Kritiikki: Taiteiden tuulenpuhkoma talo – Huoneiden kirja luo kulkijalleen ainutlaatuisen elämyksen

Tarja Sahlstedt huoneesta 31 Nimetön ja muu Huoneiden kirja ravistelee taiteen kokemisen tapoja Tarja Sahlstedt huoneesta 31 Nimetön ja muu Huoneiden kirja ravistelee taiteen kokemisen tapoja Kuva: Jesper Dolgov

MonitaiteisessaHuoneiden kirja -teoksessa luodaan kirjailija Saila Susiluodon samannimisen proosarunoteokseen (2003) pohjaten immersiivinen, kokijansa taiteen sisäiseen todellisuuteen upottava teostapahtuma. Massiivinen toteutus kattaa vanhan Kivipainon tehdasrakennuksen pihapiireineen.

Taideteokseen astumisen kynnyksellä Vanha taulukko -hahmo evästää yleisön taipaleelleen. Kulkijaa kehotetaan esittämään mielessään kysymys, johon toivoo taiteen äärellä saavansa vastauksen. Kysymys ja vastaus ovat tulkitsijansa mukaiset. Yleisöllä on myös vapaus edetä talossa haluamallaan tavalla.

Kirjan ajattelumaailman hengessä kulkijalle annetaan kirje, kartta, taulukko ja kolikko reitin suuntaamista varten. Näihin runotodellisuuden ennusmenetelmiin voi halutessaan syventyä myöhemminkin. Esityksellinen toteutus nimittäin hurmaa mukaansa. Susiluodon runot ovat kunkin niistä ammentavan omaäänisen pienoisteoksen yhteydessä esillä, joten tekstilähteellekin voi hakeutua, ja avartaa näin taiteidenvälisten yhteyksien avulla kokemusta.

Huoneiden kirjan sisällölliset ytimet kietoutuvat elämän ja luonnon kiertokulkuun. Teos on myös muodoltaan alati liikkeenalaisen muotoutumisen ja syklisen muutoksen tilassa. Tarinan hahmoja voi lukea runorihmaston ihmiskohtaloina tai tulkita metaforina. Teoksen kauhutunnelmainen kaksoisteemainen avausruno mahdollistanee vertauskuvallisen luennan yksilön minuuden kadottavasta samuudenpakosta. Kokonaisuudessa kokijan näkökulma nouseekin keskiöön, suhteessa lähimmäisiin, ympäristöön ja luonnonolosuhteisiin muotoutuvana.

Jarkko Forsmanin teos Huone lasimaalauksen sisällä (esiintyjä Joele Solinas). Jarkko Forsmanin teos Huone lasimaalauksen sisällä (esiintyjä Joele Solinas). Kuva: Jesper Dolgov

Teoksessa elämää koettelevien teemojen, rakkaudettomuuden, kodittomuuden, kärsimyksen, rappeutumisen, tuhon ja kuoleman, väkevänä vastavoimana näyttäytyy herpaantumaton luomistyö. Sisällön tasolla se on läsnä elämää vaalivissa ja ylläpitävissä kodinpiirin toiminnoissa mutta myös kokonaisvaltaisemmin uutta luovassa otteessa. Tässä runollisen ilmaisun potentiaali ilmenee sen mahdollistamissa assosiaationvirroissa, jotka avaavat ymmärrystä menneen ja eletyn elämän vaikutuksesta nykyhetkessä. Luodessaan uusia merkityksellisiä yhteyksiä ne rakentavat samalla myös tulevaa.

Monitaiteellisessa toteutuksessa runonhehkua voi kokea mitä elämyksentäyteisimmillä tavoilla, kuten komeron, kylmäkaapin, puuntuoksuisen pesän ja äänimaiseman näyttämöillä, liinaan kääriytyneenä ilmassa leijuen ja korkeuksista ulos tähyten. Kulkija voi, muiden muassa, uppoutua kirjanlehdistä tehdyn tornin kutkuttaviin kätköihin, todistaa purkamalla rakentamisen ja sirpaleiden kokoamisen eheyttävää voimaa, kohdata fyysiset rajat haastavaa akrobaattista kehollisuutta, antaa iloistuttavan itkijänaisen laukaista padottuja tunteita ja antautua säväyttävän näkijä-parantajan huomaan. Riemullista on myös nähdä kanssakulkijoiden luova heittäytyminen ja oivallukset teosten äärellä.

Lotta Virtasen (kuvassa) teos Huone jonka seinällä on ryijy. Lotta Virtasen (kuvassa) teos Huone jonka seinällä on ryijy. Kuva: Jesper Dolgov

Huoneiden kirja ravisuttaa totunnaisia taiteen kokemisen tapoja. Teokseen sisäänrakennettu yleisösuhde tekee erityisen vaikutuksen. Se mahdollistaa kulkijan omia valintoja kunnioittaen taiteen intiimin kokemisen, kokonaisvaltaisen elämyksellisyyden, sykähdyttävät kohtaamiset, osallistumisen, meditatiivisen teoksen äärellä olemisen ja syväluotaavan pohdiskelun. Yksin kuljettavaksi tarkoitettu vaellus läpi huoneiden huipentuu illan päättävään esitykselliseen kokoontumiseen talon pihapiiriin, jossa taiteiden taianomainen kollektiivisuutta henkivä tunnelma on syvän koskettava.

Huoneiden kirja on estetiikaltaan hämmästyttävän eheä, vaikka sitä on ollut toteuttamasta toistasataa taiteilijaa ja se kattaa mitä runsaimman taiteiden kirjon. Eheydentuntu kantautuu paikallisten taiteen toimijoiden omalaatuisesta ja pitkäjänteisestä työstä. Toteutuksessa välittyy lisäksi elintärkeä yhteistyön merkitys. Lumoava suurteos innostanee tulevassa myös uusia yleisöjä verraten marginaalissa toimivien taiteiden pariin. Toivoa saattaa, sillä Huoneiden kirja osoittaa taiteen ehtymättömän luomisvoiman – ja sen jatkuvan vaalimisen tärkeyden.

Huoneiden kirja on avoinna Turun Kivipainossa 29. elokuuta asti.

Tehdas Teatteri, Aurinkobaletti ja Aura of Puppets: Huoneiden kirja.

Teos pohjautuu Saila Susiluodon samannimiseen proosarunoteokseen. Ydintyöryhmä: taiteellinen johtaminen Alma Rajala, skenografia ja visuaalisuus Johanna Latvala, valot Jarkko Forsman, äänet Laura Naukkarinen, puvustus Riikka Mäntymaa, kokemuksellisuus ja yleisön kuljetus Venla Luoma. Ensi-ilta 13.8. Turun Kivipaino.

Turun kulttuuripääkaupunki 10 vuotta -juhlaohjelmiston pääteos.

Mia Hannula

Kritiikki näkyy! tuo kritiikin lähelle. Suomen arvostelijain liiton ja Koneen säätiön kolmivuotinen hanke tukee paikallismedioita kritiikin julkaisemisessa. Tämä arvostelu julkaistaan myös osoitteessa kritiikkinakyy.fi

TPS kohtaa RoPS:n yläloppusarjan päätöskierroksella Rovaniemellä

TPS kohtaa Rovaniemen Palloseuran yläloppusarjan päätöskierroksella Rovaniemellä.

Jalkapalloilun Ykkösen yläloppusarja käynnistyy ensi viikonloppuna. Runkosarjassa kakkoseksi sijoittunut TPS pelaa kolme matsia kotona, kaksi vieraissa. Raitapaidat saavat kotiinsa Pohjanmaan kivikovan kaksikon, VPS:n ja FF Jaron, sekä Ekenäs IF:n. Palloseura reissaa IF Gnistanin kotiareenalle Helsinkiin sekä yläloppusarjan päätöskierroksella Rovaniemelle RoPS:n vieraaksi.

FC Komarille tuhannen euron sakot – erotuomari lähti pakoon, pukukopissa joukkotappelu

Palloliitto on määrännyt FC Komarille tuhannen euron sakon 12. syyskuuta pelatun Miesten Vitosen FC Komar–KuuLa-ottelun tapahtumista Parkin kentällä. FC Komarin pelaajalle Isuf Shalalle määrättiin määräaikainen pelikielto 30.6.2022 asti sekä FC Komarin Karim Hilal Jebarille ja Kastriot Ademille annettiin viiden ottelun pelikiellot. KuuLan Hadhifa Al-Qaisille annettiin kolmen ottelun pelikielto.

Kokemus työvoimapulasta keskittyy naisvaltaisille aloille

Yleinen työttömyyskassa YTK:n laaja kyselytutkimus kertoo, että työvoimapula tuntuu etenkin sosiaali- ja terveysalalla sekä MaRa-alalla. Pula työntekijöistä ei kuitenkaan ole valtaosalle vastaajista syy kiinnostua toisista toimialoista. Kuljetusala ja teollisuus vetävät miehiä puoleensa, sote-ala puolestaan naisia.

Pankkilautakunta: Verkkopankkiin ei pidä kirjautua tekstiviestin, sähköpostin tai Google-haun kautta

Valtaosa FINEn Pankkilautakunnan käsittelyyn tänä ja viime vuonna tulleista tapauksista on liittynyt kortti- ja pankkitunnustietojen urkintaan verkossa. Tämän vuoden aikana on annettu lähes 20 ratkaisusuositusta phishing-tapauksissa, joissa asiakkaat ovat erehtyneet asioimaan pankkien verkkosivuilta näyttävillä huijaussivuilla. Myös Microsoftin nimissä tehdyistä huijauksista on annettu useita ratkaisuja. Ratkaisusuosituksia on annettu sekä asiakkaan että pankin eduksi tapauksesta riippuen.

Sometähti Joalin Loukamaa yhteistyöhön Turun kaupungin kanssa

Joalin Loukamaa.

Turun kaupunki käynnistää yhteistyön sosiaalisen median vaikuttajan Joalin Loukamaan kanssa. Turkuun syksyllä 2021 muuttanut, ja Turusta alun perin kotoisin oleva Loukamaa on 20-vuotias artisti-malli-tubettaja ja sosiaalisessa mediassa kansainvälisesti seuratuin suomalainen somevaikuttaja yli 7 miljoonalla seuraajalla eri kanavissa.

Raisio aloittaa kolmannen koronarokoteannoksen antamisen immuunipuutteisille, kaikki annokset saa ilman ajanvarausta

Raisio aloittaa THL:n ohjeistuksen mukaisesti immuunipuutteisten kolmannet koronarokotukset. Rokoteannos tarjotaan osana koronarokotesarjaa niille 12 vuotta täyttäneille raisiolaisille ja ruskolaisille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia.

Pinellan tilalle avataan Via Tribunali -ravintola

Pinella säilyy ravintolakäytössä. Tiloihin tulee pizzeria.

Turkulainen klassikkoravintola Pinella palvelee asiakkaita nykyisellä konseptilla viimeistä kertaa lauantaina 25. syyskuuta. Kulttuurihistoriallinen kiinteistö Aurajoen rannalla säilyy Sunborn-konsernin omistuksessa, ja ravintoloitsijana vetovastuun ottaa uusi toimija Son of a Punch. Suomen vanhimmaksikin tituleeratussa ravintolassa päästään ruokailemaan taas marraskuun alussa.

Turku testaa ratkaisuja sujuvaan ja turvalliseen pyöräpysäköintiin

Pyöräpysäköinnin kokeiluissa testataan syksyn aikana uusia ratkaisuja pyöräilyn edistämiseksi ja pysäköintiin liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi. Kokeilujen tarkoitus on helpottaa ja edistää pyöräpysäköintiä, tarjota uusia palveluja erilaisille käyttäjille ja samalla kannustaa vähähiiliseen liikkumiseen.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Matti Bergendahlia esitetään HUSin toimitusjohtajaksi

Matti Bergendahl.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin uudeksi toimitusjohtajaksi esitetään Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaa Matti Bergendahlia . Hallitus päätti asiasta äänestämällä kokouksessaan tänään.

Palkattu työvoima tekee entistä suuremman osan maa- ja puutarhatalouden työstä, ulkomaalaisten työntekijöiden määrä lisääntynyt

Maa- ja puutarhatalous työllisti viime vuonna noin 138 000 henkilöä. He tekivät töitä noin 70 800 henkilötyövuoden verran. Suurin työntekijäryhmä oli viljelijät ja heidän perheenjäsenensä, mutta palkatun työvoiman määrä ja erityisesti heidän tekemänsä työmäärä ovat kasvaneet. Merkittävä osa palkatusta työvoimasta on ulkomaista.

Turku Energia: Kaukolämmön hintakehitys jatkuu laskevana

Jari Kuivanen.

Turku Energian myymän kaukolämmön hintakehitys jatkuu laskevana. Hintakehitykseen vaikuttavat viimeisen kahden vuosikymmenen aikana tehdyt investoinnit uusiutuvaan energiantuotantoon, verkostohyötysuhteen parantuminen sekä lämmön käyttö- ja kunnossapidon parissa tehty kehitystyö muun muassa tuotannon optimoinnin osalta.

Junnila: Miksei ETYJ tarkkaillut duuman vaaleja?

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin piti tehdä laaja tarkkailumissio duuman vaaleissa, mutta Venäjä halusi rajoittaa tarkkailijoiden määrää. Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila (ps.) kertoo syistä, jotka johtivat hankkeesta luopumiseen.

Föli siirtyy talviaikatauluihin ensi maanantaina

Sirpa Korte.

Turun seudun joukkoliikenne Föli siirtyy talviaikatauluihin maanantaina 27. syyskuuta. Talvikauden alkaessa ei tehdä muutoksia linjojen reitteihin.

Alle 12-vuotiaiden lasten ei enää tarvitse mennä koronatestiin lievissä oireissa

Koronatestauksen määrät ovat pudonneet selvästi sen jälkeen, kun päivitettiin kaksi koronarokotetta saaneiden testauslinjausta. Nyt myös lasten osalta muutetaan testauskäytäntöjä valtakunnallisen linjauksen mukaisesti.

Merenkulun turvallisuuspalkinto Viking Linen M/S Amorellan miehistölle

Viking Linen M/S Amorellan miehistö on saanut Sea Sunday -tunnustuksen.

Viking Linen M/S Amorellan miehistö on saanut arvostetun Sea Sunday -tunnustuksen ammattitaitoisesta toiminnastaan vuosi sitten Ahvenanmaalla sattuneessa karilleajossa.

Kirjamessujen pääteemana musiikki

Musiikkialan ammattilaisista kirjamessuilla on mukana muun muassa Ismo Alanko.

Turun Kirjamessujen poikkitaiteellisena pääteemana on tänä vuonna musiikki ja auditiivinen kulttuuri. Musiikki on suuressa osassa koko viikonlopun ajan, kun messuilla koetaan suuria tunteita oopperan, kuorolaulun ja konserttien parissa. Musiikkialan ammattilaisista mukana ovat Ismo Alanko , Samuli Edelmann , Anna Puu , M.A. Numminen , Kauko Röyhkä , Mikko Alatalo , Jaakko Kuusisto , Olli Kortekangas , Seppo Kimanen , Mikko ”Pyhimys” Kuoppala , Kimmo ”Elastinen” Laiho ja Mariska .

Yrityssaatavien perintäkuluja halutaan rajoittaa

Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa perintälakiin muutoksia, joilla rajoitetaan myös muiden kuin kuluttajasaatavien perintäkuluja. Tarkoituksena on entistä tehokkaammin estää kohtuuttoman suurten perintäkulujen periminen yritysvelallisilta. Uudistus on osa pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmaa.

Uskontojen rauhankävely Turussa torstaina

Pääministeri Juha Sipilä marssi eturivissä Logomolta Tuomiokirkolle uskontojen rauhankävelyllä vuonna 2017.

Uskontojen edustajat Turussa kävelevät torstaina 23. syyskuuta kello 17–18.30 rauhan ja ilmastotekojen puolesta. Uskontojen yhteistyöjärjestö USKOT-foorumin 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi uskontojen rauhankävelyt järjestetään Turun lisäksi myös Helsingissä ja Oulussa.

Urheilu

TPS kohtaa RoPS:n yläloppusarjan päätöskierroksella Rovaniemellä

TPS kohtaa Rovaniemen Palloseuran yläloppusarjan päätöskierroksella Rovaniemellä.

Jalkapalloilun Ykkösen yläloppusarja käynnistyy ensi viikonloppuna. Runkosarjassa kakkoseksi sijoittunut TPS pelaa kolme matsia kotona, kaksi vieraissa. Raitapaidat saavat kotiinsa Pohjanmaan kivikovan kaksikon, VPS:n ja FF Jaron, sekä Ekenäs IF:n. Palloseura reissaa IF Gnistanin kotiareenalle Helsinkiin sekä yläloppusarjan päätöskierroksella Rovaniemelle RoPS:n vieraaksi.

FC Komarille tuhannen euron sakot – erotuomari lähti pakoon, pukukopissa joukkotappelu

Palloliitto on määrännyt FC Komarille tuhannen euron sakon 12. syyskuuta pelatun Miesten Vitosen FC Komar–KuuLa-ottelun tapahtumista Parkin kentällä. FC Komarin pelaajalle Isuf Shalalle määrättiin määräaikainen pelikielto 30.6.2022 asti sekä FC Komarin Karim Hilal Jebarille ja Kastriot Ademille annettiin viiden ottelun pelikiellot. KuuLan Hadhifa Al-Qaisille annettiin kolmen ottelun pelikielto.

Olli Santalahti UFC-tason testiin

Olli Santalahti.

Vapaaottelija Olli Santalahti saa toivomansa kovan vastuksen, kun Brave CF -organisaatio järjestää otteluillan Puolassa 25. syyskuuta. Turkulaista vastaan asettuu itävaltalainen Ismail Naurdiev 25 ottelun kokemuksella. 20 ottelua urallaan voittanut Naurdiev on otellut myös neljä kertaa UFC:ssä vuosien 2019 ja 2020 aikana. Noista otteluista itävaltalaisen saldo on kaksi voittoa ja kaksi tappiota.

West Coast Phoenix Girls ensimmäiseen otteluunsa

Raisiolainen tyttöjen amerikkalainen jalkapallojoukkue West Coast Phoenix Girls käynnistää kautta aikojen ensimmäisen pelikautensa sunnuntaina 19. syyskuuta Raisiossa. West Coast Phoenix Girlsin ja Jyväskylä Jaguarsin välinen ottelu käynnistää tyttöjen U20- sarjan Kerttulan urheilukentällä kello 13.

Unelmien peliä -rahasto mahdollistamassa 123 varsinaissuomalaisen juniorikiekkoilijan harrastamista

Mikko Kodisoja (vas.) ja Ilkka Paananen.

Vuosi sitten perustetun Unelmien peliä -rahaston toinen pelaajille suunnattu tukihakukierros on saatu päätökseen. Positiivisen tukipäätöksen saa tänä syksynä 123 ikäluokkien U9-U14 varsinaissuomalaista junioria, yhteensä tukea maksetaan 82 970 euroa.

Viimeistä kauttaan Interiä valmentavalla Jose Riveirolla mahdollisuus tehdä historiaa

Jose Riveiron aikakausi Interissä on ollut menestyksekäs. Aika espanjalaisen jälkeen on haaste koko seuralle.

Interin päävalmentaja Jose Riveiro ilmoitti syyskuun alkupuolella, että miehen pesti Interin peräsimessä päättyy tämän vuoden jälkeen. Riveiron kolmen vuoden ajanjakson jälkeen Inter on tienhaarassa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.