Etätyö luo mahdollisuuksia, mutta vaatii huolenpitoa työterveydessä

Marion Karppi saa lounaustauon metsäkävelyiltään voimaa loppupäivän työntekoon kotoa käsin. Marion Karppi saa lounaustauon metsäkävelyiltään voimaa loppupäivän työntekoon kotoa käsin. Kuva: Joni Savila / Turun AMK.

Etätyön yleistyminen on muodostanut omanlaisia haasteita työssä jaksamiseen. Vinkkejä työhyvinvoinnin ylläpitämiseen kertoo Turun ammattikorkeakoulun tutkimusvastaava ja fysioterapian lehtori Marion Karppi.

– Nykypäivänä laajalla skaalalla katsottuna yhä useammalla on haasteita työssäjaksamisen kanssa. Ja nyt kun ajatellaan tätä korona-aikaa, niin se on vaikuttanut eri aloihin eri tavalla. Monella alalla ihmiset ovat siirtyneet etätöihin, jolloin vapaa-ajan rajaaminen on hämärtynyt entisestään ja työstä irrottautuminen on vaikeampaa.

Etätyöntekijöille Karpin mukaan työpäivän rytmittäminen on yksi haastavia tekijöitä.

– Toimistolla voi aina joku kysyä lähdetkö kahville ja työpaikan tiloissa tapahtuu usein siirtymiä kokouspisteestä toiseen ja näin tulee luontaisia mikrotaukoja. Etätyökaudella Teams-kokouksissa on taas usein todella lyhyitä siirtymiä ja se on omiaan uuvuttamaan ihmisiä tällä hetkellä.

Karppi ehdottaa, että työpaikoilla tulisi tiimikohtaisesti sopia etätyötä tekeville Teams-kokousten ja muiden etäpalaverien rytmittämisestä.

– Esimerkiksi jokainen kokous voisi alkaa kymmenen yli, niin että kokoukset kestäisivät 50 minuuttia ja niiden välillä olisi 10 minuutin siirtymä. Ja monihan haluaa jatkaa tätä etätyötä tulevaisuudessakin, joten yhteiset kokouskäytänteet auttaisivat paljon työn rytmittämistä taukoineen. Jos yhdessä on sovittu tiimikohtaisesti aikataulut, niin kaikki tietävät, että kokous loppuu aina tasalta. Ja näin ehtii hieman levätä ja siirtää rauhassa ajatusta uuteen aiheeseen eri kokousten välillä.

Karpin mielestä jokaisen pitäisi itse pohtia, mikä on itselle sopiva tapa tauottaa omaa työtään.

– Toiselle on sopiva tapa viedä koira lenkille keskellä päivää tai kuunnella hetki musiikkia ja rentoutua, mutta tärkeää on siirtyä pois siitä työrupeamasta hetkeksi. On vähän yksilöllistä kuinka paljon taukoja tarvitaan päivän aikana, mutta tunnin tai puolentoista tunnin välein olisi hyvä pitää ainakin parin minuutin mikrotauko pysyäkseen vireänä.

Työn ja vapaa-ajan eritteleminen on tärkeää ja työsähköpostia ei tulisi selata enää iltaisin, jos päivät tekee töitä. Karppi muistuttaa kuitenkin, että toisille joustava etätyö sopii myös todella hyvin.

– On todella hyvä, jos työnantaja pystyy tarjoamaan joustoja työntekijöille työaikatauluissa. Toiset tykkäävät tehdä jopa iltaisin töitä, ja suunnitella viikon työaikataulut oman vapaa-ajan mukaisesti. Kaikki eivät halua tehdä töitä perinteisen toimistoaikataulun sisällä.

Ergonomia ei monesti kotona ole niin hyvä kuin työpaikalla, joten myös siihen on tärkeää panostaa. Pieni liike tauoilla voi auttaa kehoa ja myös mieltä pysymään vetreänä.

– Minulla itselläni on tuossa työpöydällä käsipainot ja jumppakuminauha, ja mikrotauoilla jumppaan hetken pitkin päivää. Teen esimerkiksi niskoja ja hartianseutua elvyttävää liikettä, koska etätyökausi on myös aika lailla staattisempaa paikallaan istumista. Lounastauolla käyn koirani kanssa lenkillä, oli sää mikä tahansa. Lounasajan lenkeistä en enää luovu, koska se auttaa minua pysymään vireämpänä sitten pitkälle iltapäivään.

Karppi suosittelee kokeilemaan itselle miellyttävää tapaa kahden viikon ajan, ja jos se toimii, kannattaa jatkaa.

– Lyhytkin tauko auttaa, ja sitä voi miettiä oman työn kautta sopivaa tekemistä ja valita mistä itse nauttii. Toista voi piristää vaikkapa Metallican biisin kuunteleminen. Kännykkää selatessa tauolla silmät voivat väsyä, koska ruutua tulee katsottua muutenkin tietokoneen näytöllä.

Karpin mukaan on tärkeää rohkaista työnantajia ja yrityksiä pohtimaan miten etätyötä voidaan tehdä ja minkälaisia joustavuuden mahdollisuuksia työntekijöillä on.

– Jos työntekijä pystyy vaikuttamaan itse työnteon aikaan ja paikkaan, niin he ovat useinkin hyvin sitoutuneita työhönsä, tuotteliaita ja tunnollisia työntekijöitä ja he voivat hyvin. Yritysten johtajien on hyvä tiedostaa, että työhyvinvointi ei ole yksittäisiä tekoja kuten firman joulujuhlia tai purjehdusretkiä.

– Työnhyvinvointi perustuu jokapäiväisestä arjen työnteosta. Hyvinvoinnin kannalta on myös tärkeää antaa työntekijöille mahdollisuus vaikuttaa yrityksessä omaa työtä koskevaan päätöksentekoon. Vanhanaikainen ”pomo määrää”-johtamistapa joutaa jo romukoppaan. Karppi kiteyttää.

Marion Karpin mukaan etätyön myötä ihmiset ovat tilastoissa nukkuneet pidempään kuin ennen, koska aamulla ei tarvitse siirtyä työpaikalle.

– Iltojen rauhoittaminen on aika tärkeä asia hyvän unen kannalta, että saisi unen päästä kiinni. Alkoholia ei kannata juuri ennen nukkumista nauttia, koska se pienikin määrä viivästyttää unen määrää.

Karppi muistuttaa, että työpäivän jälkeen on hyvä siirtyä työpöydän äärestä selkeästi muualle.

– Itse tein aiemmin keittiössä pöydän vasemmalla puolella aina etätöitä, mutta työpäivän päätyttyä en koskaan istu samaan paikkaan. Näinkin pieni asia voi olla merkityksellinen. Joku on kertonut kiertävänsä talon ympäri etätyöpäivän jälkeen siirtyäkseen vapaa-ajalle, toiset lähtevät lenkille tai siirtyvät arjen muihin askareisiin toiseen huoneeseen. Lapsen hoidosta hakeminen voi olla monelle siirtymä takaisin vapaa-aikaan.

Marianne Rovio

Taukojumppa mikrotauoilla vetreyttää kehoa ja mieltä työpäivän lomassa.  Taukojumppa mikrotauoilla vetreyttää kehoa ja mieltä työpäivän lomassa. Kuva: fizkes

Hattulan Suontaan miekkahauta kertoo varhaiskeskiajan sukupuoliroolien joustavuudesta

Suontaan kuuluisa miekka on tutkimuksen mukaan kätketty hautaan myöhemmin.

Yli 50 vuotta sitten löydetyn Hattulan Suontaan Vesitorninmäen miekkahaudan tuore uudelleenanalyysi kyseenalaistaa perinteiset käsitykset sukupuolten rooleista rautakauden ja varhaiskeskiajan yhteisöissä ja kertoo ei-binäärisen sukupuolen ilmaisusta aikakaudella. Hauta toimii myös osoituksena siitä, kuinka tällaiset henkilöt ovat voineet olla arvostettuja ja kunnioitettuja yksilöitä yhteisöissään.

Saijan koti keräsi kehuja Instagramissa, mutta kaunis sänky ei ollutkaan hyvä nukkua – halpajäljitelmät tulevat kalliiksi näistä syistä

Saija Vainio osti ensin halvan kopion, mutta vasta aito Tempur toi kunnon yöunet. COCONUTWHITEB

Esimerkkitapaus: Tempur-jäljitelmään haksahtaminen huononsi unen laatua, mikä lopulta johti tuplahankintoihin.

Turun Osuuskaupan myynti kasvoi lähes kymmenen prosenttia alkuvuonna

Liikenne- ja polttonestekaupassa myynti kasvoi edellisvuoteen verrattuna eniten, 16,5 prosenttia.

Turun Osuuskaupan tammi–kesäkuun veroton vähittäismyynti oli 322,5 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua 9,1 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

THL: Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet suojaavat erittäin hyvin vakavalta koronataudilta

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronavirusrokotteet suojaavat hyvin koronavirustaudilta ja erinomaisesti sen vakavilta muodoilta, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Eri rokotevalmisteiden välillä ei ole juurikaan eroa siinä, kuinka hyvän suojan ne antavat koronavirustautia vastaan.

Sinilevätilanne rauhoittunut avomerialueilla tuulisen sään vuoksi

Epävakainen sää on sekoittunut vesiä.

Sinilevätilanne on rauhoittunut etenkin avomerialueilla tuulisen sään vuoksi. Sisävesialueilla tilanne on ajankohtaan nähden tavanomainen.

Turun yliopiston opiskelijat pelastamassa Itämerta kansainvälisen kilpailun tutkimusprojektissa

Aboa-joukkue.

Turun yliopiston opiskelijoista koostuva poikkitieteellinen Aboa-joukkue osallistuu tänä vuonna kansainväliseen synteettisen biologian iGEM-kilpailuun. He organisoivat omaa tutkimusprojektiansa, jonka tavoitteena on vähentää Itämereen päätyvän lääkejätteen määrää.

Opinnot käyntiin lähiopetuksessa Rasekossa

Rasekossa koulu alkaa ensi ja seuraavalla viikolla suunnitelmien mukaan normaalisti lähiopetuksessa. Aloittavat ryhmät saapuvat kampukselle 5. elokuuta ja jatkavat ryhmät oman aikataulunsa mukaan pääosin 10. elokuuta viikolla 32. Etäopetusta voi olla aika ajoin aikuisryhmillä.

Metsäteollisuuden tuotantomäärät kasvoivat

Metsäteollisuuden tuotantomäärät olivat huhti-kesäkuussa suuremmat viime vuoden toiseen neljännekseen verrattuna. Tuotanto oli toisella kvartaalilla edellisvuotta suurempaa kaikissa päätuoteryhmissä.

Koronarokotteen voi saada ensi viikolla ilman ajanvarausta Naantalissa

Naantalissa avautuu elokuun ensimmäisellä viikolla mahdollisuus saapua koronarokotteelle ilman ajanvarausta. Pop up -rokotuspäivät järjestetään Birgittasalissa (Opintie 2) torstaina 5. elokuuta ja perjantaina 6. elokuuta kello 12–16. Mukaan rokotukseen tarvitsee vain kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Sisätiloissa ja jonottaessa tulee käyttää kasvomaskia.

Kasvusta kohti tehokkuutta

Työt Meyer Turun telakalla jatkuvat ainakin vuoteen 2026.

Suomen talous elpyy, mutta joillakin toimialoilla elpyminen on kuitenkin vasta alussa. Meyer Turun tilanne näytti valoisalta ennen koronaa. Korona iski suoraan telakkaan tartuntoina mutta ennen kaikkea se iski siihen toimialaan, joka on telakan tilaaja ja työllistäjä eli risteilybisnekseen.

RP-Yhtiöiden valitus nurin

Turun hallinto-oikeus on hylännyt RP-Yhtiöt Oy:n maanvuokramiehen teettämisuhan tuomitsemista koskevasta päätöksestä tekemän valituksen. Täytäntöönpanokieltoa koskeva vaatimus on hylätty.

Challenge Turku -triathlon huipentuu puolimatkan SM-kisoihin

Challenge Turku -triathlon huipentuu puolimatkan SM-kisoihin.

Triathlontapahtuma Challenge Turku järjestetään 31.7.–1.8. Turun ja Aurajoen maisemissa jo kuudetta kertaa. Lauantaina kisataan nuorten Suomen Cupin osakilpailu sprint- ja supersprint-matkoilla, ja sunnuntaina kilvoitellaan triathlonin puolimatkan SM-mitaleista. Challenge Turku tarjoaa laadukkaan ja elämyksellisen kilpailun myös laajalle harrastajajoukolle. Tapahtuma järjestetään terveysturvallisesti Clean & Safe Turku -toimintamallin mukaisesti.

Sairauspäivärahan käsittelyn ruuhka jatkuu

Sairauspäivärahan hakemusten käsittelyajat Kelassa ovat pidentyneet. Hakemuksen käsittely kestää 10–40 arkipäivää.

Laitahyökkääjä Serge Atakayi siirtyy loppukaudeksi TPS:aan

Serge Atakayi nähtiin Jaron paidassa jo kaudella 2015. Vastassa on Interin Egzon Belica.

Laitahyökkääjä Serge Atakayi siirtyy loppukaudeksi Miesten Ykköseen ja TPS:n paitaan. Hän siirtyy Turkuun SJK:sta loppukauden kattavalla lainasopimuksella. Atakayi on kotoisin alun perin Kongon demokraattista tasavallasta, mutta hän sai Suomen kansalaisuuden jo vuonna 2016. 22-vuotias Atakayi edusti vuodet 2016–19 Glasgow Rangersia.

Tulipalo saatu hallintaan VAK:n Vahdon tehtaalla

VAK:n Vahdon tehtaan korikokoonpanohallissa syttyi keskiviikkoiltapäivänä tulipalo katolla sijaitsevassa ilmastointikonehuoneessa hallissa tehtyjen muutostöiden yhteydessä.

Asuntokauppa jatkuu vilkkaana Turussa

Taina Tallbacka-Kitola.

Asuntokauppa on käynyt koko vuoden ensimmäisen puoliskon vilkkaana. Nordea on kasvattanut asuntoluototustaan toisella neljänneksellä 22 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen koko maassa. Turussa kasvua on ollut merkittävästi enemmän, yli 40 prosenttia.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto laajentaa kokoontumisrajoitukset koko Varsinais-Suomeen

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt laajentaa tällä hetkellä voimassa olevat tartuntatautilain 58. pykälän mukaiset koronarajoitukset koskemaan kaikkia Varsinais-Suomen kuntia. Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi edelleen järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa niin, että osallistujilla on tosiasiallisesti mahdollisuus säilyttää riittävä etäisyys toisiinsa ja turvallisuus voidaan varmistaa Covid-19 tartuntojen ehkäisemiseksi. Rajoitus koskee yli kymmenen sisätilaisuuksia ja yli 50 henkilön tilaisuuksia alueellisesti rajatussa ulkotilassa. Määräys on voimassa ajalla 29.7.–15.8.

Supikoira sopeutuva joka paikan munarosvo

Supikoira tuhoamassa sorsan keinopesään lintuvesien suojeluohjelmaan kuuluvan Kevätön-järven rannalla.

Suomessa runsaslukuinen vieraslaji supikoira osoittautui keinopesäkokeissa luontaisia nisäkäslajeja yleisemmäksi sorsanpesärosvoksi. Supikoiralle kelpasivat pesät niin rannoilla, metsissä, maaseutumaisemassa kuin kaupungissakin.

Urheilu

Challenge Turku -triathlon huipentuu puolimatkan SM-kisoihin

Challenge Turku -triathlon huipentuu puolimatkan SM-kisoihin.

Triathlontapahtuma Challenge Turku järjestetään 31.7.–1.8. Turun ja Aurajoen maisemissa jo kuudetta kertaa. Lauantaina kisataan nuorten Suomen Cupin osakilpailu sprint- ja supersprint-matkoilla, ja sunnuntaina kilvoitellaan triathlonin puolimatkan SM-mitaleista. Challenge Turku tarjoaa laadukkaan ja elämyksellisen kilpailun myös laajalle harrastajajoukolle. Tapahtuma järjestetään terveysturvallisesti Clean & Safe Turku -toimintamallin mukaisesti.

Laitahyökkääjä Serge Atakayi siirtyy loppukaudeksi TPS:aan

Serge Atakayi nähtiin Jaron paidassa jo kaudella 2015. Vastassa on Interin Egzon Belica.

Laitahyökkääjä Serge Atakayi siirtyy loppukaudeksi Miesten Ykköseen ja TPS:n paitaan. Hän siirtyy Turkuun SJK:sta loppukauden kattavalla lainasopimuksella. Atakayi on kotoisin alun perin Kongon demokraattista tasavallasta, mutta hän sai Suomen kansalaisuuden jo vuonna 2016. 22-vuotias Atakayi edusti vuodet 2016–19 Glasgow Rangersia.

Samoojan urakka alkaa

Kalle Samooja.

Turkulaisgolfari Kalle Samoojan urakka Tokion olympialaissa alkaa 29. heinäkuuta keskiviikon ja torstain välisenä yönä. 33-vuotiaalle turkulaiselle olympialaiset ovat uran ensimmäiset. Samooja ja toinen suomalaisgolffari Sami Välimäki ovat tulessa loppuviikon aikana aamuyön tunteina.

Olli Santalahti häkkiin Milanossa

Olli Santalahti.

Vapaaottelija Olli Santalahden maailmanvalloitus jatkuu 1. elokuuta, kun turkulainen kohtaa Brave 52 -illassa sveitsiläisen Kevin Ruartin . Santalahti otteli Bravessa ensimmäistä kertaa viime maaliskuussa, jolloin hän voitti Georges Eidin hajaäänituomiolla. Ruart on urallaan ottanut yhdeksän voittoa ja hävinnyt neljä kertaa. Bravessa Ruart on otellut kolme kertaa. Noista otteluista hän on voittanut kaksi ja hävinnyt yhden.

Harjoituskeskuksen uimarit valittu

Aino-Kaisa Paatos.

Elokuun alussa toimintansa aloittavaan Turun uinnin harjoituskeskuksen uimarit on valittu. Ensimmäisenä valittiin yhdeksän uimaria. Uimarit ovat Aino-Kaisa Paatos , Anniina Kallio , Emilie Pärnänen , Irene Mäkilä , Jesper Lietzén , Laura Mäki , Olivia Weuro , Rebekka Luoto ja Roope Paatos .

Keihäänheittäjät poikkeus säännössä

Silja Kosonen on yksi suomalaisen yleisurheilun potentiaalisista tulevaisuuden supertähdistä.

Yleisurheilijoiden menestys nuorissa ei siirry helposti aikuisten tasolle

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.