Otteluanalyysi: Interin kotikunto kestää, nyt kärsijänä SJK

Juuso Hämäläinen oli kovan onnen pelaaja. Hän kolhi itseään pahannäköisesti kahdesti, mutta pystyi jatkamaan pelin loppuun. Juuso Hämäläinen oli kovan onnen pelaaja. Hän kolhi itseään pahannäköisesti kahdesti, mutta pystyi jatkamaan pelin loppuun. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Interin kova tuloskunto kestää kotikentällä. Nyt kärsijänä oli Seinäjoen Jalkapallokerho SJK, joka poistui Kupittaan viheriöltä 2-0-tappio niskassaan. SJK avusti Interin maalinteossa molemmilla kerroilla. Ensin Matias Ojalan vapari kääntyi Emmanuel Ledesman päästä komeasti oman maalin yläkulmaan. Ottelun loppuhetkillä SJK:n painostaessa Matias Vainionpää syötti Joonas Sundmanille, joka palautti pallon huolimattomasti. Timo Furuholm pääsi väliin ja karkumatkalle, joka päättyi maaliin.

HJK jatkaa Veikkausliigan kärjessä. Inter on yhtä selvä sarjakakkonen. Inter on kerännyt yhdeksästä ottelusta seitsemän voittoa ja 21 pistettä. Eroa HIFK:hon on jo seitsemän pistettä. Helsinkiläiset ovat tosin pelanneet kaksi ottelua vähemmän kuin Inter.

Inter-SJK 2-0 (0-0)

Maalit: 64. Emmanuel Ledesma, oma maali 1-0, 90. Timo Furuholm 2-0.

Yleisöä: 1 253.

Kentän kunkku: Matias Ojala, Inter. Ojala on Interin yleismies Jantunen. Hänet voi heittää sille pelipaikalle, jolla tarvitaan hyvää miestä. Ojala tekee sen mitä valmentaja pyytää, puolustaa ja hyökkää, mitä milloinkin tarvitaan. Tällä hetkellä hyvää miestä tarvitaan milloin missäkin, sillä rinki on kapea ja miestä putoaa koko ajan sairaslistalle. Interin avausosuma syntyi Ojalan vapaapotkusta. Hän hääräsi muutoinkin tehokkaasti laajalla säteellä.

Illan erikoisuus: Rajoituksista on luovuttu. Yleisöennätystä ei siitä huolimatta tehty. IFK Mariehamn veti 30 katsojaa enemmän. Väki on yhä varovaista, varmaan syystäkin. Tästä se lähtee.

Matsin surkeinta: Inter kärsi jälleen kolhuista. Aleksi Paananen sai tällin ja jouduttiin vaihtamaan kentältä jo 27. peliminuutilla. Kohta perään toppari Juuso Hämäläinen kolhi itseään kaksinkamppailussa ja oli sivussa monta minuuttia. Näytti jo siltä, että hänetkin joudutaan vaihtamaan kentältä. Hän kuitenkin pelasi peliin, mutta Interin ote herpaantui hetkeksi kolhujen takia. Toisella jaksolla Hämäläinen kolautti päänsä Gustaf Backalidenin kanssa ja molempia paikkailtiin tovi. Hämäläinen pystyi silti jatkamaan. Loukkaantumiset ovat nyt Interin suurin uhka. Miestä on sivussa ja rinki on kapea. Hyvää on se, että joukkue on rakennettu niin, että pelaajakaartista moni pystyy pelaamaan usealla pelipaikalla. Vaikeuksista huolimatta voittoja kertyy silti yhä.

Tuhlaajapoika: Joonas Lepistö, SJK. Lepistö tuli vaihdosta sisään ja sai parhaan tilaisuuden tasoittaa. Pyry Hannola vapautti Lepistön, joka kuitenkin horjahti ratkaisevalla hetkellä ja ulkosyrjäsijoitus lipsahti avopaikasta ohi maalin.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Helpolla ei päässyt kukaan, sillä lämmin ilta puristi mehut yhdestä jos toisestakin. Monella jalka kramppasi pelin lopussa.

Mitä sanottiin?

Jani Honkavaara, SJK: Periaatteessa ihan ok peli, mutta hävittiin 2-0. Vähän ristiriitaiset fiilikset. Ekalla puoliajalla Inter oli parempi. Toinen puoliaika oli mielestäni meidän, mutta vähän harmittaa se tarpeeton oma maali. Saatiin yksi tosi hyvä tontti. Toinen maali oli yhtä hölmö, mutta se oli siinä vaiheessa jo kosmetiikkaa. Hölmöt maalit ratkaisivat. Ihan riittävästi luodaan paikkoja, mutta vähän sellainen viimeinen uskallus puuttuu. Ei ole saatu palloa pussiin, ehkä se vähän vaikuttaa.

Jose Riveiro, Inter: Tosi hyvä alku. Joukkueen olisi pitänyt johtaa 15-20 minuutin jälkeen. Oli pari, kolme selvää maalipaikkaa. Hallitsimme peliä. Sitten tuli pari kolhua, kuten tavallista, ja jouduimme muuttamaan paria juttua. Joukkue aloitti toisen puoliajan hyvin. SJK teki oman maalin, joka kai lasketaan myös. Joukkue oli väsynyt. Pelasimme juuri (maanantaina) Kuopiossa ja palasimme tiistaina aamulla kuudelta todella pitkän reissun jälkeen. Ei ollut kovin paljon aikaa valmistautua. Tiesimme, että pelin lopusta tulee hankala. Siksi oli tärkeää saada johtomaali. Meillä on viikolla harjoituksissa 12-13 kenttäpelaajaa. En voi pyytää pelaajilta enempää. Sitoutumisen taso ja intohimo on huippuluokkaa. Olen erittäin ylpeä pojista.

Analyysi: Inter aloitti pelin räväkästi. Korkea prässi tuotti tulosta ja hyvä paikka luotiin jo 4. minuutilla. Martti Haukioja pääsi ampumaan, mutta pallo sujahti pakin ja maalivahti Jesse Östin jalan kautta ylärimaan ja siitä yli maalin. Inter vei peliä, mutta loukkaantumiset sekoittivat kotijoukkueen rytmiä. Paananen joutui jättämään kentän ja Noah Nurmi juoksi hänen tilalleen keskikentälle. Hämäläistäkin paikkailtiin tovi. Inter pelasi vajaana ja SJK pääsi mukaan peliin.

Toiselle jaksolle Inter tuli taas ryminällä. SJK:n pakit sortuivat prässissä virheisiin eikä vierailijoiden hyökkäys noussut. Maali syntyi ehkä onnekkaastikin keskialueen vaparista, kun Ojalan keskitys kääntyi Ledesman päästä omaan maaliin.

Maali syntyi erikoiseen saumaan, sillä SJK oli tekemässä kolmea vaihtoa. Koko kärkikolmikko vaihdettiin ja suihkuun pääsi myös maalintekijä Ledesma. SJK sai vaihdoista lisää puhtia ja pallonhallinnan. Keskikentän Hannola oli SJK:n pelin avainmies. Inter kesti kuitenkin lopun paineen ja pääsi lopussa tekemään toisen maalin.

SJK sortui omiin virheisiinsä. Se pyöritti palloa hyvin, mutta murtautuminen ei ottanut onnistuakseen. Muutama maalipaikka silläkin kuitenkin oli.

Inter oli selvästi parempi ja terävämpi molempien puoliskojen alussa. Peli kuitenkin hajosi jaksojen loppua kohti, joten täysin tasapainoinen esitys ei ollut. Yhtä kaikki, tulokset ovat komeita. Inter voittaa, vaikka peli ei iha nuottien mukaan kulkisikaan. Se on menestyvän joukkueen merkki. Kotisaldo on toistaiseksi rikkumaton, pelkkiä voittoja.

Hyvin uurastanut Lassi Järvenpää pelasi sadannen liigaottelunsa. Nuori Jasper Yrjas pelasi toisen liigaottelunsa.

Inter (4-3-3): Henrik Moisander; Martti Haukioja, Juuso Hämäläinen, Rick Ketting, Lassi Järvenpää; Aleksi Paananen (27. Noah Nurmi), Alejandro Sanz, Matias Ojala; Taiki Kagayama, Timo Furuholm (90. Juho Hyvärinen), Benjamin Källman (79. Jasper Yrjas).

SJK (3-5-2): Jesse Öst; Matias Vainionpää, Ville Tikkanen (82. Joonas Sundman), Nikko Boxall; Rodrigo Arciero (75. Robin Sid), Pyry Hannola, Nooa Laine, Emmanuel Ledesma (65. Joonas Lepistö), Niko Markkula; Jake Jervis (65. Tuco), Gustaf Backaliden (65. Denys Oliinik).

Erotuomari: Oliver Reitala.

Varoitukset: Sanz, Järvenpää, Furuholm ja Moisander, Inter.

Lasse Virtanen

Hattulan Suontaan miekkahauta kertoo varhaiskeskiajan sukupuoliroolien joustavuudesta

Suontaan kuuluisa miekka on tutkimuksen mukaan kätketty hautaan myöhemmin.

Yli 50 vuotta sitten löydetyn Hattulan Suontaan Vesitorninmäen miekkahaudan tuore uudelleenanalyysi kyseenalaistaa perinteiset käsitykset sukupuolten rooleista rautakauden ja varhaiskeskiajan yhteisöissä ja kertoo ei-binäärisen sukupuolen ilmaisusta aikakaudella. Hauta toimii myös osoituksena siitä, kuinka tällaiset henkilöt ovat voineet olla arvostettuja ja kunnioitettuja yksilöitä yhteisöissään.

Saijan koti keräsi kehuja Instagramissa, mutta kaunis sänky ei ollutkaan hyvä nukkua – halpajäljitelmät tulevat kalliiksi näistä syistä

Saija Vainio osti ensin halvan kopion, mutta vasta aito Tempur toi kunnon yöunet. COCONUTWHITEB

Esimerkkitapaus: Tempur-jäljitelmään haksahtaminen huononsi unen laatua, mikä lopulta johti tuplahankintoihin.

Turun Osuuskaupan myynti kasvoi lähes kymmenen prosenttia alkuvuonna

Liikenne- ja polttonestekaupassa myynti kasvoi edellisvuoteen verrattuna eniten, 16,5 prosenttia.

Turun Osuuskaupan tammi–kesäkuun veroton vähittäismyynti oli 322,5 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua 9,1 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

THL: Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet suojaavat erittäin hyvin vakavalta koronataudilta

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronavirusrokotteet suojaavat hyvin koronavirustaudilta ja erinomaisesti sen vakavilta muodoilta, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Eri rokotevalmisteiden välillä ei ole juurikaan eroa siinä, kuinka hyvän suojan ne antavat koronavirustautia vastaan.

Sinilevätilanne rauhoittunut avomerialueilla tuulisen sään vuoksi

Epävakainen sää on sekoittunut vesiä.

Sinilevätilanne on rauhoittunut etenkin avomerialueilla tuulisen sään vuoksi. Sisävesialueilla tilanne on ajankohtaan nähden tavanomainen.

Turun yliopiston opiskelijat pelastamassa Itämerta kansainvälisen kilpailun tutkimusprojektissa

Aboa-joukkue.

Turun yliopiston opiskelijoista koostuva poikkitieteellinen Aboa-joukkue osallistuu tänä vuonna kansainväliseen synteettisen biologian iGEM-kilpailuun. He organisoivat omaa tutkimusprojektiansa, jonka tavoitteena on vähentää Itämereen päätyvän lääkejätteen määrää.

Opinnot käyntiin lähiopetuksessa Rasekossa

Rasekossa koulu alkaa ensi ja seuraavalla viikolla suunnitelmien mukaan normaalisti lähiopetuksessa. Aloittavat ryhmät saapuvat kampukselle 5. elokuuta ja jatkavat ryhmät oman aikataulunsa mukaan pääosin 10. elokuuta viikolla 32. Etäopetusta voi olla aika ajoin aikuisryhmillä.

Metsäteollisuuden tuotantomäärät kasvoivat

Metsäteollisuuden tuotantomäärät olivat huhti-kesäkuussa suuremmat viime vuoden toiseen neljännekseen verrattuna. Tuotanto oli toisella kvartaalilla edellisvuotta suurempaa kaikissa päätuoteryhmissä.

Koronarokotteen voi saada ensi viikolla ilman ajanvarausta Naantalissa

Naantalissa avautuu elokuun ensimmäisellä viikolla mahdollisuus saapua koronarokotteelle ilman ajanvarausta. Pop up -rokotuspäivät järjestetään Birgittasalissa (Opintie 2) torstaina 5. elokuuta ja perjantaina 6. elokuuta kello 12–16. Mukaan rokotukseen tarvitsee vain kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Sisätiloissa ja jonottaessa tulee käyttää kasvomaskia.

Kasvusta kohti tehokkuutta

Työt Meyer Turun telakalla jatkuvat ainakin vuoteen 2026.

Suomen talous elpyy, mutta joillakin toimialoilla elpyminen on kuitenkin vasta alussa. Meyer Turun tilanne näytti valoisalta ennen koronaa. Korona iski suoraan telakkaan tartuntoina mutta ennen kaikkea se iski siihen toimialaan, joka on telakan tilaaja ja työllistäjä eli risteilybisnekseen.

RP-Yhtiöiden valitus nurin

Turun hallinto-oikeus on hylännyt RP-Yhtiöt Oy:n maanvuokramiehen teettämisuhan tuomitsemista koskevasta päätöksestä tekemän valituksen. Täytäntöönpanokieltoa koskeva vaatimus on hylätty.

Challenge Turku -triathlon huipentuu puolimatkan SM-kisoihin

Challenge Turku -triathlon huipentuu puolimatkan SM-kisoihin.

Triathlontapahtuma Challenge Turku järjestetään 31.7.–1.8. Turun ja Aurajoen maisemissa jo kuudetta kertaa. Lauantaina kisataan nuorten Suomen Cupin osakilpailu sprint- ja supersprint-matkoilla, ja sunnuntaina kilvoitellaan triathlonin puolimatkan SM-mitaleista. Challenge Turku tarjoaa laadukkaan ja elämyksellisen kilpailun myös laajalle harrastajajoukolle. Tapahtuma järjestetään terveysturvallisesti Clean & Safe Turku -toimintamallin mukaisesti.

Sairauspäivärahan käsittelyn ruuhka jatkuu

Sairauspäivärahan hakemusten käsittelyajat Kelassa ovat pidentyneet. Hakemuksen käsittely kestää 10–40 arkipäivää.

Laitahyökkääjä Serge Atakayi siirtyy loppukaudeksi TPS:aan

Serge Atakayi nähtiin Jaron paidassa jo kaudella 2015. Vastassa on Interin Egzon Belica.

Laitahyökkääjä Serge Atakayi siirtyy loppukaudeksi Miesten Ykköseen ja TPS:n paitaan. Hän siirtyy Turkuun SJK:sta loppukauden kattavalla lainasopimuksella. Atakayi on kotoisin alun perin Kongon demokraattista tasavallasta, mutta hän sai Suomen kansalaisuuden jo vuonna 2016. 22-vuotias Atakayi edusti vuodet 2016–19 Glasgow Rangersia.

Tulipalo saatu hallintaan VAK:n Vahdon tehtaalla

VAK:n Vahdon tehtaan korikokoonpanohallissa syttyi keskiviikkoiltapäivänä tulipalo katolla sijaitsevassa ilmastointikonehuoneessa hallissa tehtyjen muutostöiden yhteydessä.

Asuntokauppa jatkuu vilkkaana Turussa

Taina Tallbacka-Kitola.

Asuntokauppa on käynyt koko vuoden ensimmäisen puoliskon vilkkaana. Nordea on kasvattanut asuntoluototustaan toisella neljänneksellä 22 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen koko maassa. Turussa kasvua on ollut merkittävästi enemmän, yli 40 prosenttia.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto laajentaa kokoontumisrajoitukset koko Varsinais-Suomeen

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt laajentaa tällä hetkellä voimassa olevat tartuntatautilain 58. pykälän mukaiset koronarajoitukset koskemaan kaikkia Varsinais-Suomen kuntia. Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi edelleen järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa niin, että osallistujilla on tosiasiallisesti mahdollisuus säilyttää riittävä etäisyys toisiinsa ja turvallisuus voidaan varmistaa Covid-19 tartuntojen ehkäisemiseksi. Rajoitus koskee yli kymmenen sisätilaisuuksia ja yli 50 henkilön tilaisuuksia alueellisesti rajatussa ulkotilassa. Määräys on voimassa ajalla 29.7.–15.8.

Supikoira sopeutuva joka paikan munarosvo

Supikoira tuhoamassa sorsan keinopesään lintuvesien suojeluohjelmaan kuuluvan Kevätön-järven rannalla.

Suomessa runsaslukuinen vieraslaji supikoira osoittautui keinopesäkokeissa luontaisia nisäkäslajeja yleisemmäksi sorsanpesärosvoksi. Supikoiralle kelpasivat pesät niin rannoilla, metsissä, maaseutumaisemassa kuin kaupungissakin.

Urheilu

Challenge Turku -triathlon huipentuu puolimatkan SM-kisoihin

Challenge Turku -triathlon huipentuu puolimatkan SM-kisoihin.

Triathlontapahtuma Challenge Turku järjestetään 31.7.–1.8. Turun ja Aurajoen maisemissa jo kuudetta kertaa. Lauantaina kisataan nuorten Suomen Cupin osakilpailu sprint- ja supersprint-matkoilla, ja sunnuntaina kilvoitellaan triathlonin puolimatkan SM-mitaleista. Challenge Turku tarjoaa laadukkaan ja elämyksellisen kilpailun myös laajalle harrastajajoukolle. Tapahtuma järjestetään terveysturvallisesti Clean & Safe Turku -toimintamallin mukaisesti.

Laitahyökkääjä Serge Atakayi siirtyy loppukaudeksi TPS:aan

Serge Atakayi nähtiin Jaron paidassa jo kaudella 2015. Vastassa on Interin Egzon Belica.

Laitahyökkääjä Serge Atakayi siirtyy loppukaudeksi Miesten Ykköseen ja TPS:n paitaan. Hän siirtyy Turkuun SJK:sta loppukauden kattavalla lainasopimuksella. Atakayi on kotoisin alun perin Kongon demokraattista tasavallasta, mutta hän sai Suomen kansalaisuuden jo vuonna 2016. 22-vuotias Atakayi edusti vuodet 2016–19 Glasgow Rangersia.

Samoojan urakka alkaa

Kalle Samooja.

Turkulaisgolfari Kalle Samoojan urakka Tokion olympialaissa alkaa 29. heinäkuuta keskiviikon ja torstain välisenä yönä. 33-vuotiaalle turkulaiselle olympialaiset ovat uran ensimmäiset. Samooja ja toinen suomalaisgolffari Sami Välimäki ovat tulessa loppuviikon aikana aamuyön tunteina.

Olli Santalahti häkkiin Milanossa

Olli Santalahti.

Vapaaottelija Olli Santalahden maailmanvalloitus jatkuu 1. elokuuta, kun turkulainen kohtaa Brave 52 -illassa sveitsiläisen Kevin Ruartin . Santalahti otteli Bravessa ensimmäistä kertaa viime maaliskuussa, jolloin hän voitti Georges Eidin hajaäänituomiolla. Ruart on urallaan ottanut yhdeksän voittoa ja hävinnyt neljä kertaa. Bravessa Ruart on otellut kolme kertaa. Noista otteluista hän on voittanut kaksi ja hävinnyt yhden.

Harjoituskeskuksen uimarit valittu

Aino-Kaisa Paatos.

Elokuun alussa toimintansa aloittavaan Turun uinnin harjoituskeskuksen uimarit on valittu. Ensimmäisenä valittiin yhdeksän uimaria. Uimarit ovat Aino-Kaisa Paatos , Anniina Kallio , Emilie Pärnänen , Irene Mäkilä , Jesper Lietzén , Laura Mäki , Olivia Weuro , Rebekka Luoto ja Roope Paatos .

Keihäänheittäjät poikkeus säännössä

Silja Kosonen on yksi suomalaisen yleisurheilun potentiaalisista tulevaisuuden supertähdistä.

Yleisurheilijoiden menestys nuorissa ei siirry helposti aikuisten tasolle

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.