Otteluanalyysi: TPS:n kotitaaperrus jatkuu, MP nousi kahdesti tasoihin

Kasper Hämäläinen on TPS:lle tärkeä vahvistus. Kasper Hämäläinen on TPS:lle tärkeä vahvistus. Kuva: TS/Eero Saarikoski

TPS:n kotitaaperrus jatkuu. Kauden seitsemäs kotipeli tuotti jälleen vain tasapelin, mikä tarkoitti että kotivoittotili on yhä avaamatta. Mikkelin Palloilijat nousi kahdesti tasoihin ja pisteet jaettiin tuloksella 2-2.

Tähän asti TPS:n ongelmana kotikentällä on ollut toimimaton hyökkäyspeli. Puolustus pitänyt tyydyttävästi, vaikka tappioitakin on koettu. Nyt oli päinvastoin. Hyökkäyspeli toimi paljon paremmin kuin aiemmin Kupittaalla, mutta puolustaminen oli löysää. Maaleja kyettiin tekemään, mutta palloja livahti myös omaan verkkoon. Pelaamisesta puuttuu edelleen tasapaino.

Ykkösen peliksi ottelu oli hyvätasoinen. Varsinkin hyökkäyspeli oli ajoittain näyttävää, molemmilta.

TPS-MP 2-2 (1-1)

Maalit: 27. Joakim Latonen (Albijon Muzaci) 1-0, 45. Aatu Manninen 1-1, 48. Kasper Hämäläinen (Juri Kinnunen) 2-1, 77. Killian Denoual 2-2.

Yleisöä: 1 269.

Kentän kunkku: Kasper Hämäläinen, TPS. Kova tekijämies Ykköseen. Henkilökohtainen taktinen osaaminen on eri maailmasta kuin muilla Ykkösen pelaajilla. "Kappe" tekee koko ajan oikeita asioita ja hyvin vähän virheitä. Hän tietää milloin peliä pitää rauhoittaa ja milloin pitää pelata nopeasti. Hän osaa tehdä liikkumisellaan tilaa muille ja osaa syöttää oikealla voimalla ja painottomalle puolelle. Se on harvinaista Ykkösessä, jopa liigassa. Pelikunto ei ole vielä parhaimmillaan mutta tilanne paranee peli peliltä. Hämäläinen vahvistaa joukkuetta pelkästään sillä, että muut tiedostavat hänen olevan kentällä.

Matsin surkeinta: TPS:n kotisaldo on murheellinen, seitsemästä pelistä neljä tasuria ja kolme tappiota. Vieraskentällä kulkee, kotona ei. Sarjataulukossa on mahdotonta kivuta kovin korkealle, jos kotikentällä ei pysty voittoihin.

Tuhlaajapoika: Elmo Heinonen, TPS. Kärkimies sai kaksi oivallista tilaisuutta maalintekoon avausjaksolla. Hän pääsi ensin täysin vapaasti laukaisemaan vastapallosta MP:n rangaistusalueen sisällä mutta kuti suuntautui päin MP:n maalivahti Jonne Urosta. Toinen mahdollisuus avautui, kun Joakim Latonen lähetti kovan kierteisen keskityksen mutta Heinonen ei saanut päällään kunnon osumaa palloon. Pusku suuntautui ohi takatolpasta. TPS tarvitsee nyt kliinisempää viimeistelyä. Maalipaikoista pitää panna pallo reppuun.

Illan erikoisuus: Ottelun erotuomariksi oli saanut komennukset Ifeoma Kulmala. Nainen Ykkösen matsin erotuomarina ei ole ennennäkemätöntä, mutta harvinaista. Kotiyleisö purnasi tuomioista, mutta Kulmalan ratkaisut eivät suosineet kumpaakaan joukkuetta. Peli ei ratkennut tuomioihin.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Fanit eivät päässeet. Turhautuneisuus näkyy ja kuuluu. Kotikentästä on tullut joukkueelle peikko eikä fanien sinänsä ymmärrettävä tyytymättömyys paranna tilannetta. Kun joukkue oli menossa pelin jälkeen esittämään kiitoksensa kannattajille, nämä antoivat ymmärtää ettei kannata tulla. Pelaajat lukivat tilanteen oikein ja kääntyivät puolesta kentästä kohti omaa koppia. Kupittaa ei ole TPS:lle linnoitus. Se on kummitustalo.

Mitä sanottiin?:

Jonatan Johansson, TPS: Aloitettiin hyvin. Luotiin ekalla jaksolla paikkoja ja tehtiin yksi maali. Olisi pitänyt tehdä useampikin. Tiedettiin MP:n vaarallisuus erikoistilanteissa. Kapen maalin jälkeen MP muutti vähän systeemiä. MP pisti paljon pitkiä palloja ja me valitettavasti vain tiputtiin ja tiputtiin (alemmas). Viimeiseen 20 minuuttiin en ole tyytyväinen. Pelattiin vähän tyhmästi. Ymmärrän varmistusjutun, kun ei olla voitettu kotona. Mutta painetta syntyy väkisinkin, kun ei voiteta pääpalloja. Loppu oli pettymys. En ole tyytyväinen siihen, miten puolustimme toisella jaksolla. Olemme olleet paljon rohkeampia prässissä ja voitettu pitkät pallot. Tänään ne hävittiin.

Juha Pasoja, MP: Aika huikea peli oli. Molemmilla oli hyviä paikkoja tehdä useampiakin maaleja. Meille oli hyvää ja tärkeää, että saatiin piste mukaan ja tultiin kahdesti takaa tasoihin. Se kertoo pelaajien itseluottamuksesta ja siitä että pystytään nousemaan, vaikka oltiin välillä aika purjeissa. TPS painoi hyvin ja pääsi ekalla puoliajalla pelaamaan meidän linjan eteen. Siitä tuli tosi vaarallisia tilanteita. Muutettiin tokalla puoliajalla kolmen alakertaan ja se alkoi toimia. Peli lähti kääntymään, saatiin juoksutettua Tepsiä. Lopussa olisi voinut käydä miten tahansa. Olen kyllä tyytyväinen yhteen pisteeseen.

Analyysi: TPS esitti kauden parasta hyökkäyspeliä Kupittaalla, mutta se ei riittänyt mihinkään, sillä puolustus vuoti. Puolustaminen oli kummallisen passiivista. MP läpäisi keskialueen liian usein yhdellä syötöllä. Linjojen välistä löytyi tilaa ja vartiointi oli heikkoa. Ongelmana oli myös prässipelin heikkous. Pallolliseen pelaajaan ei luotu painetta ja omat linjat valuivat kovin alas maalivahti Jere Koposen syliin. Kun vielä omalla rangaistusalueella hävittiin sekä ykkös- että kakkospalloja, niin vaikeuksia oli luvassa. TPS passivoitui erityisesti johtomaaliensa jälkeen, liekö joukkue varmistellut johtoa liiaksi. Näennäinen alueen peittäminen ei kuitenkaan riitä edes Ykkösessä.

Ei niin huonoa ettei jotain hyvääkin. Hyvää oli paljon. Syöttöpelissä oli vihdoin itua. Pallollista pelaamista auttaa se, että joukkue on saanut Kasper Hämäläisen ja Ilari Mettälän kaltaisia pelaajia riveihinsä. Hämäläinen ja Mettälä eivät menetä palloa. He pystyvät suojaamaan ja jatkamaan omille. Syöttöketjut pitenevät, palloa pystytään pitämään eikä sitä menetetä heti.

Valmentaja Johanssonin tehtäväksi jää nyt varmistaa, että Hämäläinen pidetään koko ajan pelin ytimessä. Häntä ei saa panna laitaan ihmettelemään pallottomana pitkiksi toveiksi, vaan hänen täytyy olla rytmittämässä peliä omalla esimerkillään.

Maalihanat avasi Joakim Latonen, joka kävi siirtämässä pallon verkkoon, kun Albijon Muzaci oli voittanut ilmataistossa maalivahti Urosen. Erotuomari Kulmala kävi avustavan erotuomarin pakeilla ja maalin hyväksyminen kesti, mutta peliä jatkettiin keskeltä kenttää. Ote siirtyi MP:lle, eikä tasoitus ollut yllätys. Se tuli lisäajalla avauspuoliskon viimeisillä hetkillä eli mahdollisimman kurjaan aikaan. TPS-puolustus siivosi kulmapotkun taka-alueelle, josta Aatu Manninen ampui vastapallon vastustamattomasti etuyläkulmaan. Komea laukaus.

TPS meni uudestaan johtoon heti toisen puoliajan alussa. Hämäläinen puski Juri Kinnusen kulmapotkun verkkoon. Tunnin pelin jälkeen MP:n valmentaja teki kolme vaihtoa kerralla ja taktisen muutoksen. Vierailijat siirtyivät kolmen toppariin, wingbackeihin ja kahteen kärkeen. Se muutti pelin luonnetta ja MP sai vahvan otteen. Taaskaan tasoitus ei ollut yllätys. Killian Denoual unohtui vapaaksi takatolpalle ja hän ampui kovan maanuoliaisen etukulmasta sisään. Pelin lopussa MP oli lähempänä voittoa. TPS:n loppurynnistys jäi näkemättä.

Johanssonilla on taktinen dilemma. Kolmen topparin systeemillä puolustus pitää mutta hyökkäyspeli oli olematonta. Neljän pakin kanssa hyökkääminen toimii hyvin, mutta puolustus on hauras. TPS puolusti passiivisesti ja pelokkaasti. Vastustajaan ei menty kiinni ja kaksinkamppailuja hävittiin. Joukkueprässiä ei nähty lainkaan. Peliin on löydettävä tasapaino.

MP lähti otteluun sarjanelosena eikä se ole huono joukkue. Peliesitys oli isäntiä koherentimpi. Pystysyötöt avasivat TPS-puolustuksen liian helposti, kuin sardiinipurkin.

MP:n avauksessa nähtiin kaksi Inter-kasvattia: toppari Oliver Kangaslahti ja keskikentän Roope Kantola. Varsinkin Kantola tunnistettiin TPS:n fanikatsomossa ja se tehtiin tiettäväksi.

TPS:n rosteri alkaa olla kunnossa. Näillä miehillä pitää tehdä tulosta. Nyt oli jo penkilläkin vaihtoehtoja, joista valita. Johanssonin mukaan TPS:n budjetissa on vielä tilaa yhdelle hankinnalle. Vahvistusta etsitään kärkeen. TPS tarvitsee maalintekijän. Elmo Heinonen jatkaa TPS:ssä kauden loppuun.

TPS (4-3-3): Jere Koponen; Joonas Sundman, Juhani Pikkarainen (74. Rasmus Holma), Samba Benga, Juri Kinnunen; Joakim Latonen (85. Serge Atakayi), Atte Sihvonen (85. Alim Moundi), Kasper Hämäläinen; Albijon Muzaci, Elmo Heinonen (59. Jesper Karlsson), Ilari Mettälä (85. Eliecer Espinosa).

MP (4-3-3): Jonne Uronen; Nuutti Laaksonen (60. Antti Ulmanen), Oliver Kangaslahti, Reetu Räsänen, Killian Denoual; Roope Kantola, Jonathan Dunyin, Yassin Daoussi; Arjan Goljahanpoor (60. Antti-Ville Räisänen), Samson Ebuka, Aatu Manninen (60. Juuso Tarvainen).

Erotuomari: Ifeoma Kulmala.

Varoitukset: Räisänen, Kangaslahti, Juha Pasoja (valmentaja), MP. Karlsson, TPS.

Lasse Virtanen

Kansainvälisillä suurmarkkinoilla noin 55 000 kävijää

Suurmarkkinat keräsi kävijöitä mutta ruuhkia ei syntynyt. Kuva on viime vuodelta.

Suurmarkkinoiden tapahtumavastaava Ari Kallas kertoo, että nelipäiväiset Turun kansainväliset suurmarkkinat 23.–26. syyskuuta ovat kaikilta osiltaan sujuneet hyvin. Tyytyväisiä ovat olleet niin viranomaiset, kauppiaat kuin yleisökin.

Ovatko aikaiset herätykset sinulle vaikeita? Aamujuontaja Aki Linnanahde ymmärtää ja kertoo mikä paransi hänen virkeyttään

Vuosienkaan jälkeen aikaiset herätykset eivät tunnu luonnollisilta, mutta Aki sanoo, että vireystilaa voi kuitenkin kohottaa parantamalla syvän unen määrää ja palautumista. Niihin vaikutetaan laittamalla kuntoon pari perusasiaa: tavat ja nukkumisergonomia.

Patenttihakemusten määrä suurin kahdeksaan vuoteen

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on tammi-elokuussa vastaanottanut kansallisia patenttihakemuksia viisi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan ajankohtaan. Hakemuksia on tullut 1 095, mikä on suurin määrä kahdeksaan vuoteen.

Andy McCoyn ja Sofia Zidan taidenäyttely avoinna Vierailukeskus Joessa

Andy McCoy ja Sofia Zida.

Andy McCoyn ja Sofia Zidan taideteoksia sekä maalattuja hattuja on esillä Vierailukeskus Joessa. Taidenäyttely on avoinna syyskuun loppuun eli torstaihin 30. syyskuuta saakka.

Vuoden Vastuullisuusteko -kilpailu palkitsee vastuullisuustyössä menestyneen yrityksen

Keskuskauppakamari haluaa yhdessä The Planet Companyn kanssa tuoda esille yritysten tekemää tärkeää vastuullisuustyötä lanseeraamalla Vuoden Vastuullisuuteko -kilpailun. Kilpailun tarkoituksena on lisätä

Pukkilan ylikulkusiltojen tulopenkereitä jyrsitään ja päällystetään

Tienpäällystystöitä jatketaan syyskuun viimeisellä viikolla ykköstiellä Kaarinassa Raadelman ja Kirismäen välillä. Keskiviikkona ja torstaina 29.–30. syyskuuta jyrsitään ja päällystetään Pukkilan ylikulkusiltojen tulopenkereitä. Työ toteutetaan yksi ajokaista kerrallaan, joten toinen kaista on koko ajan liikenteen käytössä.

Raision kaupunginkirjastossa luetaan elämäkertoja

Raision kaupunginkirjastossa aloittaa Sivustamo-lukupiiri, joka kokoontuu elämäkertojen merkeissä. Piiriä vetää raisiolainen Nina Stenlund .

Loton potti nousi kahdeksaan miljoonaan euroon

Lotosta ei löytynyt kierroksella 38/2021 täysosumia, joten 6,5 miljoonan euron potti jäi jakamatta. Ensi viikolla potissa on kahdeksan miljoonaa euroa.

Mentalisti Pete Poskiparta valittu Vuoden yksinyrittäjäksi

Turkulaismentalisti Pete Poskiparta.

Vuoden yksinyrittäjät ovat Pete Poskiparta ja Heikki Närvänen . Valtakunnalliset yksinyrittäjäpalkinnot jaettiin kolmatta kertaa. Ehdotuksia palkinnon saajaksi tuli yli sata, mikä on yli tuplasti enemmän kuin viime vuonna. Suomen Yrittäjät ja Yksityisyrittäjäin säätiö luovuttivat palkinnot Valtakunnallisten Yrittäjäpäivien gaalassa Jyväskylässä lauantaina 25. syyskuuta.

Hamburger Börsin työmaa loppusuoralla, hotelli avataan marraskuussa

Hamburger Börs avataan marraskuussa. Kuva on elokuulta.

Hamburger Börs alkoi palvella vieraitaan Turun keskustan parhaalla paikalla kauppatorin vierellä jo vuonna 1894. Kesästä 2019 alkaen ikonista hotellia on uudistettu perusteellisesti. Hamburger Börsin vanhin osa on saneerattu sen historiallista arvoa kunnioittaen. 1970-luvulla lisätty hotellirakennus on purettu, ja sen tilalle on noussut täysin uusi hotelli, jonka arkkitehtuuri kunnioittaa Turun kauppatorin vanhaa aikaa. Hotelli avataan marraskuussa.

Raisiossa polkuretkeilty jo 50 vuotta

Raisiossa järjestetään sunnuntaina 26. syyskuuta Kullaanpolun polkuretki. Polun voi kiertää kävelen tai juosten. Polkuretkiä on järjestetty syksyisin jo viidenkymmenen vuoden ajan. Ensimmäisen polkuretken Raisiossa vuonna 1972 järjesti urheilu- ja raittiuslautakunta. Raision Rinkka on järjestänyt tapahtumaa vuodesta 1989.

Reseptiopioidien kasvanut käyttö heikentää työllisyyttä pitkällä aikavälillä

Reseptiopioidien kasvanut käyttö johtaa työllisyyden heikkenemiseen pitkällä aikavälillä Suomessa. Vahvojen kipulääkkeiden käyttö pitkällä aikavälillä korostaa niiden haitallisia terveysvaikutuksia mukaan lukien addiktion syntymistä, joka murentaa kiinnittäytymistä työmarkkinoille. Lyhyellä aikavälillä reseptiopioidin kasvanut käyttö voi sitä vastoin parantaa mahdollisuuksia työmarkkinoille osallistumiseen. Vahvat kipulääkkeet helpottavat kroonista kipua, joka voi olla merkittävä este työmarkkinoille osallistumiselle.

Koronakriisi muutti nuorten suhdetta autoiluun, halu autoilla ja omistaa auto ovat kasvussa

Ennen koronaa nuorten halua liikkua autolla laski pitkään, mutta nyt halu autoilla ja omistaa auto ovat kasvussa.

Korona on kääntänyt trendin nuorten autoilussa. Ennen koronaa nuorten halua liikkua autolla laski pitkään, mutta nyt halu autoilla ja omistaa auto ovat kasvussa. Vaihtoehtoisella voimanlähteellä kulkevat autot kiinnostavat lähes yli puolta suomalaisista. Danske Bank on kysynyt suomalaisten näkemyksiä autoiluista vuodesta 2013 saakka.

Vihertyö poistaa ajokaistan käytöstä Helsinginkadulla

Helsinginkadulla tehdään 27.9.-1.10. vihertyötä Assistentinkadun ja Suntiontien välillä. Yksi ajokaista on pois käytöstä molemmissa ajosuunnissa.

Metsämäen raviradalla jälleen takakonttikirppis

LC Littoinen järjestää takakonttikirppiksen jo 12. kerran yhteistyössä Turun Hippoksen kanssa, joka pitää samaan aikaan kokoperheen Ponipöhinät Metsämäen raviradalla 25. syyskuuta kello 11–15.

Basisti-laulaja Kristin Korb lauantai-illan tähtenä Café Tiljanissa

Kristin Korb tuo kansainvälisen trionsa Turkuun lauantaina.

Flame Jazz -konsertissa kuullaan lauantaina 25. syyskuuta kello 22 tunnelmallista tarinankerrontaa ja sulavaa svengiä kansainvälisen huipputrion tarjoilemana Åbo Svenska Teaterin Café Tiljanissa.

Palvelutalon taidepajassa koetaan iloa ja yhteisöllisyyttä

Ralf Lundberg maalasi eri väreillä Parkinmäen palvelukodissa järjestetyssä Matka väreihin –taidetyöpajassa. Myös mäntymaalaus on Lundbergin, loput muiden asukkaiden.

Parkinmäen palvelutalossa asuva Ralf Lundberg on harrastanut aktiivisesti maalausta aikaisemmin. Hänen mieltään piristi palata maalausharrastuksen pariin uudelleen palvelukodissa järjestetyn taidepajan myötä. Kuvataiteilijat Kristiina Saloluoma ja Marie Johnsson järjestivät kaksikielisen Matka Väreihin -taidetyöpajan, johon Parkinmäen palvelutalon asukkaat saivat osallistua kahden viikon aikana neljä kertaa.

Eurojackpotista 22,2 miljoonan euron päävoitto Suomeen

Eurojackpotin perjantai-illan arvonnassa (kierros 38/2021) löytyi yksi täysosuma ja se löytyi Suomesta. Täysosumalla voitti noin 22,2 miljoonaa euroa.

Urheilu

Åboraakkeli: Kilpa-aerobicin soihdunkantajat esiin?

Nea Kivelä.

Yksi aikakausi suomalaisessa aerobicissa päättyi syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna. Turun Urheiluliiton, ja Suomen, aerobicin eturiviin pitkään kuulunut kolmikko Fanny Samppa , Linn Agha ja Erika Rautiainen kilpailivat viimeisen kerran kolmikkona aerobicin EM-kisoissa. EM-kisat olivat viimeinen kilpailu Sampalle ja Rautiaiselle.

Otteluanalyysi: TPS murskasi Jaron ja nousi Ykkösen kärkeen

 Albijon Muzaci ja Joakim Latonen olivat TPS:n tehopari.

TPS taistelee noususta jalkapallon Veikkausliigaan. TPS voitti Jaron 4-1 ja nousi, ainakin väliaikaisesti Ykkösen piikkipaikalle. RoPS tosin pelaa vasta huomenna ja voitolla se palaa kärkeen.

TPS-puolustaja Johan Ivarsson sivussa rytmihäiriöiden takia

Johan Ivarsson.

Alkukauden Liiga-otteluista puuttuneen Turun Palloseuran ruotsalaispuolustaja Johan Ivarssonin tilanteeseen on saatu lisäselvyyttä. Ivarsson on kärsinyt syksyn aikana rytmihäiriöistä, jonka myötä hänelle tehdään lokakuun 5. päivä toimenpide asian korjaamiseksi.

Otteluanalyysi: Inter antoi AC Oululle kylmää kyytiä

Petteri Forsell taikoi tyllä kertaa tehot 1+1.

Jalkapallon Veikkausliigan runkosarjan toiseksi viimeinen kierros oli mannaa Interille. Sinimustat löivät AC Oulun selvin luvuin 4-0 ja samaan aikaan pahin kilpakumppani SJK romahti samoin luvuin Hakan vieraana. Inter on sarjassa kolmantena kaksi pistettä edellä SJK:ta. FC Lahti, HIFK ja Ilves ovat kahden pisteen päässä SJK:sta.

Håkans-logo vaihtui InterActioniin

Interin pelipaitojen rintamuksessa ei lopoukaudella lue enää Håkans vaan InterAction.

Interin edustusjoukkueen pelipaidassa on tapahtunut historiallinen muutos. Seuran pelipaitojen rintamuksessa on komeillut Alfons Håkans -konsernin nimi jo seuran perustamisesta lähtien eli yli 30 vuoden ajan, mutta päätukija luovutti loppukauden ajaksi nimipaikkansa seuran yhteiskuntavastuusta viestivälle InterAction-logolle.

Otteluanalyysi: Helmarit taisteluvoittoon MM-karsintojen avauksessa

TPS-paidassakin aikanaan nähty Ria Öling iski Helmareiden voitto-osuman.

Naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit aloitti MM-karsinnat niin kuin piti. Slovakia kaatui Kupittaalla Adelina Engmanin ja Ria Ölingin maaleilla 2-1. Voitto ei irronnut helpolla. Slovakia nousi tasoihin, mutta Helmarit iski heti perään voittomaalin ja kesti vieraiden loppurynnistyksen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.