Koronatartuntojen määrä nopeassa kasvussa Turussa

Turussa on todettu edeltävän seitsemän vuorokauden aikana 299 koronavirustartuntaa. Turun ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä n. 230/100 000/14 vrk (30.7.). Turun tartunnat ovat voimakkaassa nousussa. Tartunnanjäljitysprosentti edeltävältä kahdelta viikolta on noin 90 prosenttia.

Tartunnanjäljityksen ruuhkan helpottamiseksi tehdyt toimenpiteet, esimerkiksi Runosmäen terveysaseman työntekijöiden siirtyminen tartunnanjäljitykseen, ovat parantaneet jäljityksen tilannetta. Sairaalahoidon tarve on toistaiseksi pysynyt vähäisenä ja tilannetta seurataan tiiviisti yhdessä sairaanhoitopiirin kanssa.

Delta-variantti on selvästi tarttuvampi kuin esimerkiksi keväällä Turussa valtaviruksena ollut Alfa-variantti (UK-variantti). Delta-variantti tarttuu aiempaa herkemmin sisätiloissa ja lisäksi voi tarttua myös ulkona tiiviissä lähikontaktissa. Kasvomaskin käyttö on edelleen todella tärkeää esimerkiksi tapahtumissa, työpaikoilla, julkisissa tiloissa sekä joukkoliikenteessä.

Tartunnoissa 18–25-vuotiaat ovat selkeänä enemmistönä. Iäkkäillä ja lapsilla tartuntoja todetaan sen sijaan vähän. Iso osa tartunnoista liittyy yksityisiin illanviettoihin tai ravintolan sisätiloissa olemiseen. Yleisimmät tartunnanlähteet ovat tällä hetkellä: 1. lähipiiri 23,4 prosenttia, 2. ravintola/yökerho/sisätilat 19,2 prosenttia 3. sama talous 17,3 prosenttia.

– Ravintoloiden sisätiloista saatuja tartuntoja on todettu runsaasti heinäkuun aikana. Ravintoloiden sisätiloissa on erittäin tärkeää noudattaa koronavarotoimia, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi korostaa.

– Edelleen on erittäin positiivista, että nuoret ilmoittavat tartunnastaan eteenpäin kontakteilleen, jotka käyvät testeissä runsaasti, Peltoniemi jatkaa.

Turussa järjestetään elokuun alussa useita yleisötapahtumia. Tapahtumajärjestäjät ohjeistavat asiakkaille tapahtumassa terveysturvallisuusohjeet aluehallintoviraston määräyksen mukaisesti yhteistyössä tartuntatautiviranomaisten kanssa.

– Jos osallistut yleisötapahtumaan, on tärkeää noudattaa järjestäjän antamia ohjeita, Peltoniemi muistuttaa.

Lievissäkin oireissa on tärkeää hakeutua testiin eikä lähteä tapahtumiin.

Kaikki Ruotsista Turun satamaan ja riskimaista lentokentälle saapuvat matkustajat ohjataan terveystarkastukseen tartuntatautilain perusteella. Maahan tullessa matkustajalta pyydetään todistus rokotuksesta tai sairastetusta taudista tai ennen matkaa otetusta negatiivisesta koronatestistä. Jos todistuksia ei ole, vuonna 2005 ja sitä ennen syntyneet ohjataan pakolliseen koronatestiin.

Koronatestiin ei tarvitse osallistua, jos maahan saapuvalla on todistus täydestä koronarokotussarjasta (koronarokotteen 1. ja 2. annos) ja viimeisestä rokotuskerrasta on kulunut vähintään 14 vuorokautta tai alle kuusi kuukautta aiemmin sairastetusta koronataudista.

Koronatestiin tulee mennä 3–5 vuorokautta maahan saapumisen jälkeen koti- tai oleskelukunnassa, jos maahan saapuvalla on todistus enintään 72 tuntia ennen maahan saapumista otetusta negatiivisesta koronatestistä tai osittaisesta koronarokotussarjasta (1. rokoteannos) ja rokotuskerrasta on kulunut vähintään 14 vuorokautta.

Yhteen testiin osallistutaan myös jos 2. rokotuskerrasta on kulunut alle 14 vuorokautta.

Kaikkien muiden tulee osallistua koronatestiin sekä maahan saavuttaessa että 3–5 vuorokautta maahan saapumisen jälkeen koti- tai oleskelukunnassa. (jos esimerkiksi ensimmäisen rokoteannoksen ottamisesta on alle 14 vuorokautta).

Testit ovat maksuttomia. Jos täysi-ikäinen maahantulija kieltäytyy pakollisesta koronatestistä, voi rangaistuksena olla sakkoa.

Matkustajamäärien kasvaessa Suomeen ja Turkuun ilman täyttä rokotussarjaa matkustaville suositellaan maahantuloa nopeuttavaa sähköistä Finentry-palvelua. Palvelun kautta saa automaattisesti lähetteen maksuttomaan koronavirustestiin.

Turkulaisia kannustetaan ottamaan rokote, pop up -rokotukset käynnissä Messukeskuksessa ja alkamassa opiskeluterveydenhuollossa

Ensimmäisen rokotusannoksen on Turussa saanut 121 785 turkulaista (62,3 % turkulaisista) ja molemmat rokoteannokset 60 529 (31 % turkulaisista) turkulaista.

Yli 80-vuotiailla rokotuskattavuus on 92,4 %, 70–79-vuotiailla 94 %, 60–69-vuotiailla 88,9 %, 50–59-vuotiailla 83,7 %, 40–49-vuotiailla 74,8 %, 30–39-vuotiailla 63,5 % ja 20-29-vuotiailla 50,4 %. 12-19-vuotiaista rokotteen on ottanut tähän mennessä 19,9 %. (29.7.2021)

Rokotusajan voi varata kolmella eri tavalla: jättämällä yhteystiedot otanrokotteen.turku.fi-sivulle, varaamalla ajan sähköisesti eTerveyspalveluiden kautta vahvan tunnistautumisen avulla (turku.fi/eterveyspalvelut) tai soittamalla koronarokotuspuhelimeen (p. 02 266 0159, ma-pe klo 8–14) .

Rokotusaikoja on tarjolla koko ajan ja niitä lähetetään otanrokotteen.turku.fi-palveluun ilmoittautuneille. Myös koronarokotuspuhelimessa on aikoja tarjolla, vaikka puhelin on ruuhkautunut.

Nuorille tarjolla ensimmäinen rokote pop up -tapahtumissa, Varissuon terveysasemalla kaksi pop up -rokotuspäivää

Turussa on käynnissä ja myös käynnistymässä useita pop up -rokotustapahtumia.

Nuorille aikuisille (16–29-vuotiaat) ja opiskelijoille tarjotaan koronarokotuksia ilman ajanvarausta Turussa viikoilla 31–32. Rokotuksiin voivat tulla turkulaiset nuoret ja nuoret aikuiset sekä Turkuun muilta paikkakunnilta tulevat opiskelijat. Pop up -rokotustapahtumat on tarkoitettu ensimmäistä rokotusannosta tarvitseville.

Rokotuksia järjestetään keskiviikkona 4. elokuuta ja torstaina 5. elokuuta kello 10–15 opiskeluterveydenhuollossa (Hämeenkatu 10, 4. krs, 20500 Turku), perjantaina 6. elokuuta kello 10–13 opiskeluterveydenhuollossa (Hämeenkatu 10, 4. krs, 20500 Turku), lauantaina 14. elokuuta ja sunnuntaina 15. elokuuta kello 10–15 opiskeluterveydenhuollossa (Hämeenkatu 10, 4. krs, 20500 Turku), keskiviikkona ja torstaina 11.–12. elokuuta kello 9–15 Aninkaisten, Juhannuskukkulan ja Peltolan koulutaloilla sekä perjantaina 13. elokuuta kello 9–13 Aninkaisten, Juhannuskukkulan ja Peltolan koulutaloilla.

Turun ammatti-instituutin toimipisteissä järjestettäviin rokotuksiin voivat osallistua myös muut kuin instituutissa opiskelevat.

Toiset rokotusannokset annetaan todennäköisesti viikonloppuna 30.–31. lokakuuta. Näistä tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

Nuorten aikuisten ja opiskelijoiden pop up -koronarokotukset käynnistyvät. Varissuon terveysasema järjestää kaksi pop up -rokotuspäivää ilman ajanvarausta torstaina 12. elokuuta ja perjantaina 13. elokuuta kello 8.45–15 Varissuon terveysaseman tiloissa (os. Nisse Kavon katu 3). Pop up -päivinä terveysasemalta voi saada ensimmäisen koronarokotteen.

Turun Messukeskuksessa on tiistaista 27. heinäkuuta lähtien voinut päivittäin saada sata turkulaista ensimmäisen koronarokotteen pop up -jonosta. Toimintaa jatketaan Messukeskuksessa 13. elokuuta asti.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kansainvälisillä suurmarkkinoilla noin 55 000 kävijää

Suurmarkkinat keräsi kävijöitä mutta ruuhkia ei syntynyt. Kuva on viime vuodelta.

Suurmarkkinoiden tapahtumavastaava Ari Kallas kertoo, että nelipäiväiset Turun kansainväliset suurmarkkinat 23.–26. syyskuuta ovat kaikilta osiltaan sujuneet hyvin. Tyytyväisiä ovat olleet niin viranomaiset, kauppiaat kuin yleisökin.

Ovatko aikaiset herätykset sinulle vaikeita? Aamujuontaja Aki Linnanahde ymmärtää ja kertoo mikä paransi hänen virkeyttään

Vuosienkaan jälkeen aikaiset herätykset eivät tunnu luonnollisilta, mutta Aki sanoo, että vireystilaa voi kuitenkin kohottaa parantamalla syvän unen määrää ja palautumista. Niihin vaikutetaan laittamalla kuntoon pari perusasiaa: tavat ja nukkumisergonomia.

Patenttihakemusten määrä suurin kahdeksaan vuoteen

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on tammi-elokuussa vastaanottanut kansallisia patenttihakemuksia viisi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan ajankohtaan. Hakemuksia on tullut 1 095, mikä on suurin määrä kahdeksaan vuoteen.

Andy McCoyn ja Sofia Zidan taidenäyttely avoinna Vierailukeskus Joessa

Andy McCoy ja Sofia Zida.

Andy McCoyn ja Sofia Zidan taideteoksia sekä maalattuja hattuja on esillä Vierailukeskus Joessa. Taidenäyttely on avoinna syyskuun loppuun eli torstaihin 30. syyskuuta saakka.

Vuoden Vastuullisuusteko -kilpailu palkitsee vastuullisuustyössä menestyneen yrityksen

Keskuskauppakamari haluaa yhdessä The Planet Companyn kanssa tuoda esille yritysten tekemää tärkeää vastuullisuustyötä lanseeraamalla Vuoden Vastuullisuuteko -kilpailun. Kilpailun tarkoituksena on lisätä

Pukkilan ylikulkusiltojen tulopenkereitä jyrsitään ja päällystetään

Tienpäällystystöitä jatketaan syyskuun viimeisellä viikolla ykköstiellä Kaarinassa Raadelman ja Kirismäen välillä. Keskiviikkona ja torstaina 29.–30. syyskuuta jyrsitään ja päällystetään Pukkilan ylikulkusiltojen tulopenkereitä. Työ toteutetaan yksi ajokaista kerrallaan, joten toinen kaista on koko ajan liikenteen käytössä.

Raision kaupunginkirjastossa luetaan elämäkertoja

Raision kaupunginkirjastossa aloittaa Sivustamo-lukupiiri, joka kokoontuu elämäkertojen merkeissä. Piiriä vetää raisiolainen Nina Stenlund .

Loton potti nousi kahdeksaan miljoonaan euroon

Lotosta ei löytynyt kierroksella 38/2021 täysosumia, joten 6,5 miljoonan euron potti jäi jakamatta. Ensi viikolla potissa on kahdeksan miljoonaa euroa.

Mentalisti Pete Poskiparta valittu Vuoden yksinyrittäjäksi

Turkulaismentalisti Pete Poskiparta.

Vuoden yksinyrittäjät ovat Pete Poskiparta ja Heikki Närvänen . Valtakunnalliset yksinyrittäjäpalkinnot jaettiin kolmatta kertaa. Ehdotuksia palkinnon saajaksi tuli yli sata, mikä on yli tuplasti enemmän kuin viime vuonna. Suomen Yrittäjät ja Yksityisyrittäjäin säätiö luovuttivat palkinnot Valtakunnallisten Yrittäjäpäivien gaalassa Jyväskylässä lauantaina 25. syyskuuta.

Hamburger Börsin työmaa loppusuoralla, hotelli avataan marraskuussa

Hamburger Börs avataan marraskuussa. Kuva on elokuulta.

Hamburger Börs alkoi palvella vieraitaan Turun keskustan parhaalla paikalla kauppatorin vierellä jo vuonna 1894. Kesästä 2019 alkaen ikonista hotellia on uudistettu perusteellisesti. Hamburger Börsin vanhin osa on saneerattu sen historiallista arvoa kunnioittaen. 1970-luvulla lisätty hotellirakennus on purettu, ja sen tilalle on noussut täysin uusi hotelli, jonka arkkitehtuuri kunnioittaa Turun kauppatorin vanhaa aikaa. Hotelli avataan marraskuussa.

Raisiossa polkuretkeilty jo 50 vuotta

Raisiossa järjestetään sunnuntaina 26. syyskuuta Kullaanpolun polkuretki. Polun voi kiertää kävelen tai juosten. Polkuretkiä on järjestetty syksyisin jo viidenkymmenen vuoden ajan. Ensimmäisen polkuretken Raisiossa vuonna 1972 järjesti urheilu- ja raittiuslautakunta. Raision Rinkka on järjestänyt tapahtumaa vuodesta 1989.

Reseptiopioidien kasvanut käyttö heikentää työllisyyttä pitkällä aikavälillä

Reseptiopioidien kasvanut käyttö johtaa työllisyyden heikkenemiseen pitkällä aikavälillä Suomessa. Vahvojen kipulääkkeiden käyttö pitkällä aikavälillä korostaa niiden haitallisia terveysvaikutuksia mukaan lukien addiktion syntymistä, joka murentaa kiinnittäytymistä työmarkkinoille. Lyhyellä aikavälillä reseptiopioidin kasvanut käyttö voi sitä vastoin parantaa mahdollisuuksia työmarkkinoille osallistumiseen. Vahvat kipulääkkeet helpottavat kroonista kipua, joka voi olla merkittävä este työmarkkinoille osallistumiselle.

Koronakriisi muutti nuorten suhdetta autoiluun, halu autoilla ja omistaa auto ovat kasvussa

Ennen koronaa nuorten halua liikkua autolla laski pitkään, mutta nyt halu autoilla ja omistaa auto ovat kasvussa.

Korona on kääntänyt trendin nuorten autoilussa. Ennen koronaa nuorten halua liikkua autolla laski pitkään, mutta nyt halu autoilla ja omistaa auto ovat kasvussa. Vaihtoehtoisella voimanlähteellä kulkevat autot kiinnostavat lähes yli puolta suomalaisista. Danske Bank on kysynyt suomalaisten näkemyksiä autoiluista vuodesta 2013 saakka.

Vihertyö poistaa ajokaistan käytöstä Helsinginkadulla

Helsinginkadulla tehdään 27.9.-1.10. vihertyötä Assistentinkadun ja Suntiontien välillä. Yksi ajokaista on pois käytöstä molemmissa ajosuunnissa.

Metsämäen raviradalla jälleen takakonttikirppis

LC Littoinen järjestää takakonttikirppiksen jo 12. kerran yhteistyössä Turun Hippoksen kanssa, joka pitää samaan aikaan kokoperheen Ponipöhinät Metsämäen raviradalla 25. syyskuuta kello 11–15.

Basisti-laulaja Kristin Korb lauantai-illan tähtenä Café Tiljanissa

Kristin Korb tuo kansainvälisen trionsa Turkuun lauantaina.

Flame Jazz -konsertissa kuullaan lauantaina 25. syyskuuta kello 22 tunnelmallista tarinankerrontaa ja sulavaa svengiä kansainvälisen huipputrion tarjoilemana Åbo Svenska Teaterin Café Tiljanissa.

Palvelutalon taidepajassa koetaan iloa ja yhteisöllisyyttä

Ralf Lundberg maalasi eri väreillä Parkinmäen palvelukodissa järjestetyssä Matka väreihin –taidetyöpajassa. Myös mäntymaalaus on Lundbergin, loput muiden asukkaiden.

Parkinmäen palvelutalossa asuva Ralf Lundberg on harrastanut aktiivisesti maalausta aikaisemmin. Hänen mieltään piristi palata maalausharrastuksen pariin uudelleen palvelukodissa järjestetyn taidepajan myötä. Kuvataiteilijat Kristiina Saloluoma ja Marie Johnsson järjestivät kaksikielisen Matka Väreihin -taidetyöpajan, johon Parkinmäen palvelutalon asukkaat saivat osallistua kahden viikon aikana neljä kertaa.

Eurojackpotista 22,2 miljoonan euron päävoitto Suomeen

Eurojackpotin perjantai-illan arvonnassa (kierros 38/2021) löytyi yksi täysosuma ja se löytyi Suomesta. Täysosumalla voitti noin 22,2 miljoonaa euroa.

Urheilu

Åboraakkeli: Kilpa-aerobicin soihdunkantajat esiin?

Nea Kivelä.

Yksi aikakausi suomalaisessa aerobicissa päättyi syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna. Turun Urheiluliiton, ja Suomen, aerobicin eturiviin pitkään kuulunut kolmikko Fanny Samppa , Linn Agha ja Erika Rautiainen kilpailivat viimeisen kerran kolmikkona aerobicin EM-kisoissa. EM-kisat olivat viimeinen kilpailu Sampalle ja Rautiaiselle.

Otteluanalyysi: TPS murskasi Jaron ja nousi Ykkösen kärkeen

 Albijon Muzaci ja Joakim Latonen olivat TPS:n tehopari.

TPS taistelee noususta jalkapallon Veikkausliigaan. TPS voitti Jaron 4-1 ja nousi, ainakin väliaikaisesti Ykkösen piikkipaikalle. RoPS tosin pelaa vasta huomenna ja voitolla se palaa kärkeen.

TPS-puolustaja Johan Ivarsson sivussa rytmihäiriöiden takia

Johan Ivarsson.

Alkukauden Liiga-otteluista puuttuneen Turun Palloseuran ruotsalaispuolustaja Johan Ivarssonin tilanteeseen on saatu lisäselvyyttä. Ivarsson on kärsinyt syksyn aikana rytmihäiriöistä, jonka myötä hänelle tehdään lokakuun 5. päivä toimenpide asian korjaamiseksi.

Otteluanalyysi: Inter antoi AC Oululle kylmää kyytiä

Petteri Forsell taikoi tyllä kertaa tehot 1+1.

Jalkapallon Veikkausliigan runkosarjan toiseksi viimeinen kierros oli mannaa Interille. Sinimustat löivät AC Oulun selvin luvuin 4-0 ja samaan aikaan pahin kilpakumppani SJK romahti samoin luvuin Hakan vieraana. Inter on sarjassa kolmantena kaksi pistettä edellä SJK:ta. FC Lahti, HIFK ja Ilves ovat kahden pisteen päässä SJK:sta.

Håkans-logo vaihtui InterActioniin

Interin pelipaitojen rintamuksessa ei lopoukaudella lue enää Håkans vaan InterAction.

Interin edustusjoukkueen pelipaidassa on tapahtunut historiallinen muutos. Seuran pelipaitojen rintamuksessa on komeillut Alfons Håkans -konsernin nimi jo seuran perustamisesta lähtien eli yli 30 vuoden ajan, mutta päätukija luovutti loppukauden ajaksi nimipaikkansa seuran yhteiskuntavastuusta viestivälle InterAction-logolle.

Otteluanalyysi: Helmarit taisteluvoittoon MM-karsintojen avauksessa

TPS-paidassakin aikanaan nähty Ria Öling iski Helmareiden voitto-osuman.

Naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit aloitti MM-karsinnat niin kuin piti. Slovakia kaatui Kupittaalla Adelina Engmanin ja Ria Ölingin maaleilla 2-1. Voitto ei irronnut helpolla. Slovakia nousi tasoihin, mutta Helmarit iski heti perään voittomaalin ja kesti vieraiden loppurynnistyksen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.