Puinnit edenneet hitaasti sateiden lomassa

Syysviljojen puinnit on saatu lähes tehtyä koko maassa, mutta kevätviljojen puinnit ovat edelleen kesken. Syysviljojen puinnit on saatu lähes tehtyä koko maassa, mutta kevätviljojen puinnit ovat edelleen kesken. Kuva: Eero Saarikoski

Elokuun vaihtelevat säät ovat keskeyttäneet puinteja moneen kertaan koko maassa. Sademäärät ovat olleet monin paikoin 1,5–2-kertaisia tavanomaisiin verrattuna. Syysviljojen puinnit on saatu lähes tehtyä koko maassa, mutta kevätviljojen puinnit ovat edelleen kesken. Sateiden keskeytyksistä huolimatta kasvukauden kulussa ollaan 1–2 viikkoa edellä normaalista.

Sateet ovat lakoonnuttaneet viljakasvustoja, ja maan etelä- ja keskiosissa kasvustoissa on jo alkanut näkyä tähkäidäntää. Lisäksi runsassateisimmilla alueilla peltojen kantavuus on kärsinyt.

Rukiin ja syysvehnän puinnit ovat loppusuoralla useimmilla alueilla, mutta Pohjanmaan rannikkoalueella rukiista on puitu vasta 30 prosenttia ja syysvehnästä 60 prosenttia. Sateista johtuen osa syysviljoista on jouduttu puimaan jopa 30 prosenttia kosteana. Syysviljojen puintikosteudet ovat yleisimmin olleet 15–18 prosenttia. Ruis- ja syysvehnäsato arvioidaan määrältään ja laadultaan hyväksi suuressa osassa maata. Tilojen väliset erot ovat kuitenkin tänä vuonna suuret ja hehtaarisadot voivat vaihdella 700 kilosta jopa 8 000 kiloon.

Rukiin hehtolitrapainot ovat vaihdelleet 70–82 kg/hl ja sakoluvut 100–350. Leipäviljakelpoista sadosta arvioidaan olevan 80–100 prosenttia. Syysvehnän hehtolitrapainot ovat vaihdelleet 70–85 kg/hl ja valkuaispitoisuus 10-15 prosenttia. Sakoluvut ovat olleet korkeita 300–400 useimmilla alueilla.

Kevätviljojen puinnit ovat edenneet hitaasti ja epätasaisesti sateiden vuoksi. Etelä-Suomen rannikkoalueella ensimmäiset tilat ovat saaneet kevätviljojen puinnit jo tehtyä, mutta yleisimmin ohrasta ja kaurasta on saatu puitua 50–70 prosenttia ja kevätvehnästä 40–60 prosenttia. Kevätvehnän puinnit ovat pahimmin kesken osassa Etelä-Suomen rannikkoaluetta ja Satakunnassa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Puintikosteudet ovat yleisesti olleet 15–27 prosenttia, mutta osassa eriä puintikosteudet ovat olleet jopa 35 prosenttia. Viljojen hehtolitrapainoissa ja valkuaispitoisuuksissa on suurta vaihtelua ja joukossa on erittäin alhaisia hehtolitrapainoja. Rehuohran hehtolitrapainot ovat vaihdelleet 58–70 kg/hl ja mallasohran 60–71 kg/hl. Kauran hehtolitrapainot tähän mennessä puidussa sadossa ovat olleet 38–60 kg/hl ja kevätvehnän 70–84 kg/hl. Ohralla valkuaispitoisuus on ollut 9–14 prosenttia, kauralla 11–14 prosenttia ja kevätvehnällä 11–17 prosenttia.

Kevätviljoista ohra kärsi pahimmin kasvukauden kuivuudesta. Ohran sato arvioidaan lähes koko maassa olevan huono tai välttävä, ainoastaan Satakunnassa, Pohjanmaan rannikkoalueella ja Keski-Pohjanmaalla sato arvioidaan tyydyttäväksi. Osassa Etelä-Suomen rannikkoaluetta, Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Etelä-Pohjanmaalla ohrasatojen arvioidaan olevan vain 25–30 prosenttia tavanomaisesta. Muualla ohrasadon arvioidaan olevan 50–80 prosenttia tavanomaisesta. Kauran sato on jäämässä lähes yhtä huonoksi kuin ohralla, mutta kevätvehnän sadon arvioidaan olevan 50–80 prosenttia tavanomaisesta. Osalla Etelä-Suomen rannikkoalueen ja Kymenlaakson tiloista sadon arvioidaan olevan vain 30–50 prosenttia tavanomaisesta.

Kevätrypsin ensimmäisiä lohkoja puitiin Etelä-Suomen rannikkoalueella elokuun puolivälissä, mutta yleisimmin puintien arvioidaan käynnistyvän syyskuun alkupuolella. Etelä-Suomessa kevätrypsin ja -rapsin puinnit ovat pisimmällä, mutta tilojen väliset erot ovat puintien etenemisessä ovat suuret ja alasta on puitu 20–100 prosenttia. Rypsi- ja rapsisato arvioidaan huonoksi tai välttäväksi. Ainoastaan Hämeessä sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla sato arvioidaan keskimääräiseksi. Suurimmat satotappiot ovat osassa Etelä-Suomen rannikkoaluetta, jossa sato on jäämässä 30 prosenttiin keskimääräisestä. Yleisesti sadon arvioidaan jäävän 60–70 prosenttiin keskimääräisestä. Myös sadon laatu vaihtelee huonosta välttävään.

Härkäpavun puinnit ovat pisimmällä Etelä-Suomen rannikkoalueella ja Lounais-Suomessa, jossa sadosta on ehditty puida 90–100 prosenttia. Etelä-Pohjanmaalla härkäpavusta on puitu 60–70 prosenttia. Pohjois-Pohjanmaalla härkäpapua päästään puimaan vasta syyskuun loppupuolella. Satoarviot vaihtelevat heikosta välttävään. Useimmilla alueilla sadon arvioidaan jäävän noin puoleen tavanomaisesta.

Herneen puinnit ovat kääntyneet lopuilleen Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta pohjoisemmissa osissa maata puinteja käynnistetään tällä viikolla tai esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla vasta syyskuun puolivälin jälkeen. Maan eteläisimmässä osassa hernesato arvioidaan välttäväksi ja Pohjois-Suomessa hyväksi.

Kuminan puinnit on saatu päätökseen. Kuminan puintikosteudet olivat yleisesti 15–18 prosenttia. Kuminasato arvioidaan hyväksi Satakunnassa, Hämeessä, Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla ja muualla tyydyttäväksi.

Siemennurmien puinnit on saatu päätökseen lähes koko maassa. Ainoastaan Keski-Suomessa on vielä 20 prosenttia siemennurmista puimatta. Puintikosteudet olivat 12–18 prosenttia. Nurmikasvien siemensato arvioidaan tyydyttävästä hyvään.

Perunaviljelmillä ruton torjunnat onnistuivat, ja elokuun lämpimät säät ja sateet ovat kasvattaneet erityisesti varastoperunoiden mukuloita vauhdilla. Useimmilla alueilla kesä- ja varastoperunan perunan satonäkymät arvioidaankin vähintään tyydyttäviksi. Varastoperunan nostojen arvioidaan olevan vauhdikkaimmillaan tämän ja ensi viikon aikana.

Sokerijuurikkaan kasvu on jatkunut hyvänä, joten sadosta arvioidaan muodostuvan hyvä tai vähintään tyydyttävä.

Sateet ja kevätviljojen puintien hidas eteneminen ovat vaikeuttaneet syysviljojen ja -öljykasvien kylvöjä useimmilla alueilla. Syysöljykasvien kylvöt ovat useimmilla alueilla jo päättyneet, jotta kasvustot ehtivät kehittyä tarpeeksi pitkälle ennen talven tuloa. Syysöljykasviala ei todennäköisesti toteudu ennakoidussa laajuudessa, mutta syysöljykasvien viljelyalan ennakoidaan kuitenkin kasvavan jonkin verran. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla syysöljykasveja on kylvetty tuntuvasti viime vuotta enemmän.

Rukiin kylvöt ovat useimmilla alueilla yli puolivälissä. Rukiin viljelyalan arvioidaan pienenevän Varsinais-Suomessa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjanmaan rannikko alueella 10–30 prosenttia, mutta kasvavan Etelä-Suomen rannikkoalueella, Pohjois-Savossa, Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla 5–20 prosenttia. Syysvehnän kylvöt ovat aivan alussa Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla, mutta Pohjois-Karjalassa, Pohjanmaan rannikkoalueella ja Keski-Pohjanmaalla vähäisistä syysvehnän kylvöaloista on saatu kylvettyä jo puolet. Syysvehnän viljelyalan arvioidaan kasvavan useimmilla alueilla, mikäli sääolot mahdollistavat kylvöt. Ainoastaan Satakunnassa syysvehnän kylvöalojen arvioidaan pienenevän.

Sateet ja lämpimät säät ovat saaneet säilörehu- ja laidunnurmet sekä odelman hyvään tai vähintään tyydyttävään kasvuun koko maassa. Lähes koko maassa päästäneen korjaamaan vielä kolmas säilörehusato, mikä on tarpeen toisen säilörehusadon jäätyä tavanomaista pienemmäksi. Eniten kolmannen sadon korjaavia tiloja on Varsinais-Suomessa, Hämeessä ja Pohjanmaan rannikkoalueella, jossa 75–95 prosenttia tiloista aikoo korjata kolmannen sadon. Satakunnassa, osassa Pohjois-Savoa, Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa ja Kainuussa puolestaan on vain 10–40 prosenttia tiloista aikoo korjata kolmannen sadon. Useimmilla alueilla säilörehun kokonaissato arvioidaan keskimääräiseksi, mutta Pohjois-Suomessa kokonaissadon arvioidaan jäävän hieman tavanomaista pienemmäksi. Säilörehun laatu arvioidaan tyydyttäväksi.

Lämmin kesä on saanut omenat kypsymään etuajassa. Syyslajikkeistakin on osa jo poimittu, mutta talvilajikkeiden sato jatkaa vielä kasvuaan syyskuussa. Omenasato on laadultaan hyvä ja sato arvioidaan kokonaisuudessaan normaaliksi.

Avomaalla marjojen satokausi on päättymässä. Herukoiden loppusatoa vielä korjataan koneellisesti. Marjojen satokausi jatkuu tunneliviljelmillä, joilta valmistuu pieniä määriä vadelmaa ja mansikkaa. Kasvukauden vaihteleva sää ja kuluttajien hyvälaatuisten marjojen arvostus ovat lisänneet viljelijöiden kiinnostusta marjojen tunneliviljelyyn.

Vihannesten sato arvioidaan vähintään tyydyttäväksi. Elokuun sateet ovat hyödyttäneet etenkin juuresten kasvua. Juuresten kuten porkkana, punajuuri ja palsternakan sato arvioidaan lopulta hyväksi. Tuholaistilanne on hyvin hallinnassa vihannesviljelmillä, mutta sateiden jatkuessa tautitilanne voi äkillisesti huonontua. Myös vuoden vihannekseksi valitut kurpitsat (esimerkiksi Hokkaido, spagetti, kiekko ja koriste) ovat kasvaneet hyvin kesän lämpimässä säässä ja niiden sato näyttää myös hyvältä. Ensimmäiset kurpitsat korjattiin jo elokuussa pelloilta. Varastovihannesten kasvu on edelleen kesken, mutta yleisesti ottaen varastovihannesten satonäkymät ovat lupaavat.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Joulu, Aaron ja minä

Kun oma perhe lähtee joulua viettämään muihin maisemiin, niin vaihtoehtoja jää yksinäiselle miehelle? Kutsua toinen yksinäinen joulua viettämään ja muistelemaan menneitä sekä purkamaan mieltä?

Valon polun valotapahtumasta yleisömenestys

Play of light.

Kirpeät pakkasetkaan eivät pidätelleet yleisöä, kun suuri joukko valotaiteen ystäviä suuntasi katsomaan Turun ensimmäistä mittavaa valotapahtumaa itsenäisyyspäiväviikonloppuna 3.–6. joulukuuta. Nelipäiväinen tapahtuma ympäristöineen keräsi ylistystä sekä yleisöltä että tapahtuman taiteilijoilta.

Loimu täydentää libero-osastoa Yhdysvaltain maajoukkueryhmästä

Kyle Dagostino.

Lentopallon Mestaruusliigassa viiden ottelun voittoputkessa oleva Raision Loimu vahvistaa vielä ennen joulutaukoa joukkuettaan yhdysvaltalaisella liberolla, kun Kyle Dagostino liittyy oranssimustiin. Loimu on peluuttanut viime otteluissaan liberona yleispelaaja Väinö Rahkoa , kun libero Aatu Kulmalaa vaivaa alaraajavamma. Kapteeni Rahko on pelannut uudella tontillaan kelvollisesti, mutta silloin Aitor Barrerosin pokerikädessä on yksi jokerikortti vähemmän käytettävissä.

Tiedepuiston kansihankinta päivittyi Kupittaan kärjen kumppanuushankkeeksi

Tiedepuiston kansihankkeen suunnittelualue.

Turun kaupunginhallitus päätti maanantaina käynnistää Tiedepuiston kannen hankinnan kokonaan uutena Kupittaan kärjen kumppanuushankkeena hankinta-asiakirjoihin tehtyjen muutosten jälkeen. Allianssiryhmittymä kilpailutetaan neuvottelumenettelyllä. Samalla hankkeen nimi päivittyi Kupittaan kärjen kumppanuushankkeeksi.

Suomessa todettu kaksi uutta omikrontartuntaa, tapauksia jo 50 maassa

Suomessa on varmistettu kaksi uutta omikronvariantin aiheuttamaa koronavirustartuntaa. Molemmat tartunnat on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella. Henkilöt ovat matkustaneet viime aikoina Etelä-Afrikassa ja Nigeriassa. Tapaukset eivät liity aiempaan tartuntaketjuun.

Turun entinen yhteysjohtaja Mikko Lohikoski nimetty kanslianeuvokseksi

Mikko Lohikoski.

Tasavallan presidentti myönsi perjantaina 3. joulukuuta joulukuuta 62 uutta arvonimeä. Turun kaupungin entinen yhteysjohtaja, valtiotieteiden maisteri Mikko Lohikoski nimettiin kanslianeuvokseksi.

Maskisuositus voimaan peruskoulun 3. luokasta lähtien

Lasten tartunnat ovat lisääntyneet ja ilmaantuvuus alle 12-vuotiailla rokottamattomilla on yli 800. Kouluissa ja oppilaitoksissa maskisuositus muutettiin koskemaan peruskoulua 3. luokasta lähtien, 4. luokan sijaan.

Turkulaistutkijat löysivät tänä vuonna 81 uutta eläinlajia

Polysphincta bonita -pistiäinen löytyi Brasiliasta. Sukuun kuuluvat pistiäiset ovat erikoistuneita loisimaan hämähäkeillä.

Luonnon monimuotoisuus tunnetaan huonosti ja valtaosa maailman eliölajeista on yhä löytymättä. Samanaikaisesti luontokato etenee kiihtyvällä nopeudella. Uusimpien arvioiden mukaan jopa miljoona eliölajia on vaarassa kuolla sukupuuttoon ihmistoiminnan seurauksena. Lajien löytyminen ja nimeäminen ovat ensimmäisiä askelia niiden suojelussa. Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijat kuvasivat vuoden 2021 aikana tieteelle neljä aiemmin tuntematonta eläinsukua ja 81 lajia. Ne löytyivät kahdentoista valtion alueilta.

Sairauspäivärahaa pitkään saavien kuntoutustarpeen selvittämistä tehostetaan

Kun työkyvyttömyys pitkittyy, Kela selvittää asiakkaan kuntoutustarpeen viimeistään silloin, kun sairauspäivärahaa on maksettu 60 päivää. Jatkossa Kela selvittää kuntoutustarpeen tarvittaessa myös silloin, kun sairauspäivärahaa on maksettu 150 ja 230 päivää.

Uusia pyöräpysäköintipaikkoja Kupittaan aseman viereen

Kupittaan vanhan aseman läheisyyteen on valmistunut uusi Kätilöpolku niminen jalankulku- ja pyörätie. Kätilöpolku johtaa Joukahaisenkadulta Kupittaan juna-aseman laitureille ja Helsinginkadun yläpuolella olevalle Tyks T-sairaalan tontille.

Maksamattomat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksut siirretään ulosottoon joulukuun puolivälissä

Syyslukukautta koskeva korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu piti maksaa viimeistään 30. syyskuuta. Maksamattomat maksut siirretään ulosottoon joulukuun puolivälissä.

Hyökkääjä Joonas Lepistö Interiin

Timo Furuholm ja SJK:n Joonas Lepistö. kohtasivat viime kesäkuussa Kupittaalla.

Inter on solminut pelaajasopimuksen 23-vuotiaan Joonas Lepistön kanssa. Nuoren hyökkääjän sopimus sinimustien kanssa kattaa kaudet 2022 ja 2023.

Väitös: Lasten psykoosilääkehoidon seurantakäytäntöjen yhtenäistäminen kannattaa

Psykoosilääkkeiden käyttö lasten mielenterveyshäiriöiden hoidossa on lisääntynyt. Lastenpsykiatrisen hoidon osana toteutettu oikea-aikainen lääkehoito voi helpottaa lapsen oireilua. Lääkehoidon aloituksen ja seurannan käytäntöihin tulisi kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota. LL Kirsi Kakon väitöskirjatutkimus osoittaa, että psykoosilääkehoidon haittavaikutukset, kuten painonnousu ja sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan epäedulliset muutokset, ovat varsin yleisiä myös suomalaisilla lapsilla. Lääkehoidon turvallisuutta voidaan kuitenkin edistää yhtenäisillä seurantakäytännöillä.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Kirkkoväärtinkujalla Raisiossa

Raisiossa tehdään 7.-10. joulukuuta viemäri- ja vesijohtotyö Kirkkoväärtinkuja 3:n kohdalla. Yksi ajokaista on pois käytöstä.

Kotimaan joulupaketit, -kortit ja -kirjeet kannattaa lähettää hyvissä ajoin

Kotimaan joulumuistamisten lähetyspäivät ovat ajankohtaisia lähiaikoina. Euroopan postitusten kanssa kannattaa pitää jo kiirettä.

Föli kilpailutti linjojen 99, P1–P3, 300 ja Naantalin pikkubussien liikenteen

Palvelulinjojen P1–P3 kustannus laski 10,3 prosenttia nykyisistä liikennöintikustannuksista.

Turun seudun joukkoliikenne Föli on kilpailuttanut uusia liikennöintisopimuksia Turun sisäiselle linjalle 99, palvelulinjoille P1, P2 ja P3, Turun ja Raision väliselle linjalle 300 sekä Naantalin sisäiseen pikkubussiliikenteeseen linjoille N1, N2 (viikonloppuliikenne), N3 ja N6–N13.

Työpäivän aikaisessa palautumisessa parannettavaa

Syyskuussa julkaistu palautumislaskuri on työkalu, jonka avulla voi selvittää, tukevatko työpaikan käytännöt palautumista työssä. Se on osa Työterveyslaitoksen toteuttamaa Mielenterveyden tuen työkalupakkia.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Varsinais-Suomenkadulla

Viemäri- ja vesijohtotyötä tehdään Varsinais-Suomenkadun ja Kymenlaaksonkujan risteyksen kohdalla 7.-10. joulukuuta. Yksi ajokaista on pois käytöstä.

Urheilu

Loimu täydentää libero-osastoa Yhdysvaltain maajoukkueryhmästä

Kyle Dagostino.

Lentopallon Mestaruusliigassa viiden ottelun voittoputkessa oleva Raision Loimu vahvistaa vielä ennen joulutaukoa joukkuettaan yhdysvaltalaisella liberolla, kun Kyle Dagostino liittyy oranssimustiin. Loimu on peluuttanut viime otteluissaan liberona yleispelaaja Väinö Rahkoa , kun libero Aatu Kulmalaa vaivaa alaraajavamma. Kapteeni Rahko on pelannut uudella tontillaan kelvollisesti, mutta silloin Aitor Barrerosin pokerikädessä on yksi jokerikortti vähemmän käytettävissä.

Hyökkääjä Joonas Lepistö Interiin

Timo Furuholm ja SJK:n Joonas Lepistö. kohtasivat viime kesäkuussa Kupittaalla.

Inter on solminut pelaajasopimuksen 23-vuotiaan Joonas Lepistön kanssa. Nuoren hyökkääjän sopimus sinimustien kanssa kattaa kaudet 2022 ja 2023.

Turun Palloseura teki kolme jatkosopimusta

Ruben Rafkin.

Liigaa johtava Turun Palloseura on solminut kolme jatkosopimusta nuorten pelaajien kanssa. Maalivahti Eetu Anttila ja puolustaja Ruben Rafkin solmivat seuran kanssa kahden vuoden jatkosopimukset. Kuluvalla kaudella Liiga-debyyttinsä tehnyt 22-vuotias Anttila kuuluu TPS:n omiin kasvatteihin. Tällä kaudella kuudessa Liiga-ottelussa torjunut Anttila on näyttänyt kaikille kasvaneensa seuraavalle tasolle jääkiekkoilijana.

Puukkokatsomo: Hatunnosto urheiluseurojen vapaaehtoisille

Nea Kivelä.

Turun Urheiluliiton 120-vuotisjuhlavuosi huipentui osaltaan Turun konserttitalossa viime sunnuntaina pidettyyn juhlanäytökseen. Juhlaviikonloppuna Turun Urheiluliitto juhli myös tositoimissa, kun Nea Kivelä toi aerobicin Suomen mestaruuden Turkuun.

Juri Kinnunen edustaa TPS:ää myös ensi kaudella

Juri Kinnunen.

TPS on tehnyt kauden 2022 kattavan jatkosopimuksen laitapuolustaja Juri Kinnusen kanssa. 31-vuotias Kinnunen aloittaa jo kahdeksannen kautensa TPS-paidassa. Hän on TPS:n puolustuksen kolmas sopimuspelaaja Rasmus Holman ja Joonas Lakkamäen ohella.

Mika Laurikaisen mukaan TPS:n rakennus on hyvässä vauhdissa

Mika Laurikaisen mukaan TPS rakentaa ensi kauden joukkuetta realiteettien ehdoilla.

TPS:n jalkapallojoukkue koki kovan kolauksen viime kauden päätteeksi, kun tavoitteeksi asetettu nousu Veikkausliigaan ei toteutunut. Työ uutta kautta varten alkoi kuitenkin heti kauden päätyttyä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.