia tai enemmän. Joten maalinteko sujuu. Jarolla oli miehiä sivussa syystä ja toisesta ja Jimmy Wargh joutui heittämään lopussa kentälle kakkosvalmentajansa Pavle Milosavljevicin, 34.

Kuka pääsi helpoimmalla?: TPS:n puolustuslinja pelasi varmasti, eikä maalivahti Jere Koponen joutunut puuttumaan peliin kovin usein.

Mitä sanottiin?:

Jonatan Johansson, TPS: Loistava peli. Sääli, että yliajalla tuli maali (omaan päähän). Loistava suoritus, loistavia maaleja. Joukkue puolusti hyvin yhdessä. Valmentamisessa on tärkeää pysyä positiivisena, että ryhmä pysyy mukana. Ei saa tulla negatiivisuutta. Uskon täytyy pysyä joukkueessa. Suurin huolenaiheeni kesällä oli se, kun asiat olivat vaikeita. Näin, että pystymme tekemään maaleja, kun saamme oikeat pelaajat kentälle ja vähän itseluottamusta.

Jimmy Wargh, Jaro: Emme olleet tarpeeksi hereillä ekaa 15-20 minuuttia. Peli oli 2-0 ennen kuin päästiin peliin mukaan. Tiedossa oli, että Tepsi on etenkin pelin alussa todella kova. Silti emme pystyneet parempaan. Peli oli iso ylämäki meille. TPS:llä on iso, fyysinen, kokenut joukkue. On todella vaikeaa luoda laadukkaita maalipaikkoja. Pari vetopaikkaa oli. Kun Latonen laittaa pallon sisään, meidän pojat ampuvat maata pitkin tai yli. Sen verran vähän oli äijiä, että joudun laittamaan kakkosvalmentajan kentälle.

Analyysi: Pullat ovat hyvin uunissa. TPS tekee maaleja, eikä puolustamisessakaan ole moittimista. Liigapaikasta kamppailevat perinteiset palloseurat eli RoPS, TPS ja VPS. Jaro putosi tappiolla jo kelkasta.

TPS ratkaisi pelin heti alussa. Juri Kinnusen keskitys osui Jim Myrevikiä käteen ja Mettälä iski pilkulta ensimmäisen maalin. Toisen puski Hämäläinen Muzacin mainiosta keskityksestä.

Kolmatta saatiin odotella toiselle puoliajalle. Muzaci syötti keskelle ja Latonen ampui kaukaa hienon yläkierteisen laukauksen. Maali oli kauden kymmenes Latoselle. Hän on Ykkösen maalipörssin kakkonen. Verkko on vinkunut kiitettävään tahtiin.

Neljännen maalin järjesti toppari Juhani Pikkarainen, jonka tarkan pystysyötön Muzaci puski yli Jaro-vahti Thomas Olsenin.

Jaro sai ainokaisensa rangaistuspotkusta lisäajalla. Pallo osui kulmapotkun jälkitilanteessa Muzacia käteen. Jeremiah Streng iski pallon verkkoon.

TPS olisi voinut tehdä enemmänkin maaleja, sillä mahdollisuuksia oli. Mettälä ja Hämäläinen ampuivat läheltä yli, Muzaci oli kahdesti paikassa, josta olisi voinut maalin tehdä. Loppu hyvin kaikki hyvin.

Jaro putosi vauhdista heti alussa, mutta pääsi mukaan peliin ensimmäisen puoliajan lopussa. Se piti palloa pitkiä toveja, mutta ei pystynyt luomaan kovin vaarallisia tilanteita.

TPS oli täynnä onnistujia. Etenkin Muzaci ja Latonen pelasivat hyvän ottelun. Puolustus oli varmaotteinen. Erotuomari Peiman Simani salli kovat otteet ja se passasi hyvin etenkin Kalle Taimelle, Samba Bengalle ja Pikkaraiselle.

Johansson otti reilun tunnin jälkeen vaihtoon Hämäläisen, Mettälän ja Atte Sihvosen. Tilalle juoksivat Alim Moundi, Jesper Karlsson ja Oskari Jakonen. Runkomiehiä säästeltiin ja penkillä on nyt voimaa. Uudet miehet pystyvät tuomaan peliin jotain uutta.

TPS (4-3-3): Jere Koponen (C); Juri Kinnunen, Juhani Pikkarainen, Samba Benga, Kalle Taimi; Kasper Hämäläinen (66. Jesper Karlsson), Atte Sihvonen (66. Alim Moundi), Joakim Latonen (82. Eliecer Espinosa); Albijon Muzaci, Ilari Mettälä (66. Oskari Jakonen), Serge Atakayi (45. Elmo Heinonen).

Jaro (4-3-3): Thomas Olsen; Samuel Haglund, Samuel Uusitalo (78. Pavle Milosavljevic), Johan Brunell (C), Tyler Reid; Kim Myrevik, Juuso Aalto (66. Alex Ramsay), Markus Kronholm (66. Roni Björkskog); Albin Björkskog (76. Macauley Chrisantus), Jeremiah Streng, Joni Remesaho.

Erotuomari: Peiman Simani.

Varoitukset: Heinonen, TPS. Remesaho, Jaro.

Ulosajo: 87. Heinonen (toinen keltainen).

Lasse Virtanen

Lotossa yksi 12 miljoonan euron täysosuma

Lotosta löytyi kierroksen 41/2021 arvonnassa yksi täysosuma. 12 miljoonan euron voitto meni pelaajalle, joka oli pelannut K-Market Puistokadussa Lohjalla.

Battle Beastin Logomon konsertti järjestetään suunnitelman mukaan joulukuussa

Battle Beastin konsertti järjestetään suunnittellusti monen siirron jälkeen.

Battle Beastin jo muutamaan kertaan siirretty Logomon konsertti järjestetään 5. joulukuuta. Lokakuussa ensimmäisen singlen tulevalta albumiltaan julkaisevan Battle Beastin lämmittelijänä nähdään metallibändi Arion, joka on kiertänyt Battle Beastin mukana myös Euroopassa.

Intohimon puute suomalaisten yleisin seksin laatua heikentävä tekijä

Yli neljänneksellä suomalaisista oma intohimon puute ja haluttomuus heikentää seksielämän laatua. Myös kumppanin haluttomuus, ajanpuute, puutteellinen esileikki ja heikko itsetunto nousevat suomalaisten seksin laatua eniten heikentävien tekijöiden joukkoon.

Turussa tehdään kolmea kansainvälistä elokuvatuotantoa

Bill Nighy tähdittää Living-elokuvaa.

Turussa on aloittanut toimintansa kansainvälinen Filmgate Finland Oy. Yhtiö valmistelee kolmea merkittävää elokuvatuotantoa, jotka ovat saaneet rahoitusta Business Finlandin av-alan tuotantokannustimesta.

Turun seudun tulkkikeskuksen toimintojen liikkeen luovutus Monetra Oulu Oy:lle sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyssä

Keskiviikkona 20. lokakuuta kokoontuvalle sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään Turun seudun tulkkikeskuksen toimintojen liikkeen luovutusta Monetra Oulu Oy:lle. Jos liikkeen luovutus toteutuu, Turun seudun tulkkikeskus hoitaa tulkkaus- ja käännöstilaukset tammikuun 2022 loppuun saakka. Helmikuun 2022 alusta palvelun tarjoaisi Monetra Oulu Oy:n Tulkkipalvelut. Sosiaali- ja terveyslautakunnasta asia etenee kaupunginhallitukseen 1. marraskuuta.

Tieliikenteen onnettomuusmäärät hienoisessa laskussa

Yleisin onnettomuustyyppi on suistumisonnettomuus.

Kuolemaan johtaneita tieliikenneonnettomuuksia tapahtui tammi‒elokuussa vähemmän kuin edellisvuoden vastaavalla ajanjaksolla. Tutkijalautakuntien ilmoittamien ennakkotietojen mukaan onnettomuuksia oli kaikkiaan 141, mikä on 16 vuodentakaista vähemmän. Onnettomuuksissa kuoli 157 henkilöä, laskua edellisvuodesta on 12 henkilöä.

ELY-keskus uusii Vähäsillan Ruskolla maantiellä 2012

Vähäsilta kartalla.

Varsinais-Suomen ELY-keskus uusii loka-marraskuun aikana Ruskon Vähäsillan maantiellä 2012. Sillan uusimistyön ajaksi liikenne ohjataan siltapaikan viereen rakennettavalle kiertotielle ja kohteessa on alennettu nopeusrajoitus. Työt alkavat 18. lokakuuta kiertotien rakentamisella. Työt kestävät noin kuukauden.

Eloranta: Kulttuurin ja järjestöjen rahoituksen turvaamisella suuri merkitys

Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) iloitsee hallitusviisikon ratkaisusta, jolla saadaan hallitusohjelman mukaisesti turvattua Veikkauksen edunsaajien ensi vuoden rahoitus täysimääräisesti. Edunsaajiin kuuluu laaja kirjo kulttuurin ja liikunnan toimijoita, nuorisojärjestöjä sekä sosiaali- ja terveysalan järjestöjä.

Kuparivuoren tunnelin suuaukoilla uusitaan korkeusrajoittimet

Kuparivuoren tunnelin suuaukoilla uusitaan korkeusrajoittimet ja rakennetaan uudet korkeusvaroittimet.

Kuparivuoren tunnelin suuaukoilla Naantalissa (mt 189) uusitaan korkeusrajoittimet ja rakennetaan uudet korkeusvaroittimet. Liikenne kulkee lähes normaalisti molempiin suuntiin töiden aikana. Työt käynnistyvät 19. lokakuuta maanantain ja tiistain vastaisena yönä. Työt pyritään saamaan kokonaisuudessaan valmiiksi tämän vuoden puolella.

Eurojackpotissa yksi täysosuma, Perjantai-Jokerista 20 000 euroa Paimioon

Eurojackpotista löytyi kierroksella 41/2021 yksi täysosuma. 33,2 miljoonan euron potti meni Saksaan.

Vuoden Yrittäjäperhe 2021 tunnustuspalkinto Turvanasta Oy:lle

Turvanastan nykyiset omistajat ja kolmannen sukupolven edustajat Mikko Salakari ja Ia Adlercreutz keskustelevat uusista konehankinnoista työkaluosastolla.

Turun Yrittäjät jakaa Vuoden Yrittäjäperhe -tunnustuspalkinnon tänä vuonna 35. kerran. Turun Yrittäjien hallitus on valinnut palkinnon saajaksi Turvanasta Oy:n Salakarin yrittäjäperheen. Yritys on maailman johtava nastavalmistaja. Perheyrityksen toimintakulttuuri ja menestys perustuvat vahvalle osaamiselle, joka jatkuu nyt jo neljännessä polvessa.

Pete Poskiparta on valittu Turun Yrittäjien vuoden 2021 yksinyrittäjäksi

Turun Yrittäjien hallitus on valinnut vuoden 2021 yksinyrittäjäksi mentalisti, taikuri ja illusionisti Pete Poskiparran . Hän on ollut ensimmäisenä tuotteistamassa tätä esittävän taiteen genreä. Hän vie osaamistaan myös ulkomaille. Poskiparta on esiintynyt taikurina ja mentalistina yli 30 vuotta.

Tethics 2021 -hybridikonferenssi käsittelee teknologian eettisiä kysymyksiä

Conference on Technology Ethics (Tethics 2021) -konferenssi toteutetaan tänä vuonna sekä virtuaalisena että Turun yliopiston kauppakorkeakoulun tiloissa 20.–22. lokakuuta. Konferenssin järjestelytoimikunta toivottaa tervetulleiksi tutkijat, liiketoiminnan ammattilaiset, opiskelijat ja muut aiheesta kiinnostuneet.

Suomessa koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta tai terveydenhuollosta

Eduskunta on hyväksynyt valtioneuvoston esityksen koronapassin käyttöönotosta Suomessa. Suomessa koronapassina toimii EU:n koronatodistus, joka on saatavilla Omakannasta tai tarvittaessa terveydenhuollosta tulosteena. EU:n koronatodistukseen sisältyy kolme todistusta: todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta.

Anne Mattila ja Riku Niemi Orchestra mittavalle joulukiertueelle

Anne Mattila.

Anne Mattila ja Riku Niemi Orchestra lähtevät joulukuussa mittavalle kiertueelle ympäri Suomen. Oodi joululle -niminen kiertue käynnistyy 8. joulukuuta Porin Promenadisalista ja päättyy 18. joulukuuta Kuusankoskitaloon. Muut konserttipaikat ovat Orivesi, Ylihärmä, Laukaa, Hämeenlinna, Hyvinkää, Lahti, Mikkeli, Turku ja Järvenpää. Turun konserttitalossa Oodi joululle pysähtyy 16. joulukuuta.

Pienet virtavedet heikossa tilassa

Kahden suoraksi kaivetun purouoman risteys Oulun itäpuolella Sanginjoella.

Pienet virtavedet ovat laaja-alaisesti hyvin heikossa tilassa, selviää uuteen paikkatietoaineistoon perustustuvista arvioista. Tilaa heikentävät erityisesti maatalous- ja metsämaiden mittavat ojitukset ja vuosikymmenten saatossa toteutetut perkaukset ja uomien suoristamiset. Suurin osa pienistä täysin luonnontilaisista virtavesistä löytyy maan pohjoisosasta.

Lasikuitulujitteen käyttö vähentää hammasproteesien hajoamista

Hammasimplantit ovat yleistyneet proteettisen hoidon osana. Hammasimplanttien päällä oleviin niin sanottuihin peittoproteeseihin kohdistuu suuret purentavoimat, jotka aiheuttavat harmillisia proteesien hajoamisia. Hammasproteesien vahvistaminen lasikuiduilla on kuitenkin vähentänyt merkittävästi proteesien hajoamista metallisten tukirakenteiden poistuttua käytöstä.

Sairaalan pintojen mikrobimäärä väheni puupohjaisten pinnoiteaineiden avulla

Pihkalla ja puunkuorella on antimikrobisia ominaisuuksia, joita voidaan hyödyntää sairaalaympäristössä. Puupohjaisten, turvallisten ja ympäristöystävällisten antimikrobisten ja muovia korvaavien ratkaisujen soveltuvuutta sairaalaympäristöön testattiin Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä.

Kaupunki

Urheilu

Otteluanalyysi: KuPS raastoi pisteet Kupittaalta

Benjamin Källmanin kaksi maalia eivät riittäneet Interille.

Inter ja KuPS tarjosivat huiman näytelmän Kupittaan yleisölle lauantain kunniaksi. Lopulta Interille jäi luu käteen. KuPSin voiton myötä kuopiolaiset pitivät otteen Veikkausliigan kärkipaikan. Interille tappio tarkoitti sitä, että taistelu pronssimitalista kiristyy entisestään. Lauantain jälkeen Inter on Veikkausliigassa kolmantena pisteen SJK:ta edellä.

Korpikoski-saga saa jatkoa – TPS lainaa miehen ulkomaille

Turun Palloseuran hyökkääjä Lauri Korpikoski siirtyy loppukauden mittaisella lainasopimuksella ulkomaille.

Tuto Hockeyllä sinipunainen lanka haussa

Antti Virtasella ja Jouni Virpiöllä riittää pohdittavaa, miten Tuton otteet saadaan käännettyä voitollisiksi.

Kauden avausottelu Kupittaalla näytti vielä hyvältä. Tuto starttasi syyskuun lopulla Mestis-kauteen odotetulla kotivoitolla FPS:ää vastaan.

Otteluanalyysi: TPS jäi tasapeliin EIF:iä vastaan

Rasmus Holman maali oli laiha lohtu.

TPS joutui tyytymään tasapeliin, kun EIF vieraili Kupittaalla. Tasapeli tarkoitti sitä, että VPS:llä on mahdollisuus varmistaa suora nousu Veikkausliigaan lauantaina, kun vaasalaiset kohtaavat Gnistanin. TPS:llä taas on karsijan paikka panoksena Ykkösen ylemmän loppusarjan päätöskierroksella, edellyttäen, että RoPS voittaa lauantaina Jaron.

Pargas IF varmisti nousun jalkapallon Ykköseen

Paraisilla eletään nousuhuumaa, kun Pargas IF varmisti nousunsa jalkapallon Ykköseen ensi kaudeksi, vaikka Kakkosen kautta on vielä pari kierrosta pelaamatta. Nousu on paitsi Stefan Stromborgin valmentamalle edustusjoukkueelle iso asia myös seuralle. Yli satavuotias PIF on pelannut pitkään alemmilla sarjatasoilla. Viimeksi Paraisilla on pelattu maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla lähes 30 vuotta sitten, vuonna 1994.

Tutut turkulaisnimet Helmareiden MM-karsintaryhmään

Suomen naisten A-maajoukkue kohtaa Georgian Tbilisissä 21. lokakuuta ja Irlannin Helsingissä 26. lokakuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.