Korona vähentänyt onnellisuutta mutta parantanut taloudellisia odotuksia

Koronapandemia on vähentänyt suomalaisten onnellisuuden ja elämään tyytyväisyyden kokemuksia, mutta samaan aikaan kohentanut taloudelliseen tilanteeseen ja tulevaisuuteen liittyviä odotuksia. Pandemia-aikaan liittyviä kokemuksia ja asenteita tutkineiden Turun yliopiston taloussosiologien mukaan korona-aika tuonut Suomessa näkyväksi monia perinteisiä ja uusia eriarvoisuustekijöitä.

Turun yliopiston taloussosiologien Aki Koivulan, Pekka Räsäsen, Niklas Salmisen, Eetu Marttilan ja Ilkka Koirasen juuri julkaistu tutkimus Digiajan ensimmäinen pandemia: havaintoja ja tulkintoja Covid-19-kriisistä väestötason seuranta-aineiston perusteella jakautuu viiteen teemakokonaisuuteen. Aineistoina ovat tutkijoiden keräämät poikkileikkaus- ja paneeliaineistot.

– Tutkimuksen tarkoituksena oli arvioida, miten suomalaisten koronaan liittyvät mielipiteet ja kokemukset kehittyivät ensimmäisen koronavuoden aikana. Tarkastelun kohteena ovat monet eri yhteiskunnalliset ilmiöt, joka tekee tutkimuksesta laaja-alaisen. Yhteiskunnallisen kontekstin saamiseksi vertailemme kokemuksia yhdysvaltalaiskokemuksiin. Tutkimuksessa hyödynnetään pitkittäisaineistoa, joita aiemmissa tutkimuksissa ei Suomessa ole juuri käytetty, Turun yliopiston taloussosiologian professori Pekka Räsänen sanoo.

Tutkimuksen mukaan opiskelijat, työttömät ja yrittäjät ovat kärsineet voimakkaimmin koronapandemian mukanaan tuomista muutoksista. Eläkeläisten ja työtätekevien kohdalla pandemian hyvinvointia heikentävät vaikutukset ovat olleet vähäisempiä.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan eri ryhmien kokemukset pandemian vaikutuksista ovat odotusten mukaisia, mutta tulokset nostivat esille myös merkittäviä eroja. Esimerkiksi ikäryhmittäinen tarkastelu ei nosta nuoria erityisen haavoittuvaan asemaan, sen tekee juuri asema opiskelijana. Sen sijaan yksinäisyyden osalta iällä on selkeä merkitys: alle 25-vuotiaat nousevat esille selkeänä yksinäisyyttä kokevana ryhmänä, mutta tutkijatkin yllättäen yli 65-vuotiaiden ikäryhmissä yksinäisyyden kokemukset olivat verrattain harvinaisia.

Opiskelijoiden rinnalla yrittäjät ovat väestöryhmä, jonka kokemukset sekä elämään tyytyväisyydestä, onnellisuudesta, taloudellisesta tilanteesta että tulevaisuuden näkymistä ovat muuttuneet synkemmiksi tutkimusajankohdan eli vuoden 2020 huhti- ja marraskuun välillä.

Eri ammattialojen välisessä vertailussa pienemmin vaurioin ovat selvinneet etätyömahdollisuuksien ansiosta asiantuntijaryhmässä työskentelevät. Työntekijäammateissa tilannetta ovat huonontaneet irtisanomiset ja lomautukset. Työntekijöiden kohdalla nousee vahvasti myös esille onnellisuuden kokemusten ja taloudellisten odotusten erisuuntaisuus. Tutkijoiden mukaan syynä saattaa olla koronan mukanaan tuomien kulutusmahdollisuuksien madaltuminen ja sitä kautta taloudellisen tilanteen kohentuminen.

Tutkimuksen mukaan merkittävä enemmistö suomalaisista luottaa siihen, että asiantuntijat löytävät ratkaisun koronakriisiin. Myös hallituksen toimintaan on oltu tyytyväisiä, joskin siinä tapahtui laskua vuoden edetessä. Syyksi korkeaan luottamukseen ja tyytyväisyyteen tutkijat arvioivat sen, että

Suomessa asiantuntijat ja poliitikot ovat tehneet kriisin alusta asti näkyvää yhteistyötä.

– Suomessa korona pystyttiin myös hoitamaan verrattain hyvin alusta asti eikä tartuntamäärät ole räjähtänyt missään vaiheessa niin paljon, että esimerkiksi sairaaloiden tehohoitopaikat olisivat täyttyneet. Tulokset eivät ole yllättäviä myöskään aikaisemman tutkimuksen valossa: Suomessa on perinteisesti korkea luottamus tieteeseen ja tutkimukseen, tutkijat toteavat.

Tyytyväisyydellä on kuitenkin selkeä yhteys siihen, mitä medioita ihmiset lukevat. Toimitettuja medioita kuten sanomalehtiä ja verkkouutisia lukevat olivat tyytyväisempiä hallituksen toimiin kuin sosiaalisen median käyttäjät.

– Tulostemme perusteella monipuolisesti mediaa kuluttavat ovat voineet epävarmuuden keskellä luottaa siihen, että tilanteesta selvitään asiantuntijoiden johdolla ja he ovat voineet olla myös tyytyväisempiä hallituksen toimintaan. Viimeaikaiset tutkimukset ovat toisaalta osoittaneet, että kriisin aikainen sosiaalisen median kulutus ja aktiivinen uutisille altistuminen lisäävät psyykkisiä ongelmia ja koronaan liittyvää ahdistusta, tutkijat toteavat.

Tutkijat vertailivat myös suomalaisten ja yhdysvaltalaisten suhtatumista koronatoimenpiteisiin. Vaikka pandemia on ollut Yhdysvalloissa Suomea tuhoisampi, meillä viranomaisten määräämät ja suosittelemat koronatoimenpiteet hyväksyttiin laajemmin kuin Yhdysvalloissa.

Eri koronatoimenpiteiden kannatuksen osalta suomalaiset ja yhdysvaltalaiset ovat samoilla linjoilla. Enemmistä pitää koronatoimenpiteitä yleisesti hyödyllisinä, ja vahvimman tuen saivat lääketieteellisin perustein määrätyt toimenpiteet. Suomen erikoispiirre oli, että yhtä vahvan tuen sai myös valtiovallan antama etätyösuositus.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Viemäri- ja vesijohtotyö Kauppias Hammarin kadulla ja Kuusikujalla vuoden loppuun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö jatkuu Kauppias Hammarin kadulla. Kaivutyö on tällä hetkellä Kauppias Hammarin kadun ja Koivukadun risteyksen kohdalla. Kaivutyö etenee siitä kohti Petäjäkadun risteystä. Kaivun kohdalla katu on katkaistu liikenteeltä. Kiertotie Koivukadun ja Petäjäkadun kautta.

Johan Ivarsson ja TPS jatkosopimukseen

Turun Palloseura ja ruotsalaispuolustaja Johan Ivarsson ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen. 25-vuotias Ivarsson debytoi viime kaudella Liigassa TPS:n paidassa. Runkosarjassa syntyi 51 otteluun 13 tehopistettä ja pudotuspeleissä Ivarsson esiintyi nousujohteisesti takalinjoilla.

Turun ensimmäiset tölkkiahmatit avautuivat Länsikeskuksen Citymarketissa

K-Citymarket Länsikeskuksessa voi nyt palauttaa juomapakkaukset entistä huomattavasti nopeammin. Kauppaan on avattu kaksi Tomra R1 -automaattia, jonne tölkit ja muovipullot voi kaataa suoraan kassista. Laite nielaisee kerralla jopa yli sata tölkkiä ja muovipulloa. Lasipulloja kone ei hyväksy, vaan ne tulee palauttaa perinteisiin automaatteihin.

Turku maalaa sateenkaaren Teatterisillalle

Turku maalaa sateenkaaren värit Aurajoen ylittävälle Teatterisillalle.

Turku maalaa sateenkaaren värit Aurajoen ylittävälle Teatterisillalle korostamaan kaupungin arvoja suvaitsevaisuudesta ja vastuullisuudesta. Sateenkaari maalataan sillalle kesäkuun aikana ja se on paikallaan elokuun loppuun saakka.

TPS:n ja Elias Laitamäen tiet eroavat

Turun Palloseura ja puolustaja Elias Laitamäki ovat purkaneet tulevaa kautta koskeneen pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä.

Parainen kalleimpia mökkeilykuntia

Suomen Omakotiliitto ry:n selvityksen mukaan kalleimpia kunnallismaksuja mökkiläinen joutuu pulittamaan Savonlinnassa, Kuopiossa, Mikkelissä, Mäntyharjulla, Paraisilla, Kangasalla ja Lohjalla. Kunnat ovat samat kuin viime vuonna, vain niiden keskinäinen järjestys on hieman muuttunut. Edullisinta on sen sijaan Oulussa, Porissa, Kouvolassa, Rovaniemellä, Pälkäneellä ja Ylöjärvellä.

Kääräise cantaloupe kinkkuun

Cantaloupemeloni on muita meloneja voimakkaamman makuinen. Siksi se onkin suosittu raaka-aine ruokaisissa salaateissa tai ilmakuivattuun kinkkuun kääräistynä. Sen hedelmäliha on väriltään oranssia ja näyttävän näköistä. Kypsän cantaloupemelonin tunnistaa tuoksusta. Kypsänä se kannattaa säilyttää aina jääkaapissa, koska cantaloupemeloni on meloneista heikoimmin säilyvä.

Vinkkejä hyötykasvien viljelyyn somesta

Marttaliitto ja Dodo ry vastaavat aloittelevien kotipuutarhureiden kysymyksiin somekampanjassaan, joka päättyy 13. kesäkuuta. Koronan myötä kiinnostus puutarhanhoitoon ja vihannesten viljelyyn on kasvanut. Kampanjassa annetaan vinkkejä vastuulliseen puutarhanhoitoon ja helppoja ohjeita hyötykasvien viljelyyn. Kampanja toteutetaan Marttaliiton ja Dodon somekanavissa ja kampanjasivuilla.

Varhaiskasvatusikäisten eri kieli- ja kulttuuritaustaisten lasten osallisuus ja oppiminen mahdollistuvat leikissä

Eri kieli- ja kulttuuritaustaiset lapset tarvitsevat tukea erityisesti varhaiskasvatuksen vuorovaikutustilanteisiin kiinnittymiseen, selviää kasvatustieteiden maisteri Outi Arvolan Turun yliopistoon tekemästä väitöstutkimuksessa. Tuloksissa korostui yhteys leikkiin, erityisesti mielikuvaleikkiin, sillä lasten osallisuus näkyi erityisesti roolileikkitilanteissa ja kaverisuhteissa.

Paraisten koronarokotukset laajenevat 30 vuotta täyttäneisiin

30 vuotta täyttäneet paraislaiset voivat varata ajan koronarokotukseen tiistaista 15. kesäkuuta kello 13 lähtien verkkosivuillamme Paraisten kaupungin verkkosivujen kautta tai soittamalla numeroon 02-454 5200. Ajanvarausnumero on auki maanantaista torstaihin kello 13–15.

Historian ja tulevaisuuden museon konseptia suunnitellaan yhdessä tulevien käyttäjien kanssa

Turkuun tuleva Historian ja tulevaisuuden museo kutsuu turkulaisia ja muita suomalaisia vastaamaan kyselyyn, jonka tavoitteena on asiakasymmärryksen syventäminen. Kyselyyn voi vastata verkossa 30. kesäkuuta saakka.

Kristian Tuohilammesta Tuto Hockeyn kapteeni

31-vuotias Kristian Tuohilampi on valittu Tuto Hockeyn kapteeniksi kaudelle 2021-2022. Tuohilampi seuraa tehtävässä kolme ja puoli kautta toiminutta Jere Karlssonia , joka siirtyi uusien haasteiden pariin Ranskan pääsarjaan.

Nummen sunnuntaista väkivaltarikosta tutkitaan murhana ja murhan yrityksenä

Lounais-Suomen poliisi jatkaa sunnuntaina Turussa tapahtuneen väkivallanteon selvittämistä. Asiaa tutkitaan murhana ja murhan yrityksenä. Epäilty on alustavassa puhutuksessa myöntänyt tapahtumat pääpiirteittäin.

Sivusto suolistosyövän saaneen omaisille

Colores – Suomen Suolistoyhdistys ry on julkaissut verkkosivuston suolistosyöpään sairastuneen läheisille. Uusien verkkosivujen on tarkoitus toimia kohtaamispaikkana läheisille.17. kesäkuuta kello 17–18 toinen videotapaaminen suolistosyöpään sairastuneiden läheisille, jossa etsitään yhdessä voimavaroja ja keinoja tukea omaa jaksamista haastavassa tilanteessa. Tapaamisessa on psykologi Ulla Kantturan alustus sekä lämminhenkistä keskustelua.

Opiskelijoiden asuntosesonki käy kuumana

Vuoden kuumin vuokra-asuntosesonki, eli opiskelijoiden muuttoliike, on alkamassa. Tänä vuonna Suomessa on tarjolla vuokra-asuntoja poikkeuksellisen paljon. Yksiöitä ja kaksioita ei kuitenkaan ole tavallista enempää vapaana. Opiskelijoiden kannattaa alkaa etsiä asuntoa jo ennen opiskelupaikan varmistumista, sillä asunnot menevät todella nopeasti.

Nuorten puhelin päivystää kesällä

Lasten ja nuorten puhelimessa (116 111) vastataan yhteydenottoihin vuoden jokaisena päivänä – myös loma-aikaan. Palvelun aukioloajat muuttuvat juhannuksesta alkaen kesäksi. Juhannusaattona 25. kesäkuuta puhelimeen ja chattiin voi olla yhteydessä kello 14–17. Juhannusviikonlopun aikana 26.–27. kesäkuuta puhelin ja chat ovat avoinna kello 17–20.

Etätyö luo mahdollisuuksia, mutta vaatii huolenpitoa työterveydessä

Marion Karppi saa lounaustauon metsäkävelyiltään voimaa loppupäivän työntekoon kotoa käsin.

Etätyön yleistyminen on muodostanut omanlaisia haasteita työssä jaksamiseen. Vinkkejä työhyvinvoinnin ylläpitämiseen kertoo Turun ammattikorkeakoulun tutkimusvastaava ja fysioterapian lehtori Marion Karppi .

Moottoripyöräilijä menehtyi liikenneonnettomuudessa Nauvossa

Nauvossa tapahtui sunnuntaina noin kello 13 liikenneonnettomuus, jossa moottoripyöräilijä kaatui toistaiseksi tuntemattomasta syystä ajaessaan Saaristotietä Korppoon suuntaan. Kaatumisen jälkeen moottoripyörä törmäsi vastaan tulleen henkilöauton keulaan.

Kaupunki

Urheilu

Johan Ivarsson ja TPS jatkosopimukseen

Turun Palloseura ja ruotsalaispuolustaja Johan Ivarsson ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen. 25-vuotias Ivarsson debytoi viime kaudella Liigassa TPS:n paidassa. Runkosarjassa syntyi 51 otteluun 13 tehopistettä ja pudotuspeleissä Ivarsson esiintyi nousujohteisesti takalinjoilla.

TPS:n ja Elias Laitamäen tiet eroavat

Turun Palloseura ja puolustaja Elias Laitamäki ovat purkaneet tulevaa kautta koskeneen pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä.

Kristian Tuohilammesta Tuto Hockeyn kapteeni

31-vuotias Kristian Tuohilampi on valittu Tuto Hockeyn kapteeniksi kaudelle 2021-2022. Tuohilampi seuraa tehtävässä kolme ja puoli kautta toiminutta Jere Karlssonia , joka siirtyi uusien haasteiden pariin Ranskan pääsarjaan.

TPS:n Liiga-kausi alkaa Raumalta 9. syyskuuta

Turun Palloseuran Liiga-kausi 2021–2022 käynnistyy torstaina 9. syyskuuta Raumalla. Tuolloin kauden avausottelussa iskevät yhteen viime kauden finalistit Lukko ja TPS.

TPS kiinnitti Niklas Arellin puolustukseen

Turun Palloseura on solminut vuoden mittaisen sopimuksen ruotsalaispuolustaja Niklas Arellin kanssa. 30-vuotias Arell siirtyy TPS:n paitaan Ruotsin pääsarjasta HV71:n riveistä.

Kolme turkulaista salibandyn leiriryhmään

Salibandyn miesten maajoukkue leireilee Eerikkilän urheiluopistolla 12.–15. kesäkuuta. Maajoukkueen päätavoitteena on puolen vuoden päässä odottavat MM-kotikisat. TPS:stä kesäkuun leiriryhmään mahtuivat maalivahti Oskari Fälden sekä kenttäpelaajista Miko Kailiala ja Lauri Stenfors . Kaikkiaan päävalmentaja Petteri Nykky valitsi leirille 24 pelaajaa. MM-kisat pelataan Helsingissä 3.–11. joulukuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.