Turku, Kaarina ja Masku avaamassa ostolaskudataansa
Kaikille avoin ostolaskudata paljastaa millaisia ostoja kunnat ovat tehneet ja mihin julkisia varoja käytetään. Kuntaliitto on juuri päivittänyt kuntien ostolaskudatan avaamisen ohjeet kunnille ja kuntayhtymille, jotka haluavat pitää ostolaskudataansa avoimena datana kenen tahansa hyödynnettäväksi. Turkukin on avaamassa oman ostolaskudatansa julkiseen käyttöön.
– Ostolaskuaineisto tullaan tuottamaan uudesta 1. kesäkuuta käyttöönotetusta järjestelmästä. Haluamme toimia avoimesti ja lisätä kustannustietoisuutta, mutta samaan aikaan meidän tulee varmistaa tietosuojalainsäädännön toteutuminen. Tietosuojan varmistaminen edellyttää toimenpiteitä ja meidän tulee ensi syksyn aikana luoda julkaisuun tarvittavat raportointimahdollisuudet. Ostolaskujen tiedot on pääsääntöisesti julkaistu tilinpäätöksen valmistumisen jälkeen vuosittain, kertoo Turun kaupungin talousjohtaja Valtteri Mikkola.
– Ostolaskudata tarkoittaa sitä tietoa, mitä julkiset toimijat ostavat markkinoilta. Eli se sisältää tiedot, mitä erilaisia palveluita, tuotteita, tarvikkeita ja urakoitsijoita kuntien verorahoilla ostetaan ja kuinka paljon niistä on maksettu sekä miltä taholta ne on ostettu. Ostolaskudata kertoo myös, minkä julkisen yksikön tarpeisiin näitä hankintoja on ostettu ja niiden kirjanpidon, selittää Varsinais-Suomen Yrittäjien hankinta-asiamies Jorma Saariketo.
Saarikedon mukaan Varsinais-Suomen kunnat ovat viime aikoina olleet varsin aktiivisia ostolaskudatan avaamisessa julkiseen tietoon.
– Esimerkiksi Turun kaupunki ostaa erilaisia palveluja ja tuotteita vuosittain yhteensä 900 miljoonan euron edestä. Ja jatkossa myös Turun ostotietoja pääsee tutkimaan kuka tahansa. Datasta löytyy kaikki ostot mitä kaupunki tekee. Avoin ostolaskudata tuo esille myös alueen pk-yritysten mahdollisuudet olla mukana näissä hankinnoissa.
Koko Suomen ostolaskudataa pääsee tutkimaan ilmaiseksi kirjautumalla Varsinais-Suomen Yrittäjien perustamalle handata.fi-sivustolle.
– Palvelu tuo avointa tietoa verorahojen käytöstä kuntalaisille, mutta se mahdollistaa myös helpon ja nopean tavan hankkia markkinatietoa kaikille talouden toimijoille, virkamiehille ja poliittisille päättäjille. Lisäksi se estää harmaata taloutta tehokkaasti, Saariketo kertoo.
Julkisen varojenkäytön avoimuus on viime vuosina lisääntynyt merkittävästi ostolaskudatan julkistamisen ansiosta, mutta Saarikedon mukaan parannettavaa on vielä paljon, ja useampien kuntien tulisi avata tietonsa julkiseksi.
Lieto ja Paimio ovat julkaisseet ostonsa avoimena datana jo vuosikausia, ja nyt muitakin kuntia on aloittamassa saman. Varsinais-Suomen Yrittäjien toteuttaman kyselyn mukaan maakunnassa ovat avaamassa ostolaskudataansa Turun lisäksi Kaarina, Masku ja Loimaa tämän vuoden puolella. Lisäksi Salo ja Uusikaupunki ovat valmistelemassa seuraavalle vuodelle ostojensa julkaisemista.
Marianne Rovio