Otteluanalyysi: TPS:n syyskunto kestää, nyt jäi jalkoihin Gnistan

Serge Atakayi kuului TPS:n onnistujiin. Serge Atakayi kuului TPS:n onnistujiin. Kuva: Ari-Matti Ruuska

TPS on äitynyt hyvään pelivireeseen jalkapalloilun Ykkösessä juuri oikeaan aikaan. Pisteitä on alkanut kertyä myös kotikentältä, toisin kuin alkukaudesta. Jalkoihin jäi nyt Gnistan, joka taipui maalein 3-0 (1-0). TPS oli pelillisesti erinomainen varsinkin avausjaksolla, mutta ratkaisi pelin vasta toisella, eikä ollut huono silloinkaan. Ilari Mettälä iski kaksi osumaa, Serge Atakayi yhden.

TPS on yhä neljän pinnan päässä kärjestä, sillä RoPS haki kolme pistettä Pietarsaaresta. Myös VPS kampesi voittoon kotikentällään ja on pisteen päässä TPS:sta. Kärki on tasainen. Ylemmästä loppusarjasta voi odottaa kiharaista ja nousukamppailusta kiivasta.

TPS-Gnistan 3-0 (1-0)

Maalit: 23. Ilari Mettälä 1-0 rp., 66. Mettälä (Hämäläinen) 2-0, 83. Serge Atakayi (Hämäläinen) 3-0.

Yleisöä: 1 267.

Kentän kunkku: Kasper Hämäläinen, TPS. Pelillinen liideri, kaksi maalisyöttöä. TPS on ollut kuin toinen joukkue Hämäläisen saavuttua ja sitähän se onkin. Nyt pelaavat eri miehet kuin alkukaudesta, mutta joka tapauksessa paremmin kuin alkukaudesta. Hämäläinen oli antamassa viimeisiä syöttöjä mutta myös käynnistämässä korkeat vastaprässit, jotka olivat avausjaksolla täyttä myrkkyä Gnistanille.

Matsin surkeinta: Kupittaan jalkapallostadionilla ei ole tällä kaudella ollut lainkaan pysyvää pressitilaa. Se ei suurta yleisöä haittaa eikä näy ulospäin. On silti kummallista, ettei Veritas-katsomosta löydy minkäänlaista omaa loukkoa medialle, joka kaiketi on yhä osa suurta futiskokonaisuutta. Tai ainakin sen pitäisi olla.

Tuhlaajapoika: Elmo Heinonen, TPS. Tuli vaihdosta kentälle ja sai kaksi hyvää maalitilaisuutta. Varsinkin jälkimmäisestä, lähietäisyydeltä, olisi pitänyt panna pallo verkkoon. Hyökkääjän ykköstehtävänä on tehdä maaleja.

Illan erikoisuus: TPS teki seitsemännessä pelissä peräkkäin vähintään kaksi maalia. Oma pää pysyi puhtaana toisessa pelissä peräkkäin. Näillä aineksilla voitetaan pelejä.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Jere Koponen, TPS. TPS-vahti joutui harvakseltaan torjuntahommiin. Siksi pitävästi puolustuslinja pelasi, vaikka Gnistanilla oli omat hetkensä erityisesti toisen puoliajan alussa.

Mitä sanottiin?:

Jonatan Johansson, TPS: Taas hyvä alku meiltä. Tehtiin oikeita asioita. luotiin tilanteita. Toisen jakson ekat 10-15 minuuttia olivat hyvä muistutus. Jos menetämme koko ajan keskikentällä palloja, tulee puolivaarallisia tilanteita. Siihen en ole tyytyväinen. Meillä on nyt ratkaisijoita. Penkillä tuntui siltä, että tehdään kyllä maali. Maaliodottama ei ole nyt sen parempi kuin alkukaudesta, mutta luomme tilanteita ja meillä on vastuunkantajia. Teemme asioita helpommin ja parempia ratkaisuja. Uskallamme tehdä juttuja. Sitä ei ollut alkukaudesta.

Ricardo Duarte, Gnistan: Alku ei ollut kovin hyvä meiltä. Ekat minuutit olivat vaikeita. TPS:lla oli paljon paikkoja tehdä maali. Tauolla muutettiin paria juttua. Pelaajat keskittyivät liikaa puolustamiseen. Oli keskityttävä siihen, mitä tehdään kun meillä on pallo. Alku olikin melko hyvä. Kontrolloimme palloa. En ole tyytyväinen tulokseen, mutta siihen olen, että joukkue on jälleen oikeilla jäljillä pallollisessa pelissä. Se on ollut kateissa. Taistelemme paikasta kärkikuusikossa.

Analyysi: Sama seura, eri joukkue. Näin arvioi TPS:aa Gnistanin valmentaja Ricardo Duarte. Ja oikeassa oli. Kun joukkueet kohtasivat edellisen kerran Oulunkylässä ja pelasivat maalittomat tasapelin, Gnistan johti sarjaa ja TPS oli häntäpäässä. Sitten aukesi siirtoikkuna ja moni joukkue muutti muotoaan, myös TPS. Gnistan jäi kesämestariksi ja taistelee nyt pääsystä yläloppusarjaan. TPS sen sijaan on parantanut juoksuaan ja jatkaa nousukamppailussa hyvistä asemista.

TPS otti Gnistanilta luulot pois heti alussa. Pallollinen peli oli hyvää ja hyökkäykset vyöryivät vieraiden maalille. Vain viimeistely ontui. Avausosuma syntyi Mettälän ampumasta rankkarista, joka tuomittiin, kun Samu Laitinen taklasi Albijon Muzacin selästä nurin. Tuomio oli kevyehkö mutta ei väärä.

Oliko TPS hyvä vai Gnistan huono? Ne taitavat kytkeytyä toisiinsa. Kun Gnistan sai pallon, TPS:n vastaprässi iski kimppuun. Ellei palloa heti ryövätty, syöttölinjat peitettiin ja keltapaitojen hyökkäys tyrehtyi alkuunsa. Gnistanin tuska kiteytyi Kasperi Liikosen huutoon: "Nyt jätkät liikettä!" Sekään ei auttanut.

Toisen jakson alussa oli Gnistanin vuoro nostaa prässiään. Se vei kaksinkamppailut ja TPS oli vartin verran vaikeuksissa, vaikkeivät vieraat vaarallisia tilanteita juurikaan pystyneet luomaan. Sen jälkeen TPS löysi tehonsa ja tappoi pelin Mettälän ja Atakayin maaleilla. Gnistan kuitenkin näytti, että sekin kykenee pallolliseen peliin.

TPS oli täynnä onnistujia. Puolustuksesta puuttuivat nilkkavaivainen toppari Rasmus Holma ja flunssainen laitapakki Juri Kinnunen, mutta se ei tahtia haitannut. Joonas Sundman ja Samba Benga täyttivät rivit vakuuttavasti.

Joakim Latonen oli erinomainen varsinkin ensimmäisellä jaksolla. Hän järjesteli useita hyviä maalitilaisuuksia pelikavereilleen. Atakayi nosti tasoaan toisella puoliajalla. Hän kykenee haastamaan vastustajia ja on tuonut raitapaidoille sellaisen laitamiespelin elementin, jota alkukaudesta ei ollut.

Mettälä teki kaksi maalia, eikä hyökkääjältä kannata paljon enempää pyytääkään. Hämäläinen hääräsi joka puolella mutta erityisesti keskikentän keisarina. Hämäläisen erinomaisuus ei ole siinä, että hän omalla panoksellaan ratkaisi pelejä. Se on siinä, että muut nostavat tasoaan hänen rinnallaan ja esimerkistä. Siihen ei joka jannu pysty.

TPS (4-3-3): Jere Koponen (C); Joonas Sundman, Juhani Pikkarainen, Samba Benga, Kalle Taimi; Kasper Hämäläinen (86. Alim Moundi), Atte Sihvonen, Joakim Latonen (76. Jesper Karlsson); Albijon Muzaci (86. Oskari Jakonen), Ilari Mettälä (67. Elmo Heinonen), Serge Atakayi.

Gnistan (4-3-3): Jiri Koski; Fabian de Abreu (C), Gentrit Kavaqi, Joel Europaeus, Samu Laitinen (46. Elias Säyniö); Armend Kabashi, Maximo Tolonen (70. Akseli Lehtojuuri), Onni Tiihonen; Topi Järvinen (70. Nnaemeka Anyamele), Douglas Caé, Kasperi Liikonen (70. Jimi Kovalainen).

Erotuomari: Jari Järvinen.

Varoitukset: Latonen, TPS. Kovaqi, Fabian ja Europaeus, Gnistan.

Lasse Virtanen

Varsinais-Suomen vihreät nimesi kymmenen uutta aluevaaliehdokasta

Varsinais-Suomen vihreät nimesi kymmenen uutta ehdokasta ensi vuoden aluevaaleihin torstaina. Vihreillä on nyt Varsinais-Suomessa nimettynä 57 aluevaaliehdokasta.

Kauppakeskuksen otettava vastuu isona toimijana

Kiinteistöpäällikkö Markku Koskinen ja markkinointikoordinaattori Laura Lehto ihailivat Turun Sunnuntaimaalarien lokakuista taidenäyttelyä yhdessä taitelija Risto Östbergin kanssa.  Turun Sunnuntaimaalarit ovat maalanneet myös Skanssin mehiläispesät.

Kauppakeskus Skanssissa on tehty pitkäjänteistä työtä sen eteen, että se on asiakkaalle miellyttävyyden lisäksi myös vastuullinen valinta. Skanssissa tehty energiaremontti tukee vahvasti Turun kaupungin tavoitteita saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2029. Lisäksi kauppakeskus on ottanut asiakseen tehdä työtä muun muassa taistelussa yksinäisyyttä vastaan.

Näyttelevä cembalisti, prinsessa ja sikopaimen

Elina_Mustonen.

Barokin labyrinteissä -sarjan lokakuun konsertissa näyttelevä cembalotaiteilija Elina Mustonen herättää eloon kolmena eri aikakautena eläneiden naisten tarinat. Laura Maddalena -musiikkidraama kertoo venetsialaisista tyttölasten orpokodeista, ja mukana vilahtelee useita historiallisia hahmoja.

Kolmannet koronarokotukset alkavat 60 vuotta täyttäneille ja sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluville Naantalissa

Naantalissa aletaan antamaan kolmansia koronarokoteannoksia 60 vuotta täyttäneille ja sairautensa vuoksi riskiryhmään 1 ja 2 kuuluville naantalilaisille. Myös laitoksessa ja hoivakodeissa asuvat saavat kolmannen rokoteannoksen. Kolmas koronarokote voidaan antaa näille ryhmille aikaisintaan kuusi kuukautta toisen koronarokotuksen jälkeen.

Suomalaisten päivittäinen tupakointi väheni hieman viime vuonna, nuuskan käyttö yleistynyt miehillä

Päivittäin tupakoivien aikuisten, eläkeikäisten ja nuorten osuudet (%) 2009–2020 (nuoret2008/2009–2021).

Suomalaisista 20–64-vuotiaista noin 12 prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2020. Miehistä 14 prosenttia ja naisista 11 prosenttia tupakoi päivittäin. Tupakointi väheni edelleen vuonna 2020, joskin väheneminen on epätasaista eri väestöryhmissä.

Muutoksia eläinten lääkitsemismahdollisuuksiin

EU tarjoaa uusia aseita mikrobilääkeresistenssin vastaiseen taisteluun, ja eläinlääke- ja lääkerehumääräykset pätevät kaikissa EU-jäsenvaltioissa. Muutokset astuvat voimaan ensi vuoden tammikuun lopussa.

Niina Ratilainen nousee Euroopan alueiden komitean jäseneksi

Niina Ratilainen (oik.) yhdessä Saara Ilvessalon ja Mikael Miikkolan kanssa.

Euroopan alueiden komitean Suomen valtuuskunnassa vaihtuu yksi varsinainen jäsen ja kaksi varajäsentä. Valtioneuvosto on nimennyt uudet ehdokkaat komitean loppukaudeksi eli tammikuuhun 2025 asti.

Neljännes varhaiskasvatuksen opettajista ei täytä kelpoisuusehtoja Turun päiväkodeissa

Varhaiskasvatuksen tiukentuneista velvoitteista juontava henkilöstöpula on aiheuttanut viime aikoina laajaa keskustelua. Myös Turussa alalle kaivataan lisää työntekijöitä, vaikka tilanne on hieman parempi kuin pääkaupunkiseudulla. Haasteena on pitää kiinni alalla olevista työntekijöistä.

Turun Ursa näyttää taas tähtiä

Iso-Heikkilän tähtitornilla pääsee kurkistamaan kaukoputkeen.

Turun alueen tähtiharrastusyhdistys Turun Ursa r.y. näyttää jälleen tähtiä Iso-Heikkilän tähtitornilla 29. lokakuuta alkaen kirkkaina perjantai-iltoina kello 19–21. Tähtinäytöksissä katsotaan kaukoputkella yötaivaan kohteita ja opetellaan tunnistamaan tähtikuvioita harrastajien avustuksella. Turun Ursan tähtinäyttäjät kertovat myös tähtitieteestä, -harrastuksesta ja avaruudesta yleensä.

Kuntapalvelukysely yli 2 200 turkulaistalouteen

Turun kaupunki kartoittaa kuntalaisten mielipiteitä ja kokemuksia palveluista kyselytutkimuksen avulla. Kaupunki haluaa kehittää palvelujaan ja kyselyn tavoitteena onkin päivittää kokonaiskuvaa siitä, miten asukkaat kokevat kaupungin palvelujen toimivan.

Veritas kasvatti markkinaosuuttaan YEL-vakuutuksissa

Kupittaalla pääkonttoriaan pitävän Veritaksen vakuutusmaksutulo ylittänee 600 miljoonan euron rajan tänä vuonna.

Työeläkeyhtiö Veritaksen sijoitukset tuottivat tammi-syyskuussa 8,3 prosenttia. Sijoitusten hyvä tuotto on vahvistanut Veritaksen vakavaraisuutta vuoden aikana. Vakavaraisuuspääoma on noussut yli miljardiin euroon eli 1,8 kertaiseksi vakavaraisuusrajaan nähden. Vakavaraisuusaste oli syyskuun lopussa 131,1 prosenttia.

Tutkimus: Sosiaalinen media lietsoo naisia ja nuoria kuluttamaan

Lowell Maksukykybarometri, Suomi (+1500 vastaajaa).

Joka neljäs suomalainen kokee somen seurauksena painetta shoppailuun. Tuoreen pohjoismaisen tutkimuksen mukaan erityisesti naiset ja nuoret kokevat somen aiheuttamat ostopaineet voimakkaana.

Ikäkausiuimarit vauhdissa Impivaaran uimahallissa

Åbo Simklubb – Uintiklubi Turku ry (ÅSK) ja Aurajoen Uinti ry (AUi) järjestävät yhteistyössä Suomen Uimaliiton kanssa lyhyen radan Ikäkausimestaruusuintien Varsinais-Suomen alueuinnit 25 metrin radalla 29.–30. lokakuuta Impivaaran uimahallissa.

Flame Jazz juhlii 10-vuotissynttäreitään lauantaina aamusta iltaan

Samara Joy tähdittää Flame Jazzin 10-vuotisjuhlia Logomossa 30.lokakuuta.

Turun kulttuuripääkaupunkivuonna alkunsa saanut konserttisarja Flame Jazz järjestää 30. lokakuuta 10-vuotisjuhlat. Juhlapäivän aikana jazzia kuullaan aamusta iltaan kymmenessä eri konsertissa Turun keskustan alueella. Mukana ovat kotimaisen jazzin kärkinimet, ja illan kruunaa newyorkilaislaulaja Samara Joy huippuyhtyeineen.

Sappitiehytsairaus PSC yleisin Suomessa

Primaariin sklerosoivaan kolangiittiin sairastuneita on Suomessa enemmän kuin missään muualla. Sairastuneista monella on taustalla tulehduksellinen suolistosairaus. Maailman PSC-päivänä perjantaina 29. lokakuuta. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että sairaus on tärkeä todeta ajoissa, jotta voidaan estää maksasyövän muodostuminen.

Nimekäs delegaatio tukee Åbo Akademin juristikoulutusta

Allan Rosas.

Joukko nimekkäitä juristeja, päättäjiä sekä elinkeinoelämän ja tiedeyhteisön edustajia Suomesta ja Pohjoismaista antaa tukensa täysmittaisen oikeustieteen koulutuksen järjestämiselle Åbo Akademissa.

Kausi-influenssarokotukset alkavat Turussa 8. marraskuuta

Kausi-influenssarokotukset alkavat Turussa 8. marraskuuta. Aikuisväestön rokotukset on keskitetty tänä vuonna pääosin Satakunnantie 105:n rokotusvastaanotolle. Rokotuksia annetaan siellä joka arkipäivä klo 8.15–15.45 marras-joulukuun ajan.

Pauli Aalto-Setälä aloittaa työelämäprofessorina Turun kauppakorkeakoulussa

Pauli Aalto-Setälä.

Kokenut muutosjohtaja Pauli Aalto-Setälä on nimitetty työelämäprofessoriksi (Professor of Practice) Turun yliopiston kauppakorkeakouluun 1. marraskuuta alkaen. Professuuri on yksivuotinen ja sivutoiminen.

Urheilu

Ikäkausiuimarit vauhdissa Impivaaran uimahallissa

Åbo Simklubb – Uintiklubi Turku ry (ÅSK) ja Aurajoen Uinti ry (AUi) järjestävät yhteistyössä Suomen Uimaliiton kanssa lyhyen radan Ikäkausimestaruusuintien Varsinais-Suomen alueuinnit 25 metrin radalla 29.–30. lokakuuta Impivaaran uimahallissa.

Interin kapteeni Timo Furuholmin ura päättyy

Inter kohtaa ensi sunnuntaina SJK:n Kupittaalla kaudne päätöspelissä. Se jää näillä näkymin myös Timo Furuholmin uran viimeiseksi.

Interin kapteeni Timo Furuholm , 34, on päättänyt lopettaa uransa jalkapalloilijana tämän kauden päätteeksi. Uraa on jäljellä kaksi ottelua, kun Furuholm pukee sinimustan paidan ylleen vielä keskiviikon Ilves- ja sunnuntain SJK-otteluissa.

Kaarinalaisen LaTeamin Henrik Saastamoinen ja Iida Johansson 10-tanssin mestareiksi

Vakiotanssien valmentaja Mika Jauhiainen, Henrik Saastamoinen, Iida Johansson, latinalaistanssien valmentajat Adrienn Fitori ja Mikko Kaasalainen.

Vakio- ja latinalaistanssien kuninkuuslajina pidettävän 10-tanssin Suomen mestaruuksista kilpailtiin viidessä eri ikäsarjassa lauantaina Salohallissa. Kilpailupäivän aikana ratkottiin myös Suomen edustajat The World Games 2022 Euroopan karsintakilpailuihin.

Fatos Durmishille 14. vapaapainin Suomen mestaruus

Fatos Durmishi.

Turun Voimamiesten Fatos Durmishi on vuodesta 2008 alkaen kahminut vapaapainin alimman sarjan mestaruuksia yhtäjaksoisesti. Nyt Porvoossa tuli täyteen 14. mestaruus 57 kilon sarjassa.

Pyrinnön akatemia haastaa Kristikan

Turun Kristikan kausi koripallon 1. divisioona A:ssa jatkuu kauden toisella kotiottelulla sunnuntaina 24. lokakuuta, kun turkulaisten vieraaksi Kupittaan palloiluhalliin saapuu Pyrinnön Akatemia A Tampereelta. 1. divisioona A:n suosikkeihin lukeutuva Kristika on aloittanut kauden vakuuttavasti kahdella voitolla HNMKY:tä ja Kouvoja vastaan. Pyrintö on hävinnyt kaksi ensimmäistä otteluaan. Ottelu alkaa kello 15.

Turun Nappulaliiga etsii valmentajia

Turun Nappulaliiga on tehnyt viime vuosina voimakasta työtä eri puolilla kaupunkia uusien pelaajien saamiseksi.

Turun Nappulaliigan seurakoordinaattori Miika Weckmanin toimenkuva on moninainen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.