Kevättyöt etenevät rauhalliseen tahtiin

Paimiolaisella Alanteen tilalla kevätkylvöt alkoivat jo huhtikuun puolella. Paimiolaisella Alanteen tilalla kevätkylvöt alkoivat jo huhtikuun puolella. Kuva: Lilli Jokela

Kevätkylvöt käynnistyivät suotuisilla alueilla Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla runsas viikko sitten. Kylvötyöt ovat Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla vielä keskimääräisessä aikataulussaan, jos sää pysyy poutaisena ja ilmat lämpenevät hieman, ja muuallakin kevätkylvöjen arvioidaan pääsevän täyteen vauhtiin toukokuun puolivälissä.

Pellot ovat kuivuneet vaihtelevasti kylvökuntoon runsaslumisen talven ja huhtikuun viileyden vuoksi. Etelä-Suomen rannikkoalueella, Pirkanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaan rannikkoalueella peltojen kuivumisessa muokkauskuntoon on ollut toivomisen varaa. Peltojen muokkautuvuus on ollut useimmilla alueilla tyydyttävä tai välttävä. Roudattoman talven jäljiltä Etelä-Suomen savimaat muokkautuvat tavanomaista huonommin ja paikoitellen runsaat sateet ovat liettäneet hiesumaita. Keski-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla pellot ovat olleet hyvin muokkautuvia. Maan etelä- ja länsiosissa savisilla ja hiesuisilla lohkoilla tasausäestykset ovat olleet tarpeen.

Viime talvi oli suotuisa talvehtimisten suhteen, paksu lumipeite tarjosi hyvän suojan talvehtiville kasveille. Talvituhot ovat olleet vähäisiä ja niin nurmet, syysviljat, syysöljykasvit kuin marja- ja omenakasvustot ovat talvehtineet hyvin. Kevät on ollut viileä ja yöpakkasia on ollut koko huhtikuun ajan, mutta hitaan kasvuunlähdön ansiosta yöpakkaset eivät ole aiheuttaneet suurempia vaurioita kasvustoihin.

Kevätviljojen kylvöjä päästiin aloittamaan Etelä-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan suotuisimmilla alueilla runsas viikko sitten ja kylvöt ovat vielä aivan alussa. Kevätkylvöjen odotetaan pääsevän kunnolla käyntiin tämän ja ensi viikon aikana Etelä- ja Keski-Suomessa. Muualla peltojen kuivumista joudutaan vielä odottamaan ja Lapissa pelloilla on vielä runsaasti lunta.

Sokerijuurikkaan kylvöt aloitettiin ensimmäisenä Varsinais-Suomessa runsas viikko sitten. Satakunnassa ja Etelä-Suomen rannikkoalueella sokerijuurikkaan kylvöt käynnistyivät vapun aikaan. Pohjanmaalla sokerijuurikkaan kylvöt ovat alkamassa lähipäivinä. Rapsin kylvöjen arvioidaan alkavan Etelä-Pohjanmaata myöten viikon kuluessa. Kevätrypsin kylvöjen odotetaan alkavan toukokuun puolivälissä.

Kesäperunoiden istutuksen arvioidaan alkavan viikon kuluessa. Varastoitavankin perunan istutuksia viileys on siirtämässä eteenpäin.

Toistaiseksi ei ole havaittu merkittäviä kasvinsuojeluongelmia ja rikkakasvitilanne on tavanomainen. Syksyllä itävistä rikkakasveista saunakukkaa esiintyy yleisimmin. Suuret hanhi- ja joutsenparvet ovat paikoin aiheuttaneet vahinkoja syyskasveille ja nurmille, ja niiden pelätään tuhoavan myös kevätkylvöksiä.

Syysviljat ja nurmet ehtivät aloittaa kasvuaan huhtikuun alun lämpöjakson aikana suotuisimmilla alueilla, mutta säiden viileneminen pysäytti kehityksen. Huhtikuussa päivälämpötilat ovat vaihdelleet ja yöpakkasia on esiintynyt koko maassa, mikä on hillinnyt kasvustojen kasvuun lähtöä. Yöpakkaset eivät näillä näkymin ole aiheuttaneet vioituksia kasvustoihin, mutta tilannetta pystytään arvioimaan paremmin, kun kasvu on jälleen uudestaan päässyt käyntiin. Pohjois-Suomessa kasvustot ovat vielä lepotilassa tai lumen peittämiä. Syysviljat ja -öljykasvit ovat talvehtineet tyydyttävästi tai hyvin suurimmassa osassa maata. Talvehtimisongelmia on havaittu ainoastaan Pohjanmaan rannikkoalueen syysvehnä- ja nurmikasvustoissa.

Syysviljojen ja -öljykasvien kevätlannoitukset aloitettiin lumien sulettua ja peltojen kuivuttua koneita kantaviksi jo huhtikuun alkupuolella maan etelä- ja länsiosissa. Maan sisäosissakin päästiin lannoituksiin huhtikuun lopulla. Myös nurmien lannoitukset aloitettiin ensimmäisillä alueilla jo huhtikuun alussa, mutta työt ovat keskeytyneet kylmän ja sateisen jakson takia useilla alueilla. Etelä-Suomessa kevätlannoitukset ja nurmien paikkauskylvöt on saatu lähes tehtyä. Maan pohjoisosissa ja Kainuussa kevätlannoituksien käynnistämistä joudutaan vielä odottamaan.

Viljelysuunnitelmien perusteella viljelijät ovat tekemässä hyvin maltillisia muutoksia eri kasvien viljelyaloihin. Viljelykasvien valinnoissa näkyy hienoinen suuntaus kohti monipuolisempaa viljelykasvivalikoimaa, jonka avulla pyritään pienentämään markkinatilanteen ja sääolojen epävakauden aiheuttamia riskejä. Merkittävimmät muutokset kylvöaloissa koskevat kevätöljykasveja, kauraa, hernettä, sokerijuurikasta, kuminaa ja luomualaa yleisesti. Kevätöljykasvien viljelyalojen arvioidaan kasvavan erityisesti Satakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla, kauran Satakunnassa ja Pirkanmaalla, sokerijuurikkaan Satakunnassa ja Pohjanmaalla. Kuminan viljely kiinnostaa puolestaan Uudellamaalla, Etelä-Karjalassa, Pirkanmaalla ja Kainuussa. Viime vuosien epäonnistumiset härkäpavun viljelyssä ovat vähentäneet kiinnostusta sen viljelyyn. Herneen viljelyn hyvä taloudellinen tulos ja valkuaisomavaraisuuden lisäämispyrkimykset puolestaan ovat pitäneet kiinnostusta yllä herneen viljelyyn, ja viljelyn laajentamiseen on kiinnostusta Pirkanmaalla, Etelä-Karjalassa, Kainuussa ja Pohjanmaan rannikkoalueella. Luomualojen arvioidaan kasvavan Etelä-Suomen rannikkoalueella, Satakunnassa, Pirkanmaalla ja Kainuussa.

Kevätvehnän ja rehualan viljelyaloissa on tapahtumassa toisilla alueilla viljelyalojen kasvua, toisilla alueilla puolestaan pienenemistä. Myöskään mallasohran, ruokaperunan ja luonnonhoitopeltojen kokonaisviljelyalassa ei odoteta tapahtuvan merkittäviä muutoksia.

Varhaisperunoiden istutukset aloitettiin Varsinais-Suomessa ja Turunmaan saaristossa jo maaliskuun alkupuolella. Etelä-Suomessa varhaisperunoiden istutukset käynnistyivät huhtikuun alussa ja Pohjanmaan rannikkoalueellakin huhtikuun puolen välin jälkeen. Ensimmäisinä istutetut kasvustot ovat jo ehtineet taimettua. Yöhallat ovat koetelleet varhaisperunakasvustoja, mutta hallasuojauksien ansiosta kasvustot ovat säästyneet suurimmilta vioituksilta.

Varhaisherneen kylvöt käynnistyivät huhtikuun alussa Etelä-Suomessa ja jatkuvat vielä sadonajoituksen mukaisesti. Varhaisporkkanan kylvöjä on jo tehty ja kesäporkkanan sekä muiden juuresten kylvöt ovat pian käynnistymässä. Sipulin kylvöt ja istutukset aloitettiin Ahvenanmaalla kaksi viikkoa sitten. Ensimmäisiä varhaiskaaleja ja -salaatteja päästiin istuttamaan jo pääsiäisen jälkeen Etelä-Suomessa, mutta laajemmin istutukset käynnistyivät huhtikuun loppupuolella. Yöpakkasten ja kolean sään vuoksi istutuksia on tehty rauhalliseen tahtiin. Myöhemmin kasvukaudella korjattavien vihannesten istutukset jatkuvat vielä useita viikkoja.

Mansikan kasvu ja pensasmarjojen sekä omenapuiden silmujen kehittyminen ovat alussa Etelä- ja Keski-Suomessa. Lumisen talven ansiosta marjapensaat ja hedelmäpuut näyttävät talvehtineen hyvin, mutta talvivaurioita päästään kuitenkin arvioimaan paremmin vasta kasvun käynnistyttyä kunnolla. Paikoitellen runsaan lumimassan on havaittu aiheuttaneen repeämiä pensasmarjojen oksiin.

Mansikkakasvustoja on päästy harjaamaan ja lannoittamaan maan keskiosia myöten ensimmäiseksi kuivuneilla lohkoilla.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Varsinais-Suomen kuntapäättäjät uskovat kunnan työhyvinvoinnin heikkenevän tai pysyvän ennallaan

Kevan kuntapäättäjäbarometrin mukaan 29 prosenttia Varsinais-Suomen kuntapäättäjistä uskoo kuntatyöntekijöiden työhyvinvoinnin paranevan tulevina vuosina. 30 prosenttia vastaajista uskoo työhyvinvoinnin pysyvän ennallaan ja 38 prosenttia taas näkee, että työhyvinvointi heikkenee tulevina vuosina. Valtakunnallisesti Kevan kuntapäättäjäbarometrin mukaan 36 prosenttia uskoo kuntien työntekijöiden työhyvinvoinnin paranevan tulevina vuosina, kun vastaajista 30 prosenttia uskoi työhyvinvoinnin heikkenevän ja 32 prosenttia uskoi työhyvinvoinnin pysyvän nykyisellä tasolla.

Varsinais-Suomen Kulttuurirahasto jakoi 1,5 miljoonaa tieteelle ja taiteelle

Turun Nuoren Teatterin Tuulia Lindholm ja Suvi Aarrekari.

Varsinais-Suomen Kulttuurirahasto jakoi 11. toukokuuta apurahoina ja opintostipendeinä 1,5 miljoonaa euroa. Tämän vuoden haussa apurahahakemuksia lähetettiin Varsinais-Suomen rahastoon ennätykselliset 1 150 hakemusta, joiden yhteissumma oli yli 20 miljoonaa euroa. Apurahoja myönnettiin yhteensä 117.

Täyttä asiaa: Niittykoti pois Hepokullasta

Niittykoti keskusteluttaa Hepokullassa.

Mielestäni alkoholistien /narkomaanien asumisyksiköt pitää sijoittaa kauemmaksi normaalisti rauhallisilta asuinalueilta!! Myöskin valvontaa pitää olla koko ajan. Parakkikylä jonnekin Artukaisiin, siellä ei ole ”naapureita” lähellä. Toivottavasti sopimusta ei jatketa. Niittykoti sopisi esimerkiksi vammaisten tuettuun asumiseen.

Koronarokotusaikoja avautuu tiistaina Naantalissa 50 vuotta täyttäneille

Naantalilaisilla 50 vuotta täyttäneillä on tiistaiaamuna 11. toukokuuta kello 9 alkaen mahdollisuus varata koronarokotusaika. Naantaliin toimitettavien rokotteiden määrä ei ole merkittävästi kasvanut, joten aikoja on edelleen rajallinen määrä.

Martoilta puutarhaneuvoja maksutta

Kevät innostaa istuttamaan – tee kasvivalinnat harkiten ja kysy neuvoa marttojen kotipuutarha -chatissa. Voit kysyä reaaliaikaisesti verkossa puutarha-asiantuntijalta kotipihan kasvivalinnoista, vieraslajien tunnistamisesta ja hävittämisestä, kasvien leviämisen estämisestä sekä kasvijätteen käsittelystä ja kompostoinnista.

Vastaamon asiakkaiden mahdollista saada tietoja potilasasiakirjoistaan Kelasta

Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakkaiden potilastietoja siirrettiin maaliskuussa Kelaan arkistoitavaksi. Kela on saanut valmiiksi tietoturvallisen järjestelmän, ja tietopyyntöihin pystytään nyt vastaamaan.

Rahastopääomat kasvoivat huhtikuussa, uutta pääomaa yhteensä 1,2 miljardia euroa

Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin huhtikuussa uutta pääomaa yhteensä 1,2 miljardia euroa. Rahastopääoma kasvoi myös suotuisan markkinakehityksen ansiosta. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli huhtikuun lopussa 144 miljardia euroa, kun se oli maaliskuun lopussa 140 miljardia euroa. Rahastoraportti sisältää ESG-luokituksen, joka kertoo, miten hyvin rahaston omistuksista on saatavilla vastuullisuuteen liittyvää tietoa.

Niittykodissa yksi koronavirustartunta

Niittykodin asumisyksikössä on todettu yhdellä asukkaalla koronavirustartunta. Koronavirukselle altistuneita kartoitetaan ja altistuneet asetetaan karanteeniin.

Kaukolämmön päästöt laskeneet Turun seudulla merkittävästi

Turun seudun hiilidioksidipäästöjen kehitys vuosien 2015-2035 aikana suhteessa valtakunnalliseen päästökehitykseen.

Turku Energia ja Turun Seudun Energiantuotanto Oy ovat investoineet viime vuosina kaukolämmön tuotantoon Turun seudulla. Kaukolämmön päästöt ovat laskeneet seudulla merkittävästi. Turun seudulla päästöt ovat pienentyneet ja pienentyvät valtakunnalliseen tasoon verrattuna nopeammin. Investointien ansioista Turun seudulla voidaan lähivuosien aikana siirtyä fossiilisista polttoaineista lähes kokonaan uusiutuvilla energiantuotantomuodoilla tuotettuun kaukolämpöön.

Tutkimus: Jos vanhempi itse kokee oireita sisäilmasta, hän myös useammin raportoi lapsensa oireilevan koulun sisäilmasta

Vanhempien oma oireilu ja käsitykset sisäilman terveysvaikutuksista vaikuttavat siihen, kuinka todennäköisesti he raportoivat lapsensa oireilevan koulun sisäilmasta. Jos vanhempi liittää omat oireensa sisäilmaan, hän myös todennäköisemmin liittää lapsensa oireet koulun sisäilmasta johtuviksi. Mitä vaikeampia oireita vanhempi kokee sisäilmasta, sitä useammin hän raportoi lapsensa oireilevan koulun sisäilmasta.

Sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöille altistuminen lapsuudesta keski-ikään yhteydessä heikkoon kognitiiviseen toimintaan keski-iässä

Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksen koordinoima suomalaistutkimus osoittaa, että sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät, kuten korkea verenpaine, seerumin korkea kokonais- ja LDL-kolesterolipitoisuus sekä ylipaino lapsuudesta keski-ikään ovat yhteydessä heikkoon kognitiiviseen toimintaan keski-iässä. Useiden riskitekijöiden kasautuminen oli voimakkaammin yhteydessä kognitiivisiin toimintoihin, kuten muistiin ja oppimiseen, visuaalisen tiedon käsittelykykyyn sekä reaktioaikaan.

Uudenmaankadulla Hämeenkadun ja Tuomiokirkkosillan välillä vain yksi ajokaista käytössä molemmissa ajosuunnissa

Uudenmaankadun vesijohtourakka on edennyt Hämeenkadun risteykseen. Uudenmaankadulla on Hämeenkadun ja Tuomiokirkkosillan välillä vain yksi ajokaista käytössä molemmissa ajosuunnissa.

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä 24 tunnin ajan

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä 24 tunnin ajan. Valvonta alkaa tiistaina 11. toukokuuta kello 6 ja päättyy keskiviikkona 12. toukokuuta kello 6. Valvontaa tehdään tehostetusti läpi vuorokauden. Valvontajakso on samalla osa ROADPOL Operation Truck & Bus -valvontateemaa ja siihen osallistuvat kaikki poliisilaitokset.

VR laskee hintoja Helsingin ja Turun välillä

VR lisää junavuoroja Turun ja Helsingin välille ja laskee lipunhintoja.

VR valmistautuu vilkkaaseen kotimaan matkailun kesään laskemalla kaukoliikenteen lippujen hintoja tietyillä reiteillä. Nyt vuorossa ovat Helsingin ja Turun välisen reitin liput, joiden alin hinta aikuisten osalta laskee 7,90 euroon (aikaisempi hinta 8,90 euroa).

Aku Kuikka lopettaa

Aku Kuikka.

FBC Turun seuralegenda Aku Kuikka on päättänyt lopettaa salibandyuransa. 1989 syntyneen Kuikan mittava FBC-ura alkoi jo kaudella 2009–10. Uransa aikana Kuikka ehti pelata FBC:n paidassa 161 ottelua tehden niissä 214 pistettä. Kuikka on beeceen seurahistorian tehokkain pelaaja. Kuikka ehti pelata urallaan myös kaksi kautta Salibandyliigaa TPS:n paidassa. Liigassa hän merkkautti kaikkiaan 39 ottelua ja teki niissä seitsemän pistettä.

Turun Yliopistosäätiö tuki tiedettä lähes miljoonalla eurolla

Turun Yliopistosäätiö on jakanut kevään apurahat Turun yliopiston tutkijoille, jatko-opiskelijoille ja tutkimusryhmille. Apurahoja myönnettiin yhteensä 972 290 euroa. Apurahat on perinteisesti jaettu Snellmanin päivänä, ja tänä vuonna juhla järjestetään videomuodossa. Apurahojen turvin tutkitaan muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutuksia pingviineihin sekä Etsivän keskuspoliisin ja Valtiollisen poliisin tuottamaa aineistoa valtio- ja maanpetosrikoksista epäilemistään naisista.

Perheet keskiöön webinaarissa

Lastensuojelun Keskusliiton koordinoima Perheet keskiöön! -hanke järjestää TYKS-alueen (Varsinais-Suomi, Satakunta ja Pohjanmaa) perhekeskuspäivän 24. toukokuuta kello 12–15. Päivän suunnitteluun ovat osallistuneet myös Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos (THL) ja Kirkkohallitus.

Raision Leijapuiston päiväkodissa ja Vaisaaren koulussa olleilla koronatartunta

Raision Leijapuiston päiväkodin tiloissa 5–6. toukokuuta olleella henkilöllä on todettu koronatartunta. Yksi päiväkotiryhmä, 20 altistunutta, on asetettu karanteeniin.

Urheilu

Aku Kuikka lopettaa

Aku Kuikka.

FBC Turun seuralegenda Aku Kuikka on päättänyt lopettaa salibandyuransa. 1989 syntyneen Kuikan mittava FBC-ura alkoi jo kaudella 2009–10. Uransa aikana Kuikka ehti pelata FBC:n paidassa 161 ottelua tehden niissä 214 pistettä. Kuikka on beeceen seurahistorian tehokkain pelaaja. Kuikka ehti pelata urallaan myös kaksi kautta Salibandyliigaa TPS:n paidassa. Liigassa hän merkkautti kaikkiaan 39 ottelua ja teki niissä seitsemän pistettä.

Otteluanalyysi: Inter puristi loppuhetkillä voiton Hakasta

Inter sai ottaa Haka-otteluun kuusi katsojaa. Jokainen heistä sai esittelyn ennen peliä ja oman katsomolohkon.

Se näytti jo tasapeliltä. Inter näytti jakavan pisteet Hakan kanssa kotikentällään jalkapalloilun Veikkausliigan taistossa, mikä olisi yllätys ja pettymys. Yksi hyökkäys lisäajan viimeisellä minuutilla muutti kaiken. Interin Matias Ojala käänsi laitaan, josta Taiki Kagayama lähetti suoraan syötöstä pallon matalana takaisin keskellä. Vaihtomies Jesper Engström oli oikeassa paikassa ja sijoitti pallon maaliin. Se oli ratkaisu. Inter löi Hakan 2-1 (1-1).

Kasper Hämäläinen palaa TPS-paitaan 2,5-vuotisella sopimuksella

Kasper Hämäläinen.

Jalkapallon Ykkösestä liiganousua tavoitteleva TPS saa riveihinsä todella kovan paluumuuttajan, kun Kasper Hämäläinen palaa Turkuun heinäkuussa. Hämäläisen nykyinen sopimus Tšekin liigan FK Jablonecin kanssa umpeutuu kesäkuun lopussa.

Valtakunnallinen Lady-Pesis-turnaus pelataan Turussa syyskuussa

Ilmoittautuminen pesäpallon valtakunnalliseen Lady-Pesis-turnauksen on avattu. Turkuun ja Kupittaan liikuntapuiston kentille odotetaan yli 40 naisten harrastepesisjoukkuetta 4.–5. syyskuuta.

Otteluanalyysi: TPS:lle katkera tasapeli miesylivoimasta huolimatta

Katsojia ei stadionille päästetty, mutta fanit muistivat kauden avausta aidan ulkopuolellakin.

Peli näytti jo selvältä. TPS johti Joakim Latosen maalilla ja hallitsi, kun VPS:n toppari Alieu Ceesay sai toisen varoituksen ja lensi kentältä. TPS pääsi pelaamaan miesylivoimalla. Mitä voisi tapahtua? Juuri se tapahtui.

Ahokas, Niemelä ja Hautamäki TPS-paitaan

Jaakko Hautamäki palaa TPS-paitaan.

TPS on kiinnittänyt kauden 21–22 joukkueeseensa kolme uutta pelaajaa. TPS-paidan pukevat ensimmäistä kertaa päälleen Aleksi Ahokas (Welhot) ja Jere Niemelä (SaiPa). Jaakko Hautamäki (FBC Turku) tekee paluun mustavalkoisiin.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.