Puoli vuosisataa seniorien tukena

Aira Hellström ja Kari Kantalainen iloitsevat Senioritalo Yrjänän esteettömyydestä, joka näkyy myös sisäänkäynnin kohdalla. Aira Hellström ja Kari Kantalainen iloitsevat Senioritalo Yrjänän esteettömyydestä, joka näkyy myös sisäänkäynnin kohdalla. Kuva: Marianne Rovio

Jo 50 vuoden ajan toiminut Turun kansalliset seniorit ry muutti elokuun alussa uusiin tiloihin Itäisellä Pitkälläkadulla. Senioritalo Yrjänän tilat ovat nyt kokonaan esteettömät, ja niissä jatketaan toimintaa yhdistyksen puitteissa yhtä aktiivisesti kuin ennenkin. Harrastustoimintaa yhdistyksellä on todella paljon moneen makuun niin kielikerhoista yhteislauluun ja erilaisiin teemaluentoihin jäsenille, joita on tällä hetkellä yli 800.

– Toimimme yksinäisyyden ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Eläkeiän saavutettuaan voi tulla aluksi iso aukko elämään, ja se on tärkeää voida täyttää samanhenkisessä seurassa, kuten juurikin muiden eläkeläisten kanssa. Haluamme tarjota senioreille virikkeellisiä harrastuksia kunnon ja mielen kohentamiseksi sekä tietysti virkistävää yhdessäoloa muiden samanhenkisten seniori-ikäisten seurassa. Meidän toiminnassa mukana olevien ihmisten keski-ikä on 75 vuoden paikkeilla, kertoo Turun kansalliset seniorit ry:n puheenjohtaja Kari Kantalainen.

Yhdistys haluaa tukea ja aktivoida senioreja monessa asiassa sekä pitää seniorit myös ajan tasalla päivän asioista.

– Haluamme toimia turkulaisten seniorien hyväksi, sillä 21 prosenttia Turun asukkaista on yli 65-vuotiaita. Seuraamme aikamme suuntauksia ja pyrimme varmistamaan, että meillä kaikilla on sekä tietoa että valmiuksia pysyä mukana alati muuttuvassa yhteiskunnassamme. Pyrimme myös varmistamaan, että ikääntyvän väestön tarpeet arjessa, asumisessa sekä palveluissa on huomioituina kaupungin päätöksenteossa, Kantalainen täsmentää.

Kantalainen korostaa vapaaehtoistyön merkitystä ja kolmannen sektorin roolia ikäihmisten palvelujen järjestämisessä.

– Vapaaehtoistyö on suuressa osassa toimintaamme. Täällä toimii monia vapaaehtoisia. Meistä moni tekee todella tärkeää työtä, ja se olisi myös kaupungin hyvä huomioida. Kaikkiaan normaalivuonna ennen koronaa yhdistyksen tilaisuuksissa ja tapahtumissa vieraili yli 13 000 osallistujaa.

Senioritalo Yrjänä tarjoaa tilat yhdistyksen kokoontumiseen, tapahtumiin, SenioriJelppi-palvelun käyttöön ja erilaiseen harrastustoimintaan. Varat vuokriin kertyvät jäsenmaksuista, tapahtumien järjestämisestä ja avustuksien myötä.

– Viime vuosi oli täynnä isoja haasteita, sillä korona laittoi tapahtumaamme paljon jäähylle. Eristyksissä oleminen on vaikuttanut monen eläkeläisen elämään, ja toivommekin, että ihmiset lähtevät jälleen rohkeasti liikkeelle toki terveysturvallisuuden huomioiden. Haluamme, että tänne on helppoa tulla ja tämän pitää olla helposti saavutettava sekä lähestyttävä paikka, Kantalainen täsmentää.

Aikaisemmin Turun kansalliset seniorit ry:n tilat toimivat 42 vuoden ajan vanhassa puutalossa Uudenmaankadulla.

– Jouduimme luopumaan tiloista kaupungin myydessä tilat, sillä vuokrasimme kaupungilta kiinteistöä käyttöömme. Nyt saimme uudet tilat vuokrattua Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymältä käyttöömme. Muutto uusiin ja avarampiin tiloihin aiheuttaa luonnollisesti ylimääräistä työtä ja kustannuksia. Mutta uskomme näiden tilojen tarjoavan paremmat puitteet toimita seniorien kohtaamispaikkana sekä mahdollistavan monipuoliset harrastusmahdollisuudet sekä kerhoille että jäsenille.

SenioriJelppi on ikäihmisten tuki-ja kohtaamispaikka joka on avoin kaikille turkulaisille.

SenioriJelppi on osa Turun kansallisten seniorien toimintaa, mutta se on kaikille turkulaisille senioreille avoin paikka käydä hakemassa neuvoa. Apua voi käydä kysymässä terveyteen liittyvissä asioissa, kännykän tai tabletin käyttöön tai muuten hakea palveluneuvontaa.

– Meiltä saa apua erilaisissa asioissa. Meillä asioi noin 2 000 ikäihmistä vuosittain täällä SenioriJelpissä, ja moni heistä myös yhdistyksen ulkopuolelta. Tämä on mielestäni tärkeä tapa auttaa muita matalan kynnyksen periaatteella, koska täältä on helppoa saada apua. Ja meitä on helppoa lähestyä. Esimerkiksi terveyspäivänä olemme aivan oikeasti pelastaneet monta elämää. Olemme saaneet kiireellä lähettää eteenpäin terveyspalvelujen pariin ihmisiä, jotka ovat tulleet tänne alun perin mittaamaan vain verenpaineittaan, kertoo SenioriJelpin koordinaattori Aira Hellström.

Terveysneuvontaa ja mittauksia SenioriJelpissä toteuttavat vapaaehtoisiin kuuluvat, eläkkeelle jo jääneet terveydenhoitoalan ammattilaiset. Esimerkiksi vapaaehtoiset terveydenhoitaja Ritva Fallström sekä hammaslääkäri Mirja-Liisa Palmberg ovat olleet mukana kymmenen vuoden ajan siitä lähtien, kun Aila Harjanne laittoi SenioriJelpin alkuun kymmenen vuotta sitten.

– Mittaamme verenpaineet ja -sokerin sekä kokonaiskolesterolin. Muut mittaukset ovat ilmaisia, mutta kokonaiskolesterolinmittaus maksaa neljä euroa, he kertovat.

Digiopastusta puolestaan tarjoaa Eeva Wetterstrand. Hänen lisäkseen digitoiminnassa on kolme muuta vapaaehtoista vuorotellen.

– Moni hakee apua muun muassa Omakanta-palveluun sekä toki myös tietokoneen, tabletin ja älypuhelimen käyttöön, sanoo Wetterstrand.

SenioriJelppi on avoinna maanantaista torstaihin kello 10–14. Maanantaisin ja tiistaisin saa ajanvarauksella apua digiosaamiseen. Keskiviikkoisin paikan päälle saa tulla suoraan mittamaan ilmaiseksi verenpainetta tai sokereitaan. Torstaina SenioriJelppi tarjoaa palveluneuvontaa.

Marianne Rovio

Digiopastusta SenioriJelpissä tarjoavan Eeva Wetterstrandin ympärillä vaseammalta Aira Hellström, Ritva Fallström, Mirja-Liisa Palmberg sekä tutustumiskäynnille tullut Pirkko Partanen. Digiopastusta SenioriJelpissä tarjoavan Eeva Wetterstrandin ympärillä vaseammalta Aira Hellström, Ritva Fallström, Mirja-Liisa Palmberg sekä tutustumiskäynnille tullut Pirkko Partanen.

Kansainvälisillä suurmarkkinoilla noin 55 000 kävijää

Suurmarkkinat keräsi kävijöitä mutta ruuhkia ei syntynyt. Kuva on viime vuodelta.

Suurmarkkinoiden tapahtumavastaava Ari Kallas kertoo, että nelipäiväiset Turun kansainväliset suurmarkkinat 23.–26. syyskuuta ovat kaikilta osiltaan sujuneet hyvin. Tyytyväisiä ovat olleet niin viranomaiset, kauppiaat kuin yleisökin.

Ovatko aikaiset herätykset sinulle vaikeita? Aamujuontaja Aki Linnanahde ymmärtää ja kertoo mikä paransi hänen virkeyttään

Vuosienkaan jälkeen aikaiset herätykset eivät tunnu luonnollisilta, mutta Aki sanoo, että vireystilaa voi kuitenkin kohottaa parantamalla syvän unen määrää ja palautumista. Niihin vaikutetaan laittamalla kuntoon pari perusasiaa: tavat ja nukkumisergonomia.

Patenttihakemusten määrä suurin kahdeksaan vuoteen

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on tammi-elokuussa vastaanottanut kansallisia patenttihakemuksia viisi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan ajankohtaan. Hakemuksia on tullut 1 095, mikä on suurin määrä kahdeksaan vuoteen.

Andy McCoyn ja Sofia Zidan taidenäyttely avoinna Vierailukeskus Joessa

Andy McCoy ja Sofia Zida.

Andy McCoyn ja Sofia Zidan taideteoksia sekä maalattuja hattuja on esillä Vierailukeskus Joessa. Taidenäyttely on avoinna syyskuun loppuun eli torstaihin 30. syyskuuta saakka.

Vuoden Vastuullisuusteko -kilpailu palkitsee vastuullisuustyössä menestyneen yrityksen

Keskuskauppakamari haluaa yhdessä The Planet Companyn kanssa tuoda esille yritysten tekemää tärkeää vastuullisuustyötä lanseeraamalla Vuoden Vastuullisuuteko -kilpailun. Kilpailun tarkoituksena on lisätä

Pukkilan ylikulkusiltojen tulopenkereitä jyrsitään ja päällystetään

Tienpäällystystöitä jatketaan syyskuun viimeisellä viikolla ykköstiellä Kaarinassa Raadelman ja Kirismäen välillä. Keskiviikkona ja torstaina 29.–30. syyskuuta jyrsitään ja päällystetään Pukkilan ylikulkusiltojen tulopenkereitä. Työ toteutetaan yksi ajokaista kerrallaan, joten toinen kaista on koko ajan liikenteen käytössä.

Raision kaupunginkirjastossa luetaan elämäkertoja

Raision kaupunginkirjastossa aloittaa Sivustamo-lukupiiri, joka kokoontuu elämäkertojen merkeissä. Piiriä vetää raisiolainen Nina Stenlund .

Loton potti nousi kahdeksaan miljoonaan euroon

Lotosta ei löytynyt kierroksella 38/2021 täysosumia, joten 6,5 miljoonan euron potti jäi jakamatta. Ensi viikolla potissa on kahdeksan miljoonaa euroa.

Mentalisti Pete Poskiparta valittu Vuoden yksinyrittäjäksi

Turkulaismentalisti Pete Poskiparta.

Vuoden yksinyrittäjät ovat Pete Poskiparta ja Heikki Närvänen . Valtakunnalliset yksinyrittäjäpalkinnot jaettiin kolmatta kertaa. Ehdotuksia palkinnon saajaksi tuli yli sata, mikä on yli tuplasti enemmän kuin viime vuonna. Suomen Yrittäjät ja Yksityisyrittäjäin säätiö luovuttivat palkinnot Valtakunnallisten Yrittäjäpäivien gaalassa Jyväskylässä lauantaina 25. syyskuuta.

Hamburger Börsin työmaa loppusuoralla, hotelli avataan marraskuussa

Hamburger Börs avataan marraskuussa. Kuva on elokuulta.

Hamburger Börs alkoi palvella vieraitaan Turun keskustan parhaalla paikalla kauppatorin vierellä jo vuonna 1894. Kesästä 2019 alkaen ikonista hotellia on uudistettu perusteellisesti. Hamburger Börsin vanhin osa on saneerattu sen historiallista arvoa kunnioittaen. 1970-luvulla lisätty hotellirakennus on purettu, ja sen tilalle on noussut täysin uusi hotelli, jonka arkkitehtuuri kunnioittaa Turun kauppatorin vanhaa aikaa. Hotelli avataan marraskuussa.

Raisiossa polkuretkeilty jo 50 vuotta

Raisiossa järjestetään sunnuntaina 26. syyskuuta Kullaanpolun polkuretki. Polun voi kiertää kävelen tai juosten. Polkuretkiä on järjestetty syksyisin jo viidenkymmenen vuoden ajan. Ensimmäisen polkuretken Raisiossa vuonna 1972 järjesti urheilu- ja raittiuslautakunta. Raision Rinkka on järjestänyt tapahtumaa vuodesta 1989.

Reseptiopioidien kasvanut käyttö heikentää työllisyyttä pitkällä aikavälillä

Reseptiopioidien kasvanut käyttö johtaa työllisyyden heikkenemiseen pitkällä aikavälillä Suomessa. Vahvojen kipulääkkeiden käyttö pitkällä aikavälillä korostaa niiden haitallisia terveysvaikutuksia mukaan lukien addiktion syntymistä, joka murentaa kiinnittäytymistä työmarkkinoille. Lyhyellä aikavälillä reseptiopioidin kasvanut käyttö voi sitä vastoin parantaa mahdollisuuksia työmarkkinoille osallistumiseen. Vahvat kipulääkkeet helpottavat kroonista kipua, joka voi olla merkittävä este työmarkkinoille osallistumiselle.

Koronakriisi muutti nuorten suhdetta autoiluun, halu autoilla ja omistaa auto ovat kasvussa

Ennen koronaa nuorten halua liikkua autolla laski pitkään, mutta nyt halu autoilla ja omistaa auto ovat kasvussa.

Korona on kääntänyt trendin nuorten autoilussa. Ennen koronaa nuorten halua liikkua autolla laski pitkään, mutta nyt halu autoilla ja omistaa auto ovat kasvussa. Vaihtoehtoisella voimanlähteellä kulkevat autot kiinnostavat lähes yli puolta suomalaisista. Danske Bank on kysynyt suomalaisten näkemyksiä autoiluista vuodesta 2013 saakka.

Vihertyö poistaa ajokaistan käytöstä Helsinginkadulla

Helsinginkadulla tehdään 27.9.-1.10. vihertyötä Assistentinkadun ja Suntiontien välillä. Yksi ajokaista on pois käytöstä molemmissa ajosuunnissa.

Metsämäen raviradalla jälleen takakonttikirppis

LC Littoinen järjestää takakonttikirppiksen jo 12. kerran yhteistyössä Turun Hippoksen kanssa, joka pitää samaan aikaan kokoperheen Ponipöhinät Metsämäen raviradalla 25. syyskuuta kello 11–15.

Basisti-laulaja Kristin Korb lauantai-illan tähtenä Café Tiljanissa

Kristin Korb tuo kansainvälisen trionsa Turkuun lauantaina.

Flame Jazz -konsertissa kuullaan lauantaina 25. syyskuuta kello 22 tunnelmallista tarinankerrontaa ja sulavaa svengiä kansainvälisen huipputrion tarjoilemana Åbo Svenska Teaterin Café Tiljanissa.

Palvelutalon taidepajassa koetaan iloa ja yhteisöllisyyttä

Ralf Lundberg maalasi eri väreillä Parkinmäen palvelukodissa järjestetyssä Matka väreihin –taidetyöpajassa. Myös mäntymaalaus on Lundbergin, loput muiden asukkaiden.

Parkinmäen palvelutalossa asuva Ralf Lundberg on harrastanut aktiivisesti maalausta aikaisemmin. Hänen mieltään piristi palata maalausharrastuksen pariin uudelleen palvelukodissa järjestetyn taidepajan myötä. Kuvataiteilijat Kristiina Saloluoma ja Marie Johnsson järjestivät kaksikielisen Matka Väreihin -taidetyöpajan, johon Parkinmäen palvelutalon asukkaat saivat osallistua kahden viikon aikana neljä kertaa.

Eurojackpotista 22,2 miljoonan euron päävoitto Suomeen

Eurojackpotin perjantai-illan arvonnassa (kierros 38/2021) löytyi yksi täysosuma ja se löytyi Suomesta. Täysosumalla voitti noin 22,2 miljoonaa euroa.

Urheilu

Åboraakkeli: Kilpa-aerobicin soihdunkantajat esiin?

Nea Kivelä.

Yksi aikakausi suomalaisessa aerobicissa päättyi syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna. Turun Urheiluliiton, ja Suomen, aerobicin eturiviin pitkään kuulunut kolmikko Fanny Samppa , Linn Agha ja Erika Rautiainen kilpailivat viimeisen kerran kolmikkona aerobicin EM-kisoissa. EM-kisat olivat viimeinen kilpailu Sampalle ja Rautiaiselle.

Otteluanalyysi: TPS murskasi Jaron ja nousi Ykkösen kärkeen

 Albijon Muzaci ja Joakim Latonen olivat TPS:n tehopari.

TPS taistelee noususta jalkapallon Veikkausliigaan. TPS voitti Jaron 4-1 ja nousi, ainakin väliaikaisesti Ykkösen piikkipaikalle. RoPS tosin pelaa vasta huomenna ja voitolla se palaa kärkeen.

TPS-puolustaja Johan Ivarsson sivussa rytmihäiriöiden takia

Johan Ivarsson.

Alkukauden Liiga-otteluista puuttuneen Turun Palloseuran ruotsalaispuolustaja Johan Ivarssonin tilanteeseen on saatu lisäselvyyttä. Ivarsson on kärsinyt syksyn aikana rytmihäiriöistä, jonka myötä hänelle tehdään lokakuun 5. päivä toimenpide asian korjaamiseksi.

Otteluanalyysi: Inter antoi AC Oululle kylmää kyytiä

Petteri Forsell taikoi tyllä kertaa tehot 1+1.

Jalkapallon Veikkausliigan runkosarjan toiseksi viimeinen kierros oli mannaa Interille. Sinimustat löivät AC Oulun selvin luvuin 4-0 ja samaan aikaan pahin kilpakumppani SJK romahti samoin luvuin Hakan vieraana. Inter on sarjassa kolmantena kaksi pistettä edellä SJK:ta. FC Lahti, HIFK ja Ilves ovat kahden pisteen päässä SJK:sta.

Håkans-logo vaihtui InterActioniin

Interin pelipaitojen rintamuksessa ei lopoukaudella lue enää Håkans vaan InterAction.

Interin edustusjoukkueen pelipaidassa on tapahtunut historiallinen muutos. Seuran pelipaitojen rintamuksessa on komeillut Alfons Håkans -konsernin nimi jo seuran perustamisesta lähtien eli yli 30 vuoden ajan, mutta päätukija luovutti loppukauden ajaksi nimipaikkansa seuran yhteiskuntavastuusta viestivälle InterAction-logolle.

Otteluanalyysi: Helmarit taisteluvoittoon MM-karsintojen avauksessa

TPS-paidassakin aikanaan nähty Ria Öling iski Helmareiden voitto-osuman.

Naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit aloitti MM-karsinnat niin kuin piti. Slovakia kaatui Kupittaalla Adelina Engmanin ja Ria Ölingin maaleilla 2-1. Voitto ei irronnut helpolla. Slovakia nousi tasoihin, mutta Helmarit iski heti perään voittomaalin ja kesti vieraiden loppurynnistyksen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.