Otteluanalyysi: Klubi jätti Interin vaille mahdollisuuksia

Petteri Forsell oli jälleen Interin ykkösmies, mutta joukkueena Inter jäi Klubin jalkoihin. Petteri Forsell oli jälleen Interin ykkösmies, mutta joukkueena Inter jäi Klubin jalkoihin. Kuva: Jori Liimatainen

Inter ei pelannut huonosti, mutta kun vierailija eli HJK oli vielä luokkaa parempi, niin jalkapalloilun Veikkausliigan hyvätasoinen kärkipään taisto päättyi selviin lukemiin 1-3. Klubi ratkaisi pelin käytännössä jo ensimmäisellä puoliajalla. HJK hyökkäsi tehokkaasti ja Lucas Lingman, David Browne ja Jair tinttasivat maalin mieheen. Interin ainokaisen iski komealla kaukolaukauksella Petteri Forsell.

Inter-HJK 1-3 (1-3)

Maalit: 7. Lucas Lingman 0-1, 22. Petteri Forsell (Anthony Annan) 1-1, 27. David Browne (Roope Riski ) 1-2, 35. Jair (Janne Saksela) 1-3.

Yleisöä: 2 957.

Kentän kunkut: Lucas Lingman, HJK ja Petteri Forsell, Inter. Klubi oli joukkueena parempi ja Lingman oli sen keskikentän kenraali. Hän rytmitti peliä, päätti milloin vaihdetaan puolta ja painopistettä, milloin mennään rytinällä ja milloin haetaan alempaa vauhtia. Näyttävää orkestrointia. Forsell oli yksittäisenä pelaajana kentän paras, Interin valopilkku. Hän teki maalin ja loi oikeastaan kaikki maalimahdollisuudet. Toisella puoliajalla hän vapautti Taiki Kagayaman ja Timo Furuholmin maalintekoon mutta maali jäi tekemättä. Forsell ei menetä eikä anna harhasyöttöjä. Kaikki on harkittua ja syötöt löytyvät oman miehen. Erinomainen pelaaja. Markku Kanervan pitäisi antaa hänelle vielä mahdollisuus Huuhkajissa.

Illan erikoisuus: Yleisö alkaa taas löytää Kupittaalle. Kauden yleisöennätys ja mainio matsi nähtäväksi. Tulevat ehkä toistekin.

Matsin surkeinta: Interin joukkuepuolustaminen ensimmäisellä puoliajalla. Klubi oli hyvä mutta Interin puolustuksen organisaatio oli sekaisin. Wingbackien selustassa oli tilaa, varsinkin Lassi Järvenpää oli vaikeuksissa David Brownen kanssa eikä yhteistyö Rick Kettingin kanssa toiminut. Topparikolmikonkin yhteistyö pätki, eikä maalivahti Henrik Moisander osannut ajoittaa kaikkia ulostulojaan oikein. HJK pakotti niihin hyvillä syötöillä puolustuksen selustaan. Se näkyi taululla. HJK teki kolme maalia, joissa sillä toki oli oma ansionsa. Eivät ne olleet puolustuksen virheitä, mutta puolustuksen virhe oli se, ettei se kyennyt hoitamaan hommaansa.

Tuhlaajapoika: Timo Furuholm, Inter. Forsell järjesti Furuholmille oivan paikan ottelun loppuhetkillä, mutta jalka ei osunut kunnolla palloon ja ohjaus livahti ohi takatolpan. Matkaa maaliin ei ollut paljon eikä maalivahtikaan ollut enää edessä. Mutta kun ei niin ei.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Erotuomari Mohammad El-Amara ei päässyt helpolla, mutta hänen työskentelynsä on selkeää, vaikka kotiyleisö ei kaikista tuomioista pitänytkään. Tyyli on hyvä ja pelaajatkin siitä pitävät vaikka olisivat eri mieltä tuomioista. Ryhdikästä.

Mitä sanottiin?

Jose Riveiro, Inter: Aluissa oli vaikeaa. HJK teki kentästä liian suuren meille. He tekivät maalin ensimmäisestä paikasta. Heillä on paljon laatua. Emme olleet alussa niin hyviä kuin olisi pitänyt olla. Onnistuimme tasoittamaan mutta se oli yksittäinen tilanne. Emme pystyneet luomaan riittävästi maalitilanteita ensimmäisellä puoliajalla. Toinen puoliaika oli erilainen. Muutimme organisaatiota kentällä ja esitys parempi mutta olimme jo kaksi maalia tappiolla. Olemme kaukana HJK:n tasosta.

Toni Koskela, HJK: Oltiin alussa täysin ylivoimaisia, mutta sitten kävi niin kuin on monesti käynyt, että tehtiin välillä minimisuoritusta. Mutta peli oli todella, todella laadukasta. Tosi vahva peli meiltä. Laadukkaita yksilösuorituksia. Pystytään hyökkäämään hitaammin ja pystytään hyökkäämään nopeasti vastaan. Paljon hyviä suorituksia ja laatupelaajia kentällä.

Analyysi: Klubi antoi näytöksen ja pelasi kauden parasta peliä Kupittaalla. Joukkuepuolustaminen oli niin tiivistä, ettei Inter löytänyt tilaa murtautua. Kotijoukkueen ainokaisesta vastasi Forsell mainiolla yksilösuorituksella, kaukolaukauksella. Muutoin paikkoja alkoi avautua vasta loppurymistelyssä.

HJK myös hyökkäsi monipuolisesti. Ensimmäisellä puoliajalla vieraat iskivät Interin wingbackien taakse ja tilaa löytyi. Välillä puhkottiin kotijoukkueen puolustuksen linja keskeltä pystysyötöin, välillä pelattiin linjan taakse niin että maalivahti Henrik Moisanderin oli rynnättävänä liberona katkaisemaan syöttöä. Se johti myös ensimmäiseen maaliin. Filip Valenčič ehti pystysyöttöön ennen Moisanderia, mutta Arttu Hoskonen peitti Roope Riskin laukauksen. Lingman iski paluupallon tolpan kautta verkkoon.

Toisessa vastaavassa tilanteessa Riski vapautti pystysyötöllä Valenčičin ja Moisander oli jo ulkona tilanteesta mutta Martti Haukioja siivosi laukauksen luukulta

HJK:n toinen osuma syntyi tilanteenvaihdosta. Jair käynnisti nopean vastaiskun ja Riski löysi takatolpalta Brownen, joka oli täysin vapaana. Kolmannen maalin teki Jair. Janne Sakselan pitkä, matala pystysyöttö läpäisi Interin puolustuksen keskustan ja Jair oli yllättäen täysin vapaana maalinteossa.

Jose Riveiro muutti puolustuksensa tauolla kolmesta topparista neljän linjaan, eikä muutos ollut huono. Siitä huolimatta HJK pystyi edelleen luomaan maalitilanteita. Lähimmäksi onnistumista pääsi vaihtomies Santeri Hostikka, joka puski Lingmanin kulmapotkun tolppaan.

Interin ansioksi on merkittävä se, että joukkue pystyi järjestämään hyvän loppukirin ja painamaan HJK:n ahtaalle. Pari hyvää maalitilannettakin saatiin aikaiseksi mutta ei enää maalia.

Interin kaikki kaikessa oli Forsell, joka ampui maalin näyttävällä kaukolaukauksella eikä juuri tehnyt virheitä. Syötöt napsahtivat kohdilleen. Kun vastassa oli sarjan paras joukkue, sekään ei riittänyt.

HJK:lla on laajasti laatua Veikkausliigaan. Kapteeni Daniel O´Shaughnessy luuti varmasti puolustuslinjassa. Keskikentän maestroja olivat Lingman ja Jair. Hyökkäyksessä Browne oli liukas ja Valenčičin avut tiedetään. Riski kunnostautui nyt järjestelijänä ja syöttelijänä.

Inter (3-4-3): Henrik Moisander; Martti Haukioja (83. Ryan Mahuta), Rick Ketting, Arttu Hoskonen (83. Noah Nurmi); Jesper Engström, Anthony Annan (77. Matias Ojala), Aleksi Paananen (66. Taiki Kagayama), Lassi Järvenpää (46. Alejandro Sanz); Petteri Forsell, Timo Furuholm, Benjamin Källman.

HJK (4-3-3): Hugo Keto; Luis Murillo, Valtteri Moren, Daniel O´Shaughnessy, Janne Saksela (71. Matti Peltola); Lucas Lingman (73. Anthony Olusanya), Santeri Väänänen, Jair Silva; David Browne (64. Santeri Hostikka), Roope Riski (73. Bubacar Djaló), Filip Valenčič.

Erotuomari: Mohammad Al-Emara.

Varoitukset: Furuholm ja Sanz, Inter. Keto ja Djaló, HJK.

Lasse Virtanen

Kansainvälisillä suurmarkkinoilla noin 55 000 kävijää

Suurmarkkinat keräsi kävijöitä mutta ruuhkia ei syntynyt. Kuva on viime vuodelta.

Suurmarkkinoiden tapahtumavastaava Ari Kallas kertoo, että nelipäiväiset Turun kansainväliset suurmarkkinat 23.–26. syyskuuta ovat kaikilta osiltaan sujuneet hyvin. Tyytyväisiä ovat olleet niin viranomaiset, kauppiaat kuin yleisökin.

Ovatko aikaiset herätykset sinulle vaikeita? Aamujuontaja Aki Linnanahde ymmärtää ja kertoo mikä paransi hänen virkeyttään

Vuosienkaan jälkeen aikaiset herätykset eivät tunnu luonnollisilta, mutta Aki sanoo, että vireystilaa voi kuitenkin kohottaa parantamalla syvän unen määrää ja palautumista. Niihin vaikutetaan laittamalla kuntoon pari perusasiaa: tavat ja nukkumisergonomia.

Patenttihakemusten määrä suurin kahdeksaan vuoteen

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on tammi-elokuussa vastaanottanut kansallisia patenttihakemuksia viisi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan ajankohtaan. Hakemuksia on tullut 1 095, mikä on suurin määrä kahdeksaan vuoteen.

Andy McCoyn ja Sofia Zidan taidenäyttely avoinna Vierailukeskus Joessa

Andy McCoy ja Sofia Zida.

Andy McCoyn ja Sofia Zidan taideteoksia sekä maalattuja hattuja on esillä Vierailukeskus Joessa. Taidenäyttely on avoinna syyskuun loppuun eli torstaihin 30. syyskuuta saakka.

Vuoden Vastuullisuusteko -kilpailu palkitsee vastuullisuustyössä menestyneen yrityksen

Keskuskauppakamari haluaa yhdessä The Planet Companyn kanssa tuoda esille yritysten tekemää tärkeää vastuullisuustyötä lanseeraamalla Vuoden Vastuullisuuteko -kilpailun. Kilpailun tarkoituksena on lisätä

Pukkilan ylikulkusiltojen tulopenkereitä jyrsitään ja päällystetään

Tienpäällystystöitä jatketaan syyskuun viimeisellä viikolla ykköstiellä Kaarinassa Raadelman ja Kirismäen välillä. Keskiviikkona ja torstaina 29.–30. syyskuuta jyrsitään ja päällystetään Pukkilan ylikulkusiltojen tulopenkereitä. Työ toteutetaan yksi ajokaista kerrallaan, joten toinen kaista on koko ajan liikenteen käytössä.

Raision kaupunginkirjastossa luetaan elämäkertoja

Raision kaupunginkirjastossa aloittaa Sivustamo-lukupiiri, joka kokoontuu elämäkertojen merkeissä. Piiriä vetää raisiolainen Nina Stenlund .

Loton potti nousi kahdeksaan miljoonaan euroon

Lotosta ei löytynyt kierroksella 38/2021 täysosumia, joten 6,5 miljoonan euron potti jäi jakamatta. Ensi viikolla potissa on kahdeksan miljoonaa euroa.

Mentalisti Pete Poskiparta valittu Vuoden yksinyrittäjäksi

Turkulaismentalisti Pete Poskiparta.

Vuoden yksinyrittäjät ovat Pete Poskiparta ja Heikki Närvänen . Valtakunnalliset yksinyrittäjäpalkinnot jaettiin kolmatta kertaa. Ehdotuksia palkinnon saajaksi tuli yli sata, mikä on yli tuplasti enemmän kuin viime vuonna. Suomen Yrittäjät ja Yksityisyrittäjäin säätiö luovuttivat palkinnot Valtakunnallisten Yrittäjäpäivien gaalassa Jyväskylässä lauantaina 25. syyskuuta.

Hamburger Börsin työmaa loppusuoralla, hotelli avataan marraskuussa

Hamburger Börs avataan marraskuussa. Kuva on elokuulta.

Hamburger Börs alkoi palvella vieraitaan Turun keskustan parhaalla paikalla kauppatorin vierellä jo vuonna 1894. Kesästä 2019 alkaen ikonista hotellia on uudistettu perusteellisesti. Hamburger Börsin vanhin osa on saneerattu sen historiallista arvoa kunnioittaen. 1970-luvulla lisätty hotellirakennus on purettu, ja sen tilalle on noussut täysin uusi hotelli, jonka arkkitehtuuri kunnioittaa Turun kauppatorin vanhaa aikaa. Hotelli avataan marraskuussa.

Raisiossa polkuretkeilty jo 50 vuotta

Raisiossa järjestetään sunnuntaina 26. syyskuuta Kullaanpolun polkuretki. Polun voi kiertää kävelen tai juosten. Polkuretkiä on järjestetty syksyisin jo viidenkymmenen vuoden ajan. Ensimmäisen polkuretken Raisiossa vuonna 1972 järjesti urheilu- ja raittiuslautakunta. Raision Rinkka on järjestänyt tapahtumaa vuodesta 1989.

Reseptiopioidien kasvanut käyttö heikentää työllisyyttä pitkällä aikavälillä

Reseptiopioidien kasvanut käyttö johtaa työllisyyden heikkenemiseen pitkällä aikavälillä Suomessa. Vahvojen kipulääkkeiden käyttö pitkällä aikavälillä korostaa niiden haitallisia terveysvaikutuksia mukaan lukien addiktion syntymistä, joka murentaa kiinnittäytymistä työmarkkinoille. Lyhyellä aikavälillä reseptiopioidin kasvanut käyttö voi sitä vastoin parantaa mahdollisuuksia työmarkkinoille osallistumiseen. Vahvat kipulääkkeet helpottavat kroonista kipua, joka voi olla merkittävä este työmarkkinoille osallistumiselle.

Koronakriisi muutti nuorten suhdetta autoiluun, halu autoilla ja omistaa auto ovat kasvussa

Ennen koronaa nuorten halua liikkua autolla laski pitkään, mutta nyt halu autoilla ja omistaa auto ovat kasvussa.

Korona on kääntänyt trendin nuorten autoilussa. Ennen koronaa nuorten halua liikkua autolla laski pitkään, mutta nyt halu autoilla ja omistaa auto ovat kasvussa. Vaihtoehtoisella voimanlähteellä kulkevat autot kiinnostavat lähes yli puolta suomalaisista. Danske Bank on kysynyt suomalaisten näkemyksiä autoiluista vuodesta 2013 saakka.

Vihertyö poistaa ajokaistan käytöstä Helsinginkadulla

Helsinginkadulla tehdään 27.9.-1.10. vihertyötä Assistentinkadun ja Suntiontien välillä. Yksi ajokaista on pois käytöstä molemmissa ajosuunnissa.

Metsämäen raviradalla jälleen takakonttikirppis

LC Littoinen järjestää takakonttikirppiksen jo 12. kerran yhteistyössä Turun Hippoksen kanssa, joka pitää samaan aikaan kokoperheen Ponipöhinät Metsämäen raviradalla 25. syyskuuta kello 11–15.

Basisti-laulaja Kristin Korb lauantai-illan tähtenä Café Tiljanissa

Kristin Korb tuo kansainvälisen trionsa Turkuun lauantaina.

Flame Jazz -konsertissa kuullaan lauantaina 25. syyskuuta kello 22 tunnelmallista tarinankerrontaa ja sulavaa svengiä kansainvälisen huipputrion tarjoilemana Åbo Svenska Teaterin Café Tiljanissa.

Palvelutalon taidepajassa koetaan iloa ja yhteisöllisyyttä

Ralf Lundberg maalasi eri väreillä Parkinmäen palvelukodissa järjestetyssä Matka väreihin –taidetyöpajassa. Myös mäntymaalaus on Lundbergin, loput muiden asukkaiden.

Parkinmäen palvelutalossa asuva Ralf Lundberg on harrastanut aktiivisesti maalausta aikaisemmin. Hänen mieltään piristi palata maalausharrastuksen pariin uudelleen palvelukodissa järjestetyn taidepajan myötä. Kuvataiteilijat Kristiina Saloluoma ja Marie Johnsson järjestivät kaksikielisen Matka Väreihin -taidetyöpajan, johon Parkinmäen palvelutalon asukkaat saivat osallistua kahden viikon aikana neljä kertaa.

Eurojackpotista 22,2 miljoonan euron päävoitto Suomeen

Eurojackpotin perjantai-illan arvonnassa (kierros 38/2021) löytyi yksi täysosuma ja se löytyi Suomesta. Täysosumalla voitti noin 22,2 miljoonaa euroa.

Urheilu

Åboraakkeli: Kilpa-aerobicin soihdunkantajat esiin?

Nea Kivelä.

Yksi aikakausi suomalaisessa aerobicissa päättyi syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna. Turun Urheiluliiton, ja Suomen, aerobicin eturiviin pitkään kuulunut kolmikko Fanny Samppa , Linn Agha ja Erika Rautiainen kilpailivat viimeisen kerran kolmikkona aerobicin EM-kisoissa. EM-kisat olivat viimeinen kilpailu Sampalle ja Rautiaiselle.

Otteluanalyysi: TPS murskasi Jaron ja nousi Ykkösen kärkeen

 Albijon Muzaci ja Joakim Latonen olivat TPS:n tehopari.

TPS taistelee noususta jalkapallon Veikkausliigaan. TPS voitti Jaron 4-1 ja nousi, ainakin väliaikaisesti Ykkösen piikkipaikalle. RoPS tosin pelaa vasta huomenna ja voitolla se palaa kärkeen.

TPS-puolustaja Johan Ivarsson sivussa rytmihäiriöiden takia

Johan Ivarsson.

Alkukauden Liiga-otteluista puuttuneen Turun Palloseuran ruotsalaispuolustaja Johan Ivarssonin tilanteeseen on saatu lisäselvyyttä. Ivarsson on kärsinyt syksyn aikana rytmihäiriöistä, jonka myötä hänelle tehdään lokakuun 5. päivä toimenpide asian korjaamiseksi.

Otteluanalyysi: Inter antoi AC Oululle kylmää kyytiä

Petteri Forsell taikoi tyllä kertaa tehot 1+1.

Jalkapallon Veikkausliigan runkosarjan toiseksi viimeinen kierros oli mannaa Interille. Sinimustat löivät AC Oulun selvin luvuin 4-0 ja samaan aikaan pahin kilpakumppani SJK romahti samoin luvuin Hakan vieraana. Inter on sarjassa kolmantena kaksi pistettä edellä SJK:ta. FC Lahti, HIFK ja Ilves ovat kahden pisteen päässä SJK:sta.

Håkans-logo vaihtui InterActioniin

Interin pelipaitojen rintamuksessa ei lopoukaudella lue enää Håkans vaan InterAction.

Interin edustusjoukkueen pelipaidassa on tapahtunut historiallinen muutos. Seuran pelipaitojen rintamuksessa on komeillut Alfons Håkans -konsernin nimi jo seuran perustamisesta lähtien eli yli 30 vuoden ajan, mutta päätukija luovutti loppukauden ajaksi nimipaikkansa seuran yhteiskuntavastuusta viestivälle InterAction-logolle.

Otteluanalyysi: Helmarit taisteluvoittoon MM-karsintojen avauksessa

TPS-paidassakin aikanaan nähty Ria Öling iski Helmareiden voitto-osuman.

Naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit aloitti MM-karsinnat niin kuin piti. Slovakia kaatui Kupittaalla Adelina Engmanin ja Ria Ölingin maaleilla 2-1. Voitto ei irronnut helpolla. Slovakia nousi tasoihin, mutta Helmarit iski heti perään voittomaalin ja kesti vieraiden loppurynnistyksen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.