Kulttuurikuntoilu liikuttaa turkulaisia maksuttomilla reiteillä

Irina Niemimäki. Irina Niemimäki. Kuva: Riitta Salmi

Kulttuurikuntoilu tuo maksuttomat reitit kaupunkilaisten ja matkailijoiden ulottuville. Vastavalmistunut reitti Synnin ja oikeuden paikat 1600-luvulla vie tutustumaan vanhaan Turkuun. Patsastelu-kartan kolmannella osuudella reitin voi 17. toukokuuta alkaen kokea lisätyn todellisuuden avulla aivan uudesta näkökulmasta.

Kulttuurikuntoilureitit yhdistelevät kulttuuria ja liikuntaa, teemat vaihtelevat reiteittäin. Reittivaihtoehtoja on jo vajaat 20, osa reiteistä on myös ruotsiksi, englanniksi sekä selkokielellä.

– Kulttuurikuntoilulla voi saada ulkoiluun tarvitsemansa päämäärän. Turkulaiset voivat karttojen avulla tutkailla omaa kotikaupunkiaan uusin silmin, inspiroitua tutusta kaupunkiympäristöstä ja samalla ulkoilla raittiissa ilmassa. Myös matkailijoille kulttuurikuntoilukartat tarjoavat mielenkiintoisen ja erilaisen tavan tutustua Turkuun, kertoo kulttuurikoordinaattori Irina Niemimäki Turun kaupungin vapaa-aikatoimialalta.

Turun kulttuuripääkaupungin 10-vuotisjuhlavuonna kulttuurikuntoilureitistö täydentyy 17. toukokuuta uudella Synnin ja oikeuden paikat 1600-luvulla -reitillä (K-16), joka johdattaa rikosten, synnintekijöiden ja rangaistusten maailmaan.

– Reitillä käydään vanhoilla rikospaikoilla sekä tutustutaan niihin paikkoihin, missä synnintekijöitä myöhemmin rangaistiin. Rangaistusten tarkoitus oli toimia pelotteena ja saada ihmiset välttämään tekoja, joista seurasi esimerkiksi hirttäminen tai vaikkapa tuhkana tuuleen kylväminen. Tekojen taustat ja kuvaukset tapahtumien kuluista ovat peräisin 1600-luvun oikeuspöytäkirjoista, kertoo tutkija Sanna Kupila Turun museokeskuksesta.

Reitti pohjautuu tietokirjailija Veli Pekka Toropaisen 13 pyöveliä – Päätöntä menoa 1600-luvun Turussa -teokseen. Reitin pituus on noin neljä kilometriä.

Patsastelu-kartta vie ulkoveistosten ja ympäristötaideteosten äärelle, nyt kartan kolmesta reitistä yksi täydentyy lisätyllä todellisuudella. Historiallinen Turku ja yliopiston alue -reitti tutustuttaa patsaisiin animaatioiden, videoiden, hauskojen runojen ja tietoiskujen avulla. Lisäksi patsastelun lomassa voi tehdä erilaisia tehtäviä ja taukojumpata. Lisätty todellisuus syventää patsaiden tuntemusta ja houkuttelee katsomaan taidetta uudella tavalla.

Digitaalinen sisältö on suunnattu erityisesti lapsiperheille, mutta ilahduttaa hauskuudellaan vanhempaakin väkeä. Sisällön on suunnitellut ja toteuttanut Humanistisen ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden kulttuurituottajaopiskelijoiden ryhmä.

– Maksuttoman Arilyn-sovelluksen voi ladata älypuhelimeen tai muuhun älylaitteeseen. Kun sovelluksella skannaa Patsastelu lapsiperheille -vihosta kuhunkin patsaaseen liittyvän kuvan, pääsee näkemään lisätyn todellisuuden sisältöjä näytöllä, kertovat projektin opiskelijakoordinaattorit Oonamilla Itämetsä ja Jemina Joensuu.

Patsastelu lapsiperheille -vihon voi ladata tai tulostaa Kulttuurikuntoilun verkkosivuilta ja paperinen versio on alkuun jaossa pääkirjastossa, Turkuseuran toimistossa ja matkailuneuvonnassa Kauppatorin Monitorissa. Myöhemmin toukokuussa vihko on saatavana kaikista Kulttuurikuntoilukarttojen jakopisteistä.

Lisättyä todellisuutta on mahdollista kokeilla pop up -reitillä 17. toukokuuta alkaen kesä- ja syyskauden ajan.

Kulttuurikuntoilubingo sisältää haasteita, joihin voi osallistua kesäkuun loppuun asti läheisten kanssa ajasta ja paikasta riippumatta. Bingokupongin voi ladata verkkosivuilta www.turku.fi/2021 tai noutaa paperisen version kirjastoista, Monitoreista, liikuntapalvelukeskuksen asiakaspalvelupisteestä tai Turku-pisteestä.

Bingoon osallistuneiden kesken arvotaan mm. lippuja ja rannekkeita liikunnan ja kulttuurin pariin, Turku-tuotteita sekä aktiivisuusrannekkeita.

Kulttuurikuntoilun reittikarttoja on jaossa muun muassa Turun kirjastoissa ja Monitoreissa, reitit löytyvät myös kulttuurikuntoilun verkkosivuilta ja maksuttomasta Citynomadi-mobiilisovelluksesta.

Kuntoilijoilta toivotaan sosiaaliseen mediaan kuvia ja tunnelmia reiteiltä kautta vuoden tunnisteella #kulttuurikuntoilu.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Ennen ei ollut paremmin

Jos karamellit pääsisivät loppumaan, moniko lähtisi ostamaan niitä jalan 15 kilometrin päästä? Tuskinpa kukaan. Ei tarvitse kuitenkaan mennä ajassa kuin reilut sata vuotta taaksepäin, jolloin 30 kilometrin karkinhakureissu oli yhtä normaalia, kuin nykypäivänä 300 metrin raahustaminen lähikauppaan. Tosin entisinä aikoina matkaan pantiin paljain jaloin.

Air Leap hakeutuu yrityssaneeraukseen, lennot Turusta keskeytetty

Air Leap on keskeyttänyt lentonsa Turusta.

Lentoyhtiö Air Leap hakeutuu yrityssaneeraukseen. Yhtiö keskeytti lentonsa maanantaina 24. tammikuuta. Asiasta kertoo ilmailun uutismedia lentoposti.fi .

Varsinais-Suomen aluevaltuustoon 17 yrittäjävaltuutettua

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on tulevaisuudessa merkittävä yrittäjäedustus. Alueen 79 valtuutetuista 21,5 prosenttia on yrittäjätaustaisia.

Hiittisten kirkon paahdeympäristön kedot ennallistetaan

Thymus serpyllum ja Maniola jurtina.

Varsinais-Suomen ELY-keskus ennallistaa tammi- ja helmikuussa Hiittisten kirkon valtakunnallisesti merkittävän paahdealueen. Paahdeympäristön hoitotoimiin sisältyy sekä nuorien puiden että puuntaimien poisto noin yhden hehtaarin alueelta. Alueen kaikki vanhat männyt, katajat ja kylän asukkaille tärkeät puut säilytetään.

Suomen Pankin nimissä lähetetään huijaus- ja kalasteluviestejä

Suomen Pankin nimissä on lähetetty huijaus- ja kalasteluviestejä. Viestien linkkien kautta yritetään kalastella verkkopankkitunnuksia.

Naantalilaiset ja loimaalaiset hyvin edustettuna aluevaltuustossa

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuutetuista eniten tulee Turusta. Turkulaisia valtuutettuja on yhteensä 30, mikä on kuitenkin hieman vähemmän kuin Turun väestöosuuden perusteella voisi olettaa.

Asetus eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä voimaan

Vuoden alussa voimaan tullutta eläinten tunnistamista ja rekisteröintiä koskevaa lakia (1069/2021) täydentävä asetus tulee voimaan 24. tammikuuta. Asetuksella tarkennetaan tiettyjä kansallisia toimenpiteitä eläinten tunnistamisen ja rekisteröinnin osalta, sekä käytetään sitä kansallista liikkumavaraa jonka uusi EU-lainsäädäntö mahdollistaa.

Maarakennusalan kustannukset nousivat joulukuussa 10,4 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 10,4 prosenttia vuoden 2020 joulukuusta vuoden 2021 joulukuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin päällysteiden 32,3 prosentista maarakenteiden 4,6 prosenttiin.

THL: Kuolleisuus ei ole lisääntynyt rokottamisen jälkeen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemän seurantatutkimuksen mukaan kuolleisuus ei ole lisääntynyt koronarokotteiden saamisen jälkeen Suomessa. Seurantaa tehtiin aikavälillä 1.10.2020–10.1.2022.

Teollisuuden tuottajahinnat nousivat 23,3 prosenttia joulukuussa

Tuottajahintaindeksi (THI) 2015=100, 1/2015–12/2021.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat nousivat keskimäärin 23,3 prosenttia vuoden 2020 joulukuusta vuoden 2021 joulukuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat nousivat 24 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat nousivat 22,5 prosenttia.

Valituista aluevaltuutetuista jopa 77 prosenttia istuvia kunnanvaltuutettuja

Aluevaalien ennakkotietojen mukaan valituista aluevaltuutetuista jopa 77 prosenttia on istuvia kunnanvaltuutettuja.

Deltamarin allekirjoitti sopimuksen Höegh Autolinersin Aurora-luokan autonkuljetusaluksien suunnittelusta

Janne Uotila.

Deltamarin on allekirjoittanut sopimuksen kiinalaisen China Merchants Industry Jiangsu telakan kanssa Höegh Autolinersin Aurora-luokan PCTC-tyypisten autonkuljetusalusten suunnittelusta.

Muuttoliikkeen onnistuminen riippuu uuden alueen kielellisestä samankaltaisuudesta

Siirtoväki palaa kotialueelleen Iihin. Haukipudas 28.9.1944.

Ihmisten onnistunut muuttoliike ja uusille alueille asettuminen ei riipu luonnonympäristöstä, vaan sen sijaan uuden alueen kielellisestä samankaltaisuudesta. Myös koulutus ja avioituminen uuden alueen väestön kanssa lisäävät todennäköisyyttä jäädä.

Sairaansijojen ja pitkäaikaispaikkojen tarpeen uskotaan vähenevän tulevaisuudessa

Sote-kiinteistöinvestointien arviointiin ja niihin liittyvien sairaansijojen ja ikääntyneiden pitkäaikaispaikkojen määrän määrittelyyn ei ole olemassa yksiselitteistä mallia. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan hankkeessa laadittiin arvioinnin ja hankesuunnittelun tueksi laskentamalli sekä arviointikriteeristö. Samalla hanke vertaili sairaansijojen ja pitkäaikaispaikkojen määrää sekä laskentamallin tuottamia ennusteita eri sairaanhoitopiirien alueilla.

MBakery loi Turku-pullan

Turku-pulla.

Maanantaina lanseerataan Turulle nimikkoleivonnainen, jonka myötä Turku maistuu nyt paremmalta kuin koskaan. Turkulaisen leipomo MBakeryn valmistamassa Turku-pullassa on pehmeän pullan välissä Turku-suklaalla maustettua kinuskikermaa ja päällä suklainen Turun vaakuna.

Vapaa-ajalla sattuneet tapaturmat aiheuttavat huomattavasti pidempiä poissaoloja kuin työtapaturmat

Sosiaali- ja terveysministeriön teettämän tutkimuksen mukaan kotona ja vapaa-ajalla sattuneet tapaturmat aiheuttavat huomattavasti enemmän sairauspoissaoloja kuin työtapaturmat. Monesti työntekijälle vapaa-ajalla tapahtunut vahinko aiheuttaa huomattavia kuluja työnantajalle työntekijän sairauspoissaolon takia.

Arkkipiispa Tapio Luoma sairauslomalle

Arkkipiispa Tapio Luoma.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma on jäänyt sairauslomalle ja on sairaalahoidossa tulehdussairauden takia. Hän on poissa virantoimituksesta toipumisen edellyttämän ajan.

Uusia työkaluja melanoomapotilaiden lääkehoidon ja munuaissyöpäpotilaiden leikkauksen jälkeisen seurannan räätälöintiin

Kalle Mattila.

Kalle Mattila selvitti Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa melanoomapotilaiden hoitotuloksia ja munuaissyöpäpotilaiden etäpesäkkeitä ennustavia tekijöitä.

Urheilu

Argentiinalainen Rodrigo Arciero tehnyt pelaajasopimuksen Interin kanssa

Rodrigo Arciero vaihtaa Interin paitaan.

Argentiinalainen Rodrigo Arciero on tehnyt pelaajasopimuksen FC Interin kanssa. Hän siirtyy sinimustiin SJK:sta. 28-vuotiaan laitapuolustajan sopimus turkulaisten kanssa kattaa kaudet 2022 ja 2023, sekä sisältää option kaudesta 2024.

Tuto juhlii vasta maaliskuussa

Tuton juhlaottelu, jonka yhteydessä jäädytetään Tero Forsellin , Markku Vuorisalon ja Atte Saunamäen pelinumerot, siirretään vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Juhlaottelun uusi päivämäärä on 12. maaliskuuta, jolloin Tuto kohtaa K-Espoon. Alkujaan juhlaottelu piti pelata 29. tammikuuta, jolloin Tuto kohtaa Ketterän. Ottelu pelataan kuitenkin koronasta johtuen ilman yleisöä. Tuto on aiemmin jäädyttänyt neljä numeroa.

Jääkiekkoilija Aaro Löyttymäki löysi uuden uran viheriön reunalta

 Runsaassa kymmenessä vuodessa Aaro Löyttymäki on huomannut yhden selkeän muutoksen golfkentillä. Kun itse aloitin teini-iässä, teini-ikäisiä pelaajia ei ollut juurikaan. Nyt nuoria pelaajia on todella paljon, mikä on lajille tosi hyvä juttu.

Kun Aaro Löyttymäki vuonna 2010 tarttui ensimmäistä kertaa golfmailaan, teini-ikäinen jääkiekkoilija ei aavistanutkaan, että golfin kautta löytyisi tulevaisuudessa ammatti. Kun kiekkouralle lyötiin päätepiste koronakeväänä 2020, oli aika etsiä uusia haasteita. Muutaman mutkan kautta Löyttymäki päätyi Hirvensalo golfiin opettamaan golfin alkeita.

Inter hakee vielä muutamaa sopivaa palaa palapeliinsä

Benjamin Källmanin (vas.) ratkaisut vaikuttavat myös Interin hankintoihin. Matias Ojala jatkaa raitapaitojen riveissä.

Inter palasi loppiaisen jälkeisellä viikolla joukkueharjoituksiin rapsakassa pakkassäässä uuden espanjalaispäävalmentaja Miguel Graun komennossa. Talven mittaan Inter on julkistanut niin jatkosopimuksia kuin uusiakin hankintoja, mutta verkot ovat edelleen vesillä.

TPS Salibandy sopeuttaa toimintaansa

TPS Salibandy joutuu sopeuttamaan toimintaansa pandemian takia ja tiedossa on osa-aikaistamisia ja lomautuksia.

TPS Salibandy sopeuttaa toimintaansa pitkittyneen koronapandemian aiheuttamien talousvaikeuksien takia. Toiminnanjohtaja Toni Aution työsuhde muutetaan osa-aikaiseksi ja talouspäällikkö Ulla Ojaranta siirtyy tekemään töitä puolipäiväisesti. TPS Salibandy ry:n työntekijöille on kevään aikana tiedossa myös lomautuksia.

Puukkokatsomo: Uutta henkeä Suomen Cupiin

Inter ja SJK kohtasivat Suomen Cupin välierissä viime huhtikuussa Kupittaan tekonurmella.

Vaikka jalkapallon Suomen Cup alkaa vasta helmikuussa, jo nyt on selvää, että yhdessä asiassa Cup onnistui.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.