Kukkivia kasviveistoksia kaupunginosiin ja couturea keskustaan

Kisu Korsi. Kisu Korsi. Kuva: Jori Liimatainen

Turun kaupunki järjesti alueen visuaalisten alojen ammattilaisille suunnatun taidekilpailun, joka oli avoinna 19.3.–21.4. Palkittavat ja toteutettavat hankkeet on valittu ja teokset tulevat olemaan esillä eri puolilla kaupunkia aikavälillä 15.6.–30.9.

Turun kesää ja alkusyksyä elävöittämään ja kaunistamaan valittiin ehdotuksista kymmenen: Silvia di Iorion KOHTA-installaatio, Aurajoen neito -työryhmän videoteos, Artturi Elovirran ja Juho Vainion LUMINA-julkisivuprojisointi, Elovirta, Krappala, Lauren -työryhmän kuolleita kohtia elävöittävä nykytaideprojekti, Vesa Aaltosen Greetings from Turku -valokuvaprojekti, Kisu Korsin Turku goes Couture -tekstiilitaideteos, Shubhangi Singhin Loitering-projekti, Ateljeetalon taiteilijoiden Viimeinen näyttö -projekti, Kiskokamut-työryhmän kukkivat kasviveistokset sekä Jaska Poikosen ja Linda Svarfvarin Kasvot kadussa -katuvalokuvateos.

Turussa asuville tai työskenteleville visuaalisten alojen ammattilaisille suunnattu taidekilpailu toteutetaan osana kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlaa. Kilpailun avulla pyritään tukemaan taiteilijoiden haasteellista työtilannetta ja tuodaan visuaalisia elementtejä kulttuurikaupungin katukuvaan.

Taidekilpailu toteutetaan Turun kaunistamisrahaston vuoden 2020 tuotoilla ja sen järjestämiseen on varattu yhteensä 100 000 euroa.

Esityksen toteutettavista teoksista valmisteli kulttuurisihteeri Niina Niemi-Nagy ja ohjelmakoordinaattori Heli Lempa. Toteutettavat teokset valitsi kaunistamisrahaston koordinointiryhmä, johon kuuluvat infran kunnossapitopäällikkö Mari Helin, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen, museopalvelujohtaja Juhani Ruohonen, ympäristösuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki, apulaisintendentti Ville-Matti Rautjoki, toimialajohtaja Minna Sartes ja intendentti Maarit Talamo-Kemiläinen.

Toteutettavien hankkeiden valinnassa painotettiin erityisesti taiteellista laatua. Etusijalle asetettiin ehdotukset, jotka toteuttavat yhtä tai useampaa kulttuuripääkaupungin juhlavuoden arvoa: alueellisuutta, yhteisöllisyyttä, yllätyksellisyyttä ja yhteistyötä. Valitut ehdotukset toteutetaan tavoilla, jotka soveltuvat esiteltäväksi julkisessa tilassa tai muulla tavoin mahdollisimman laajan yleisön saavutettavaksi.

KOHTA-installaatio toteutetaan Rauhankadun päähän, nurmialueelle Portsakodin palvelukodin viereen. KOHTA on kymmenen puisen elementin muodostama installaatio, joka kutsuu spontaaneihin kohtaamisiin, keskusteluihin, esityksiin ja toimintaan. Puurakenteiset elementit valmistaa turkulainen puuseppä Okko Pajari. Teos elävöittää aluetta sekä ilahduttaa viereisen palvelukodin väkeä, ohikulkijoita ja alueen asukkaita koronaturvallisesti.

Aurajoen neito -työryhmä Aurajoen neito -videoteo videoteoksen teema on mystinen Aurajoen neito, henkihahmo, joka kulkee ajassa historiasta nykypäivään. Videoteoksessa esiintyy vapaasukeltaja, vesiakrobaatti Salla Hakanpää. Taustalla on äänimaailma, joka sävelen lisäksi kertoo Turun tunnelmista ja tarinoista proosamuodossa. Video heijastetaan pääkirjaston seinään iltojen hämärtyessä loppukesällä. Aurajoen neito -videoteosta voidaan esittää myös verkossa.

Artturi Elovirran ja Juho Vainion LUMINA-julkisivuprojisointi toteutetaan WAMbience-tapahtuman yhteydessä ja teos on mahdollista installoida myös pidemmäksi ajaksi. Teos on abstrakti, generatiivinen ja moderni valoteos, joka esittelee kauniin Wäinö Aaltosen museon Aurajoen varren loistavana helmenä pimenevässä syysillassa ja luo iloa sekä toivoa paremmasta katsojilleen. Teos ei jätä pysyvää fyysistä jälkeä projisoitavan kiinteistön julkisivuille, mutta edesauttaa vastaavien teoksien toteuttamisen suunnittelua muissakin kaupungin kiinteistöissä, kohteissa ja tapahtumissa.

Työryhmä Elovirta, Krappala, Lauren keskittyy tyhjillään olevien liiketilojen elävöittämiseen nykytaiteella. Kuratointisuunnitelmassa on mukana 16–32 paikallista taiteilijaa. Vaihtelevissa tiloissa esitetään taidetta ja taiteilijoiden henkilökuvia. Kukin taiteilija tuotantoineen on esillä aina viikon. Kussakin tilassa on 1–3 projisointia taiteilijan teoksista, videoitu taiteilijahaastattelu sekä autenttisia teoksia.

Vesa Aaltosen Greetings from Turku (GFT) on valokuvaprojekti, joka levittäytyy Turun keskustan erilaisilla Turku-aiheisilla kuvakokonaisuuksilla. Greetings from Turku -projektiin sisältyy postikorttisarja, joka toteutetaan ilmaisjakeluna ympäri kaupunkia. GFT:n yhteydessä toteutetaan valokuvanäyttely, joka pystytetään ulkotilaan, jossa laajalla yleisöllä on mahdollisuus tutustua näyttelyyn. Greetings from Turku jalkautuu myös sosiaaliseen mediaan. Projektille perustetaan Instagram-tili, jossa voidaan jakaa yleisön omia Turku-aiheisia kuvia. Sosiaalista mediaa varten voidaan toteuttaa myös esimerkiksi Instagram-storyssä käytettävä filtteri, jonka avulla kuka tahansa voi saada oman kuvansa suoraan virtuaaliseen korttipohjaan.

Kisu Korsin Turku goes Couture on käsintehty, uniikki couture-puku keskeisellä paikalla kaupunkia, ihmisten arkireittien varrella. Juhlapuku on esillä torson päällä ja tuodaan korokkeelle varta vasten sille rakennettuun lasiseen suureen vitriiniin suojaan säältä ja ilkivallalta. Puku valaistaan iltaisin helmaosan alta, jolloin helman kankaan aaltomaiset kuviot nousevat esiin. Teos on kuin moderni veistos, mutta eläväisten materiaaliensa vuoksi helpommin lähestyttävä kuin kivi- tai pronssiveistos. Samalla se herättää ajattelemaan taiteen moninaisuutta.

Shubhangi Singhin Loitering-projekti tutkii sitä, mikä tila ei-valkoiseksi rodullistetulla naisella on kaupunkitilassa. Turun linnasta jokivarteen ja Tuomikirkon alueelle levittäytyvät paikkasidonnaiset teokset yhdistelevät visuaalisia ja tekstuaalisia anekdootteja, jotka haastavat katsojan pohtimaan sosiaalisia, rodullisia ja sukupuolisia hierarkioita. Teokset valmistetaan säänkestävistä kangasmateriaaleista sekä puukehyksistä. Singh on kutsuttu Arte ry:n ylläpitämään residenssiin tutustumaan Turkuun ja toteuttamaan teos eräänlaisena johdantona Arten järjestämälle kaupunkitaideseminaarille Turun linnassa 15. lokakuuta.

Viimeinen näyttö – Parrantien ateljeetalon avoimet ovet kutsuu kokoon ateljeetalossa toimineet merkittävät, paikalliset taiteilijat entisiin työtiloihinsa ja antaa heille vapaat kädet rakentaa tilaan omannäköisensä teoskokonaisuus. Näyttelynomaisen ripustuksen sijaan ja lisäksi koko tilaan rakennetaan yllätyksellisiä teosratkaisuja ja installaatioita. Myös talon laajaa tonttia hyödynnetään. Projektista tehdään myös julkaisu.

Taiteilijat Suvi Aarnio ja Simo Ruotsalainen toteuttavat eri kaupunginosiin vaiheittain ilmestyviä ja eri aikoihin kukkivia kasviveistoksia. Teokset on mahdollista kokea sekä paikan päällä että digitaalisesti videoiden kautta. Kolmiulotteiset teokset toteutetaan pehmeän ja kovan kuvanveiston keinoin, yhdistellen käsityö- ja tekstiilitaidetta muovailuun ja veistämiseen. Kasviveistokset reagoivat rakennetun ympäristön yksityiskohtiin ja ihmisen kädenjälkiin.

Jaska Poikosen ja Linda Svarfvarin Kasvot kadussa -katuvalokuvateossa kaupunkilaisten potreteista koostuva katu-/ympäristötaideteos toteutetaan teokselle soveltuvaan paikkaan maan tasalle. Teos koostuu noin 300 A1-kokoisesta mustavalkopotretista, joissa kuvattavina on laaja otos turkulaisia ihmisiä eri puolilta kaupunkia. Kuvat otetaan alkukesästä ja valmiit, tulostetut kuvat liisteröidään tai muulla tavalla kiinnitetään katuun niin, että kaupunkilaiset voivat kävellä niiden päällä ja ihailla teosta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Varsinais-Suomen Kulttuurirahasto jakoi 1,5 miljoonaa tieteelle ja taiteelle

Turun Nuoren Teatterin Tuulia Lindholm ja Suvi Aarrekari.

Varsinais-Suomen Kulttuurirahasto jakoi 11. toukokuuta apurahoina ja opintostipendeinä 1,5 miljoonaa euroa. Tämän vuoden haussa apurahahakemuksia lähetettiin Varsinais-Suomen rahastoon ennätykselliset 1 150 hakemusta, joiden yhteissumma oli yli 20 miljoonaa euroa. Apurahoja myönnettiin yhteensä 117.

Täyttä asiaa: Niittykoti pois Hepokullasta

Niittykoti keskusteluttaa Hepokullassa.

Mielestäni alkoholistien /narkomaanien asumisyksiköt pitää sijoittaa kauemmaksi normaalisti rauhallisilta asuinalueilta!! Myöskin valvontaa pitää olla koko ajan. Parakkikylä jonnekin Artukaisiin, siellä ei ole ”naapureita” lähellä. Toivottavasti sopimusta ei jatketa. Niittykoti sopisi esimerkiksi vammaisten tuettuun asumiseen.

Koronarokotusaikoja avautuu tiistaina Naantalissa 50 vuotta täyttäneille

Naantalilaisilla 50 vuotta täyttäneillä on tiistaiaamuna 11. toukokuuta kello 9 alkaen mahdollisuus varata koronarokotusaika. Naantaliin toimitettavien rokotteiden määrä ei ole merkittävästi kasvanut, joten aikoja on edelleen rajallinen määrä.

Martoilta puutarhaneuvoja maksutta

Kevät innostaa istuttamaan – tee kasvivalinnat harkiten ja kysy neuvoa marttojen kotipuutarha -chatissa. Voit kysyä reaaliaikaisesti verkossa puutarha-asiantuntijalta kotipihan kasvivalinnoista, vieraslajien tunnistamisesta ja hävittämisestä, kasvien leviämisen estämisestä sekä kasvijätteen käsittelystä ja kompostoinnista.

Vastaamon asiakkaiden mahdollista saada tietoja potilasasiakirjoistaan Kelasta

Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakkaiden potilastietoja siirrettiin maaliskuussa Kelaan arkistoitavaksi. Kela on saanut valmiiksi tietoturvallisen järjestelmän, ja tietopyyntöihin pystytään nyt vastaamaan.

Rahastopääomat kasvoivat huhtikuussa, uutta pääomaa yhteensä 1,2 miljardia euroa

Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin huhtikuussa uutta pääomaa yhteensä 1,2 miljardia euroa. Rahastopääoma kasvoi myös suotuisan markkinakehityksen ansiosta. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli huhtikuun lopussa 144 miljardia euroa, kun se oli maaliskuun lopussa 140 miljardia euroa. Rahastoraportti sisältää ESG-luokituksen, joka kertoo, miten hyvin rahaston omistuksista on saatavilla vastuullisuuteen liittyvää tietoa.

Niittykodissa yksi koronavirustartunta

Niittykodin asumisyksikössä on todettu yhdellä asukkaalla koronavirustartunta. Koronavirukselle altistuneita kartoitetaan ja altistuneet asetetaan karanteeniin.

Kaukolämmön päästöt laskeneet Turun seudulla merkittävästi

Turun seudun hiilidioksidipäästöjen kehitys vuosien 2015-2035 aikana suhteessa valtakunnalliseen päästökehitykseen.

Turku Energia ja Turun Seudun Energiantuotanto Oy ovat investoineet viime vuosina kaukolämmön tuotantoon Turun seudulla. Kaukolämmön päästöt ovat laskeneet seudulla merkittävästi. Turun seudulla päästöt ovat pienentyneet ja pienentyvät valtakunnalliseen tasoon verrattuna nopeammin. Investointien ansioista Turun seudulla voidaan lähivuosien aikana siirtyä fossiilisista polttoaineista lähes kokonaan uusiutuvilla energiantuotantomuodoilla tuotettuun kaukolämpöön.

Tutkimus: Jos vanhempi itse kokee oireita sisäilmasta, hän myös useammin raportoi lapsensa oireilevan koulun sisäilmasta

Vanhempien oma oireilu ja käsitykset sisäilman terveysvaikutuksista vaikuttavat siihen, kuinka todennäköisesti he raportoivat lapsensa oireilevan koulun sisäilmasta. Jos vanhempi liittää omat oireensa sisäilmaan, hän myös todennäköisemmin liittää lapsensa oireet koulun sisäilmasta johtuviksi. Mitä vaikeampia oireita vanhempi kokee sisäilmasta, sitä useammin hän raportoi lapsensa oireilevan koulun sisäilmasta.

Sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöille altistuminen lapsuudesta keski-ikään yhteydessä heikkoon kognitiiviseen toimintaan keski-iässä

Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksen koordinoima suomalaistutkimus osoittaa, että sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät, kuten korkea verenpaine, seerumin korkea kokonais- ja LDL-kolesterolipitoisuus sekä ylipaino lapsuudesta keski-ikään ovat yhteydessä heikkoon kognitiiviseen toimintaan keski-iässä. Useiden riskitekijöiden kasautuminen oli voimakkaammin yhteydessä kognitiivisiin toimintoihin, kuten muistiin ja oppimiseen, visuaalisen tiedon käsittelykykyyn sekä reaktioaikaan.

Uudenmaankadulla Hämeenkadun ja Tuomiokirkkosillan välillä vain yksi ajokaista käytössä molemmissa ajosuunnissa

Uudenmaankadun vesijohtourakka on edennyt Hämeenkadun risteykseen. Uudenmaankadulla on Hämeenkadun ja Tuomiokirkkosillan välillä vain yksi ajokaista käytössä molemmissa ajosuunnissa.

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä 24 tunnin ajan

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä 24 tunnin ajan. Valvonta alkaa tiistaina 11. toukokuuta kello 6 ja päättyy keskiviikkona 12. toukokuuta kello 6. Valvontaa tehdään tehostetusti läpi vuorokauden. Valvontajakso on samalla osa ROADPOL Operation Truck & Bus -valvontateemaa ja siihen osallistuvat kaikki poliisilaitokset.

VR laskee hintoja Helsingin ja Turun välillä

VR lisää junavuoroja Turun ja Helsingin välille ja laskee lipunhintoja.

VR valmistautuu vilkkaaseen kotimaan matkailun kesään laskemalla kaukoliikenteen lippujen hintoja tietyillä reiteillä. Nyt vuorossa ovat Helsingin ja Turun välisen reitin liput, joiden alin hinta aikuisten osalta laskee 7,90 euroon (aikaisempi hinta 8,90 euroa).

Aku Kuikka lopettaa

Aku Kuikka.

FBC Turun seuralegenda Aku Kuikka on päättänyt lopettaa salibandyuransa. 1989 syntyneen Kuikan mittava FBC-ura alkoi jo kaudella 2009–10. Uransa aikana Kuikka ehti pelata FBC:n paidassa 161 ottelua tehden niissä 214 pistettä. Kuikka on beeceen seurahistorian tehokkain pelaaja. Kuikka ehti pelata urallaan myös kaksi kautta Salibandyliigaa TPS:n paidassa. Liigassa hän merkkautti kaikkiaan 39 ottelua ja teki niissä seitsemän pistettä.

Turun Yliopistosäätiö tuki tiedettä lähes miljoonalla eurolla

Turun Yliopistosäätiö on jakanut kevään apurahat Turun yliopiston tutkijoille, jatko-opiskelijoille ja tutkimusryhmille. Apurahoja myönnettiin yhteensä 972 290 euroa. Apurahat on perinteisesti jaettu Snellmanin päivänä, ja tänä vuonna juhla järjestetään videomuodossa. Apurahojen turvin tutkitaan muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutuksia pingviineihin sekä Etsivän keskuspoliisin ja Valtiollisen poliisin tuottamaa aineistoa valtio- ja maanpetosrikoksista epäilemistään naisista.

Perheet keskiöön webinaarissa

Lastensuojelun Keskusliiton koordinoima Perheet keskiöön! -hanke järjestää TYKS-alueen (Varsinais-Suomi, Satakunta ja Pohjanmaa) perhekeskuspäivän 24. toukokuuta kello 12–15. Päivän suunnitteluun ovat osallistuneet myös Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos (THL) ja Kirkkohallitus.

Raision Leijapuiston päiväkodissa ja Vaisaaren koulussa olleilla koronatartunta

Raision Leijapuiston päiväkodin tiloissa 5–6. toukokuuta olleella henkilöllä on todettu koronatartunta. Yksi päiväkotiryhmä, 20 altistunutta, on asetettu karanteeniin.

Naantalin Musiikkijuhlat kutsuu yleisön kesäkuussa verkkokonsertteihin ja syksyllä jälleen musiikkielämyksiin

Waltteri Torikka.

Naantalin Musiikkijuhlat joutui koronatilanteen takia peruuttamaan kesäkuun yleisökonsertit. Festivaali kuitenkin toteutuu – osin verkossa, osin syksyyn siirrettynä sekä normaalia pienempänä. Päivitetyssäkin ohjelmassa esiintyy merkittävä joukko eturivin taiteilijoita Suomesta ja muualta Euroopasta.

Urheilu

Aku Kuikka lopettaa

Aku Kuikka.

FBC Turun seuralegenda Aku Kuikka on päättänyt lopettaa salibandyuransa. 1989 syntyneen Kuikan mittava FBC-ura alkoi jo kaudella 2009–10. Uransa aikana Kuikka ehti pelata FBC:n paidassa 161 ottelua tehden niissä 214 pistettä. Kuikka on beeceen seurahistorian tehokkain pelaaja. Kuikka ehti pelata urallaan myös kaksi kautta Salibandyliigaa TPS:n paidassa. Liigassa hän merkkautti kaikkiaan 39 ottelua ja teki niissä seitsemän pistettä.

Otteluanalyysi: Inter puristi loppuhetkillä voiton Hakasta

Inter sai ottaa Haka-otteluun kuusi katsojaa. Jokainen heistä sai esittelyn ennen peliä ja oman katsomolohkon.

Se näytti jo tasapeliltä. Inter näytti jakavan pisteet Hakan kanssa kotikentällään jalkapalloilun Veikkausliigan taistossa, mikä olisi yllätys ja pettymys. Yksi hyökkäys lisäajan viimeisellä minuutilla muutti kaiken. Interin Matias Ojala käänsi laitaan, josta Taiki Kagayama lähetti suoraan syötöstä pallon matalana takaisin keskellä. Vaihtomies Jesper Engström oli oikeassa paikassa ja sijoitti pallon maaliin. Se oli ratkaisu. Inter löi Hakan 2-1 (1-1).

Kasper Hämäläinen palaa TPS-paitaan 2,5-vuotisella sopimuksella

Kasper Hämäläinen.

Jalkapallon Ykkösestä liiganousua tavoitteleva TPS saa riveihinsä todella kovan paluumuuttajan, kun Kasper Hämäläinen palaa Turkuun heinäkuussa. Hämäläisen nykyinen sopimus Tšekin liigan FK Jablonecin kanssa umpeutuu kesäkuun lopussa.

Valtakunnallinen Lady-Pesis-turnaus pelataan Turussa syyskuussa

Ilmoittautuminen pesäpallon valtakunnalliseen Lady-Pesis-turnauksen on avattu. Turkuun ja Kupittaan liikuntapuiston kentille odotetaan yli 40 naisten harrastepesisjoukkuetta 4.–5. syyskuuta.

Otteluanalyysi: TPS:lle katkera tasapeli miesylivoimasta huolimatta

Katsojia ei stadionille päästetty, mutta fanit muistivat kauden avausta aidan ulkopuolellakin.

Peli näytti jo selvältä. TPS johti Joakim Latosen maalilla ja hallitsi, kun VPS:n toppari Alieu Ceesay sai toisen varoituksen ja lensi kentältä. TPS pääsi pelaamaan miesylivoimalla. Mitä voisi tapahtua? Juuri se tapahtui.

Ahokas, Niemelä ja Hautamäki TPS-paitaan

Jaakko Hautamäki palaa TPS-paitaan.

TPS on kiinnittänyt kauden 21–22 joukkueeseensa kolme uutta pelaajaa. TPS-paidan pukevat ensimmäistä kertaa päälleen Aleksi Ahokas (Welhot) ja Jere Niemelä (SaiPa). Jaakko Hautamäki (FBC Turku) tekee paluun mustavalkoisiin.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.