Etelä-Suomen ainoat pikkutiirat onnistuivat pesinnässään Saaristomeren kansallispuistossa

Keltanokkainen pikkutiira on Euroopan pienimpiä lokkilintuja. Tämä yksilö kuvattiin Saaristomeren kansallispuistossa. Keltanokkainen pikkutiira on Euroopan pienimpiä lokkilintuja. Tämä yksilö kuvattiin Saaristomeren kansallispuistossa. Kuva: Jouko Högmander

Metsähallituksen saaristolintuseurannassa kerätään tietoa merialueen linnustosta. Jurmon ja Utön välissä Saaristomeren kansallispuiston saaressa pesinnässään onnistui tänä vuonna kolme pikkutiiraparia. Kesäkuun alussa somerikkosaarelta löydettiin kolme munapesyettä ja heinäkuun alun seurannassa todettiin poikasten kuoriutuneen ja varttuneen isoiksi. Erittäin uhanalaisia pikkutiiroja pesii Suomessa arviolta vain 80 paria.

Pienen kannankoon ja pitkään jatkuneen parimäärän vähenemisen takia pikkutiira on Suomessa luokiteltu kiireellisesti suojeltavaksi lajiksi, jonka suojeluun tulisi erityisesti panostaa.

– Tämän takia tieto jokaisesta pikkutiiran pesinnästä ja siivilleen päässeestä poikasesta on erityisen arvokas. Saaristolintuseurannan avulla voidaan kohdentaa suojeluun tähtääviä toimenpiteitä alueille, joilla pikkutiiroja vielä esiintyy tai on aikaisemmin esiintynyt, kertoo erikoissuunnittelija Roland Vösa Metsähallituksen luontopalveluista.

Saaristolintuseurannan avulla saadaan arvokasta tietoa merialueen linnuston tilasta. Seuranta-alueita on pitkin rannikkoa Kymenlaaksosta Perämerelle asti, joita pääosin vapaaehtoiset laskevat. Saaristolintujen tila heijastelee hyvin myös Itämeren tilaa, sillä linnut ovat herkässä vuorovaikutuksessa meriluonnon kanssa. Merkittävä osa saaristolintulajeista on luokiteltu uhanalaisiksi.

Erittäin uhanalainen pikkutiira on pesinyt Etelä-Suomessa 1970-luvulta lähtien. Sittemmin Satakunnan kanta hävinnyt ja jäljellä on enää Saaristomeren eristynyt pesimäkanta. Suomen pesimäkanta on viimeisten arvioiden mukaan noin 80 paria, joka keskittyy lähes kokonaan Perämeren alueelle. Virossa ja Ruotsissa laji on hieman runsaampi, mutta sielläkin harvinaistuva pesimälintu.

Pikkutiira suosii pesimäpaikkoina avoimia hiekka- ja somerikkorantoja, joiden lähettyvillä on hyviä kalastusvesiä. Vesistöjen rehevöityminen ja siitä johtuva rantojen umpeenkasvu sekä ranta-alueiden käyttö ovat oleellisia tekijöitä pikkutiiran vähenemisen taustalla.

Itämeren rehevöitymisen takia myös täällä rannat kasvavat kiihtyvää vauhtia umpeen. Korkeat heinät ja nokkonen, ruovikot sekä pensaat ja puut valtaavat avoimia rantoja. Pohjois-Pohjanmaan rannikolla myös häirintä, usein tahaton, tuhoaa pesintöjä, sillä ihmiset viihtyvät samoilla hiekkarannoilla. Myös karjanlaidunnus saattaa olla tuhoisaa, mikäli karja pääsee tallomaan lintujen munapesiä. Raahessa Pattijoensuussa Metsähallitus on aidalla suojannut pikkutiirojen pesimäsaarta, jotta karja ei pääse liian aikaisin sinne laiduntamaan.

Saaristomeren kansallispuistossa liikkumista on rajoitettu kesäaikaan monilla saarilla ei pelkästään pikkutiiran, vaan monien muidenkin lintujen pesinnän takia.

– Ylipäänsä mikäli havaitsee että lokit ja tiirat hätääntyneinä pyörivät ympärillä voi epäillä, että ne tekevät sitä pesien ja poikasten takia. Tällöin voi olla parempi vaihtaa rannalla paikkaa, Vösa toivoo.

Saaristomeren kansallispuistossa pikkutiirojen pesimäpaikkoja kunnostetaan raivaamalla pensaita ja katajia sekä torjumalla haitallista vieraslajia kurtturuusua. Sopivien pesimäpaikkojen avoimena pitäminen on ehdottoman tärkeätä pikkutiiran kannalta. Myös aktiivinen vieraspetojen, minkin ja supikoiran pyynti on oleellinen luonnonhoidon toimenpide, joka edesauttaa niin pikkutiiran kuin muiden uhanalaisten saaristolintujen pesinnän onnistumista.

Pikkutiirat asettuvat mielellään pesimään lapin- ja kalatiirayhdyskuntiin, koska saavat näiltä turvaa petoja vastaan. Pikkutiirat pesivät Jurmossa vielä muutamia vuosia sitten, mutta hävisivät sieltä monen muun linnun lailla saarelle asettuneen ketun takia. Myös kettuja pyritään paikoin ulkosaaristosta poistamaan, jossa se on perusteltua uhanalaisen lintulajiston suojelemisen takia.

Lämpimät ja tyynet kelit edesauttavat saaristossa lintujen pesintöjä. Emolinnuilla kuluu lämpimällä ilmalla vähemmän energiaa munien haudontaan, jolloin ne ovat paremmassa kunnossa, kun kasvaville poikasille pitää tuoda ravinnoksi alati enemmän pikkukaloja. Poikasten kuoriuduttua niiden on tärkeätä saada pysyä kuivina ja lämpiminä. Monien lintulajien poikasten oma lämmöntuottokyky on ensimmäisinä elinviikkoina varsin heikko. Tällöin pitkään jatkuvilla kylmillä ja sateisilla keleillä kuolee paljon poikasia. Heikkotuulisista päivistä on hyötyä myös emoille, joiden on helpompi napata vedenpinnan lähettyviltä kaloja.

Poikaset saavuttavat lentokyvyn lähiaikoina, jolloin niitä voi nähdä jopa mantereen merenlahdilla asti. Syysmuutolle kohti läntisen Afrikan rannikkoa linnut lähtevät elokuun aikana.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Hattulan Suontaan miekkahauta kertoo varhaiskeskiajan sukupuoliroolien joustavuudesta

Suontaan kuuluisa miekka on tutkimuksen mukaan kätketty hautaan myöhemmin.

Yli 50 vuotta sitten löydetyn Hattulan Suontaan Vesitorninmäen miekkahaudan tuore uudelleenanalyysi kyseenalaistaa perinteiset käsitykset sukupuolten rooleista rautakauden ja varhaiskeskiajan yhteisöissä ja kertoo ei-binäärisen sukupuolen ilmaisusta aikakaudella. Hauta toimii myös osoituksena siitä, kuinka tällaiset henkilöt ovat voineet olla arvostettuja ja kunnioitettuja yksilöitä yhteisöissään.

Saijan koti keräsi kehuja Instagramissa, mutta kaunis sänky ei ollutkaan hyvä nukkua – halpajäljitelmät tulevat kalliiksi näistä syistä

Saija Vainio osti ensin halvan kopion, mutta vasta aito Tempur toi kunnon yöunet. COCONUTWHITEB

Esimerkkitapaus: Tempur-jäljitelmään haksahtaminen huononsi unen laatua, mikä lopulta johti tuplahankintoihin.

Turun Osuuskaupan myynti kasvoi lähes kymmenen prosenttia alkuvuonna

Liikenne- ja polttonestekaupassa myynti kasvoi edellisvuoteen verrattuna eniten, 16,5 prosenttia.

Turun Osuuskaupan tammi–kesäkuun veroton vähittäismyynti oli 322,5 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua 9,1 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

THL: Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet suojaavat erittäin hyvin vakavalta koronataudilta

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronavirusrokotteet suojaavat hyvin koronavirustaudilta ja erinomaisesti sen vakavilta muodoilta, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Eri rokotevalmisteiden välillä ei ole juurikaan eroa siinä, kuinka hyvän suojan ne antavat koronavirustautia vastaan.

Sinilevätilanne rauhoittunut avomerialueilla tuulisen sään vuoksi

Epävakainen sää on sekoittunut vesiä.

Sinilevätilanne on rauhoittunut etenkin avomerialueilla tuulisen sään vuoksi. Sisävesialueilla tilanne on ajankohtaan nähden tavanomainen.

Turun yliopiston opiskelijat pelastamassa Itämerta kansainvälisen kilpailun tutkimusprojektissa

Aboa-joukkue.

Turun yliopiston opiskelijoista koostuva poikkitieteellinen Aboa-joukkue osallistuu tänä vuonna kansainväliseen synteettisen biologian iGEM-kilpailuun. He organisoivat omaa tutkimusprojektiansa, jonka tavoitteena on vähentää Itämereen päätyvän lääkejätteen määrää.

Opinnot käyntiin lähiopetuksessa Rasekossa

Rasekossa koulu alkaa ensi ja seuraavalla viikolla suunnitelmien mukaan normaalisti lähiopetuksessa. Aloittavat ryhmät saapuvat kampukselle 5. elokuuta ja jatkavat ryhmät oman aikataulunsa mukaan pääosin 10. elokuuta viikolla 32. Etäopetusta voi olla aika ajoin aikuisryhmillä.

Metsäteollisuuden tuotantomäärät kasvoivat

Metsäteollisuuden tuotantomäärät olivat huhti-kesäkuussa suuremmat viime vuoden toiseen neljännekseen verrattuna. Tuotanto oli toisella kvartaalilla edellisvuotta suurempaa kaikissa päätuoteryhmissä.

Koronarokotteen voi saada ensi viikolla ilman ajanvarausta Naantalissa

Naantalissa avautuu elokuun ensimmäisellä viikolla mahdollisuus saapua koronarokotteelle ilman ajanvarausta. Pop up -rokotuspäivät järjestetään Birgittasalissa (Opintie 2) torstaina 5. elokuuta ja perjantaina 6. elokuuta kello 12–16. Mukaan rokotukseen tarvitsee vain kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Sisätiloissa ja jonottaessa tulee käyttää kasvomaskia.

Kasvusta kohti tehokkuutta

Työt Meyer Turun telakalla jatkuvat ainakin vuoteen 2026.

Suomen talous elpyy, mutta joillakin toimialoilla elpyminen on kuitenkin vasta alussa. Meyer Turun tilanne näytti valoisalta ennen koronaa. Korona iski suoraan telakkaan tartuntoina mutta ennen kaikkea se iski siihen toimialaan, joka on telakan tilaaja ja työllistäjä eli risteilybisnekseen.

RP-Yhtiöiden valitus nurin

Turun hallinto-oikeus on hylännyt RP-Yhtiöt Oy:n maanvuokramiehen teettämisuhan tuomitsemista koskevasta päätöksestä tekemän valituksen. Täytäntöönpanokieltoa koskeva vaatimus on hylätty.

Challenge Turku -triathlon huipentuu puolimatkan SM-kisoihin

Challenge Turku -triathlon huipentuu puolimatkan SM-kisoihin.

Triathlontapahtuma Challenge Turku järjestetään 31.7.–1.8. Turun ja Aurajoen maisemissa jo kuudetta kertaa. Lauantaina kisataan nuorten Suomen Cupin osakilpailu sprint- ja supersprint-matkoilla, ja sunnuntaina kilvoitellaan triathlonin puolimatkan SM-mitaleista. Challenge Turku tarjoaa laadukkaan ja elämyksellisen kilpailun myös laajalle harrastajajoukolle. Tapahtuma järjestetään terveysturvallisesti Clean & Safe Turku -toimintamallin mukaisesti.

Sairauspäivärahan käsittelyn ruuhka jatkuu

Sairauspäivärahan hakemusten käsittelyajat Kelassa ovat pidentyneet. Hakemuksen käsittely kestää 10–40 arkipäivää.

Laitahyökkääjä Serge Atakayi siirtyy loppukaudeksi TPS:aan

Serge Atakayi nähtiin Jaron paidassa jo kaudella 2015. Vastassa on Interin Egzon Belica.

Laitahyökkääjä Serge Atakayi siirtyy loppukaudeksi Miesten Ykköseen ja TPS:n paitaan. Hän siirtyy Turkuun SJK:sta loppukauden kattavalla lainasopimuksella. Atakayi on kotoisin alun perin Kongon demokraattista tasavallasta, mutta hän sai Suomen kansalaisuuden jo vuonna 2016. 22-vuotias Atakayi edusti vuodet 2016–19 Glasgow Rangersia.

Tulipalo saatu hallintaan VAK:n Vahdon tehtaalla

VAK:n Vahdon tehtaan korikokoonpanohallissa syttyi keskiviikkoiltapäivänä tulipalo katolla sijaitsevassa ilmastointikonehuoneessa hallissa tehtyjen muutostöiden yhteydessä.

Asuntokauppa jatkuu vilkkaana Turussa

Taina Tallbacka-Kitola.

Asuntokauppa on käynyt koko vuoden ensimmäisen puoliskon vilkkaana. Nordea on kasvattanut asuntoluototustaan toisella neljänneksellä 22 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen koko maassa. Turussa kasvua on ollut merkittävästi enemmän, yli 40 prosenttia.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto laajentaa kokoontumisrajoitukset koko Varsinais-Suomeen

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt laajentaa tällä hetkellä voimassa olevat tartuntatautilain 58. pykälän mukaiset koronarajoitukset koskemaan kaikkia Varsinais-Suomen kuntia. Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi edelleen järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa niin, että osallistujilla on tosiasiallisesti mahdollisuus säilyttää riittävä etäisyys toisiinsa ja turvallisuus voidaan varmistaa Covid-19 tartuntojen ehkäisemiseksi. Rajoitus koskee yli kymmenen sisätilaisuuksia ja yli 50 henkilön tilaisuuksia alueellisesti rajatussa ulkotilassa. Määräys on voimassa ajalla 29.7.–15.8.

Supikoira sopeutuva joka paikan munarosvo

Supikoira tuhoamassa sorsan keinopesään lintuvesien suojeluohjelmaan kuuluvan Kevätön-järven rannalla.

Suomessa runsaslukuinen vieraslaji supikoira osoittautui keinopesäkokeissa luontaisia nisäkäslajeja yleisemmäksi sorsanpesärosvoksi. Supikoiralle kelpasivat pesät niin rannoilla, metsissä, maaseutumaisemassa kuin kaupungissakin.

Urheilu

Challenge Turku -triathlon huipentuu puolimatkan SM-kisoihin

Challenge Turku -triathlon huipentuu puolimatkan SM-kisoihin.

Triathlontapahtuma Challenge Turku järjestetään 31.7.–1.8. Turun ja Aurajoen maisemissa jo kuudetta kertaa. Lauantaina kisataan nuorten Suomen Cupin osakilpailu sprint- ja supersprint-matkoilla, ja sunnuntaina kilvoitellaan triathlonin puolimatkan SM-mitaleista. Challenge Turku tarjoaa laadukkaan ja elämyksellisen kilpailun myös laajalle harrastajajoukolle. Tapahtuma järjestetään terveysturvallisesti Clean & Safe Turku -toimintamallin mukaisesti.

Laitahyökkääjä Serge Atakayi siirtyy loppukaudeksi TPS:aan

Serge Atakayi nähtiin Jaron paidassa jo kaudella 2015. Vastassa on Interin Egzon Belica.

Laitahyökkääjä Serge Atakayi siirtyy loppukaudeksi Miesten Ykköseen ja TPS:n paitaan. Hän siirtyy Turkuun SJK:sta loppukauden kattavalla lainasopimuksella. Atakayi on kotoisin alun perin Kongon demokraattista tasavallasta, mutta hän sai Suomen kansalaisuuden jo vuonna 2016. 22-vuotias Atakayi edusti vuodet 2016–19 Glasgow Rangersia.

Samoojan urakka alkaa

Kalle Samooja.

Turkulaisgolfari Kalle Samoojan urakka Tokion olympialaissa alkaa 29. heinäkuuta keskiviikon ja torstain välisenä yönä. 33-vuotiaalle turkulaiselle olympialaiset ovat uran ensimmäiset. Samooja ja toinen suomalaisgolffari Sami Välimäki ovat tulessa loppuviikon aikana aamuyön tunteina.

Olli Santalahti häkkiin Milanossa

Olli Santalahti.

Vapaaottelija Olli Santalahden maailmanvalloitus jatkuu 1. elokuuta, kun turkulainen kohtaa Brave 52 -illassa sveitsiläisen Kevin Ruartin . Santalahti otteli Bravessa ensimmäistä kertaa viime maaliskuussa, jolloin hän voitti Georges Eidin hajaäänituomiolla. Ruart on urallaan ottanut yhdeksän voittoa ja hävinnyt neljä kertaa. Bravessa Ruart on otellut kolme kertaa. Noista otteluista hän on voittanut kaksi ja hävinnyt yhden.

Harjoituskeskuksen uimarit valittu

Aino-Kaisa Paatos.

Elokuun alussa toimintansa aloittavaan Turun uinnin harjoituskeskuksen uimarit on valittu. Ensimmäisenä valittiin yhdeksän uimaria. Uimarit ovat Aino-Kaisa Paatos , Anniina Kallio , Emilie Pärnänen , Irene Mäkilä , Jesper Lietzén , Laura Mäki , Olivia Weuro , Rebekka Luoto ja Roope Paatos .

Keihäänheittäjät poikkeus säännössä

Silja Kosonen on yksi suomalaisen yleisurheilun potentiaalisista tulevaisuuden supertähdistä.

Yleisurheilijoiden menestys nuorissa ei siirry helposti aikuisten tasolle

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.