Liedon Avanti on Turun alueen suurimpia teollisuusalueita, eikä kasvu ole hyytymässä

Liedon kasvopalvelut eli kunnan yritys- ja työllisyyskoordinaattori Mika Stepanoff ja kunnanajohtaja Esko Poikela. Liedon kasvopalvelut eli kunnan yritys- ja työllisyyskoordinaattori Mika Stepanoff ja kunnanajohtaja Esko Poikela. Kuva: Lasse Virtanen

Avanti 1. Avanti 2. Ja nyt myös Avanti 3. Kokonaisuus on Turun seudun suurimpia teollisuusalueita Turun kehätien varressa Liedossa. Ja koko ajan kasvava.

Yrityksiä on jo noin 250, niissä työntekijöitä noin 2 500, hehtaareja lähes 350. Lisää on tulossa. Maanrakennustöitä tehdään jatkuvasti kalliopohjalle ja tontteja lohkotaan. Suurin osa niistä on jo käynyt kaupaksi.

Alueen kasvu ja menestys perustuu erinomaiseen sijaintiin. Kehätietä nelikaistaistetaan ja yhteydet ovat hyvät joka suuntaan. Avanti on siksikin kehittymässä logistiikkakeskukseksi. Se tarkoittaa kuljetus- ja jakeluyrityksiä, DB Schenker suurimpana, varastoja ja tukkukauppiaita, raskaan kaluston myyjiä ja kaluston huoltofirmoja.

Menestys ei perustu yksinomaan sijaintiin. Aluetta myös markkinoidaan tehokkaasti. Liedon kunnan yritys- ja työllisyyskoordinaattori Mika Stepanoff kertoo tekevänsä noin tuhat asiakaskäyntiä vuodessa. Työmaahan kuuluvat myös rekrytointipalvelut. Kirjoituspöydän ääressä istumisen sijasta hän kiertää asuntoautolla tapaamassa ja auttamassa yrittäjiä. Paikkana on usein Avanti ja sen tontit, joita esitellään yrityksille.

Avanti on sopiva nimi alueelle, sillä italiaksi nimi tarkoittaa ”eteenpäin”. Siihen suuntaan Liedossa mennään lujaa. Liedon valtteina ovat myös päätöksenteon nopeus ja kasvollisuus.

− Kutsun itseäni kenttämieheksi. Olen Esko Poikelan (kunnanjohtaja) kanssa työpari, vaikka hän on esimieheni. Hän hoitaa isot linjaukset ja hallinnolliset päätökset. Minun energiani menee kentällä, sanoo Stepanoff.

Liedossa tehdään töitä periaatteella: hyvällä palvelulla on kasvot. Palveluista vastataan omalla nimellä ja kasvoilla.

− Se on meille ykkösasia. Minulla ei ole juurikaan hallinnollisia hommia. Poliitikoille täytyy nostaa hattua. Vasemmalta oikealle yhteinen ajatus on, miten asia ratkaistaan nopeasti.

− On mikä tahansa yritystapahtuma, Esko tulee aina paikalle ja raivaa kalenterista tilaa, kehuu Stepanoff.

− Ykkösenä on oikea asenne. Päättäjien asenne ja viranhaltijaorganisaation asenne. Se heijastelee moneen muuhunkin asiaan, sanoo Poikela.

− Olemme oikean kokoinen. Puhumme kasvopalveluista. Ihmiset tekevät töitä omalla nimellään ja naamallaan. Työtä tehdään henkilökohtaisesti ja vastuu konkretisoituu henkilöille.

Avanti 2 on Tuulissuolla. Tuulissuontiestä kehitetään raskaan ja hitaan liikenteen pääväylää moottoritien rinnalle Suopohjalta kymppitielle. Varissuon suuntaan rakennetaan kehätien yli uusi silta Littoisiin.

Nelikaistaistaminen on avannut mahdollisuuksia. Väylähankkeet valmistuvat parin vuoden sisällä. Schenkerin logistiikkakeskuksen kohdilla kulkee noin tuhat rekkaa päivää. Liikennemäärät ovat suuria.

Yrityksiä on siirtynyt muun muassa Itäharjulta ja Orikedolta. Satamaan rakennetaan asuntoja, Itäharjun teollisuushallit saavat kohta väistyä muun rakentamisen tieltä. Raisio ja Kaarina ovat profiloituneet kaupan keskuksiksi, Lieto logistiikkakeskukseksi. Turulle on jäämässä entistä enemmän asutuskeskuksen ja palvelujen tarjoajan rooli. Se on seudullista työnjakoa.

− Avantiin odotetaan erityisesti yrityksiä, jotka rakentavat ja joilla on suuria työllistäviä vaikutuksia. Pelkkien parkkipaikkojen tai varastokenttien tarvitsijat eivät ole ykkössijalla, tietää Stepanoff.

Työ on huomattu ja palkintoja on sadellut. Suomen Yrittäjät on palkinnut Liedon Suomen parhaasta elinkeinopolitiikasta vuosina 2016, 2018 ja 2020. Elinkeinoelämän Keskusliitto on nostanut Liedon kuntarankingin ykköseksi vuosina 2019 ja 2021. Maakunnan parhaasta yrittäjäilmapiiristä Lieto on palkittu vuosina 2016−18 ja 2020−21.

− Teemme heti selväksi millä aikataululla asiat onnistuvat. Yrittäjä saa tilanteesta kokonaiskuvan. Sen jälkeen pystyy tekemään ratkaisun. Paikalla on aina ihmisiä, jotka vievät asiaa eteenpäin. Päätöksenteko on nopeaa, kuvailee Stepanoff.

− Yrittäjät arvostavat nopeutta, prosessien läpinäkyvyyttä ja joustavuutta, säestää Poikela.

Lasse Virtanen

Liedon kasvopalvelut eli kunnan yritys- ja työllisyyskoordinaattori Mika Stepanoff ja kunnanajohtaja Esko Poikela. Asuntoauto on Stepanoffin työkaluna. Liedon kasvopalvelut eli kunnan yritys- ja työllisyyskoordinaattori Mika Stepanoff ja kunnanajohtaja Esko Poikela. Asuntoauto on Stepanoffin työkaluna. Kuva: Lasse Virtanen

Sovinnon tie heinäkuussa Taidekappelissa

Turun Taidekappelissa on heinäkuussa 2021 esillä Meri-Pauliina Sundénin taidenäyttely Sovinnon tie . Kun Sundén lähti maalaamaan näyttelyyn tulevaa teossarjaa, hän halusi tutkia pyhän merkitystä.

Kesän asuntokauppa käy vilkkaana

Kuluttajien kiinnostus asunnonvaihtoon on säilynyt korkealla tasolla loppukeväällä. Oman lisänsä aktiviteettiin tuo toisen koronavuoden myötä vilkkaana jatkuva loma-asuntokauppa. Kun talouden elpyminen ja positiiviset uutiset jatkuvat kesällä, ei ole mitään syytä odottaa suurempaa murrosta tai taitekohtaa asuntomarkkinoiden tunnelmaan lähikuukausina. Jo nyt kesäkuulle sovittujen asuntokauppojen määrät kertovat, että kesäkuu tulee olemaan edelleen erittäin vilkas kauppakuukausi kaikissa kasvukeskuksissa.

Varsinais-Suomi siirtyy koronan perustasolle keskiviikkona

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä kokoontui 15. kesäkuuta ja päätti alueen siirtymisestä kiihtymisvaiheesta perustasolle huomisesta 16. kesäkuuta alkaen. Koronatilanne on pysynyt rauhallisena ja kaikki perustason edellytykset täyttyvät.

Yksilölliset tunnekokemukset oppimistilanteessa ovat tilannesidonnaisia ja yhteydessä toisiinsa

Opiskelijoiden yksilölliset tunnekokemukset ovat sidoksissa paitsi opiskelijaryhmään ja oppimissuoritukseen myös opettajan tunnekokemuksiin sekä toimintaan luokkahuoneessa. Tunnekokemuksien moninaisuus paljastuu kasvatustieteiden maisteri Tarja Pietarisen Turun yliopistolle tekemässä väitöstutkimuksessa. Pietarisen mukaan tunnekokemukset myös muuttuvat oppimistilanteen kuluessa.

Merkittävä osa työikäisistä ei siirtynyt etätöihin pandemia-aikana

Pandemiarajoitukset kasvattivat viikoittain tehtävän etätyön määrää ja etätöitä halutaan jatkossakin tehdä enemmän kuin ennen pandemiaa, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin vuosittainen viestintäverkkojen ja -palvelujen käyttöä kartoittava kuluttajatutkimus. Merkittävä osa työikäisistä ei kuitenkaan pysty työtehtäviensä luonteen takia tekemään lainkaan etätöitä.

Viemäri- ja vesijohtotyö Kauppias Hammarin kadulla ja Kuusikujalla vuoden loppuun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö jatkuu Kauppias Hammarin kadulla. Kaivutyö on tällä hetkellä Kauppias Hammarin kadun ja Koivukadun risteyksen kohdalla. Kaivutyö etenee siitä kohti Petäjäkadun risteystä. Kaivun kohdalla katu on katkaistu liikenteeltä. Kiertotie Koivukadun ja Petäjäkadun kautta.

Johan Ivarsson ja TPS jatkosopimukseen

Turun Palloseura ja ruotsalaispuolustaja Johan Ivarsson ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen. 25-vuotias Ivarsson debytoi viime kaudella Liigassa TPS:n paidassa. Runkosarjassa syntyi 51 otteluun 13 tehopistettä ja pudotuspeleissä Ivarsson esiintyi nousujohteisesti takalinjoilla.

Turun ensimmäiset tölkkiahmatit avautuivat Länsikeskuksen Citymarketissa

K-Citymarket Länsikeskuksessa voi nyt palauttaa juomapakkaukset entistä huomattavasti nopeammin. Kauppaan on avattu kaksi Tomra R1 -automaattia, jonne tölkit ja muovipullot voi kaataa suoraan kassista. Laite nielaisee kerralla jopa yli sata tölkkiä ja muovipulloa. Lasipulloja kone ei hyväksy, vaan ne tulee palauttaa perinteisiin automaatteihin.

Turku maalaa sateenkaaren Teatterisillalle

Turku maalaa sateenkaaren värit Aurajoen ylittävälle Teatterisillalle.

Turku maalaa sateenkaaren värit Aurajoen ylittävälle Teatterisillalle korostamaan kaupungin arvoja suvaitsevaisuudesta ja vastuullisuudesta. Sateenkaari maalataan sillalle kesäkuun aikana ja se on paikallaan elokuun loppuun saakka.

TPS:n ja Elias Laitamäen tiet eroavat

Turun Palloseura ja puolustaja Elias Laitamäki ovat purkaneet tulevaa kautta koskeneen pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä.

Parainen kalleimpia mökkeilykuntia

Suomen Omakotiliitto ry:n selvityksen mukaan kalleimpia kunnallismaksuja mökkiläinen joutuu pulittamaan Savonlinnassa, Kuopiossa, Mikkelissä, Mäntyharjulla, Paraisilla, Kangasalla ja Lohjalla. Kunnat ovat samat kuin viime vuonna, vain niiden keskinäinen järjestys on hieman muuttunut. Edullisinta on sen sijaan Oulussa, Porissa, Kouvolassa, Rovaniemellä, Pälkäneellä ja Ylöjärvellä.

Kääräise cantaloupe kinkkuun

Cantaloupemeloni on muita meloneja voimakkaamman makuinen. Siksi se onkin suosittu raaka-aine ruokaisissa salaateissa tai ilmakuivattuun kinkkuun kääräistynä. Sen hedelmäliha on väriltään oranssia ja näyttävän näköistä. Kypsän cantaloupemelonin tunnistaa tuoksusta. Kypsänä se kannattaa säilyttää aina jääkaapissa, koska cantaloupemeloni on meloneista heikoimmin säilyvä.

Vinkkejä hyötykasvien viljelyyn somesta

Marttaliitto ja Dodo ry vastaavat aloittelevien kotipuutarhureiden kysymyksiin somekampanjassaan, joka päättyy 13. kesäkuuta. Koronan myötä kiinnostus puutarhanhoitoon ja vihannesten viljelyyn on kasvanut. Kampanjassa annetaan vinkkejä vastuulliseen puutarhanhoitoon ja helppoja ohjeita hyötykasvien viljelyyn. Kampanja toteutetaan Marttaliiton ja Dodon somekanavissa ja kampanjasivuilla.

Varhaiskasvatusikäisten eri kieli- ja kulttuuritaustaisten lasten osallisuus ja oppiminen mahdollistuvat leikissä

Eri kieli- ja kulttuuritaustaiset lapset tarvitsevat tukea erityisesti varhaiskasvatuksen vuorovaikutustilanteisiin kiinnittymiseen, selviää kasvatustieteiden maisteri Outi Arvolan Turun yliopistoon tekemästä väitöstutkimuksessa. Tuloksissa korostui yhteys leikkiin, erityisesti mielikuvaleikkiin, sillä lasten osallisuus näkyi erityisesti roolileikkitilanteissa ja kaverisuhteissa.

Paraisten koronarokotukset laajenevat 30 vuotta täyttäneisiin

30 vuotta täyttäneet paraislaiset voivat varata ajan koronarokotukseen tiistaista 15. kesäkuuta kello 13 lähtien verkkosivuillamme Paraisten kaupungin verkkosivujen kautta tai soittamalla numeroon 02-454 5200. Ajanvarausnumero on auki maanantaista torstaihin kello 13–15.

Historian ja tulevaisuuden museon konseptia suunnitellaan yhdessä tulevien käyttäjien kanssa

Turkuun tuleva Historian ja tulevaisuuden museo kutsuu turkulaisia ja muita suomalaisia vastaamaan kyselyyn, jonka tavoitteena on asiakasymmärryksen syventäminen. Kyselyyn voi vastata verkossa 30. kesäkuuta saakka.

Kristian Tuohilammesta Tuto Hockeyn kapteeni

31-vuotias Kristian Tuohilampi on valittu Tuto Hockeyn kapteeniksi kaudelle 2021-2022. Tuohilampi seuraa tehtävässä kolme ja puoli kautta toiminutta Jere Karlssonia , joka siirtyi uusien haasteiden pariin Ranskan pääsarjaan.

Nummen sunnuntaista väkivaltarikosta tutkitaan murhana ja murhan yrityksenä

Lounais-Suomen poliisi jatkaa sunnuntaina Turussa tapahtuneen väkivallanteon selvittämistä. Asiaa tutkitaan murhana ja murhan yrityksenä. Epäilty on alustavassa puhutuksessa myöntänyt tapahtumat pääpiirteittäin.

Kaupunki

Urheilu

Johan Ivarsson ja TPS jatkosopimukseen

Turun Palloseura ja ruotsalaispuolustaja Johan Ivarsson ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen. 25-vuotias Ivarsson debytoi viime kaudella Liigassa TPS:n paidassa. Runkosarjassa syntyi 51 otteluun 13 tehopistettä ja pudotuspeleissä Ivarsson esiintyi nousujohteisesti takalinjoilla.

TPS:n ja Elias Laitamäen tiet eroavat

Turun Palloseura ja puolustaja Elias Laitamäki ovat purkaneet tulevaa kautta koskeneen pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä.

Kristian Tuohilammesta Tuto Hockeyn kapteeni

31-vuotias Kristian Tuohilampi on valittu Tuto Hockeyn kapteeniksi kaudelle 2021-2022. Tuohilampi seuraa tehtävässä kolme ja puoli kautta toiminutta Jere Karlssonia , joka siirtyi uusien haasteiden pariin Ranskan pääsarjaan.

TPS:n Liiga-kausi alkaa Raumalta 9. syyskuuta

Turun Palloseuran Liiga-kausi 2021–2022 käynnistyy torstaina 9. syyskuuta Raumalla. Tuolloin kauden avausottelussa iskevät yhteen viime kauden finalistit Lukko ja TPS.

TPS kiinnitti Niklas Arellin puolustukseen

Turun Palloseura on solminut vuoden mittaisen sopimuksen ruotsalaispuolustaja Niklas Arellin kanssa. 30-vuotias Arell siirtyy TPS:n paitaan Ruotsin pääsarjasta HV71:n riveistä.

Kolme turkulaista salibandyn leiriryhmään

Salibandyn miesten maajoukkue leireilee Eerikkilän urheiluopistolla 12.–15. kesäkuuta. Maajoukkueen päätavoitteena on puolen vuoden päässä odottavat MM-kotikisat. TPS:stä kesäkuun leiriryhmään mahtuivat maalivahti Oskari Fälden sekä kenttäpelaajista Miko Kailiala ja Lauri Stenfors . Kaikkiaan päävalmentaja Petteri Nykky valitsi leirille 24 pelaajaa. MM-kisat pelataan Helsingissä 3.–11. joulukuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.