Otteluanalyysi: TPS jatkaa yhä ilman kotivoittoa

Kasper Hämäläisen paluu ei tuonut kaivattua kotivoittoa. Hämäläisen piti pelata kokrkeintaan 30 minuuttia, mutta hän juoksi kentälle heti tauoölta ja pelasi toisen puoliajan. Kasper Hämäläisen paluu ei tuonut kaivattua kotivoittoa. Hämäläisen piti pelata kokrkeintaan 30 minuuttia, mutta hän juoksi kentälle heti tauoölta ja pelasi toisen puoliajan. Kuva: Jane Iltanen

Sama vanha virsi. Hallitaan, luodaan muutamia maalipaikkoja, hyviäkin, mutta maalit jäävät tekevät ja voitto ottamatta. Tämä on ollut Turun Palloseuran tarina jalkapalloilun Ykkösessä tällä kaudella. Nyt pysäyttäjänä oli sarjan jumbo eli Kokkolan Pallo-Veikot, joka haki maalittoman tasapelin Kupittaalta. KPV ei ole niin huono joukkue kuin sarjataulukko väittää. TPS ja KPV olivat nousijaehdokkaita kauden alkaessa.

Eikä nousuhaaveita vieläkään kannata haudata. Sarjan kärki on TPS:lta neljän pisteen päässä. Sitäkään etumatkaa ei tavoita, ellei voita pelejä. Eikä TPS ole voittanut vielä kertaakaan Kupittaalla tällä kaudella. Saldona on kuudesta pelistä kolme tasapeliä ja kolme tappiota. Tehtyjä maaleja on ainoastaan kolme, päästettyjä kuusi. Kupittaasta alkaa tulla painajainen raitapaidoille. Tulosta ei parantanut sekään, että kentälle juoksi mustavalkoisissa ensi kertaa tällä kaudella kaksi paluumuuttajaa: Ilari Mettälä ja Kasper Hämäläinen. Peli sentään parani etenkin kun Hämäläinen tuli mukaan toiselle puoliajalle.

TPS-KPV 0-0

Maalit: -

Yleisöä: 1 598.

Kentän kunkku: Sergey Lazarev, KPV. TPS:lla on tapana tehdä vastustajan maalivahdista sankari Kupittaalla, niin nytkin. Lazarevin ei tarvinnut esittää ihmeitä, vaikka hommia toki riitti. Hän torjui kaiken maalia kohti ammutun ja oli mies paikallaan.

Matsin surkeinta: TPS:n kotiformi. Se on surkea. Kolme tehtyä maalia Kupittaalla kuudessa ottelussa on liian vähän. Puntti tutisee, pelaajat ovat hermostuneita. Niin ovat fanitkin. Kaikki odottavat tuloksia. Aukeaako ketsuppipullo ollenkaan tällä kaudella?

Tuhlaajapoika: Ilari Mettälä, TPS. Paluumuuttaja sai ensimmäisen puoliajan lopussa herkullisen paikan hyvän hyökkäyksen päätteeksi. Pallo kulki Albion Muzacin, Sonny Hiltonin ja Jesper Karlssonin kautta Joakim Latoselle, jonka laukauksen Lazarev torjui. Paluupallon sai Mettälä mutta vetäisi lähietäisyydeltä taivaan tuuliin. Mettälä oli tosin paitsion rajoilla, eikä maalia, jos sellainen olisi syntynyt, olisi ehkä hyväksytty. Pallotuntuma oli vielä hatara, mutta hyvää oli se, että Mettälä oli sentään oikealla hetkellä oikeilla paikoilla ja sai mahdollisuuksia. Jossain vaiheessa rupeaa myös osumaan.

Illan erikoisuus: Sonny Hilton pelasi toistaiseksi viimeisen pelinsä TPS-paidassa. Elmo Heinosen jatkosta ei ole vielä tietoa. Tulopuolella oli kaksi kovaa nimeä. Vakavasta loukkaantumisesta toipunut Ilari Mettälä saapui hätiin Ilveksestä loppukaudeksi ja Kasper Hämäläinen kotiin pitkältä Euroopan-kiertueeltaan. Molemmat ovat keskenkuntoisia, ottelutuntuma puuttuu. Se paranee pelaamalla ja molemmat ovat ilman muuta vahvistuksia joukkueelle ja tärkeitä miehiä jatkossa. Lastenkirjojen ystäville tarjottiin myös iloittavaa. Jesper (Karlsson) oli avauksessa, Kasper (Hämäläinen) juoksi kentälle tauolta. Jonatan (Johansson) jäi kentän laidalle. Rosvojoukko oli koossa, mutta ei kovin iloisena. Kardemumman yö pysyi vielä mustana.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Erotuomari Toni Pohjoismäki ei päässyt, sillä hän teki pelistä itselleen melko hankalan itselleen. Linja oli epäselvä ja kortti viuhui kuudesti: neljä kertaa vieraille, kahdesti kotijoukkueelle.

Mitä sanottiin?:

Jonatan Johansson, TPS: KPV oli vaarallinen erikoistilanteissa. KPV taisteli. Olihan meillä mahdollisuuksia tänäänkin. Uudet pelaajat tulevat parantamaan, kun saadaan pelitempoa heille. Vaarallisempia oltiin, kun Kappe tuli kentälle. Vähän semmoinen hermostuneisuus näkyy joillakin pelaajilla. On minun duunini ottaa se pois. Joillakin on pieni paine pelata kotona. Turhauttavaa. Maalinteko ja pistetili kotona ovat olleet selvästi olleet ongelmamme. Se jatkui tänään. Uudet jätkät toivat energiaa.

Niko Kalliokoski, KPV: Lähtökohtiin aika odotettu peli. Olemme aikaisemmissa lahjoittaneet helppoja maaleja. TPS sai lisää buustia kahdesta paluumuuttajasta. Tiedettiin, että tulee kova peli. Lähtökohta oli, että puolustuspeli pitää saada kuntoon. Ensimmäinen tavoite, että oma pää pitää.

Analyysi: Kotona ei kulje, ei ainakaan tuloksellisesti. Sarjan kärki on yhä hämmästyttävän lähellä, mutta joukkue on jäässä Kupittaalla. Suurin ongelma on maalinteko, eikä lukko näytä nykyisillä voimilla avautuvan. Ensimmäinen puoliaika oli tunnusteleva, joskin TPS paransi jakson lopulla. Vasta toisella puolikkaalla alkoi tapahtua. Johansson juoksutti kentälle Hämäläisen, vaikka etukäteissuunnitelman mukaan tämän piti pelata korkeintaan 30 minuuttia. "Kappe" toi heti ryhtiä TPS:n peliin, vaikka tuntuma oli häneltäkin vähän hukassa, eivätkä kaikki ratkaisut olleet kovin hyviä. Kokeneen pelimiehen tulo rosteriin oli kuitenkin merkittävää henkisesti ja toi joukkueelle lisää itseluottamusta.

TPS loi riittävästi maalitilanteita, mutta maalinteko ei ota onnistuakseen. Vaihtomies Eliécer Espinosa pääsi yrittämään kulmapotkun jälkitilanteesta lähietäisyydeltä, mutta laukaus ei täysin onnistunut ja KPV-pakki Stanley Amuzie siivosi pallon pois luukulta. Aivan loppuhetkillä Rasmus Holma pääsi puskemaan Juri Kinnusen lähettämästä vapaapotkusta, mutta pallo meni yli maalin.

KPV ei ollut täysin vailla mahdollisuuksia. Paras paikka luotiin toisen puoliajan alussa. Laitapakki, tuore hankinta Kouadio Christ eteni oikealla laidalla ja keskitti. Ángel Zapatan volleyn Jere Koponen torjui mutta pallon sai Sebastian Mannström, jonka puolittaisen puskun Kinnunen onnistui sutaisemaan väljemmille vesille. Amuzie pääsi yrittämään myöhemmin, mutta kova kuti painui etutolppaa nuolleen ohi.

TPS oli joukkueista parempi. Etenkin toisella jaksolla pallonhallinta oli selvästi TPS:lla. Murtautuminen tuottaa kuitenkin tuskaa ja viimeistely on kelvotonta. Lukkoa avaamaan tarvitaan ehkä vielä puhdas maalintekijä Hämäläisen ja Mettälän kaveriksi. Sellaista vielä metsästetään. Harjoituksissa on ollut mukana keskiafrikkalainen hyökkääjä ja yhdysvaltalainen keskikenttämies.

Myös oikea laitapakki on ollut haussa, mutta oma junnu Severi Pöysä on nyt tarttumassa mahdollisuuteensa. Esitys on koko ajan varmempi. Hän pelaa tarkasti, virheitä välttäen. Se on hyvä lähtökohta. Ryhmitys on muuttumassa kolmen topparin linjasta neljään puolustajaan.

TPS sai mahdollisuuden muuttaa kauden kuvaa. Voitto KPV:stä olisi nostanut TPS:n kärkikahinoihin, mutta voitto jäi ottamatta. Seuraava koitos on astetta kovempi, sillä TPS kohtaa ensi viikon lauantaina Pietarsaaressa Jaron. TPS on kuitenkin ollut vieraskentällä luokkaa parempi joukkue. Se ei ole hävinnyt vielä kertaakaan ja päästänyt peleissä vain kaksi maalia. Peli kulkee paremmin kun kotikentän taakkaa ei ole niskassa. Käytännössä se tarkoittaa, että TPS pääsee pelaamaan ilman painetta pallonhallinnasta. Tarkka puolustuspeli ja tehokkaat vastaiskut riittävät. Peli suoraviivaistuu.

TPS (4-3-3): Jere Koponen; Juri Kinnunen, Juhani Pikkarainen, Rasmus Holma, Severi Pöysä; Atte Sihvonen, Sonny Hilton, Jesper Karlsson (72. Oskari Jakonen); Joakim Latonen (46. Kasper Hämäläinen), Ilari Mettälä (80. Eliécer Espinosa), Albijon Muzaci.

KPV (4-3-3): Sergey Lazarev; Stanley Amuzie, Charalampos Chantzopoulos, Jan Heinonen, Kouadio Christ (88. Jusa Ihalainen); Tommi Saarinen, Sebastian Mannström (79. Eetu Rissanen), Adam Vidjeskog; Ángel Zapata (85. Pietro Kytölaakso), Justus Lehto, Harri Heiermann.

Erotuomari: Toni Pohjoismäki.

Varoitukset: Sihvonen ja Jakonen, TPS. Christ, Zapata, Heiermann ja Saarinen, KPV.

Lasse Virtanen

Turun Osuuskaupan myynti kasvoi lähes kymmenen prosenttia alkuvuonna

Liikenne- ja polttonestekaupassa myynti kasvoi edellisvuoteen verrattuna eniten, 16,5 prosenttia.

Turun Osuuskaupan tammi–kesäkuun veroton vähittäismyynti oli 322,5 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua 9,1 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Saijan koti keräsi kehuja Instagramissa, mutta kaunis sänky ei ollutkaan hyvä nukkua – halpajäljitelmät tulevat kalliiksi näistä syistä

Saija Vainio osti ensin halvan kopion, mutta vasta aito Tempur toi kunnon yöunet. COCONUTWHITEB

Esimerkkitapaus: Tempur-jäljitelmään haksahtaminen huononsi unen laatua, mikä lopulta johti tuplahankintoihin.

THL: Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet suojaavat erittäin hyvin vakavalta koronataudilta

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronavirusrokotteet suojaavat hyvin koronavirustaudilta ja erinomaisesti sen vakavilta muodoilta, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Eri rokotevalmisteiden välillä ei ole juurikaan eroa siinä, kuinka hyvän suojan ne antavat koronavirustautia vastaan.

Sinilevätilanne rauhoittunut avomerialueilla tuulisen sään vuoksi

Epävakainen sää on sekoittunut vesiä.

Sinilevätilanne on rauhoittunut etenkin avomerialueilla tuulisen sään vuoksi. Sisävesialueilla tilanne on ajankohtaan nähden tavanomainen.

Turun yliopiston opiskelijat pelastamassa Itämerta kansainvälisen kilpailun tutkimusprojektissa

Aboa-joukkue.

Turun yliopiston opiskelijoista koostuva poikkitieteellinen Aboa-joukkue osallistuu tänä vuonna kansainväliseen synteettisen biologian iGEM-kilpailuun. He organisoivat omaa tutkimusprojektiansa, jonka tavoitteena on vähentää Itämereen päätyvän lääkejätteen määrää.

Opinnot käyntiin lähiopetuksessa Rasekossa

Rasekossa koulu alkaa ensi ja seuraavalla viikolla suunnitelmien mukaan normaalisti lähiopetuksessa. Aloittavat ryhmät saapuvat kampukselle 5. elokuuta ja jatkavat ryhmät oman aikataulunsa mukaan pääosin 10. elokuuta viikolla 32. Etäopetusta voi olla aika ajoin aikuisryhmillä.

Metsäteollisuuden tuotantomäärät kasvoivat

Metsäteollisuuden tuotantomäärät olivat huhti-kesäkuussa suuremmat viime vuoden toiseen neljännekseen verrattuna. Tuotanto oli toisella kvartaalilla edellisvuotta suurempaa kaikissa päätuoteryhmissä.

Koronarokotteen voi saada ensi viikolla ilman ajanvarausta Naantalissa

Naantalissa avautuu elokuun ensimmäisellä viikolla mahdollisuus saapua koronarokotteelle ilman ajanvarausta. Pop up -rokotuspäivät järjestetään Birgittasalissa (Opintie 2) torstaina 5. elokuuta ja perjantaina 6. elokuuta kello 12–16. Mukaan rokotukseen tarvitsee vain kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Sisätiloissa ja jonottaessa tulee käyttää kasvomaskia.

Kasvusta kohti tehokkuutta

Työt Meyer Turun telakalla jatkuvat ainakin vuoteen 2026.

Suomen talous elpyy, mutta joillakin toimialoilla elpyminen on kuitenkin vasta alussa. Meyer Turun tilanne näytti valoisalta ennen koronaa. Korona iski suoraan telakkaan tartuntoina mutta ennen kaikkea se iski siihen toimialaan, joka on telakan tilaaja ja työllistäjä eli risteilybisnekseen.

RP-Yhtiöiden valitus nurin

Turun hallinto-oikeus on hylännyt RP-Yhtiöt Oy:n maanvuokramiehen teettämisuhan tuomitsemista koskevasta päätöksestä tekemän valituksen. Täytäntöönpanokieltoa koskeva vaatimus on hylätty.

Challenge Turku -triathlon huipentuu puolimatkan SM-kisoihin

Challenge Turku -triathlon huipentuu puolimatkan SM-kisoihin.

Triathlontapahtuma Challenge Turku järjestetään 31.7.–1.8. Turun ja Aurajoen maisemissa jo kuudetta kertaa. Lauantaina kisataan nuorten Suomen Cupin osakilpailu sprint- ja supersprint-matkoilla, ja sunnuntaina kilvoitellaan triathlonin puolimatkan SM-mitaleista. Challenge Turku tarjoaa laadukkaan ja elämyksellisen kilpailun myös laajalle harrastajajoukolle. Tapahtuma järjestetään terveysturvallisesti Clean & Safe Turku -toimintamallin mukaisesti.

Sairauspäivärahan käsittelyn ruuhka jatkuu

Sairauspäivärahan hakemusten käsittelyajat Kelassa ovat pidentyneet. Hakemuksen käsittely kestää 10–40 arkipäivää.

Laitahyökkääjä Serge Atakayi siirtyy loppukaudeksi TPS:aan

Serge Atakayi nähtiin Jaron paidassa jo kaudella 2015. Vastassa on Interin Egzon Belica.

Laitahyökkääjä Serge Atakayi siirtyy loppukaudeksi Miesten Ykköseen ja TPS:n paitaan. Hän siirtyy Turkuun SJK:sta loppukauden kattavalla lainasopimuksella. Atakayi on kotoisin alun perin Kongon demokraattista tasavallasta, mutta hän sai Suomen kansalaisuuden jo vuonna 2016. 22-vuotias Atakayi edusti vuodet 2016–19 Glasgow Rangersia.

Tulipalo saatu hallintaan VAK:n Vahdon tehtaalla

VAK:n Vahdon tehtaan korikokoonpanohallissa syttyi keskiviikkoiltapäivänä tulipalo katolla sijaitsevassa ilmastointikonehuoneessa hallissa tehtyjen muutostöiden yhteydessä.

Asuntokauppa jatkuu vilkkaana Turussa

Taina Tallbacka-Kitola.

Asuntokauppa on käynyt koko vuoden ensimmäisen puoliskon vilkkaana. Nordea on kasvattanut asuntoluototustaan toisella neljänneksellä 22 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen koko maassa. Turussa kasvua on ollut merkittävästi enemmän, yli 40 prosenttia.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto laajentaa kokoontumisrajoitukset koko Varsinais-Suomeen

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt laajentaa tällä hetkellä voimassa olevat tartuntatautilain 58. pykälän mukaiset koronarajoitukset koskemaan kaikkia Varsinais-Suomen kuntia. Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi edelleen järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa niin, että osallistujilla on tosiasiallisesti mahdollisuus säilyttää riittävä etäisyys toisiinsa ja turvallisuus voidaan varmistaa Covid-19 tartuntojen ehkäisemiseksi. Rajoitus koskee yli kymmenen sisätilaisuuksia ja yli 50 henkilön tilaisuuksia alueellisesti rajatussa ulkotilassa. Määräys on voimassa ajalla 29.7.–15.8.

Supikoira sopeutuva joka paikan munarosvo

Supikoira tuhoamassa sorsan keinopesään lintuvesien suojeluohjelmaan kuuluvan Kevätön-järven rannalla.

Suomessa runsaslukuinen vieraslaji supikoira osoittautui keinopesäkokeissa luontaisia nisäkäslajeja yleisemmäksi sorsanpesärosvoksi. Supikoiralle kelpasivat pesät niin rannoilla, metsissä, maaseutumaisemassa kuin kaupungissakin.

Eurooppa-foorumi tuo nuorten ääntä esille elokuussa Turussa

Turussa 25.–27. elokuuta järjestettävä Eurooppa-foorumi innostaa nuoria osallistumaan keskusteluun Euroopasta ja eurooppalaisesta yhteistyöstä. Nuoria on tapahtumassa mukana puhujina, ohjelman järjestäjinä sekä käytännön järjestelyissä vapaaehtoisina. Virtuaalisen tapahtumasivun kautta toivotaan mahdollisimman monen nuoren osallistuvan myös foorumin keskusteluihin.

Urheilu

Challenge Turku -triathlon huipentuu puolimatkan SM-kisoihin

Challenge Turku -triathlon huipentuu puolimatkan SM-kisoihin.

Triathlontapahtuma Challenge Turku järjestetään 31.7.–1.8. Turun ja Aurajoen maisemissa jo kuudetta kertaa. Lauantaina kisataan nuorten Suomen Cupin osakilpailu sprint- ja supersprint-matkoilla, ja sunnuntaina kilvoitellaan triathlonin puolimatkan SM-mitaleista. Challenge Turku tarjoaa laadukkaan ja elämyksellisen kilpailun myös laajalle harrastajajoukolle. Tapahtuma järjestetään terveysturvallisesti Clean & Safe Turku -toimintamallin mukaisesti.

Laitahyökkääjä Serge Atakayi siirtyy loppukaudeksi TPS:aan

Serge Atakayi nähtiin Jaron paidassa jo kaudella 2015. Vastassa on Interin Egzon Belica.

Laitahyökkääjä Serge Atakayi siirtyy loppukaudeksi Miesten Ykköseen ja TPS:n paitaan. Hän siirtyy Turkuun SJK:sta loppukauden kattavalla lainasopimuksella. Atakayi on kotoisin alun perin Kongon demokraattista tasavallasta, mutta hän sai Suomen kansalaisuuden jo vuonna 2016. 22-vuotias Atakayi edusti vuodet 2016–19 Glasgow Rangersia.

Samoojan urakka alkaa

Kalle Samooja.

Turkulaisgolfari Kalle Samoojan urakka Tokion olympialaissa alkaa 29. heinäkuuta keskiviikon ja torstain välisenä yönä. 33-vuotiaalle turkulaiselle olympialaiset ovat uran ensimmäiset. Samooja ja toinen suomalaisgolffari Sami Välimäki ovat tulessa loppuviikon aikana aamuyön tunteina.

Olli Santalahti häkkiin Milanossa

Olli Santalahti.

Vapaaottelija Olli Santalahden maailmanvalloitus jatkuu 1. elokuuta, kun turkulainen kohtaa Brave 52 -illassa sveitsiläisen Kevin Ruartin . Santalahti otteli Bravessa ensimmäistä kertaa viime maaliskuussa, jolloin hän voitti Georges Eidin hajaäänituomiolla. Ruart on urallaan ottanut yhdeksän voittoa ja hävinnyt neljä kertaa. Bravessa Ruart on otellut kolme kertaa. Noista otteluista hän on voittanut kaksi ja hävinnyt yhden.

Harjoituskeskuksen uimarit valittu

Aino-Kaisa Paatos.

Elokuun alussa toimintansa aloittavaan Turun uinnin harjoituskeskuksen uimarit on valittu. Ensimmäisenä valittiin yhdeksän uimaria. Uimarit ovat Aino-Kaisa Paatos , Anniina Kallio , Emilie Pärnänen , Irene Mäkilä , Jesper Lietzén , Laura Mäki , Olivia Weuro , Rebekka Luoto ja Roope Paatos .

Keihäänheittäjät poikkeus säännössä

Silja Kosonen on yksi suomalaisen yleisurheilun potentiaalisista tulevaisuuden supertähdistä.

Yleisurheilijoiden menestys nuorissa ei siirry helposti aikuisten tasolle

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.