Otteluanalyysi: Inter antoi AC Oululle kylmää kyytiä

Petteri Forsell taikoi tyllä kertaa tehot 1+1. Petteri Forsell taikoi tyllä kertaa tehot 1+1. Kuva: Jori Liimatainen

Jalkapallon Veikkausliigan runkosarjan toiseksi viimeinen kierros oli mannaa Interille. Sinimustat löivät AC Oulun selvin luvuin 4-0 ja samaan aikaan pahin kilpakumppani SJK romahti samoin luvuin Hakan vieraana. Inter on sarjassa kolmantena kaksi pistettä edellä SJK:ta. FC Lahti, HIFK ja Ilves ovat kahden pisteen päässä SJK:sta.

Inter on varmistanut paikkansa kuuden joukkueen yläloppusarjaan, mutta vasta viimeisellä kierroksella selviää lopullinen sijoitus. Inter matkaa HJK:n vieraaksi, SJK kohtaa FC Lahden Seinäjoella. HIFK:lla on vielä kaksi ottelua jäljellä. Kolmen sakkiin kannattaisi yltää, sillä se tuo loppusarjassa kolme kotiottelua.

Kärkikamppailu tiivistyi, kun HJK hävisi ja KuPS voitti. HJK:n etumatka kutistui yhteen pisteeseen.

Inter-AC Oulu 4-0 (3-0)

Maalit: 19. Petteri Forsell 1-0, 23. Matias Ojala (Forsell) 2-0, 45. Timo Furuholm (Aleksi Paananen) 3-0, 60. Benjamin Källman 4-0.

Yleisöä: 1 504.

Kentän kunkku: Petteri Forsell, Inter. Saldo oli tällä kertaa 1+1, viidessä pelissä 2+5. Tehot ovat kohdillaan, mutta vielä parempaa on se, mitä Forsell on tehnyt Interin hyökkäyspelille. Forsell on aina pelattavissa ja hän tekee pallolla järkeviä peliliikkeitä. Hyökkääjien kannattaa tehdä aloitteita, sillä pallo tulee oikeaan paikkaan, jos tilaa on. Forsellin syöttöarsenaali on melkoinen.

Illan erikoisuus: Interin pelipaidoissa ei komeillut enää teksti Håkans, vaan tilalla oli InterAction. Se on seuran oma yhteiskuntavastuuohjelma. Futisappro toi matsiin satoja opiskelijoita. Päätykatsomossa on harvoin väkeä, mutta nyt oli.

Matsin surkeinta: Oululaismokat. Inter oli pelissä omaa luokkaansa, mutta se sai turhaa apua AC Oulun puolustukselta. Ensin maalivahti Yann Fillion syötti suoraan lapaan Forsellille. Hän ei tällaisesta paikasta erehdy. Kohta perään pakki Lucky Opara rähmi pallon rankkarialueen reunalla Timo Furuholmille, joka jatkoi heti Forsellille. Tämä syötti vielä Matias Ojalalle, joka pamautti pallon maaliin. Homma oli sillä selvä.

Tuhlaajapoika: Furuholm, Inter. Aijaijai. Mikä paikka. Aleksi Paananen vapautti pystysyötöllä Forsellin laitaan. Keskitys löysi Furuholmin, jolla oli edessään tyhjä maali. Mitä teki "Furkka"? Ohjasi ohi. No, osuihan Furuholm kertaalleen ensimmäisen puoliajan loppuhetkillä. Ja komeasti.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Inter-vahti Henrik Moisander pääsi melko helpolla, silla hommia ei isommin ollut. Erotuomari Mattias Gestranius ei kortteja heilutellut lainkaan. Tällä kertaa riitti tiukka puhuttelu ja tuima tuijotus.

Mitä sanottiin?

Jose Riveiro, Inter: Olen erittäin tyytyväinen kolmeen pisteeseen. Sarjasta on tulossa äärimmäisen tasainen. Olemme taas kuuden joukossa. Kolmatta kautta peräkkäin. Sitä täytyy arvostaa. Ulospäin se voi näyttää helpolta, mutta ei se sitä ole. Se vaatii paljon ponnistelua. Olen erittäin tyytyväinen siihen, miten joukkue suhtaustui peliin. Kenttä ei mahdollista mitään ihmetemppuja. Mielestäni olimme ylivoimaisia. Erittäin hyvä suoritus.

Jyrki Ahola, AC Oulu: Piti pelata ensimmäiset 15 minuuttia vähän suoraviivaisemmin. Tiedettiin että täällä on ollut maaottelu. Piti pelata palloa ylös ja Interin prässiä pois. Jostain syystä niin ei sitten tehty. Oltiin ihan ok mukana pelissä, mutta maalit muuttavat peliä. Peli oli 2-0 ja sitten 3-0. Ihan karmeaa puolustamista. En halua ketään yksittäistä pelaajaa heittää bussin alle laittaa mutta eihän tämä ihan kivalta tunnu.

Analyysi: Parikymmentä minuuttia kyttäiltiin, sitten alkoi tapahtua. Interin korkea prässi tuotti tulosta. AC Oulu yritti rakentaa peliä lyhyillä syötöillä oman maalin edestä, mutta taito ei siihen ihan riittänyt. Ensin maalivahti Fillion syötti suoraan Forsellin, joka tinttasi pallon maaliin. Sitten vuoron sai toisen virheen seurauksena Ojala ja peli oli 2-0. Ja sitä myöten ohi. Varsinkin toinen puoliaika oli enemmän pelin pelaamista pois. AC Oulu yritti vaihdoilla pitää yllä pelimoraalia. Joukkue pitikin palloa, mutta Interin puolustusmuoto kesti hyvin. Siitä kotijoukkueelle moraalinen lisäpiste. Nolla säilyi omassa päädyssä. Interin ylivoimasta kertoo tilasto, jonka mukaan kotijoukkue ampui peräti 19 kertaa, yhdeksän kertaa kohti maalia. Ne ovat poikkeuksellisia lukuja Veikkausliigassa.

Kyllä vierailijoissa aineksia oli. On pelaajakaarti, jolla on taitoa ja urheilullisuutta. Hyviä tyyppejä löytyy. Mutta joukkueena AC Oulu ei ollut lähellekään samaa tasoa kuin Inter, joka pelasi kompaktisti ja rankaisi kliinisesti virheistä.

Miksi Oulu lähti rakentamaan peliä alhaalta riskisyötöin kentällä, jolla oli juuri pelattu Helmareiden karsintaottelu? Kupittaan kenttä on koko kauden näyttänyt paremmalta kuin se onkaan. Kenttä on hidas ja muhkurainen. Virhepomppuja tulee. Ne on pakko ottaa huomioon. AC Oulu ei ottanut niitä huomioon, vaan lahjoitti Interille voiton. Olisi Inter sen ilman lahjojakin ottanut, mutta pelistä olisi voinut tulla erilainen.

Inter nautiskeli ja niittasi lopulta neljä maalia. Myös kolmatta maalia edelsi Oulun puolustuksen virhe, vaikka Furuholmin laukaus oli komea.

Komeimmasta yksilösuorituksesta vastasi Benjamin Källman, joka lähti oman kenttäpuoliskon puolivälistä voimakuljetukseen ja vei sen loppuun asti. Obed Malolo koitti rimpuilla mukana ja käyttää sääntöjen vastaisia keinojakin, mutta jäi kakkoseksi. Sitten vastaan tuli toppari Ruxi, mutta hänkään ei pärjännyt vahvalle hyökkääjä. Laukaus painui alakulmaan.

AC Oulu on ilmoittanut, ettei Jyrki Ahola jatka ensi kaudella joukkueen valmentajana. Sama tilanne on SJK:ssa, jossa valmentaja Jani Honkavaara ehti itse ilmoittaa, ettei jatka tehtävässä ensi kaudella. Molempien joukkueiden otteissa on ilmennyt ailahtelua. Vaikuttaako ilmoitus? Tietoisesti ei varmaan, mutta alitajuisesti se voi vaikuttaa. Toisaalta sama tilanne on Interissä, jossa Jose Riveiro on kertonut julkisesti, että ura jatkuu muualla ja Inter etsii aktiivisesti uutta valmentajaa. Inter porskuttaa siitä huolimatta. Joten arvailujen varaan jää, mikä vaikuttaa mihinkin.

Interiltä toivoisi kuitenkin nopeaa valmentajavalintaa, sillä se vaikuttaa myös joukkueen kokoamiseen. Silloin on silloin, mutta nyt on nyt. Inter taistelee yhä mitalista ja sen asema on vahvistunut Forsellin siirron myötä. Forsell on yhden miehen pelikone. Pallo hänelle ja melkein mikä tahansa on mahdollista. Forsell on kova pelimanni Veikkausliigaan ja pystyy auttamaan Interiä pysymään mitalikannassa.

Inter (4-4-2): Henrik Moisander; Jesper Engström (84. Juho Hyvärinen), Juuso Hämäläinen (72. Martti Haukioja), Rick Ketting, Lassi Järvenpää; Matias Ojala, Alejandro Sanz (46. Anthony Annan), Petteri Forsell, Aleksi Paananen (72. Agustin Pastoriza); Timo Furuholm (C), Benjamin Källman (86. Jasper Yrjas).

AC Oulu (4-3-3): Yann Fillion; Lucky Opara, Ruxi, Miika Koskela (72. Henrik Ölander), Anselmi Nurmela (C) (46. Lassi Nurmos); Obed Malolo, Jere Kallinen, Magnus Breitenmoser (66. Nikolas Saira); Aapo Heikkilä (46. Dennis Salanovic), Samu Alanko (46. Sergei Eremenko), Usman Sale.

Erotuomari: Mattias Gestranius.

Varoitukset: -

Lasse Virtanen

Lotossa yksi 12 miljoonan euron täysosuma

Lotosta löytyi kierroksen 41/2021 arvonnassa yksi täysosuma. 12 miljoonan euron voitto meni pelaajalle, joka oli pelannut K-Market Puistokadussa Lohjalla.

Battle Beastin Logomon konsertti järjestetään suunnitelman mukaan joulukuussa

Battle Beastin konsertti järjestetään suunnittellusti monen siirron jälkeen.

Battle Beastin jo muutamaan kertaan siirretty Logomon konsertti järjestetään 5. joulukuuta. Lokakuussa ensimmäisen singlen tulevalta albumiltaan julkaisevan Battle Beastin lämmittelijänä nähdään metallibändi Arion, joka on kiertänyt Battle Beastin mukana myös Euroopassa.

Intohimon puute suomalaisten yleisin seksin laatua heikentävä tekijä

Yli neljänneksellä suomalaisista oma intohimon puute ja haluttomuus heikentää seksielämän laatua. Myös kumppanin haluttomuus, ajanpuute, puutteellinen esileikki ja heikko itsetunto nousevat suomalaisten seksin laatua eniten heikentävien tekijöiden joukkoon.

Turussa tehdään kolmea kansainvälistä elokuvatuotantoa

Bill Nighy tähdittää Living-elokuvaa.

Turussa on aloittanut toimintansa kansainvälinen Filmgate Finland Oy. Yhtiö valmistelee kolmea merkittävää elokuvatuotantoa, jotka ovat saaneet rahoitusta Business Finlandin av-alan tuotantokannustimesta.

Turun seudun tulkkikeskuksen toimintojen liikkeen luovutus Monetra Oulu Oy:lle sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyssä

Keskiviikkona 20. lokakuuta kokoontuvalle sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään Turun seudun tulkkikeskuksen toimintojen liikkeen luovutusta Monetra Oulu Oy:lle. Jos liikkeen luovutus toteutuu, Turun seudun tulkkikeskus hoitaa tulkkaus- ja käännöstilaukset tammikuun 2022 loppuun saakka. Helmikuun 2022 alusta palvelun tarjoaisi Monetra Oulu Oy:n Tulkkipalvelut. Sosiaali- ja terveyslautakunnasta asia etenee kaupunginhallitukseen 1. marraskuuta.

Tieliikenteen onnettomuusmäärät hienoisessa laskussa

Yleisin onnettomuustyyppi on suistumisonnettomuus.

Kuolemaan johtaneita tieliikenneonnettomuuksia tapahtui tammi‒elokuussa vähemmän kuin edellisvuoden vastaavalla ajanjaksolla. Tutkijalautakuntien ilmoittamien ennakkotietojen mukaan onnettomuuksia oli kaikkiaan 141, mikä on 16 vuodentakaista vähemmän. Onnettomuuksissa kuoli 157 henkilöä, laskua edellisvuodesta on 12 henkilöä.

ELY-keskus uusii Vähäsillan Ruskolla maantiellä 2012

Vähäsilta kartalla.

Varsinais-Suomen ELY-keskus uusii loka-marraskuun aikana Ruskon Vähäsillan maantiellä 2012. Sillan uusimistyön ajaksi liikenne ohjataan siltapaikan viereen rakennettavalle kiertotielle ja kohteessa on alennettu nopeusrajoitus. Työt alkavat 18. lokakuuta kiertotien rakentamisella. Työt kestävät noin kuukauden.

Eloranta: Kulttuurin ja järjestöjen rahoituksen turvaamisella suuri merkitys

Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) iloitsee hallitusviisikon ratkaisusta, jolla saadaan hallitusohjelman mukaisesti turvattua Veikkauksen edunsaajien ensi vuoden rahoitus täysimääräisesti. Edunsaajiin kuuluu laaja kirjo kulttuurin ja liikunnan toimijoita, nuorisojärjestöjä sekä sosiaali- ja terveysalan järjestöjä.

Kuparivuoren tunnelin suuaukoilla uusitaan korkeusrajoittimet

Kuparivuoren tunnelin suuaukoilla uusitaan korkeusrajoittimet ja rakennetaan uudet korkeusvaroittimet.

Kuparivuoren tunnelin suuaukoilla Naantalissa (mt 189) uusitaan korkeusrajoittimet ja rakennetaan uudet korkeusvaroittimet. Liikenne kulkee lähes normaalisti molempiin suuntiin töiden aikana. Työt käynnistyvät 19. lokakuuta maanantain ja tiistain vastaisena yönä. Työt pyritään saamaan kokonaisuudessaan valmiiksi tämän vuoden puolella.

Eurojackpotissa yksi täysosuma, Perjantai-Jokerista 20 000 euroa Paimioon

Eurojackpotista löytyi kierroksella 41/2021 yksi täysosuma. 33,2 miljoonan euron potti meni Saksaan.

Vuoden Yrittäjäperhe 2021 tunnustuspalkinto Turvanasta Oy:lle

Turvanastan nykyiset omistajat ja kolmannen sukupolven edustajat Mikko Salakari ja Ia Adlercreutz keskustelevat uusista konehankinnoista työkaluosastolla.

Turun Yrittäjät jakaa Vuoden Yrittäjäperhe -tunnustuspalkinnon tänä vuonna 35. kerran. Turun Yrittäjien hallitus on valinnut palkinnon saajaksi Turvanasta Oy:n Salakarin yrittäjäperheen. Yritys on maailman johtava nastavalmistaja. Perheyrityksen toimintakulttuuri ja menestys perustuvat vahvalle osaamiselle, joka jatkuu nyt jo neljännessä polvessa.

Pete Poskiparta on valittu Turun Yrittäjien vuoden 2021 yksinyrittäjäksi

Turun Yrittäjien hallitus on valinnut vuoden 2021 yksinyrittäjäksi mentalisti, taikuri ja illusionisti Pete Poskiparran . Hän on ollut ensimmäisenä tuotteistamassa tätä esittävän taiteen genreä. Hän vie osaamistaan myös ulkomaille. Poskiparta on esiintynyt taikurina ja mentalistina yli 30 vuotta.

Tethics 2021 -hybridikonferenssi käsittelee teknologian eettisiä kysymyksiä

Conference on Technology Ethics (Tethics 2021) -konferenssi toteutetaan tänä vuonna sekä virtuaalisena että Turun yliopiston kauppakorkeakoulun tiloissa 20.–22. lokakuuta. Konferenssin järjestelytoimikunta toivottaa tervetulleiksi tutkijat, liiketoiminnan ammattilaiset, opiskelijat ja muut aiheesta kiinnostuneet.

Suomessa koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta tai terveydenhuollosta

Eduskunta on hyväksynyt valtioneuvoston esityksen koronapassin käyttöönotosta Suomessa. Suomessa koronapassina toimii EU:n koronatodistus, joka on saatavilla Omakannasta tai tarvittaessa terveydenhuollosta tulosteena. EU:n koronatodistukseen sisältyy kolme todistusta: todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta.

Anne Mattila ja Riku Niemi Orchestra mittavalle joulukiertueelle

Anne Mattila.

Anne Mattila ja Riku Niemi Orchestra lähtevät joulukuussa mittavalle kiertueelle ympäri Suomen. Oodi joululle -niminen kiertue käynnistyy 8. joulukuuta Porin Promenadisalista ja päättyy 18. joulukuuta Kuusankoskitaloon. Muut konserttipaikat ovat Orivesi, Ylihärmä, Laukaa, Hämeenlinna, Hyvinkää, Lahti, Mikkeli, Turku ja Järvenpää. Turun konserttitalossa Oodi joululle pysähtyy 16. joulukuuta.

Pienet virtavedet heikossa tilassa

Kahden suoraksi kaivetun purouoman risteys Oulun itäpuolella Sanginjoella.

Pienet virtavedet ovat laaja-alaisesti hyvin heikossa tilassa, selviää uuteen paikkatietoaineistoon perustustuvista arvioista. Tilaa heikentävät erityisesti maatalous- ja metsämaiden mittavat ojitukset ja vuosikymmenten saatossa toteutetut perkaukset ja uomien suoristamiset. Suurin osa pienistä täysin luonnontilaisista virtavesistä löytyy maan pohjoisosasta.

Lasikuitulujitteen käyttö vähentää hammasproteesien hajoamista

Hammasimplantit ovat yleistyneet proteettisen hoidon osana. Hammasimplanttien päällä oleviin niin sanottuihin peittoproteeseihin kohdistuu suuret purentavoimat, jotka aiheuttavat harmillisia proteesien hajoamisia. Hammasproteesien vahvistaminen lasikuiduilla on kuitenkin vähentänyt merkittävästi proteesien hajoamista metallisten tukirakenteiden poistuttua käytöstä.

Sairaalan pintojen mikrobimäärä väheni puupohjaisten pinnoiteaineiden avulla

Pihkalla ja puunkuorella on antimikrobisia ominaisuuksia, joita voidaan hyödyntää sairaalaympäristössä. Puupohjaisten, turvallisten ja ympäristöystävällisten antimikrobisten ja muovia korvaavien ratkaisujen soveltuvuutta sairaalaympäristöön testattiin Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä.

Kaupunki

Urheilu

Otteluanalyysi: KuPS raastoi pisteet Kupittaalta

Benjamin Källmanin kaksi maalia eivät riittäneet Interille.

Inter ja KuPS tarjosivat huiman näytelmän Kupittaan yleisölle lauantain kunniaksi. Lopulta Interille jäi luu käteen. KuPSin voiton myötä kuopiolaiset pitivät otteen Veikkausliigan kärkipaikan. Interille tappio tarkoitti sitä, että taistelu pronssimitalista kiristyy entisestään. Lauantain jälkeen Inter on Veikkausliigassa kolmantena pisteen SJK:ta edellä.

Korpikoski-saga saa jatkoa – TPS lainaa miehen ulkomaille

Turun Palloseuran hyökkääjä Lauri Korpikoski siirtyy loppukauden mittaisella lainasopimuksella ulkomaille.

Tuto Hockeyllä sinipunainen lanka haussa

Antti Virtasella ja Jouni Virpiöllä riittää pohdittavaa, miten Tuton otteet saadaan käännettyä voitollisiksi.

Kauden avausottelu Kupittaalla näytti vielä hyvältä. Tuto starttasi syyskuun lopulla Mestis-kauteen odotetulla kotivoitolla FPS:ää vastaan.

Otteluanalyysi: TPS jäi tasapeliin EIF:iä vastaan

Rasmus Holman maali oli laiha lohtu.

TPS joutui tyytymään tasapeliin, kun EIF vieraili Kupittaalla. Tasapeli tarkoitti sitä, että VPS:llä on mahdollisuus varmistaa suora nousu Veikkausliigaan lauantaina, kun vaasalaiset kohtaavat Gnistanin. TPS:llä taas on karsijan paikka panoksena Ykkösen ylemmän loppusarjan päätöskierroksella, edellyttäen, että RoPS voittaa lauantaina Jaron.

Pargas IF varmisti nousun jalkapallon Ykköseen

Paraisilla eletään nousuhuumaa, kun Pargas IF varmisti nousunsa jalkapallon Ykköseen ensi kaudeksi, vaikka Kakkosen kautta on vielä pari kierrosta pelaamatta. Nousu on paitsi Stefan Stromborgin valmentamalle edustusjoukkueelle iso asia myös seuralle. Yli satavuotias PIF on pelannut pitkään alemmilla sarjatasoilla. Viimeksi Paraisilla on pelattu maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla lähes 30 vuotta sitten, vuonna 1994.

Tutut turkulaisnimet Helmareiden MM-karsintaryhmään

Suomen naisten A-maajoukkue kohtaa Georgian Tbilisissä 21. lokakuuta ja Irlannin Helsingissä 26. lokakuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.