Sukupolvien kohtaamista puutarhaporinoissa ja ikäihmisille räätälöityä sairaalaklovnitoimintaa

Hyvinvoinnin ideahaussa valittiin toteutettavaksi 18 turkulaisten hyvinvointia edistävää ideaa, joille jaetaan yhteensä noin 300 000 euroa Turun kaupungin kuolinpesien säästörahaston ja sosiaalirahaston tuottovaroja. Kulttuuripääkaupungin 10-vuotisjuhlan kunniaksi haussa painotettiin kulttuurin ja taiteen merkitystä hyvinvoinnille.

Ideahaku oli avoinna rekisteröidyille yleishyödyllisille yhdistyksille, järjestöille ja säätiöille sekä kaupunkikonsernin yksiköille 8.3.2020–6.4.2020. Painopisteenä olivat ikäihmisille suunnatut palvelut ja ehdotuksia pyydettiin kolmelta osa-alueelta, jotka olivat yksinäisyyden ehkäiseminen, mielen hyvinvointi ja toimintakyvyn vahvistaminen. Kulttuurihyvinvointi huomioitiin osana kaikkia osa-alueita.

– Turun kulttuuripääkaupunkivuosi nosti kulttuurin hyvää tekevät vaikutukset vahvasti näkyviin niin Suomessa kuin maailmalla. On ilo nähdä, miten kulttuuripääkaupungin henki elää myös ideahaun kautta toteutettavissa oivalluksissa. Näin silta rakentuu kulttuuripääkaupunkivuodesta kohti Turun seuraavaa merkkietappia ja tulevaisuuden tarkastelun kiintopistettä eli vuotta 2029, jolloin vietetään kaupungin 800-vuotisjuhlaa, kertoo hyvinvoinnin ohjausryhmän puheenjohtaja, toimialajohtaja Minna Sartes.

Edellisenä vuonna kaupunki avasi testamenttirahaston tuottovarojen jaon myös kaupungin ulkopuolisille toimijoille. Tällä kierroksella kaikki valitut ideat olivat kolmannen sektorin ehdottamia.

Turun kaupunginhallitus päätti varojen jaosta 10. toukokuuta hyvinvoinnin ohjausryhmän esityksestä. Esityksestä pyydettiin lausunto Turun vanhusneuvostolta.

Ideahaussa toteutettavaksi valitut ideat:

Mielen hyvinvointi:

• Kulttuuriprojisoinnit, Turun kulttuuriyhdistys ry: Kulttuuriprojisoinneissa tuotetaan taideteoksia nähtäviksi seinäpintoihin sekä ulkotiloissa että sisällä.

• Ikääntyneille suunnattuja osallistavia esityksiä ja työpajoja, PerformanceSirkusyhdistys ry: Tavoitetaan ikääntyneitä toteuttaen palvelukeskuksissa ja yhteisöllisissä tiloissa erilaisia osallistavia musiikkiteatteriesityksiä sekä osallistavia musiikki-, sirkus-, teatteri- ja kirjoitustyöpajoja.

• Sairaalaklovnitoimintaa ikäihmisten palvelutaloihin, Sairaalaklovnit ry: Sairaalaklovnitoiminta räätälöidään vastaamaan muistisairaiden ikäihmisten tarpeita.

• Resepti iloon, Tanssiteatteri Erin Kannatusyhdistys ry: Senioreille laaja-alaisesti parempaa hyvinvointia. Tarkoituksena on tuoda yhteisöllisyyttä, antaa kulttuurisia virikkeitä, tukea digitaalisuuden käyttöä sekä kannustaa heitä tanssireseptin avulla nauttimaan tanssin ilosta.

• DaisyHOPE – mielen hyvinvointia ja aktiivisuutta edistävää ryhmätoimintaa iäkkäille, DaisyLadies ry: Iäkkäille (yli 60-vuotiaat) ryhmämuotoista vertaistoimintaa sekä ulkoliikuntatapahtumia.

• Näetkö minut? Pitkälle ehtineet kuvissa, Lounais-Suomen Loma ja Virkistys ry: Vahvistetaan ikääntyneiden positiivista mielialaa tekemällä heidät valokuvaamalla näkyviksi itselleen ja muille. Koronapandemian aikana moni ikäihminen on hävinnyt katukuvasta ja jäänyt omiin oloihin. On aika tuoda ikäihmiset näkyville, ja nähdä heidät sellaisina kuin he ovat.

• Maailman onnellisin maa – myös seniorivähemmistöille, Bosnialaisten Kulttuurikeskus Suomessa ry: Omalla kielellä leirikeskuksessa yhden viikonlopun ja tämän jälkeen säännöllistä toimintaa kerran kuussa kyseiselle kohderyhmälle.

• Kulttuurikaverit, VS mielenterveysomaiset – FinFami ry: Mielenterveysomaisille kulttuuritoimintaa ryhmässä.

• Karaokelaulusta iloa vanhemmille kultakurkuille, Eläkeliiton Turun yhdistys ry: Eläkeliiton tiloissa vapaaehtoisen vetämää karaoketoimintaa, jota voidaan jatkaa syksyllä 2022 omana toimintana.

• Muistoista voimaa, Turun Naiskeskusyhdistys ry: Ryhmän verkkotapaamisissa muistoja käsitellään teemallisesti. Muistoja herätellään keskustelun vetäjän johdolla valokuvien, esineiden tai taidekokemuksen kautta.

• John Keats Auran rannoilla – Endymion-runoelman esitykset, Kotiseutuyhdistys Halinen–Räntämäki: John Keatsin vasta suomennettujen runojen esitystä ulkoilmassa Auran rannalla.

Toimintakyky:

• Arjessa kuntoon – lisää toimintakykyä ja hyvinvointia iäkkäille turkulaisille, Petrea Säätiö: Moniammatillisen kuntoutuksen keinoin on mahdollista vaikuttaa iäkkäitten ihmisten toimintakyvykkyyteen ja laadukkaampaan arkeen. Ryhmässä tapahtuva kuntoutus antaa vertaistukea ja rakentaa uusia kontakteja, lievittää koettua yksinäisyyttä ja tuo keinoja oman terveyden ja hyvinvoinnin parantamiseen. Ideaan liittyvät kulttuuriset elementit (itseilmaisu/teatteri/taide ohjaajan tukemana) taas tuovat rakennusainetta ja iloa sekä hyvää mieltä.

• Sippe-taidetoiminta, Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry: Sippe-taidetoiminta innostaa ikääntyneitä ottamaan vastuuta omasta hyvinvoinnistaan ja löytämään itselleen sopivia "jatkoaskelia" elämysten maailmassa.

• Muistojen Turku – uudenlainen kulttuurikuntoilureitti, Turun Seudun Nivelyhdistys ry: Uusi kulttuurikuntoilureitti kannustaa myös huonokuntoisempia liikkumaan, sillä reitti suunnitellaan niin, että lepohetket matkan varrella ovat mahdollisia ja reitti on esteetön.

• Senioreiden aamupäivän "kaffepaussi", Lahjan Tytöt ry: Ryhmätoimintaa puistossa. Kohderyhmälle idea tuo uuden sosiaalisen matalankynnyksen hetken jokaiseen viikkoon, yhden mahdollisuuden lisää kuulua johonkin ryhmään muiden kanssa ja yhden tärkeän menon omaan kalenteriin.

Yksinäisyyden vähentäminen:

• Puutarhaporinat – tekemistä ja keskustelua kasveista kiinnostuneille ikäihmisille, 4H: Osallistujat voivat jakaa kokemuksiaan, tietojaan ja taitojaan toisille kasveista kiinnostuneille. Ohessa opetellaan digitaitoja, jotka mahdollistavat yhteydenpidon ja jakamisen kerhon ulkopuolella.

• Minun Runosmäkeni – 50 tarinaa Runosmäestä, Runosmäkiseura ry: Tarinoiden keräämisen tueksi ja osallistujien löytämiseksi järjestetään yhteisöllisiä kulttuuritapahtumia, joissa asukkaat tapaavat toisiaan ja sosiaaliset suhteet mahdollistuvat.

• Päihitetään Pandemia: ulkotilat arvoonsa! Kakskertaseura ry: Luodaan suunnitelma Kakskerran rannan ulkotiloissa tapahtuvalle toiminnalle ja ympäristön kehittämiselle Toteutetaan suunnitelma asiantuntijoiden ja vapaaehtoisten avulla. Virkistykseksi kulttuuria.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Sovinnon tie heinäkuussa Taidekappelissa

Turun Taidekappelissa on heinäkuussa 2021 esillä Meri-Pauliina Sundénin taidenäyttely Sovinnon tie . Kun Sundén lähti maalaamaan näyttelyyn tulevaa teossarjaa, hän halusi tutkia pyhän merkitystä.

Kesän asuntokauppa käy vilkkaana

Kuluttajien kiinnostus asunnonvaihtoon on säilynyt korkealla tasolla loppukeväällä. Oman lisänsä aktiviteettiin tuo toisen koronavuoden myötä vilkkaana jatkuva loma-asuntokauppa. Kun talouden elpyminen ja positiiviset uutiset jatkuvat kesällä, ei ole mitään syytä odottaa suurempaa murrosta tai taitekohtaa asuntomarkkinoiden tunnelmaan lähikuukausina. Jo nyt kesäkuulle sovittujen asuntokauppojen määrät kertovat, että kesäkuu tulee olemaan edelleen erittäin vilkas kauppakuukausi kaikissa kasvukeskuksissa.

Varsinais-Suomi siirtyy koronan perustasolle keskiviikkona

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä kokoontui 15. kesäkuuta ja päätti alueen siirtymisestä kiihtymisvaiheesta perustasolle huomisesta 16. kesäkuuta alkaen. Koronatilanne on pysynyt rauhallisena ja kaikki perustason edellytykset täyttyvät.

Yksilölliset tunnekokemukset oppimistilanteessa ovat tilannesidonnaisia ja yhteydessä toisiinsa

Opiskelijoiden yksilölliset tunnekokemukset ovat sidoksissa paitsi opiskelijaryhmään ja oppimissuoritukseen myös opettajan tunnekokemuksiin sekä toimintaan luokkahuoneessa. Tunnekokemuksien moninaisuus paljastuu kasvatustieteiden maisteri Tarja Pietarisen Turun yliopistolle tekemässä väitöstutkimuksessa. Pietarisen mukaan tunnekokemukset myös muuttuvat oppimistilanteen kuluessa.

Merkittävä osa työikäisistä ei siirtynyt etätöihin pandemia-aikana

Pandemiarajoitukset kasvattivat viikoittain tehtävän etätyön määrää ja etätöitä halutaan jatkossakin tehdä enemmän kuin ennen pandemiaa, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin vuosittainen viestintäverkkojen ja -palvelujen käyttöä kartoittava kuluttajatutkimus. Merkittävä osa työikäisistä ei kuitenkaan pysty työtehtäviensä luonteen takia tekemään lainkaan etätöitä.

Viemäri- ja vesijohtotyö Kauppias Hammarin kadulla ja Kuusikujalla vuoden loppuun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö jatkuu Kauppias Hammarin kadulla. Kaivutyö on tällä hetkellä Kauppias Hammarin kadun ja Koivukadun risteyksen kohdalla. Kaivutyö etenee siitä kohti Petäjäkadun risteystä. Kaivun kohdalla katu on katkaistu liikenteeltä. Kiertotie Koivukadun ja Petäjäkadun kautta.

Johan Ivarsson ja TPS jatkosopimukseen

Turun Palloseura ja ruotsalaispuolustaja Johan Ivarsson ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen. 25-vuotias Ivarsson debytoi viime kaudella Liigassa TPS:n paidassa. Runkosarjassa syntyi 51 otteluun 13 tehopistettä ja pudotuspeleissä Ivarsson esiintyi nousujohteisesti takalinjoilla.

Turun ensimmäiset tölkkiahmatit avautuivat Länsikeskuksen Citymarketissa

K-Citymarket Länsikeskuksessa voi nyt palauttaa juomapakkaukset entistä huomattavasti nopeammin. Kauppaan on avattu kaksi Tomra R1 -automaattia, jonne tölkit ja muovipullot voi kaataa suoraan kassista. Laite nielaisee kerralla jopa yli sata tölkkiä ja muovipulloa. Lasipulloja kone ei hyväksy, vaan ne tulee palauttaa perinteisiin automaatteihin.

Turku maalaa sateenkaaren Teatterisillalle

Turku maalaa sateenkaaren värit Aurajoen ylittävälle Teatterisillalle.

Turku maalaa sateenkaaren värit Aurajoen ylittävälle Teatterisillalle korostamaan kaupungin arvoja suvaitsevaisuudesta ja vastuullisuudesta. Sateenkaari maalataan sillalle kesäkuun aikana ja se on paikallaan elokuun loppuun saakka.

TPS:n ja Elias Laitamäen tiet eroavat

Turun Palloseura ja puolustaja Elias Laitamäki ovat purkaneet tulevaa kautta koskeneen pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä.

Parainen kalleimpia mökkeilykuntia

Suomen Omakotiliitto ry:n selvityksen mukaan kalleimpia kunnallismaksuja mökkiläinen joutuu pulittamaan Savonlinnassa, Kuopiossa, Mikkelissä, Mäntyharjulla, Paraisilla, Kangasalla ja Lohjalla. Kunnat ovat samat kuin viime vuonna, vain niiden keskinäinen järjestys on hieman muuttunut. Edullisinta on sen sijaan Oulussa, Porissa, Kouvolassa, Rovaniemellä, Pälkäneellä ja Ylöjärvellä.

Kääräise cantaloupe kinkkuun

Cantaloupemeloni on muita meloneja voimakkaamman makuinen. Siksi se onkin suosittu raaka-aine ruokaisissa salaateissa tai ilmakuivattuun kinkkuun kääräistynä. Sen hedelmäliha on väriltään oranssia ja näyttävän näköistä. Kypsän cantaloupemelonin tunnistaa tuoksusta. Kypsänä se kannattaa säilyttää aina jääkaapissa, koska cantaloupemeloni on meloneista heikoimmin säilyvä.

Vinkkejä hyötykasvien viljelyyn somesta

Marttaliitto ja Dodo ry vastaavat aloittelevien kotipuutarhureiden kysymyksiin somekampanjassaan, joka päättyy 13. kesäkuuta. Koronan myötä kiinnostus puutarhanhoitoon ja vihannesten viljelyyn on kasvanut. Kampanjassa annetaan vinkkejä vastuulliseen puutarhanhoitoon ja helppoja ohjeita hyötykasvien viljelyyn. Kampanja toteutetaan Marttaliiton ja Dodon somekanavissa ja kampanjasivuilla.

Varhaiskasvatusikäisten eri kieli- ja kulttuuritaustaisten lasten osallisuus ja oppiminen mahdollistuvat leikissä

Eri kieli- ja kulttuuritaustaiset lapset tarvitsevat tukea erityisesti varhaiskasvatuksen vuorovaikutustilanteisiin kiinnittymiseen, selviää kasvatustieteiden maisteri Outi Arvolan Turun yliopistoon tekemästä väitöstutkimuksessa. Tuloksissa korostui yhteys leikkiin, erityisesti mielikuvaleikkiin, sillä lasten osallisuus näkyi erityisesti roolileikkitilanteissa ja kaverisuhteissa.

Paraisten koronarokotukset laajenevat 30 vuotta täyttäneisiin

30 vuotta täyttäneet paraislaiset voivat varata ajan koronarokotukseen tiistaista 15. kesäkuuta kello 13 lähtien verkkosivuillamme Paraisten kaupungin verkkosivujen kautta tai soittamalla numeroon 02-454 5200. Ajanvarausnumero on auki maanantaista torstaihin kello 13–15.

Historian ja tulevaisuuden museon konseptia suunnitellaan yhdessä tulevien käyttäjien kanssa

Turkuun tuleva Historian ja tulevaisuuden museo kutsuu turkulaisia ja muita suomalaisia vastaamaan kyselyyn, jonka tavoitteena on asiakasymmärryksen syventäminen. Kyselyyn voi vastata verkossa 30. kesäkuuta saakka.

Kristian Tuohilammesta Tuto Hockeyn kapteeni

31-vuotias Kristian Tuohilampi on valittu Tuto Hockeyn kapteeniksi kaudelle 2021-2022. Tuohilampi seuraa tehtävässä kolme ja puoli kautta toiminutta Jere Karlssonia , joka siirtyi uusien haasteiden pariin Ranskan pääsarjaan.

Nummen sunnuntaista väkivaltarikosta tutkitaan murhana ja murhan yrityksenä

Lounais-Suomen poliisi jatkaa sunnuntaina Turussa tapahtuneen väkivallanteon selvittämistä. Asiaa tutkitaan murhana ja murhan yrityksenä. Epäilty on alustavassa puhutuksessa myöntänyt tapahtumat pääpiirteittäin.

Kaupunki

Urheilu

Johan Ivarsson ja TPS jatkosopimukseen

Turun Palloseura ja ruotsalaispuolustaja Johan Ivarsson ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen. 25-vuotias Ivarsson debytoi viime kaudella Liigassa TPS:n paidassa. Runkosarjassa syntyi 51 otteluun 13 tehopistettä ja pudotuspeleissä Ivarsson esiintyi nousujohteisesti takalinjoilla.

TPS:n ja Elias Laitamäen tiet eroavat

Turun Palloseura ja puolustaja Elias Laitamäki ovat purkaneet tulevaa kautta koskeneen pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä.

Kristian Tuohilammesta Tuto Hockeyn kapteeni

31-vuotias Kristian Tuohilampi on valittu Tuto Hockeyn kapteeniksi kaudelle 2021-2022. Tuohilampi seuraa tehtävässä kolme ja puoli kautta toiminutta Jere Karlssonia , joka siirtyi uusien haasteiden pariin Ranskan pääsarjaan.

TPS:n Liiga-kausi alkaa Raumalta 9. syyskuuta

Turun Palloseuran Liiga-kausi 2021–2022 käynnistyy torstaina 9. syyskuuta Raumalla. Tuolloin kauden avausottelussa iskevät yhteen viime kauden finalistit Lukko ja TPS.

TPS kiinnitti Niklas Arellin puolustukseen

Turun Palloseura on solminut vuoden mittaisen sopimuksen ruotsalaispuolustaja Niklas Arellin kanssa. 30-vuotias Arell siirtyy TPS:n paitaan Ruotsin pääsarjasta HV71:n riveistä.

Kolme turkulaista salibandyn leiriryhmään

Salibandyn miesten maajoukkue leireilee Eerikkilän urheiluopistolla 12.–15. kesäkuuta. Maajoukkueen päätavoitteena on puolen vuoden päässä odottavat MM-kotikisat. TPS:stä kesäkuun leiriryhmään mahtuivat maalivahti Oskari Fälden sekä kenttäpelaajista Miko Kailiala ja Lauri Stenfors . Kaikkiaan päävalmentaja Petteri Nykky valitsi leirille 24 pelaajaa. MM-kisat pelataan Helsingissä 3.–11. joulukuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.