Koronatartuntojen määrä nopeassa kasvussa Turussa

Turussa on todettu edeltävän seitsemän vuorokauden aikana 299 koronavirustartuntaa. Turun ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä n. 230/100 000/14 vrk (30.7.). Turun tartunnat ovat voimakkaassa nousussa. Tartunnanjäljitysprosentti edeltävältä kahdelta viikolta on noin 90 prosenttia.

Tartunnanjäljityksen ruuhkan helpottamiseksi tehdyt toimenpiteet, esimerkiksi Runosmäen terveysaseman työntekijöiden siirtyminen tartunnanjäljitykseen, ovat parantaneet jäljityksen tilannetta. Sairaalahoidon tarve on toistaiseksi pysynyt vähäisenä ja tilannetta seurataan tiiviisti yhdessä sairaanhoitopiirin kanssa.

Delta-variantti on selvästi tarttuvampi kuin esimerkiksi keväällä Turussa valtaviruksena ollut Alfa-variantti (UK-variantti). Delta-variantti tarttuu aiempaa herkemmin sisätiloissa ja lisäksi voi tarttua myös ulkona tiiviissä lähikontaktissa. Kasvomaskin käyttö on edelleen todella tärkeää esimerkiksi tapahtumissa, työpaikoilla, julkisissa tiloissa sekä joukkoliikenteessä.

Tartunnoissa 18–25-vuotiaat ovat selkeänä enemmistönä. Iäkkäillä ja lapsilla tartuntoja todetaan sen sijaan vähän. Iso osa tartunnoista liittyy yksityisiin illanviettoihin tai ravintolan sisätiloissa olemiseen. Yleisimmät tartunnanlähteet ovat tällä hetkellä: 1. lähipiiri 23,4 prosenttia, 2. ravintola/yökerho/sisätilat 19,2 prosenttia 3. sama talous 17,3 prosenttia.

– Ravintoloiden sisätiloista saatuja tartuntoja on todettu runsaasti heinäkuun aikana. Ravintoloiden sisätiloissa on erittäin tärkeää noudattaa koronavarotoimia, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi korostaa.

– Edelleen on erittäin positiivista, että nuoret ilmoittavat tartunnastaan eteenpäin kontakteilleen, jotka käyvät testeissä runsaasti, Peltoniemi jatkaa.

Turussa järjestetään elokuun alussa useita yleisötapahtumia. Tapahtumajärjestäjät ohjeistavat asiakkaille tapahtumassa terveysturvallisuusohjeet aluehallintoviraston määräyksen mukaisesti yhteistyössä tartuntatautiviranomaisten kanssa.

– Jos osallistut yleisötapahtumaan, on tärkeää noudattaa järjestäjän antamia ohjeita, Peltoniemi muistuttaa.

Lievissäkin oireissa on tärkeää hakeutua testiin eikä lähteä tapahtumiin.

Kaikki Ruotsista Turun satamaan ja riskimaista lentokentälle saapuvat matkustajat ohjataan terveystarkastukseen tartuntatautilain perusteella. Maahan tullessa matkustajalta pyydetään todistus rokotuksesta tai sairastetusta taudista tai ennen matkaa otetusta negatiivisesta koronatestistä. Jos todistuksia ei ole, vuonna 2005 ja sitä ennen syntyneet ohjataan pakolliseen koronatestiin.

Koronatestiin ei tarvitse osallistua, jos maahan saapuvalla on todistus täydestä koronarokotussarjasta (koronarokotteen 1. ja 2. annos) ja viimeisestä rokotuskerrasta on kulunut vähintään 14 vuorokautta tai alle kuusi kuukautta aiemmin sairastetusta koronataudista.

Koronatestiin tulee mennä 3–5 vuorokautta maahan saapumisen jälkeen koti- tai oleskelukunnassa, jos maahan saapuvalla on todistus enintään 72 tuntia ennen maahan saapumista otetusta negatiivisesta koronatestistä tai osittaisesta koronarokotussarjasta (1. rokoteannos) ja rokotuskerrasta on kulunut vähintään 14 vuorokautta.

Yhteen testiin osallistutaan myös jos 2. rokotuskerrasta on kulunut alle 14 vuorokautta.

Kaikkien muiden tulee osallistua koronatestiin sekä maahan saavuttaessa että 3–5 vuorokautta maahan saapumisen jälkeen koti- tai oleskelukunnassa. (jos esimerkiksi ensimmäisen rokoteannoksen ottamisesta on alle 14 vuorokautta).

Testit ovat maksuttomia. Jos täysi-ikäinen maahantulija kieltäytyy pakollisesta koronatestistä, voi rangaistuksena olla sakkoa.

Matkustajamäärien kasvaessa Suomeen ja Turkuun ilman täyttä rokotussarjaa matkustaville suositellaan maahantuloa nopeuttavaa sähköistä Finentry-palvelua. Palvelun kautta saa automaattisesti lähetteen maksuttomaan koronavirustestiin.

Turkulaisia kannustetaan ottamaan rokote, pop up -rokotukset käynnissä Messukeskuksessa ja alkamassa opiskeluterveydenhuollossa

Ensimmäisen rokotusannoksen on Turussa saanut 121 785 turkulaista (62,3 % turkulaisista) ja molemmat rokoteannokset 60 529 (31 % turkulaisista) turkulaista.

Yli 80-vuotiailla rokotuskattavuus on 92,4 %, 70–79-vuotiailla 94 %, 60–69-vuotiailla 88,9 %, 50–59-vuotiailla 83,7 %, 40–49-vuotiailla 74,8 %, 30–39-vuotiailla 63,5 % ja 20-29-vuotiailla 50,4 %. 12-19-vuotiaista rokotteen on ottanut tähän mennessä 19,9 %. (29.7.2021)

Rokotusajan voi varata kolmella eri tavalla: jättämällä yhteystiedot otanrokotteen.turku.fi-sivulle, varaamalla ajan sähköisesti eTerveyspalveluiden kautta vahvan tunnistautumisen avulla (turku.fi/eterveyspalvelut) tai soittamalla koronarokotuspuhelimeen (p. 02 266 0159, ma-pe klo 8–14) .

Rokotusaikoja on tarjolla koko ajan ja niitä lähetetään otanrokotteen.turku.fi-palveluun ilmoittautuneille. Myös koronarokotuspuhelimessa on aikoja tarjolla, vaikka puhelin on ruuhkautunut.

Nuorille tarjolla ensimmäinen rokote pop up -tapahtumissa, Varissuon terveysasemalla kaksi pop up -rokotuspäivää

Turussa on käynnissä ja myös käynnistymässä useita pop up -rokotustapahtumia.

Nuorille aikuisille (16–29-vuotiaat) ja opiskelijoille tarjotaan koronarokotuksia ilman ajanvarausta Turussa viikoilla 31–32. Rokotuksiin voivat tulla turkulaiset nuoret ja nuoret aikuiset sekä Turkuun muilta paikkakunnilta tulevat opiskelijat. Pop up -rokotustapahtumat on tarkoitettu ensimmäistä rokotusannosta tarvitseville.

Rokotuksia järjestetään keskiviikkona 4. elokuuta ja torstaina 5. elokuuta kello 10–15 opiskeluterveydenhuollossa (Hämeenkatu 10, 4. krs, 20500 Turku), perjantaina 6. elokuuta kello 10–13 opiskeluterveydenhuollossa (Hämeenkatu 10, 4. krs, 20500 Turku), lauantaina 14. elokuuta ja sunnuntaina 15. elokuuta kello 10–15 opiskeluterveydenhuollossa (Hämeenkatu 10, 4. krs, 20500 Turku), keskiviikkona ja torstaina 11.–12. elokuuta kello 9–15 Aninkaisten, Juhannuskukkulan ja Peltolan koulutaloilla sekä perjantaina 13. elokuuta kello 9–13 Aninkaisten, Juhannuskukkulan ja Peltolan koulutaloilla.

Turun ammatti-instituutin toimipisteissä järjestettäviin rokotuksiin voivat osallistua myös muut kuin instituutissa opiskelevat.

Toiset rokotusannokset annetaan todennäköisesti viikonloppuna 30.–31. lokakuuta. Näistä tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

Nuorten aikuisten ja opiskelijoiden pop up -koronarokotukset käynnistyvät. Varissuon terveysasema järjestää kaksi pop up -rokotuspäivää ilman ajanvarausta torstaina 12. elokuuta ja perjantaina 13. elokuuta kello 8.45–15 Varissuon terveysaseman tiloissa (os. Nisse Kavon katu 3). Pop up -päivinä terveysasemalta voi saada ensimmäisen koronarokotteen.

Turun Messukeskuksessa on tiistaista 27. heinäkuuta lähtien voinut päivittäin saada sata turkulaista ensimmäisen koronarokotteen pop up -jonosta. Toimintaa jatketaan Messukeskuksessa 13. elokuuta asti.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Joulu, Aaron ja minä

Kun oma perhe lähtee joulua viettämään muihin maisemiin, niin vaihtoehtoja jää yksinäiselle miehelle? Kutsua toinen yksinäinen joulua viettämään ja muistelemaan menneitä sekä purkamaan mieltä?

Valon polun valotapahtumasta yleisömenestys

Play of light.

Kirpeät pakkasetkaan eivät pidätelleet yleisöä, kun suuri joukko valotaiteen ystäviä suuntasi katsomaan Turun ensimmäistä mittavaa valotapahtumaa itsenäisyyspäiväviikonloppuna 3.–6. joulukuuta. Nelipäiväinen tapahtuma ympäristöineen keräsi ylistystä sekä yleisöltä että tapahtuman taiteilijoilta.

Loimu täydentää libero-osastoa Yhdysvaltain maajoukkueryhmästä

Kyle Dagostino.

Lentopallon Mestaruusliigassa viiden ottelun voittoputkessa oleva Raision Loimu vahvistaa vielä ennen joulutaukoa joukkuettaan yhdysvaltalaisella liberolla, kun Kyle Dagostino liittyy oranssimustiin. Loimu on peluuttanut viime otteluissaan liberona yleispelaaja Väinö Rahkoa , kun libero Aatu Kulmalaa vaivaa alaraajavamma. Kapteeni Rahko on pelannut uudella tontillaan kelvollisesti, mutta silloin Aitor Barrerosin pokerikädessä on yksi jokerikortti vähemmän käytettävissä.

Tiedepuiston kansihankinta päivittyi Kupittaan kärjen kumppanuushankkeeksi

Tiedepuiston kansihankkeen suunnittelualue.

Turun kaupunginhallitus päätti maanantaina käynnistää Tiedepuiston kannen hankinnan kokonaan uutena Kupittaan kärjen kumppanuushankkeena hankinta-asiakirjoihin tehtyjen muutosten jälkeen. Allianssiryhmittymä kilpailutetaan neuvottelumenettelyllä. Samalla hankkeen nimi päivittyi Kupittaan kärjen kumppanuushankkeeksi.

Suomessa todettu kaksi uutta omikrontartuntaa, tapauksia jo 50 maassa

Suomessa on varmistettu kaksi uutta omikronvariantin aiheuttamaa koronavirustartuntaa. Molemmat tartunnat on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella. Henkilöt ovat matkustaneet viime aikoina Etelä-Afrikassa ja Nigeriassa. Tapaukset eivät liity aiempaan tartuntaketjuun.

Turun entinen yhteysjohtaja Mikko Lohikoski nimetty kanslianeuvokseksi

Mikko Lohikoski.

Tasavallan presidentti myönsi perjantaina 3. joulukuuta joulukuuta 62 uutta arvonimeä. Turun kaupungin entinen yhteysjohtaja, valtiotieteiden maisteri Mikko Lohikoski nimettiin kanslianeuvokseksi.

Maskisuositus voimaan peruskoulun 3. luokasta lähtien

Lasten tartunnat ovat lisääntyneet ja ilmaantuvuus alle 12-vuotiailla rokottamattomilla on yli 800. Kouluissa ja oppilaitoksissa maskisuositus muutettiin koskemaan peruskoulua 3. luokasta lähtien, 4. luokan sijaan.

Turkulaistutkijat löysivät tänä vuonna 81 uutta eläinlajia

Polysphincta bonita -pistiäinen löytyi Brasiliasta. Sukuun kuuluvat pistiäiset ovat erikoistuneita loisimaan hämähäkeillä.

Luonnon monimuotoisuus tunnetaan huonosti ja valtaosa maailman eliölajeista on yhä löytymättä. Samanaikaisesti luontokato etenee kiihtyvällä nopeudella. Uusimpien arvioiden mukaan jopa miljoona eliölajia on vaarassa kuolla sukupuuttoon ihmistoiminnan seurauksena. Lajien löytyminen ja nimeäminen ovat ensimmäisiä askelia niiden suojelussa. Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijat kuvasivat vuoden 2021 aikana tieteelle neljä aiemmin tuntematonta eläinsukua ja 81 lajia. Ne löytyivät kahdentoista valtion alueilta.

Sairauspäivärahaa pitkään saavien kuntoutustarpeen selvittämistä tehostetaan

Kun työkyvyttömyys pitkittyy, Kela selvittää asiakkaan kuntoutustarpeen viimeistään silloin, kun sairauspäivärahaa on maksettu 60 päivää. Jatkossa Kela selvittää kuntoutustarpeen tarvittaessa myös silloin, kun sairauspäivärahaa on maksettu 150 ja 230 päivää.

Uusia pyöräpysäköintipaikkoja Kupittaan aseman viereen

Kupittaan vanhan aseman läheisyyteen on valmistunut uusi Kätilöpolku niminen jalankulku- ja pyörätie. Kätilöpolku johtaa Joukahaisenkadulta Kupittaan juna-aseman laitureille ja Helsinginkadun yläpuolella olevalle Tyks T-sairaalan tontille.

Maksamattomat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksut siirretään ulosottoon joulukuun puolivälissä

Syyslukukautta koskeva korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu piti maksaa viimeistään 30. syyskuuta. Maksamattomat maksut siirretään ulosottoon joulukuun puolivälissä.

Hyökkääjä Joonas Lepistö Interiin

Timo Furuholm ja SJK:n Joonas Lepistö. kohtasivat viime kesäkuussa Kupittaalla.

Inter on solminut pelaajasopimuksen 23-vuotiaan Joonas Lepistön kanssa. Nuoren hyökkääjän sopimus sinimustien kanssa kattaa kaudet 2022 ja 2023.

Väitös: Lasten psykoosilääkehoidon seurantakäytäntöjen yhtenäistäminen kannattaa

Psykoosilääkkeiden käyttö lasten mielenterveyshäiriöiden hoidossa on lisääntynyt. Lastenpsykiatrisen hoidon osana toteutettu oikea-aikainen lääkehoito voi helpottaa lapsen oireilua. Lääkehoidon aloituksen ja seurannan käytäntöihin tulisi kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota. LL Kirsi Kakon väitöskirjatutkimus osoittaa, että psykoosilääkehoidon haittavaikutukset, kuten painonnousu ja sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan epäedulliset muutokset, ovat varsin yleisiä myös suomalaisilla lapsilla. Lääkehoidon turvallisuutta voidaan kuitenkin edistää yhtenäisillä seurantakäytännöillä.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Kirkkoväärtinkujalla Raisiossa

Raisiossa tehdään 7.-10. joulukuuta viemäri- ja vesijohtotyö Kirkkoväärtinkuja 3:n kohdalla. Yksi ajokaista on pois käytöstä.

Kotimaan joulupaketit, -kortit ja -kirjeet kannattaa lähettää hyvissä ajoin

Kotimaan joulumuistamisten lähetyspäivät ovat ajankohtaisia lähiaikoina. Euroopan postitusten kanssa kannattaa pitää jo kiirettä.

Föli kilpailutti linjojen 99, P1–P3, 300 ja Naantalin pikkubussien liikenteen

Palvelulinjojen P1–P3 kustannus laski 10,3 prosenttia nykyisistä liikennöintikustannuksista.

Turun seudun joukkoliikenne Föli on kilpailuttanut uusia liikennöintisopimuksia Turun sisäiselle linjalle 99, palvelulinjoille P1, P2 ja P3, Turun ja Raision väliselle linjalle 300 sekä Naantalin sisäiseen pikkubussiliikenteeseen linjoille N1, N2 (viikonloppuliikenne), N3 ja N6–N13.

Työpäivän aikaisessa palautumisessa parannettavaa

Syyskuussa julkaistu palautumislaskuri on työkalu, jonka avulla voi selvittää, tukevatko työpaikan käytännöt palautumista työssä. Se on osa Työterveyslaitoksen toteuttamaa Mielenterveyden tuen työkalupakkia.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Varsinais-Suomenkadulla

Viemäri- ja vesijohtotyötä tehdään Varsinais-Suomenkadun ja Kymenlaaksonkujan risteyksen kohdalla 7.-10. joulukuuta. Yksi ajokaista on pois käytöstä.

Urheilu

Loimu täydentää libero-osastoa Yhdysvaltain maajoukkueryhmästä

Kyle Dagostino.

Lentopallon Mestaruusliigassa viiden ottelun voittoputkessa oleva Raision Loimu vahvistaa vielä ennen joulutaukoa joukkuettaan yhdysvaltalaisella liberolla, kun Kyle Dagostino liittyy oranssimustiin. Loimu on peluuttanut viime otteluissaan liberona yleispelaaja Väinö Rahkoa , kun libero Aatu Kulmalaa vaivaa alaraajavamma. Kapteeni Rahko on pelannut uudella tontillaan kelvollisesti, mutta silloin Aitor Barrerosin pokerikädessä on yksi jokerikortti vähemmän käytettävissä.

Hyökkääjä Joonas Lepistö Interiin

Timo Furuholm ja SJK:n Joonas Lepistö. kohtasivat viime kesäkuussa Kupittaalla.

Inter on solminut pelaajasopimuksen 23-vuotiaan Joonas Lepistön kanssa. Nuoren hyökkääjän sopimus sinimustien kanssa kattaa kaudet 2022 ja 2023.

Turun Palloseura teki kolme jatkosopimusta

Ruben Rafkin.

Liigaa johtava Turun Palloseura on solminut kolme jatkosopimusta nuorten pelaajien kanssa. Maalivahti Eetu Anttila ja puolustaja Ruben Rafkin solmivat seuran kanssa kahden vuoden jatkosopimukset. Kuluvalla kaudella Liiga-debyyttinsä tehnyt 22-vuotias Anttila kuuluu TPS:n omiin kasvatteihin. Tällä kaudella kuudessa Liiga-ottelussa torjunut Anttila on näyttänyt kaikille kasvaneensa seuraavalle tasolle jääkiekkoilijana.

Puukkokatsomo: Hatunnosto urheiluseurojen vapaaehtoisille

Nea Kivelä.

Turun Urheiluliiton 120-vuotisjuhlavuosi huipentui osaltaan Turun konserttitalossa viime sunnuntaina pidettyyn juhlanäytökseen. Juhlaviikonloppuna Turun Urheiluliitto juhli myös tositoimissa, kun Nea Kivelä toi aerobicin Suomen mestaruuden Turkuun.

Juri Kinnunen edustaa TPS:ää myös ensi kaudella

Juri Kinnunen.

TPS on tehnyt kauden 2022 kattavan jatkosopimuksen laitapuolustaja Juri Kinnusen kanssa. 31-vuotias Kinnunen aloittaa jo kahdeksannen kautensa TPS-paidassa. Hän on TPS:n puolustuksen kolmas sopimuspelaaja Rasmus Holman ja Joonas Lakkamäen ohella.

Mika Laurikaisen mukaan TPS:n rakennus on hyvässä vauhdissa

Mika Laurikaisen mukaan TPS rakentaa ensi kauden joukkuetta realiteettien ehdoilla.

TPS:n jalkapallojoukkue koki kovan kolauksen viime kauden päätteeksi, kun tavoitteeksi asetettu nousu Veikkausliigaan ei toteutunut. Työ uutta kautta varten alkoi kuitenkin heti kauden päätyttyä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.