Otteluanalyysi: TPS iski komeita maaleja legendojen katsellessa

Albijon Muzaci oli perjantaina pelipäällä. Albijon Muzaci oli perjantaina pelipäällä. Kuva: Eero Saarikoski

TPS jatkoi vahvaa syysvirettään jalkapallon Ykkösessä, kun sarjajumbo MuSa kävi Kupittaalla. Palloseuran riveistä löytyi onnistujia laajalla rintamalla ja komeiden maalien siivittämänä TPS tiukensi otettaan Ykkösen kakkospaikasta.

TPS-MuSa 3-0 (1-0)

Maalit: 29. Ilari Mettälä 1-0, 47. Albijon Muzaci 2-0, 60. Muzaci 3-0.

Yleisöä: 1790.

Kentän kunkku: Kuluvan kauden aikana Albijon Muzacilla on ollut maalipaikkoja useaan otteeseen, mutta varsinkin alkukaudella paikat eivät realisoituneet maaleiksi. Perjantaina Muzaci iski kliinisesti kaksi todella komeaa maalia.

Illan erikoisuus: Ennen ottelun alkua TPS lisäsi uusia jäseniä kunniagalleriaansa. 2019 ensimmäiset jäsenensä saanut kunniagalleria sai täydennystä kahdeksan pelaajan verran. Palloseuran lähes satavuotiaasta historiasta on nyt seuran omaan kunniagalleriaan on nostettu 20 pelaajaa.

Matsin surkeinta: Ohikiitävä ajatus siitä, että tulevaisuudessa Kupittaalla ei ole luonnonnurmea. Vuodenaikaan nähden lämpimähkö aurinkoinen ilta ja vahva peli kotijoukkueelta kunniagalleriaan nostettujen seuralegendojen silmien alla oli mannaa jalkapalloromantikoille.

Tuhlaajapoika: Ilari Mettälä. Hänellä oli hyvä paikka kiskaista Palloseura johtoon jo ottelun ensimmäisen 20 minuutin aikana. Valitettavasti Kasper Hämäläisen syöttö tuli väärään kohtaan ja erinomaisesta maalipaikasta ei saatu edes laukausta aikaan. Kokonaisuutena Mettäläkin pelasi suhteellisen väkevän ottelun ja maalin puuttuminen oli vain pieni kauneusvirhe.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Erotuomari Samuli Stenmanille iltapuhde ei ollut vaikeimmasta päästä. Peli pysyi jämäkästi hallussa ja keltaisen kortinkin mies joutui kaivamaan vain kaksi kertaa taskusta.

Mitä sanottiin?:

Albijon Muzaci, TPS: Hyvä fiilis totta kai tällaisen pelin jälkeen. Saatiin tehtyä kolme maalia ja pidettiin oma maali puhtaana. Oli aika lailla sellainen peli kuin odotettiinkin. Pelillisesti saatiin tehtyä sellaisia juttuja, joita haettiinkin. Päästiin paikoille, kun pelattiin leveältä boksiin.

Samuli Virtanen, MuSa: Aika oikeutettu tulos on taululla. Ensimmäinen puoliaika oli meiltä ihan ok, mutta toisen jakson alkuun TPS sai toisen maalin, se oli aika kova isku. Meidän pallollinen pelaaminen oli sellaista roiskimista, eikä saatu oikein minkäänlaista kiriä aikaan.

Analyysi: TPS on ollut heinäkuun jälkeen väkevässä iskussa. Parin kuukauden jakson aikana TPS on hävinnyt vain sarjakärjessä olevalle RoPSille. Perjantaina nähtiin, mikä on tasoero Ykkösessä noususta pelaavan ja tippumista välttelevän joukkueen välillä. MuSa rimpuili TPS:n mukana puolisen tuntia, mutta sen jälkeen ottelun voittajasta ei ollut epäselvyyttä.

TPS pelasi kauttaaltaan vahvan ottelun. Illan hahmoksi nousseen Muzacin lisäksi Palloseurasta erityisen vahvasti esiintyivät Serge Atakayi sekä Joakim Latonen. Tosin rehellisyyden nimissä MuSa ei myöskään laittanut TPS:ää kovin kovaan testiin.

Ottelun ensimmäinen puoli tuntia peli pysyi suhteellisen tasaisena. Tosin tasaisuus oli sen seurausta, että kummankaan joukkueen pallollinen peli ei luonnistunut.

Kun TPS sai otetta pallollisesta pelistä, MuSa jäi jalkoihin. Palloseura hyödynsi varsinkin vasenta laitaa, jonka kautta joukkue pääsi rakentamaan vaarallisia tilanteita vieraiden maalille.

Vasemman laidan kautta syntyi myös TPS:n ensimmäinen maali. Serge Atakayi pääsi keskittämään matalan pallon rangaistusalueen ulkopuolelta ja Mettälä pääsi ohjaamaan pallon suoraan syötöstä takakulmaan.

Lopullinen ratkaisu nähtiin heti toisen jakson alkuun. Tällä kertaa oikealta puolelta Joakim Latonen keskitti takatolpalle, jossa oikea-aikaisesti oli Albijon Muzaci, joka jatkoi upeasti suoraan ilmasta pelivälineen maaliin.

Komea oli myös tunnin kohdalla syntynyt Palloseuran kolmas maali. Sitä oli rakentamassa kokonaisuudessaan Latonen, Atakayi ja Muzaci. Latonen käynnisti nopean vastaiskun ja tarjoili MuSan rangaistusalueelle pallon hyvään tekopaikkaan Atakayille. Tämä malttoi vielä syöttää Muzacille, joka tälläsi pallon vastustamattomasti ylänurkkaan.

Perjantai oli TPS:n hyökkäyksen näytöstä. Puolustus pääsi varsin helpolla. Aivan ensimmäisiä minuutteja lukuun ottamatta pallo ei juuri kotijoukkueen maalilla viihtynyt.

TPS:n ottelut jatkuvat tulevana keskiviikkona, jolloin Gnistan vierailee Kupittaalla.

TPS: Jere Koponen; Juri Kinnunen, Juhani Pikkarainen, Samba Benga, Kalle Taimi; Kasper Hämäläinen (67. Jesper Karlsson), Atte Sihvonen (77. Alim Moundi), Joakim Latonen (81. Elmo Heinonen); Albijon Muzacci, Ilari Mettälä (67. Eliecer Espinosa), Serge Atakayi (77. Oskari Jakonen).

MuSa: Eetu Lindfors; Joonas Lakkamäki, Samuli Virtanen, Verneri Salminen (66. Julius Kangaslahti), Jussi Välilä (70. Juuso Rantala), Joonas Rantala; Naoki Maeda, Juho Heikkinen, Juho Montola (78. Tobias Laaksonen), Matias Koskinen (66. Rudi Dieter); Wadir Costa.

Erotuomari: Samuli Stenman.

Varoitukset: Lakkamäki ja Montola, MuSa.

Ilkka Lappi

Kansainvälisillä suurmarkkinoilla noin 55 000 kävijää

Suurmarkkinat keräsi kävijöitä mutta ruuhkia ei syntynyt. Kuva on viime vuodelta.

Suurmarkkinoiden tapahtumavastaava Ari Kallas kertoo, että nelipäiväiset Turun kansainväliset suurmarkkinat 23.–26. syyskuuta ovat kaikilta osiltaan sujuneet hyvin. Tyytyväisiä ovat olleet niin viranomaiset, kauppiaat kuin yleisökin.

Ovatko aikaiset herätykset sinulle vaikeita? Aamujuontaja Aki Linnanahde ymmärtää ja kertoo mikä paransi hänen virkeyttään

Vuosienkaan jälkeen aikaiset herätykset eivät tunnu luonnollisilta, mutta Aki sanoo, että vireystilaa voi kuitenkin kohottaa parantamalla syvän unen määrää ja palautumista. Niihin vaikutetaan laittamalla kuntoon pari perusasiaa: tavat ja nukkumisergonomia.

Patenttihakemusten määrä suurin kahdeksaan vuoteen

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on tammi-elokuussa vastaanottanut kansallisia patenttihakemuksia viisi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan ajankohtaan. Hakemuksia on tullut 1 095, mikä on suurin määrä kahdeksaan vuoteen.

Andy McCoyn ja Sofia Zidan taidenäyttely avoinna Vierailukeskus Joessa

Andy McCoy ja Sofia Zida.

Andy McCoyn ja Sofia Zidan taideteoksia sekä maalattuja hattuja on esillä Vierailukeskus Joessa. Taidenäyttely on avoinna syyskuun loppuun eli torstaihin 30. syyskuuta saakka.

Vuoden Vastuullisuusteko -kilpailu palkitsee vastuullisuustyössä menestyneen yrityksen

Keskuskauppakamari haluaa yhdessä The Planet Companyn kanssa tuoda esille yritysten tekemää tärkeää vastuullisuustyötä lanseeraamalla Vuoden Vastuullisuuteko -kilpailun. Kilpailun tarkoituksena on lisätä

Pukkilan ylikulkusiltojen tulopenkereitä jyrsitään ja päällystetään

Tienpäällystystöitä jatketaan syyskuun viimeisellä viikolla ykköstiellä Kaarinassa Raadelman ja Kirismäen välillä. Keskiviikkona ja torstaina 29.–30. syyskuuta jyrsitään ja päällystetään Pukkilan ylikulkusiltojen tulopenkereitä. Työ toteutetaan yksi ajokaista kerrallaan, joten toinen kaista on koko ajan liikenteen käytössä.

Raision kaupunginkirjastossa luetaan elämäkertoja

Raision kaupunginkirjastossa aloittaa Sivustamo-lukupiiri, joka kokoontuu elämäkertojen merkeissä. Piiriä vetää raisiolainen Nina Stenlund .

Loton potti nousi kahdeksaan miljoonaan euroon

Lotosta ei löytynyt kierroksella 38/2021 täysosumia, joten 6,5 miljoonan euron potti jäi jakamatta. Ensi viikolla potissa on kahdeksan miljoonaa euroa.

Mentalisti Pete Poskiparta valittu Vuoden yksinyrittäjäksi

Turkulaismentalisti Pete Poskiparta.

Vuoden yksinyrittäjät ovat Pete Poskiparta ja Heikki Närvänen . Valtakunnalliset yksinyrittäjäpalkinnot jaettiin kolmatta kertaa. Ehdotuksia palkinnon saajaksi tuli yli sata, mikä on yli tuplasti enemmän kuin viime vuonna. Suomen Yrittäjät ja Yksityisyrittäjäin säätiö luovuttivat palkinnot Valtakunnallisten Yrittäjäpäivien gaalassa Jyväskylässä lauantaina 25. syyskuuta.

Hamburger Börsin työmaa loppusuoralla, hotelli avataan marraskuussa

Hamburger Börs avataan marraskuussa. Kuva on elokuulta.

Hamburger Börs alkoi palvella vieraitaan Turun keskustan parhaalla paikalla kauppatorin vierellä jo vuonna 1894. Kesästä 2019 alkaen ikonista hotellia on uudistettu perusteellisesti. Hamburger Börsin vanhin osa on saneerattu sen historiallista arvoa kunnioittaen. 1970-luvulla lisätty hotellirakennus on purettu, ja sen tilalle on noussut täysin uusi hotelli, jonka arkkitehtuuri kunnioittaa Turun kauppatorin vanhaa aikaa. Hotelli avataan marraskuussa.

Raisiossa polkuretkeilty jo 50 vuotta

Raisiossa järjestetään sunnuntaina 26. syyskuuta Kullaanpolun polkuretki. Polun voi kiertää kävelen tai juosten. Polkuretkiä on järjestetty syksyisin jo viidenkymmenen vuoden ajan. Ensimmäisen polkuretken Raisiossa vuonna 1972 järjesti urheilu- ja raittiuslautakunta. Raision Rinkka on järjestänyt tapahtumaa vuodesta 1989.

Reseptiopioidien kasvanut käyttö heikentää työllisyyttä pitkällä aikavälillä

Reseptiopioidien kasvanut käyttö johtaa työllisyyden heikkenemiseen pitkällä aikavälillä Suomessa. Vahvojen kipulääkkeiden käyttö pitkällä aikavälillä korostaa niiden haitallisia terveysvaikutuksia mukaan lukien addiktion syntymistä, joka murentaa kiinnittäytymistä työmarkkinoille. Lyhyellä aikavälillä reseptiopioidin kasvanut käyttö voi sitä vastoin parantaa mahdollisuuksia työmarkkinoille osallistumiseen. Vahvat kipulääkkeet helpottavat kroonista kipua, joka voi olla merkittävä este työmarkkinoille osallistumiselle.

Koronakriisi muutti nuorten suhdetta autoiluun, halu autoilla ja omistaa auto ovat kasvussa

Ennen koronaa nuorten halua liikkua autolla laski pitkään, mutta nyt halu autoilla ja omistaa auto ovat kasvussa.

Korona on kääntänyt trendin nuorten autoilussa. Ennen koronaa nuorten halua liikkua autolla laski pitkään, mutta nyt halu autoilla ja omistaa auto ovat kasvussa. Vaihtoehtoisella voimanlähteellä kulkevat autot kiinnostavat lähes yli puolta suomalaisista. Danske Bank on kysynyt suomalaisten näkemyksiä autoiluista vuodesta 2013 saakka.

Vihertyö poistaa ajokaistan käytöstä Helsinginkadulla

Helsinginkadulla tehdään 27.9.-1.10. vihertyötä Assistentinkadun ja Suntiontien välillä. Yksi ajokaista on pois käytöstä molemmissa ajosuunnissa.

Metsämäen raviradalla jälleen takakonttikirppis

LC Littoinen järjestää takakonttikirppiksen jo 12. kerran yhteistyössä Turun Hippoksen kanssa, joka pitää samaan aikaan kokoperheen Ponipöhinät Metsämäen raviradalla 25. syyskuuta kello 11–15.

Basisti-laulaja Kristin Korb lauantai-illan tähtenä Café Tiljanissa

Kristin Korb tuo kansainvälisen trionsa Turkuun lauantaina.

Flame Jazz -konsertissa kuullaan lauantaina 25. syyskuuta kello 22 tunnelmallista tarinankerrontaa ja sulavaa svengiä kansainvälisen huipputrion tarjoilemana Åbo Svenska Teaterin Café Tiljanissa.

Palvelutalon taidepajassa koetaan iloa ja yhteisöllisyyttä

Ralf Lundberg maalasi eri väreillä Parkinmäen palvelukodissa järjestetyssä Matka väreihin –taidetyöpajassa. Myös mäntymaalaus on Lundbergin, loput muiden asukkaiden.

Parkinmäen palvelutalossa asuva Ralf Lundberg on harrastanut aktiivisesti maalausta aikaisemmin. Hänen mieltään piristi palata maalausharrastuksen pariin uudelleen palvelukodissa järjestetyn taidepajan myötä. Kuvataiteilijat Kristiina Saloluoma ja Marie Johnsson järjestivät kaksikielisen Matka Väreihin -taidetyöpajan, johon Parkinmäen palvelutalon asukkaat saivat osallistua kahden viikon aikana neljä kertaa.

Eurojackpotista 22,2 miljoonan euron päävoitto Suomeen

Eurojackpotin perjantai-illan arvonnassa (kierros 38/2021) löytyi yksi täysosuma ja se löytyi Suomesta. Täysosumalla voitti noin 22,2 miljoonaa euroa.

Urheilu

Åboraakkeli: Kilpa-aerobicin soihdunkantajat esiin?

Nea Kivelä.

Yksi aikakausi suomalaisessa aerobicissa päättyi syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna. Turun Urheiluliiton, ja Suomen, aerobicin eturiviin pitkään kuulunut kolmikko Fanny Samppa , Linn Agha ja Erika Rautiainen kilpailivat viimeisen kerran kolmikkona aerobicin EM-kisoissa. EM-kisat olivat viimeinen kilpailu Sampalle ja Rautiaiselle.

Otteluanalyysi: TPS murskasi Jaron ja nousi Ykkösen kärkeen

 Albijon Muzaci ja Joakim Latonen olivat TPS:n tehopari.

TPS taistelee noususta jalkapallon Veikkausliigaan. TPS voitti Jaron 4-1 ja nousi, ainakin väliaikaisesti Ykkösen piikkipaikalle. RoPS tosin pelaa vasta huomenna ja voitolla se palaa kärkeen.

TPS-puolustaja Johan Ivarsson sivussa rytmihäiriöiden takia

Johan Ivarsson.

Alkukauden Liiga-otteluista puuttuneen Turun Palloseuran ruotsalaispuolustaja Johan Ivarssonin tilanteeseen on saatu lisäselvyyttä. Ivarsson on kärsinyt syksyn aikana rytmihäiriöistä, jonka myötä hänelle tehdään lokakuun 5. päivä toimenpide asian korjaamiseksi.

Otteluanalyysi: Inter antoi AC Oululle kylmää kyytiä

Petteri Forsell taikoi tyllä kertaa tehot 1+1.

Jalkapallon Veikkausliigan runkosarjan toiseksi viimeinen kierros oli mannaa Interille. Sinimustat löivät AC Oulun selvin luvuin 4-0 ja samaan aikaan pahin kilpakumppani SJK romahti samoin luvuin Hakan vieraana. Inter on sarjassa kolmantena kaksi pistettä edellä SJK:ta. FC Lahti, HIFK ja Ilves ovat kahden pisteen päässä SJK:sta.

Håkans-logo vaihtui InterActioniin

Interin pelipaitojen rintamuksessa ei lopoukaudella lue enää Håkans vaan InterAction.

Interin edustusjoukkueen pelipaidassa on tapahtunut historiallinen muutos. Seuran pelipaitojen rintamuksessa on komeillut Alfons Håkans -konsernin nimi jo seuran perustamisesta lähtien eli yli 30 vuoden ajan, mutta päätukija luovutti loppukauden ajaksi nimipaikkansa seuran yhteiskuntavastuusta viestivälle InterAction-logolle.

Otteluanalyysi: Helmarit taisteluvoittoon MM-karsintojen avauksessa

TPS-paidassakin aikanaan nähty Ria Öling iski Helmareiden voitto-osuman.

Naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit aloitti MM-karsinnat niin kuin piti. Slovakia kaatui Kupittaalla Adelina Engmanin ja Ria Ölingin maaleilla 2-1. Voitto ei irronnut helpolla. Slovakia nousi tasoihin, mutta Helmarit iski heti perään voittomaalin ja kesti vieraiden loppurynnistyksen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.