Otteluanalyysi: Inter puristi loppuhetkillä voiton Hakasta

Inter sai ottaa Haka-otteluun kuusi katsojaa. Jokainen heistä sai esittelyn ennen peliä ja oman katsomolohkon. Inter sai ottaa Haka-otteluun kuusi katsojaa. Jokainen heistä sai esittelyn ennen peliä ja oman katsomolohkon. Kuva: Lasse Virtanen

Se näytti jo tasapeliltä. Inter näytti jakavan pisteet Hakan kanssa kotikentällään jalkapalloilun Veikkausliigan taistossa, mikä olisi yllätys ja pettymys. Yksi hyökkäys lisäajan viimeisellä minuutilla muutti kaiken. Interin Matias Ojala käänsi laitaan, josta Taiki Kagayama lähetti suoraan syötöstä pallon matalana takaisin keskellä. Vaihtomies Jesper Engström oli oikeassa paikassa ja sijoitti pallon maaliin. Se oli ratkaisu. Inter löi Hakan 2-1 (1-1).

Hakan valmentaja Teemu Tainio ei pystynyt sulattamaan loppuhetken tappiota, vaan puhui itselleen punaisen kortin pelin päätyttyä. Se tietänee toimitsijakieltoa.

Inter-Haka 2-1 (1-1)

Maalit: 7. Benjamin Källman (Timo Furuholm) 1-0, 30. Eero-Matti Auvinen (Maximus Tainio) 1-1, 90. Jesper Engström (Taiki Kagayama) 2-1.

Yleisöä: 6.

Kentän kunkku: Jesper Engström, Inter. Vaihtomies ei ehtinyt olla kentällä kuin reilut viisi minuuttia, mutta voittomaali on voittomaali. Tärkeä osuma ja pelin kannalta ratkaiseva teko. Engström tekee maaleja harvakseltaan. Edellinen syntyi noin vuosi sitten Ilvestä vastaan. Kaikki lasketaan.

Illan erikoisuus: Loppuunmyyty katsomo ja kauden yleisöennätys Turussa eli kuusi katsojaa. Inter oli arponut kausikorttilaisista kuusi onnekasta, jotka esiteltiin ennen peliä. Jokainen sai oman katsomolohkonsa.. Enempää ei saa nykyrajoituksin katsomoon päästää. Urheiluväki on ollut tyrmistynyt siitä, etteivät portit avaudu tämän enempää. Se on helppo ymmärtää. Naapuruston isossa marketissa käy tuhansia ihmisiä joka päivä, mutta se ei ole terveysriski. Urheilukatsomo sen sijaan on. Miksi? Kyse ei ole pelkästään terveyshuolista vaan siitä, että kauppoja ei noin vain suljeta. Se olisi elinkeinovapauteen puuttumista. Jatkuvaa toimintaa kohdellaan eri tavalla kuin yksittäisiä urheilu- ja kulttuuritapahtumia. Niitä rajoitetaan, koska niitä voidaan rajoittaa. Tämä perustuu lainkäytön hierarkiaan.

Matsin surkeinta: Kaksi hylättyä maalia. Inter Martti Haukioja ampui jo ensimmäisellä minuutilla komean maalin, joka kuitenkin hylättiin paitsiona. Haukioja ei ollut paitsiossa, mutta Timo Furuholm oli paitsioasemassa laukaushetkellä. Vaikuttiko hän peliin? Ei se siltä näyttänyt, mutta erotuomari Mattias Gestranius päätti toisin konsultoituaan avustavaa erotuomaria. Osat vaihtuivat ensimmäisen puoliajan loppuhetkillä. Hakan toppari Luiyi de Lucas nousi kulmapotkutilanteessa maaliluukulle ja pääsi palloon kiinni ennen Inter-vahti Henrik Moisanderia, joka ei tullut tilanteeseen riittävällä ryminällä. Gestranius kuitenkin armahti Moisanderin, hylkäsi maalin ja tuomitsi Interille vapaapotkun Haka-luotsi Tainion voimakkaista prosenteista huolimatta. Jos tilanteessa oli kontakti, se oli varsin kevyt.

Tuhlaajapoika: Tittelin saa kollektiivi nimeltä Interin erikoistilannepuolustaminen. Haka teki kaksi maalia kulmapotkuista, vaikka vain toinen hyväksyttiin. Interin keskuspuolustuksessa on kokoa ja ulottuvuutta, mutta siitä huolimatta hakalaisia oli koko ajan vapaana ja kiinni pallossa. Näin löperöin ottein ei voida jatkaa. Osa-alue vaatii huomattavaa parannusta.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Jesper Engström, Inter. Lopussa kentälle, pari spurttia ja voittomaali. Ja sitten suihkuun. Lyhyt ja tehokas iltapäivä.

Mitä sanottiin?

Jesper Engström, Inter: Laitoin pallon maaliin, ei siinä sen kummempaa. Ei ole hirveästi maaleja tullut tehtyä. Tosi hieno fiilis. Aika tasaista oli tokalla jaksolla, mutta jaksettiin tehdä duunia loppuun asti.

Jose Riveiro, Inter: Jos totta puhutaan, niin ei siinä vaiheessa (pelin lopussa) enää odota, että on paljon tehtävissä. Sitä miettii jo, että saa vain yhden pisteen. Kiva tunne mutta haluaisin saman tunteen jo tunnin pelin jälkeen. Mutta tämä on Veikkausliigaa, eikä joukkueiden ero ole niin suuri kuin joskus arvellaan ennen alkupotkua. Kun täytyy pelata perunapellolla, etu pienenee entisestään. Kotona pitäisi pystyä dominoimaan vastustajaa. Olen pettynyt siitä, ettemme pystyneet pelaamaan paremmin olosuhteiden takia. On vaikeaa olla tarkka, kun pallo pomppii kuin jänis. Hakan erikoistilanteet olivat vaarallisia.

Analyysi: Inter aloitti matsin terävästi. Martti Haukioja teki maalin jo ensimmäisellä minuutilla, mutta se hylättiin paitsiona. Hyväksyttyäkään maalia ei tarvinnut odottaa kauan. Noah Nurmi toi palloa rivakasti ylös ja antoi hyvän pystysyötön Furuholmille, joka käänsi suoraan Benjamin Källmanille. Tämä pani pallon verkkoon. Lisää näytti olevan tulossa, sillä Haka oli koko askeleen perässä. Hurmos kuitenkin haihtui ja peli tasoittui. Haka oli ensimmäisen puoliajan lopussa jopa parempi joukkue ja erityisen vaarallinen erikoistilanteissa. Haka teki kulmapotkuista kaksi maalia, joista tosin vain toinen hyväksyttiin. Toppari Eero-Matti Auvinen pääsi Maximus Tainion kulmapotkuun kiinni ennen Noah Nurmea ja ohjasi pallon Inter-maaliin.

Mitä tapahtui? Haka onnistui saamaan vauhtia pois pelistä. Interin valmentaja Jose Riveiro moitti epätasaista kenttää. Pallo pomppii kuin jänis. Inter koettaa pelata linjojen väleihin ja taskuihin ja kun pallo ei tottele, vastustaja pääsee riistoihin ja nopeisiin tilanteenvaihtoihin. Kenttä ei siis kannusta riskinottoon eikä suosi Interin pelitapaa.

Jotain kuitenkin muutenkin puuttui alun jälkeen. Yritys oli rajua. Sen puutteesta ei voi Interiä syyttää. Hyökkääjät tekivät rajusti töitä, mutta jäivät vaille laatupalloja. Paikkoja ei avautunut. Peli oli puskemista. Källman sai maalitilinsä auki, mikä on tärkeää hyökkääjälle. Hän oli vahva kaksinkamppailuissa, mutta kaipaisi parempaa tarjoilua. Taiki Kagayama kantoi suurta vastuuta pelintekemisestä. Hänen pelitekonsa olivat suurelta osalta järkeviä ja mielekkäitä.

Ansaitsiko Inter voiton? Jalkapallossa ei ansaita mitään. Maalit ratkaisevat. Enemmän maaleja tehnyt ansaitsee voiton. Eikä voittomaali ollut edes onnekas, vaan näyttävän hyökkäyksen tulos.

Hakaa kävi silti lähes sääliksi. On ankaraa hävitä loppuhetkillä, vaikka pelisuunnitelma on toiminut hyvin. Pelin jälkeen valmentaja Tainio proput paloivat, eikä Gestranius kuunnellut urputusta, vaan nosti punaisen kortin. Jos veikata pitää, niin todennäköisesti protesti kohdistui Hakan hylättyyn maaliin. Se olisi voinut olla käännekohta pelissä.

Inter (3-4-3): Henrik Moisander; Juuso Hämäläinen (86. Jesper Engström), Noah Nurmi (72. Arttu Hoskonen), Rick Ketting; Martti Haukioja, Anthony Annan, Aleksi Paananen (83. Matias Ojala), Juho Hyvärinen (72. Lassi Järvenpää); Timo Furuholm, Taiki Kagayama, Benjamin Källman.

Haka (4-3-3): Mika Hilander; Henri Malundama, Eero-Matti Auvinen, Luiyi de Lucas, Niklas Friberg; Jacob Bushue, Janne-Pekka Laine (64. Jami Kyöstilä), Maximus Tainio (89. Tino Purme); Samuel Chidi (64. Hussein Mohamed), Andrija Bosnjak (79. Jesse Huhtala), Ishmael Yartey.

Erotuomari: Mattias Gestranius.

Varoitukset: Chidi ja Tainio, Haka. Nurmi ja Hämäläinen, Inter.

Ulosajo: 90. Teemu Tainio, Haka.

Lasse Virtanen

Sovinnon tie heinäkuussa Taidekappelissa

Turun Taidekappelissa on heinäkuussa 2021 esillä Meri-Pauliina Sundénin taidenäyttely Sovinnon tie . Kun Sundén lähti maalaamaan näyttelyyn tulevaa teossarjaa, hän halusi tutkia pyhän merkitystä.

Kesän asuntokauppa käy vilkkaana

Kuluttajien kiinnostus asunnonvaihtoon on säilynyt korkealla tasolla loppukeväällä. Oman lisänsä aktiviteettiin tuo toisen koronavuoden myötä vilkkaana jatkuva loma-asuntokauppa. Kun talouden elpyminen ja positiiviset uutiset jatkuvat kesällä, ei ole mitään syytä odottaa suurempaa murrosta tai taitekohtaa asuntomarkkinoiden tunnelmaan lähikuukausina. Jo nyt kesäkuulle sovittujen asuntokauppojen määrät kertovat, että kesäkuu tulee olemaan edelleen erittäin vilkas kauppakuukausi kaikissa kasvukeskuksissa.

Varsinais-Suomi siirtyy koronan perustasolle keskiviikkona

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä kokoontui 15. kesäkuuta ja päätti alueen siirtymisestä kiihtymisvaiheesta perustasolle huomisesta 16. kesäkuuta alkaen. Koronatilanne on pysynyt rauhallisena ja kaikki perustason edellytykset täyttyvät.

Yksilölliset tunnekokemukset oppimistilanteessa ovat tilannesidonnaisia ja yhteydessä toisiinsa

Opiskelijoiden yksilölliset tunnekokemukset ovat sidoksissa paitsi opiskelijaryhmään ja oppimissuoritukseen myös opettajan tunnekokemuksiin sekä toimintaan luokkahuoneessa. Tunnekokemuksien moninaisuus paljastuu kasvatustieteiden maisteri Tarja Pietarisen Turun yliopistolle tekemässä väitöstutkimuksessa. Pietarisen mukaan tunnekokemukset myös muuttuvat oppimistilanteen kuluessa.

Merkittävä osa työikäisistä ei siirtynyt etätöihin pandemia-aikana

Pandemiarajoitukset kasvattivat viikoittain tehtävän etätyön määrää ja etätöitä halutaan jatkossakin tehdä enemmän kuin ennen pandemiaa, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin vuosittainen viestintäverkkojen ja -palvelujen käyttöä kartoittava kuluttajatutkimus. Merkittävä osa työikäisistä ei kuitenkaan pysty työtehtäviensä luonteen takia tekemään lainkaan etätöitä.

Viemäri- ja vesijohtotyö Kauppias Hammarin kadulla ja Kuusikujalla vuoden loppuun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö jatkuu Kauppias Hammarin kadulla. Kaivutyö on tällä hetkellä Kauppias Hammarin kadun ja Koivukadun risteyksen kohdalla. Kaivutyö etenee siitä kohti Petäjäkadun risteystä. Kaivun kohdalla katu on katkaistu liikenteeltä. Kiertotie Koivukadun ja Petäjäkadun kautta.

Johan Ivarsson ja TPS jatkosopimukseen

Turun Palloseura ja ruotsalaispuolustaja Johan Ivarsson ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen. 25-vuotias Ivarsson debytoi viime kaudella Liigassa TPS:n paidassa. Runkosarjassa syntyi 51 otteluun 13 tehopistettä ja pudotuspeleissä Ivarsson esiintyi nousujohteisesti takalinjoilla.

Turun ensimmäiset tölkkiahmatit avautuivat Länsikeskuksen Citymarketissa

K-Citymarket Länsikeskuksessa voi nyt palauttaa juomapakkaukset entistä huomattavasti nopeammin. Kauppaan on avattu kaksi Tomra R1 -automaattia, jonne tölkit ja muovipullot voi kaataa suoraan kassista. Laite nielaisee kerralla jopa yli sata tölkkiä ja muovipulloa. Lasipulloja kone ei hyväksy, vaan ne tulee palauttaa perinteisiin automaatteihin.

Turku maalaa sateenkaaren Teatterisillalle

Turku maalaa sateenkaaren värit Aurajoen ylittävälle Teatterisillalle.

Turku maalaa sateenkaaren värit Aurajoen ylittävälle Teatterisillalle korostamaan kaupungin arvoja suvaitsevaisuudesta ja vastuullisuudesta. Sateenkaari maalataan sillalle kesäkuun aikana ja se on paikallaan elokuun loppuun saakka.

TPS:n ja Elias Laitamäen tiet eroavat

Turun Palloseura ja puolustaja Elias Laitamäki ovat purkaneet tulevaa kautta koskeneen pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä.

Parainen kalleimpia mökkeilykuntia

Suomen Omakotiliitto ry:n selvityksen mukaan kalleimpia kunnallismaksuja mökkiläinen joutuu pulittamaan Savonlinnassa, Kuopiossa, Mikkelissä, Mäntyharjulla, Paraisilla, Kangasalla ja Lohjalla. Kunnat ovat samat kuin viime vuonna, vain niiden keskinäinen järjestys on hieman muuttunut. Edullisinta on sen sijaan Oulussa, Porissa, Kouvolassa, Rovaniemellä, Pälkäneellä ja Ylöjärvellä.

Kääräise cantaloupe kinkkuun

Cantaloupemeloni on muita meloneja voimakkaamman makuinen. Siksi se onkin suosittu raaka-aine ruokaisissa salaateissa tai ilmakuivattuun kinkkuun kääräistynä. Sen hedelmäliha on väriltään oranssia ja näyttävän näköistä. Kypsän cantaloupemelonin tunnistaa tuoksusta. Kypsänä se kannattaa säilyttää aina jääkaapissa, koska cantaloupemeloni on meloneista heikoimmin säilyvä.

Vinkkejä hyötykasvien viljelyyn somesta

Marttaliitto ja Dodo ry vastaavat aloittelevien kotipuutarhureiden kysymyksiin somekampanjassaan, joka päättyy 13. kesäkuuta. Koronan myötä kiinnostus puutarhanhoitoon ja vihannesten viljelyyn on kasvanut. Kampanjassa annetaan vinkkejä vastuulliseen puutarhanhoitoon ja helppoja ohjeita hyötykasvien viljelyyn. Kampanja toteutetaan Marttaliiton ja Dodon somekanavissa ja kampanjasivuilla.

Varhaiskasvatusikäisten eri kieli- ja kulttuuritaustaisten lasten osallisuus ja oppiminen mahdollistuvat leikissä

Eri kieli- ja kulttuuritaustaiset lapset tarvitsevat tukea erityisesti varhaiskasvatuksen vuorovaikutustilanteisiin kiinnittymiseen, selviää kasvatustieteiden maisteri Outi Arvolan Turun yliopistoon tekemästä väitöstutkimuksessa. Tuloksissa korostui yhteys leikkiin, erityisesti mielikuvaleikkiin, sillä lasten osallisuus näkyi erityisesti roolileikkitilanteissa ja kaverisuhteissa.

Paraisten koronarokotukset laajenevat 30 vuotta täyttäneisiin

30 vuotta täyttäneet paraislaiset voivat varata ajan koronarokotukseen tiistaista 15. kesäkuuta kello 13 lähtien verkkosivuillamme Paraisten kaupungin verkkosivujen kautta tai soittamalla numeroon 02-454 5200. Ajanvarausnumero on auki maanantaista torstaihin kello 13–15.

Historian ja tulevaisuuden museon konseptia suunnitellaan yhdessä tulevien käyttäjien kanssa

Turkuun tuleva Historian ja tulevaisuuden museo kutsuu turkulaisia ja muita suomalaisia vastaamaan kyselyyn, jonka tavoitteena on asiakasymmärryksen syventäminen. Kyselyyn voi vastata verkossa 30. kesäkuuta saakka.

Kristian Tuohilammesta Tuto Hockeyn kapteeni

31-vuotias Kristian Tuohilampi on valittu Tuto Hockeyn kapteeniksi kaudelle 2021-2022. Tuohilampi seuraa tehtävässä kolme ja puoli kautta toiminutta Jere Karlssonia , joka siirtyi uusien haasteiden pariin Ranskan pääsarjaan.

Nummen sunnuntaista väkivaltarikosta tutkitaan murhana ja murhan yrityksenä

Lounais-Suomen poliisi jatkaa sunnuntaina Turussa tapahtuneen väkivallanteon selvittämistä. Asiaa tutkitaan murhana ja murhan yrityksenä. Epäilty on alustavassa puhutuksessa myöntänyt tapahtumat pääpiirteittäin.

Kaupunki

Urheilu

Johan Ivarsson ja TPS jatkosopimukseen

Turun Palloseura ja ruotsalaispuolustaja Johan Ivarsson ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen. 25-vuotias Ivarsson debytoi viime kaudella Liigassa TPS:n paidassa. Runkosarjassa syntyi 51 otteluun 13 tehopistettä ja pudotuspeleissä Ivarsson esiintyi nousujohteisesti takalinjoilla.

TPS:n ja Elias Laitamäen tiet eroavat

Turun Palloseura ja puolustaja Elias Laitamäki ovat purkaneet tulevaa kautta koskeneen pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä.

Kristian Tuohilammesta Tuto Hockeyn kapteeni

31-vuotias Kristian Tuohilampi on valittu Tuto Hockeyn kapteeniksi kaudelle 2021-2022. Tuohilampi seuraa tehtävässä kolme ja puoli kautta toiminutta Jere Karlssonia , joka siirtyi uusien haasteiden pariin Ranskan pääsarjaan.

TPS:n Liiga-kausi alkaa Raumalta 9. syyskuuta

Turun Palloseuran Liiga-kausi 2021–2022 käynnistyy torstaina 9. syyskuuta Raumalla. Tuolloin kauden avausottelussa iskevät yhteen viime kauden finalistit Lukko ja TPS.

TPS kiinnitti Niklas Arellin puolustukseen

Turun Palloseura on solminut vuoden mittaisen sopimuksen ruotsalaispuolustaja Niklas Arellin kanssa. 30-vuotias Arell siirtyy TPS:n paitaan Ruotsin pääsarjasta HV71:n riveistä.

Kolme turkulaista salibandyn leiriryhmään

Salibandyn miesten maajoukkue leireilee Eerikkilän urheiluopistolla 12.–15. kesäkuuta. Maajoukkueen päätavoitteena on puolen vuoden päässä odottavat MM-kotikisat. TPS:stä kesäkuun leiriryhmään mahtuivat maalivahti Oskari Fälden sekä kenttäpelaajista Miko Kailiala ja Lauri Stenfors . Kaikkiaan päävalmentaja Petteri Nykky valitsi leirille 24 pelaajaa. MM-kisat pelataan Helsingissä 3.–11. joulukuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.