Eurooppa-foorumi tuo nuorten ääntä esille elokuussa Turussa

Turussa 25.–27. elokuuta järjestettävä Eurooppa-foorumi innostaa nuoria osallistumaan keskusteluun Euroopasta ja eurooppalaisesta yhteistyöstä. Nuoria on tapahtumassa mukana puhujina, ohjelman järjestäjinä sekä käytännön järjestelyissä vapaaehtoisina. Virtuaalisen tapahtumasivun kautta toivotaan mahdollisimman monen nuoren osallistuvan myös foorumin keskusteluihin.

Eurooppa-foorumin 2021 keskusteluissa korostuvat tänä vuonna EU:n ja Suomen muutos sekä informaatiovaikuttaminen. Nuorten osallistuminen keskusteluihin on tärkeää, sillä he ovat Euroopan tulevaisuus.

– Nuorten ja opiskelijoiden ääntä tulisi saada entistä vahvemmin kuuluviin. Tulevaisuuteen katsovaa Eurooppaa rakennetaan yhdessä eri tahoja kuullen, mutta keskustelussa nuorten äänet jäävät helposti jalkoihin. Nuoret saattavat kokea, ettei oma osaaminen tai tietotaito riitä käymään Eurooppa-keskustelua. Kuitenkaan keskustelijalta ei aina odoteta valmiita ratkaisuja tai pitkän linjan osaamista. Jo visiot, keskustelu ja aktiivinen osallistuminen ovat iso askel eteenpäin, ja siksi on erittäin tärkeää, että myös nuoret ja opiskelijat innostuvat ja rohkaistuvat ottamaan osaa keskusteluun ja tuomaan ajatuksiaan päättäjille. Turun Eurooppa-foorumi tarjoaa mahdollisuuden ja avoimen alustan oppia lisää mielenkiintoisista teemoista, käydä kansalaiskeskustelua ja lisätä vuoropuhelua nuorten sekä päättäjien välillä, sanoo Jenna Rautionaho, Turun ylioppilaskunnan hallituksen jäsen.

– Tänä vuonna toteutettavan Eurooppa-foorumin hybridiosallistuminen tarjoaa loistavan mahdollisuuden myös nuorille osallistua ohjelmaan ja keskusteluun sähköisen tapahtuma-alustan kautta. Näin keskustelua on helppo seurata suoraan kotisohvalta ympäri Suomea. Samalla mahdollistetaan osallistuminen joustavammin omiin aikatauluihin sopien sekä kysymysten ja kommenttien jättäminen, Rautionaho muistuttaa.

Keskiviikkona Eurooppa-foorumissa vietetään tiedepäivää, jolloin käydään keskusteluja muun muassa tekoälystä, rokotteista ja informaatiokuplista Turun yliopiston ja Åbo Akademin johdolla. Yksi puhujista on Turun yliopiston tohtorikoulutettava Kristiina Makkonen, joka kannustaa nuoria aktiiviseen osallistumiseen, sillä suomalaisia nuoria koskevia päätöksiä tehdään myös Eurooppa-tasolla.

– On tärkeää, että myös nuoret ovat mukana vaikuttamassa päätöksentekoon. Keskusteluun osallistuminen on helppo, mutta erittäin tärkeä tapa vaikuttaa. Eurooppalainen ja kansainvälinen keskustelu opettaa arvostamaan erilaisuutta ja lisää avarakatseisuutta, Makkonen korostaa.

Makkonen osallistuu Rokotteet ja informaatiokuplat -ohjelmaan, jossa hän haluaa erityisesti tuoda esille nuoren lääkärin huolen rokotevastaisuudesta ja sen vaikutuksista tuleviin sukupolviin.

– Rokote-epäröinti on määritelty maailmanlaajuiseksi terveysuhaksi. Rokotevastaisuus muun muassa pahentaa antibioottiresistenssitilannetta. Tärkeimmät epäröintiin liittyvät syyt ovat tiedollisia, kulttuurillisia ja ideologisia. Toivon, että keskustelun aikana tulisi uusia ideoita rokotemyönteisyyden lisäämiseksi.

Yhteistyössä Erätauko-säätiön kanssa järjestetään perjantaina 27. elokuuta nuorille suunnattu, Minun Eurooppani -aiheinen puheenvuoro Euroopasta ja eurooppalaisesta yhteistyöstä. Se toimii alustuksena Erätauko-keskusteluille, joihin haastetaan myös koululuokat mukaan. Vastaamalla haasteeseen koululuokat osallistuvat Erätauko-keskusteluun syksyn aikana. Osana haastetta opettajille annetaan mahdollisuus kouluttautua Erätauko-menetelmän käytössä. Osallistuminen on maksutonta.

Erätauko-keskustelun tavoitteena on lisätä ymmärrystä yhteisestä aiheesta, muista keskustelijoista sekä myös itsestä, käymällä rakentavaa dialogia. Tutustu menetelmään lähemmin Erätauko-säätiön kotisivuilla.

EU, nuoret ja some -tapahtuma on Turun Eurooppanuoret ry:n keskiviikkona 25. elokuuta järjestämä kaikille avoin keskustelutilaisuus. Se on suunnattu erityisesti nuorille, jotka ovat kiinnostuneita edistämään Eurooppa-tietoutta esimerkiksi omissa sosiaalisen median kanavissaan. Tapahtumassa on mukana asiantuntijoita, joiden kanssa yleisö pääsee keskustelemaan siitä, millaista vaikuttamistyötä on mahdollista tehdä somen kautta sekä miten erityisesti nuoret voisivat kitkeä somesta disinformaatiota.

Puhujina tapahtumassa ovat julkisen hallinnon kehittämiseen erikoistunut konsultti Silva Mertsola, Facebookin EU-suhteista vastaava johtaja Aura Salla sekä diversiteettikonsultti Fatima Verwijnen, joka kouluttaa yrityksiä tasa-arvo- ja vähemmistöasioissa. Verwijnen tunnetaan aktiivisena some-keskustelijana, jonka Fatimointi-tilillä on Instagramissa yli 20 000 seuraajaa. Sosiaalisen median kanavissaan hän pyrkii vaikuttamaan yhteiskunnalliseen keskusteluun.

– Keskustelussa haluan nostaa erityisesti vähemmistönuorten näkökulmaa somevaikuttamiseen liittyen. Yleisesti kiinnostaa myös antirasismin näkyminen tässä kontekstissa, sanoo Verwijnen.

Keskustelua moderoi Turun Eurooppanuorten puheenjohtaja Anni Taavila.

Suomen ylioppilaskuntien liitto, Turun yliopiston ylioppilaskunta, Åbo Akademis Studentkår sekä Euroopan parlamentin Suomen-toimisto isännöivät perjantaina 27. elokuuta Kaksintaisteluja Euroopan tulevaisuudesta – Mitä käy tulevaisuuden koulutukselle, ympäristölle ja eurooppalaisille arvoille? -tapahtumaa, jossa käydään kolme säkenöivää, 15 minuutin pikaväittelyä eri aiheista. Keskustelemassa ovat MEP Sirpa Pietikäinen, MEP Elsi Katainen, MEP Nils Torvalds, MEP Alviina Alametsä ja kansanedustaja Eveliina Heinäluoma.

Eurooppanuoret ry järjestää perjantaina 27. elokuuta EU:n rooli perusarvojen ja ihmisoikeuksien suojelijana -paneelikeskustelun, jonne saapuvat puhujiksi Eurooppanuorten puheenjohtaja Risto Rajala, MEP Alviina Alametsä sekä Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Kaisa Korhonen. Tilaisuudessa pohditaan, miten EU voisi tehokkaammin puolustaa ihmisoikeuksia ja edistää tärkeimpien arvojensa toteutumista alueellaan.

Tapahtumassa on mukana paljon nuoria vapaaehtoisia varmistamassa, että käytännön järjestelyt sujuvat. Jos olet itsekin kiinnostunut näkemään, mitä Eurooppa-foorumin kulissien takana tapahtuu, ja haluat saada mielenkiintoisia ja hyödyllisiä kokemuksia ja kontakteja, ilmoittaudu vapaaehtoiseksi oheisen linkin kautta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kansainvälisillä suurmarkkinoilla noin 55 000 kävijää

Suurmarkkinat keräsi kävijöitä mutta ruuhkia ei syntynyt. Kuva on viime vuodelta.

Suurmarkkinoiden tapahtumavastaava Ari Kallas kertoo, että nelipäiväiset Turun kansainväliset suurmarkkinat 23.–26. syyskuuta ovat kaikilta osiltaan sujuneet hyvin. Tyytyväisiä ovat olleet niin viranomaiset, kauppiaat kuin yleisökin.

Ovatko aikaiset herätykset sinulle vaikeita? Aamujuontaja Aki Linnanahde ymmärtää ja kertoo mikä paransi hänen virkeyttään

Vuosienkaan jälkeen aikaiset herätykset eivät tunnu luonnollisilta, mutta Aki sanoo, että vireystilaa voi kuitenkin kohottaa parantamalla syvän unen määrää ja palautumista. Niihin vaikutetaan laittamalla kuntoon pari perusasiaa: tavat ja nukkumisergonomia.

Patenttihakemusten määrä suurin kahdeksaan vuoteen

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on tammi-elokuussa vastaanottanut kansallisia patenttihakemuksia viisi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan ajankohtaan. Hakemuksia on tullut 1 095, mikä on suurin määrä kahdeksaan vuoteen.

Andy McCoyn ja Sofia Zidan taidenäyttely avoinna Vierailukeskus Joessa

Andy McCoy ja Sofia Zida.

Andy McCoyn ja Sofia Zidan taideteoksia sekä maalattuja hattuja on esillä Vierailukeskus Joessa. Taidenäyttely on avoinna syyskuun loppuun eli torstaihin 30. syyskuuta saakka.

Vuoden Vastuullisuusteko -kilpailu palkitsee vastuullisuustyössä menestyneen yrityksen

Keskuskauppakamari haluaa yhdessä The Planet Companyn kanssa tuoda esille yritysten tekemää tärkeää vastuullisuustyötä lanseeraamalla Vuoden Vastuullisuuteko -kilpailun. Kilpailun tarkoituksena on lisätä

Pukkilan ylikulkusiltojen tulopenkereitä jyrsitään ja päällystetään

Tienpäällystystöitä jatketaan syyskuun viimeisellä viikolla ykköstiellä Kaarinassa Raadelman ja Kirismäen välillä. Keskiviikkona ja torstaina 29.–30. syyskuuta jyrsitään ja päällystetään Pukkilan ylikulkusiltojen tulopenkereitä. Työ toteutetaan yksi ajokaista kerrallaan, joten toinen kaista on koko ajan liikenteen käytössä.

Raision kaupunginkirjastossa luetaan elämäkertoja

Raision kaupunginkirjastossa aloittaa Sivustamo-lukupiiri, joka kokoontuu elämäkertojen merkeissä. Piiriä vetää raisiolainen Nina Stenlund .

Loton potti nousi kahdeksaan miljoonaan euroon

Lotosta ei löytynyt kierroksella 38/2021 täysosumia, joten 6,5 miljoonan euron potti jäi jakamatta. Ensi viikolla potissa on kahdeksan miljoonaa euroa.

Mentalisti Pete Poskiparta valittu Vuoden yksinyrittäjäksi

Turkulaismentalisti Pete Poskiparta.

Vuoden yksinyrittäjät ovat Pete Poskiparta ja Heikki Närvänen . Valtakunnalliset yksinyrittäjäpalkinnot jaettiin kolmatta kertaa. Ehdotuksia palkinnon saajaksi tuli yli sata, mikä on yli tuplasti enemmän kuin viime vuonna. Suomen Yrittäjät ja Yksityisyrittäjäin säätiö luovuttivat palkinnot Valtakunnallisten Yrittäjäpäivien gaalassa Jyväskylässä lauantaina 25. syyskuuta.

Hamburger Börsin työmaa loppusuoralla, hotelli avataan marraskuussa

Hamburger Börs avataan marraskuussa. Kuva on elokuulta.

Hamburger Börs alkoi palvella vieraitaan Turun keskustan parhaalla paikalla kauppatorin vierellä jo vuonna 1894. Kesästä 2019 alkaen ikonista hotellia on uudistettu perusteellisesti. Hamburger Börsin vanhin osa on saneerattu sen historiallista arvoa kunnioittaen. 1970-luvulla lisätty hotellirakennus on purettu, ja sen tilalle on noussut täysin uusi hotelli, jonka arkkitehtuuri kunnioittaa Turun kauppatorin vanhaa aikaa. Hotelli avataan marraskuussa.

Raisiossa polkuretkeilty jo 50 vuotta

Raisiossa järjestetään sunnuntaina 26. syyskuuta Kullaanpolun polkuretki. Polun voi kiertää kävelen tai juosten. Polkuretkiä on järjestetty syksyisin jo viidenkymmenen vuoden ajan. Ensimmäisen polkuretken Raisiossa vuonna 1972 järjesti urheilu- ja raittiuslautakunta. Raision Rinkka on järjestänyt tapahtumaa vuodesta 1989.

Reseptiopioidien kasvanut käyttö heikentää työllisyyttä pitkällä aikavälillä

Reseptiopioidien kasvanut käyttö johtaa työllisyyden heikkenemiseen pitkällä aikavälillä Suomessa. Vahvojen kipulääkkeiden käyttö pitkällä aikavälillä korostaa niiden haitallisia terveysvaikutuksia mukaan lukien addiktion syntymistä, joka murentaa kiinnittäytymistä työmarkkinoille. Lyhyellä aikavälillä reseptiopioidin kasvanut käyttö voi sitä vastoin parantaa mahdollisuuksia työmarkkinoille osallistumiseen. Vahvat kipulääkkeet helpottavat kroonista kipua, joka voi olla merkittävä este työmarkkinoille osallistumiselle.

Koronakriisi muutti nuorten suhdetta autoiluun, halu autoilla ja omistaa auto ovat kasvussa

Ennen koronaa nuorten halua liikkua autolla laski pitkään, mutta nyt halu autoilla ja omistaa auto ovat kasvussa.

Korona on kääntänyt trendin nuorten autoilussa. Ennen koronaa nuorten halua liikkua autolla laski pitkään, mutta nyt halu autoilla ja omistaa auto ovat kasvussa. Vaihtoehtoisella voimanlähteellä kulkevat autot kiinnostavat lähes yli puolta suomalaisista. Danske Bank on kysynyt suomalaisten näkemyksiä autoiluista vuodesta 2013 saakka.

Vihertyö poistaa ajokaistan käytöstä Helsinginkadulla

Helsinginkadulla tehdään 27.9.-1.10. vihertyötä Assistentinkadun ja Suntiontien välillä. Yksi ajokaista on pois käytöstä molemmissa ajosuunnissa.

Metsämäen raviradalla jälleen takakonttikirppis

LC Littoinen järjestää takakonttikirppiksen jo 12. kerran yhteistyössä Turun Hippoksen kanssa, joka pitää samaan aikaan kokoperheen Ponipöhinät Metsämäen raviradalla 25. syyskuuta kello 11–15.

Basisti-laulaja Kristin Korb lauantai-illan tähtenä Café Tiljanissa

Kristin Korb tuo kansainvälisen trionsa Turkuun lauantaina.

Flame Jazz -konsertissa kuullaan lauantaina 25. syyskuuta kello 22 tunnelmallista tarinankerrontaa ja sulavaa svengiä kansainvälisen huipputrion tarjoilemana Åbo Svenska Teaterin Café Tiljanissa.

Palvelutalon taidepajassa koetaan iloa ja yhteisöllisyyttä

Ralf Lundberg maalasi eri väreillä Parkinmäen palvelukodissa järjestetyssä Matka väreihin –taidetyöpajassa. Myös mäntymaalaus on Lundbergin, loput muiden asukkaiden.

Parkinmäen palvelutalossa asuva Ralf Lundberg on harrastanut aktiivisesti maalausta aikaisemmin. Hänen mieltään piristi palata maalausharrastuksen pariin uudelleen palvelukodissa järjestetyn taidepajan myötä. Kuvataiteilijat Kristiina Saloluoma ja Marie Johnsson järjestivät kaksikielisen Matka Väreihin -taidetyöpajan, johon Parkinmäen palvelutalon asukkaat saivat osallistua kahden viikon aikana neljä kertaa.

Eurojackpotista 22,2 miljoonan euron päävoitto Suomeen

Eurojackpotin perjantai-illan arvonnassa (kierros 38/2021) löytyi yksi täysosuma ja se löytyi Suomesta. Täysosumalla voitti noin 22,2 miljoonaa euroa.

Urheilu

Åboraakkeli: Kilpa-aerobicin soihdunkantajat esiin?

Nea Kivelä.

Yksi aikakausi suomalaisessa aerobicissa päättyi syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna. Turun Urheiluliiton, ja Suomen, aerobicin eturiviin pitkään kuulunut kolmikko Fanny Samppa , Linn Agha ja Erika Rautiainen kilpailivat viimeisen kerran kolmikkona aerobicin EM-kisoissa. EM-kisat olivat viimeinen kilpailu Sampalle ja Rautiaiselle.

Otteluanalyysi: TPS murskasi Jaron ja nousi Ykkösen kärkeen

 Albijon Muzaci ja Joakim Latonen olivat TPS:n tehopari.

TPS taistelee noususta jalkapallon Veikkausliigaan. TPS voitti Jaron 4-1 ja nousi, ainakin väliaikaisesti Ykkösen piikkipaikalle. RoPS tosin pelaa vasta huomenna ja voitolla se palaa kärkeen.

TPS-puolustaja Johan Ivarsson sivussa rytmihäiriöiden takia

Johan Ivarsson.

Alkukauden Liiga-otteluista puuttuneen Turun Palloseuran ruotsalaispuolustaja Johan Ivarssonin tilanteeseen on saatu lisäselvyyttä. Ivarsson on kärsinyt syksyn aikana rytmihäiriöistä, jonka myötä hänelle tehdään lokakuun 5. päivä toimenpide asian korjaamiseksi.

Otteluanalyysi: Inter antoi AC Oululle kylmää kyytiä

Petteri Forsell taikoi tyllä kertaa tehot 1+1.

Jalkapallon Veikkausliigan runkosarjan toiseksi viimeinen kierros oli mannaa Interille. Sinimustat löivät AC Oulun selvin luvuin 4-0 ja samaan aikaan pahin kilpakumppani SJK romahti samoin luvuin Hakan vieraana. Inter on sarjassa kolmantena kaksi pistettä edellä SJK:ta. FC Lahti, HIFK ja Ilves ovat kahden pisteen päässä SJK:sta.

Håkans-logo vaihtui InterActioniin

Interin pelipaitojen rintamuksessa ei lopoukaudella lue enää Håkans vaan InterAction.

Interin edustusjoukkueen pelipaidassa on tapahtunut historiallinen muutos. Seuran pelipaitojen rintamuksessa on komeillut Alfons Håkans -konsernin nimi jo seuran perustamisesta lähtien eli yli 30 vuoden ajan, mutta päätukija luovutti loppukauden ajaksi nimipaikkansa seuran yhteiskuntavastuusta viestivälle InterAction-logolle.

Otteluanalyysi: Helmarit taisteluvoittoon MM-karsintojen avauksessa

TPS-paidassakin aikanaan nähty Ria Öling iski Helmareiden voitto-osuman.

Naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit aloitti MM-karsinnat niin kuin piti. Slovakia kaatui Kupittaalla Adelina Engmanin ja Ria Ölingin maaleilla 2-1. Voitto ei irronnut helpolla. Slovakia nousi tasoihin, mutta Helmarit iski heti perään voittomaalin ja kesti vieraiden loppurynnistyksen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.