Kulttuurinpääkaupungista kymmenen vuotta, Turku juhlii loppuvuoden

Kaupunki jakaa toukokuussa asukkailleen auringonkukansiemenpusseja. Auringonkukkakampanjan tarkoituksena on, että asukkaat istuttavat auringonkukkia omille asuinalueilleen ja loppukesästä koko Turku kukkii juhlavuoden kunniaksi. Kaupunki jakaa toukokuussa asukkailleen auringonkukansiemenpusseja. Auringonkukkakampanjan tarkoituksena on, että asukkaat istuttavat auringonkukkia omille asuinalueilleen ja loppukesästä koko Turku kukkii juhlavuoden kunniaksi. Kuva: Riitta Salmi

Turku viettää Euroopan kulttuuripääkaupungin kymmenvuotisjuhlaa. Koronatilanteen vuoksi juhlavuoden tapahtumien käynnistyminen ei ole ollut alkuvuonna mahdollista, mutta kesän lähestyessä toimintoja käynnistetään terveysturvallisuus huomioiden. Luvassa on muun muassa julkisia taideteoksia, kulttuurikuntoilua, näyttelyitä, musiikkia, purjelaivoja ja auringonkukkatalkoot asukkaille. Kaupunki tukee vahvasti kulttuurin vapaata kenttää ja kulttuuritoimijoiden toteuttamat juhlavuoden sisällöt julkistetaan toukokuun aikana.

Juhlavuoden tapahtumat käynnistyvät 3. toukokuuta kulttuurikuntoilubingolla, johon voi osallistua läheistensä kanssa omalla asuinalueella.

Kulttuurikampus Turku järjestää kaikille avoimen Kulttuuri näyttää suuntaa -webinaarin 10. toukokuuta. Webinaarissa esitellään tarkemmin Kulttuurikampus Turun tavoitteita ja kuullaan kommentteja kulttuurin, tieteen ja taiteen risteyksistä.

Turun kaupungin on tarkoitus isännöidä Tall Ships Races -purjelaivatapahtumaa heinäkuun alussa. Toteutuessaan Tall Ships Races on merkkivuoden päätapahtuma.

Osa alkukesälle suunnitelluista tapahtumista on jo löytänyt uuden ajan loppukesästä. Kesärauha-festivaali järjestetään tänä vuonna 6.–8. elokuuta. Turun linnanpuistossa.

Kirkkopuiston terassilla nähdään kesällä juhlavuoden ohjelmasisältöjä.

Monitaiteinen suurteos Huoneiden kirja avautuu Turun Kivipainossa 13. elokuuta. Toteutuksessa on mukana satapäinen joukko turkulaisia vapaan kentän taiteilijoita.

Kulttuuripääkaupunkivuonna aloitetun Flame Jazzin 10-vuotisspektaakkeli koetaan 30. lokakuuta teemalla ”kymmenen konsertin juhlapäivä Turun tuomiokirkolta Logomoon”.

Kulttuurin merkkivuosi näkyy myös kaupungin kaikkien toimialojen sisällöissä. Juhlavuoden päänäyttely Turun linnassa on Vanitas, joka kertoo nuoruudesta, kauneudesta ja katoavaisuudesta. Wäinö Aaltosen museon Spektri-näyttelyssä nähdään 8. lokakuuta alkaen laaja kattaus nykytaidetta sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta. Museopalvelut järjestää lisäksi muun muassa historiallisten pukujen kokoontumisajot Turun linnassa 28. elokuuta sekä elektronista musiikkia ja visuaalista kulttuuria yhdistävän WAMbience-tapahtuman 25. syyskuuta.

Turun filharmoninen orkesteri juhlistaa suurtuotannollaan Luontosinfonia Itämeripäivän yhteydessä 26. elokuuta. Kaupunginkirjaston kulttuuripääkaupunkivuotta juhlistava Juhla-Kaamos-tapahtuma 12.–13. marraskuuta kokoaa yhteen kirjaston kulttuuripääkaupunkihankkeet minikoossa.

Kaupungin pimeää aikaa piristetään valaistuksin. Turun valotapahtuma koostuu tapahtumaviikonlopusta 3.–6. joulukuuta sekä kausivalaistusta täydentävistä valoinstallaatioista, jotka ovat nähtävillä joulukuusta tammikuuhun. Kunnianosoituksena vuonna 2011 syntyneille turkulaisille lapsille järjestetään lyhtytyöpaja ja -kulkue osana valotapahtumaa.

Kevään aikana kaupunki on järjestänyt kolme avustushakua juhlavuoden sisältöjen toteuttamiseen eri rahastoista. Juhlavuoden projekteihin jaettavien avustusten summa on yhteensä 840 000 euroa.

Juhlavuoden avustushakujen erityispainopisteitä olivat kulttuurihyvinvoinnin edistäminen, kaikilla kaupungin alueilla asukkaiden kanssa yhdessä tehtävä toiminta sekä yllätykselliset, monialaiset sisällöt.

– Juhlavuonna haluamme tukea erityisesti ammattitaiteilijoita haastavassa työtilanteessa. Avustushakujen kautta kaupungille on ehdotettu valtava määrä hienoja juhlavuoden projekteja. Hakemusten taso osoittaa jälleen kerran, miten monipuolista ja korkealaatuista kulttuurin ja taiteen osaamista Turun kulttuuritoimijoilta löytyy. Odotamme jo innolla vapaan kentän juhlavuoden toteutuksia, kertoo toimialajohtaja Minna Sartes.

Kaupungin hyvinvointia tukevista testamenttivaroista järjestettiin ideakilpailu kulttuurihyvinvointia edistävään toimintaan. Haettavissa oli yhteensä 300 000 euroa. Päätökset toteutettavista hankkeista tehdään toukokuun aikana.

Turku 2029 -säätiön avustushaussa haettiin merkkivuotta juhlistavia taide- ja kulttuurisisältöjä. Säätiön vuoden 2020 tuotosta juhlavuoden sisältöihin oli varattu 440 000 euroa. Haku päättyi vappuaattona 30. huhtikuuta ja tavoitteena on tehdä päätökset toteutettavista projekteista toukokuun loppuun mennessä.

Visuaalisten alojen ammattilaisille suunnattu taidekilpailu toteutettiin Turun kaunistamisrahaston vuoden 2020 tuotoilla ja sen järjestämiseen oli varattu yhteensä 100 000 euroa. Taidekilpailun hankkeet on nyt valittu ja kymmenen toteutettavaa teosta tulee olemaan esillä eri puolilla kaupunkia aikavälillä 15.6.–30.9. Tarkemmat kuvaukset valituista teoksista on luettavissa erillisestä tiedotteesta.

Kaupunki jakaa toukokuussa asukkailleen auringonkukansiemenpusseja. Auringonkukkakampanjan tarkoituksena on, että asukkaat istuttavat auringonkukkia omille asuinalueilleen ja loppukesästä koko Turku kukkii juhlavuoden kunniaksi.

Siemenpusseja jaetaan kaupungin eri alueilla viikoilla 19 ja 20. Pusseja tulee jakoon myös kirjastoihin, Monitoreihin, liikuntapalvelukeskuksen asiakaspalveluun sekä Turku-pisteeseen. Tarkemmista jakeluajoista ja -paikoista tiedotetaan erikseen. Auringonkukkatalkoot mahdollistaa Turun kaupunkiympäristötoimiala.

Juhlavuoden ohjelmasta ja tapahtumista tiedotetaan tapauskohtaisesti erikseen läpi merkkivuoden. Juhlavuoden valmisteluja voi seurata verkkosivuilla www.turku.fi/2021.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Varsinais-Suomen kuntapäättäjät uskovat kunnan työhyvinvoinnin heikkenevän tai pysyvän ennallaan

Kevan kuntapäättäjäbarometrin mukaan 29 prosenttia Varsinais-Suomen kuntapäättäjistä uskoo kuntatyöntekijöiden työhyvinvoinnin paranevan tulevina vuosina. 30 prosenttia vastaajista uskoo työhyvinvoinnin pysyvän ennallaan ja 38 prosenttia taas näkee, että työhyvinvointi heikkenee tulevina vuosina. Valtakunnallisesti Kevan kuntapäättäjäbarometrin mukaan 36 prosenttia uskoo kuntien työntekijöiden työhyvinvoinnin paranevan tulevina vuosina, kun vastaajista 30 prosenttia uskoi työhyvinvoinnin heikkenevän ja 32 prosenttia uskoi työhyvinvoinnin pysyvän nykyisellä tasolla.

Varsinais-Suomen Kulttuurirahasto jakoi 1,5 miljoonaa tieteelle ja taiteelle

Turun Nuoren Teatterin Tuulia Lindholm ja Suvi Aarrekari.

Varsinais-Suomen Kulttuurirahasto jakoi 11. toukokuuta apurahoina ja opintostipendeinä 1,5 miljoonaa euroa. Tämän vuoden haussa apurahahakemuksia lähetettiin Varsinais-Suomen rahastoon ennätykselliset 1 150 hakemusta, joiden yhteissumma oli yli 20 miljoonaa euroa. Apurahoja myönnettiin yhteensä 117.

Täyttä asiaa: Niittykoti pois Hepokullasta

Niittykoti keskusteluttaa Hepokullassa.

Mielestäni alkoholistien /narkomaanien asumisyksiköt pitää sijoittaa kauemmaksi normaalisti rauhallisilta asuinalueilta!! Myöskin valvontaa pitää olla koko ajan. Parakkikylä jonnekin Artukaisiin, siellä ei ole ”naapureita” lähellä. Toivottavasti sopimusta ei jatketa. Niittykoti sopisi esimerkiksi vammaisten tuettuun asumiseen.

Koronarokotusaikoja avautuu tiistaina Naantalissa 50 vuotta täyttäneille

Naantalilaisilla 50 vuotta täyttäneillä on tiistaiaamuna 11. toukokuuta kello 9 alkaen mahdollisuus varata koronarokotusaika. Naantaliin toimitettavien rokotteiden määrä ei ole merkittävästi kasvanut, joten aikoja on edelleen rajallinen määrä.

Martoilta puutarhaneuvoja maksutta

Kevät innostaa istuttamaan – tee kasvivalinnat harkiten ja kysy neuvoa marttojen kotipuutarha -chatissa. Voit kysyä reaaliaikaisesti verkossa puutarha-asiantuntijalta kotipihan kasvivalinnoista, vieraslajien tunnistamisesta ja hävittämisestä, kasvien leviämisen estämisestä sekä kasvijätteen käsittelystä ja kompostoinnista.

Vastaamon asiakkaiden mahdollista saada tietoja potilasasiakirjoistaan Kelasta

Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakkaiden potilastietoja siirrettiin maaliskuussa Kelaan arkistoitavaksi. Kela on saanut valmiiksi tietoturvallisen järjestelmän, ja tietopyyntöihin pystytään nyt vastaamaan.

Rahastopääomat kasvoivat huhtikuussa, uutta pääomaa yhteensä 1,2 miljardia euroa

Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin huhtikuussa uutta pääomaa yhteensä 1,2 miljardia euroa. Rahastopääoma kasvoi myös suotuisan markkinakehityksen ansiosta. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli huhtikuun lopussa 144 miljardia euroa, kun se oli maaliskuun lopussa 140 miljardia euroa. Rahastoraportti sisältää ESG-luokituksen, joka kertoo, miten hyvin rahaston omistuksista on saatavilla vastuullisuuteen liittyvää tietoa.

Niittykodissa yksi koronavirustartunta

Niittykodin asumisyksikössä on todettu yhdellä asukkaalla koronavirustartunta. Koronavirukselle altistuneita kartoitetaan ja altistuneet asetetaan karanteeniin.

Kaukolämmön päästöt laskeneet Turun seudulla merkittävästi

Turun seudun hiilidioksidipäästöjen kehitys vuosien 2015-2035 aikana suhteessa valtakunnalliseen päästökehitykseen.

Turku Energia ja Turun Seudun Energiantuotanto Oy ovat investoineet viime vuosina kaukolämmön tuotantoon Turun seudulla. Kaukolämmön päästöt ovat laskeneet seudulla merkittävästi. Turun seudulla päästöt ovat pienentyneet ja pienentyvät valtakunnalliseen tasoon verrattuna nopeammin. Investointien ansioista Turun seudulla voidaan lähivuosien aikana siirtyä fossiilisista polttoaineista lähes kokonaan uusiutuvilla energiantuotantomuodoilla tuotettuun kaukolämpöön.

Tutkimus: Jos vanhempi itse kokee oireita sisäilmasta, hän myös useammin raportoi lapsensa oireilevan koulun sisäilmasta

Vanhempien oma oireilu ja käsitykset sisäilman terveysvaikutuksista vaikuttavat siihen, kuinka todennäköisesti he raportoivat lapsensa oireilevan koulun sisäilmasta. Jos vanhempi liittää omat oireensa sisäilmaan, hän myös todennäköisemmin liittää lapsensa oireet koulun sisäilmasta johtuviksi. Mitä vaikeampia oireita vanhempi kokee sisäilmasta, sitä useammin hän raportoi lapsensa oireilevan koulun sisäilmasta.

Sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöille altistuminen lapsuudesta keski-ikään yhteydessä heikkoon kognitiiviseen toimintaan keski-iässä

Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksen koordinoima suomalaistutkimus osoittaa, että sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät, kuten korkea verenpaine, seerumin korkea kokonais- ja LDL-kolesterolipitoisuus sekä ylipaino lapsuudesta keski-ikään ovat yhteydessä heikkoon kognitiiviseen toimintaan keski-iässä. Useiden riskitekijöiden kasautuminen oli voimakkaammin yhteydessä kognitiivisiin toimintoihin, kuten muistiin ja oppimiseen, visuaalisen tiedon käsittelykykyyn sekä reaktioaikaan.

Uudenmaankadulla Hämeenkadun ja Tuomiokirkkosillan välillä vain yksi ajokaista käytössä molemmissa ajosuunnissa

Uudenmaankadun vesijohtourakka on edennyt Hämeenkadun risteykseen. Uudenmaankadulla on Hämeenkadun ja Tuomiokirkkosillan välillä vain yksi ajokaista käytössä molemmissa ajosuunnissa.

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä 24 tunnin ajan

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä 24 tunnin ajan. Valvonta alkaa tiistaina 11. toukokuuta kello 6 ja päättyy keskiviikkona 12. toukokuuta kello 6. Valvontaa tehdään tehostetusti läpi vuorokauden. Valvontajakso on samalla osa ROADPOL Operation Truck & Bus -valvontateemaa ja siihen osallistuvat kaikki poliisilaitokset.

VR laskee hintoja Helsingin ja Turun välillä

VR lisää junavuoroja Turun ja Helsingin välille ja laskee lipunhintoja.

VR valmistautuu vilkkaaseen kotimaan matkailun kesään laskemalla kaukoliikenteen lippujen hintoja tietyillä reiteillä. Nyt vuorossa ovat Helsingin ja Turun välisen reitin liput, joiden alin hinta aikuisten osalta laskee 7,90 euroon (aikaisempi hinta 8,90 euroa).

Aku Kuikka lopettaa

Aku Kuikka.

FBC Turun seuralegenda Aku Kuikka on päättänyt lopettaa salibandyuransa. 1989 syntyneen Kuikan mittava FBC-ura alkoi jo kaudella 2009–10. Uransa aikana Kuikka ehti pelata FBC:n paidassa 161 ottelua tehden niissä 214 pistettä. Kuikka on beeceen seurahistorian tehokkain pelaaja. Kuikka ehti pelata urallaan myös kaksi kautta Salibandyliigaa TPS:n paidassa. Liigassa hän merkkautti kaikkiaan 39 ottelua ja teki niissä seitsemän pistettä.

Turun Yliopistosäätiö tuki tiedettä lähes miljoonalla eurolla

Turun Yliopistosäätiö on jakanut kevään apurahat Turun yliopiston tutkijoille, jatko-opiskelijoille ja tutkimusryhmille. Apurahoja myönnettiin yhteensä 972 290 euroa. Apurahat on perinteisesti jaettu Snellmanin päivänä, ja tänä vuonna juhla järjestetään videomuodossa. Apurahojen turvin tutkitaan muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutuksia pingviineihin sekä Etsivän keskuspoliisin ja Valtiollisen poliisin tuottamaa aineistoa valtio- ja maanpetosrikoksista epäilemistään naisista.

Perheet keskiöön webinaarissa

Lastensuojelun Keskusliiton koordinoima Perheet keskiöön! -hanke järjestää TYKS-alueen (Varsinais-Suomi, Satakunta ja Pohjanmaa) perhekeskuspäivän 24. toukokuuta kello 12–15. Päivän suunnitteluun ovat osallistuneet myös Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos (THL) ja Kirkkohallitus.

Raision Leijapuiston päiväkodissa ja Vaisaaren koulussa olleilla koronatartunta

Raision Leijapuiston päiväkodin tiloissa 5–6. toukokuuta olleella henkilöllä on todettu koronatartunta. Yksi päiväkotiryhmä, 20 altistunutta, on asetettu karanteeniin.

Urheilu

Aku Kuikka lopettaa

Aku Kuikka.

FBC Turun seuralegenda Aku Kuikka on päättänyt lopettaa salibandyuransa. 1989 syntyneen Kuikan mittava FBC-ura alkoi jo kaudella 2009–10. Uransa aikana Kuikka ehti pelata FBC:n paidassa 161 ottelua tehden niissä 214 pistettä. Kuikka on beeceen seurahistorian tehokkain pelaaja. Kuikka ehti pelata urallaan myös kaksi kautta Salibandyliigaa TPS:n paidassa. Liigassa hän merkkautti kaikkiaan 39 ottelua ja teki niissä seitsemän pistettä.

Otteluanalyysi: Inter puristi loppuhetkillä voiton Hakasta

Inter sai ottaa Haka-otteluun kuusi katsojaa. Jokainen heistä sai esittelyn ennen peliä ja oman katsomolohkon.

Se näytti jo tasapeliltä. Inter näytti jakavan pisteet Hakan kanssa kotikentällään jalkapalloilun Veikkausliigan taistossa, mikä olisi yllätys ja pettymys. Yksi hyökkäys lisäajan viimeisellä minuutilla muutti kaiken. Interin Matias Ojala käänsi laitaan, josta Taiki Kagayama lähetti suoraan syötöstä pallon matalana takaisin keskellä. Vaihtomies Jesper Engström oli oikeassa paikassa ja sijoitti pallon maaliin. Se oli ratkaisu. Inter löi Hakan 2-1 (1-1).

Kasper Hämäläinen palaa TPS-paitaan 2,5-vuotisella sopimuksella

Kasper Hämäläinen.

Jalkapallon Ykkösestä liiganousua tavoitteleva TPS saa riveihinsä todella kovan paluumuuttajan, kun Kasper Hämäläinen palaa Turkuun heinäkuussa. Hämäläisen nykyinen sopimus Tšekin liigan FK Jablonecin kanssa umpeutuu kesäkuun lopussa.

Valtakunnallinen Lady-Pesis-turnaus pelataan Turussa syyskuussa

Ilmoittautuminen pesäpallon valtakunnalliseen Lady-Pesis-turnauksen on avattu. Turkuun ja Kupittaan liikuntapuiston kentille odotetaan yli 40 naisten harrastepesisjoukkuetta 4.–5. syyskuuta.

Otteluanalyysi: TPS:lle katkera tasapeli miesylivoimasta huolimatta

Katsojia ei stadionille päästetty, mutta fanit muistivat kauden avausta aidan ulkopuolellakin.

Peli näytti jo selvältä. TPS johti Joakim Latosen maalilla ja hallitsi, kun VPS:n toppari Alieu Ceesay sai toisen varoituksen ja lensi kentältä. TPS pääsi pelaamaan miesylivoimalla. Mitä voisi tapahtua? Juuri se tapahtui.

Ahokas, Niemelä ja Hautamäki TPS-paitaan

Jaakko Hautamäki palaa TPS-paitaan.

TPS on kiinnittänyt kauden 21–22 joukkueeseensa kolme uutta pelaajaa. TPS-paidan pukevat ensimmäistä kertaa päälleen Aleksi Ahokas (Welhot) ja Jere Niemelä (SaiPa). Jaakko Hautamäki (FBC Turku) tekee paluun mustavalkoisiin.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.