Otteluanalyysi: TPS:n syyskunto kestää, nyt jäi jalkoihin Gnistan

Serge Atakayi kuului TPS:n onnistujiin. Serge Atakayi kuului TPS:n onnistujiin. Kuva: Ari-Matti Ruuska

TPS on äitynyt hyvään pelivireeseen jalkapalloilun Ykkösessä juuri oikeaan aikaan. Pisteitä on alkanut kertyä myös kotikentältä, toisin kuin alkukaudesta. Jalkoihin jäi nyt Gnistan, joka taipui maalein 3-0 (1-0). TPS oli pelillisesti erinomainen varsinkin avausjaksolla, mutta ratkaisi pelin vasta toisella, eikä ollut huono silloinkaan. Ilari Mettälä iski kaksi osumaa, Serge Atakayi yhden.

TPS on yhä neljän pinnan päässä kärjestä, sillä RoPS haki kolme pistettä Pietarsaaresta. Myös VPS kampesi voittoon kotikentällään ja on pisteen päässä TPS:sta. Kärki on tasainen. Ylemmästä loppusarjasta voi odottaa kiharaista ja nousukamppailusta kiivasta.

TPS-Gnistan 3-0 (1-0)

Maalit: 23. Ilari Mettälä 1-0 rp., 66. Mettälä (Hämäläinen) 2-0, 83. Serge Atakayi (Hämäläinen) 3-0.

Yleisöä: 1 267.

Kentän kunkku: Kasper Hämäläinen, TPS. Pelillinen liideri, kaksi maalisyöttöä. TPS on ollut kuin toinen joukkue Hämäläisen saavuttua ja sitähän se onkin. Nyt pelaavat eri miehet kuin alkukaudesta, mutta joka tapauksessa paremmin kuin alkukaudesta. Hämäläinen oli antamassa viimeisiä syöttöjä mutta myös käynnistämässä korkeat vastaprässit, jotka olivat avausjaksolla täyttä myrkkyä Gnistanille.

Matsin surkeinta: Kupittaan jalkapallostadionilla ei ole tällä kaudella ollut lainkaan pysyvää pressitilaa. Se ei suurta yleisöä haittaa eikä näy ulospäin. On silti kummallista, ettei Veritas-katsomosta löydy minkäänlaista omaa loukkoa medialle, joka kaiketi on yhä osa suurta futiskokonaisuutta. Tai ainakin sen pitäisi olla.

Tuhlaajapoika: Elmo Heinonen, TPS. Tuli vaihdosta kentälle ja sai kaksi hyvää maalitilaisuutta. Varsinkin jälkimmäisestä, lähietäisyydeltä, olisi pitänyt panna pallo verkkoon. Hyökkääjän ykköstehtävänä on tehdä maaleja.

Illan erikoisuus: TPS teki seitsemännessä pelissä peräkkäin vähintään kaksi maalia. Oma pää pysyi puhtaana toisessa pelissä peräkkäin. Näillä aineksilla voitetaan pelejä.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Jere Koponen, TPS. TPS-vahti joutui harvakseltaan torjuntahommiin. Siksi pitävästi puolustuslinja pelasi, vaikka Gnistanilla oli omat hetkensä erityisesti toisen puoliajan alussa.

Mitä sanottiin?:

Jonatan Johansson, TPS: Taas hyvä alku meiltä. Tehtiin oikeita asioita. luotiin tilanteita. Toisen jakson ekat 10-15 minuuttia olivat hyvä muistutus. Jos menetämme koko ajan keskikentällä palloja, tulee puolivaarallisia tilanteita. Siihen en ole tyytyväinen. Meillä on nyt ratkaisijoita. Penkillä tuntui siltä, että tehdään kyllä maali. Maaliodottama ei ole nyt sen parempi kuin alkukaudesta, mutta luomme tilanteita ja meillä on vastuunkantajia. Teemme asioita helpommin ja parempia ratkaisuja. Uskallamme tehdä juttuja. Sitä ei ollut alkukaudesta.

Ricardo Duarte, Gnistan: Alku ei ollut kovin hyvä meiltä. Ekat minuutit olivat vaikeita. TPS:lla oli paljon paikkoja tehdä maali. Tauolla muutettiin paria juttua. Pelaajat keskittyivät liikaa puolustamiseen. Oli keskityttävä siihen, mitä tehdään kun meillä on pallo. Alku olikin melko hyvä. Kontrolloimme palloa. En ole tyytyväinen tulokseen, mutta siihen olen, että joukkue on jälleen oikeilla jäljillä pallollisessa pelissä. Se on ollut kateissa. Taistelemme paikasta kärkikuusikossa.

Analyysi: Sama seura, eri joukkue. Näin arvioi TPS:aa Gnistanin valmentaja Ricardo Duarte. Ja oikeassa oli. Kun joukkueet kohtasivat edellisen kerran Oulunkylässä ja pelasivat maalittomat tasapelin, Gnistan johti sarjaa ja TPS oli häntäpäässä. Sitten aukesi siirtoikkuna ja moni joukkue muutti muotoaan, myös TPS. Gnistan jäi kesämestariksi ja taistelee nyt pääsystä yläloppusarjaan. TPS sen sijaan on parantanut juoksuaan ja jatkaa nousukamppailussa hyvistä asemista.

TPS otti Gnistanilta luulot pois heti alussa. Pallollinen peli oli hyvää ja hyökkäykset vyöryivät vieraiden maalille. Vain viimeistely ontui. Avausosuma syntyi Mettälän ampumasta rankkarista, joka tuomittiin, kun Samu Laitinen taklasi Albijon Muzacin selästä nurin. Tuomio oli kevyehkö mutta ei väärä.

Oliko TPS hyvä vai Gnistan huono? Ne taitavat kytkeytyä toisiinsa. Kun Gnistan sai pallon, TPS:n vastaprässi iski kimppuun. Ellei palloa heti ryövätty, syöttölinjat peitettiin ja keltapaitojen hyökkäys tyrehtyi alkuunsa. Gnistanin tuska kiteytyi Kasperi Liikosen huutoon: "Nyt jätkät liikettä!" Sekään ei auttanut.

Toisen jakson alussa oli Gnistanin vuoro nostaa prässiään. Se vei kaksinkamppailut ja TPS oli vartin verran vaikeuksissa, vaikkeivät vieraat vaarallisia tilanteita juurikaan pystyneet luomaan. Sen jälkeen TPS löysi tehonsa ja tappoi pelin Mettälän ja Atakayin maaleilla. Gnistan kuitenkin näytti, että sekin kykenee pallolliseen peliin.

TPS oli täynnä onnistujia. Puolustuksesta puuttuivat nilkkavaivainen toppari Rasmus Holma ja flunssainen laitapakki Juri Kinnunen, mutta se ei tahtia haitannut. Joonas Sundman ja Samba Benga täyttivät rivit vakuuttavasti.

Joakim Latonen oli erinomainen varsinkin ensimmäisellä jaksolla. Hän järjesteli useita hyviä maalitilaisuuksia pelikavereilleen. Atakayi nosti tasoaan toisella puoliajalla. Hän kykenee haastamaan vastustajia ja on tuonut raitapaidoille sellaisen laitamiespelin elementin, jota alkukaudesta ei ollut.

Mettälä teki kaksi maalia, eikä hyökkääjältä kannata paljon enempää pyytääkään. Hämäläinen hääräsi joka puolella mutta erityisesti keskikentän keisarina. Hämäläisen erinomaisuus ei ole siinä, että hän omalla panoksellaan ratkaisi pelejä. Se on siinä, että muut nostavat tasoaan hänen rinnallaan ja esimerkistä. Siihen ei joka jannu pysty.

TPS (4-3-3): Jere Koponen (C); Joonas Sundman, Juhani Pikkarainen, Samba Benga, Kalle Taimi; Kasper Hämäläinen (86. Alim Moundi), Atte Sihvonen, Joakim Latonen (76. Jesper Karlsson); Albijon Muzaci (86. Oskari Jakonen), Ilari Mettälä (67. Elmo Heinonen), Serge Atakayi.

Gnistan (4-3-3): Jiri Koski; Fabian de Abreu (C), Gentrit Kavaqi, Joel Europaeus, Samu Laitinen (46. Elias Säyniö); Armend Kabashi, Maximo Tolonen (70. Akseli Lehtojuuri), Onni Tiihonen; Topi Järvinen (70. Nnaemeka Anyamele), Douglas Caé, Kasperi Liikonen (70. Jimi Kovalainen).

Erotuomari: Jari Järvinen.

Varoitukset: Latonen, TPS. Kovaqi, Fabian ja Europaeus, Gnistan.

Lasse Virtanen

Sometähti Joalin Loukamaa yhteistyöhön Turun kaupungin kanssa

Joalin Loukamaa.

Turun kaupunki käynnistää yhteistyön sosiaalisen median vaikuttajan Joalin Loukamaan kanssa. Turkuun syksyllä 2021 muuttanut, ja Turusta alun perin kotoisin oleva Loukamaa on 20-vuotias artisti-malli-tubettaja ja sosiaalisessa mediassa kansainvälisesti seuratuin suomalainen somevaikuttaja yli 7 miljoonalla seuraajalla eri kanavissa.

Raisio aloittaa kolmannen koronarokoteannoksen antamisen immuunipuutteisille, kaikki annokset saa ilman ajanvarausta

Raisio aloittaa THL:n ohjeistuksen mukaisesti immuunipuutteisten kolmannet koronarokotukset. Rokoteannos tarjotaan osana koronarokotesarjaa niille 12 vuotta täyttäneille raisiolaisille ja ruskolaisille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia.

Pinellan tilalle avataan Via Tribunali -ravintola

Pinella säilyy ravintolakäytössä. Tiloihin tulee pizzeria.

Turkulainen klassikkoravintola Pinella palvelee asiakkaita nykyisellä konseptilla viimeistä kertaa lauantaina 25. syyskuuta. Kulttuurihistoriallinen kiinteistö Aurajoen rannalla säilyy Sunborn-konsernin omistuksessa, ja ravintoloitsijana vetovastuun ottaa uusi toimija Son of a Punch. Suomen vanhimmaksikin tituleeratussa ravintolassa päästään ruokailemaan taas marraskuun alussa.

Turku testaa ratkaisuja sujuvaan ja turvalliseen pyöräpysäköintiin

Pyöräpysäköinnin kokeiluissa testataan syksyn aikana uusia ratkaisuja pyöräilyn edistämiseksi ja pysäköintiin liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi. Kokeilujen tarkoitus on helpottaa ja edistää pyöräpysäköintiä, tarjota uusia palveluja erilaisille käyttäjille ja samalla kannustaa vähähiiliseen liikkumiseen.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Matti Bergendahlia esitetään HUSin toimitusjohtajaksi

Matti Bergendahl.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin uudeksi toimitusjohtajaksi esitetään Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaa Matti Bergendahlia . Hallitus päätti asiasta äänestämällä kokouksessaan tänään.

Palkattu työvoima tekee entistä suuremman osan maa- ja puutarhatalouden työstä, ulkomaalaisten työntekijöiden määrä lisääntynyt

Maa- ja puutarhatalous työllisti viime vuonna noin 138 000 henkilöä. He tekivät töitä noin 70 800 henkilötyövuoden verran. Suurin työntekijäryhmä oli viljelijät ja heidän perheenjäsenensä, mutta palkatun työvoiman määrä ja erityisesti heidän tekemänsä työmäärä ovat kasvaneet. Merkittävä osa palkatusta työvoimasta on ulkomaista.

Turku Energia: Kaukolämmön hintakehitys jatkuu laskevana

Jari Kuivanen.

Turku Energian myymän kaukolämmön hintakehitys jatkuu laskevana. Hintakehitykseen vaikuttavat viimeisen kahden vuosikymmenen aikana tehdyt investoinnit uusiutuvaan energiantuotantoon, verkostohyötysuhteen parantuminen sekä lämmön käyttö- ja kunnossapidon parissa tehty kehitystyö muun muassa tuotannon optimoinnin osalta.

Junnila: Miksei ETYJ tarkkaillut duuman vaaleja?

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin piti tehdä laaja tarkkailumissio duuman vaaleissa, mutta Venäjä halusi rajoittaa tarkkailijoiden määrää. Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila (ps.) kertoo syistä, jotka johtivat hankkeesta luopumiseen.

Föli siirtyy talviaikatauluihin ensi maanantaina

Sirpa Korte.

Turun seudun joukkoliikenne Föli siirtyy talviaikatauluihin maanantaina 27. syyskuuta. Talvikauden alkaessa ei tehdä muutoksia linjojen reitteihin.

Alle 12-vuotiaiden lasten ei enää tarvitse mennä koronatestiin lievissä oireissa

Koronatestauksen määrät ovat pudonneet selvästi sen jälkeen, kun päivitettiin kaksi koronarokotetta saaneiden testauslinjausta. Nyt myös lasten osalta muutetaan testauskäytäntöjä valtakunnallisen linjauksen mukaisesti.

Merenkulun turvallisuuspalkinto Viking Linen M/S Amorellan miehistölle

Viking Linen M/S Amorellan miehistö on saanut Sea Sunday -tunnustuksen.

Viking Linen M/S Amorellan miehistö on saanut arvostetun Sea Sunday -tunnustuksen ammattitaitoisesta toiminnastaan vuosi sitten Ahvenanmaalla sattuneessa karilleajossa.

Kirjamessujen pääteemana musiikki

Musiikkialan ammattilaisista kirjamessuilla on mukana muun muassa Ismo Alanko.

Turun Kirjamessujen poikkitaiteellisena pääteemana on tänä vuonna musiikki ja auditiivinen kulttuuri. Musiikki on suuressa osassa koko viikonlopun ajan, kun messuilla koetaan suuria tunteita oopperan, kuorolaulun ja konserttien parissa. Musiikkialan ammattilaisista mukana ovat Ismo Alanko , Samuli Edelmann , Anna Puu , M.A. Numminen , Kauko Röyhkä , Mikko Alatalo , Jaakko Kuusisto , Olli Kortekangas , Seppo Kimanen , Mikko ”Pyhimys” Kuoppala , Kimmo ”Elastinen” Laiho ja Mariska .

Yrityssaatavien perintäkuluja halutaan rajoittaa

Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa perintälakiin muutoksia, joilla rajoitetaan myös muiden kuin kuluttajasaatavien perintäkuluja. Tarkoituksena on entistä tehokkaammin estää kohtuuttoman suurten perintäkulujen periminen yritysvelallisilta. Uudistus on osa pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmaa.

Uskontojen rauhankävely Turussa torstaina

Pääministeri Juha Sipilä marssi eturivissä Logomolta Tuomiokirkolle uskontojen rauhankävelyllä vuonna 2017.

Uskontojen edustajat Turussa kävelevät torstaina 23. syyskuuta kello 17–18.30 rauhan ja ilmastotekojen puolesta. Uskontojen yhteistyöjärjestö USKOT-foorumin 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi uskontojen rauhankävelyt järjestetään Turun lisäksi myös Helsingissä ja Oulussa.

OP: Nuorten aikuisten talletukset kasvaneet tuplavauhtia muihin ikäryhmiin verrattuna

OP:n asiakkaista alle 30-vuotiaiden aikuisten talletukset ovat viime vuosina kasvaneet yli kaksi kertaa nopeammin kuin muilla ikäryhmillä. Myös nuorten arvo-osuustilien määrä on moninkertaistunut. Taustalla vaikuttaa säästämisen ja sijoittamisen lisääntynyt suosio.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Ispoisten kiertotiellä

Viemäri- ja vesijohtotyötä tehdään Ispoisten kiertotie 20:n kohdalla 20.-22. syyskuuta. Yksi ajokaista on pois käytöstä.

Suurmarkkinakiertue huipentuu Turkuun

Suojaustoimet olivat käytössä suurmarkkinoilla myös viime syksynä.

TMK Tori- ja markkinakaupan palvelukeskus on järjestänyt kesä-syyskuussa kattavia terveysturvallisuustoimenpiteitä noudattaen 16 kaupunkia käsittävän Suurmarkkinakiertueen, jossa samassa kokonaisuudessa ovat Kansainväliset ja Suomalaiset Suurmarkkinat. Kiertue huipentuu Turkuun 23.–26. syyskuuta.

Tieto lainsäädännön muutoksesta ei ole mennyt perille, erityisesti rakennusalan pienyrityksissä puutteita syöpävaaran torjunnassa

Suomessa todetaan vuosittain noin tuhat työperäistä syöpää. Lainsäädännön muutos, jolla pyritään suitsimaan syöpävaaralliselle pölylle altistumista työpaikalla, astui voimaan vuoden 2020 alussa.

Urheilu

Olli Santalahti UFC-tason testiin

Olli Santalahti.

Vapaaottelija Olli Santalahti saa toivomansa kovan vastuksen, kun Brave CF -organisaatio järjestää otteluillan Puolassa 25. syyskuuta. Turkulaista vastaan asettuu itävaltalainen Ismail Naurdiev 25 ottelun kokemuksella. 20 ottelua urallaan voittanut Naurdiev on otellut myös neljä kertaa UFC:ssä vuosien 2019 ja 2020 aikana. Noista otteluista itävaltalaisen saldo on kaksi voittoa ja kaksi tappiota.

West Coast Phoenix Girls ensimmäiseen otteluunsa

Raisiolainen tyttöjen amerikkalainen jalkapallojoukkue West Coast Phoenix Girls käynnistää kautta aikojen ensimmäisen pelikautensa sunnuntaina 19. syyskuuta Raisiossa. West Coast Phoenix Girlsin ja Jyväskylä Jaguarsin välinen ottelu käynnistää tyttöjen U20- sarjan Kerttulan urheilukentällä kello 13.

Unelmien peliä -rahasto mahdollistamassa 123 varsinaissuomalaisen juniorikiekkoilijan harrastamista

Mikko Kodisoja (vas.) ja Ilkka Paananen.

Vuosi sitten perustetun Unelmien peliä -rahaston toinen pelaajille suunnattu tukihakukierros on saatu päätökseen. Positiivisen tukipäätöksen saa tänä syksynä 123 ikäluokkien U9-U14 varsinaissuomalaista junioria, yhteensä tukea maksetaan 82 970 euroa.

Viimeistä kauttaan Interiä valmentavalla Jose Riveirolla mahdollisuus tehdä historiaa

Jose Riveiron aikakausi Interissä on ollut menestyksekäs. Aika espanjalaisen jälkeen on haaste koko seuralle.

Interin päävalmentaja Jose Riveiro ilmoitti syyskuun alkupuolella, että miehen pesti Interin peräsimessä päättyy tämän vuoden jälkeen. Riveiron kolmen vuoden ajanjakson jälkeen Inter on tienhaarassa.

Puukkokatsomo: Hyvää balsamia Ruosteelle

Henri Ruoste ja ratsu Roble.

Kouluratsastaja Henri Ruoste otti kouluratsastuksen EM-kisoissa komeasti kuudennen sijan syyskuun toisena viikonloppuna. Kuudes sija ja vapaaohjelman omat ennätyspisteet 82,600 olivat turkulaiselle hyvää balsamia Tokion olympialaisten pettymyksen jälkeen.

Otteluanalyysi: TPS:n syyskunto kestää, nyt jäi jalkoihin Gnistan

Serge Atakayi kuului TPS:n onnistujiin.

TPS on äitynyt hyvään pelivireeseen jalkapalloilun Ykkösessä juuri oikeaan aikaan. Pisteitä on alkanut kertyä myös kotikentältä, toisin kuin alkukaudesta. Jalkoihin jäi nyt Gnistan, joka taipui maalein 3-0 (1-0). TPS oli pelillisesti erinomainen varsinkin avausjaksolla, mutta ratkaisi pelin vasta toisella, eikä ollut huono silloinkaan. Ilari Mettälä iski kaksi osumaa, Serge Atakayi yhden.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.