Otteluanalyysi: TPS:lle katkera tasapeli miesylivoimasta huolimatta

Katsojia ei stadionille päästetty, mutta fanit muistivat kauden avausta aidan ulkopuolellakin. Katsojia ei stadionille päästetty, mutta fanit muistivat kauden avausta aidan ulkopuolellakin. Kuva: Lasse Virtanen

Peli näytti jo selvältä. TPS johti Joakim Latosen maalilla ja hallitsi, kun VPS:n toppari Alieu Ceesay sai toisen varoituksen ja lensi kentältä. TPS pääsi pelaamaan miesylivoimalla. Mitä voisi tapahtua? Juuri se tapahtui.

TPS passivoitui ja menetti otteensa. VPS sen sijaan hivutti peliä TPS:n kenttäpuoliskolle. Tasoitus syntyi, kun pallo kimmahti boksin sisällä Steven Morrisseylle, joka otti sen Juri Kinnusen ja Juhani Pikkaraisen välissä rinnalla haltuun ja nosti pallon takakulmaan yli hölmistyneen maalivahti Jere Koposen. Niinhän siinä sitten kävi, että jalkapallon Ykkösen avauskamppailu TPS:n ja VPS:n välillä päättyi tasalukemiin 1-1.

Tasapeli maistui TPS-leirissä tappiolta, sillä voitto olisi pitänyt pystyä varmistamaan ylivoimalla. Ennakkokaavailuihin nähden tulos ei ollut huono, sillä VPS tiedettiin hyväksi joukkueeksi.

TPS-VPS 1-1 (1-0)

Maalit: 11. Joakim Latonen 1-0, 85. Steven Morrissey 1-1.

Yleisöä: -

Kentän kunkku: Alim Moundi, TPS. Vakuuttava esitys TPS:n keskialueen pohjalla. Moundi on ennenkin ollut hyvä kaksinkamppailussa ja varma katkoissa, mutta aikaisempien kausien höntyily loisti poissaolollaan. Ei menetyksiä, ei harhasyöttöjä. Hyvää pelinlukua ja pallo varmasti omille. Tästä on hyvä jatkaa. Oli tehdä maalin pelin lopussa, mutta maalivahti Tuomas Pöyhönen torjui pallon riman alta.

Matsin surkeinta: VPS:n toppari Alieu Ceesay hankki vajaassa kymmenessä minuutissa kaksi varoitusta ja lensi 64. minuutilla kentältä. Ceesay myöhästyi ja rappasi Albijon Muzacia jaloille. Punaiselle ei ollut vaihtoehtoa. Peli vaikutti taputellulta. Toisin kävi. TPS passivoitui, VPS alkoi pelata riskillä. Se kannatti, vierailijoille. Kun VPS tasoitti, se ei oikeastaan ollut enää yllätys, vaikkei keltapaidoilla juuri muita tilanteita ollutkaan.

Tuhlaajapoika: Albijon Muzaci, TPS. Muzaci teki hyvän työpäivän kärkimiehenä. Juoksukilometrejä kertyi paljon, samoin kaksinkamppailuja ja ratkaisut olivat järkeviä. Mutta maali jäi tekemättä. Paikkoja oli kaksi. Moundi vapautti Muzacin pystysyötöllä maalintekoon, mutta laukaus painui ohi. Loppuhetkillä Muzaci puski Kinnusen kulmapotkun takatolppaan.

Illan erikoisuus: Yleisöä ei stadionille päästetä, mutta hätä keinot keksii. Yksi katsoja oli jäähallin puoleisessa päädyssä Janneniskan nostoauton korissa korkealla päätykatsomon yläpuolella. Hyvä näkymä, mutta kylmähkö katsomopaikka. Poliisilta oli kysytty lupaa, mutta sellaista ei tarvittu. Kai tämä mielenosoituksestakin kävi.

Kuka pääsi helpoimmalla?: TPS:n maalivahti Jere Koposella oli kurja ilta. Ei yhtään torjuntaa, eikä torjuttavaa oikeastaan ollutkaan. Ensimmäisellä puoliajalla pääsi peittämään Morrisseyn keskitystä sen verran, että Riku Jääskän pusku painui yli. Morrisseyn nosto painui sitten takakulmaan, eikä mitään ollut tehtävissä. Muuten hommia ei ollut.

Mitä sanottiin?:

Jonatan Johansson, TPS: Kokonaisuutena olen tosi tyytyväinen peliin. Se oli meidän hallussa. Alku oli meidän. Nuori ryhmä on vähän naiivi. Ne (VPS) satsasivat, kun ei ollut mitään hävittävää. Rupesimme pelaamaan eri lailla vain sen takia, että meillä oli 11 jätkää. Se oli vähän pettymys. Maali oli kannaltamme katastrofi. Pitää pelata 90 minuuttia, ei 80 tai 85 minuuttia. Pelaajilla oli kokemuksen puutetta näistä tilanteista. Yhdellätoista yhtätoista vastaan olimme parempi joukkue. Jalkapallo on julmaa.

Jukka Karjalainen, VPS: Peli oli sellainen kuin odotettiinkin. Hirveätä taistelua. Olosuhteet vaikuttavat peliin aika paljon. Saatiin punainen kortti ja vaikutti entistäkin enemmän. Olen kyllä ylpeä joukkueesta. Päästiin tulemaan tasoihin, taisteltiin loppuun asti ja saatiin ansaittu piste. Ote alkoi siirtymään meille jo ensimmäisellä puoliajalla. TPS dominoi alkua. Tuli se punainen ja varmaan odotettiin, että se takaa-ajo jäi siihen, mutta jätkät olivat päättäneet, että tänään tullaan tasoihin. Sen ne tekivät. Piste alivoimalla on hirmu hyvä tulos.

Analyysi: Ykkösen kausi käynnistyi kärkikamppailulla. Nolliltahan joka joukkue lähtee sarjaan, mutta ennakkoveikkailuissa VPS:aa on pidetty suosikkina nousijaksi ja TPS:aa karsijaksi eli sarjan kakkoseksi. Eivät ennakkoveikkailut turhia olleet. Hyvistä joukkueista on kyse, sarjan kärkipäästä.

Tasoero oli silti melkoinen etenkin ottelun alussa. TPS:n pallonhallinta ja syöttöpeli oli melko valmiin oloista ottaen huomioon, että kyse oli kauden avauksesta. TPS hallinta palkittiin heti. Sonny Hilton uunotti pakki Arttu Nuutista rangaistusalueella. Latonen pääsi ampumaan, mutta kuti epäonnistui. Pallossa oli kiinni myös Muzaci ennen kuin Latonen sai toisen mahdollisuuden ja onnistui.

TPS hallitsi peliä ja pyöritti, mutta murtautuminen oli vaikeaa, sillä VPS oli pakkautunut tiiviiksi rykelmäksi. VPS sai ensimmäisen kunnollisen hyökkäyksen aikaiseksi reilun puolen tunnin pelin jälkeen, kun Morrissey murtautui laidasta päätyyn. Jääskän pusku painui kuitenkin yli. Kenttäpeli tasoittui, mutta TPS loi silti enemmän painetta ja oli enemmän sen näköinen, että kykenee maalintekoon.

Ceesayn ulosajo oli käännekohta. Oli jokseenkin hämmästyttävää, ettei kotijoukkue enää yhden miehen ylivoimalla pystynytkään samanlaiseen pallonhallintaan kuin siihen asti. Toki osansa oli VPS:lläkin. Se teki vaihtoja, otti enemmän riskiä ja väänsi peliä kohti TPS-maalia. Sieltähän se tasoitus tuli, kuin tyhjästä. Tasakentällisin TPS oli pykälää parempi, mutta vajaalla taistellessaan VPS ansaitsi tasapelin. Sen taistelutahtoa ja rohkeutta ei pidä vähätellä.

Vaikka lopputulos oli pettymys, TPS:ssa oli monta onnistujaa. Fulhamista lainassa oleva Sonny Hilton on hyvä lisä TPS-rosteriin. Hilton ei sohlaa, vaan tekee järkeviä pelitekoja ja lukee peliä hyvin. Hän on taitava pallon kanssa. Hilton täytyy saada vielä paremmin peliin sisään ja palloon kiinni.

Moundi oli hyvä roolissaan ja Jesper Karlsson rytmitti syöttöpeliä hänen vierellään. Homma toimi. Muzaci uhrattiin taistelemaan VPS:n massiivisten topparien Ceesayn ja Mikko Pitkäsen kanssa, mutta iltapuhde oli onnistunut. Peliinsä saa olla tyytyväinen myös maalintekijä Latonen, jonka helmasynti on aikaisemmin ollut liian helpot pallonmenetyksen. Nyt sellaisia ei nähty ja Latonen veivasi vastustajia näyttävästi "kahveille".

TPS:n kanalta hyvä uutinen oli, että Eliecér Espinosa nähtiin kentällä, vaikkakin vain loppuhetket. Hyökkääjistä TPS:lla on pulaa, kun Elmo Heinonen on sivussa. Toppareista ei ole. Nyt kehissä oli kolme kovaa eli Pikkarainen, Atte Sihvonen ja Samba Benga. Penkille oli varaa jättää puolustuksen luottomies Rasmus Holma.

VPS oli suuren osan ottelua köysissä, mutta vaaran tunne ei väistynyt. Maalipyssy Kalle Multanen pysyi pimennossa ja Sebastian Strandvallilla oli hiljainen ilta. Morrisseykaan ei monta mahdollisuutta saanut. Yksi riitti.

TPS: Jere Koponen; Juhani Pikkarainen, Atte Sihvonen, Samba Benga; Juri Kinnunen, Alim Moundi (90. Eliecér Espinosa), Jesper Karlsson, Oskari Jakonen; Joakim Latonen, Albijon Muzaci, Sonny Hilton (77. Santeri Pohjolainen).

VPS: Tuomas Pöyhönen; Arttu Nuutinen (85. Honor Abdi), Mikko Pitkänen, Alieu Ceesay, Miika Niemi (5. Josep Nuorela); Steven Morrissey, Samuel Lindeman, Fabrice Gatambiye, Sebastian Strandvall (70. Giuseppe Lo), Riku Jääskä (65. Samba Sillah); Kalle Multanen (70. Luqman Kassim).

Erotuomari: Oliver Reitala.

Varoitukset: Ceesay ja Gatambiye, VPS. Latonen ja Kinnunen, TPS.

Ulosajo: 64. Ceesay, VPS (kahdella kortilla).

Lasse Virtanen

Tekstiä muokattu 6.5. klo 17.34: Mielenosoituslupaa ei tarvittu yksityiseen nostokorikatseluun, mutta luvan tarvetta oli tiedusteltu poliisilta.

Ylhäisessä yksinäisyydessä. Harvoin on nähty jalkapallo-ottelussa tällaista aitiopaikkaa. Luvan tarvetta oli kysytty poliisilta, mutta sellaista ei tarvittu. Ylhäisessä yksinäisyydessä. Harvoin on nähty jalkapallo-ottelussa tällaista aitiopaikkaa. Luvan tarvetta oli kysytty poliisilta, mutta sellaista ei tarvittu. Kuva: Lasse Virtanen

Sovinnon tie heinäkuussa Taidekappelissa

Turun Taidekappelissa on heinäkuussa 2021 esillä Meri-Pauliina Sundénin taidenäyttely Sovinnon tie . Kun Sundén lähti maalaamaan näyttelyyn tulevaa teossarjaa, hän halusi tutkia pyhän merkitystä.

Kesän asuntokauppa käy vilkkaana

Kuluttajien kiinnostus asunnonvaihtoon on säilynyt korkealla tasolla loppukeväällä. Oman lisänsä aktiviteettiin tuo toisen koronavuoden myötä vilkkaana jatkuva loma-asuntokauppa. Kun talouden elpyminen ja positiiviset uutiset jatkuvat kesällä, ei ole mitään syytä odottaa suurempaa murrosta tai taitekohtaa asuntomarkkinoiden tunnelmaan lähikuukausina. Jo nyt kesäkuulle sovittujen asuntokauppojen määrät kertovat, että kesäkuu tulee olemaan edelleen erittäin vilkas kauppakuukausi kaikissa kasvukeskuksissa.

Varsinais-Suomi siirtyy koronan perustasolle keskiviikkona

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä kokoontui 15. kesäkuuta ja päätti alueen siirtymisestä kiihtymisvaiheesta perustasolle huomisesta 16. kesäkuuta alkaen. Koronatilanne on pysynyt rauhallisena ja kaikki perustason edellytykset täyttyvät.

Yksilölliset tunnekokemukset oppimistilanteessa ovat tilannesidonnaisia ja yhteydessä toisiinsa

Opiskelijoiden yksilölliset tunnekokemukset ovat sidoksissa paitsi opiskelijaryhmään ja oppimissuoritukseen myös opettajan tunnekokemuksiin sekä toimintaan luokkahuoneessa. Tunnekokemuksien moninaisuus paljastuu kasvatustieteiden maisteri Tarja Pietarisen Turun yliopistolle tekemässä väitöstutkimuksessa. Pietarisen mukaan tunnekokemukset myös muuttuvat oppimistilanteen kuluessa.

Merkittävä osa työikäisistä ei siirtynyt etätöihin pandemia-aikana

Pandemiarajoitukset kasvattivat viikoittain tehtävän etätyön määrää ja etätöitä halutaan jatkossakin tehdä enemmän kuin ennen pandemiaa, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin vuosittainen viestintäverkkojen ja -palvelujen käyttöä kartoittava kuluttajatutkimus. Merkittävä osa työikäisistä ei kuitenkaan pysty työtehtäviensä luonteen takia tekemään lainkaan etätöitä.

Viemäri- ja vesijohtotyö Kauppias Hammarin kadulla ja Kuusikujalla vuoden loppuun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö jatkuu Kauppias Hammarin kadulla. Kaivutyö on tällä hetkellä Kauppias Hammarin kadun ja Koivukadun risteyksen kohdalla. Kaivutyö etenee siitä kohti Petäjäkadun risteystä. Kaivun kohdalla katu on katkaistu liikenteeltä. Kiertotie Koivukadun ja Petäjäkadun kautta.

Johan Ivarsson ja TPS jatkosopimukseen

Turun Palloseura ja ruotsalaispuolustaja Johan Ivarsson ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen. 25-vuotias Ivarsson debytoi viime kaudella Liigassa TPS:n paidassa. Runkosarjassa syntyi 51 otteluun 13 tehopistettä ja pudotuspeleissä Ivarsson esiintyi nousujohteisesti takalinjoilla.

Turun ensimmäiset tölkkiahmatit avautuivat Länsikeskuksen Citymarketissa

K-Citymarket Länsikeskuksessa voi nyt palauttaa juomapakkaukset entistä huomattavasti nopeammin. Kauppaan on avattu kaksi Tomra R1 -automaattia, jonne tölkit ja muovipullot voi kaataa suoraan kassista. Laite nielaisee kerralla jopa yli sata tölkkiä ja muovipulloa. Lasipulloja kone ei hyväksy, vaan ne tulee palauttaa perinteisiin automaatteihin.

Turku maalaa sateenkaaren Teatterisillalle

Turku maalaa sateenkaaren värit Aurajoen ylittävälle Teatterisillalle.

Turku maalaa sateenkaaren värit Aurajoen ylittävälle Teatterisillalle korostamaan kaupungin arvoja suvaitsevaisuudesta ja vastuullisuudesta. Sateenkaari maalataan sillalle kesäkuun aikana ja se on paikallaan elokuun loppuun saakka.

TPS:n ja Elias Laitamäen tiet eroavat

Turun Palloseura ja puolustaja Elias Laitamäki ovat purkaneet tulevaa kautta koskeneen pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä.

Parainen kalleimpia mökkeilykuntia

Suomen Omakotiliitto ry:n selvityksen mukaan kalleimpia kunnallismaksuja mökkiläinen joutuu pulittamaan Savonlinnassa, Kuopiossa, Mikkelissä, Mäntyharjulla, Paraisilla, Kangasalla ja Lohjalla. Kunnat ovat samat kuin viime vuonna, vain niiden keskinäinen järjestys on hieman muuttunut. Edullisinta on sen sijaan Oulussa, Porissa, Kouvolassa, Rovaniemellä, Pälkäneellä ja Ylöjärvellä.

Kääräise cantaloupe kinkkuun

Cantaloupemeloni on muita meloneja voimakkaamman makuinen. Siksi se onkin suosittu raaka-aine ruokaisissa salaateissa tai ilmakuivattuun kinkkuun kääräistynä. Sen hedelmäliha on väriltään oranssia ja näyttävän näköistä. Kypsän cantaloupemelonin tunnistaa tuoksusta. Kypsänä se kannattaa säilyttää aina jääkaapissa, koska cantaloupemeloni on meloneista heikoimmin säilyvä.

Vinkkejä hyötykasvien viljelyyn somesta

Marttaliitto ja Dodo ry vastaavat aloittelevien kotipuutarhureiden kysymyksiin somekampanjassaan, joka päättyy 13. kesäkuuta. Koronan myötä kiinnostus puutarhanhoitoon ja vihannesten viljelyyn on kasvanut. Kampanjassa annetaan vinkkejä vastuulliseen puutarhanhoitoon ja helppoja ohjeita hyötykasvien viljelyyn. Kampanja toteutetaan Marttaliiton ja Dodon somekanavissa ja kampanjasivuilla.

Varhaiskasvatusikäisten eri kieli- ja kulttuuritaustaisten lasten osallisuus ja oppiminen mahdollistuvat leikissä

Eri kieli- ja kulttuuritaustaiset lapset tarvitsevat tukea erityisesti varhaiskasvatuksen vuorovaikutustilanteisiin kiinnittymiseen, selviää kasvatustieteiden maisteri Outi Arvolan Turun yliopistoon tekemästä väitöstutkimuksessa. Tuloksissa korostui yhteys leikkiin, erityisesti mielikuvaleikkiin, sillä lasten osallisuus näkyi erityisesti roolileikkitilanteissa ja kaverisuhteissa.

Paraisten koronarokotukset laajenevat 30 vuotta täyttäneisiin

30 vuotta täyttäneet paraislaiset voivat varata ajan koronarokotukseen tiistaista 15. kesäkuuta kello 13 lähtien verkkosivuillamme Paraisten kaupungin verkkosivujen kautta tai soittamalla numeroon 02-454 5200. Ajanvarausnumero on auki maanantaista torstaihin kello 13–15.

Historian ja tulevaisuuden museon konseptia suunnitellaan yhdessä tulevien käyttäjien kanssa

Turkuun tuleva Historian ja tulevaisuuden museo kutsuu turkulaisia ja muita suomalaisia vastaamaan kyselyyn, jonka tavoitteena on asiakasymmärryksen syventäminen. Kyselyyn voi vastata verkossa 30. kesäkuuta saakka.

Kristian Tuohilammesta Tuto Hockeyn kapteeni

31-vuotias Kristian Tuohilampi on valittu Tuto Hockeyn kapteeniksi kaudelle 2021-2022. Tuohilampi seuraa tehtävässä kolme ja puoli kautta toiminutta Jere Karlssonia , joka siirtyi uusien haasteiden pariin Ranskan pääsarjaan.

Nummen sunnuntaista väkivaltarikosta tutkitaan murhana ja murhan yrityksenä

Lounais-Suomen poliisi jatkaa sunnuntaina Turussa tapahtuneen väkivallanteon selvittämistä. Asiaa tutkitaan murhana ja murhan yrityksenä. Epäilty on alustavassa puhutuksessa myöntänyt tapahtumat pääpiirteittäin.

Kaupunki

Urheilu

Johan Ivarsson ja TPS jatkosopimukseen

Turun Palloseura ja ruotsalaispuolustaja Johan Ivarsson ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen. 25-vuotias Ivarsson debytoi viime kaudella Liigassa TPS:n paidassa. Runkosarjassa syntyi 51 otteluun 13 tehopistettä ja pudotuspeleissä Ivarsson esiintyi nousujohteisesti takalinjoilla.

TPS:n ja Elias Laitamäen tiet eroavat

Turun Palloseura ja puolustaja Elias Laitamäki ovat purkaneet tulevaa kautta koskeneen pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä.

Kristian Tuohilammesta Tuto Hockeyn kapteeni

31-vuotias Kristian Tuohilampi on valittu Tuto Hockeyn kapteeniksi kaudelle 2021-2022. Tuohilampi seuraa tehtävässä kolme ja puoli kautta toiminutta Jere Karlssonia , joka siirtyi uusien haasteiden pariin Ranskan pääsarjaan.

TPS:n Liiga-kausi alkaa Raumalta 9. syyskuuta

Turun Palloseuran Liiga-kausi 2021–2022 käynnistyy torstaina 9. syyskuuta Raumalla. Tuolloin kauden avausottelussa iskevät yhteen viime kauden finalistit Lukko ja TPS.

TPS kiinnitti Niklas Arellin puolustukseen

Turun Palloseura on solminut vuoden mittaisen sopimuksen ruotsalaispuolustaja Niklas Arellin kanssa. 30-vuotias Arell siirtyy TPS:n paitaan Ruotsin pääsarjasta HV71:n riveistä.

Kolme turkulaista salibandyn leiriryhmään

Salibandyn miesten maajoukkue leireilee Eerikkilän urheiluopistolla 12.–15. kesäkuuta. Maajoukkueen päätavoitteena on puolen vuoden päässä odottavat MM-kotikisat. TPS:stä kesäkuun leiriryhmään mahtuivat maalivahti Oskari Fälden sekä kenttäpelaajista Miko Kailiala ja Lauri Stenfors . Kaikkiaan päävalmentaja Petteri Nykky valitsi leirille 24 pelaajaa. MM-kisat pelataan Helsingissä 3.–11. joulukuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.