Syöpä ei aina oireile

Turussa asuva hyvinvointiyrittäjä Susanna Juntunen muistuttaa kuinka tärkeää syöpätutkimuksen tukeminen on, ja kuinka tärkeää on käydä syöpäseulonnoissa. Turussa asuva hyvinvointiyrittäjä Susanna Juntunen muistuttaa kuinka tärkeää syöpätutkimuksen tukeminen on, ja kuinka tärkeää on käydä syöpäseulonnoissa. Kuva: Riina Puonti Visuals

Susanna Juntunen muistuttaa syöpäseulontojen tärkeydestä

Miss Suomi -kisoista tunnettu Susanna Juntunen, 33, sai viime syksynä puhelinsoiton, jota hän ei osannut odottaa. Puhelimen toisessa päässä ääni kertoi, että Juntusella on todettu kohdunkaulansyöpä. Terveellistä elämäntapaa vaalivalle hyvinvointiyrittäjälle ja entiselle kilpaurheilijalle diagnoosi tuntui epätodelliselta.

– Tuntui uskomattomalta ja myös aika pelottavalta, että miten voin saada syöpädiagnoosin, koska elin niin terveellisesti ja olen vielä nuori. Diagnoosi oli todella iso kolaus minulle. Minulla ei ollut havaittavissa myös minkäänlaisia oireita. Olin aina ajatellut tuntevani kehoni niin hyvin, että sairauden oireet olisivat myös itse helppoa tunnistaa, pohtii Juntunen.

– Olin kuvitellut voivani aistia sen, jos kehossani on jotain sairauksia. Lisäksi sitä ajattelee helposti tapahtuvan tällaisia asioita muille kuin itselle. Myöhemmin sain tietää, että kohdunkaulansyöpä voi tulla kenelle vain eikä siihen vaikuta onko elänyt todella terveellisesti.

Kohdunkaulansyöpä ei myöskään oireile ennen kuin vasta pitkälle edettyään. Siitä syystä Juntunen kannustaa ihmisiä lähtemään syöpäseulontoihin ilman pelkoa. Seulonta on helppo tapa löytää solumuutokset ennen kuin niistä kehittyy syöpää. Kohdunkaulan syövän tärkein riskitekijä on pitkittynyt ihmisen papilloomaviruksen eli HPV:n aiheuttama infektio.

– Syöpäseulonnat helpottavat niin paljon syövän aikaisessa hoidossa, joten sitä ei missään nimessä kannata pelätä, vaan ottaa se mahdollisuutena aikaiseen hoitoon. Minä kävin ensimmäisessä joukkoseulonnan Papa-kokeessa saatuani kutsun 30-vuotiaana. Siinä sattui hieman ikävästi, sillä en saanut mitään tietoa tuloksista, koska ne olivat hävinneet postissa. Sitten kahden vuoden päästä minua pyydettiin tulemaan uusiin tutkimuksiin, koska en ollut tiennyt mennä aikaisemmin, Juntunen kertoo.

Diagnoosissa todettiin syövän levinneen imusolmukkeisiin asti, ja Juntusen oli tarkoitus aloittaa säde- ja sytostaattihoidot.

– Oli todella pelottavaa kuulla, miten syöpä oli ehtinyt jo levitä. Sitten magneettikuvissa ei löytynytkään mitään imusolmukkeista eikä leikkauksen jälkeenkään patologi löytänyt niistä mitään syövän leviämiseen viittaavaa. Kohdun kaulakanavassa oleva syöpä saatiin lopulta leikattua tähystysleikkauksella pois. Nyt käyn säännöllisesti syöpäkontrollitutkimuksissa.

Juntusella ja hänen miehellään on yksi pieni lapsi, ja heillä on toiveissa saada vielä toinen lapsi. Kohdunkaulasyöpädiagnoosin vuoksi Juntusen kohtu tullaan poistamaan myöhemmin leikkauksella syövän uusiutumisriskin vuoksi, mutta pariskunnalle on annettu nyt ensin lisäaikaa perheen jäsenmäärän kasvattamiseen.

Suomen Syöpärekisterin seulontajohtaja Tytti Sarkeala kertoo miksi syöpäseulonnat ovat tärkeitä.

– Suomessa seulotaan tällä hetkellä kohdunkaula- ja rintasyöpiä valtakunnallisesti, suolistosyövän seulonta on alkamassa koko maassa ensi vuonna. Seulontojen avulla voidaan vähentää kuolleisuutta edellä mainittuihin syöpiin. Kohdunkaula- ja suolistosyövän seulonnassa voidaan löytää myös syövän esiasteita, jolloin seulonnalla voidaan vähentää syövän ilmaantuvuutta. 1960-luvulla alkanut kohdunkaulasyövän seulonta on vähentänyt kohdeväestön kohdunkaulasyövän ilmaantuvuutta ja kuolleisuutta jopa 80 prosentilla, kertoo Sarkeala.

Vuonna 2022 valtakunnallisesti käynnistettävä suolistosyövän seulonta laajenee kohderyhmäänsä, 56–74-vuotiaisiin miehiin ja naisiin asteittain. Tähänkin seulontaan kutsutaan henkilökohtaisella kirjeellä, ja kutsu tulee kahden vuoden välein. Suolistosyövän seulonnan on todettu vähentävän kuolleisuutta suolistosyöpään jopa 40 prosenttia.

Marianne Rovio

Sovinnon tie heinäkuussa Taidekappelissa

Turun Taidekappelissa on heinäkuussa 2021 esillä Meri-Pauliina Sundénin taidenäyttely Sovinnon tie . Kun Sundén lähti maalaamaan näyttelyyn tulevaa teossarjaa, hän halusi tutkia pyhän merkitystä.

Kesän asuntokauppa käy vilkkaana

Kuluttajien kiinnostus asunnonvaihtoon on säilynyt korkealla tasolla loppukeväällä. Oman lisänsä aktiviteettiin tuo toisen koronavuoden myötä vilkkaana jatkuva loma-asuntokauppa. Kun talouden elpyminen ja positiiviset uutiset jatkuvat kesällä, ei ole mitään syytä odottaa suurempaa murrosta tai taitekohtaa asuntomarkkinoiden tunnelmaan lähikuukausina. Jo nyt kesäkuulle sovittujen asuntokauppojen määrät kertovat, että kesäkuu tulee olemaan edelleen erittäin vilkas kauppakuukausi kaikissa kasvukeskuksissa.

Varsinais-Suomi siirtyy koronan perustasolle keskiviikkona

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä kokoontui 15. kesäkuuta ja päätti alueen siirtymisestä kiihtymisvaiheesta perustasolle huomisesta 16. kesäkuuta alkaen. Koronatilanne on pysynyt rauhallisena ja kaikki perustason edellytykset täyttyvät.

Yksilölliset tunnekokemukset oppimistilanteessa ovat tilannesidonnaisia ja yhteydessä toisiinsa

Opiskelijoiden yksilölliset tunnekokemukset ovat sidoksissa paitsi opiskelijaryhmään ja oppimissuoritukseen myös opettajan tunnekokemuksiin sekä toimintaan luokkahuoneessa. Tunnekokemuksien moninaisuus paljastuu kasvatustieteiden maisteri Tarja Pietarisen Turun yliopistolle tekemässä väitöstutkimuksessa. Pietarisen mukaan tunnekokemukset myös muuttuvat oppimistilanteen kuluessa.

Merkittävä osa työikäisistä ei siirtynyt etätöihin pandemia-aikana

Pandemiarajoitukset kasvattivat viikoittain tehtävän etätyön määrää ja etätöitä halutaan jatkossakin tehdä enemmän kuin ennen pandemiaa, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin vuosittainen viestintäverkkojen ja -palvelujen käyttöä kartoittava kuluttajatutkimus. Merkittävä osa työikäisistä ei kuitenkaan pysty työtehtäviensä luonteen takia tekemään lainkaan etätöitä.

Viemäri- ja vesijohtotyö Kauppias Hammarin kadulla ja Kuusikujalla vuoden loppuun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö jatkuu Kauppias Hammarin kadulla. Kaivutyö on tällä hetkellä Kauppias Hammarin kadun ja Koivukadun risteyksen kohdalla. Kaivutyö etenee siitä kohti Petäjäkadun risteystä. Kaivun kohdalla katu on katkaistu liikenteeltä. Kiertotie Koivukadun ja Petäjäkadun kautta.

Johan Ivarsson ja TPS jatkosopimukseen

Turun Palloseura ja ruotsalaispuolustaja Johan Ivarsson ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen. 25-vuotias Ivarsson debytoi viime kaudella Liigassa TPS:n paidassa. Runkosarjassa syntyi 51 otteluun 13 tehopistettä ja pudotuspeleissä Ivarsson esiintyi nousujohteisesti takalinjoilla.

Turun ensimmäiset tölkkiahmatit avautuivat Länsikeskuksen Citymarketissa

K-Citymarket Länsikeskuksessa voi nyt palauttaa juomapakkaukset entistä huomattavasti nopeammin. Kauppaan on avattu kaksi Tomra R1 -automaattia, jonne tölkit ja muovipullot voi kaataa suoraan kassista. Laite nielaisee kerralla jopa yli sata tölkkiä ja muovipulloa. Lasipulloja kone ei hyväksy, vaan ne tulee palauttaa perinteisiin automaatteihin.

Turku maalaa sateenkaaren Teatterisillalle

Turku maalaa sateenkaaren värit Aurajoen ylittävälle Teatterisillalle.

Turku maalaa sateenkaaren värit Aurajoen ylittävälle Teatterisillalle korostamaan kaupungin arvoja suvaitsevaisuudesta ja vastuullisuudesta. Sateenkaari maalataan sillalle kesäkuun aikana ja se on paikallaan elokuun loppuun saakka.

TPS:n ja Elias Laitamäen tiet eroavat

Turun Palloseura ja puolustaja Elias Laitamäki ovat purkaneet tulevaa kautta koskeneen pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä.

Parainen kalleimpia mökkeilykuntia

Suomen Omakotiliitto ry:n selvityksen mukaan kalleimpia kunnallismaksuja mökkiläinen joutuu pulittamaan Savonlinnassa, Kuopiossa, Mikkelissä, Mäntyharjulla, Paraisilla, Kangasalla ja Lohjalla. Kunnat ovat samat kuin viime vuonna, vain niiden keskinäinen järjestys on hieman muuttunut. Edullisinta on sen sijaan Oulussa, Porissa, Kouvolassa, Rovaniemellä, Pälkäneellä ja Ylöjärvellä.

Kääräise cantaloupe kinkkuun

Cantaloupemeloni on muita meloneja voimakkaamman makuinen. Siksi se onkin suosittu raaka-aine ruokaisissa salaateissa tai ilmakuivattuun kinkkuun kääräistynä. Sen hedelmäliha on väriltään oranssia ja näyttävän näköistä. Kypsän cantaloupemelonin tunnistaa tuoksusta. Kypsänä se kannattaa säilyttää aina jääkaapissa, koska cantaloupemeloni on meloneista heikoimmin säilyvä.

Vinkkejä hyötykasvien viljelyyn somesta

Marttaliitto ja Dodo ry vastaavat aloittelevien kotipuutarhureiden kysymyksiin somekampanjassaan, joka päättyy 13. kesäkuuta. Koronan myötä kiinnostus puutarhanhoitoon ja vihannesten viljelyyn on kasvanut. Kampanjassa annetaan vinkkejä vastuulliseen puutarhanhoitoon ja helppoja ohjeita hyötykasvien viljelyyn. Kampanja toteutetaan Marttaliiton ja Dodon somekanavissa ja kampanjasivuilla.

Varhaiskasvatusikäisten eri kieli- ja kulttuuritaustaisten lasten osallisuus ja oppiminen mahdollistuvat leikissä

Eri kieli- ja kulttuuritaustaiset lapset tarvitsevat tukea erityisesti varhaiskasvatuksen vuorovaikutustilanteisiin kiinnittymiseen, selviää kasvatustieteiden maisteri Outi Arvolan Turun yliopistoon tekemästä väitöstutkimuksessa. Tuloksissa korostui yhteys leikkiin, erityisesti mielikuvaleikkiin, sillä lasten osallisuus näkyi erityisesti roolileikkitilanteissa ja kaverisuhteissa.

Paraisten koronarokotukset laajenevat 30 vuotta täyttäneisiin

30 vuotta täyttäneet paraislaiset voivat varata ajan koronarokotukseen tiistaista 15. kesäkuuta kello 13 lähtien verkkosivuillamme Paraisten kaupungin verkkosivujen kautta tai soittamalla numeroon 02-454 5200. Ajanvarausnumero on auki maanantaista torstaihin kello 13–15.

Historian ja tulevaisuuden museon konseptia suunnitellaan yhdessä tulevien käyttäjien kanssa

Turkuun tuleva Historian ja tulevaisuuden museo kutsuu turkulaisia ja muita suomalaisia vastaamaan kyselyyn, jonka tavoitteena on asiakasymmärryksen syventäminen. Kyselyyn voi vastata verkossa 30. kesäkuuta saakka.

Kristian Tuohilammesta Tuto Hockeyn kapteeni

31-vuotias Kristian Tuohilampi on valittu Tuto Hockeyn kapteeniksi kaudelle 2021-2022. Tuohilampi seuraa tehtävässä kolme ja puoli kautta toiminutta Jere Karlssonia , joka siirtyi uusien haasteiden pariin Ranskan pääsarjaan.

Nummen sunnuntaista väkivaltarikosta tutkitaan murhana ja murhan yrityksenä

Lounais-Suomen poliisi jatkaa sunnuntaina Turussa tapahtuneen väkivallanteon selvittämistä. Asiaa tutkitaan murhana ja murhan yrityksenä. Epäilty on alustavassa puhutuksessa myöntänyt tapahtumat pääpiirteittäin.

Kaupunki

Urheilu

Johan Ivarsson ja TPS jatkosopimukseen

Turun Palloseura ja ruotsalaispuolustaja Johan Ivarsson ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen. 25-vuotias Ivarsson debytoi viime kaudella Liigassa TPS:n paidassa. Runkosarjassa syntyi 51 otteluun 13 tehopistettä ja pudotuspeleissä Ivarsson esiintyi nousujohteisesti takalinjoilla.

TPS:n ja Elias Laitamäen tiet eroavat

Turun Palloseura ja puolustaja Elias Laitamäki ovat purkaneet tulevaa kautta koskeneen pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä.

Kristian Tuohilammesta Tuto Hockeyn kapteeni

31-vuotias Kristian Tuohilampi on valittu Tuto Hockeyn kapteeniksi kaudelle 2021-2022. Tuohilampi seuraa tehtävässä kolme ja puoli kautta toiminutta Jere Karlssonia , joka siirtyi uusien haasteiden pariin Ranskan pääsarjaan.

TPS:n Liiga-kausi alkaa Raumalta 9. syyskuuta

Turun Palloseuran Liiga-kausi 2021–2022 käynnistyy torstaina 9. syyskuuta Raumalla. Tuolloin kauden avausottelussa iskevät yhteen viime kauden finalistit Lukko ja TPS.

TPS kiinnitti Niklas Arellin puolustukseen

Turun Palloseura on solminut vuoden mittaisen sopimuksen ruotsalaispuolustaja Niklas Arellin kanssa. 30-vuotias Arell siirtyy TPS:n paitaan Ruotsin pääsarjasta HV71:n riveistä.

Kolme turkulaista salibandyn leiriryhmään

Salibandyn miesten maajoukkue leireilee Eerikkilän urheiluopistolla 12.–15. kesäkuuta. Maajoukkueen päätavoitteena on puolen vuoden päässä odottavat MM-kotikisat. TPS:stä kesäkuun leiriryhmään mahtuivat maalivahti Oskari Fälden sekä kenttäpelaajista Miko Kailiala ja Lauri Stenfors . Kaikkiaan päävalmentaja Petteri Nykky valitsi leirille 24 pelaajaa. MM-kisat pelataan Helsingissä 3.–11. joulukuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.