Turun keskustan uudet suuntaviivat piirtyvät hiljalleen

Uudistettu Kauppatori valmistuu ensi vuonna, ja uusi ilme luo lisää viihtyisyyttä keskustaan. Uudistettu Kauppatori valmistuu ensi vuonna, ja uusi ilme luo lisää viihtyisyyttä keskustaan.

Turun ydinkeskustasta luodaan kokonaisuutta, jossa yhdistyvät elinvoima ja vetovoima. Kaupungin keskustasta halutaan tehdä ensisijainen valinta niin kuluttajille kuin yrityksillekin. Turku on tunnettu joestaan, mutta nyt myös merellinen Turku alkaa saada uutta muotoaan, sillä keskustan käsite laajenee merelle päin sekä myös muun muassa Aninkaisten alueelle.

– Kauppatorin valmistuminen vuoden päästä on iso askel. Turun keskustaa elävöitetään, ja Kauppatorista toivotaan uudelleen kaupankäynnin ykköskeskusta. Kaupunki on yhdessä muiden toimijoiden kanssa satsannut paljon juuri tähän keskustan elävöitymishankkeeseen. Keskusta on haastavassa tilanteessa kilpaillessa verkkokaupan sekä kauppakeskusten kanssa, kertoo Turun kaupungin kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Keskustan palvelut on tarkoitus pitää monipuolisina, ja siellä on tarkoitus lisätä myös tapahtumia ja elämyksiä.

– Toivotaan, että kun luodaan uutta, että se on yhtä viihtyisää kuin vanha keskusta. Keskustaan kuuluvat tietenkin myös asukkaat, joten kaupungista ei voi tulla jatkuvan festivaalin aluetta, jotta ihmiset voivat myös asua siellä. Eivätkä ne keskustat olisi yhtä eläviä, ellei siellä olisi asukkaita, Hintsanen lisää.

Hintsasen mukaan Kauppatorin valmistuttua kaupan ja kaupankäynnin keskipiste jatkossakin sijoittuu nimenomaan torin ympärille.

– Toivottavasti Kauppatorin valmistuminen lisää kaupankäyntiä. Torin paviljongeissa alkaa myös ravintolatoimintaa, ja liiketilaa paviljongeista vuokrataan myös muille toimijoille, joita valitaan juuri. Torin aktiivisuudella on kuitenkin varmasti suuri merkitys keskustan liike-elämän elävöitymisen lisäksi myös muiden lähellä sijaitsevien korttelien keskuudessa, Hintsanen toteaa.

Hintsasen mukaan Kauppatorin lisäksi jokirannalla ja vanhalla kaupungilla on merkitystä. Kaupallinen ja keskustamainen alue laajenee merelle päin, ja merellisyydestä luodaan uutta brändiä.

– Vaikka Turku on nyt vähän niin kuin joen kaupunki, niin siitä on tulossa nyt myös meren kaupunki Linnanniemen myötä. Merellinen Turku onkin nyt aivan uusi askel eteenpäin Turun keskustan kehityksessä.

Hintsanen kertoo, että yksi uusi suunta mihin Turku kasvaa on Aninkaisten alue, joka on merkittävä tekijä Turun kaupungin strategian ja keskustavision toteuttamisessa. Myös tämä alue on tarkoitus kytkeä sekä fyysisesti että henkisesti tiiviimmin keskustaan ja ruutukaava-alueeseen. Aninkaisten alueen hankkeita ovat muun muassa Matkakeskus ja Turun ratapiha-hanke, johon kuuluvat Areena ja Elämyskeskus.

– Lisäksi Aninkaisten alueen hankkeisiin kuuluvat ratapiha-alueen toimintojen uudelleenjärjestelyt, Parkin kenttä, Aninkaisten konserttitalon alue ja Puutori. Matkakeskuksesta tulee uusi rautatieasema ja alueelle rakennetaan uutta asumista. Sinne ei tulla rakentamaan uutta kauppakeskusta, koska toivomme, että kaupallinen keskusta on torin alueella. Haluamme, että matkakeskuksen alue vahvistaa keskustaa, Kauppatoria ja ydinkeskustan elävöitymistä, Hintsanen sanoo.

Turun keskustan elävöittämiseksi tehdään ahkeraa yhteistyötä kaupungin kanssa muiden toimijoiden taholta myös. Turun kaupallisen keskustan konsepti perustuu keväällä 2021 tehtyyn Turku Center brändiuudistukseen, joka oli yksi osa keskustan uutta kaupallista konseptia. Muut konseptin elementit ovat kampanjatiimi sekä yhteistyöryhmä.

– Kieltämättä viimeiset kaksi vuotta ollut aika lailla matalalentoa keskustassa, mutta tutkimuksen mukaan Turun elinvoimaluku on lähtenyt Suomessa ainoana kaupunkina nousuun. Eli investoinnit ovat alkaneet tuottaa hedelmää. Kieltämättä tämä antaa positiivista virettä, että kyllä tämä elinvoima alkaa taas nousta ja luo positiivisen kierteen kehän Turun keskustaan. Turussa on Suomen upein kaupunkikeskusta, joka tarjoaa kävijälle elämää rikastuttavia kokemuksia ja yritykselle ylivoimaisesti parhaan paikan harjoittaa liiketoimintaa, kertoo Turku Centerin eli Turun Ydinkeskustayhdistyksen toiminnanjohtaja Heli Järvelä.

Järvelä muistuttaa, että juuri arkkitehtuuri, maisema ja nähtävyydet sekä Aurajoen ranta on se miksi keskusta kannattaa pitää myös elävänä liiketoiminnan keskuksena.

– Onhan se tärkeää jo hyvinvoinnille, että kaupunkien keskustat ovat eläviä ja kauniita paikkoja viettää aikaa.

Kampanjatiimissä mukana ovat TOK, Hansakortteli, Turun kaupunki ja Turku Center.

– Koordinoimme yhdessä keskustan tapahtumia ja kampanjoita. Yhteiset pilottitapahtumamme starttaavat vuonna 2022 järjestettävistä Kauppatorin avajaisista. Yhteistyöryhmä taas kehittää Turun kaupungin rakenteellista infraa. Siinä mukana on kiinteistönomistajia, Turun kaupungin virkamiehiä ja poliitikkoja sekä Turku Centerin edustajia, Järvelä kertoo.

Turun kauppakamari järjesti verkkotapahtuman, jossa otettiin esille Turun kaupungin tavoitteita ja suuntaviivoja tuleville vuosille.

– Elinvoimainen keskusta ja sen lähialueet ovat tärkeitä Turulle ja koko seutukunnalle. Palveluiden monipuolisuus luo pohjan menestykselle myös jatkossa. Tärkeää keskustan kehittämisessä on suunnitelmallisuus ja pitkäjänteisyys, jotka luovat ennakoitavuutta alueelle sijoittuville yrityksille. Tärkeä osa menestystä on, että keskusta on monipuolisesti saavutettava eri kulkumuodoin, kertoo kauppakamarin yhteyspäällikkö Olli Hakala.

Marianne Rovio

Keskustaa elävöittäviin tapahtumiin tullaan panostamaan jatkossa enemmän. Keskustaa elävöittäviin tapahtumiin tullaan panostamaan jatkossa enemmän. Kuva: Kai Suomi

Lotossa yksi 12 miljoonan euron täysosuma

Lotosta löytyi kierroksen 41/2021 arvonnassa yksi täysosuma. 12 miljoonan euron voitto meni pelaajalle, joka oli pelannut K-Market Puistokadussa Lohjalla.

Battle Beastin Logomon konsertti järjestetään suunnitelman mukaan joulukuussa

Battle Beastin konsertti järjestetään suunnittellusti monen siirron jälkeen.

Battle Beastin jo muutamaan kertaan siirretty Logomon konsertti järjestetään 5. joulukuuta. Lokakuussa ensimmäisen singlen tulevalta albumiltaan julkaisevan Battle Beastin lämmittelijänä nähdään metallibändi Arion, joka on kiertänyt Battle Beastin mukana myös Euroopassa.

Intohimon puute suomalaisten yleisin seksin laatua heikentävä tekijä

Yli neljänneksellä suomalaisista oma intohimon puute ja haluttomuus heikentää seksielämän laatua. Myös kumppanin haluttomuus, ajanpuute, puutteellinen esileikki ja heikko itsetunto nousevat suomalaisten seksin laatua eniten heikentävien tekijöiden joukkoon.

Turussa tehdään kolmea kansainvälistä elokuvatuotantoa

Bill Nighy tähdittää Living-elokuvaa.

Turussa on aloittanut toimintansa kansainvälinen Filmgate Finland Oy. Yhtiö valmistelee kolmea merkittävää elokuvatuotantoa, jotka ovat saaneet rahoitusta Business Finlandin av-alan tuotantokannustimesta.

Turun seudun tulkkikeskuksen toimintojen liikkeen luovutus Monetra Oulu Oy:lle sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyssä

Keskiviikkona 20. lokakuuta kokoontuvalle sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään Turun seudun tulkkikeskuksen toimintojen liikkeen luovutusta Monetra Oulu Oy:lle. Jos liikkeen luovutus toteutuu, Turun seudun tulkkikeskus hoitaa tulkkaus- ja käännöstilaukset tammikuun 2022 loppuun saakka. Helmikuun 2022 alusta palvelun tarjoaisi Monetra Oulu Oy:n Tulkkipalvelut. Sosiaali- ja terveyslautakunnasta asia etenee kaupunginhallitukseen 1. marraskuuta.

Tieliikenteen onnettomuusmäärät hienoisessa laskussa

Yleisin onnettomuustyyppi on suistumisonnettomuus.

Kuolemaan johtaneita tieliikenneonnettomuuksia tapahtui tammi‒elokuussa vähemmän kuin edellisvuoden vastaavalla ajanjaksolla. Tutkijalautakuntien ilmoittamien ennakkotietojen mukaan onnettomuuksia oli kaikkiaan 141, mikä on 16 vuodentakaista vähemmän. Onnettomuuksissa kuoli 157 henkilöä, laskua edellisvuodesta on 12 henkilöä.

ELY-keskus uusii Vähäsillan Ruskolla maantiellä 2012

Vähäsilta kartalla.

Varsinais-Suomen ELY-keskus uusii loka-marraskuun aikana Ruskon Vähäsillan maantiellä 2012. Sillan uusimistyön ajaksi liikenne ohjataan siltapaikan viereen rakennettavalle kiertotielle ja kohteessa on alennettu nopeusrajoitus. Työt alkavat 18. lokakuuta kiertotien rakentamisella. Työt kestävät noin kuukauden.

Eloranta: Kulttuurin ja järjestöjen rahoituksen turvaamisella suuri merkitys

Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) iloitsee hallitusviisikon ratkaisusta, jolla saadaan hallitusohjelman mukaisesti turvattua Veikkauksen edunsaajien ensi vuoden rahoitus täysimääräisesti. Edunsaajiin kuuluu laaja kirjo kulttuurin ja liikunnan toimijoita, nuorisojärjestöjä sekä sosiaali- ja terveysalan järjestöjä.

Kuparivuoren tunnelin suuaukoilla uusitaan korkeusrajoittimet

Kuparivuoren tunnelin suuaukoilla uusitaan korkeusrajoittimet ja rakennetaan uudet korkeusvaroittimet.

Kuparivuoren tunnelin suuaukoilla Naantalissa (mt 189) uusitaan korkeusrajoittimet ja rakennetaan uudet korkeusvaroittimet. Liikenne kulkee lähes normaalisti molempiin suuntiin töiden aikana. Työt käynnistyvät 19. lokakuuta maanantain ja tiistain vastaisena yönä. Työt pyritään saamaan kokonaisuudessaan valmiiksi tämän vuoden puolella.

Eurojackpotissa yksi täysosuma, Perjantai-Jokerista 20 000 euroa Paimioon

Eurojackpotista löytyi kierroksella 41/2021 yksi täysosuma. 33,2 miljoonan euron potti meni Saksaan.

Vuoden Yrittäjäperhe 2021 tunnustuspalkinto Turvanasta Oy:lle

Turvanastan nykyiset omistajat ja kolmannen sukupolven edustajat Mikko Salakari ja Ia Adlercreutz keskustelevat uusista konehankinnoista työkaluosastolla.

Turun Yrittäjät jakaa Vuoden Yrittäjäperhe -tunnustuspalkinnon tänä vuonna 35. kerran. Turun Yrittäjien hallitus on valinnut palkinnon saajaksi Turvanasta Oy:n Salakarin yrittäjäperheen. Yritys on maailman johtava nastavalmistaja. Perheyrityksen toimintakulttuuri ja menestys perustuvat vahvalle osaamiselle, joka jatkuu nyt jo neljännessä polvessa.

Pete Poskiparta on valittu Turun Yrittäjien vuoden 2021 yksinyrittäjäksi

Turun Yrittäjien hallitus on valinnut vuoden 2021 yksinyrittäjäksi mentalisti, taikuri ja illusionisti Pete Poskiparran . Hän on ollut ensimmäisenä tuotteistamassa tätä esittävän taiteen genreä. Hän vie osaamistaan myös ulkomaille. Poskiparta on esiintynyt taikurina ja mentalistina yli 30 vuotta.

Tethics 2021 -hybridikonferenssi käsittelee teknologian eettisiä kysymyksiä

Conference on Technology Ethics (Tethics 2021) -konferenssi toteutetaan tänä vuonna sekä virtuaalisena että Turun yliopiston kauppakorkeakoulun tiloissa 20.–22. lokakuuta. Konferenssin järjestelytoimikunta toivottaa tervetulleiksi tutkijat, liiketoiminnan ammattilaiset, opiskelijat ja muut aiheesta kiinnostuneet.

Suomessa koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta tai terveydenhuollosta

Eduskunta on hyväksynyt valtioneuvoston esityksen koronapassin käyttöönotosta Suomessa. Suomessa koronapassina toimii EU:n koronatodistus, joka on saatavilla Omakannasta tai tarvittaessa terveydenhuollosta tulosteena. EU:n koronatodistukseen sisältyy kolme todistusta: todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta.

Anne Mattila ja Riku Niemi Orchestra mittavalle joulukiertueelle

Anne Mattila.

Anne Mattila ja Riku Niemi Orchestra lähtevät joulukuussa mittavalle kiertueelle ympäri Suomen. Oodi joululle -niminen kiertue käynnistyy 8. joulukuuta Porin Promenadisalista ja päättyy 18. joulukuuta Kuusankoskitaloon. Muut konserttipaikat ovat Orivesi, Ylihärmä, Laukaa, Hämeenlinna, Hyvinkää, Lahti, Mikkeli, Turku ja Järvenpää. Turun konserttitalossa Oodi joululle pysähtyy 16. joulukuuta.

Pienet virtavedet heikossa tilassa

Kahden suoraksi kaivetun purouoman risteys Oulun itäpuolella Sanginjoella.

Pienet virtavedet ovat laaja-alaisesti hyvin heikossa tilassa, selviää uuteen paikkatietoaineistoon perustustuvista arvioista. Tilaa heikentävät erityisesti maatalous- ja metsämaiden mittavat ojitukset ja vuosikymmenten saatossa toteutetut perkaukset ja uomien suoristamiset. Suurin osa pienistä täysin luonnontilaisista virtavesistä löytyy maan pohjoisosasta.

Lasikuitulujitteen käyttö vähentää hammasproteesien hajoamista

Hammasimplantit ovat yleistyneet proteettisen hoidon osana. Hammasimplanttien päällä oleviin niin sanottuihin peittoproteeseihin kohdistuu suuret purentavoimat, jotka aiheuttavat harmillisia proteesien hajoamisia. Hammasproteesien vahvistaminen lasikuiduilla on kuitenkin vähentänyt merkittävästi proteesien hajoamista metallisten tukirakenteiden poistuttua käytöstä.

Sairaalan pintojen mikrobimäärä väheni puupohjaisten pinnoiteaineiden avulla

Pihkalla ja puunkuorella on antimikrobisia ominaisuuksia, joita voidaan hyödyntää sairaalaympäristössä. Puupohjaisten, turvallisten ja ympäristöystävällisten antimikrobisten ja muovia korvaavien ratkaisujen soveltuvuutta sairaalaympäristöön testattiin Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä.

Kaupunki

Urheilu

Otteluanalyysi: KuPS raastoi pisteet Kupittaalta

Benjamin Källmanin kaksi maalia eivät riittäneet Interille.

Inter ja KuPS tarjosivat huiman näytelmän Kupittaan yleisölle lauantain kunniaksi. Lopulta Interille jäi luu käteen. KuPSin voiton myötä kuopiolaiset pitivät otteen Veikkausliigan kärkipaikan. Interille tappio tarkoitti sitä, että taistelu pronssimitalista kiristyy entisestään. Lauantain jälkeen Inter on Veikkausliigassa kolmantena pisteen SJK:ta edellä.

Korpikoski-saga saa jatkoa – TPS lainaa miehen ulkomaille

Turun Palloseuran hyökkääjä Lauri Korpikoski siirtyy loppukauden mittaisella lainasopimuksella ulkomaille.

Tuto Hockeyllä sinipunainen lanka haussa

Antti Virtasella ja Jouni Virpiöllä riittää pohdittavaa, miten Tuton otteet saadaan käännettyä voitollisiksi.

Kauden avausottelu Kupittaalla näytti vielä hyvältä. Tuto starttasi syyskuun lopulla Mestis-kauteen odotetulla kotivoitolla FPS:ää vastaan.

Otteluanalyysi: TPS jäi tasapeliin EIF:iä vastaan

Rasmus Holman maali oli laiha lohtu.

TPS joutui tyytymään tasapeliin, kun EIF vieraili Kupittaalla. Tasapeli tarkoitti sitä, että VPS:llä on mahdollisuus varmistaa suora nousu Veikkausliigaan lauantaina, kun vaasalaiset kohtaavat Gnistanin. TPS:llä taas on karsijan paikka panoksena Ykkösen ylemmän loppusarjan päätöskierroksella, edellyttäen, että RoPS voittaa lauantaina Jaron.

Pargas IF varmisti nousun jalkapallon Ykköseen

Paraisilla eletään nousuhuumaa, kun Pargas IF varmisti nousunsa jalkapallon Ykköseen ensi kaudeksi, vaikka Kakkosen kautta on vielä pari kierrosta pelaamatta. Nousu on paitsi Stefan Stromborgin valmentamalle edustusjoukkueelle iso asia myös seuralle. Yli satavuotias PIF on pelannut pitkään alemmilla sarjatasoilla. Viimeksi Paraisilla on pelattu maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla lähes 30 vuotta sitten, vuonna 1994.

Tutut turkulaisnimet Helmareiden MM-karsintaryhmään

Suomen naisten A-maajoukkue kohtaa Georgian Tbilisissä 21. lokakuuta ja Irlannin Helsingissä 26. lokakuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.