Kävijämäärät putosivat mutta keskiostos kasvoi kauppakeskuksissa

Koronavuosi 2020 oli kauppakeskuksille vaikea. Koronavuosi 2020 oli kauppakeskuksille vaikea. Kuva: Timo Jakonen

Viime vuosi oli kauppakeskuksille vaikea. Kauppakeskusten yhteenlaskettu myynti laski yli kymmenen prosenttia ja kävijämäärät yli 20 prosenttia. Keskiostos kauppakeskuksissa kuitenkin kasvoi. Ydinkeskustojen kauppakeskusten kasvu pysähtyi, kun ihmiset siirtyivät käyttämään paikallisten ja alueellisten kauppakeskusten palveluita. Poikkeusvuosi toi kauppakeskuksiin myös runsaasti uusia palveluita.

Kauppakeskukset hiljentyivät keväällä 2020 koronapandemian tuomien rajoitusten vuoksi. Kauppakeskusten vertailukelpoinen myynti laski 11 prosenttia ja kävijämäärät 22 prosenttia, selviää Suomen Kauppakeskusyhdistyksen kauppakeskuksilta keräämien tietojen pohjalta.

Pandemia-aika nosti kauppakeskusten keskiostosta 17 prosenttia vuodesta 2019 vuoteen 2020, ja vuoden ehdottomiin voittajiin kuuluvat päivittäistavarakaupat ja verkkokauppa. Päivittäistavarakaupan myynti kauppakeskuksissa nousi kolme prosenttia.

– Koronapandemia näkyi kauppakeskuksissa ympäri Suomen. Asiakkaat suosivat lähikeskuksia sekä isompia alueellisia kauppakeskuksia, joissa on kattavat päivittäistavarakaupan palvelut, Suomen Kauppakeskusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja ja Prometheus Partnersin toimitusjohtaja Terhi Sell kertoo.

Koronarajoitukset iskivät eritoten ydinkeskustojen kauppakeskuksiin. Asiakkaat siirtyivät keskustojen palveluista omiin lähikauppakeskuksiin. Nämä paikalliset ja alueelliset kauppakeskukset palautuivatkin koronapandemian tuomista rajoituksista verrattaen nopeasti.

Sell muistuttaa, että moni yhteiskunnan tärkeä palvelu on tätä nykyä sijoittunut kauppakeskuksiin ja ne ovat tärkeitä kohtaamisen ja asioimisen paikkoja.

– Samalla kauppakeskusten merkitys yrittämisen paikkana on korostunut.

Päivittäistavarakauppa on vetänyt hyvin koronasta huolimatta, mutta monelle muulle toimialalle viime vuosi oli vaikea, sanoo myös Mall of Triplan kauppakeskusjohtaja Kati Kivimäki.

– Mall of Triplassa kävijämäärä romahti koronaepidemian alkuvaiheessa keväällä 2020, mutta lähti kesän jälkeen jälleen kasvuun. Triplassa tehtiin hartiavoimin töitä turvallisen asioinnin eteen sekä panostettiin markkinointiin. Nyt kun tulevaisuus näyttää jälleen positiivisemmalta, on hyvä lähteä rakentamaan myös kauppakeskusten paluuta normaaliin arkeen, kertoo Mall of Triplan kauppakeskusjohtaja Kivimäki.

Liiketilojen vuokrausaste onkin pysynyt poikkeusvuodesta huolimatta korkeana. Vuoden 2020 lopussa lähes 94 prosenttia kauppakeskusten liiketiloista oli vuokrattuna. Luku pohjautuu KTI Kiinteistötiedon tekemään vertailuun, jossa on mukana yhteensä 43 kauppakeskusta.

Kauppakeskuksissa otettiin viime vuonna käyttöön erilaisia palveluita turvallisen asioinnin mahdollistamiseksi. 

Tampereen Ratinassa ja Kuopion Matkuksessa avattiin liikunta- ja aktiviteettipuistot kauppakeskuksen piha-alueelle, Helsingin Mall of Triplassa otettiin käyttöön useamman liikkeen yhteinen verkkokauppa ja Espoon rakenteilla olevaa Lippulaiva-kauppakeskusta on esitelty lähialueen asukkaille ja sidosryhmille virtuaalikierroksilla. 

Pitkään jatkunut poikkeustilanne ruokkii uusia ideoita, Sell sanoo.

– Kauppakeskuksissa on kerätty lahjoituksia vähävaraisille perheille, perustettu mehiläistarhoja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja tehty erilaisia kampanjoita ohjeistamaan turvallisesta asioimisesta koronapandemian aikana. 

Kauppakeskuksissa kiinnitettiin vuoden aikana erityistä huomiota asiakkaiden turvallisuuteen. Asiakkaita ohjeistettiin turvallisesta asioimisesta muun muassa kuulutuksilla, julisteilla ja lattiatarroilla, käytäville ja sisäänkäynneille lisättiin käsidesiautomaatteja sekä tehostettiin siivoamista ja kosketuspintojen desinfiointia.

Useissa kauppakeskuksissa tehtiin viime vuoden aikana auditointeja, joilla varmistettiin, että kauppakeskukset ovat myös poikkeustilanteessa turvallinen ja viihtyisä paikka asioida ja työskennellä.

Terveyden ja turvallisuuden näkökulmasta kauppakeskukset ovat suoriutuneet korona-ajasta erinomaisesti ja toiminnan nopeus muuttuneissa rajoitustilanteissa on ollut ensiluokkaista, muistuttaa REDIn kauppakeskusjohtaja Aleksi Salminen.

– Rokotettujen määrän kasvaessa ja rajoitusten poistuessa uskon vakaasti kauppakeskusten kävijämäärien palautuvan vähintään koronaa edeltävälle tasolle, Salminen sanoo.

Salmisen lailla Mall of Triplan kauppakeskusjohtaja Kati Kivimäki katsoo optimistisesti tulevaan.

– Olemme tehneet valtavasti työtä sen eteen, että selviytyisimme vuokralaisten kanssa yhdessä tästä vaikeasta tilanteesta. Mall of Triplassa vain muutamia liikkeitä on joutunut lopettamaan, mutta myös uusia avauksiakin on tullut ja Suomen markkinoille on rantautunut jopa uusia ketjuja, iloitsee Kivimäki.

Tulokset perustuvat Suomen Kauppakeskusyhdistyksen kauppakeskuksilta keräämiin tietoihin sekä KKY:n ja KTI Kiinteistötieto Oy:n myynti- ja kävijäindeksiin, jonka uusimmassa päivityksessä on mukana 43 kauppakeskusta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Sovinnon tie heinäkuussa Taidekappelissa

Turun Taidekappelissa on heinäkuussa 2021 esillä Meri-Pauliina Sundénin taidenäyttely Sovinnon tie . Kun Sundén lähti maalaamaan näyttelyyn tulevaa teossarjaa, hän halusi tutkia pyhän merkitystä.

Kesän asuntokauppa käy vilkkaana

Kuluttajien kiinnostus asunnonvaihtoon on säilynyt korkealla tasolla loppukeväällä. Oman lisänsä aktiviteettiin tuo toisen koronavuoden myötä vilkkaana jatkuva loma-asuntokauppa. Kun talouden elpyminen ja positiiviset uutiset jatkuvat kesällä, ei ole mitään syytä odottaa suurempaa murrosta tai taitekohtaa asuntomarkkinoiden tunnelmaan lähikuukausina. Jo nyt kesäkuulle sovittujen asuntokauppojen määrät kertovat, että kesäkuu tulee olemaan edelleen erittäin vilkas kauppakuukausi kaikissa kasvukeskuksissa.

Varsinais-Suomi siirtyy koronan perustasolle keskiviikkona

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä kokoontui 15. kesäkuuta ja päätti alueen siirtymisestä kiihtymisvaiheesta perustasolle huomisesta 16. kesäkuuta alkaen. Koronatilanne on pysynyt rauhallisena ja kaikki perustason edellytykset täyttyvät.

Yksilölliset tunnekokemukset oppimistilanteessa ovat tilannesidonnaisia ja yhteydessä toisiinsa

Opiskelijoiden yksilölliset tunnekokemukset ovat sidoksissa paitsi opiskelijaryhmään ja oppimissuoritukseen myös opettajan tunnekokemuksiin sekä toimintaan luokkahuoneessa. Tunnekokemuksien moninaisuus paljastuu kasvatustieteiden maisteri Tarja Pietarisen Turun yliopistolle tekemässä väitöstutkimuksessa. Pietarisen mukaan tunnekokemukset myös muuttuvat oppimistilanteen kuluessa.

Merkittävä osa työikäisistä ei siirtynyt etätöihin pandemia-aikana

Pandemiarajoitukset kasvattivat viikoittain tehtävän etätyön määrää ja etätöitä halutaan jatkossakin tehdä enemmän kuin ennen pandemiaa, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin vuosittainen viestintäverkkojen ja -palvelujen käyttöä kartoittava kuluttajatutkimus. Merkittävä osa työikäisistä ei kuitenkaan pysty työtehtäviensä luonteen takia tekemään lainkaan etätöitä.

Viemäri- ja vesijohtotyö Kauppias Hammarin kadulla ja Kuusikujalla vuoden loppuun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö jatkuu Kauppias Hammarin kadulla. Kaivutyö on tällä hetkellä Kauppias Hammarin kadun ja Koivukadun risteyksen kohdalla. Kaivutyö etenee siitä kohti Petäjäkadun risteystä. Kaivun kohdalla katu on katkaistu liikenteeltä. Kiertotie Koivukadun ja Petäjäkadun kautta.

Johan Ivarsson ja TPS jatkosopimukseen

Turun Palloseura ja ruotsalaispuolustaja Johan Ivarsson ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen. 25-vuotias Ivarsson debytoi viime kaudella Liigassa TPS:n paidassa. Runkosarjassa syntyi 51 otteluun 13 tehopistettä ja pudotuspeleissä Ivarsson esiintyi nousujohteisesti takalinjoilla.

Turun ensimmäiset tölkkiahmatit avautuivat Länsikeskuksen Citymarketissa

K-Citymarket Länsikeskuksessa voi nyt palauttaa juomapakkaukset entistä huomattavasti nopeammin. Kauppaan on avattu kaksi Tomra R1 -automaattia, jonne tölkit ja muovipullot voi kaataa suoraan kassista. Laite nielaisee kerralla jopa yli sata tölkkiä ja muovipulloa. Lasipulloja kone ei hyväksy, vaan ne tulee palauttaa perinteisiin automaatteihin.

Turku maalaa sateenkaaren Teatterisillalle

Turku maalaa sateenkaaren värit Aurajoen ylittävälle Teatterisillalle.

Turku maalaa sateenkaaren värit Aurajoen ylittävälle Teatterisillalle korostamaan kaupungin arvoja suvaitsevaisuudesta ja vastuullisuudesta. Sateenkaari maalataan sillalle kesäkuun aikana ja se on paikallaan elokuun loppuun saakka.

TPS:n ja Elias Laitamäen tiet eroavat

Turun Palloseura ja puolustaja Elias Laitamäki ovat purkaneet tulevaa kautta koskeneen pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä.

Parainen kalleimpia mökkeilykuntia

Suomen Omakotiliitto ry:n selvityksen mukaan kalleimpia kunnallismaksuja mökkiläinen joutuu pulittamaan Savonlinnassa, Kuopiossa, Mikkelissä, Mäntyharjulla, Paraisilla, Kangasalla ja Lohjalla. Kunnat ovat samat kuin viime vuonna, vain niiden keskinäinen järjestys on hieman muuttunut. Edullisinta on sen sijaan Oulussa, Porissa, Kouvolassa, Rovaniemellä, Pälkäneellä ja Ylöjärvellä.

Kääräise cantaloupe kinkkuun

Cantaloupemeloni on muita meloneja voimakkaamman makuinen. Siksi se onkin suosittu raaka-aine ruokaisissa salaateissa tai ilmakuivattuun kinkkuun kääräistynä. Sen hedelmäliha on väriltään oranssia ja näyttävän näköistä. Kypsän cantaloupemelonin tunnistaa tuoksusta. Kypsänä se kannattaa säilyttää aina jääkaapissa, koska cantaloupemeloni on meloneista heikoimmin säilyvä.

Vinkkejä hyötykasvien viljelyyn somesta

Marttaliitto ja Dodo ry vastaavat aloittelevien kotipuutarhureiden kysymyksiin somekampanjassaan, joka päättyy 13. kesäkuuta. Koronan myötä kiinnostus puutarhanhoitoon ja vihannesten viljelyyn on kasvanut. Kampanjassa annetaan vinkkejä vastuulliseen puutarhanhoitoon ja helppoja ohjeita hyötykasvien viljelyyn. Kampanja toteutetaan Marttaliiton ja Dodon somekanavissa ja kampanjasivuilla.

Varhaiskasvatusikäisten eri kieli- ja kulttuuritaustaisten lasten osallisuus ja oppiminen mahdollistuvat leikissä

Eri kieli- ja kulttuuritaustaiset lapset tarvitsevat tukea erityisesti varhaiskasvatuksen vuorovaikutustilanteisiin kiinnittymiseen, selviää kasvatustieteiden maisteri Outi Arvolan Turun yliopistoon tekemästä väitöstutkimuksessa. Tuloksissa korostui yhteys leikkiin, erityisesti mielikuvaleikkiin, sillä lasten osallisuus näkyi erityisesti roolileikkitilanteissa ja kaverisuhteissa.

Paraisten koronarokotukset laajenevat 30 vuotta täyttäneisiin

30 vuotta täyttäneet paraislaiset voivat varata ajan koronarokotukseen tiistaista 15. kesäkuuta kello 13 lähtien verkkosivuillamme Paraisten kaupungin verkkosivujen kautta tai soittamalla numeroon 02-454 5200. Ajanvarausnumero on auki maanantaista torstaihin kello 13–15.

Historian ja tulevaisuuden museon konseptia suunnitellaan yhdessä tulevien käyttäjien kanssa

Turkuun tuleva Historian ja tulevaisuuden museo kutsuu turkulaisia ja muita suomalaisia vastaamaan kyselyyn, jonka tavoitteena on asiakasymmärryksen syventäminen. Kyselyyn voi vastata verkossa 30. kesäkuuta saakka.

Kristian Tuohilammesta Tuto Hockeyn kapteeni

31-vuotias Kristian Tuohilampi on valittu Tuto Hockeyn kapteeniksi kaudelle 2021-2022. Tuohilampi seuraa tehtävässä kolme ja puoli kautta toiminutta Jere Karlssonia , joka siirtyi uusien haasteiden pariin Ranskan pääsarjaan.

Nummen sunnuntaista väkivaltarikosta tutkitaan murhana ja murhan yrityksenä

Lounais-Suomen poliisi jatkaa sunnuntaina Turussa tapahtuneen väkivallanteon selvittämistä. Asiaa tutkitaan murhana ja murhan yrityksenä. Epäilty on alustavassa puhutuksessa myöntänyt tapahtumat pääpiirteittäin.

Kaupunki

Urheilu

Johan Ivarsson ja TPS jatkosopimukseen

Turun Palloseura ja ruotsalaispuolustaja Johan Ivarsson ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen. 25-vuotias Ivarsson debytoi viime kaudella Liigassa TPS:n paidassa. Runkosarjassa syntyi 51 otteluun 13 tehopistettä ja pudotuspeleissä Ivarsson esiintyi nousujohteisesti takalinjoilla.

TPS:n ja Elias Laitamäen tiet eroavat

Turun Palloseura ja puolustaja Elias Laitamäki ovat purkaneet tulevaa kautta koskeneen pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä.

Kristian Tuohilammesta Tuto Hockeyn kapteeni

31-vuotias Kristian Tuohilampi on valittu Tuto Hockeyn kapteeniksi kaudelle 2021-2022. Tuohilampi seuraa tehtävässä kolme ja puoli kautta toiminutta Jere Karlssonia , joka siirtyi uusien haasteiden pariin Ranskan pääsarjaan.

TPS:n Liiga-kausi alkaa Raumalta 9. syyskuuta

Turun Palloseuran Liiga-kausi 2021–2022 käynnistyy torstaina 9. syyskuuta Raumalla. Tuolloin kauden avausottelussa iskevät yhteen viime kauden finalistit Lukko ja TPS.

TPS kiinnitti Niklas Arellin puolustukseen

Turun Palloseura on solminut vuoden mittaisen sopimuksen ruotsalaispuolustaja Niklas Arellin kanssa. 30-vuotias Arell siirtyy TPS:n paitaan Ruotsin pääsarjasta HV71:n riveistä.

Kolme turkulaista salibandyn leiriryhmään

Salibandyn miesten maajoukkue leireilee Eerikkilän urheiluopistolla 12.–15. kesäkuuta. Maajoukkueen päätavoitteena on puolen vuoden päässä odottavat MM-kotikisat. TPS:stä kesäkuun leiriryhmään mahtuivat maalivahti Oskari Fälden sekä kenttäpelaajista Miko Kailiala ja Lauri Stenfors . Kaikkiaan päävalmentaja Petteri Nykky valitsi leirille 24 pelaajaa. MM-kisat pelataan Helsingissä 3.–11. joulukuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.