Otteluanalyysi: Inter helppoon voittoon yleisön tuella

Tältä se näyttää, kun on jälleen yleisöä jalkapallo-ottelun katsomossa. Fanikatsomo kiitti kotijoukkuetta voitosta pelin jälkeen. Tältä se näyttää, kun on jälleen yleisöä jalkapallo-ottelun katsomossa. Fanikatsomo kiitti kotijoukkuetta voitosta pelin jälkeen. Kuva: Lasse Virtanen

Inter marssi kevyesti voittoon IFK Mariehamnista jalkapalloilun Veikkausliigassa maalein 3-0 ja jatkaa sarjan kakkosena. Interin ei tarvinnut esittää ihmeellisyyksiä. Tehot olivat kunnossa, eikä ihan parasta tarvinnut näyttää. Lisää buustia kotijoukkue sai siitä, että yleisö pääsi pitkästä aikaa seuraamaan matsia. Inter otti viidennen peräkkäisen voittonsa, IFK hävisi neljännen kerran peräkkäin, joten joukkueet ovat matkalla eri suuntiin.

Huolta Inter-leirissä aiheuttaa se, että rinki on pieni ja loukkaantumisia kasautuu koko ajan lisää. Nyt pelistä putosivat pois Jesper Engström ja Agustin Pastoriza. Tulokset ovat olleet hyviä, mutta kuinka kauan ne pysyvät hyvinä, jos tahti pysyy tällaisena?

Inter-IFK Mariehamn 3-0 (1-0)

Maalit: 25. Matias Ojala (Benjamin Källman) 1-0, 55. Martti Haukioja 2-0 rp., 66. Timo Furuholm (Haukioja) 3-0,

Yleisöä: 1 283.

Kentän kunkku: Martti Haukioja, Inter. Pakki hoiti moitteetta puolustushommansa ja merkkautti samalla tehot 1+1. Maali syntyi rankkarista, syötön Haukioja antoi Timo Furuholmin maaliin. Haukioja aloitti topparina, pelasi välillä laitapakkina ja palasi toppariksi. Sujui ja luonnisti. Ihan kaikki. Haukioja jakaa Interin parhaan maalintekijän tittelin kolmella maalilla Benjamin Källmanin kanssa.

Illan erikoisuus: Yleisöä, vihdoin. Lehtereille olisi saanut ottaa 2 500 katsojaa, mutta paikalle uskaltautui 1 283 katsojaa, mikä on tietenkin kauden yleisöennätys. Pelaajat nauttivat kannustuksesta ja katsomossakin peliä on mukavampi seurata, kun ihan joka yskäisy ei kanna nurmelta ylähyllylle. Kyllä se tästä taas lähtee.

Matsin surkeinta: Ensimmäisen puoliajan aikana kolme pelaajaa jouduttiin vaihtamaan kentältä loukkaantumisen takia. IFK Mariehamnin toppari Frankline Okoye lähti kentältä jo muutaman minuutin jälkeen ja seuraa hänelle tekivät Interin Pastoriza ja Engström. Interillä ei ole varaa menettää pelaajia tähän tahtiin, sillä penkillä odottaa vuoroaan varsin kokematon kaarti.

Tuhlaajapoika: Olawale Tehe, IFK. TPS:sta tuttu Tehe sai ensimmäisen puoliajan lopulla avoimen maalintekomahdollisuuden mutta pallo livahti tolpan väärältä puolelta. Ei IFK:lla monta paikkaa ollut, mutta sitä suuremmalla syyllä paikan hukkaaminen oli tuhlaamista.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Henrik Moisander, Inter. Ei yhtään torjuntaa ja kauden toinen nollapeli. Niitä on koko uralla kasassa nyt 69. Entisistä Inter-vahdeista edellä ovat vielä Magnus Bahne (103) ja Jyrki Rovio (87). Ei Moisander täysin työtön ollut. Hän joutui poimimaan keskipalloja ja katkaisemaan syöttöjä. Varsin helppo peli kuitenkin.

Mitä sanottiin?

Martti Haukioja, Inter: Pilkulta menee ainakin sisään. Joukkueena yksi tasapainoisimmista peleistä. Vielä on paljon parannettavaa. Tuntui hyvältä (yleisö). On legendaa sanoa, että kahdestoista pelaaja, mutta siltä se tuntuu, varsinkin kun pitkään aikaan ei ole ketään ollut. Sen huomaa ja sen tuntee.

Jose Riveiro, Inter: Ansaittu voitto. Aloitimme hyvin ja saimme enemmän kontrollia pelistä kuin aikaisemmissa otteluissa. Näytimme enemmän itseltämme. Kentän kunto auttaa. Olisimme voineet ratkaista pelin jo ensimmäisellä puoliajalla. Olen edelleen sitä mieltä, että IFK Mariehamn on hyvä joukkue. Voittaminen ei ole koskaan helppoa. Olen erittäin tyytyväinen esitykseen. Viikolla meillä on edelleen samat ongelmat kuin aikaisemminkin. Harjoituskenttien kunto ei auta meitä. Raskaammat pelaajat kärsivät harjoituskentillä.

Analyysi: IFK Mariehamnilta odotettiin ryhdistäytymistä kolmen pelin tappioputken jälkeen, mutta sellaista ei nähty. Inter otti otteen heti alusta ja ahvenanmaalaiset olivat köysissä. IFK sai ensimmäisen koordinoidun hyökkäyksen aikaiseksi reilun 20 minuutin pelin jälkeen, mutta koko pelissä joukkue ei kyennyt yhteenkään laukaukseen kohti maalia.

Inter oli enemmän itsensä pelillisesti kuin kertaakaan alkukaudella, mutta maalipaikkoja kotijoukkuekaan ei kyennyt alussa kosolti luomaan. Tehot olivat kuitenkin kohdillaan. Avausmaali syntyi Taiki Kagayaman hyvän karvauspelin ansiosta. Kagayama vei pallon IFK:n Niilo Mäenpäältä, Källman keskitti ja vaihdosta kentälle tullut Matias Ojala ampui matalan kudin etukulmaan. IFK:n maalivahti Oskari Forsman sai jalkansa tielle, mutta ei kyennyt estämään maalin syntyä.

Täysin ilman mahdollisuuksia IFK ei ollut. Vierailijat pääsivät peliin mukaan ensimmäisen puoliajan lopussa ja olivat paremmin pelissä kiinni toisellakin, mutta maaleista vastasi Inter, vaikka se tuntui muutoin nostavan jalkaa kaasulta pelin vanhetessa. Toisen maalin pohjusti Källman, joka ryntäsi väkevästi laidalta karkuun Mäenpäältä ja väisti Carl Svenssonin taklauksen. Mäenpää joutui kaatamaan Källmanin ja Haukioja tälläsi pallon pilkulta voimalla verkkoon.

Voitto sinetöityi viimeistään, kun Haukioja eteni laidasta päätyyn ja syötti Furuholmin maalintekoon. Parasta Interin esityksessä olikin maalitilanteiden tehokas hyödyntäminen. Ote pelistä kirposi toisella puoliajalla, mutta IFK oli melko hampaaton eikä kyennyt rakentamaan systemaattisesti tilanteita. Vierailijat olivat joukkueena sekalainen seurakunta. Joukkuepeli ei pysynyt kasassa.

Interin alkurynnistys oli vakuuttava ja joukkue näytti nauttivan paitsi kotiyleisöstä myös kentästä, joka alkaa muistuttaa jo jalkapalloalustaa. Kombinaatiopeli paranee, mutta siinä on vielä tehtävää. Haukioja oli vakuuttava alakerrassa, eikä Arttu Hoskonen jäänyt puolustushommissa pekkaa pahemmaksi. Kagayama pelasi totuttua alempana, mutta viihtyy hyvin pelintekijän roolissa. Källman on vahvassa vireessä ja hän pohjusti omalla työllään toisen osuman tai siihen johtaneen rankkaritilanteen. Interin kärjet jäivät kuitenkin edelleen liian vähille palloille. Furuholm teki kauden toisen maalin ja on tehnyt urallaan 80 maalia Veikkausliigassa. Hän on kaikkien aikojen tilastossa yhdeksäntenä yhdessä Akseli Pelvaksen kanssa. Ismo Lius on kolmen maalin päässä. Kärki on kaukana, sillä Valeri Popovitshilla on maaleja 166.

Inter pelasi nyt neljän puolustajan linjalla, mutta se ei tehnyt pelistä puolustusvoittoisempaa. Oikeastaan päin vastoin, sillä laitapakit pääsivät nousemaan melko vapaasti, kun IFK oli passiivinen ja sen pakka valui omalle maalille.

Inter (4-4-2): Henrik Moisander; Jesper Engström (44. Rick Ketting), Martti Haukioja, Arttu Hoskonen 81. Noah Nurmi), Lassi Järvenpää; Agustin Pastoriza (19. Matias Ojala), Alejandro Sanz, Aleksi Paananen (81. Ryan Mahuta), Taiki Kagayama; Benjamin Källman, Timo Furuholm.

IFK (3-4-3): Oskari Forsman; Frankline Okoye (7. Robin Buwalda), Carl Svensson, Alan Henrique (81. Jimmi Bruhn); Joel Mattson, Niilo Mäenpää (81. Oscar Wiklöf), Mohammed Abubakari, Jiri Nissinen; Emile Paul Tendeng (72. Yanga Baliso), Kennedy Igboananike (72. Vahid Hambo), Olawale Tehe.

Erotuomari: Mohammad Al-Emara.

Varoitukset: Hoskonen, Inter. Svensson ja Baliso IFK.

Lasse Virtanen

Kesän asuntokauppa käy vilkkaana

Kuluttajien kiinnostus asunnonvaihtoon on säilynyt korkealla tasolla loppukeväällä. Oman lisänsä aktiviteettiin tuo toisen koronavuoden myötä vilkkaana jatkuva loma-asuntokauppa. Kun talouden elpyminen ja positiiviset uutiset jatkuvat kesällä, ei ole mitään syytä odottaa suurempaa murrosta tai taitekohtaa asuntomarkkinoiden tunnelmaan lähikuukausina. Jo nyt kesäkuulle sovittujen asuntokauppojen määrät kertovat, että kesäkuu tulee olemaan edelleen erittäin vilkas kauppakuukausi kaikissa kasvukeskuksissa.

Varsinais-Suomi siirtyy koronan perustasolle keskiviikkona

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä kokoontui 15. kesäkuuta ja päätti alueen siirtymisestä kiihtymisvaiheesta perustasolle huomisesta 16. kesäkuuta alkaen. Koronatilanne on pysynyt rauhallisena ja kaikki perustason edellytykset täyttyvät.

Yksilölliset tunnekokemukset oppimistilanteessa ovat tilannesidonnaisia ja yhteydessä toisiinsa

Opiskelijoiden yksilölliset tunnekokemukset ovat sidoksissa paitsi opiskelijaryhmään ja oppimissuoritukseen myös opettajan tunnekokemuksiin sekä toimintaan luokkahuoneessa. Tunnekokemuksien moninaisuus paljastuu kasvatustieteiden maisteri Tarja Pietarisen Turun yliopistolle tekemässä väitöstutkimuksessa. Pietarisen mukaan tunnekokemukset myös muuttuvat oppimistilanteen kuluessa.

Merkittävä osa työikäisistä ei siirtynyt etätöihin pandemia-aikana

Pandemiarajoitukset kasvattivat viikoittain tehtävän etätyön määrää ja etätöitä halutaan jatkossakin tehdä enemmän kuin ennen pandemiaa, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin vuosittainen viestintäverkkojen ja -palvelujen käyttöä kartoittava kuluttajatutkimus. Merkittävä osa työikäisistä ei kuitenkaan pysty työtehtäviensä luonteen takia tekemään lainkaan etätöitä.

Viemäri- ja vesijohtotyö Kauppias Hammarin kadulla ja Kuusikujalla vuoden loppuun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö jatkuu Kauppias Hammarin kadulla. Kaivutyö on tällä hetkellä Kauppias Hammarin kadun ja Koivukadun risteyksen kohdalla. Kaivutyö etenee siitä kohti Petäjäkadun risteystä. Kaivun kohdalla katu on katkaistu liikenteeltä. Kiertotie Koivukadun ja Petäjäkadun kautta.

Johan Ivarsson ja TPS jatkosopimukseen

Turun Palloseura ja ruotsalaispuolustaja Johan Ivarsson ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen. 25-vuotias Ivarsson debytoi viime kaudella Liigassa TPS:n paidassa. Runkosarjassa syntyi 51 otteluun 13 tehopistettä ja pudotuspeleissä Ivarsson esiintyi nousujohteisesti takalinjoilla.

Turun ensimmäiset tölkkiahmatit avautuivat Länsikeskuksen Citymarketissa

K-Citymarket Länsikeskuksessa voi nyt palauttaa juomapakkaukset entistä huomattavasti nopeammin. Kauppaan on avattu kaksi Tomra R1 -automaattia, jonne tölkit ja muovipullot voi kaataa suoraan kassista. Laite nielaisee kerralla jopa yli sata tölkkiä ja muovipulloa. Lasipulloja kone ei hyväksy, vaan ne tulee palauttaa perinteisiin automaatteihin.

Turku maalaa sateenkaaren Teatterisillalle

Turku maalaa sateenkaaren värit Aurajoen ylittävälle Teatterisillalle.

Turku maalaa sateenkaaren värit Aurajoen ylittävälle Teatterisillalle korostamaan kaupungin arvoja suvaitsevaisuudesta ja vastuullisuudesta. Sateenkaari maalataan sillalle kesäkuun aikana ja se on paikallaan elokuun loppuun saakka.

TPS:n ja Elias Laitamäen tiet eroavat

Turun Palloseura ja puolustaja Elias Laitamäki ovat purkaneet tulevaa kautta koskeneen pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä.

Parainen kalleimpia mökkeilykuntia

Suomen Omakotiliitto ry:n selvityksen mukaan kalleimpia kunnallismaksuja mökkiläinen joutuu pulittamaan Savonlinnassa, Kuopiossa, Mikkelissä, Mäntyharjulla, Paraisilla, Kangasalla ja Lohjalla. Kunnat ovat samat kuin viime vuonna, vain niiden keskinäinen järjestys on hieman muuttunut. Edullisinta on sen sijaan Oulussa, Porissa, Kouvolassa, Rovaniemellä, Pälkäneellä ja Ylöjärvellä.

Kääräise cantaloupe kinkkuun

Cantaloupemeloni on muita meloneja voimakkaamman makuinen. Siksi se onkin suosittu raaka-aine ruokaisissa salaateissa tai ilmakuivattuun kinkkuun kääräistynä. Sen hedelmäliha on väriltään oranssia ja näyttävän näköistä. Kypsän cantaloupemelonin tunnistaa tuoksusta. Kypsänä se kannattaa säilyttää aina jääkaapissa, koska cantaloupemeloni on meloneista heikoimmin säilyvä.

Vinkkejä hyötykasvien viljelyyn somesta

Marttaliitto ja Dodo ry vastaavat aloittelevien kotipuutarhureiden kysymyksiin somekampanjassaan, joka päättyy 13. kesäkuuta. Koronan myötä kiinnostus puutarhanhoitoon ja vihannesten viljelyyn on kasvanut. Kampanjassa annetaan vinkkejä vastuulliseen puutarhanhoitoon ja helppoja ohjeita hyötykasvien viljelyyn. Kampanja toteutetaan Marttaliiton ja Dodon somekanavissa ja kampanjasivuilla.

Varhaiskasvatusikäisten eri kieli- ja kulttuuritaustaisten lasten osallisuus ja oppiminen mahdollistuvat leikissä

Eri kieli- ja kulttuuritaustaiset lapset tarvitsevat tukea erityisesti varhaiskasvatuksen vuorovaikutustilanteisiin kiinnittymiseen, selviää kasvatustieteiden maisteri Outi Arvolan Turun yliopistoon tekemästä väitöstutkimuksessa. Tuloksissa korostui yhteys leikkiin, erityisesti mielikuvaleikkiin, sillä lasten osallisuus näkyi erityisesti roolileikkitilanteissa ja kaverisuhteissa.

Paraisten koronarokotukset laajenevat 30 vuotta täyttäneisiin

30 vuotta täyttäneet paraislaiset voivat varata ajan koronarokotukseen tiistaista 15. kesäkuuta kello 13 lähtien verkkosivuillamme Paraisten kaupungin verkkosivujen kautta tai soittamalla numeroon 02-454 5200. Ajanvarausnumero on auki maanantaista torstaihin kello 13–15.

Historian ja tulevaisuuden museon konseptia suunnitellaan yhdessä tulevien käyttäjien kanssa

Turkuun tuleva Historian ja tulevaisuuden museo kutsuu turkulaisia ja muita suomalaisia vastaamaan kyselyyn, jonka tavoitteena on asiakasymmärryksen syventäminen. Kyselyyn voi vastata verkossa 30. kesäkuuta saakka.

Kristian Tuohilammesta Tuto Hockeyn kapteeni

31-vuotias Kristian Tuohilampi on valittu Tuto Hockeyn kapteeniksi kaudelle 2021-2022. Tuohilampi seuraa tehtävässä kolme ja puoli kautta toiminutta Jere Karlssonia , joka siirtyi uusien haasteiden pariin Ranskan pääsarjaan.

Nummen sunnuntaista väkivaltarikosta tutkitaan murhana ja murhan yrityksenä

Lounais-Suomen poliisi jatkaa sunnuntaina Turussa tapahtuneen väkivallanteon selvittämistä. Asiaa tutkitaan murhana ja murhan yrityksenä. Epäilty on alustavassa puhutuksessa myöntänyt tapahtumat pääpiirteittäin.

Sivusto suolistosyövän saaneen omaisille

Colores – Suomen Suolistoyhdistys ry on julkaissut verkkosivuston suolistosyöpään sairastuneen läheisille. Uusien verkkosivujen on tarkoitus toimia kohtaamispaikkana läheisille.17. kesäkuuta kello 17–18 toinen videotapaaminen suolistosyöpään sairastuneiden läheisille, jossa etsitään yhdessä voimavaroja ja keinoja tukea omaa jaksamista haastavassa tilanteessa. Tapaamisessa on psykologi Ulla Kantturan alustus sekä lämminhenkistä keskustelua.

Kaupunki

Urheilu

Johan Ivarsson ja TPS jatkosopimukseen

Turun Palloseura ja ruotsalaispuolustaja Johan Ivarsson ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen. 25-vuotias Ivarsson debytoi viime kaudella Liigassa TPS:n paidassa. Runkosarjassa syntyi 51 otteluun 13 tehopistettä ja pudotuspeleissä Ivarsson esiintyi nousujohteisesti takalinjoilla.

TPS:n ja Elias Laitamäen tiet eroavat

Turun Palloseura ja puolustaja Elias Laitamäki ovat purkaneet tulevaa kautta koskeneen pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä.

Kristian Tuohilammesta Tuto Hockeyn kapteeni

31-vuotias Kristian Tuohilampi on valittu Tuto Hockeyn kapteeniksi kaudelle 2021-2022. Tuohilampi seuraa tehtävässä kolme ja puoli kautta toiminutta Jere Karlssonia , joka siirtyi uusien haasteiden pariin Ranskan pääsarjaan.

TPS:n Liiga-kausi alkaa Raumalta 9. syyskuuta

Turun Palloseuran Liiga-kausi 2021–2022 käynnistyy torstaina 9. syyskuuta Raumalla. Tuolloin kauden avausottelussa iskevät yhteen viime kauden finalistit Lukko ja TPS.

TPS kiinnitti Niklas Arellin puolustukseen

Turun Palloseura on solminut vuoden mittaisen sopimuksen ruotsalaispuolustaja Niklas Arellin kanssa. 30-vuotias Arell siirtyy TPS:n paitaan Ruotsin pääsarjasta HV71:n riveistä.

Kolme turkulaista salibandyn leiriryhmään

Salibandyn miesten maajoukkue leireilee Eerikkilän urheiluopistolla 12.–15. kesäkuuta. Maajoukkueen päätavoitteena on puolen vuoden päässä odottavat MM-kotikisat. TPS:stä kesäkuun leiriryhmään mahtuivat maalivahti Oskari Fälden sekä kenttäpelaajista Miko Kailiala ja Lauri Stenfors . Kaikkiaan päävalmentaja Petteri Nykky valitsi leirille 24 pelaajaa. MM-kisat pelataan Helsingissä 3.–11. joulukuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.