Otteluanalyysi: TPS yhä ilman kotivoittoa

Juri Kinnunen ampui komean vaparimaalin. Juri Kinnunen ampui komean vaparimaalin. Kuva: Lennart Holmberg

TPS on pelannut jalkapalloilun Ykkösessä tällä kaudella jo neljä kotiottelua, mutta kotivoitto on yhä ottamatta. Saldona kotiotteluista on kaksi tappiota ja kaksi tasapeliä. Tuoreimman pettymyksen aiheutti EIF, jota vastaan peli päättyi Kupittaalla 1-1.

TPS meni johtoon Juri Kinnusen unelmavaparilla lähes 30 metristä, mutta EIF kuittasi nopeasti. Jarkko Heimonen lähetti pystypallon TPS:n puolustuslinjan selustaan ja Olli Jakonen iski tasoituksen pienestä kulmasta. Sarja on tasainen, eikä TPS ole kaukana kärjestä, mutta ilman kotivoittoja kärki ei lähesty. Pää on saatava pikaisesti auki.

TPS-EIF 1-1 (0-0)

Maalit: 68. Juri Kinnunen 1-0, 71. Olli Jakonen (Jarkko Heimonen) 1-1.

Yleisöä: 898.

Kentän kunkku: Mehdi El Moutacim, EIF. Maalivahti ei mahtanut mitään Kinnusen komealle vaparille, mutta hän torjui muutoine kaiken. TPS:llä oli maalimahdollisuuksia varsinkin toisella jaksolla, mutta El Moutacim oli aina tiellä. Ihmeitä ei tarvinnut tehdä mutta torjumaan joutui.

Matsin surkeinta: TPS loi riittävästi maalitilanteita voittaakseen, mutta maalinteko tökkii. TPS on tehnyt kahdeksassa ottelussa vain seitsemän maalia. Päästettyjä on saman verran, joten puolustus kyllä pitää riittävän hyvin. Mutta ellei tee maaleja, on vaikea voittaa. Vanha viisaus pätee yhä myös Ykkösessä.

Tuhlaajapoika: Sonny Hilton, TPS. TPS sahasi 77. peliminuutilla näyttävällä syöttösarjalla oivan maalipaikan. Joakim Latonen katkaisi EIF:n puolustuksen purkupallon ja syötti sen suoraan Albion Muzacille. Tämä palautti yhdellä kosketuksella takaisin Latoselle, joka jatkoi sen täysin vapaana olleelle Hiltonille. Hilton oli kahden maalivahti El Moutacimin kanssa, ampui päin. Se oli TPS:n paras tilaisuus mennä johtoon ja voittoon.

Illan erikoisuus: Veljekset vastakkain. EIF juoksutti avauksessa kentälle Olli Jakosen, jonka veli Oskari juoksi vaihdosta kentälle TPS:n paidassa. Petrin poikia molemmat. Turkulaislasien takaa katsottuna väärä Jakonen maalasi, sillä Olli iski vieraiden tasoitusosuman. Pojat ovat kotoisin Salon seudulta, puolivälistä, joten siinä mielessä on luontevaa että riita meni puoliksi.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Ottelu pelattiin helteisessä illassa ja se näkyi etenkin ensimmäisellä jaksolla, joka oli varsin laiskaa palloilua. Toisella jaksolla tahti kumma kyllä kiihtyi, vaikka mittari näytti yhä 26 astetta. Varmaa on, että helle puristi mehut joka pelaajasta, eikä kukaan päässyt helpolla.

Mitä sanottiin?:

Jonatan Johansson, TPS: Onneksi sarja on näin tasainen. Kaikki tekevät virheitä ja menettävät pisteitä. Sen takia olemme yhä mukana. Neljä ottelua kotona ja kaksi pistettä. Se ei ole tarpeeksi hyvin. Eka jakso ei ollut hyvä. Prässääminen on tosi vaikeaa tämmöisellä ilmalla. Emme prässänneet riittävän hyvin. En ollut tyytyväinen siihen. Toiselle muutettiin hiukan. Toinen jakso oli mielestäni meiltä hyvä. Saatiin se maali. Drinkkitauolla sanoin pojille, että nyt ne pistävät pitkiä selustaan. Heti tehtiin ihan nappulamainen virhe. Olin tosi pettynyt siihen maaliin. Sonnylla oli hyvä paikka, mutta peli ei ole tarpeeksi hyvää kotona. Tarvittiin unelmamaali, jotta päästiin johtoon. Usko maalintekoon on vähän huonoa. Paikkoja oli tarpeeksi. Maaleja pitäisi ehdottomasti tehdä enemmän. Totta kai olen pettynyt kotipelaamiseen.

Guillem Santesmases, EIF: Onnittelut TPS:lle maalista. Ei voi muuta sanoa. Mutta olen ylpeä joukkueen reaktiosta. Lopputulos on minusta oikeudenmukainen. Toisella jaksolla jouduimme pelaamaan paljon pitkiä palloja ja TPS:lla on vahvat topparit. Puolustimme aika alhaalla mutta joukkueena hyvin.

Analyysi: Kun ei niin ei. TPS:lla oli riittävästi mahdollisuuksia iskeä voittoon tarvittava maalimäärä, mutta siitä homma kiikastaakin tällä kaudella. Etenkin kotikentällä. Joukkue on yhä voitoitta. Sarja on tasainen eikä kärki kaukana, eikä ainakaan tavoittamattomissa, mutta kotona pitäisi voittaa.

Homma kiikastaa erityisesti maalinteosta. Puolustus pitää riittävän hyvin, mutta vastustajien maaliverkko ei ole pullistellut riittävästi alkukauden aikana. Seitsemän maalia kahdeksassa ottelussa ei ole riittävästi. Pahiten se on tökkinyt juuri Kupittaalla. Neljässä pelissä se on tehnyt kolme maalia.

Hyökkäyspelissäkin on kehittämistä, mutta TPS kykenee kyllä luomaan riittävästi maalintekopaikkoja. Niin oli myös raaseporilaisia (tammisaarelaisia) vastaan. Mutta maaleja ei synny.

Ensimmäinen puoliaika oli varsin laiskaa ja tapahtumaköyhää pelailua, mutta toisella alkoi tapahtua. Tilanteita syntyi, niitä oli myös vihreäpaidoilla. Latonen, Hilton ja Samba Benga pääsivät yrittämään, mutta puskut suuntautuivat ohi, laukaukset peitettiin tai torjuttiin. Laukaus joko viipyi tai paikka järjestyi turhan pieneen kulmaan.

Ja tietysti kun TPS:n maalintekokykyä arvostelee, niin tehty maali oli toki toilailun vastakohta, täydellinen kuti. Kinnunen ampui lähes 30 metristä todellinen kaunokaisen osumaksi. Pallo pamahti vasemmasta yläkulmasta tolpan kautta maaliin.

EIF iski kuitenkin heti juomatauon jälkeen. Heimosen pitkä syöttö vapautti laitaan Olli Jakosen, joka eteni ja ampui pienestä kulmasta takakulmaan.

Ykkönen on tasainen. Kuka tahansa voi menettää milloin tahansa pisteitä kenellä tahansa. Se joka saa ensiksi pelinsä kuntoon ja pääsee kiinni voittoputkeen on vahvoilla. TPS:llä on tähän kaikki mahdollisuudet yhä. Puolustus on romuluinen ja boksia puolustetaan hyvin. Kolmen topparin systeemin heikkous on se, että laidoilla on tilaa wingbackien takana, jos sinne osaa pelata. EIF osasi, yhden kerran.

TPS:n murhe on maalinteko. Paikoista on tehtävä paremmalla prosentilla. Tehojen on parannuttava nopeasti, mielellään heti.

TPS (3-4-3): Jere Koponen; Kalle Taimi (83. Oskari Jakonen), Rasmus Holma, Samba Benga; Juri Kinnunen, Jesper Karlsson, Atte Sihvonen, Sonny Hilton; Joakim Latonen, Santeri Pohjolainen (57. Kabamba Kalabatama), Albijon Muzaci (71. Elmo Heinonen).

EIF (3-5-2): Mehdi El Moutacim; William Lindqvist, Tuukka Andberg, Oliver Pettersson; Akseli Ollila (74. André Österholm), Xhevdet Gela (13. Reza Heidari), Stanislav Efimov, Oskari Sallinen, Jarkko Heimonen; Olli Jakonen, Juuso Liukkonen (85. Jakob Gottlieb).

Erotuomari: Mikko Juusola.

Varoitukset: Sihvonen, TPS. Jakonen, Heidari ja Lindqvist, EIF.

Lasse Virtanen

Hattulan Suontaan miekkahauta kertoo varhaiskeskiajan sukupuoliroolien joustavuudesta

Suontaan kuuluisa miekka on tutkimuksen mukaan kätketty hautaan myöhemmin.

Yli 50 vuotta sitten löydetyn Hattulan Suontaan Vesitorninmäen miekkahaudan tuore uudelleenanalyysi kyseenalaistaa perinteiset käsitykset sukupuolten rooleista rautakauden ja varhaiskeskiajan yhteisöissä ja kertoo ei-binäärisen sukupuolen ilmaisusta aikakaudella. Hauta toimii myös osoituksena siitä, kuinka tällaiset henkilöt ovat voineet olla arvostettuja ja kunnioitettuja yksilöitä yhteisöissään.

Saijan koti keräsi kehuja Instagramissa, mutta kaunis sänky ei ollutkaan hyvä nukkua – halpajäljitelmät tulevat kalliiksi näistä syistä

Saija Vainio osti ensin halvan kopion, mutta vasta aito Tempur toi kunnon yöunet. COCONUTWHITEB

Esimerkkitapaus: Tempur-jäljitelmään haksahtaminen huononsi unen laatua, mikä lopulta johti tuplahankintoihin.

Turun Osuuskaupan myynti kasvoi lähes kymmenen prosenttia alkuvuonna

Liikenne- ja polttonestekaupassa myynti kasvoi edellisvuoteen verrattuna eniten, 16,5 prosenttia.

Turun Osuuskaupan tammi–kesäkuun veroton vähittäismyynti oli 322,5 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua 9,1 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

THL: Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet suojaavat erittäin hyvin vakavalta koronataudilta

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronavirusrokotteet suojaavat hyvin koronavirustaudilta ja erinomaisesti sen vakavilta muodoilta, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Eri rokotevalmisteiden välillä ei ole juurikaan eroa siinä, kuinka hyvän suojan ne antavat koronavirustautia vastaan.

Sinilevätilanne rauhoittunut avomerialueilla tuulisen sään vuoksi

Epävakainen sää on sekoittunut vesiä.

Sinilevätilanne on rauhoittunut etenkin avomerialueilla tuulisen sään vuoksi. Sisävesialueilla tilanne on ajankohtaan nähden tavanomainen.

Turun yliopiston opiskelijat pelastamassa Itämerta kansainvälisen kilpailun tutkimusprojektissa

Aboa-joukkue.

Turun yliopiston opiskelijoista koostuva poikkitieteellinen Aboa-joukkue osallistuu tänä vuonna kansainväliseen synteettisen biologian iGEM-kilpailuun. He organisoivat omaa tutkimusprojektiansa, jonka tavoitteena on vähentää Itämereen päätyvän lääkejätteen määrää.

Opinnot käyntiin lähiopetuksessa Rasekossa

Rasekossa koulu alkaa ensi ja seuraavalla viikolla suunnitelmien mukaan normaalisti lähiopetuksessa. Aloittavat ryhmät saapuvat kampukselle 5. elokuuta ja jatkavat ryhmät oman aikataulunsa mukaan pääosin 10. elokuuta viikolla 32. Etäopetusta voi olla aika ajoin aikuisryhmillä.

Metsäteollisuuden tuotantomäärät kasvoivat

Metsäteollisuuden tuotantomäärät olivat huhti-kesäkuussa suuremmat viime vuoden toiseen neljännekseen verrattuna. Tuotanto oli toisella kvartaalilla edellisvuotta suurempaa kaikissa päätuoteryhmissä.

Koronarokotteen voi saada ensi viikolla ilman ajanvarausta Naantalissa

Naantalissa avautuu elokuun ensimmäisellä viikolla mahdollisuus saapua koronarokotteelle ilman ajanvarausta. Pop up -rokotuspäivät järjestetään Birgittasalissa (Opintie 2) torstaina 5. elokuuta ja perjantaina 6. elokuuta kello 12–16. Mukaan rokotukseen tarvitsee vain kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Sisätiloissa ja jonottaessa tulee käyttää kasvomaskia.

Kasvusta kohti tehokkuutta

Työt Meyer Turun telakalla jatkuvat ainakin vuoteen 2026.

Suomen talous elpyy, mutta joillakin toimialoilla elpyminen on kuitenkin vasta alussa. Meyer Turun tilanne näytti valoisalta ennen koronaa. Korona iski suoraan telakkaan tartuntoina mutta ennen kaikkea se iski siihen toimialaan, joka on telakan tilaaja ja työllistäjä eli risteilybisnekseen.

RP-Yhtiöiden valitus nurin

Turun hallinto-oikeus on hylännyt RP-Yhtiöt Oy:n maanvuokramiehen teettämisuhan tuomitsemista koskevasta päätöksestä tekemän valituksen. Täytäntöönpanokieltoa koskeva vaatimus on hylätty.

Challenge Turku -triathlon huipentuu puolimatkan SM-kisoihin

Challenge Turku -triathlon huipentuu puolimatkan SM-kisoihin.

Triathlontapahtuma Challenge Turku järjestetään 31.7.–1.8. Turun ja Aurajoen maisemissa jo kuudetta kertaa. Lauantaina kisataan nuorten Suomen Cupin osakilpailu sprint- ja supersprint-matkoilla, ja sunnuntaina kilvoitellaan triathlonin puolimatkan SM-mitaleista. Challenge Turku tarjoaa laadukkaan ja elämyksellisen kilpailun myös laajalle harrastajajoukolle. Tapahtuma järjestetään terveysturvallisesti Clean & Safe Turku -toimintamallin mukaisesti.

Sairauspäivärahan käsittelyn ruuhka jatkuu

Sairauspäivärahan hakemusten käsittelyajat Kelassa ovat pidentyneet. Hakemuksen käsittely kestää 10–40 arkipäivää.

Laitahyökkääjä Serge Atakayi siirtyy loppukaudeksi TPS:aan

Serge Atakayi nähtiin Jaron paidassa jo kaudella 2015. Vastassa on Interin Egzon Belica.

Laitahyökkääjä Serge Atakayi siirtyy loppukaudeksi Miesten Ykköseen ja TPS:n paitaan. Hän siirtyy Turkuun SJK:sta loppukauden kattavalla lainasopimuksella. Atakayi on kotoisin alun perin Kongon demokraattista tasavallasta, mutta hän sai Suomen kansalaisuuden jo vuonna 2016. 22-vuotias Atakayi edusti vuodet 2016–19 Glasgow Rangersia.

Tulipalo saatu hallintaan VAK:n Vahdon tehtaalla

VAK:n Vahdon tehtaan korikokoonpanohallissa syttyi keskiviikkoiltapäivänä tulipalo katolla sijaitsevassa ilmastointikonehuoneessa hallissa tehtyjen muutostöiden yhteydessä.

Asuntokauppa jatkuu vilkkaana Turussa

Taina Tallbacka-Kitola.

Asuntokauppa on käynyt koko vuoden ensimmäisen puoliskon vilkkaana. Nordea on kasvattanut asuntoluototustaan toisella neljänneksellä 22 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen koko maassa. Turussa kasvua on ollut merkittävästi enemmän, yli 40 prosenttia.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto laajentaa kokoontumisrajoitukset koko Varsinais-Suomeen

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt laajentaa tällä hetkellä voimassa olevat tartuntatautilain 58. pykälän mukaiset koronarajoitukset koskemaan kaikkia Varsinais-Suomen kuntia. Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi edelleen järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa niin, että osallistujilla on tosiasiallisesti mahdollisuus säilyttää riittävä etäisyys toisiinsa ja turvallisuus voidaan varmistaa Covid-19 tartuntojen ehkäisemiseksi. Rajoitus koskee yli kymmenen sisätilaisuuksia ja yli 50 henkilön tilaisuuksia alueellisesti rajatussa ulkotilassa. Määräys on voimassa ajalla 29.7.–15.8.

Supikoira sopeutuva joka paikan munarosvo

Supikoira tuhoamassa sorsan keinopesään lintuvesien suojeluohjelmaan kuuluvan Kevätön-järven rannalla.

Suomessa runsaslukuinen vieraslaji supikoira osoittautui keinopesäkokeissa luontaisia nisäkäslajeja yleisemmäksi sorsanpesärosvoksi. Supikoiralle kelpasivat pesät niin rannoilla, metsissä, maaseutumaisemassa kuin kaupungissakin.

Urheilu

Challenge Turku -triathlon huipentuu puolimatkan SM-kisoihin

Challenge Turku -triathlon huipentuu puolimatkan SM-kisoihin.

Triathlontapahtuma Challenge Turku järjestetään 31.7.–1.8. Turun ja Aurajoen maisemissa jo kuudetta kertaa. Lauantaina kisataan nuorten Suomen Cupin osakilpailu sprint- ja supersprint-matkoilla, ja sunnuntaina kilvoitellaan triathlonin puolimatkan SM-mitaleista. Challenge Turku tarjoaa laadukkaan ja elämyksellisen kilpailun myös laajalle harrastajajoukolle. Tapahtuma järjestetään terveysturvallisesti Clean & Safe Turku -toimintamallin mukaisesti.

Laitahyökkääjä Serge Atakayi siirtyy loppukaudeksi TPS:aan

Serge Atakayi nähtiin Jaron paidassa jo kaudella 2015. Vastassa on Interin Egzon Belica.

Laitahyökkääjä Serge Atakayi siirtyy loppukaudeksi Miesten Ykköseen ja TPS:n paitaan. Hän siirtyy Turkuun SJK:sta loppukauden kattavalla lainasopimuksella. Atakayi on kotoisin alun perin Kongon demokraattista tasavallasta, mutta hän sai Suomen kansalaisuuden jo vuonna 2016. 22-vuotias Atakayi edusti vuodet 2016–19 Glasgow Rangersia.

Samoojan urakka alkaa

Kalle Samooja.

Turkulaisgolfari Kalle Samoojan urakka Tokion olympialaissa alkaa 29. heinäkuuta keskiviikon ja torstain välisenä yönä. 33-vuotiaalle turkulaiselle olympialaiset ovat uran ensimmäiset. Samooja ja toinen suomalaisgolffari Sami Välimäki ovat tulessa loppuviikon aikana aamuyön tunteina.

Olli Santalahti häkkiin Milanossa

Olli Santalahti.

Vapaaottelija Olli Santalahden maailmanvalloitus jatkuu 1. elokuuta, kun turkulainen kohtaa Brave 52 -illassa sveitsiläisen Kevin Ruartin . Santalahti otteli Bravessa ensimmäistä kertaa viime maaliskuussa, jolloin hän voitti Georges Eidin hajaäänituomiolla. Ruart on urallaan ottanut yhdeksän voittoa ja hävinnyt neljä kertaa. Bravessa Ruart on otellut kolme kertaa. Noista otteluista hän on voittanut kaksi ja hävinnyt yhden.

Harjoituskeskuksen uimarit valittu

Aino-Kaisa Paatos.

Elokuun alussa toimintansa aloittavaan Turun uinnin harjoituskeskuksen uimarit on valittu. Ensimmäisenä valittiin yhdeksän uimaria. Uimarit ovat Aino-Kaisa Paatos , Anniina Kallio , Emilie Pärnänen , Irene Mäkilä , Jesper Lietzén , Laura Mäki , Olivia Weuro , Rebekka Luoto ja Roope Paatos .

Keihäänheittäjät poikkeus säännössä

Silja Kosonen on yksi suomalaisen yleisurheilun potentiaalisista tulevaisuuden supertähdistä.

Yleisurheilijoiden menestys nuorissa ei siirry helposti aikuisten tasolle

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.